Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0500

    Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind participarea Uniunii la programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată derulat în comun de mai multe state membre

    /* COM/2013/0500 final - 2013/0233 (COD) */

    52013PC0500

    Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind participarea Uniunii la programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată derulat în comun de mai multe state membre /* COM/2013/0500 final - 2013/0233 (COD) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    1.1.        Obiectivele propunerii

    Obiectivul prezentei propuneri este adoptarea unei decizii de către Consiliu și Parlament, în baza articolului 185 din TFUE, de a furniza mijloace juridice pentru participarea Uniunii Europene la programul comun pentru o autonomie activă asistată derulat de mai multe state membre (programul AAA).

    Obiectivele generale ale programului AAA sunt:

    · creșterea accesibilității produselor și serviciilor bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) dedicate unei îmbătrâniri active și în condiții bune de sănătate pentru ameliorarea calității vieții persoanelor în vârstă și a persoanelor care le îngrijesc și pentru creșterea sustenabilității sistemelor de îngrijire;

    · menținerea unei mase critice de cercetare aplicată, dezvoltare și inovare transeuropeană de produse și servicii bazate pe TIC pentru o îmbătrânire frumoasă, în special prin implicarea IMM-urilor și utilizatorilor;

    · stimularea investițiilor private și îmbunătățirea condițiilor de exploatare industrială prin instituirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea unor soluții și abordări europene, inclusiv a unor standarde minime comune care să respecte preferințele sociale și aspectele normative naționale și regionale.

    1.2.        Motivele propunerii

    Îmbătrânirea populației a fost identificată în Strategia Europa 2020 atât ca o provocare, cât și ca o șansă pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Îmbătrânirea populației este considerată o prioritate în cadrul inițiativelor emblematice ale strategii intitulate „O Agendă digitală pentru Europa” și „O Uniune a inovării”. Agenda digitală se concentrează pe servicii, produse și procese inovatoare bazate pe TIC și include mai multe acțiuni în domeniul e-sănătății și o acțiune specifică privind consolidarea programului AAA (fost AAD). Programul AAA își va aduce o contribuție importantă la Strategia Europa 2020 și la inițiativele emblematice conexe și va contribui la abordarea provocării demografice și la crearea de noi posibilități, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate (EIP AHA) contează pe faptul că soluțiile TIC vor juca un rol important în atingerea obiectivelor sale de a prelungi viața cetățenilor cu doi ani de viață sănătoasă până în 2020, precum și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățeni și eficiența sistemelor de sănătate în Europa. Programul AAA este o componentă majoră de sprijinire a EIP AHA prin inovări bazate de TIC, deoarece se concentrează asupra unei anumite părți din cadrul lanțului inovării, denumite „valea morții”, în care rezultatele cercetării trebuie să se traducă în noi produse și servicii gata să fie lansate pe piață. Programul AAA va beneficia, de asemenea, de Parteneriatul european pentru inovare, pentru că acesta va accelera crearea de piețe și asimilarea pe scară largă și va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea condițiilor cu rol restrictiv pe piață, cum sunt standardizarea și interoperabilitatea, care nu intră în domeniul de aplicare al programului, dar sunt menționate în evaluare și în consultările pe marginea sa ca bariere în calea introducerii inovărilor. Programul AAA este completat de inițiative naționale majore, cum ar fi o inițiativă națională privind autonomia activă asistată și îmbătrânirea în Germania, o platformă de inovare privind autonomia asistată în Regatul Unit și o platformă de inovare privind îmbătrânirea în Franța.

    Cu aceste programe interconectate care acoperă împreună o parte semnificativă din „lanțul” de cercetare și inovare, Europa are un atu unic la nivel mondial în domeniul TIC pentru o îmbătrânire frumoasă. Programul AAA completează cu succes activitățile propuse de cercetare și inovare și de validare comercială pe termen lung din domeniul TIC și al îmbătrânirii active din Programul-cadru Orizont 2020.

    Programul AAA este, de asemenea, complementar inițiativei de programare în comun (IPC) „Ani mai mulți, o viață mai bună” privind schimbările demografice, care reunește 13 țări europene într-un efort de integrare a noilor cunoștințe cu baze științifice pentru elaborarea politicilor viitoare privind îmbătrânirea, pe baza unei game largi de discipline de cercetare. Programul AAA poate oferi un context de aplicare pentru cercetarea multidisciplinară desfășurată în cadrul inițiativei de programare în comun și poate contribui la agenda de cercetare a acestei inițiative prin experiența utilizatorilor, asigurând schimbul de metodologii de cercetare, cum ar fi abordarea care ține seama de toate etapele vieții.

    Împreună, aceste inițiative acoperă o mare parte a lanțului, de la cercetarea fundamentală la asimilarea pe piață, conform recomandărilor cuprinse într-o serie de evaluări independente ale programelor UE de cercetare și inovare, precum și în documentele de politică ale UE. Aceste sinergii vor fi și mai mult consolidate prin propunerea Comisiei pentru Programul-cadru de cercetare pentru perioada 2014-2020 Orizont 2020, care cuprinde o secțiune specifică dedicată provocărilor societale, sănătatea, schimbările demografice și bunăstarea reprezentând câteva dintre priorități. Programul AAA este menționat ca una dintre inițiativele instituite în temeiul articolului 185 din TFUE eligibile pentru sprijin permanent, cu condiția respectării anumitor criterii.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    2.1.        Consultarea privind viitorul programului comun AAD

    Comisia s-a consultat în privința planurilor pentru programul AAD cu mai multe părți interesate externe și interne. Consultarea publică online privind EIP-AHA, desfășurată în 2011, a implicat 524 de respondenți care și-au exprimat punctul de vedere asupra inițiativelor naționale, regionale și locale existente cu privire la îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate. Circa 38 % dintre răspunsuri au venit din partea instituțiilor guvernamentale, 23 % de la industrie, inclusiv de la IMM-uri, 7 % din sectorul serviciilor sociale și de sănătate, 17 % din domeniul cercetării și din cel academic și 15 % din partea organizațiilor care reprezintă persoanele în vârstă. Consultarea a indicat o implicare insuficientă a utilizatorilor finali în faza de dezvoltare, ceea ce reprezintă cel mai important obstacol în calea inovării.

    În decembrie 2010, a fost realizată o evaluare intermediară a programului comun AAD actual de către o echipă de cinci experți la nivel înalt, condusă de fostul comisar M. Kuneva[1]. Evaluarea a inclus interviuri cu peste 40 de părți interesate selectate din întreaga Europă și implicate direct în lanțul valoric al programului comun AAD. Circa 33 % dintre aceștia proveneau din instituții guvernamentale, 27 % din industrie, inclusiv IMM-uri, 27 % din domeniul cercetării și din cel academic și 11 % din organizațiile care reprezintă persoanele în vârstă. Comisia de evaluare a subliniat că este important ca programul comun AAD și continuarea lui să asigure o bună performanță operațională, să se concentreze și mai mult pe soluții generale pentru situații reale, să promoveze tehnologii pentru îngrijitorii și intermediari, să consolideze legăturile cu utilizatorii și să asigure activitățile de implementare necesare.

    Consultarea publică online privind programul comun AAD s-a desfășurat în 2010, iar ancheta privind proiectele finanțate din programul comun AAD în 2011.

    Comisia și-a consultat, de asemenea, diferitele servicii prin reuniuni ale grupului de coordonare pentru evaluarea impactului, în 2012; acestea au contribuit la planificare și la foaia de parcurs pentru pregătirea raportului de evaluare a impactului, în special în ceea ce privește definirea problemei și relevanța programului comun AAD pentru alte direcții generale. Grupul de coordonare în temeiul articolul 185, condus de DG RTD, a contribuit la structura și argumentația prezentului raport.

    2.2.        Opțiunile de politică

    Raportul de evaluare a impactului a inclus următoarele opțiuni:

    Opțiunea 1 – programul comun AAD 2 identic cu programul comun AAD 1 – este opțiunea de statu-quo și reprezintă scenariul de bază de continuare a programului comun AAD în anii 2014-2020 în același mod în care s-a desfășurat și programul comun AAD curent din 2008 până în 2013.

