EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0243

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile structurale de întreprindere

/* COM/2014/0243 final - 2014/ () */

52014DC0243

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile structurale de întreprindere /* COM/2014/0243 final - 2014/ () */


Cuprins

1............ INTRODUCERE.. 3

1.1......... Regulamentul privind statisticile structurale de întreprindere. 3

1.2......... Conținutul principalelor seturi de date. 3

1.3......... Accesibilitatea statisticilor structurale de întreprindere. 4

1.4......... Publicații din 2012 și 2013. 5

2............ EFICACITATEA REGULAMENTULUI ȘI RELEVANȚA SETURILOR DE DATE   5

2.1......... Caracterul complet și disponibilitatea datelor 5

2.2......... Reguli în materie de confidențialitate și punerea în aplicare a acestora. 7

2.3......... Utilitatea statisticilor structurale de întreprindere. 8

3............ ACURATEȚEA.. 8

4............ COERENȚA ȘI COMPARABILITATEA.. 9

4.1......... Coerența. 9

4.2......... Comparabilitatea. 9

5............ TERMENELE PENTRU TRANSMITEREA DATELOR.. 10

6............ ACCESIBILITATEA ȘI CLARITATEA.. 10

7............ CONFORMAREA CU REGULAMENTUL SBS. 10

8............ SARCINA CARE REVINE ÎNTREPRINDERILOR ȘI MĂSURILE LUATE PENTRU A O DIMINUA.. 12

8.1......... Context 12

8.2......... Măsuri luate pentru a diminua sarcina care revine întreprinderilor 12

9............ DEZVOLTĂRI SUPLIMENTARE.. 13

1. INTRODUCERE 1.1. Regulamentul privind statisticile structurale de întreprindere

În conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 295/2008[1] privind statisticile structurale de întreprindere (denumit, în cele ce urmează, „Regulamentul SBS”), „Până la 29 aprilie 2011 și, ulterior, o dată la trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind statisticile elaborate în conformitate cu prezentul regulament și, în special, referitor la calitatea acestora și la sarcina pe care o exercită asupra întreprinderilor.”

Prezentul raport urmează celui din mai 2011[2], înaintat în temeiul articolului 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 al Consiliului (un regulament mai vechi, înlocuit în prezent de Regulamentul SBS, menționat mai sus).

Acest raport conține o prezentare generală a progreselor obținute în punerea în aplicare a Regulamentului SBS, realizată pe baza datelor finale pentru anul de referință 2010, în ceea ce privește statisticile structurale de întreprindere în domeniul:

· serviciilor;

· industriei;

· comerțului;

· construcțiilor;

· serviciilor pentru întreprinderi; și

· demografiei întreprinderilor.

Prezentul raport cuprinde informații despre măsurile adoptate de Comisie pentru a asigura punerea la dispoziție a unor statistici structurale de întreprindere de înaltă calitate la nivel european, precum și punerea în aplicare a Regulamentului SBS de către statele membre. Raportul prezintă, de asemenea, informații privind sarcina pe care transmiterea statisticilor o impune întreprinderilor și privind acțiunile întreprinse de Eurostat și de statele membre pentru a diminua această sarcină.

1.2. Conținutul principalelor seturi de date

Statisticile structurale de întreprindere (Structural Business Statistics - SBS) oferă o imagine completă a structurii, dezvoltării și caracteristicilor întreprinderilor europene, în ansamblu, precum și a anumitor sectoare de activitate, aducând o contribuție importantă și în alte domenii, precum conturile naționale, statisticile pe termen scurt și registrele întreprinderilor.

În general, datele acoperă toate sectoarele, cu excepția agriculturii și serviciilor personale. Datele sunt colectate în funcție de următoarele variabile:

· variabile referitoare la producție (de exemplu cifra de afaceri și valoarea adăugată);

· variabile referitoare la resurse, constând în intrările privind forța de muncă (de exemplu, angajarea forței de muncă și orele lucrate), intrările privind bunurile și serviciile (cum ar fi achizițiile totale) și intrările de capital (de exemplu, investițiile în imobilizări corporale); și

· variabile privind demografia întreprinderilor (de exemplu, populația întreprinderilor active, numărul de întreprinderi noi înființate și numărul de întreprinderi închise).

