EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0728

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului mixt creat prin Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, în legătură cu modificarea articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la respectivul acord, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă

/* COM/2013/0728 final - 2013/0348 (NLE) */

52013PC0728

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului mixt creat prin Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, în legătură cu modificarea articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la respectivul acord, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă /* COM/2013/0728 final - 2013/0348 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Interzicerea restituirii taxelor vamale este prevăzută la articolul 15 din Protocolul nr. 3 anexat la Acordul de asociere CE – OLP, astfel cum a fost modificat prin Decizia nr. 1/2009 a Comitetului mixt UE - OLP din 24 iunie 2009[1]. Alineatul (7) din respectivul articol prevede o perioadă de tranziție înainte de aplicarea integrală a interzicerii restituirii taxelor vamale de către Cisiordania și Fâșia Gaza și oferă acestui partener posibilitatea de a restitui taxele vamale exportatorilor sau operatorilor săi economici pe parcursul acestei perioade.

Perioada de tranziție a expirat la 31 decembrie 2009. Articolul 15 alineatul (7) prevede însă posibilitatea reexaminării de comun acord a acestei dispoziții.

Pe baza unei cereri înaintate de OLP, Comisia a propus în 2010 o prelungire a perioadei de aplicare a acestei dispoziții până la data de 31 decembrie 2012[2]. Comitetul mixt UE-OLP nu a adoptat însă această decizie. În data de 6 decembrie 2012, OLP a solicitat prin cerere scrisă o nouă prelungire cu patru ani a perioadei de aplicare a acestei dispoziții.

Conform articolului 39 din Protocolul nr. 3, dispozițiile acestuia pot fi modificate printr-o decizie a Comitetului mixt.

Textul deciziei va modifica dispoziția de la articolul 15 alineatul (7).

Părțile au convenit asupra prelungirii cu șase ani a perioadei de aplicare a articolului 15 alineatul (7), cu începere de la 1 ianuarie 2010, pentru garantarea clarității, a previzibilității economice pe termen lung și a securității juridice pentru operatorii economici, precum și a coerenței cu cererile similare ale altor țări mediteraneene și pentru a regulariza perioada acoperită de propunerea adoptată de Comisie în urma primei cereri din partea OLP.

În așteptarea adoptării oficiale a prezentei decizii, s-a convenit, în cadrul grupului de lucru Pan-Euro-Med, ca aceasta să se aplice de la 1 ianuarie 2010.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Părțile interesate au fost consultate în cadrul grupului de lucru Pan-Euro-Med și al Comitetului Codului Vamal – secțiunea origine.

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

Nu a fost necesar să se efectueze o analiză a impactului, deoarece adaptările propuse sunt de natură tehnică și nu aduc atingere fondului protocolului privind regulile de origine în vigoare în prezent.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Dispoziția modificată privind restituirea taxelor vamale ar trebui să se aplice retroactiv de la 1 ianuarie 2010.

Temeiul juridic al modificării acestei dispoziții îl constituie articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Instrumentul propus: decizie a Consiliului.

2013/0348 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului mixt creat prin Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, în legătură cu modificarea articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la respectivul acord, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Protocolul nr. 3 la Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte[3], denumit în continuare „acordul”, astfel cum a fost modificat prin Decizia nr. 1/2009 a Comitetului mixt UE-OLP din 24 iunie 2009[4], se referă la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă.

(2)       Articolul 15 din Protocolul nr. 3 conține o interdicție generală a restituirilor de taxe vamale sau a scutirilor de acestea pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea produselor originare. La alineatul (7) din respectivul articol se stipulează însă că, în anumite condiții, se poate aplica o restituire sau o scutire parțială până la 31 decembrie 2009.

(3)       Pe baza unei cereri înaintate de OLP, Comisia a propus în 2010 o prelungire a perioadei de aplicare a articolului 15 din Protocolul nr. 3 la acord până la data de 31 decembrie 2012[5]. Comitetul mixt UE-OLP nu a adoptat însă această decizie.

(4)       În vederea garantării clarității, a previzibilității economice pe termen lung și a securității juridice pentru operatorii economici și pentru a regulariza perioada acoperită de propunerea Comisiei, părțile au convenit asupra prelungirii cu șase ani a perioadei de aplicare a articolului 15 alineatul (7), cu începere de la 1 ianuarie 2010.

(5)       În conformitate cu articolul 39 din Protocolul nr. 3, Comitetul mixt instituit prin acord ar trebui să decidă modificarea în consecință a protocolului.

(6)       Prin urmare, Uniunea Europeană ar trebui să adopte în cadrul Comitetului mixt poziția stabilită în proiectul de decizie anexat,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția pe care Uniunea Europeană o va adopta în cadrul Comitetului mixt creat prin Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, în legătură cu modificarea articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la respectivul acord, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă în vederea prelungirii perioadei de aplicare a respectivei dispoziții este stabilită în proiectul anexat de decizie a Comitetului mixt.

Articolul 2

Decizia Comitetului mixt se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

ANEXĂ

Proiect de DECIZIE NR. […] A COMITETULUI MIXT UE-OLP

din […]

de modificare a articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă

COMITETUL MIXT,

având în vedere Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, în special articolul 39 din Protocolul nr. 3 la acesta,

întrucât:

(1) Articolul 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte[6], denumit în continuare „acordul”, astfel cum a fost modificat prin Decizia nr. 1/2009 a Comitetului mixt UE-OLP din 24 iunie 2009[7], permite, în anumite condiții, restituirea sau scutirea parțială de taxe vamale sau de taxe cu efect echivalent până la 31 decembrie 2009.

(2) Pe baza unei cereri înaintate de OLP, Comisia a propus în 2010 o prelungire a perioadei de aplicare a articolului 15 din Protocolul nr. 3 la acord până la data de 31 decembrie 2012[8]. Comitetul mixt UE-OLP nu a adoptat însă această decizie.

(3) În vederea garantării clarității, a previzibilității economice pe termen lung și a securității juridice pentru operatorii economici și pentru a regulariza perioada acoperită de propunerea Comisiei, părțile la acord au convenit asupra prelungirii cu șase ani a perioadei de aplicare a articolului 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la acord, cu începere de la 1 ianuarie 2010.

(4) Prin urmare, Protocolul nr. 3 la acord ar trebui să fie modificat în consecință.

(5) Deoarece articolul 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la acord nu se mai aplică de la 31 decembrie 2009, prezenta decizie ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2010,

adoptă prezenta decizie:

Articolul 1

La articolul 15 alineatul (7) din Protocolul nr. 3 la Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte, referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă, ultimul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Prezentul alineat se aplică până la 31 decembrie 2015 și poate fi reexaminat de comun acord.”

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Decizia se aplică de la 1 ianuarie 2010.

Adoptată la […]

                                                                       Pentru Comitetul mixt

                                                                       Președintele                                                                        […]

[1]               JO L 298, 13.11.2009, p. 1.

[2]               COM(2010)166, 21.4.2010.

[3]               JO L 187, 16.7.1997, p. 3.

[4]               JO L 298, 13.11.2009, p. 1.

[5]               COM(2010)166, 21.4.2010.

[6]               JO L 187, 16.7.1997, p. 3.

[7]               JO L 298, 13.11.2009, p. 1.

[8]               COM(2010)166, 21.4.2010.

Top