Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0381

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind statisticile pe termen scurt, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului din 19 mai 1998

/* COM/2014/0381 final */

52014DC0381

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind statisticile pe termen scurt, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1165/98 al Consiliului din 19 mai 1998 /* COM/2014/0381 final */


1. Introducere

Statisticile europene pe termen scurt (STS) descriu cele mai recente evoluții ale economiilor europene în patru domenii majore: industria, construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile (cu excepția serviciilor financiare). Pentru fiecare domeniu, statisticile pe termen scurt oferă o serie de indicatori precum producția, cifra de afaceri, prețurile de producție (denumite adesea și prețuri de producător), numărul de persoane angajate, orele lucrate, salariile brute etc. Temeiul juridic pentru statisticile pe termen scurt este Regulamentul (CE) nr. 1165/1998 al Consiliului[1], astfel cum a fost modificat (denumit în continuare „Regulamentul privind statisticile pe termen scurt”).

În conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din regulament:

Până la 11 august 2008 și ulterior o dată la trei ani, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului privind statisticile elaborate în temeiul prezentului regulament, în special relevanța și calitatea acestora, precum și revizuirea indicatorilor. De asemenea, raportul trebuie să abordeze punctual costul sistemului statistic și sarcina de răspuns, care rezultă din prezentul regulament, în raport cu avantajele acestuia. Se raportează cele mai bune practici pentru reducerea sarcinii de răspuns a întreprinderilor și se indică modalitățile de reducere a sarcinii de răspuns și a costurilor.

Prezentul raport continuă rapoartele transmise în luna iunie 2008 și în luna iunie 2011 conform articolului de mai sus[2].

Cea de a doua secțiune descrie utilizările statisticilor pe termen scurt și relevanța acestora pentru politicile europene esențiale și orientarea politicii monetare europene. De asemenea, aceasta indică evoluțiile majore ale statisticilor pe termen scurt de la ultimul raport privind calitatea din iunie 2011.

Secțiunea a treia descrie mai detaliat diferitele aspecte legate de calitatea statisticilor pe termen scurt.

Secțiunea a patra prezintă costurile și sarcina de răspuns pe care le implică colectarea și prelucrarea datelor pentru statistici pe termen scurt, precum și câteva exemple legate de modul în care statele membre au reușit să le reducă.

Ultima secțiune oferă o perspectivă asupra viitoarelor îmbunătățiri care vor fi aduse statisticilor pe termen scurt.

Prezentare generală a statisticilor pe termen scurt și a celor mai importante evoluții

Elaborarea statisticilor pe termen scurt a reprezentat un factor important care a permis crearea zonei euro și monitorizarea politicii monetare europene[3]. Dintre cei 22 principali indicatori economici europeni (PIEE)[4] concepuți pentru monitorizarea dezvoltării economice a Uniunii Europene și a statelor sale membre și, în special, pentru desfășurarea politicii monetare în zona euro, opt sunt oferiți prin statistici pe termen scurt: producția industrială, prețurile producției industriale pe piața internă, prețurile de import la produsele industriale, producția în sectorul construcțiilor, volumul comerțului cu amănuntul și al reparațiilor, cifra de afaceri pentru (alte) servicii (cu excepția serviciilor de comerț cu amănuntul), prețurile de producție pentru servicii și autorizațiile de construcție.

Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale se numără printre cei mai importanți utilizatori de statistici pe termen scurt. Alți utilizatori importanți sunt Comisia Europeană, guvernele naționale, institutele de cercetare, întreprinderile și organizațiile de întreprinderi. Comunicatele de presă cu privire la statisticile pe termen scurt se bucură, în general, de multă atenție în mass-media. Statisticile pe termen scurt au o contribuție importantă și în alte domenii statistice, precum conturile naționale.

