Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA0110(03)

    Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune ENIAC pentru exercițiul financiar 2011, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    JO C 6, 10.1.2013, p. 18–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.1.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 6/18


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale întreprinderii comune ENIAC pentru exercițiul financiar 2011, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    2013/C 6/03

    INTRODUCERE

    1.

    Întreprinderea comună europeană pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind nanoelectronica (denumită în continuare „întreprinderea comună ENIAC”), cu sediul la Bruxelles, a fost înființată în decembrie 2007 (1) pentru o perioadă de 10 ani.

    2.

    Principalul obiectiv al întreprinderii comune este de a defini și de a pune în aplicare o „agendă de cercetare” în vederea dezvoltării de competențe-cheie pentru nanoelectronică în diferite sectoare de aplicare, în scopul consolidării competitivității și a durabilității europene și al facilitării apariției unor noi piețe și aplicații pentru societate (2).

    3.

    Membrii fondatori ai întreprinderii comune sunt: Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie, statele membre Belgia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit, precum și AENEAS (Association for European Nanoelectronics Activities – Asociația pentru Activități Europene în Domeniul Nanoelectronicii). Pot deveni membri ai întreprinderii comune ENIAC și alte state membre și țări asociate, precum și orice altă țară sau entitate juridică care poate să aducă o contribuție financiară substanțială în vederea îndeplinirii obiectivelor întreprinderii comune.

    4.

    Contribuția maximă care poate fi acordată de UE pentru acoperirea costurilor de funcționare și a celor legate de activitățile de cercetare ale întreprinderii comune ENIAC este de 450 de milioane de euro, sumă care este finanțată de la bugetul celui de Al șaptelea program-cadru (3). Contribuția maximă a asociației AENEAS este de 30 de milioane de euro pentru costurile de funcționare ale întreprinderii comune. Statele membre ale întreprinderii comune ENIAC contribuie în natură la costurile de funcționare (prin facilitarea implementării de proiecte) și furnizează contribuții financiare al căror cuantum este de cel puțin 1,8 ori contribuția UE. Contribuțiile în natură sunt furnizate, de asemenea, de către organizații din domeniul cercetării care participă la proiecte. Organizațiile participante la proiectele de cercetare trebuie să pună la dispoziție contribuții în natură cel puțin egale cu contribuția Comisiei și a statelor membre.

    5.

    Întreprinderii comune i s-a acordat autonomie financiară la 26 iulie 2010.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    6.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea operațiunilor la nivelul întreprinderii comune și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    7.

    În conformitate cu dispozițiile articolului 287 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale întreprinderii comune ENIAC, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    8.

    Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (7).

    Responsabilitatea conducerii

    9.

    În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale întreprinderii comune, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (8). Directorul este responsabil de punerea la punct (9) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (10) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

    Responsabilitatea auditorului

    10.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza, pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale întreprinderii comune și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

    11.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (11). Aceste standarde impun Curții respectarea unei serii de cerințe de natură etică și profesională, precum și planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    12.

    Auditul efectuat de Curte implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Alegerea procedurilor de audit depinde de raționamentul auditorilor Curții. De acest raționament depinde, de asemenea, evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor să existe neconformități cu legile și reglementările în vigoare, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. În cadrul acestor evaluări ale riscului, se analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea conturilor de către entitate, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul Curții include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    13.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    14.

    În opinia Curții, conturile anuale ale întreprinderii comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2011, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile normelor sale financiare.

    Argumentele care stau la baza exprimării unei opinii cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente

    15.

    Strategia de audit ex post  (12) a întreprinderii comune a fost adoptată printr-o decizie a Consiliului director la 18 noiembrie 2010 și constituie un control-cheie (13) prin care se urmărește evaluarea legalității și regularității operațiunilor subiacente. Plățile efectuate în 2011 în legătură cu certificatele de acceptare a costurilor emise de autoritățile naționale de finanțare din statele membre s-au ridicat la 6,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 45 % din totalul plăților operaționale. Implementarea strategiei de audit ex post a demarat în 2011.

    16.