    Opțiunea 2 – programul comun AAD 2 – este opțiunea care implică faptul că nu există un program și o cofinanțare a UE dedicată pentru a reuni programele naționale de cercetare și inovare în domeniul TIC pentru o îmbătrânire frumoasă la nivelul UE după 2013. Fondurile rezervate pentru continuarea programului comun AAD, conform programului Orizont 2020 propus, ar putea fi cheltuite, dacă programul este adoptat, pe cercetări suplimentare privind o îmbătrânire frumoasă în cadrul programului Orizont 2020.

    Opțiunea 3 – este opțiunea de continuare a programului comun AAD 1 care ar include o sferă de aplicare adaptată și o mai bună punere în practică. Sfera de aplicare a programului comun AAD 2 s-ar alinia la întreaga sferă de aplicare a EIP AHA. Pe lângă pilonul privind îmbătrânirea activă și o viață independentă al EPI AHA, ceilalți doi piloni ar acoperi: prevenirea, monitorizarea și diagnosticul precoce, precum și îngrijirea și tratamentul. Datorită modificării sferei de aplicare prin alinierea la EIP AHA, denumirea programului s-ar modifica din programul comun de asistență pentru autonomie la domiciliu (AAD) în programul comun pentru autonomie activă asistată (AAA). Programul ar urma să fie cofinanțat de statele membre, precum și de participanții la proiect, la fel ca în cazul programului comun actual AAD 2008-2013. Nivelul de finanțare din partea CE prin Orizont 2020 ar rămâne aceleași ca și în cadrul PC7. Această opțiune ar presupune, de asemenea, o mai mare implicare a utilizatorilor finali, extinderea bazei de finanțare la toți actorii și îmbunătățirea performanței operaționale.

    2.3.        Consultare privind evaluarea impactului

    Aceste opțiuni au fost revizuite în februarie 2012 de Adunarea Generală a programului comun AAD, care a stabilit prin vot importanța strategică a continuării programului, în vreme ce 15 dintre cele 23 de țări participante în prezent au declarat că preferă opțiunea 3. A doua opțiune în ordinea preferințelor a fost continuarea programului în forma sa actuală, respectiv opțiunea 1. Doar două țări nu ar sprijini continuarea programului – opțiunea 2.

    În noiembrie 2012, comitetul de evaluare a impactului a examinat și a aprobat raportul. În avizul său, comitetul a solicitat anumite îmbunătățiri ale raportului de evaluare a impactului, care au fost luate în considerare. În special, raportul explică acum mai bine contextul politic, problemele rămase, disfuncționalitățile pieței și scenariul de bază. Obiectivele au fost revizuite pentru a furniza o bază solidă pentru măsurarea progresului programului comun AAA (AAD 2). Diferitele scenarii de finanțare au fost ilustrate într-o manieră mai cuprinzătoare în analiza de sensibilitate și au fost examinate în continuare posibilele efecte asupra societății și asupra sănătății. În sfârșit, a fost inclusă și o analiză comparativă a opțiunilor din punctul de vedere al eficacității, eficienței și coerenței.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    3.1.        Temei juridic

    Propunerea privind programul AAA se bazează pe articolul 185 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care menționează că Uniunea poate să prevadă participarea sa la programe de cercetare și dezvoltare derulate de mai multe state membre, inclusiv participarea la structurile create pentru realizarea acestor programe.

    3.2.        Principiul subsidiarității

    Principiul subsidiarității se aplică, întrucât propunerea nu intră sub incidența competenței exclusive a Uniunii Europene. Subsidiaritatea este păstrată prin întemeierea propunerii pe articolul 185, care prevede în mod explicit participarea Uniunii la programele de cercetare derulate de mai multe state membre și prin punerea în aplicare a tuturor aspectelor operaționale, acolo unde este posibil, la nivel național, simultan cu asigurarea unei abordări coerente a programului comun la nivel european.

    Obiectivele propunerii nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre în mod individual, întrucât cunoștințele și competențele specifice necesare pentru cercetarea și pentru dezvoltarea de produse și servicii bazate pe TIC destinate celor vârstnici depășesc granițele naționale, neputând fi deci combinate doar la nivel național. Fără o abordare coerentă la nivel european și fără o masă critică, există un risc ridicat de suprapunere a eforturilor, ceea ce ar atrage costuri sporite. Mai mult, este puțin probabil să poată fi creată o piață internă veritabilă pentru soluții TIC interoperabile pentru a îmbătrâni frumos fără un program comun de dimensiune europeană.

    Valoarea adăugată a UE este direct legată de următoarele probleme: fragmentarea pieței UE și a eforturilor de cercetare, lipsa unei orientări axate pe implementarea la nivel transeuropean și lipsa unei viziuni comune privind piața pentru TIC și o îmbătrânire frumoasă.

    3.3.        Principiul proporționalității

    Articolul 185 din TFUE invită Uniunea „să prevadă, în acord cu statele membre în cauză, participarea la programe de cercetare și dezvoltare derulate de mai multe state membre, inclusiv participarea la structurile create pentru realizarea acestor programe”. Statele membre sunt forța motrice a inițiativei.

    Propunerea respectă principiul proporționalității, deoarece statele membre vor fi responsabile de elaborarea programului lor comun și de toate aspectele operaționale. Structura specifică de punere în aplicare, Asociația AAD, a demonstrat deja, în cazul programului comun AAD actual, că poate pune în aplicare programul în mod eficient și eficace. Uniunea va oferi stimulente pentru o mai bună coordonare, va asigura sinergia cu politicile UE și cu prioritățile Orizont 2020, contribuind la acestea, va monitoriza punerea în aplicare a programului și va asigura protejarea intereselor financiare ale UE.

    În special, structura organizațională propusă asigură un minimum de obligații administrative, principalele activități administrative fiind realizate de către agențiile naționale, sub supravegherea și răspunderea generală a Asociației AAA create în acest scop.

    3.4.        Alegerea instrumentului

    Instrumentul propus este o decizie a Parlamentului European și a Consiliului în temeiul articolului 185 din TFUE. Concluziile evaluării intermediare și o analiză a opțiunilor din evaluarea impactului au demonstrat că articolul 185 constituie mijlocul cel mai adecvat pentru atingerea obiectivelor programului AAA.

    3.5.        Derogări de la regulile de participare la programul Orizont 2020

    Sunt necesare derogări de la următoarele dispoziții ale Regulamentului (UE) nr.... [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020] pentru a permite punerea în aplicare a contribuției financiară a Uniunii și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu regulile de participare ale programelor naționale participante.

    · Verificarea capacității financiare extinsă la toți participanții și efectuată de agențiile naționale de finanțare participante: articolul 14 alineatul (5)

    · Structura specifică de punere în aplicare nu este în acord cu beneficiarii finali: articolul 16 alineatul (1)

    · Aplicarea regulilor naționale pentru finanțare, eligibilitatea costurilor, certificatele privind declarațiile financiare și certificatele referitoare la metodologie: articolul 19 alineatele (1), (5), (6) și (7) și articolele 22-29

    · Regulile care reglementează drepturile de proprietate intelectuală și difuzarea rezultatelor conform regulilor naționale: articolele 38-45

    Această opțiune se justifică deoarece programul AAA este conceput ca un program adaptat la piață, în care sunt reunite mai multe surse diferite de finanțare naționale (cum ar fi programe de finanțare pentru cercetare și inovare, sănătate și industrie). Aceste programe au, prin natura lor, reguli diferite de participare, care nu este de așteptat să fie perfect compatibile cu regulile de participare la Orizont 2020.

    În plus, programul AAA vizează în special întreprinderile mici și mijlocii și organizațiile de utilizatori, care nu participă în mod obișnuit la activitățile de cercetare și inovare din UE. În vederea reducerii pragului administrativ și juridic pentru participarea acestora, contribuția financiară a Uniunii se acordă în conformitate cu regulile programelor de finanțare naționale cu care acestea sunt mai obișnuite și se realizează prin acordarea unei subvenții unice, alături de ajutorul public național corespunzător. Programul comun AAD (2008-2013) a demonstrat că această abordare funcționează bine și a permis atragerea unei participări ridicate, de peste 40 %, a întreprinderilor mici și mijlocii.

    Propunerea prevede garanții corespunzătoare pentru a garanta atât respectarea, de către structura specifică de punere în aplicare, a principiilor egalității de tratament și transparenței la acordarea sprijinului financiar pentru terți, cât și în protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Aceasta prevede, de asemenea, includerea unor dispoziții detaliate în acest sens într-un acord care urmează să fie încheiat între Uniune și structura specifică de punere în aplicare.