Statisticile pe termen scurt se numără printre cele mai importante statistici elaborate de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Ele sunt utilizate cel mai frecvent pentru analiza tendințelor economice, previzionare și modelare, însă sunt necesare și pentru elaborarea deciziilor privind politicile, în scopuri de cercetare, pentru verificarea și validarea datelor din alte surse și ca bază pentru deciziile comerciale (de exemplu, în cercetarea de piață). Întreprinderile pot utiliza rezultatele statisticilor pe termen scurt și în multe alte scopuri (de exemplu, utilizarea indicilor prețurilor de producție pentru contractele de indexare).

De la adoptarea ultimului raport privind calitatea statisticilor pe termen scurt, în iunie 2011, au avut loc mai multe schimbări. Odată cu Regulamentul (UE) nr. 461/2012 al Comisiei din 31 mai 2012[5], a încetat colectarea de date privind comenzile noi din industrie, iar ultimele comunicate de presă în acest sens au fost publicate la 22 februarie 2012, împreună cu datele din luna decembrie 2011. Respectivele date au fost concepute inițial pentru a servi ca indicator principal și ca indice timpuriu pentru dezvoltarea producției industriale. Cu toate acestea, capacitatea de predicție a acestora s-a dovedit a fi mai degrabă limitată la nivel european, iar Comitetul Sistemului Statistic European a decis că această colectare obligatorie de date pentru variabilele comenzilor noi din industrie de la nivel european ar trebui să înceteze.

În martie 2012, a fost introdusă o nouă metodă de ajustare sezonieră pentru statisticile europene pe termen scurt. Scopul ajustării sezoniere este de a permite compararea în mod direct a datelor aferente unor luni sau trimestre diferite, prin eliminarea efectelor sezoniere cum ar fi o scădere a producției industriale pe parcursul concediilor de vară sau o creștere a cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul înainte de perioada sărbătorilor de Crăciun. Începând cu anul de referință 2012, Eurostat a trecut la o metodă de ajustare sezonieră indirectă conform căreia seriile de date naționale sunt mai întâi ajustate sezonier și apoi utilizate, ca medii ponderate, pentru producerea de agregate europene. În trecut, Eurostat a utilizat o abordare directă pentru statisticile pe termen scurt, și anume, datele naționale neajustate erau agregate la nivel european și, ulterior, ajustate sezonier. Noua metodă garantează concordanța agregatelor europene cu cele naționale și respectă, de asemenea, orientările privind ajustarea sezonieră ale Sistemului Statistic European (ESS).

În octombrie 2012, statisticile pe termen scurt au făcut obiectul orientărilor ESS privind politica de revizuire. Agregatele europene ale celor opt PIEE pe termen scurt și privind comerțul cu amănuntul sunt în prezent revizuite și publicate doar o dată pe lună. Datele sunt anunțate în prealabil conform calendarului comunicatelor de presă privind statisticile pe termen scurt[6]. Datele naționale sunt actualizate în permanență imediat ce sunt puse la dispoziție noi informații.

La începutul anului 2013, anul de referință al indicilor pe termen scurt a fost modificat de la 2005 la 2010. Această modificare a implicat actualizarea ponderilor utilizate pentru calcularea agregatelor europene astfel încât să reflecte structura economică din anul 2010 (modificarea anului de referință) și o schimbare aritmetică a anului de referință (media 100 în 2010 în loc de 2005).

Începând cu anul 2013, au fost puse la dispoziție date trimestriale privind orele lucrate și indemnizațiile și salariile brute pentru comerțul cu amănuntul și reparații, precum și pentru alte servicii. Temeiul juridic pentru această măsură a fost Regulamentul (CE) nr. 329/2009 al Comisiei[7].