    Auditul declarațiilor de cheltuieli aferente proiectelor a fost delegat autorităților naționale de finanțare din statele membre. Acordurile administrative semnate cu autoritățile naționale de finanțare nu includ prevederi cu privire la modalitățile practice pentru auditurile ex post. Până la sfârșitul auditului (septembrie 2012), întreprinderea comună nu primise informații suficiente cu privire la strategiile de audit ale autorităților naționale de finanțare (14) și nu era în măsură să aprecieze dacă strategia de audit ex post oferă o asigurare suficientă cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente (15). Mai mult, acestea din urmă nu desfășuraseră niciun audit ex post cu privire la granturile acordate până la sfârșitul anului 2011.

    17.

    Informațiile disponibile cu privire la implementarea strategiei de audit ex post a întreprinderii comune nu sunt suficiente pentru a se stabili dacă acest control-cheie funcționează în mod eficace.

    Opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    18.

    În opinia Curții, cu excepția posibilelor efecte ale aspectului descris la punctele 15-17, care prezintă argumentele aflate la baza exprimării unei opinii cu rezerve, operațiunile subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    19.

    Observațiile prezentate în continuare, la punctele 20-33, nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    Execuția bugetului

    20.

    Bugetul definitiv pentru 2011 a inclus credite de angajament în valoare de 66 de milioane de euro și credite de plată în valoare de 35 de milioane de euro. Pentru creditele de angajament disponibile, rata de utilizare a fost de 97 %, iar pentru creditele de plată disponibile, rata de utilizare a fost de 48 % (16). Din creditele de angajament în valoare de 63,6 milioane de euro disponibile pentru activitățile operaționale, un cuantum de 20,1 milioane de euro a fost executat sub forma unui angajament global pentru prima cerere de propuneri din 2011, iar 42,2 milioane de euro au fost executate printr-un angajament global pentru a doua cerere de propuneri din 2011.

    21.

    S-a constatat, referitor la dezangajarea creditelor neutilizate, o lipsă de proceduri adecvate, precum și o serie de deficiențe de control. Credite care ar fi trebuit să fie executate până la sfârșitul exercițiului 2010 și credite care ar fi trebuit să fie executate până la sfârșitul exercițiului 2011 au fost dezangajate în ianuarie 2012. Angajamentul global neutilizat în cuantum de 2,8 milioane de euro pentru linia bugetară aferentă activităților operaționale din 2010 avea ca termen final de execuție data de 31 decembrie 2011 și nu a fost dezangajat.

    Cereri de propuneri

    22.

    În urma cererilor de propuneri organizate în 2008, în 2009 și în 2010, au fost semnate acorduri de grant în valoare totală de 107,9 milioane de euro, ceea ce reprezintă 25 % din contribuția maximă acordată de UE întreprinderii comune pentru activități de cercetare (17). În 2011 au fost lansate două cereri de propuneri în valoare de 62,3 milioane de euro. Procedura de semnare a acordurilor de grant era însă în curs de desfășurare. În 2012 au fost lansate alte două cereri de propuneri în valoare de 84,5 milioane de euro. În 2013 vor trebui lansate cereri de propuneri cu un buget de 185,3 milioane de euro (42 %) pentru a se asigura utilizarea integrală a contribuției în valoare de 440 de milioane de euro puse la dispoziție de UE.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE-CHEIE DIN CADRUL SISTEMELOR DE SUPRAVEGHERE ȘI DE CONTROL ALE ÎNTREPRINDERII COMUNE

    23.

    Întreprinderea comună nu a implementat încă în totalitate sisteme eficace și eficiente de control intern și de informare financiară. Din această cauză, raportarea financiară a fost afectată de erori și de întârzieri semnificative, care au fost corectate înainte de adoptarea conturilor finale.

    24.

    Contabilul întreprinderii comune a validat sistemele financiare și contabile (ABAC și SAP) la 20 decembrie 2010. Totuși, procesele subiacente derulate în cadrul întreprinderii, în special procesul prin care se furnizează informații financiare cu privire la validarea și la plata declarațiilor de cheltuieli primite de la autoritățile naționale de finanțare, nu au fost validate în cursul lui 2011.

    ALTE ASPECTE

    Structura de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

    25.

    Articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul Consiliului de înființare a întreprinderii comune ENIAC prevede că întreprinderea comună trebuie să dispună de o structură proprie de audit intern. Totuși, la sfârșitul exercițiului 2011, acest element important al sistemului de control intern nu fusese încă introdus.

    26.

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei a procedat în 2011 la o evaluare a riscurilor. Planul strategic de audit pentru 2012-2014, bazat pe rezultatele acestei evaluări a riscurilor, a fost prezentat spre adoptare Consiliului director la 22 noiembrie 2011.

    27.

    Carta privind misiunea Serviciului de Audit Intern al Comisiei a fost adoptată de Consiliul director la 18 noiembrie 2010. Cu toate acestea, normele financiare ale întreprinderii comune nu au fost încă modificate pentru a include prevederea din regulamentul-cadru (18) referitoare la competențele auditorului intern al Comisiei.

    Contribuțiile statelor membre ale ENIAC

    28.

    Potrivit statutului întreprinderii comune ENIAC, contribuțiile financiare ale statelor membre ale ENIAC trebuie să se ridice în total la cel puțin 1,8 ori (19) valoarea contribuției financiare a UE, în timp ce granturile acordate de întreprinderea comună pot fi de maximum 16,7 % din costurile totale eligibile ale proiectelor. În cazul primelor cinci cereri de propuneri, contribuția financiară a statelor membre ale ENIAC a fost de 1,55 ori valoarea contribuției financiare a UE.

    29.

    Contrar statutului întreprinderii comune ENIAC (20), Grecia utilizează fonduri structurale acordate de UE pentru a-și acoperi contribuțiile naționale către beneficiarii eleni ai proiectelor ENIAC (21), în loc să asigure finanțare națională. Întreprinderea comună a acceptat continuarea participării Greciei la proiectele ENIAC, însă nu acordă nicio finanțare beneficiarilor eleni, întrucât cofinanțarea dintr-o altă sursă de finanțare a UE nu este permisă (22).

    Raportul anual de activitate

    30.

    Conform articolului 19 alineatul (4) din statutul întreprinderii comune și conform articolului 40 din normele financiare ale acesteia, directorul executiv trebuie să elaboreze un raport anual de activitate, care să prezinte rezultatele operațiunilor în raport cu obiectivele stabilite, riscurile asociate acestor operațiuni, modul de utilizare a resurselor puse la dispoziție, precum și eficiența și eficacitatea sistemului de control intern. De asemenea, în raport trebuie să se confirme faptul că informațiile pe care acesta le conține prezintă o imagine corectă și fidelă, cu excepția situațiilor în care se specifică altfel în cadrul unor rezerve emise cu privire la anumite domenii de venituri și de cheltuieli.

    31.

    Raportul anual de activitate al întreprinderii comune nu include o evaluare a eficienței și a eficacității sistemului de control intern. Raportul prezintă următoarele deficiențe:

    lipsa de informații cu privire la implementarea strategiei de audit ex post, motiv pentru care nu se poate stabili dacă acest control-cheie funcționează în mod eficace; această lipsă de informații ar fi trebuit să conducă la emiterea unei rezerve;

    nu sunt furnizate informații privind validarea parțială a sistemelor financiare și contabile de către contabil; acesta a validat doar acea parte a sistemelor aflată sub controlul direct al întreprinderii comune, nu și sistemele care furnizează informații primite de la autoritățile naționale de finanțare (a se vedea punctul 24);

    deficiențele de control identificate cu privire la raportarea contabilă și financiară nu au condus la emiterea unei rezerve (a se vedea punctul 23).

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor anterioare

    32.

    În cursul exercițiului 2011, întreprinderea comună a elaborat un plan de asigurare a continuității activității și a înregistrat progrese în oficializarea politicilor privind securitatea în domeniul tehnologiei informației. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru finalizarea planului de asigurare a continuității activității.

    33.

    Acordul de găzduire (23) dintre întreprinderea comună și autoritățile belgiene cu privire la spațiile pentru birouri, la privilegii și la imunități, precum și la alte tipuri de sprijin care urmau să fie acordate a fost semnat la 2 februarie 2012.

    Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 15 noiembrie 2012.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 72/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 de înființare a „întreprinderii comune ENIAC” (JO L 30, 4.2.2008, p. 21).

