Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0568

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea, în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia, a Protocolului la Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, în ceea ce privește participarea, în calitate de parte contractantă, a Republicii Croația, în urma aderării sale la Uniunea Europeană

    /* COM/2013/0568 final - 2013/0273 (NLE) */

    52013PC0568

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea, în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia, a Protocolului la Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, în ceea ce privește participarea, în calitate de parte contractantă, a Republicii Croația, în urma aderării sale la Uniunea Europeană /* COM/2013/0568 final - 2013/0273 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Republica Croația (denumită în continuare „Croația”) va adera la Uniunea Europeană la data de 1 iulie 2013. La 14 septembrie 2012, Consiliul a autorizat Comisia să negocieze adaptarea, prin intermediul unui protocol, a Acordului de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino (denumită în continuare „San Marino”), pe de altă parte[1] (denumit în continuare „acordul”), în ceea ce privește participarea Croației în calitate de parte contractantă, având în vedere aderarea acestei țări la Uniunea Europeană.

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Croației în Uniunea Europeană, Comisia trebuie să prezinte Consiliului un proiect al protocolului care urmează să fie încheiat.

    2.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Acordul a intrat în vigoare la 1 aprilie 2002 și trebuie modificat pentru a include Croația în calitate de parte contractantă. Ca urmare a autorizației acordate Comisiei la 14 septembrie 2012, s-au încheiat negocieri cu San Marino în privința unui protocol la acord.

    În conformitate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Parlamentul European a aprobat încheierea respectivului protocol la acord la [...].

    Rezumatul acțiunii propuse

    Această propunere constă într-un proiect de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia, a unui protocol la acord (în anexă), în care să se prevadă participarea Croației în calitate de parte contractantă, în urma aderării acesteia la Uniunea Europeană.

    Temeiul juridic

    Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatul (6); Tratatul privind aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană[2] și Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația[3], în special articolul 6 alineatul (2) paragraful al doilea.

    Alegerea instrumentului

    În temeiul articolului 218 alineatul (6) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în cazurile prevăzute la articolul menționat, Consiliul adoptă o decizie prin care se autorizează încheierea acordului, după obținerea aprobării Parlamentului European. Prezentul document este o propunere de o astfel de decizie.

    Proporționalitatea

    Prezenta propunere este în concordanță cu principiul proporționalității deoarece efectele sale sunt strict limitate la ceea ce este necesar pentru a asigura participarea Croației la acord, în calitate de parte contractantă, în urma aderării sale la Uniunea Europeană.

    2013/0273 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind încheierea, în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia, a Protocolului la Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, în ceea ce privește participarea, în calitate de parte contractantă, a Republicii Croația, în urma aderării sale la Uniunea Europeană

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 207 și 352, coroborate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) și cu articolul 218 alineatul (8) paragraful al doilea,

    având în vedere Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația[4], în special articolul 6 alineatul (2) paragraful al doilea,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere aprobarea Parlamentului European[5],

    întrucât:

    (1)       La 14 septembrie 2012, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri cu Republica San Marino pentru adaptarea, prin intermediul negocierii unui protocol, a Acordului de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte[6], în ceea ce privește participarea Republicii Croația în calitate de parte contractantă, având în vedere aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

    (2)       Negocierile referitoare la protocolul la acord au fost conduse de Comisie și s-au încheiat recent.

    (3)       Parlamentul European a aprobat încheierea protocolului menționat anterior la […]

    (4)       Protocolul ar trebui încheiat în numele Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prin prezenta decizie se aprobă, în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia, Protocolul la Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, în ceea ce privește participarea Republicii Croația, în calitate de parte contractantă, ca urmare a aderării acesteia la Uniunea Europeană.

    Textul protocolului este anexat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Președintele Consiliului desemnează persoana împuternicită în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia să depună instrumentul de aprobare prevăzut la articolul 3 din protocol, pentru a exprima consimțământul Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia de a-și asuma obligații în temeiul protocolului.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării[7].

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu,

                                                                           Președintele

    ANEXĂ

    PROTOCOL

    la Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, în ceea ce privește participarea Republicii Croația în calitate de parte contractantă, în urma aderării acesteia la Uniunea Europeană

    REGATUL BELGIEI,

    REPUBLICA BULGARIA,

    REPUBLICA CEHĂ,

    REGATUL DANEMARCEI,

    REPUBLICA FEDERALĂ GERMANIA,

    REPUBLICA ESTONIA,

    IRLANDA,

    REPUBLICA ELENĂ,

    REGATUL SPANIEI,

    REPUBLICA FRANCEZĂ,

    REPUBLICA ITALIANĂ,

    REPUBLICA CROAȚIA,

    REPUBLICA CIPRU,

    REPUBLICA LETONIA,

    REPUBLICA LITUANIA,

    MARELE DUCAT AL LUXEMBURGULUI,

    REPUBLICA UNGARĂ,

    MALTA,

    REGATUL ȚĂRILOR DE JOS,

    REPUBLICA AUSTRIA,

    REPUBLICA POLONĂ,

    REPUBLICA PORTUGHEZĂ,

    ROMÂNIA,

    REPUBLICA SLOVENIA,

    REPUBLICA SLOVACĂ,

    REPUBLICA FINLANDA,

    REGATUL SUEDIEI,

    REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD

    și

    UNIUNEA EUROPEANĂ,

    pe de o parte,

    și

    REPUBLICA SAN MARINO,

    pe de altă parte,

    având în vedere Acordul de cooperare și uniune vamală între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica San Marino, pe de altă parte, din 16 decembrie 1991 („acordul”), care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2002,

    având în vedere aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013,

    întrucât Republica Croația urmează să devină parte contractantă la acord,

    CONVIN DUPĂ CUM URMEAZĂ:

    Articolul 1

    Republica Croația aderă în calitate de parte la acord.

    Articolul 2

    Prezentul protocol face parte integrantă din acord.

    Articolul 3

    1. Prezentul protocol este aprobat de către părțile contractante în conformitate cu procedurile proprii.

    2. Părțile se notifică reciproc cu privire la încheierea procedurilor. Instrumentele de aprobare se depun la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezentul protocol intră în vigoare în prima zi a primei luni de după data depunerii ultimului instrument de aprobare.

    Articolul 5

    Prezentul protocol se aplică, cu titlu provizoriu, de la 1 iulie 2013.

    Articolul 6

    Textul acordului și declarațiile anexate la acesta sunt redactate în limba croată.

    Acestea sunt anexate prezentului protocol și sunt în egală măsură autentice cu textele redactate în celelalte limbi în care sunt întocmite acordul și declarațiile anexate la acesta.

    Articolul 7

    Prezentul protocol este redactat în dublu exemplar în limbile bulgară, croată, cehă, daneză, neerlandeză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, maghiară, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, malteză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză, fiecare dintre aceste texte fiind în egală măsură autentic.

    Adoptat la [Bruxelles] la [......] zi a [...] în anul două mii treisprezece.

    [ ... ]

    Pentru statele membre

    [ ... ]

    Pentru Uniunea Europeană

    [ ... ]

    Pentru Republica San Marino

    [ ... ]

    [1]               JO L 84, 28.3.2002, p. 43.

    [2]               JO L 112, 24.4.2012, p. 10.

    [3]               JO L 112, 24.4.2012, p. 21.

    [4]               JO L 112, 24.4.2012, p. 21.

    [5]               JO C , p.

    [6]               JO L 84, 28.3.2002, p. 43.

    [7]               Data intrării în vigoare a protocolului va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene de către Secretariatul General al Consiliului.

    Top