De asemenea, câțiva alți indicatori importanți sunt derivați din cei de mai sus și se prezintă sub forma unor rapoarte între anumite variabile monetare sau valori per capita.

Toate statele membre trimit mai multe seturi de date, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 251/2009 al Comisiei[3]. Principalele seturi de date sunt:

· statisticile anuale de întreprindere [toate caracteristicile sunt publicate, defalcate pe țări, la nivel de patru cifre (clase) din NACE Rev.2[4]];

· statisticile anuale de întreprindere, în funcție de clasa de mărime [toate caracteristicile sunt publicate, defalcate pe țări, la nivel de trei cifre (grupuri) din NACE Rev.2, clasa de mărime fiind determinată de numărul de angajați];

· statisticile regionale anuale [patru caracteristici sunt publicate, defalcate pe regiuni NUTS 2, la nivel de două cifre (diviziuni) din NACE Rev.2]; și

· statistici demografice anuale, în funcție de forma juridică sau de clasa de mărime a efectivelor de angajați [caracteristicile sunt publicate, defalcate pe țări, la nivel de patru cifre (clase) din NACE Rev.2].

Majoritatea datelor sunt colectate de institutele naționale de statistică (INS) prin intermediul anchetelor statistice, al registrelor întreprinderilor sau din diverse surse administrative. Statele membre aplică metode statistice diferite, în funcție de sursa datelor, precum extinderea datelor, estimările pe bază de model sau diverse forme de imputare, pentru a asigura calitatea statisticilor structurale de întreprindere produse.

Toate datele primite de la statele membre sunt supuse unor controale ale calității înainte de a fi publicate pe site-ul Eurostat.

1.3. Accesibilitatea statisticilor structurale de întreprindere

Toate datele furnizate de statele membre pentru anul de referință 2010, împreună cu rezultatele agregate la nivelul UE, sunt disponibile pentru consultare, gratuit, pe site-ul Eurostat, începând din noiembrie 2012. Secțiunea dedicată pe site statisticilor structurale de întreprindere poate fi găsită cu ușurință sub titlul „Industrie, comerț și servicii”[5] sau cu ajutorul funcției de căutare[6].

1.4. Publicații din 2012 și 2013

Pe lângă faptul că pot fi consultate pe site-ul Eurostat, rezultatele au apărut și în câteva articole publicate la secțiunea dedicată întreprinderilor europene restructurate din Statistics Explained[7]. Statistics Explained se bazează pe o tehnologie Web 2.0 de tipul aplicației wiki, principalul său scop fiind acela de a explica statisticile europene prin prezentarea de date și prin evidențierea aspectelor interesante sau surprinzătoare ale acestora, luând în considerare toate informațiile de fond necesare.

Statisticile structurale de întreprindere au fost, de asemenea, utilizate în numeroase alte publicații. Contribuții majore la anuarul Eurostat, la versiunea de buzunar și la anuarul regional au fost aduse în 2012 și 2013.

2. EFICACITATEA REGULAMENTULUI ȘI RELEVANȚA SETURILOR DE DATE 2.1. Caracterul complet și disponibilitatea datelor

În tabelele 1, 2 și 3 se arată că, în ansamblu, datele transmise de statele membre sunt complete în mod rezonabil pentru toate modulele SBS. Țările sunt considerate „mari”, „medii” sau „mici” în funcție de contribuția lor la valoarea adăugată totală la nivelul UE din economia întreprinderii.

Datele lipsă se explică prin faptul că au existat anumite probleme la calcularea unor indicatori din următoarele motive: unele date nu au fost disponibile pentru anul de referință 2010; au lipsit surse pentru datele regionale și pentru cele privind „unitățile de activitate economică” (kind of activity unit - KAU); datele au fost puse la dispoziție după expirarea termenului de transmitere a datelor sau valorile egale cu zero nu au fost transmise.

Statele s-au angajat să furnizeze seturi de date complete la următoarea transmitere de date (anul de referință 2011).

Totuși, disponibilitatea statisticilor structurale de întreprindere pe site-ul Eurostat a fost limitată din cauza faptului că anumite date, în special cele referitoare la statele mici, sunt confidențiale.