    (2)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile întreprinderii comune, precum și resursele de care aceasta dispune.

    (3)  Al șaptelea program-cadru, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 412, 30.12.2006, p. 1) reunește într-un cadru unic toate inițiativele UE din domeniul cercetării și joacă un rol crucial în îndeplinirea obiectivelor de creștere, de competitivitate și de ocupare a forței de muncă. Acest program reprezintă, de asemenea, un element-cheie al Spațiului european de cercetare.

    (4)  Curtea a primit conturile anuale provizorii la 30 martie 2012. Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor.

    (5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor activelor nete și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

    (7)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (8)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (9)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

    (10)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către organismele UE sunt prevăzute la titlul VII capitolele 1 și 2 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate ca atare în normele financiare ale întreprinderii comune.

    (11)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (12)  În strategia de audit ex post a întreprinderii comune ENIAC se prevede că întreprinderea comună „urmărește să obțină informații suficiente cu privire la procedurile de audit ex post aplicate în statele membre care fac parte din ENIAC pentru a putea evalua dacă procedurile naționale au capacitatea de a furniza o asigurare suficientă cu privire la regularitatea și legalitatea operațiunilor din cadrul proiectelor întreprinderii comune ENIAC.”

    (13)  Articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 72/2008 prevede că întreprinderea comună ENIAC „se asigură că interesele financiare ale membrilor săi sunt protejate în mod adecvat, realizând sau atribuind responsabilitatea realizării de controale interne și externe corespunzătoare” și că întreprinderea comună ENIAC „efectuează controale la fața locului și audituri financiare asupra beneficiarilor fondurilor publice ale întreprinderii comune ENIAC. Aceste controale și audituri se efectuează fie direct de către întreprinderea comună ENIAC, fie de către statele membre ale ENIAC, în numele acesteia.”

    (14)  Întreprinderea comună primise informații privind strategia de audit de la șapte din cele 22 de autorități naționale de finanțare. Documentația primită de la cele șapte autorități naționale de finanțare este, în cea mai mare parte a cazurilor, insuficientă pentru a permite întreprinderii comune să evalueze procedurile naționale, întrucât nu sunt furnizate detalii practice privind instrumentele de audit (și anume, abordarea auditului și metodologia de audit, dimensiunea eșantionului, tipul controalelor financiare care trebuie efectuate de autoritățile naționale de finanțare etc.).

    (15)  Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene a evaluat strategiile de audit ale statelor membre ale ENIAC. În iunie 2012, serviciul a conchis că strategia ex post existentă nu oferă informațiile necesare pentru a se putea obține o asigurare rezonabilă. Ca urmare, strategia de audit ex post a fost revizuită și operațiunile vor fi testate pe baza unei eșantionări, solicitându-se autorităților naționale de finanțare să prezinte detalii cu privire la auditul și la verificările desfășurate.

    (16)  Rata relativ scăzută de execuție a plăților operaționale se explică prin faptul că certificatele de la autoritățile naționale pe baza cărora ENIAC efectuează plățile au fost primite cu întârziere și prin faptul că semnarea acordurilor de grant naționale la nivelul statelor membre a fost afectată de întârzieri.

    (17)  Conform articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 72/2008 și conform articolului 11 alineatul (5) din anexa la acesta, contribuția maximă care poate fi acordată de UE pentru acoperirea costurilor de funcționare și a celor legate de activitățile de cercetare ale întreprinderii comune este de 450 de milioane de euro, din care contribuția pentru costurile de funcționare nu poate depăși 10 milioane de euro. Dacă o parte din contribuția pentru costurile de funcționare nu este utilizată, ea poate fi pusă la dispoziție pentru activitățile de cercetare.

    (18)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

    (19)  Articolul 11 alineatul (6) litera (b) din statutul anexat la Regulamentul (CE) nr. 72/2008.

    (20)  Articolul 13 alineatul (1) din statutul anexat la Regulamentul (CE) nr. 72/2008 prevede că „finanțarea publică a proiectelor selectate în urma cererilor de propuneri publicate de întreprinderea comună ENIAC constă în contribuțiile financiare naționale ale statelor membre ale ENIAC și/sau în contribuția financiară a întreprinderii comune ENIAC. Orice ajutor public acordat în temeiul prezentei inițiative nu aduce atingere normelor de procedură și normelor materiale aplicabile ajutoarelor de stat, atunci când sunt aplicabile”.