Sfera de aplicare și calitatea indicatorilor statistici pe termen scurt

Sfera de aplicare și conformitatea cu dispozițiile Regulamentului privind statisticile pe termen scurt

Respectarea de către statele membre a dispozițiilor Regulamentului privind statisticile pe termen scurt în termeni de fiabilitate, promptitudine, coerență și comparabilitate este monitorizată de Eurostat la fiecare șase luni și indică un nivel ridicat de conformitate și îmbunătățire permanentă. Pe baza diverselor aspecte legate de calitate prevăzute în Codul de bune practici al statisticilor europene[8], pentru fiecare țară se calculează un punctaj de conformitate complet care acoperă toți indicatorii. La 1 octombrie 2013, punctajul mediu pentru cele 28 de state membre ale UE a fost de 9,6 (din 10) – același ca la 1 aprilie 2013. În prezent, majoritatea statelor membre sunt în conformitate deplină sau aproape în conformitate deplină cu regulamentul.

Acuratețea, fiabilitatea, coerența și comparabilitatea

Regulamentul privind statisticile pe termen scurt și documentele conexe au introdus o serie de definiții comune pentru statisticile pe termen scurt aplicate de toate statele membre. Eurostat și oficiile naționale de statistică conlucrează pentru a asigura un nivel ridicat de acuratețe, fiabilitate și coerență pentru indicatorii statistici pe termen scurt. Cadrul metodologic stabilit prin regulament este îmbunătățit permanent prin consultări ale experților tehnici și ale grupurilor operative tematice speciale.

Ar trebui remarcat faptul că statele membre nu trebuie să aplice metodologii identice. Conform principiului subsidiarității și pentru a ține seama de diferențele naționale, de exemplu, în ceea ce privește dimensiunea, structura economică și disponibilitatea datelor administrative, Regulamentul privind statisticile pe termen scurt oferă statelor membre libertatea de a decide cu privire la cele mai eficiente și mai eficace metode de colectare și de prelucrare a datelor.

Eurostat colaborează și cu alte organizații internaționale, în special cu OCDE, pentru a spori comparabilitatea datelor și a metodelor dincolo de granițele Uniunii Europene.

Promptitudinea și punctualitatea

Pentru statisticile pe termen scurt, este foarte important ca datele să fie disponibile la timp. Prin urmare, Regulamentul privind statisticile pe termen scurt prevede termene-limită relativ scurte pentru furnizarea de date naționale către Eurostat[9]. Tabelul 1 indică termenele actuale pentru transmiterea datelor către Eurostat (a treia coloană) și datele fixate ca obiectiv de Comitetul Economic și Financiar (EFC) în cel mai recent raport al său privind cerințele în materie de informare în cadrul uniunii economice și monetare. Ultima coloană indică termenele actuale pentru diseminare (de exemplu, prin intermediul comunicatelor de presă).

În general, promptitudinea statisticilor pe termen scurt poate fi considerată foarte bună. Orice întârziere este cauzată de obicei de situațiile în care termenul de transmitere coincide cu o zi de weekend sau cu o sărbătoare legală.

Utilizatorii sunt informați cu suficient timp înainte cu privire la datele de publicare a comunicatelor de presă prin intermediul calendarului comunicatelor de presă publicat pe site-ul internet al Eurostat[10]. În ultimii ani, toate datele anunțate în calendar au fost respectate.

Tabelul 1: Promptitudinea – zile cuprinse între sfârșitul perioadei de referință și termenele de furnizare, Regulamentul privind statisticile pe termen scurt, obiectivul EFC și diseminarea efectivă a agregatelor UE (situația din luna mai 2013)

Indicator || Frecvență || Termenele din Regulamentul privind statisticile pe termen scurt a) || Obiectivele EFC pentru 2013 b) || Diseminarea totalurilor UE c)

Producția industrială || Lunară || 40 || 40 || 44

Prețurile producției industriale pe piața internă || Lunară || 35 || 35 || 33

Prețurile de import la produsele industriale || Lunară || 45 || 45 || 37

Producția în sectorul construcțiilor || Lunară || 45 || 45 || 47

Autorizațiile de construcție || Trimestrială || 90 || 90 || 89

Cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul și reparații || Lunară || 30 || 30 || 36

Cifra de afaceri pentru (alte) servicii || Trimestrială || 60 || 60 || 65

Prețurile de producție pentru servicii || Trimestrială || 90 || 90 || 91

(a)           Termenele pentru transmiterea datelor către Eurostat conform Regulamentului privind statisticile pe termen scurt; pentru țările mai mici se aplică, de multe ori, termene mai lungi.