Tabelul 1: Disponibilitatea și confidențialitatea datelor finale pentru anul 2010 privind serviciile, industria, comerțul și construcțiile, NACE Rev.2

Țări[8] || Număr total de celule trimise, exprimat ca procent din numărul cerut de Regulamentul SBS || Celule confidențiale, exprimate ca procent din numărul celulelor trimise

Țări mari || 94 || 10

Țări medii || 92 || 15

Țări mici[9] || 98 || 24

TOATE || 95 || 18

Rezultatele aferente anului 2010 pentru cele 27 de state membre UE și pentru Norvegia au arătat o creștere cu 5 % a gradului de disponibilitate a datelor, comparativ cu raportul anterior către Parlamentul European și Consiliu. Țările mici, mai ales, au furnizat mai multe date referitoare la cele patru sectoare prezentate în Tabelul 1.

În mod similar, rata de disponibilitate a datelor a fost foarte bună (95 %) în cazul statisticilor privind serviciile pentru întreprinderi (Tabelul 2) și demografia întreprinderilor (Tabelul 3). Țările mici au avut o contribuție importantă și la gradul ridicat de disponibilitate a acestor date.

Faptul că unele state membre au decis să nu marcheze valorile anumitor indicatori ca fiind confidențiale, deși ar fi putut proceda astfel, a contribuit, de asemenea, la gradul ridicat de disponibilitate a datelor.

Tabelul 2: Disponibilitatea și confidențialitatea datelor finale pentru anul 2010 privind serviciile pentru întreprinderi, NACE Rev.2

Țări || Număr total de celule trimise, exprimat ca procent din numărul cerut de Regulamentul SBS || Celule confidențiale, exprimate ca procent din numărul celulelor trimise

Țări mari || 100 || 0

Țări medii || 97 || 10

Țări mici || 90 || 15

TOATE || 95 || 11

Tabelul 3: Disponibilitatea și confidențialitatea datelor finale pentru anul 2010 privind demografia întreprinderilor, NACE Rev.2

Țări || Număr total de celule trimise, exprimat ca procent din numărul cerut de Regulamentul SBS || Celule confidențiale, exprimate ca procent din numărul celulelor trimise

Țări mari || 99 || 10

Țări medii || 91 || 12

Țări mici || 98 || 13

TOATE || 95 || 12

2.2. Reguli în materie de confidențialitate și punerea în aplicare a acestora

Tabelele de la punctul 2.1 ilustrează în ce măsură regulile în materie de confidențialitate au redus gradul de disponibilitate a datelor.

Toate statele membre au pus în aplicare reguli similare în materie de confidențialitate, în principal pentru a evita divulgarea datelor privind una sau mai multe întreprinderi specifice. În mai multe state membre, această abordare a fost completată cu o „regulă de predominanță” conform căreia datele nu au fost publicate în cazul în care un respondent reprezenta mai mult de un anumit procent din cifre. Procentele utilizate variază ușor de la un stat membru la altul.

Procentul de date clasificate ca fiind confidențiale variază între 0 % și 24 %, valori mai ridicate fiind înregistrate de țările mici și mijlocii, din pricina regulilor menționate mai sus.

Cu toate acestea, ratele confidențialității pentru anul 2010 în ceea ce privește statisticile din domeniul serviciilor, industriei, comerțului și construcțiilor au fost cu 4 % mai mici decât cele prezentate în raportul anterior.

Pe lângă regulile de confidențialitate aplicate în cazul datelor la nivel național, datele la nivelul UE au fost reținute și din statisticile destinate publicării, în vederea protejării datelor naționale confidențiale. Regulile prin care se stabilește în ce circumstanțe trebuie reținute de la publicare totalurile la nivelul UE au fost stipulate într-o Cartă privind confidențialitatea, convenită cu toate statele membre.

În consecință, 8,3 % din rezultatele agregate la nivelul UE pentru anul de referință 2010 în ceea ce privește statisticile privind serviciile, industria, comerțul și construcțiile nu au putut fi publicate din rațiuni de confidențialitate.

