COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 1.9.2015
COM(2015) 414 final
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU
Participarea Uniunii Europene la cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE (Madrid, 20-21 octombrie 2015)
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52015DC0414
COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL The European Union's participation in the 7th FOREST EUROPE Ministerial Conference (Madrid, 20 -21 October 2015)
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU Participarea Uniunii Europene la cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE (Madrid, 20-21 octombrie 2015)
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU Participarea Uniunii Europene la cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE (Madrid, 20-21 octombrie 2015)
COM/2015/0414 final
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 1.9.2015
COM(2015) 414 final
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU
Participarea Uniunii Europene la cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE (Madrid, 20-21 octombrie 2015)
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU
Participarea Uniunii Europene la cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE (Madrid, 20-21 octombrie 2015)
Cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE va avea loc la Madrid, în perioada 20-21 octombrie 2015. Peste 40 de state europene, printre care și toate statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Uniunea Europeană (reprezentată de Comisia Europeană) vor participa la această conferință, care este organizată de Spania împreună cu Slovacia.
Dezbaterea pe tema politicii forestiere din cadrul Conferințelor ministeriale, redenumite Forest Europe în 2009, este un proces interguvernamental lansat în 1990 și desfășurat la nivel național cu scopul de a promova gestionarea durabilă a pădurilor Europei. Aceasta funcționează pe baza angajamentului voluntar al celor 47 de semnatari actuali. Uniunea Europeană a luat încă de la început parte la acest proces, semnând, până în prezent, toate rezoluțiile și declarațiile aferente.
Începând din 1990, au avut loc șase Conferințe ministeriale FOREST EUROPE (cunoscute anterior drept Conferințele Ministeriale privind Protecția Pădurilor în Europa).
Prima Conferință ministerială, care s-a desfășurat în decembrie 1990 la Strasbourg, s-a concentrat în principal asupra monitorizării și protecției pădurilor, precum și asupra aspectelor legate de activitățile de cercetare în domeniul forestier.
Cea de-a doua Conferință ministerială, organizată în iunie 1993 la Helsinki, a vizat în principal gestionarea durabilă a pădurilor, conservarea diversității biologice a pădurilor, relația pădure-climă, precum și pădurile din Europa Centrală și de Est.
În cadrul celei de-a treia conferințe, desfășurată în iunie 1998 la Lisabona, dezbaterile s-au axat pe aspectele socioeconomice specifice sectorului forestier din Europa, pe criteriile și indicatorii utilizați în gestionarea durabilă a pădurilor, precum și pe conservarea diversității biologice și a peisajelor ce caracterizează pădurile.
A patra conferință, organizată în aprilie 2003 la Viena, a avut ca temă principală integrarea gestionării durabile a pădurilor în contextul mai larg al dezvoltării durabile.
Cea de a cincea, desfășurată la Varșovia în noiembrie 2007, a abordat două teme principale: relația dintre păduri, lemn și energie, precum și pădurile și apa.
În sfârșit, cea mai recentă Conferință ministerială s-a reunit în iunie 2011 la Oslo, în Norvegia. Cu această ocazie, miniștrii au adoptat, pentru anul 2020, un set de obiective europene în domeniul protecției și al gestionării durabile a pădurilor și au luat decizia de a lansa negocieri cu privire la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic referitor la pădurile din Europa.
Comisia a participat la aceste șase conferințe în numele Uniunii Europene și a semnat actele finale alături de statele membre.
Ca și celelalte conferințe, cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE reprezintă un pas către punerea în aplicare, la nivelul pădurilor Europei, a diferitor angajamente asumate în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare care a avut loc la Rio de Janeiro în 1992, inclusiv a Convenției privind diversitatea biologică, a Convenției pentru combaterea deșertificării și a Convenției-cadru asupra schimbărilor climatice, precum și a angajamentelor asumate la Summitul mondial privind dezvoltarea durabilă, desfășurat la Johannesburg în 2002, și cu ocazia Forumului Organizației Națiunilor Unite pentru păduri (UNFF, din 2000 până în prezent).
Cea de a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE din Madrid va aborda următoarele subiecte:
- economia verde și aspectele sociale ale gestionării durabile a pădurilor;
- protecția pădurilor într-un mediu în schimbare;
- viitoarea direcție a FOREST EUROPE.