(b)           Obiectivele stabilite în Raportul din 2013 privind stadiul cerințelor în materie de informare în cadrul UEM al Comitetului Economic și Financiar (EFC).

(c) Zilele cuprinse între sfârșitul perioadei de referință și diseminare (de exemplu, comunicat de presă, publicare de date). Câteva întârzieri cauzate de concediile din luna mai (luna de referință).

Revizuirea indicatorilor statistici pe termen scurt

Primele rezultate ale indicatorilor pe termen scurt se bazează parțial pe date preliminare, estimate și incomplete. După prima publicare a datelor, rezultatele anchetei se îmbunătățesc deseori, în urma adăugării datelor provenite de la respondenții care le-au transmis cu întârziere. Datele sunt revizuite dintr-o serie întreagă de alte motive, incluzând ajustările sezoniere, analizele comparative, sursele de date noi și/sau îmbunătățite, precum și corectarea erorilor sau schimbările metodologice, însă amploarea revizuirilor este mai curând limitată în general, în special la nivelul agregat al UE și pentru zona euro.

Pentru a evalua calitatea primelor rezultate ale celor patru indicatori statistici pe termen scurt publicați lunar într-un comunicat de presă, au fost analizate modificările dintre prima și a doua publicare ale ratelor de creștere lunare pentru perioada 2011-2013.

Tabelul 2: Amploarea revizuirii pentru cei patru indicatori statistici principali pe termen scurt, 2011-2013 a)

1 || 2 || 3 || 4 || 5

|| Revizuire medie b) || Revizuire absolută mediec) || Rata de creștere absolută medie || Revizuire relativă medied)

Producția industrială || 0,1 || 0,2 || 0,7 || 0,2

Prețurile producției industriale pe piața internă || 0,0 || 0,0 || 0,4 || 0,1

Producția în sectorul construcțiilor || 0,0 || 0,7 || 1,5 || 0,4

Volumul comerțului cu amănuntul || 0,0 || 0,2 || 0,6 || 0,4

(a)           Ratele de creștere ajustate sezonier ale indicatorilor pentru zona euro.

(b) Diferențele între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, medie pentru perioada 2011-2013.

(c) Diferențele absolute între ratele de creștere la a doua și la prima publicare, medie pentru perioada 2011-2013.

(d)           Raportul între revizuirea absolută (a treia coloană) și rata de creștere absolută la a doua publicare (a patra coloană), medie pentru perioada 2011-2013. Diferențe rezultate din erorile de rotunjire.

Tabelul 2 indică, pentru agregatele din zona euro ale celor patru indicatori care fac obiectul unui comunicat de presă, amploarea medie a revizuirilor ratelor de creștere între prima și a doua publicare, o lună mai târziu (a doua coloană). Aceasta este aproape de zero, ceea ce înseamnă că revizuirile ratelor de creștere (în sensul creșterii sau reducerii acestora) aproape că se anulează reciproc, adică nu există nicio eroare sistematică care să ducă la o supraestimare sau la o subestimare a rezultatelor.

În termeni absoluți (a treia coloană), revizuirile medii variază între o valoare aproape de zero pentru prețurile producției industriale și 0,7 puncte procentuale pentru producția în sectorul construcțiilor. Diferențele dintre indicatori se explică în principal prin factorii metodologici. În timp ce, de cele mai multe ori, prețurile producției industriale nu sunt revizuite deloc, indicatorii producției pot fi revizuiți după mai mulți ani de la prima lor publicare.