Aproximativ 14 % din rezultatele agregate la nivelul UE în materie de servicii pentru întreprinderi și demografia întreprinderilor nu au putut fi puse la dispoziție din motive de confidențialitate. Numărul și procentul celulelor de date confidențiale sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Tabelul 4:       Confidențialitatea principalelor variabile incluse în statisticile anuale de întreprindere pentru care cifrele agregate la nivelul UE pentru anul 2010 au fost publicate pentru toate nivelurile din NACE Rev.2

Sectorul acoperit de statisticile structurale de întreprindere || Numărul total de celule de date || Numărul de celule cu date confidențiale || Date confidențiale (%)

Servicii || 5 569 || 679 || 12,2

Industrie || 8 008 || 457 || 5,7

Comerț || 2 092 || 170 || 8,1

Construcții || 732 || 56 || 7,7

Total (servicii, industrie, comerț și construcții) || 16 401 || 1 362 || 8,3

Servicii pentru întreprinderi || 151 || 21 || 13,9

Demografia întreprinderilor || 18 532 || 2 700 || 14,6

2.3. Utilitatea statisticilor structurale de întreprindere

Numărul descărcărilor de pe site-ul Eurostat este un indicator al utilității statisticilor structurale de întreprindere. Cifrele din tabelul de mai jos se referă la perioada octombrie 2012 - august 2013, în care au putut fi consultate datele referitoare la anul 2010.

Tabelul 5:       Numărul de descărcări

Sectorul SBS || Numărul de descărcări

127 574

Servicii, industrie, comerț și construcții || 106 594

Industrie și construcții || 59 540

Comerț || 20 302

Servicii || 13 885

Date regionale — toate sectoarele || 12 867

Servicii pentru întreprinderi || 5 954

Demografia întreprinderilor || 15 026

3. ACURATEȚEA

Pentru a măsura acuratețea statisticilor structurale de întreprindere, Regulamentul (UE) nr. 275/2010 al Comisiei[10] prevede ca toate statele membre să transmită, anual, către Eurostat informații privind indicatori de calitate precum coeficienții de variație. De asemenea, statele membre trebuie să prezinte și un raport despre metodologia utilizată pentru a colecta și procesa datele. Pe baza informațiilor transmise de toate statele membre, Eurostat a realizat o evaluare pentru anul de referință 2010, principalele părți ale acestei evaluări regăsindu-se în prezentul raport.

Rămâne la latitudinea statelor membre să decidă cele mai eficiente și mai eficace modalități de colectare și de procesare a datelor, în conformitate cu particularitățile naționale (de exemplu clasa de mărime, activitatea economică și regiunile) și cu sursele administrative disponibile.

Pentru a evalua calitatea datelor la nivelul UE, Eurostat a calculat coeficienții de variație agregați la nivelul UE pe baza coeficienților de variație naționali, pentru șase caracteristici și pentru toate sectoarele la nivel de o cifră (secțiune) din NACE Rev.2.

Tabelul 6:       Coeficienții de variație agregați la nivelul UE (CV) pentru statistici în domeniul serviciilor, industriei, comerțului și construcțiilor (%)

2010 || Ponderea coeficienților de variație la nivelul UE (%)

Coeficienții de variație la nivelul UE[11] || Numărul de întreprinderi || Cifra de afaceri || Valoarea adăugată || Cheltuielile cu personalul || Investiții brute || Numărul de persoane angajate

0,0-0,5 || 69 || 62 || 69 || 85 || 0 || 100

0,6-1,5 || 23 || 31 || 31 || 8 || 31 || 0

1,6-2,5 || 8 || 0 || 0 || 8 || 31 || 0

>2,5 || 0 || 8 || 0 || 0 || 38 || 0

Potrivit tabelului de mai sus, coeficienții de variație agregați la nivelul UE pentru variabile sunt, în majoritatea cazurilor, sub 1,5, cu excepția variabilei „investiții brute”, în cazul căreia coeficienții au, în principal, valori cuprinse între 0,6 și 2,5.

În general, coeficienții de variație sunt mai mici în cazul industriei și puțin mai mari pentru domeniul construcțiilor, comerțului și serviciilor.

4. COERENȚA ȘI COMPARABILITATEA

Conform celor precizate mai sus, statele membre trebuie să transmită un raport pentru fiecare an de referință, furnizând informații privind metodologia utilizată pentru a colecta și procesa datele.

4.1. Coerența

Coerența se referă la măsura în care corectitudinea statistică permite combinarea datelor provenite din surse diferite. De aceea, Eurostat insistă să identifice caracteristicile comune statisticilor structurale de întreprindere și altor anchete privind întreprinderile și să stabilească în ce măsură acestea sunt consecvente.