    4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Fișa financiară legislativă care însoțește prezenta decizie prezintă implicațiile bugetare indicative. Dispozițiile deciziei și ale acordului de delegare care urmează să fie încheiat între Comisie și structura specifică de punere în aplicare trebuie să asigure protejarea intereselor financiare ale UE.

    Valoarea maximă a contribuției UE este de 175 000 000 EUR de la bugetul programului Orizont 2020 al DG CNECT alocat pentru Provocări societale 1, tema „Sănătate, schimbări demografice și bunăstare”[2].

    5.           ELEMENTE OPȚIONALE

    5.1.        Simplificare

    Propunerea prevede simplificarea procedurilor administrative pentru sectorul privat. În special, beneficiarii de fonduri de cercetare din cadrul noului program comun vor beneficia de o schemă de contractare și de plată unică, care utilizează regulile naționale cunoscute, fără a fi necesară o raportare separată cu privire la contribuția Uniunii. UE va colabora direct cu Asociația AAA, care va fi responsabilă cu alocarea, monitorizarea și raportarea cu privire la utilizarea contribuției UE.

    5.2.        Clauza de reexaminare/revizuire/caducitate

    Propunerea include o clauză de reexaminare care prevede o reexaminare intermediară după trei ani. Durata totală va fi limitată la șapte ani de intervenție și trei ani suplimentari pentru finalizare.

    5.3.        Spațiul Economic European

    Actul propus se referă la un subiect de interes pentru Spațiul Economic European și trebuie, prin urmare, extins la acesta.

    2013/0233 (COD)

    Propunere de

    DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

    privind participarea Uniunii la programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată derulat în comun de mai multe state membre

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 185 și articolul 188 al doilea paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)       În comunicarea sa „Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, ecologică și favorabilă incluziunii”[4], Comisia subliniază necesitatea creării unor condiții favorabile investițiilor în domeniul cunoașterii și inovării, pentru a realiza o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă în cadrul Uniunii. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au aprobat această strategie.

    (2)       Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (2014-2020), instituit prin Regulamentul (UE) nr..../2013 al Parlamentului European și a Consiliului din ... 2013[5] (denumit în continuare „Programul-cadru Orizont 2020”) are ca obiectiv obținerea unui impact mai mare asupra cercetării și inovării printr-o contribuție la consolidarea parteneriatelor public-public, inclusiv prin participarea Uniunii la programele desfășurate de mai multe state membre în temeiul articolului 185 din tratat.

    (3)       Decizia nr. 742/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind participarea Comunității la un program de cercetare și dezvoltare derulat de mai multe state membre, destinat îmbunătățirii calității vieții persoanelor în vârstă prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicațiilor[6] prevede o contribuție financiară a Comunității la programul comun de cercetare și dezvoltare „Asistență pentru autonomie la domiciliu” („programul comun AAD”) echivalentă cu cea a statelor membre, dar care nu poate depăși 150 000 000 EUR pe durata celui de-al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative (2007-2013), instituit prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006[7].

    (4)       În decembrie 2012, Comisia a transmis Parlamentului European și Consiliului un raport privind evaluarea intermediară a programului comun AAD[8]. Evaluarea a fost efectuată de un grup de experți. Opinia generală în cadrul grupului de experți a fost că programul comun AAD a înregistrat progrese satisfăcătoare în îndeplinirea obiectivelor sale, a obținut rezultate remarcabile și ar trebui continuat și după perioada actuală de finanțare. Grupul de experți a remarcat însă și câteva deficiențe, în special necesitatea unei implicări mai profunde a utilizatorilor în proiecte și a unor îmbunătățiri suplimentare ale performanței operaționale în ceea ce privește termenele de contractare și termenele de plată. [

    (5)       În comunicarea sa intitulată „Viitorul demografic al Europei – de la provocare la oportunitate”[9], Comisia a subliniat faptul că îmbătrânirea populației este una dintre principalele provocări cu care se confruntă toate statele membre și că utilizarea sporită a noilor tehnologii ar putea contribui la controlul costurilor, la o creștere a bunăstării și la promovarea unei participări active în societate a persoanelor în vârstă, precum și la ameliorarea competitivității economiei Uniunii.

    (6)       În comunicarea intitulată „Inițiativă emblematică a Strategiei Europa 2020 – O Uniune a inovării”[10], Comisia a indicat îmbătrânirea populației drept una dintre provocările societale în cazul căreia progresele în domeniul inovării pot juca un rol important și pot stimula competitivitatea, pot permite întreprinderilor europene să ocupe un loc de frunte în dezvoltarea de noi tehnologii, să se dezvolte și să își asume rolul de lider pe noile piețe în creștere, pot îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor publice și, astfel, pot contribui la crearea unui număr mare de noi locuri de muncă de calitate.

    (7)       În comunicarea sa intitulată „O agendă digitală pentru Europa”[11], Comisia a propus consolidarea programului comun AAD pentru a ajuta la găsirea de soluții pentru problemele legate de îmbătrânirea populației.

    (8)       În comunicarea sa intitulată „Concretizarea planului strategic de implementare a parteneriatului european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate”[12], Comisia a propus să se țină seama de prioritățile relevante ale planului pentru viitoarele programe și instrumente de cercetare și de inovare care fac parte din Programul-cadru Orizont 2020. Comisia a propus, de asemenea, să se ia în considerare posibilele contribuții ale programului comun AAD la Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate

    (9)       În cadrul Parteneriatului european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate instituit în cadrul unei Uniunii a inovării, se preconizează ca soluțiile TIC să joace un rol important în atingerea obiectivelor sale de a prelungi viața cetățenilor cu doi ani de viață sănătoasă până în 2020, precum și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățeni și eficiența sistemelor de sănătate în Uniune. Planul strategic de punere în aplicare a acestuia stabilește prioritățile pentru accelerarea și intensificarea inovării în ceea ce privește îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate în întreaga Uniune, în trei domenii: prevenirea bolilor și promovarea sănătății, îngrijirea și tratamentul, traiul independent și incluziunea socială.

    (10)     Programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată (denumit în continuare „programul AAA”) ar trebui să se bazeze pe realizările programului precedent și să corecteze deficiențele acestuia prin încurajarea unei mai mari participări la proiecte a utilizatorilor și a unei puneri în aplicare a programului mai flexibile.

    (11)     Ar trebui stabilit un plafon pentru participarea Uniunii în cadrul programului AAA pe durata programului-cadru Orizont 2020. Participarea Uniunii la programul AAA nu ar trebui să depășească contribuția financiare a statelor participante pentru durata programului-cadru Orizont 2020, pentru a se obține un efect de levier puternic și a asigura o implicare activă a statelor participante pentru atingerea obiectivelor programului.

    (12)     În conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) nr..../2013 [PC O2020], orice stat membru și orice țară asociată la Programul-cadru Orizont 2020 ar trebui să aibă dreptul de a participa la programul AAA.

    (13)     Pentru a asigura un angajament financiar din partea statelor participante pe măsura celui al Uniunii, contribuția financiară a Uniunii ar trebui să fie furnizată sub rezerva angajamentelor oficiale din partea statelor participante înainte de lansarea programului AAA și a îndeplinirii acestora. Contribuția statelor participante la programul AAA ar trebui să includă costurile administrative suportate la nivel național pentru funcționarea eficace a programului.

    (14)     Aplicarea în comun a programului AAA necesită o structură de punere în aplicare. Statele participante au convenit asupra structurii de punere în aplicare a programului AAD și au înființat, în 2007, Asociația de asistență pentru autonomie la domiciliu AISBL, o organizație internațională fără scop lucrativ instituită în temeiul legislației belgiene (denumită în continuare „AAAD”). Având în vedere că, în conformitate cu raportul privind evaluarea intermediară, actuala structură de guvernanță a programului comun AAD s-a dovedit a fi eficientă și de bună calitate, AAAD ar trebui folosită ca structură de punere în aplicare și ar trebui să aibă rolul de organism de alocare și monitorizare a programului AAA. AAAD ar trebui să gestioneze contribuția financiară a Uniunii și ar trebui să asigure o punere în aplicare eficientă a programului AAA.