    (21)  Bugetul total aferent participării Greciei la proiectele ENIAC din cadrul cererilor din 2008, 2009 și 2010 se ridică la 9,7 milioane de euro (sumă compusă din 4,4 milioane de euro reprezentând fonduri naționale, 1,6 milioane de euro reprezentând contribuția întreprinderii comune și restul provenind de la participanții la proiecte).

    (22)  Articolul 54 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune (JO L 210, 31.7.2006, p. 25) prevede că „o cheltuială cofinanțată din fonduri nu poate să beneficieze de intervenția unui alt instrument financiar al Uniunii”.

    (23)  Punctul 25 din Raportul Curții de Conturi privind conturile anuale ale întreprinderii comune ENIAC pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune (JO C 368, 16.12.2011, p. 48).


    ANEXĂ

    Întreprinderea comună ENIAC (Bruxelles)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Întreprinderea comună este un organism comunitar, iar execuția bugetului său face deci obiectul descărcării de gestiune care se acordă de către Parlamentul European, ținându-se seama totuși de caracteristicile legate de natura inițiativelor tehnologice comune ca parteneriate de tip public-privat și, în special, de cele legate de contribuția sectorului privat.

    Întreprinderea comună ENIAC a fost înființată prin Regulamentul (CE) nr. 72/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 (JO L 30, 4.2.2008, p. 21).

    Competențele întreprinderii comune

    [Regulamentul (CE) nr. 72/2008 al Consiliului]

    Obiective

    Întreprinderea comună ENIAC contribuie la implementarea celui de Al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013) și a temei „Tehnologiile informației și comunicării” din cadrul programului specific „Cooperare”. În special, aceasta:

    definește și pune în aplicare o agendă de cercetare în vederea dezvoltării de competențe-cheie pentru nanoelectronică din diferite sectoare de aplicare, în scopul consolidării competitivității și a durabilității europene și al facilitării apariției unor noi piețe și aplicații pentru societate;

    sprijină activitățile necesare pentru punerea în aplicare a agendei de cercetare (denumite în continuare „activități de C&D”), în special prin acordarea de fonduri participanților la proiectele selectate în urma unor cereri competitive de propuneri;

    promovează un parteneriat public-privat destinat să mobilizeze și să concerteze eforturile comunitare, naționale și private, să sporească investițiile generale în C&D în domeniul nanoelectronicii și să încurajeze colaborarea dintre sectorul public și cel privat;

    asigură eficiența și durabilitatea inițiativei tehnologice comune privind nanoelectronica;

    realizează sinergia și coordonarea eforturilor de C&D europene în domeniul nanoelectronicii, inclusiv integrarea progresivă în întreprinderea comună ENIAC a activităților aferente acestui domeniu, care sunt în prezent puse în aplicare prin programe interguvernamentale de C&D (EUREKA).

    Organizare

    Membri

    La sfârșitul exercițiului 2011, membrii întreprinderii comune ENIAC erau: AENEAS reprezentând sectorul industrial, Uniunea Europeană reprezentată de Comisiei și statele membre ale ENIAC (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Spania, Suedia și Regatul Unit).

    Consiliul director

    Consiliul director este format din reprezentanții membrilor întreprinderii comune ENIAC și din președintele Comitetului pentru industrie și cercetare.

    Consiliului director îi revine răspunderea generală pentru operațiunile întreprinderii comune ENIAC, acesta supraveghind punerea în aplicare a activităților întreprinderii.

    Consiliul autorităților publice

    Consiliul autorităților publice este format din reprezentanții autorităților publice din statele membre ale întreprinderii comune ENIAC.

    Comitetul pentru industrie și cercetare

    AENEAS desemnează membrii Comitetului pentru industrie și cercetare.