Statisticile structurale de întreprindere pot fi utilizate în paralel cu statistici provenite din numeroase alte surse, precum registrele întreprinderilor, conturile naționale, ancheta privind costul forței de muncă, statisticile privind forța de muncă, demografia întreprinderilor și statisticile pe termen scurt. Din analiza coerenței statisticilor structurale de întreprindere și a altor surse statistice au rezultat mai multe diferențe atât la nivelul datelor, cât și al metodologiilor folosite. Pentru orice sursă statistică specifică se va alege metodologia cea mai adecvată pentru scopul acelei surse și din acest motiv există diferențe de metodologie între surse.

4.2. Comparabilitatea

Statisticile privind serviciile, industria, comerțul și construcțiile sunt comparabile în timp și de la o țară la alta doar începând cu anul de referință 2005, întrucât unele țări au pus în aplicare schimbări de metodologie și de domeniu de aplicare al statisticilor înainte de acel an. Punerea în aplicare a noii clasificări a activităților (NACE Rev.2), în 2008, a făcut imposibilă transpunerea oricăror serii de timp peste anul respectiv.

Statisticile privind serviciile pentru întreprinderi și demografia întreprinderilor sunt comparabile începând cu anul 2008, când ancheta a devenit obligatorie.

5. TERMENELE PENTRU TRANSMITEREA DATELOR

Termenele până la care statele membre trebuie să transmită datele pentru anul de referință, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul SBS, sunt următoarele:

· 10 luni de la sfârșitul anului, pentru statisticile preliminare în domeniul serviciilor, industriei, comerțului și construcțiilor; și

· 18 luni de la sfârșitul anului, pentru datele finale din toate sectoarele.

Pentru anul de referință 2010, 19 țări și-au transmis datele statistice la timp pentru toate sectoarele acoperite de statisticile structurale de întreprindere.

Câteva state membre au primit derogare de la prevederile Regulamentului SBS pentru a putea efectua adaptările necesare în sistemele lor statistice naționale. Estonia și Franța au primit derogări totale pentru statisticile privind serviciile pentru întreprinderi.

6. ACCESIBILITATEA ȘI CLARITATEA

Toate statisticile structurale de întreprindere pot fi consultate, gratuit, pe site-ul Eurostat, la secțiunea „Industrie, comerț și servicii”, împreună cu explicații detaliate privind chestiuni metodologice care pot fi utile pentru utilizatori[12].

Institutele naționale de statistică publică, de asemenea, statistici structurale de întreprindere la nivel național, fapt pentru care datele sunt chiar mai ușor accesibile de către utilizatori.

7. CONFORMAREA CU REGULAMENTUL SBS

Conformarea statelor membre cu Regulamentul SBS este evaluată în funcție de cât de complete sunt datele transmise, de numărul de versiuni primite înainte de publicarea datelor finale și dacă datele sunt furnizate la termen sau nu.

Scorul general de conformare pentru datele referitoare la anul 2010 indică îmbunătățirea gradului de conformitate față de cel din raportul precedent. În prezent, majoritatea țărilor transmit datele statistice mai rapid decât în trecut, deși sunt și țări care depășesc în continuare termenele-limită, fapt care a întârziat publicarea datelor agregate la nivelul UE.

În medie, au fost transmise 1,4 versiuni ale datelor fiecărui stat membru înainte de publicarea datelor finale.

Tabelul 7 cuprinde o evaluare generală a conformității pentru toate cele 27 de state membre UE și Norvegia, pentru toate sectoarele prevăzute în Regulamentul SBS pentru anul de referință 2010.

Țărilor le-a fost acordat unul din cele patru niveluri de conformitate:

· FB  =          Conformitate foarte bună. Toate datele solicitate (cu mici excepții) au fost transmise la timp (scor de 90 % sau mai mult).

· B    =          Conformitate bună. Au existat câteva elemente lipsă sau mici întârzieri la transmiterea datelor (scoruri între 70 și 89 %).

· S     =          Datele au fost disponibile parțial, însă au lipsit părți importante din informațiile cerute sau nu au fost respectate termenele-limită (scoruri între 10 și 69 %).

· N    =          O mare parte din date au lipsit sau au existat întârzieri semnificative în transmiterea datelor (scoruri sub 10 %).