    (15)     Pentru a atinge obiectivele programului AAA, AAAD ar trebui să ofere sprijin financiar în principal prin intermediul unor subvenții pentru participanții la acțiunile selectate de AAAD. Aceste acțiuni ar trebui selectate în urma unor cereri de propuneri organizate sub responsabilitatea AAAD, care ar trebui să fie asistată de către experți externi independenți. Lista de clasificare ar trebui să fie obligatorie în ceea ce privește selectarea propunerilor și la alocarea fondurilor din contribuția financiară a Uniunii și din bugetele naționale pentru proiectele programului AAA.

    (16)     Contribuția financiară a Uniunii ar trebui administrată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și în Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012[13] al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012[14].

    (17)     În vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, Comisia ar trebui să aibă dreptul de a reduce, suspenda sau înceta contribuția financiară a Uniunii în cazul în care programul AAA este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere ori dacă statele participante nu contribuie, contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea programului AAA. Aceste drepturi ar trebui să fie prevăzute în acordul de delegare care urmează a fi încheiat între Uniune și AAAD.

    (18)     Participarea la acțiuni indirecte finanțate prin programul AAA face obiectul Regulamentului (UE) nr...../2013 al Parlamentului European și al Consiliului din ... 2013 de stabilire a regulilor de participare și de difuzare aplicabile Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (2014-2020)[15]. Cu toate acestea, având în vedere necesitățile specifice de funcționare ale programului AAA, este necesar să se prevadă derogări de la respectivul regulament, în conformitate cu articolul 1 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

    (19)     Sunt necesare derogări specifice de la Regulamentul (UE) nr. .../2013 [PC O2020] pentru că programul AAA este conceput ca un program de inovare adaptat la piață, în care sunt reunite mai multe surse diferite de finanțare naționale (cum ar fi programe de finanțare pentru cercetare și inovare, sănătate și industrie). Aceste programe naționale au, prin natura lor, reguli diferite de participare, care nu este de așteptat să fie perfect compatibile cu Regulamentul (UE) nr..../2013 [privind regulile de participare la Orizont 2020]. În plus, programul AAA vizează în special întreprinderile mici și mijlocii și organizațiile de utilizatori, care nu participă în mod obișnuit la activitățile de cercetare și inovare din Uniune. Pentru a facilita participarea acestor întreprinderi și organizații, contribuția financiară a Uniunii se acordă în conformitate cu regulile cunoscute ale programelor de finanțare naționale și se realizează prin acordarea unei subvenții unice, care combină finanțarea din partea Uniunii cu finanțarea națională corespunzătoare.

    (20)     Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, sancțiuni administrative și financiare în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene[16], Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri[17] și Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)[18].

    (21)     Comisia ar trebui să realizeze o evaluare intermediară care să evalueze în special calitatea și eficiența programului AAA și progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor stabilite, precum și o evaluare finală și să pregătească un raport cu privire la aceste evaluări.

    (22)     Evaluarea ar trebui să se bazeze pe informații precise și actualizate. La cererea Comisiei, AAAD și statele participante ar trebui, prin urmare, să furnizeze toate informațiile pe care Comisia trebuie să le includă în rapoartele privind evaluarea programului AAA.

    (23)     Programul AAA ar trebui să asigure promovarea eficace a egalității de gen și să respecte principiile etice reflectate în Programul-cadru Orizont 2020.

    (24)     Deoarece statele participante au decis să continue programul AAD, iar obiectivele acestuia susțin și completează în mod direct politicile Uniunii în domeniul îmbătrânirii active și în condiții bune de sănătate și având în vedere că obiectivele programului AAA nu pot fi atinse într-o măsură suficientă doar de către statele membre, ci, din motive legate de anvergura acțiunii, pot fi mai bine realizate la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este stabilit la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Participarea la programul AAA

    1.           Uniunea participă la programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată (denumit în continuare „programul AAA”) derulat în comun de [Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Elveția] (denumite în continuare „statele participante”), în conformitate cu condițiile stabilite în prezenta decizie.

    2.           Orice alt stat membru și orice altă țară asociată la Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (2014-2020), instituit prin Regulamentul (UE) nr..../2013 (denumit în continuare „Programul-cadru Orizont 2020”) poate adera la programul AAA, cu condiția să îndeplinească criteriul stabilit la articolul 3 alineatul (1) litera (c) din prezenta decizie. Statele membre și țările asociate care îndeplinesc condiția stabilită la articolul 3 alineatul (1) litera (c) sunt considerate state participante în sensul prezentei decizii. 

    Articolul 2

    Contribuția financiară a Uniunii

    1.           Contribuția financiară maximă a Uniunii la programul AAA, destinată să acopere costuri administrative și costuri operaționale, este de 175 000 000 EUR. Contribuția se plătește din creditele din bugetul general al Uniunii alocate părților relevante din programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont 2020, instituit prin Decizia …/2013/UE în conformitate cu articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) și cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

    2.           Angajamentul financiar anual al Uniunii la programul AAA nu depășește angajamentul financiar anual pentru programul AAA al statelor participante.

    3.           Un cuantum maxim de 6 % din contribuția financiară a Uniunii se utilizează pentru a contribui la costurile administrative ale programului AAA.

    Articolul 3

    Condițiile privind contribuția financiară a Uniunii

    1.           Contribuția financiară a Uniunii este condiționată de următoarele:

    (a) furnizarea, de către statele participante, a unor elemente de probă potrivită cărora programul AAA este instituit în conformitate cu anexele I și II;

    (b) desemnarea, de către statele participante sau de către organizațiile desemnate de statele participante, a Asociației de asistență pentru autonomie la domiciliu, o organizație internațională fără scop lucrativ înființată în temeiul legislației belgiene (denumită în continuare „AAAD”), drept structura responsabilă cu punerea în aplicare a programului AAA și cu alocarea și monitorizarea contribuției financiare a Uniunii;

    (c) angajamentul fiecărui stat participant de a contribui la finanțarea programului AAA;

    (d) furnizarea, de către AAAD, a unor elemente care să probeze capacitatea sa de a pune în aplicare programul AAA, inclusiv alocarea și monitorizarea contribuției Uniunii în cadrul gestiunii indirecte a bugetului Uniunii, în conformitate cu articolele 58, 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

    (e) instituirea unui model de guvernanță pentru programul AAA în conformitate cu anexa III.

    2.           În cursul punerii în aplicare a programului AAA, contribuția financiară a Uniunii este, de asemenea, condiționată de următoarele:

    (f) punerea în aplicare a obiectivelor programului AAA de către AAAD, astfel cum se prevede în anexa I, și a activităților prevăzute în anexa II, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. ... [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], sub rezerva articolului 5 din prezenta decizie;

    (g) menținerea unui model de guvernanță adecvat și eficient, în conformitate cu anexa III;

    (h) respectarea de către AAAD a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

    (i) îndeplinirea angajamentelor asumate de fiecare stat participant la care se face trimitere la alineatul (1) litera (c) și îndeplinirea angajamentelor anuale de a contribui la finanțarea programului AAA.

    Articolul 4 Contribuțiile statelor participante

    1.           Contribuțiile statelor participante cuprind următoarele:

    (a) contribuții financiare la acțiuni indirecte sprijinite în cadrul programului AAA în conformitate cu anexa II;

    (b) contribuții în natură corespunzând cheltuielilor administrative suportate de administrațiile naționale pentru punerea în aplicare efectivă a programului AAA în conformitate cu anexa II.

    Articolul 5

    Reguli de participare și de difuzare

    1.           În sensul Regulamentului (UE) nr...../2013 [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], AAAD este considerată organism de finanțare și oferă sprijin financiar pentru acțiuni indirecte în conformitate cu anexa II la prezenta decizie.

    2.           Prin derogare de la articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr..../2013 [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], capacitatea financiară a solicitanților este verificată de organizația națională de gestionare a programului desemnată, în conformitate cu regulile de participare la programele naționale desemnate.

    3.           Prin derogare de la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr..../2013 [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], acordurile de finanțare cu participanții se semnează de către agenția națională de gestionare a programului desemnată.

    4.           Prin derogare de la articolul 19 alineatele (1), (5), (6) și (7) și de la articolele 22 și 29 din Regulamentul (UE) nr..../2013 [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], subvențiilor administrare de către agențiile naționale de gestionare a programului desemnate li se aplică regulile de finanțare ale programelor naționale desemnate.