Ratele medii de creștere (în termeni absoluți la a doua publicare) sunt indicate în coloana 4. Ultima coloană indică raportul între revizuirea ratei de creștere și rata de creștere efectivă (la data celei de a doua publicări). Acest lucru ajută la evaluarea mai exactă a amplorii revizuirilor, deoarece o revizuire de 0,2 puncte procentuale, de exemplu, dă naștere la rezultate diferite dacă se aplică unei rate de creștere relativ ridicate sau dacă se aplică unei rate de creștere relativ reduse.

Accesibilitatea, claritatea și disponibilitatea metadatelor

Toate rezultatele statisticilor pe termen scurt sunt disponibile gratuit pe site-ul internet al Eurostat. Secțiunea specială dedicată statisticilor pe termen scurt poate fi ușor accesată la rubrica „Industrie, comerț și servicii” sau prin intermediul funcției de căutare[11].

În domeniul statisticilor pe termen scurt, Eurostat publică anual 48 de comunicate de presă, și anume, comunicate de presă lunare pentru patru indicatori principali (producția industrială, prețurile producției industriale, producția în sectorul construcțiilor și volumul comerțului cu amănuntul). În ultimii ani, toate comunicatele de presă au fost publicate conform calendarului. În plus, de la ultimul raport privind calitatea statisticilor pe termen scurt din 2011, au fost publicate șapte ediții ale publicației Statistics in focus (Statistici pe scurt) care, pe lângă furnizarea de date cantitative, tratează aspecte metodologice specifice și analizează tendințele economice actuale.

De asemenea, sunt puse la dispoziție explicații complete, specifice și detaliate ale aspectelor metodologice (metadate), parțial în publicația Statistics in focus (a se vedea mai sus), precum și pe site-ul internet al Eurostat. Explicații concise ale conceptelor statistice sunt publicate în Statistics Explained (Statistici explicate), un dicționar online de tip wiki. Baza de date „STS sources” (Surse ale statisticilor pe termen scurt) oferă informații detaliate privind procesele statistice, chestiuni juridice, norme de confidențialitate, calitatea datelor și metodele de colectare a datelor naționale. Pentru o serie de indicatori-cheie sunt, de asemenea, disponibile explicații metodologice detaliate suplimentare (PEEIs in focus – PIEE pe scurt)[12].

Costurile pentru sistemul statistic și sarcina de răspuns suportată de întreprinderi

Costurile (pentru sistemele statistice, ale colectării, prelucrării și diseminării de date) și sarcina de răspuns (suportată de întreprinderile care furnizează datele) referitoare la statisticile pe termen scurt nu pot fi determinate cu exactitate. Eșantioanele sunt organizate în mod diferit în statele membre, ceea ce îngreunează realizarea de comparații. De asemenea, elaborarea statisticilor pe termen scurt nu poate fi complet separată de alte statistici și, de cele mai multe ori, nu există o metodă clară de alocare a costurilor și a sarcinilor pentru anumite tipuri de statistici (de exemplu, datele colectate prin intermediul unei anchete pentru statistici pe termen scurt vor fi utilizate și pentru conturile naționale). În sfârșit, metodele utilizate pentru colectarea datelor privind costurile și sarcina de răspuns (de exemplu, prin intermediul unei anchete separate, în combinație cu anchetele existente sau utilizând estimări ale experților) diferă între statele membre.

În tabelul 3 este prezentat un calcul provizoriu al sarcinii de răspuns (datorată, în principal, completării chestionarelor) pentru o întreprindere de dimensiune medie în ceea ce privește principalii opt PIEE în cauză. Pentru a facilita comparația, sarcina de răspuns este calculată în minute pe lună, chiar și pentru indicatorii trimestriali.