    Directorul executiv

    Directorul executiv este directorul general responsabil cu gestiunea curentă a întreprinderii comune ENIAC și este, de asemenea, reprezentantul legal al acesteia.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2011

    Buget

    Bugetul adoptat pentru exercițiul 2011, în euro:

     

    Angajamente

    Plăți

    TITLUL I – Personal

    1 488 801,72

    1 488 801,72

    TITLUL II – Cheltuieli administrative

    1 142 898,28

    1 142 898,28

    TOTAL TITLURILE I și II

    2 631 700,00

    2 631 700,00

    TITLUL III – Cheltuieli operaționale

    63 646 170,00

    32 426 000,00

    TOTAL TITLURILE I, II și III

    66 277 870,00

    35 057 700,00

    Situația personalului la 31 decembrie 2011

     

    Schema de personal 2011

    Posturi ocupate la 31.12.2011

    Agenți temporari

    6

    6

    Agenți contractuali

    7

    7

    Total personal

    13

    13

    Repartizarea posturilor în funcție de sarcini:

     

     

    Activități operaționale

    6

     

    Sarcini administrative

    4

     

    Sarcini mixte:

    3

     

    Activități și servicii furnizate în 2011

    A   PROGRESE OPERAȚIONALE ÎN ATINGEREA OBIECTIVELOR

    Elaborarea agendei de cercetare

    La sfârșitul exercițiului 2011, totalul costurilor eligibile aferente proiectelor selectate pentru finanțare depășea 1 miliard de euro. Aceste proiecte acoperă toate domeniile de cercetare și dezvoltare definite în Planul strategic multianual.

    Finanțarea acordată participanților

    De la înființarea sa, ENIAC a acordat participanților finanțare în valoare de 171,6 milioane de euro. La sfârșitul exercițiului 2010, finanțarea acordată de ENIAC se ridica la 109,3 milioane de euro, iar în 2011 s-a înregistrat o creștere cu 85 % a finanțării acordate față de exercițiul anterior. Aceste evoluții indică faptul că întreprinderea comună ENIAC a realizat progrese considerabile.

    Majorarea investițiilor în cercetare și dezvoltare (C&D) în domeniul nanoelectronicii

    Dintr-un total de aproximativ 3 700 de cercetători implicați în activități de cercetare și dezvoltare în domeniul nanoelectronicii în 2012, circa 47 % vor participa la proiecte selectate pentru finanțare de către întreprinderea comună ENIAC, realizându-se astfel o sinergie și o coordonare a efortului european în materie de cercetare și dezvoltare.

    Întreprinderea comună ENIAC și-a coordonat activitățile în special cu clusterul CATRENE din cadrul EUREKA și a organizat împreună cu acesta Forumul European al Nanoelectronicii.

    Încurajarea participării întreprinderilor mici și mijlocii

    IMM-urile reprezintă 40,7 % din totalul organizațiilor participante la proiectele întreprinderii comune ENIAC, situându-se astfel pe primul loc (30,5 % din restul organizațiilor sunt universități și institute de cercetare, iar marile întreprinderi industriale reprezintă 28,8 %).

    B   PERFORMANȚA FUNCȚIONALĂ

    Componența ENIAC nu a suferit modificări în 2011.

    Întreprinderea a realizat numeroase progrese:

    și-a mutat sediul în clădirea White Atrium, unde și-a instalat birourile și infrastructura de IT;

    a recrutat și a integrat noi membri în cadrul echipelor;

    s-a transferat în bune condiții pe platforma CIRCABC;

    și-a structurat modul de gestionare a documentelor;

    a elaborat proceduri pentru noile sale sarcini;

    a înregistrat progrese în încheierea acordurilor de grant;

    a efectuat și a înregistrat peste 1 400 de plăți de la obținerea autonomiei;

    a desfășurat primele examinări tehnice pentru proiectele în curs;

    a publicat și a încheiat două cereri de propuneri în același an;

    a prezentat indicatori-cheie de performanță mai bine definiți și a raportat cu privire la aceștia;

    a organizat evenimente publice de anvergură și a elaborat publicații la o scară mai redusă, precum și comunicate de presă care au fost bine primite.

    EXECUȚIA BUGETULUI 2011

    La sfârșitul exercițiului, întreprinderea comună ENIAC angajase toate creditele pentru proiectele selectate în urma cererilor de propuneri 2011_1 (Cererea 4) și 2011_2 (Cererea 5) și executase 48,09 % din plățile operaționale.

    Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună.


    RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE ENIAC

    Punctele 15-17.

    Deja începând din 2010, întreprinderea comună ENIAC s-a angajat, împreună cu întreprinderea comună ARTEMIS, într-un proces de colectare a informațiilor relevante privind procedurile de audit din statele membre ale ENIAC. În 2011, în conformitate cu planul strategic de audit, Serviciul de Audit Intern al Comisiei (IAS), în calitate de auditor intern al întreprinderii comune, a inițiat un angajament de consultanță în ideea de a evalua dacă executarea strategiilor de audit deja existente în statele membre ale ENIAC poate oferi o asigurare rezonabilă.

    IAS a încheiat evaluarea abia în 2012, cu concluzia că această abordare nu va oferi informațiile necesare pentru a obține o asigurare rezonabilă. Prin urmare, întreprinderea comună ENIAC a definit și a început executarea propriului plan de audit ex post care urmează să se încheie înainte de sfârșitul anului.

    Punctul 21.

    Întreprinderea comună ENIAC a suferit de o lipsă de resurse la sfârșitul anului 2012 și a executat angajamentul prea târziu. Au fost luate măsuri pentru a evita repetarea acestei situații pe viitor, în special executarea planului de angajări, definirea unei proceduri detaliate pentru gestionarea închiderii de an și stabilirea de termene stricte.

    Punctul 23.

    Întreprinderea comună ENIAC are motive temeinice să considere că toate operațiunile sale financiare sunt în regulă și sigure. Au fost instituite planuri detaliate de monitorizare a contabilității, dar au fost întâmpinate dificultăți majore în derularea corespunzătoare a sistemelor financiare și contabile. Această situație a fost agravată de lipsa de programe de formare adecvate, de inexistența procedurilor aplicabile cazului nostru și de insuficiența asistenței pentru utilizatori disponibile. Cu toate acestea, toate erorile menționate în legătură cu această constatare au fost remediate. Întreprinderea comună ENIAC va continua să dedice eforturi serioase depășirii dificultăților și accelerării progreselor.

    Punctul 24.

    La 20 decembrie 2010 (1), după doar trei luni de execuție a propriului buget, contabilul a validat sistemele financiare și contabile instituite la întreprinderea comună ENIAC și a inclus o serie de recomandări în decizia sa de validare.

    În 2011, întreprinderea comună ENIAC a trecut printr-o perioadă de schimbări frecvente, cauzate de mutarea într-un nou sediu, utilizarea unei infrastructuri informatice complet noi pentru tranzacțiile sale financiare, executarea procesului de recrutare care a mărit considerabil efectivul de angajați și înregistrarea unei creșteri puternice a nivelului general de activitate. În consecință, circuitele financiare au urmat o evoluție solidă și continuă. Deși sistemele de control intern continuă să fie consolidate și optimizate, o validare complementară a devenit posibilă în 2012, de îndată ce circuitele și sistemele s-au stabilizat după primul exercițiu bugetar complet gestionat autonom. Acest lucru s-a realizat la 25 iunie 2012, incluzând totodată o analiză a principalelor activități și procese administrative desfășurate de întreprinderea comună ENIAC în vederea sprijinirii sistemelor de gestiune financiară.

    Punctul 25.

    Funcția IAC a fost înființată la 7 februarie 2011 în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Consiliului director, fiind îndeplinită de Serviciul de Audit Intern al Comisiei (IAS). IAS a informat întreprinderea comună ENIAC la 6 octombrie 2011 că furnizarea serviciilor IAC „va trebui, din păcate, suspendată deocamdată”, ca urmare a discuțiilor în curs din cadrul serviciilor Comisiei. Întrucât nu s-au înregistrat progrese în deblocarea acestei funcții, întreprinderea comună ENIAC a decis în 2012 să numească un membru al personalului propriu în funcția IAC, în conformitate cu decizia ENIAC-ED-88-12 din 25 aprilie 2012.

    Punctul 27.

    Modificarea regulamentului financiar cadru intră în competența Comisiei, care este în prezent în curs de pregătire a armonizării regulamentului financiar cadru existent cu noul regulamentul financiar general al UE. Întreprinderea comună ENIAC urmează să adopte versiunea revizuită de îndată ce devine disponibilă.