    5.           Prin derogare de la articolele 38-46 din Regulamentul (UE) nr..../2013 [regulile de participare și de difuzare aplicabile programului Orizont 2020], se aplică regulile programelor naționale desemnate în ceea ce privește rezultatele și drepturile de acces la informațiile preexistente și la rezultate.

    Articolul 6 Punerea în aplicare a programului AAA

    1.           Programul AAA este pus în aplicare pe baza unor planuri anuale de activitate în conformitate cu anexa II.

    Articolul 7

    Acordurile între Uniune și AAAD

    1.           Sub rezerva unei evaluări ex-ante pozitive a AAAD în conformitate cu articolul 61 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, Comisia, în numele Uniunii, încheie cu AAAD un acord de delegare și acorduri anuale de transfer de fonduri.

    2.           Acordul de delegare menționat la alineatul (1) se încheie în conformitate cu articolul 58 alineatul (3) și articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu articolul 40 din Regulament delegat (UE) nr. 1268/2012. El stabilește, de asemenea, următoarele:

    (a) cerințele referitoare la contribuția AAAD în ceea ce privește indicatorii relevanți dintre indicatorii de performanță prevăzuți în anexa II la Decizia (UE) nr..../2013 [programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont 2020];

    (b) cerințele privind contribuția AAAD la monitorizarea prevăzută în Decizia (UE) nr..../2013 [programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont 2020];

    (c) indicatorii de performanță specifici necesari pentru monitorizarea funcționării AAAD în conformitate cu articolul 3 alineatul (2);

    (d) dispozițiile privind furnizarea de date și informații necesare pentru a permite îndeplinirea, de către Comisie, a obligațiilor sale de raportare și de difuzare.

    Articolul 8

    Încetarea, reducerea sau suspendarea contribuției financiare a Uniunii

    1.           În cazul în care programul AAA nu este pus în aplicare în conformitate cu condițiile stabilite în articolul 3, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda contribuția financiară a Uniunii în funcție de punerea în aplicare reală a AAA.

    2.           În cazul în care statele participante nu contribuie, contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea programului AAA, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda contribuția financiară a Uniunii, ținând seama de cuantumul fondurilor alocate de către statele participante pentru punerea în aplicare a programului AAA.

    Articolul 9

    Audituri ex-post

    1.           Auditurile ex-post privind cheltuielile pentru acțiuni indirecte se efectuează de către agențiile naționale de gestionare a programului desemnate, în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr.... [Programul-cadru Orizont 2020].

    2.           Comisia poate decide să efectueze ea însăși auditurile menționate la alineatul (1).

    Articolul 10

    Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

    1.           Comisia ia măsurile adecvate pentru a se asigura că, atunci când acțiunile finanțate în temeiul prezentei decizii sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Uniunii Europene sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și oricăror altor activități ilegale, prin verificări eficace și, dacă se descoperă nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin aplicarea de sancțiuni administrative și financiare eficace, proporționale și disuasive.

    2.           Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)[19] și de Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri[20] pentru a se stabili dacă au existat acte de fraudă, corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de subvenționare, cu o decizie de subvenționare sau cu un contract finanțat în temeiul prezentei decizii.

    3.           Contractele, acordurile de subvenționare și deciziile de subvenționare care rezultă din punerea în aplicare a prezentei decizii conțin dispoziții prin care Comisia, AAAD, OLAF și Curtea de Conturi sunt în mod expres autorizate să efectueze audituri și investigații, în conformitate cu competențele lor respective.

    4.           AAAD acordă personalului Comisiei și altor persoane autorizate de către Comisie, precum și de către Curtea de Conturi, acces la clădirile și incintele sale și la toate informațiile, inclusiv informațiile în format electronic, necesare pentru efectuarea auditurilor menționate la alineatul (3).

    5.           În punerea în aplicare a programului AAA, statele participante iau măsurile legislative, de reglementare, administrative sau de altă natură necesare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, în special pentru a asigura recuperarea în întregime a sumelor datorate Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012.

    Articolul 11

    Comunicarea informațiilor

    1.           La solicitarea Comisiei, AAAD prezintă Comisiei toate informațiile necesare pentru pregătirea rapoartelor menționate la articolul 12.

    2.           Statele participante transmit, prin intermediul AAAD, orice informații solicitate de Parlamentul European și de Consiliu cu privire la gestiunea financiară a programului AAA.

    3.           Comisia comunică informațiile menționate la alineatul (2) prin intermediul rapoartelor menționate la articolul 12.

    Articolul 12

    Evaluarea

    1.           Până la 31 decembrie 2017, Comisia efectuează o evaluare intermediară a programului AAA. Ea întocmește un raport cu privire la evaluarea menționată, care include concluziile evaluării și observațiile Comisiei. Comisia transmite raportul Parlamentului European și Consiliului, până la 30 iunie 2018.

    2.           La finalul participării Uniunii la programul AAA, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022, Comisia realizează o evaluare finală a programului AAA. Ea întocmește un raport cu privire la evaluarea respectivă, care include rezultatele evaluării. Comisia transmite raportul Parlamentului European și Consiliului.

    Articolul 13

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 14

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu

    Președintele                                                  Președintele

    ANEXA I

    OBIECTIVELE programului AAA

    1.           Programul AAA urmărește următoarele obiective:

    1.1.        accelerarea apariției unor produse și servicii inovatoare, bazate pe TIC, pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă acasă, în comunitate sau la locul de muncă, îmbunătățind astfel calitatea vieții, autonomia, participarea la viața socială, competențele sau potențialul de angajare al persoanelor vârstnice și sporind eficiența serviciilor de sănătate și sociale;

    1.2.        menținerea și dezvoltarea în continuare a unei mase critice de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul Uniunii în domeniul produselor și serviciilor bazate pe TIC pentru o îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate;

    1.3.        dezvoltarea de soluții eficiente din punctul de vedere al costurilor, inclusiv stabilirea de standarde relevante de interoperabilitate și facilitarea localizării și adaptării de soluții comune, compatibile cu diversele preferințe sociale și aspecte normative de la nivel național sau regional, care respectă viața privată și demnitatea persoanelor în vârstă și care, după caz, sprijină accesul la servicii în zonele rurale și periferice sau vin în sprijinul altor grupuri de persoane, cum ar fi persoanele cu handicap.

    2.           Programul AAA instituie un mediu favorabil participării întreprinderilor mici și mijlocii.

    3.           Programul AAA se concentrează asupra cercetării aplicate și inovării adaptate la piață și completează pe termen lung activitățile de cercetare și de inovare la scară largă prevăzute de Programul-cadru Orizont 2020 și de alte inițiative europene și naționale. El contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a parteneriatului european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate.

    ANEXA II

    ACTIVITĂȚILE DIN CADRUL programului AAA

    I. Acțiuni indirecte

    1.           Punerea în aplicare a programului AAA sprijină în primul rând proiectele de cercetare și inovare orientate spre piață și dedicate unei îmbătrânire active și în condiții bune de sănătate, care demonstrează o capacitate de exploatare a rezultatelor proiectului într-un orizont de timp realist. Finanțarea acestor acțiuni indirecte prin programul AAA se face în principal sub formă de subvenții. Ea poate lua și alte forme, cum sunt premiile, achizițiile publice înainte de comercializare și achizițiile publice de soluții inovatoare.

    2.           În plus, pot fi sprijinite acțiunile în scopul intermedierii, programele de promovare și acțiunile menite să sporească gradul de conștientizare cu privire la capacitățile actuale, să promoveze implementarea unor soluții inovatoare și să conecteze organizațiile și investitorii, atât în ceea ce privește oferta, cât și în ceea ce privește cererea.

    3.           Pot fi, de asemenea, sprijinite acțiuni care au drept obiectiv îmbunătățirea calității propunerilor, studii de fezabilitate și seminare. Poate fi avută în vedere colaborarea cu regiunile Uniunii pentru a lărgi grupul de părți interesate implicate în programul AAA.

    II. Punerea în aplicare

    1.           Programul AAA este pus în aplicare pe baza unor planuri de activitate anuale, care identifică temele pentru cererile de propuneri.

    2.           Planurile anuale de lucru sunt convenite împreună cu Comisia ca bază pentru contribuția financiară anuală din partea Uniunii.