După cum se indică în tabelul 3, pentru completarea unui chestionar există diferențe semnificative între țări, sarcina de răspuns variind între o valoare aproape de zero și două ore pe lună. Sarcina zero indică de obicei faptul că datele nu sunt colectate prin intermediul unui chestionar pentru statistici pe termen scurt, ci sunt colectate din alte surse (de cele mai multe ori, surse administrative privind TVA) sau elaborate prin alte metode (de exemplu, combinând alte statistici).

Tabelul 3: Valori naționale medii, maxime și minime ale sarcinii de răspuns (minute pe lună) suportate de o întreprindere care a răspuns la un chestionar în 2012 (UE-27)

|| Sarcină de răspuns 2012 (minute pe lună)

|| Medie, neponderată || Maximă || Minimă

Producția industrială || 20 || 76 || 0

Prețurile producției industriale || 19 || 120 || 1

Prețurile de import la produsele industriale || 16 || 65 || 3

Producția în sectorul construcțiilor || 21 || 115 || 0

Autorizațiile de construcție || 7 || 40 || 0

Volumul vânzărilor cu amănuntul || 8 || 15 || 0

Cifra de afaceri pentru (alte) servicii || 5 || 13 || 0

Prețurile de producție pentru servicii || 12 || 47 || 2

Tabelul 4: Evoluția sarcinii statistice de răspuns suportate de întreprinderi și a costurilor institutelor naționale de statistică (2009‑2012)

|| Numărul statelor membre în care

|| sarcina de răspuns a crescut || sarcina de răspuns a scăzut || sarcina de răspuns nu s-a modificat || comparația nu este posibilă

Producția industrială || 6 || 10 || 3 || 8

Prețurile producției industriale || 8 || 11 || 4 || 4

Prețurile de import la produsele industriale || 4 || 4 || 2 || 17

Producția în sectorul construcțiilor || 3 || 13 || 6 || 5

Autorizațiile de construcție || 3 || 5 || 10 || 9

Volumul vânzărilor cu amănuntul || 3 || 6 || 3 || 15

Cifra de afaceri pentru (alte) servicii || 5 || 13 || 4 || 5

Prețurile de producție pentru servicii || 5 || 14 || 3 || 5

|| Numărul statelor membre în care

|| costurile au crescut || costurile au scăzut || costurile nu s-au modificat || comparația nu este posibilă

Producția industrială || 5 || 13 || 3 || 6

Prețurile producției industriale || 8 || 12 || 4 || 3

Prețurile de import la produsele industriale || 8 || 4 || 3 || 12

Producția în sectorul construcțiilor || 8 || 11 || 4 || 4

Autorizațiile de construcție || 7 || 10 || 4 || 6

Volumul vânzărilor cu amănuntul || 4 || 7 || 4 || 12

Cifra de afaceri pentru (alte) servicii || 6 || 13 || 3 || 5

Prețurile de producție pentru servicii || 13 || 8 || 2 || 4

Pentru mai multe state membre sunt disponibile estimări privind sarcina de răspuns pentru anii 2009 și 2012. Tabelul 4 indică numărul țărilor în care sarcina de răspuns medie lunară a întreprinderilor care au transmis rapoarte a crescut, a scăzut sau a rămas neschimbată (ultima coloană indică numărul de țări pentru care nu sunt disponibile date pentru anul 2009 și/sau pentru anul 2012). În partea inferioară a tabelului sunt prezentate informațiile corespunzătoare în ceea ce privește costurile institutelor de statistică legate de elaborarea a diverși indicatori. În general, reducerile medii ale sarcinii de răspuns și ale costurilor au depășit orice creștere. Trebuie remarcat, de asemenea, faptul că amploarea raportată a reducerilor sarcinilor de răspuns și ale costurilor a fost în multe cazuri mai mare decât cea a creșterilor sarcinilor de răspuns și ale costurilor. În consecință, se poate presupune că a existat o îmbunătățire a situației privind sarcinile de răspuns și costurile pentru UE în ansamblu.