Tabelul 7:       Evaluare generală a conformității

Țări || Scor general

AT, BE ,BG, CZ, DE, EE, ES, FI, FR, HU, LT, LV, NO, PT, RO, SI, SK || FB

CY, DK, IE, IT, LU, NL, PL, SE, UK || B

EL, MT || S

- || N

În tabelul de mai sus se arată că gradul de conformitate a fost „foarte bun” sau „bun” pentru majoritatea statelor membre.

Eurostat a luat măsuri pentru a îmbunătăți conformitatea pe două căi: întocmind rapoarte privind monitorizarea conformității efectuată și punând la dispoziția statelor membre un instrument de validare a datelor.

Actualmente, Eurostat transmite, de două ori pe an, un raport privind conformitatea către grupul de coordonare în materie de statistici structurale de întreprindere și o dată pe an transmite un raport către Grupul directorilor în domeniul statisticilor întreprinderilor. În unele cazuri, directorul general al Eurostat a trimis scrisori către președinții institutelor naționale de statistică.

Eurostat a analizat diverse modalități de reducere a numărului de versiuni ale datelor transmise de statele membre înainte de publicarea datelor finale. Instituția a dezvoltat un instrument de validare a datelor pe care statele membre îl pot utiliza pentru a verifica exactitatea și eventual confidențialitatea datelor înainte de a le transmite către Eurostat.

8. SARCINA CARE REVINE ÎNTREPRINDERILOR ȘI MĂSURILE LUATE PENTRU A O DIMINUA 8.1. Context

Pentru a fi în măsură să se adapteze la mediul economic în continuă schimbare și pentru a le răspunde prompt utilizatorilor cu noi necesități în materie de date statistice, după caz, Eurostat încearcă în mod constant să identifice diverse modalități de a face Sistemul Statistic European (SSE) mai flexibil în privința statisticilor structurale de întreprindere.

Măsurile care ar putea contribui la crearea unui sistem de statistici de întreprindere flexibil și de înaltă calitate trebuie să se înscrie, totuși, în limitele impuse implicit prin obiectivul de reducere a sarcinii statistice a respondenților, în special a întreprinderilor, precum și prin reducerea resurselor puse la dispoziția autorităților naționale de statistică. Faptul că lucrează în condițiile acestor constrângeri înseamnă că Eurostat trebuie să-și propună să dezvolte în mod rațional statisticile de întreprindere identificând sinergii, stabilind priorități și axându-se pe obiectivele europene.

În conformitate cu Comunicarea Vision [COM(2009) 404], a fost lansat un proiect menit să stabilească un regulament-cadru de integrare a statisticilor privind întreprinderile (Framework Regulation Integrating Business Statistics - FRIBS), care va simplifica producerea de statistici de întreprindere, asigurând o infrastructură comună și stabilind cerințe constante în materie de date.

8.2. Măsuri luate pentru a diminua sarcina care revine întreprinderilor

Eurostat conlucrează permanent cu institutele naționale de statistică în vederea găsirii unor căi de reducere a sarcinii care revine întreprinderilor prin simplificarea cerințelor referitoare la date, asigurându-se în același timp că statisticile furnizate răspund necesităților utilizatorilor.

În urma mai multor runde de consultări cu principalii utilizatori ai statisticilor structurale de întreprindere, atât cei interni, cât și cei externi Comisiei, Eurostat a identificat mai multe căi posibile de reducere a sarcinii care revine institutelor naționale de statistică și întreprinderilor. Aceste măsuri se referă la cerințele impuse întreprinderilor furnizoare de servicii financiare, la detaliile solicitate pentru seturile de date multianuale și la întreruperea producerii de seturi de date bazate pe unitățile de activități economice (KAU).

Pe lângă schimbările menționate mai sus, lista de caracteristici solicitate face, în prezent, obiectul unei revizuiri care va ține seama de propunerile Comitetului Sistemului Statistic European (Comitetul SSE) privind domeniile care nu vor fi considerate prioritare.

Câteva dintre măsurile luate de statele membre în vederea reducerii sarcinii care revine întreprinderilor erau legate de culegerea datelor privind statisticile structurale de întreprindere. Anchetele prin sondaj sunt des utilizate de majoritatea statelor membre, care au adoptat noi strategii de eșantionare pentru a reduce atât sarcina care revine întreprinderilor, cât și costurile pentru instituțiile naționale de statistică.