    3.           Punerea în aplicare a programului AAA presupune consultări cu părțile interesate relevante (inclusiv factorii de decizie din partea autorităților publice, reprezentanții utilizatorilor, furnizorii de servicii din sectorul privat și societățile de asigurări acreditate, precum și industria, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii) cu privire la prioritățile de cercetare aplicată și inovare care ar trebui abordate.

    4.           Punerea în aplicare a programului AAA ia în considerare tendințele și cercetarea demografică pentru a oferi soluții care să reflecte situația socială și economică din Uniune.

    5.           Vor fi luate în considerare în mod corespunzător toate aspectele posibile de gen, etică și viață privată în conformitate cu orientările internaționale.

    6.           Având în vedere natura apropiată de piață a programului AAA și în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, AAAD stabilește obiective de performanță minime adecvate pentru data acordării ajutorului și pentru termenul de plată în conformitate cu [regulile de participare] și cu [Regulamentul financiar] și asigură respectarea acestora de către statele participante în timpul implementării programului AAA.

    7.           Fiecare stat participant facilitează participarea organizațiilor care reprezintă actorii din cadrul componentei de cerere.

    8.           Fiecare stat participant cofinanțează proiectele selectate ale participanților la programele lor naționale relevante prin agențiile naționale de gestionare a programului desemnate. Ulterior, agențiile direcționează fondurile primite din partea Uniunii prin AAAD pe baza unei descrieri comune a proiectului, care face parte dintr-un acord ce urmează să fie încheiat între agențiile naționale de gestionare a programului desemnate și participanții la fiecare proiect finanțat.

    9.           După încheierea unei proceduri de cerere de propuneri de proiecte, AAAD efectuează o verificare centrală a eligibilității în cooperare cu agențiile naționale de gestionare a programului desemnate. Verificarea se efectuează pe baza criteriilor comune de eligibilitate pentru programul AAA, care se publică o dată cu cererea de propuneri de proiecte.

    10.         AAAD, asistată de agențiile naționale de gestionare a programului, verifică îndeplinirea criteriilor naționale de eligibilitate suplimentare menționate în cererile de propuneri de proiecte.

    11.         Criteriile naționale de eligibilitate se referă doar la statutul juridic și la situația financiară ale fiecărui participant, nu la conținutul propunerii, și privesc următoarele aspecte:

    11.1       tipul de participant, inclusiv statutul juridic și obiectul de activitate;

    11.2       răspunderea și viabilitatea, inclusiv soliditatea financiară, îndeplinirea obligațiilor fiscale și sociale.

    12.         Propunerile de proiecte eligibile sunt evaluate și selectate de către AAAD asistată de experți independenți, pe baza unor criterii transparente și comune de evaluare, astfel cum se prevede în cererea de propuneri. Selecția, odată adoptată de Adunarea Generală a AAAD, este obligatorie pentru statele participante.

    13.         În cazul în care un proiect participant nu îndeplinește unul sau mai multe dintre criteriile naționale de eligibilitate sau dacă bugetul național pentru angajamentul de finanțare este epuizat, Consiliul director al AAAD poate decide că este necesară o evaluare centrală și independentă suplimentară a propunerii în cauză, realizată cu ajutorul unor experți independenți, în vederea evaluării propunerii, fie în absența respectivului participant, fie cu un participant de înlocuire, după cum sugerează participanții la proiect.

    14.         Aspectele juridice și financiare privind participanții la proiectele selectate pentru finanțare sunt tratate de către agenția națională de gestionare a programului desemnată. Se aplică normele și principiile administrative naționale.

    ANEXA III

    GUVERNANȚA programului AAA

    Structura organizatorică a programului AAA este următoarea:

    1.           AAAD, o asociație internațională fără scop lucrativ înființată în temeiul legislației belgiene, reprezintă structura specifică de punere în aplicare creată de statele participante.

    2.           AAAD este responsabilă pentru toate activitățile din cadrul programului AAA. Sarcinile AAAD includ gestionarea contractelor și a bugetului, elaborarea planurilor de lucru anuale, organizarea cererilor de propuneri, realizarea evaluării și ierarhizarea propunerilor în vederea finanțării.

    3.           În plus, AAAD supraveghează proiectele, fiind, în același timp, responsabilă cu monitorizarea acestora, și transferă plățile aferente contribuțiilor Uniunii către agențiile naționale de gestionare a programului desemnate. De asemenea, organizează activități de difuzare.

    4.           AAAD este condusă de Adunarea Generală. Adunarea Generală este organismul decizional al programului AAA. Aceasta numește membrii Consiliului director și supraveghează punerea în aplicare a programului AAA, inclusiv aprobarea planurile de lucru anuale, alocarea fondurilor naționale pentru proiecte și gestionarea cererilor noi de participare. Adunarea funcționează pe baza principiului „o țară, un vot”. Deciziile se iau prin majoritate simplă, cu excepția deciziilor privind succesiunea, admiterea sau excluderea membrilor ori dizolvarea asociației, pentru care pot fi prevăzute în statutul acesteia cerințe de vot specifice.

    5.           Comisia are statut de observator în cadrul reuniunilor Adunării Generale a AAAD și aprobă planul anual de lucru. Comisia este invitată la toate reuniunile AAAD și poate lua parte la discuții. Toate documentele relevante transmise în legătură cu Adunarea Generală a AAAD sunt comunicate Comisiei.

    6.           Consiliul director al AAAD – format din cel puțin un președinte, un vicepreședinte și un trezorier – este ales de Adunarea Generală în vederea asumării responsabilităților de conducere specifice, precum planificarea bugetară, angajarea de personal și încheierea de contracte. Acesta reprezintă din punct de vedere juridic asociația și răspunde în fața Adunării Generale.

    7.           Unitatea centrală de gestionare înființată ca parte a AAAD este responsabilă cu gestionarea centrală a punerii în aplicare a programului AAA, în strânsă coordonare și cooperare cu agențiile naționale de gestionare a programului, care sunt autorizate de statele participante să întreprindă activități asociate gestionării de proiecte și aspectelor administrative și juridice referitoare la participanții la proiectele naționale, precum și să ofere sprijin pentru evaluarea și negocierea propunerilor de proiecte. Unitatea centrală de gestionare și agențiile naționale de gestionare a programului lucrează împreună, formând Unitatea de gestionare, sub supravegherea AAAD.

    8.           Un consiliu consultativ, format din reprezentanți ai industriei, din utilizatori și din alte părți interesate, echilibrat în privința aspectelor de vârstă și de gen, face recomandări cu privire la priorități și la temele care ar trebui abordate în cadrul cererilor de propuneri și în cadru altor acțiuni ale programului AAA.

    FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.         CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

                1.1.      Titlul propunerii/inițiativei

                1.2.      Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

                1.3.      Tipul propunerii/inițiativei

                1.4.      Obiective

                1.5.      Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

                1.6.      Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

                1.7.      Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)

    2.         MĂSURI DE GESTIONARE

                2.1.      Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

                2.2.      Sistemul de gestiune și control

                2.3.      Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.         IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

                3.1.      Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

                3.2.      Impactul estimat asupra cheltuielilor

                3.2.1.   Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

                3.2.2.   Impactul estimat asupra creditelor operaționale

                3.2.3.   Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

                3.2.4.   Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

                3.2.5.   Participarea terților la finanțare

                3.3.      Impactul estimat asupra veniturilor

    FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.        Titlul propunerii/inițiativei

    Participarea Uniunii la programul de cercetare și dezvoltare pentru autonomie activă asistată (AAA) (denumit în continuare „programul AAA”) derulat în comun de mai multe state membre.

    1.2.        Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[21].

    Cercetare și dezvoltare tehnologică: Programul-cadru Orizont 2020.

    Acțiunea 78 din Agenda digitală; consolidarea programului comun AAA

    1.3.        Tipul propunerii/inițiativei

    ¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

    ¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă care urmează unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare[22]

    ¨ Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente

    X Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

    1.4.        Obiective

    1.4.1.     Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Europa 2020

    O Uniune a inovării

    O Agendă digitală pentru Europa

    Spațiul european de cercetare

    1.4.2.     Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Principalul obiectiv operațional al prezentei propuneri legislative, respectiv participarea Uniunii la un program comun de cercetare, dezvoltare și inovare derulat în comun de mai multe state membre în domeniul autonomiei active asistate, a fost prevăzut deja în Programul-cadru Orizont 2020 pentru cercetare și dezvoltare și în programul specific „Provocări societale”.