Scăderea generală a sarcinii statistice de răspuns suportate de întreprinderi poate fi explicată prin reducerea dimensiunii eșantioanelor în majoritatea statelor membre, pentru cei mai mulți indicatori statistici pe termen scurt. În plus, datele statistice sunt în prezent colectate de cele mai multe ori prin intermediul unor sondaje electronice și prin internet, ceea ce implică, de asemenea, costuri și sarcini de răspuns mai mici comparativ cu metodele de colectare tradiționale, precum chestionarele trimise prin poștă. De asemenea, oficiile de statistică par să se bazeze mai mult pe date administrative, și anume, pe date deja puse la dispoziție de administrațiile fiscale sau de ocupare a forței de muncă, de organismele de asigurări sociale sau de autoritățile din sectorul construcțiilor.

Utilizarea surselor administrative existente în scopuri statistice reduce sarcina de răspuns suportată de întreprinderi, însă acest fapt poate determina creșterea costurilor în cadrul oficiilor de statistică, deoarece este posibil ca datele să necesite o ajustare. Întrucât, de cele multe ori, datele administrative nu corespund în mod direct conceptelor statistice pentru statisticile pe termen scurt, sunt necesare ajustări, iar acestea pot afecta calitatea datelor. Utilizarea datelor administrative presupune, de asemenea, o coordonare permanentă, în special în țările cu administrații descentralizate.

În sfârșit, utilizarea datelor administrative ca și contribuție la statisticile pe termen scurt reprezintă o adevărată provocare, în special pentru indicatorii lunari, în cazul cărora cerințele în materie de promptitudine sunt foarte stricte, iar termenele sunt foarte scurte. Datele administrative sunt de multe ori colectate mai rar decât este necesar pentru statisticile pe termen scurt și/sau devin disponibile prea târziu. Un proiect din cadrul Programului pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)[13] a oferit sprijin financiar pentru analizarea și îmbunătățirea utilizării datelor administrative în scopuri statistice, inclusiv a conturilor întreprinderilor, precum și pentru susținerea statelor membre în ceea ce privește adoptarea utilizării datelor administrative în locul anchetelor statistice, asigurând în același timp un nivel înalt de calitate a datelor. Proiectul s-a încheiat la jumătatea anului 2013[14].

Evoluții viitoare în domeniul statisticilor pe termen scurt

În perioada 2000-2012, cota reprezentată de industrie și sectorul construcțiilor în întreaga activitate economică a scăzut de la 27,3 % la 24,7 %. În aceeași perioadă, cota serviciilor comerciale (cu excepția serviciilor bancare și de asigurări) a crescut de la 43,2 % la 45,5 %[15]. Cu toate acestea, importanța economică ridicată și în creștere a sectorului serviciilor nu este reflectată în mod adecvat în cadrul statisticilor actuale pe termen scurt. În general, indicatorii privind serviciile au o acoperire mai limitată, sunt mai puțin detaliați și sunt publicați mai rar decât datele pentru industrie și pentru sectorul construcțiilor (a se vedea anexa).

Pentru a îmbunătăți coerența diverselor statistici europene referitoare la întreprinderi și pentru a optimiza raportul dintre beneficii, pe de o parte, și costurile și sarcina de răspuns aferente elaborării acestora, pe de altă parte, se intenționează armonizarea și corelarea mai strânsă a acestor domenii statistice prin intermediul unui regulament-cadru de integrare a statisticilor privind întreprinderile. În acest context, este prevăzută și o analiză aprofundată a statisticilor pe termen scurt.

În 2011, Eurostat a lansat consultări intense cu toți utilizatorii importanți și producătorii de statistici pe termen scurt, în vederea evaluării modalităților de îmbunătățire a indicatorilor statistici pe termen scurt pentru sectorul serviciilor. În ciuda anumitor preocupări cu privire la o posibilă creștere a costurilor și a sarcinii de răspuns, consultările au indicat existența unui consens larg cu privire la necesitatea unei îmbunătățiri în acest domeniu. Luând în considerare comentariile utilizatorilor și ale producătorilor, Comisia intenționează să propună modificarea regulamentului actual pentru a asigura relevanța statisticilor pe termen scurt în vederea creșterii importanței economice a serviciilor în cadrul economiilor europene, ținând seama, în același timp, pe deplin de preocupările cu privire la creșterea costurilor și a sarcinii de răspuns legate de elaborarea acestora.