În plus, mai multe state au eliminat întreprinderile mici din anchetele lor și au recurs, în locul acestora, la surse de date administrative, combinate cu estimări.

În multe state membre există o preferință accentuată și în continuă creștere pentru utilizarea surselor de date administrative în loc de a efectua anchete. Cu toate acestea, există o serie de obstacole care împiedică utilizarea exclusivă a datelor administrative, care, în mod obișnuit, diferă față de datele statistice, de exemplu în privința definițiilor, formatelor, codurilor și protocoalelor de transmitere utilizate. Institutele naționale de statistică cooperează cu organismele responsabile de datele administrative pentru a depăși aceste obstacole, ceea ce le va permite să utilizeze într-o mai mare măsură datele administrative și să simplifice procesul de colectare a datelor.

Câteva țări au dezvoltat și pus în aplicare sisteme online de colectare a informațiilor fiscale și statistice anuale. Aceste sisteme funcționează pe bază de tehnologii ale informației moderne și pot spori calitatea datelor și reduce timpul alocat introducerii și procesării datelor.

Se ia în considerare sarcina care revine întreprinderilor de fiecare dată când se efectuează schimbări în materie de cerințe privind datele sau procesele de producere a datelor. Totuși, principalul obiectiv rămâne producerea de statistici structurale de întreprindere de înaltă calitate, care să satisfacă necesitățile utilizatorilor în mod eficient din punctul de vedere al costurilor.

9. DEZVOLTĂRI SUPLIMENTARE

SSE încearcă în mod constant să găsească modalități prin care să satisfacă noile și actualele necesități în materie de statistici, reducând în același timp atât sarcina care revine respondenților, cât și costul de producere a statisticilor.

Eurostat a dezvoltat un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS)[13], care a funcționat timp de șase ani, în perioada 2008-2013. Principalul rezultat al acestui program a fost o propunere de măsuri concrete de modernizare a statisticilor de întreprindere, cum ar fi dezvoltarea unui set-țintă de indicatori și revizuirea priorităților. Pentru a pune în aplicare această propunere, va fi nevoie de un angajament ferm și de investiții substanțiale din partea SSE în anii următori.

[1]     Regulamentul (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind statisticile structurale de întreprindere (reformare), JO L 97, 9.4.2008, p. 13.

[2]     COM(2011) 242 final.

[3]     Regulamentul (CE) nr. 251/2009 al Comisiei din 11 martie 2009 de punere în aplicare și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește seriile de date care trebuie produse pentru statisticile structurale de întreprinderi și adaptările necesare în urma revizuirii clasificării statistice a produselor în funcție de domeniul de activitate (CPA), JO L 86, 31.3.2009, p. 170.

[4]     Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, JO L 393, 30.12.2006, p. 1.

[5]     http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database.

[6]     http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home.

[7]     http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Category:Structural_business_statistics.

[8]     Pentru a reduce la minimum sarcina care revine întreprinderilor și cheltuielile suportate de autoritățile naționale de statistică, statele membre pot marca datele pentru utilizare ca fiind „contribuții exclusive la totalurile europene” (CETO). Eurostat nu publică astfel de date, iar acestea nu sunt marcate drept „CETO” atunci când statele membre le publică la nivel național. Utilizarea marcajului CETO depinde de contribuția fiecărui stat membru la valoarea adăugată totală din economia întreprinderii, după cum urmează:

Țări mari: DE, FR, IT, UK;

Țări medii: BE, DK, ES, GR, IE, NL, AT, PL, PT, FI, SE, NO și

Țări mici: BG, CZ, EE, CY, LV, LT, LU, HU, MT, RO, SI, SK.

[9]     Datele pentru Malta sunt din 2009.

[10]             Regulamentul (UE) nr. 275/2010 al Comisiei din 30 martie 2010 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile de evaluare a calității statisticilor structurale de întreprindere, JO L 86, 1.4.2010, p. 1

[11]    Coeficienții de variație au fost calculați pentru datele finale referitoare la anul 2010 pentru seriile 1A, 2A, 3A și 4A (Anexele I-IV), la nivel de o cifră (secțiune) din NACE Rev.2.

[12]    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home.

[13]    Decizia nr. 1297/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind un program pentru modernizarea statisticilor europene referitoare la întreprinderi și comerț (MEETS), JO L 340, 19.12.2008, p. 76.

Top