    Obiectivele specifice asociate obiectivului operațional sunt următoarele:

    (2) instituirea și gestionarea programului AAA;

    (3) lansarea măsurilor de susținere a programului;

    (4) lansarea și cofinanțarea unor proiecte de colaborare în cercetare și inovare cu perspective de comercializare în termen de 2-3 ani

    1.4.3.     Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Programul AAA va combina resurse ale Uniunii, resurse naționale și resurse private pentru a găsi soluții TIC inovatoare care să le permită cetățenilor Europei să îmbătrânească independent și frumos, contribuind în același timp la viabilitatea globală a serviciilor de îngrijire și oferind noi posibilități economice pentru industria europeană.

    Valoarea adăugată a implicării Uniunii este substanțială din motivele indicate în continuare.

    Intervenția Uniunii va permite crearea unui nou cadru juridic, în care finanțarea UE și cea națională pot fi combinate în cadrul unei strategii comune pentru a stimula proiectele de colaborare în cercetare, dezvoltare și inovare, în special prin implicarea IMM-urilor. Acest fapt nu ar fi posibil folosind structurile existente.

    Programul AAA va permite abordarea provocării reprezentate de îmbătrânirea demografică prin stimularea apariției de noi produse și servicii inovatoare bazate pe TIC care să le permită persoanelor în vârstă o viață independentă, sporindu-le astfel calitatea vieții și autonomia și reducând costurile îngrijirii lor. Acest lucru se va realiza într-un mod coerent și nefragmentat cu ajutorul unei mase critice ridicate și va conduce la soluții interoperabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

    Industria și în special IMM-urile vor fi sprijinite mai eficient, prin asigurarea unei mase critice și a unei abordări europene coerente pentru dezvoltarea de soluții interoperabile. În plus, va fi posibil ca soluțiile AAA să fie adaptate la preferințele și reglementările sociale naționale/regionale. Aceasta este o condiție preliminară importantă pentru exploatarea comercială și dezvoltarea pieței, ea oferind un puternic potențial de implicare a IMM-urilor.

    În sfârșit, sistemul propus va stimula creșterea investițiilor în cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul TIC și al îmbătrânirii, contribuind astfel la realizarea obiectivului de a acorda 3% din PIB-ul european pentru cercetare și dezvoltare.

    Valoarea adăugată la nivel macroeconomic pentru economia și societatea europene care va rezulta din exploatarea rezultatelor programului pentru o îmbătrânire frumoasă nu a fost abordată în această fișă financiară.

    1.4.4.     Indicatori de rezultat și de impact

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

    Indicatorii de rezultat și de impact prevăzuți în Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 sunt monitorizați și raportați anual Comisiei de către structura specifică de gestionare.

    Sunt așteptate rezultatele expuse în continuare, care vor fi măsurate pe baza unor indicatori corespunzători.

    Mobilizarea investițiilor și a eforturilor naționale, prin oferirea de stimulente pentru investiții în baza unor strategii și a unei aplicări comune.

    Indicatori: (i) numărul de țări participante; (ii) angajamentele și plățile efectuate de către statele participante; (iii) fondurile naționale angajate și cheltuite pentru proiectele din cadrul programului comun; (iv) resursele investite de industrie și de alte părți interesate prin participarea și cofinanțarea proiectelor.

    Îmbunătățirea coerenței cercetării și dezvoltării și a inovării în domeniul TIC pentru a îmbătrâni frumos în întreaga Europă, înlăturând fragmentarea actuală a eforturilor prin dezvoltarea de strategii comune și prin cereri de propuneri comune cu masă critică.

    Indicatori: acest rezultat va fi obținut de facto atunci când programul comun va deveni complet operațional, cu o participare semnificativă a țărilor.

    Eficiența programului, oferind certitudine cu privire la disponibilitatea bugetelor naționale, având un sistem central de depunere, evaluare și selectare a propunerilor și oferind un sistem ușor de utilizat pentru cercetarea europeană aplicată și orientată către piață realizată prin colaborare pe baza unor norme naționale familiare. Acest lucru ar trebui să conducă la o formă nouă și mai eficientă de sprijinire a participanților relevanți, în special a IMM-urilor, conducând astfel la o creștere a investițiilor din partea întreprinderilor și la o perioadă mai scurtă pentru comercializarea și exploatarea rezultatelor.

    Indicatori: (v) intervalul de timp dintre depunerea propunerii și lansarea proiectului; (vi) numărul IMM-urilor participante; (vii) costurile globale de funcționare a programului comun.

    Avantaje economice și sociale semnificative și contribuția la atingerea principalelor obiective ale politicii, aspecte care vor fi măsurate ca parte a evaluării independente prevăzute la mijlocul și la finalul perioadei, în plus față de ceilalți indicatori prezentați.

    1.5.        Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

    1.5.1.     Cerința (cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    Programul AAA va combina resurse ale Uniunii, resurse naționale și resurse private pentru a găsi soluții TIC inovatoare care să le permită cetățenilor Europei să îmbătrânească independent și frumos, contribuind în același timp la viabilitatea globală a serviciilor de îngrijire și oferind noi posibilități economice pentru industria europeană.

    1.5.2.     Valoarea adăugată a implicării UE

    Valoarea adăugată a implicării Uniunii este substanțială din motivele expuse în continuare.

    · Intervenția Uniunii va permite continuarea programului AAD actual, în care finanțarea UE și cea națională pot fi combinate în cadrul unei strategii comune pentru a stimula proiectele de colaborare în cercetare, dezvoltare și inovare, în special prin implicarea IMM-urilor. Acest fapt nu ar fi posibil folosind structurile existente.

    · Programul AAA va permite abordarea provocării reprezentate de îmbătrânirea demografică prin stimularea apariției de noi produse și servicii inovatoare bazate pe TIC care să le permită persoanelor în vârstă o viață independentă, sporindu-le astfel calitatea vieții și autonomia și reducând costurile îngrijirii lor. Acest lucru se va realiza într-un mod coerent și nefragmentat cu ajutorul unei mase critice ridicate și va conduce la soluții interoperabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

    · Industria și în special IMM-urile vor fi sprijinite mai eficient, prin asigurarea unei mase critice și a unei abordări europene coerente pentru dezvoltarea de soluții interoperabile. În plus, va fi posibil ca soluțiile AAA să fie adaptate la preferințele și reglementările sociale naționale/regionale. Aceasta este o condiție preliminară importantă pentru exploatarea comercială și dezvoltarea pieței și oferă un puternic potențial de implicare a IMM-urilor.

    · În sfârșit, sistemul propus va stimula creșterea investițiilor în cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul TIC și al îmbătrânirii, contribuind astfel la realizarea obiectivului de a acorda 3% din PIB-ul european pentru cercetare și dezvoltare.

    Valoarea adăugată la nivel macroeconomic pentru economia și societatea europene care va rezulta din exploatarea rezultatelor programului AAA nu a fost abordată în această fișă financiară.

    1.5.3.     Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    Pe baza evaluării intermediare a programului comun AAD precedent, care a funcționat în cadrul PC7, s-au desprins învățămintele prezentate în continuare.

    · Programul AAD ar trebui continuat, întrucât oferă o valoare adăugată clară, în special pentru IMM-uri, prin crearea masei critice necesare în cercetarea și inovarea în domeniul îmbătrânirii frumoase la nivel european pentru a sprijini produsele și serviciile relevante în vederea intrării pe piață.

    · Programul ar trebui să se concentreze asupra modului în care actorii regionali din domeniul inovării (în majoritate IMM-uri) înțeleg și abordează piața europeană.

    · De asemenea, acesta ar trebui să îmbunătățească eficiența operațională, în special în ceea ce privește termenul de acordare a subvențiilor și termenul de plată.

    · El ar mai trebui să sporească implicarea, încă din primele faze ale conceperii proiectului, a furnizorilor de servicii și în special a utilizatorilor finali în elaborarea specificațiilor și în evaluare.

    Aceste învățăminte au fost luate în considerare la elaborarea programului AAA (AAD2).