    Punctul 28.

    Contribuțiile întreprinderii comune ENIAC acordate oricărui participant în cadrul proiectelor apărute în urma unei anumite cereri de propuneri trebuie să reprezinte exact același procent din costurile totale eligibile ca cele suportate de participant. Contribuția procentuală a statelor membre ale ENIAC este limitată la diferența dintre intensitatea maximă a ajutorului de stat specificată în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei și contribuția întreprinderii comune ENIAC. De exemplu, dacă procentul întreprinderii comune ENIAC este de 16,7 %, atunci cel al statului membru al ENIAC va varia de la 8,3 % (în cazul unui ajutor de stat de maximum 25 %, pentru o întreprindere mare aflată în dezvoltare experimentală) la 83,3 % (pentru o universitate). Intensitatea medie a ajutorului cu care poate contribui statul membru al ENIAC este imprevizibilă, depinzând de tip sau de cercetarea și dezvoltarea efectuată, de situația participanților și de sumele pe care le angajează fiecare dintre aceștia. Observând că media s-a abătut de la raportul specificat de 1,8, CE a propus în 2012 reducerea contribuției întreprinderii comune ENIAC la 15 %, deși acest lucru a dus, de asemenea, la reducerea volumului total de cercetare și dezvoltare, în contradicție cu obiectivul general de creștere a investițiilor în cercetare și dezvoltare.

    Punctul 29.

    Condiția în care Grecia participă la program nu contravine statutului întreprinderii comune ENIAC. Scopul și obiectivele generale ale programului constau în realizarea de sinergii și coordonări pentru a asigura o participare largă în cadrul proiectelor.

    În contextul respectiv și în deplină conformitate cu statutul, există în cadrul programului o serie de persoane juridice care sunt membre de drept ale unui consorțiu după semnarea formularului de aderare definit în modelul de acord de subvenționare al întreprinderii comune, deși nu beneficiază de finanțare din partea întreprinderii comune sau nu au semnat un acord de subvenționare la nivel național. Aceasta este situația persoanelor juridice care beneficiază de sprijin financiar regional sau care sunt situate în țări ce nu sunt state membre ale ENIAC.

    Interzicerea participării persoanelor juridice din statele membre ale ENIAC pe astfel de criterii ar constitui o discriminare în favoarea participanților din statele membre din afara ENIAC, care nu au obligația de a-și dezvălui sursele de finanțare națională, dacă există. Aceasta ar contraveni obiectivelor generale ale programului.

    Punctul 31.

    Raportul anual de activitate pentru 2011 conține o analiză detaliată a eficienței și eficacității sistemului de control intern la capitolul 3.1. Situația activităților de audit ex post este inclusă la punctul 3.1.14. Situația validării sistemelor financiare și contabile a rămas nemodificată față de anul precedent, din motivele enumerate la punctul 24.

    Întrucât statutul întreprinderii comune ENIAC (2) prevede la articolul 19 alineatul (4) că „raportul anual de activitate este prezentat de directorul executiv împreună cu conturile anuale și bilanțurile”, întreprinderea comună ENIAC consideră că rezervele formulate și incluse în aceste ultime documente se aplică și primelor și nu le va reitera.

    Punctul 32.

    La 28 ianuarie 2011, întreprinderea comună ENIAC și-a finalizat și validat planul de continuitate a activității și a înființat un circuit financiar specific pentru asigurarea continuității în caz de criză. Aceste ultime dispoziții constituie planul de recuperare în caz de dezastru, care nu este elaborat ca document separat.

    Acest plan este supus unor evaluări și îmbunătățiri periodice; ultima evaluare care a luat în considerare evoluțiile importante de pe tot parcursul anului 2011 a fost încheiată la 20 aprilie 2012, incluzând dispoziții detaliate suplimentare care abordează recuperarea în caz de dezastru.


    (1)  Întreprinderea comună ENIAC a dobândit capacitatea de a-și executa propriul buget în septembrie 2010.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 72/2008 al Consiliului (JO L 30, 4.2.2008, p. 21).


    Top