[1]               JO L 162, 5.6.1998, p. 1.

[2]               COM(2008) 340 final, 9.6.2008 și COM(2011) 329 final, 8.6.2011. A existat, de asemenea, un raport privind calitatea în 2003: COM(2003) 36 final, 29.1.2003.

[3]               Cerințele statistice ale Băncii Centrale Europene în domeniul Statisticilor Economice Generale, Banca Centrală Europeană, august 2000.

[4]               Lista inițială a PIEE a fost întocmită în 2002 [Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind statisticile din zona euro, 27.11.2002, COM(2002) 661 final].

[5]               JO L 142, 1.6.2012, p. 26.

[6]               Calendarul comunicatelor de presă privind statisticile pe termen scurt poate fi descărcat de la adresa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/introduction.

[7]               JO L 103, 23.4.2009, p. 3.

[8]               Codul de bune practici al statisticilor europene este disponibil la adresa:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/quality/code_of_practice.

[9]               Termenele inițiale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1165/98 privind statisticile pe termen scurt au fost reduse prin Regulamentul (CE) nr. 1158/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2005 (JO L 191, 22.7.2005, p. 1).

[10]             http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/release_calendars/news_releases. A se avea în vedere faptul că acest calendar vizează un număr mare de indicatori europeni, nu numai indicatorii privind statisticile pe termen scurt.

[11]             http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/introduction.

[12]             Rapoartele privind sursele statisticilor pe termen scurt și PEEIs in focus sunt disponibile la adresa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/short_term_business_statistics/methodology.

[13]             Decizia nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS), JO L 340, 19.12.2008, p. 76.

[14]             Rezultatele obținute sunt disponibile la adresa http://www.cros-portal.eu/content/admindata-sga-3.

[15]             Valoarea adăugată brută la prețurile de bază, Eurostat, Conturile naționale, cod de date: [nama_nace10_k].

Anexă: Indicatori statistici pe termen scurt (principalii indicatori economici europeni evidențiați cu caractere aldine), T – indicator trimestrial, L – indicator lunar

Industrie || Construcții || Comerțul cu amănuntul și reparații || Alte servicii

Producția industrială (L) || Producția în sectorul construcțiilor (L/T) Lucrări de construcții Geniu civil || - || -

Cifra de afaceri industrială (L) Cifra de afaceri industrială pe piața internă Cifra de afaceri industrială pe piețele externe (state din zona euro și din afara zonei euro) || - || Cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul și reparații (L) || Cifra de afaceri pentru (alte) servicii (T)

- || Autorizații de construcție (T) Număr de locuințe m2 de suprafață utilă || - || -

Numărul de persoane angajate (T) || Numărul de persoane angajate (T) || Numărul de persoane angajate (T) || Numărul de persoane angajate (T)

Ore lucrate (T) || Ore lucrate (T) || Ore lucrate (T) || Ore lucrate (T)

Indemnizații și salarii brute (T) || Indemnizații și salarii brute (T) || Indemnizații și salarii brute (T) || Indemnizații și salarii brute (T)

Prețurile producției industriale (L) Prețurile producției pe piața internă Prețurile producției pe piețele externe (state din zona euro și din afara zonei euro) || Prețurile de producție pentru sectorul construcțiilor/costurile de construcție (T) || Volumul comerțului cu amănuntul (L) || Prețurile de producție pentru (alte) servicii (T)

Prețurile de import la produsele industriale (L) (state din zona euro și din afara zonei euro) || - || - || -

Top