Se preconizează că miniștrilor li se vor prezenta o declarație generală, respectiv două rezoluții pe marginea primelor două subiecte menționate mai sus. Propunerile de declarație, respectiv de rezoluții nu reprezintă instrumente obligatorii din punct de vedere juridic, dar stabilesc angajamente politice pentru participanții la conferință. În plus, se preconizează că se va supune atenției miniștrilor și o „decizie”, de adoptat prin consens, referitoare la viitoarea direcție a FOREST EUROPE.
Serviciile Comisiei competente în domeniu s-au implicat activ în etapa pregătitoare a acestei conferințe în ceea ce privește declarația și rezoluțiile fără caracter juridic obligatoriu. Toate elementele cuprinse în declarație și în rezoluții sunt conforme cu politicile existente.
Participarea Uniunii Europene la conferință este necesară, având în vedere considerentele prezentate în continuare:
- conferința vizează punerea în aplicare la nivel paneuropean a angajamentelor internaționale asumate, nu numai de către statele membre, ci și de către Uniunea Europeană;
- în calitate de semnatară a rezoluțiilor de la Strasbourg, Helsinki, Lisabona, Viena, Varșovia și Oslo, Uniunea Europeană este direct implicată în luarea de măsuri subsecvente și în implementarea acestora;
- prin rezoluțiile de la Strasbourg, Helsinki, Lisabona, Viena, Varșovia și Oslo, precum și prin cele avute în vedere la Madrid, țările Europei vor dispune de orientări destul de detaliate în domeniul politicii forestiere, care vor prevedea obiective ample și care vor consolida coordonarea și cooperarea dintre ele în acest domeniu. Acestea sunt în concordanță cu noua strategie a UE 1 pentru păduri și sectorul forestier, cu concluziile aferente ale Consiliului 2 , precum și cu raportul din proprie inițiativă al Parlamentului European 3 . Ambele instituții menționate sprijină propunerea din cadrul strategiei UE pentru păduri de a îmbunătăți coordonarea și cooperarea dintre Comisie și statele membre, precum și între acestea din urmă, în toate domeniile de politică relevante pentru sectorul forestier;
- temele discutate în cadrul conferinței se referă la domenii parțial acoperite de măsuri forestiere la nivelul Uniunii, în special la cele legate de Regulamentul privind dezvoltarea rurală 4 , de cel de-al șaptelea program de acțiune pentru mediu 5 , de Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare „Orizont 2020” 6 , dar sunt legate și de obiectivele politicilor UE, inclusiv în materie de dezvoltare rurală, climă, energie, mediu și biodiversitate, precum și cercetare și dezvoltare tehnologică.
În consecință, Comisia:
1. va participa, în numele Uniunii Europene, alături de statele membre, la cea de-a 7-a Conferință ministerială FOREST EUROPE care va avea loc la Madrid, la 20 și 21 octombrie 2015;
2. va semna actele adoptate în cadrul conferinței în numele Uniunii Europene. Semnătura Comisiei nu implică niciun angajament în privința măsurilor comune care nu intră în sfera de competență a Uniunii Europene.
ACTE PRECONIZATE A FI ADOPTATE ÎN CADRUL CELEI DE-A ȘAPTEA CONFERINȚE MINISTERIALE FOREST EUROPE:
Proiectul de declarație de la Madrid „De 25 de ani, promovăm împreună gestionarea durabilă a pădurilor din Europa”;
Proiectul de rezoluție de la Madrid nr. 1: „Sectorul forestier în centrul economiei verzi”;
Proiectul de rezoluție de la Madrid nr. 2: „Protecția pădurilor într-un mediu în schimbare”.
DOCUMENTE SUPLIMENTARE:
Proiectul de decizie a miniștrilor referitoare la „viitoarea direcție a FOREST EUROPE”.
COM(2013) 659 final; COMUNICAREA COMISIEI privind o nouă strategie a UE pentru păduri și sectorul forestier.
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/agricult/142685.pdf
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2015-0109+0+DOC+XML+V0//RO
REGULAMENTUL (UE) NR. 1305/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 17 decembrie 2013.
DECIZIA Nr. 1386/2013/UE.
COM/2011/0808 Orizont 2020 - Programul-cadru pentru cercetare și inovare.