    1.5.4.     Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

    Primul parteneriat european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate (EIP AHA)[23] contează pe faptul că soluțiile TIC vor juca un rol important în atingerea obiectivelor sale de a prelungi viața cetățenilor cu doi ani de viață sănătoasă până în 2020, precum și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățeni și eficiența sistemelor de sănătate în Europa. Planul strategic de implementare a acestuia stabilește o serie de priorități pentru accelerarea și intensificarea inovării în domeniul îmbătrânirii active și în condiții bune de sănătate în întreaga Europă în trei domenii: prevenirea bolilor și promovarea sănătății, îngrijire și tratament, precum și traiul independent și incluziunea socială. Lansarea de către Consiliu a EIP AHA sporește relevanța viitoare a programului AAD și a continuării acestuia. Programul AAA este o componentă majoră pentru punerea în aplicare a planului strategic de implementare, deoarece se concentrează asupra „văii morții” din cadrul lanțului inovării. Programul AAA va beneficia, de asemenea, de Parteneriatul european pentru inovare, pentru că acesta va accelera crearea de piețe și asimilarea pe scară largă și va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea condițiilor cu rol restrictiv pe piață, cum sunt standardizarea și interoperabilitatea, care nu intră în domeniul de aplicare al programului AAA, dar sunt menționate în evaluare și în consultările pe marginea sa ca bariere în calea introducerii inovărilor.

    Programul AAA este completat de inițiative naționale majore, cum ar fi o inițiativă națională privind autonomia activă asistată și îmbătrânirea în Germania, o platformă de inovare privind autonomia asistată în Regatul Unit și o platformă de inovare privind îmbătrânirea în Franța.

    Datorită acestor programe interconectate, care acoperă împreună o parte semnificativă din „lanțul” de cercetare și inovare, Europa are un atu unic la nivel mondial în domeniul TIC pentru o îmbătrânire frumoasă. Programul AAA completează cercetarea pe termen mai lung legată de TIC și de îmbătrânirea populației din cadrul programului Orizont 2020, iar soluțiile bazate pe TIC pe care acesta le oferă pot fi folosite de activitățile de inovare și validare comercială din cadrul programului Orizont 2020.

    Programul AAA este, de asemenea, complementar inițiativei de programare în comun (IPC) „Ani mai mulți, o viață mai bună”[24] privind schimbările demografice, care reunește 13 țări europene într-un efort de integrare a noilor cunoștințe cu baze științifice pentru elaborarea politicilor viitoare privind îmbătrânirea, pe baza unei game largi de discipline de cercetare. Programul AAA poate oferi un context de aplicare pentru cercetarea multidisciplinară desfășurată în cadrul IPC și poate contribui la agenda de cercetare a acestei inițiative prin experiența utilizatorilor, asigurând schimbul de metodologii de cercetare, cum ar fi abordarea care ține seama de toate etapele vieții.

    În propunerea de decizie a Comisiei privind Agenda strategică de inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru 2014-2020, „inovarea pentru un stil de viață sănătos și îmbătrânire activă” este una dintre temele prioritare ale comunităților de cunoaștere și inovare (CCI-uri) ale EIT în 2014-2015.

    Împreună, aceste inițiative acoperă o mare parte a lanțului, de la cercetarea fundamentală la asimilarea pe piață, așa cum recomandă o serie de evaluări independente cu privire la programele UE de cercetare și inovare, precum și documentele de politică ale UE.

    1.6.        Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

    X Propunere/inițiativă pe durată determinată

    – Propunere/inițiativă în vigoare de la 1.1.2014 până la 31.12.2023

    – Impact financiar din 2014 până în 2020 asupra creditelor de angajament și din 2014 până în 2023 asupra creditelor de plată.

    ¨ Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

    – Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

    – urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

    1.7.        Tipul (tipurile) de gestiune preconizat(e)[25]

    ¨ Gestiune centralizată directă de către Comisie

    X Gestiune centralizată indirectă, prin delegarea sarcinilor de execuție către:

    – ¨  agențiile executive

    – ¨  organismele instituite de Uniunea Europeană[26]

    – X  organisme publice naționale/organisme cu misiune de serviciu public

    – ¨  persoane cărora li se încredințează punerea în aplicare a unor acțiuni specifice în temeiul titlului V din Tratatul privind Uniunea Europeană, identificate în actul de bază relevant în sensul articolului 49 din Regulamentul financiar

    ¨ Gestiune partajată cu statele membre

    ¨ Gestiune descentralizată împreună cu țări terțe

    ¨ Gestiune în comun cu organizații internaționale (a se preciza)

    Dacă se indică mai multe moduri de gestionare, se furnizează detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

    Observații

    Pentru gestionarea inițiativei, a fost instituită o structură specifică de punere în aplicare, intitulată Asociația de asistență pentru autonomie la domiciliu, gestionată de către țările participante. Contribuția financiară a Uniunii la inițiativă va fi furnizată prin această organizație. Organismele de finanțare naționale sau organismele delegate de acestea vor gestiona contribuția financiară a UE și vor încheia acorduri de subvenționare cu organizațiile pentru a primi sprijin financiar pentru activități de cercetare și inovare în colaborare.

    Observații relevante:

    Contribuția financiară a Uniunii Europene va fi plătită entității specifice de gestionare instituite de statele participante, care va gestiona programul. Contribuția Uniunii se acordă cu condiția aprobării unui plan de lucru și a angajamentelor bugetare naționale asociate.

    Structura organizatorică a programului AAA este compusă din următoarele entități:

    Asociația AAD instituită ca structură specifică de gestionare de către statele participante va semna un acord de delegare și acordurile anuale de transfer de fonduri cu Comisia Europeană, pentru a primi finanțarea anuală prevăzută de programul-cadru. Aceasta va fi responsabilă de toate activitățile programului AAA și va fi condusă de un președinte, care va fi reprezentantul legal al asociației.

    AAAD este responsabilă pentru toate activitățile din cadrul programului AAA. Sarcinile Asociației AAD includ gestionarea contractelor și a bugetului, elaborarea programelor de lucru anuale, organizarea de cereri de propuneri, realizarea evaluării și clasificarea proiectelor. În plus, aceasta supraveghează monitorizarea proiectelor și transferă plățile aferente contribuțiilor Uniunii Europene către agențiile naționale de gestionare a programelor desemnate. De asemenea, AAAD organizează activități de difuzare.

    Asociația AAD este condusă de Adunarea Generală. Adunarea Generală este organismul decizional al programului AAA, numește membrii Consiliului de Administrație și supraveghează punerea în aplicare a programului AAA, prin diferite acțiuni, printre care aprobarea planurilor de lucru anuale, alocarea fondurilor naționale pentru proiecte și cererile de participare. Ea va funcționa pe principiul „o țară, un vot” și va utiliza majoritatea simplă pentru procesul decizional. Comisia va avea statut de observator în cadrul reuniunilor Adunării Generale.

    Consiliul de Administrație al AAAD – format dintr-un președinte și doi vicepreședinți (sau dintr-un vicepreședinte și un trezorier) – va fi ales în vederea asumării responsabilităților de conducere specifice, precum planificarea bugetară, angajarea de personal și încheierea de contracte. Acesta este reprezentantul legal al asociației și raportează Adunării Generale.

    Agențiile naționale de gestionare a programului sunt aprobate de statele participante și întreprind activități specifice gestionării de proiecte și aspectelor administrative și juridice pentru partenerii naționali ai proiectului, oferind, în același timp, sprijin pentru evaluarea și negocierea propunerilor. Acestea lucrează sub supravegherea Asociației AAD.

    Un consiliu consultativ, format din reprezentanți ai industriei și alte părți interesate, va face recomandări cu privire la prioritățile și temele abordate în cadrul cererilor de propuneri ale programului AAA.

    2.           MĂSURI DE GESTIONARE

    2.1.        Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

    A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

    În conformitate cu Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020, punerea în aplicare a programului AAA este monitorizată anual și raportată de către structura specifică de gestionare Comisiei, dacă este cazul. Programul va fi monitorizat prin rapoarte anuale, care vor fi furnizate de către structura specifică de gestionare. Acestea vor prezenta în detaliu punerea în aplicare a programului, în conformitate cu indicatorii prezentați în secțiunea 1.4.4.

    După 3 ani de funcționare, cu asistență din partea unor experți independenți, se va efectua o evaluare intermediară privind: (1) punerea în aplicare a programului în ceea ce privește integrarea științifică, administrativă și financiară viitoare; (2) valoarea adăugată și eficiența programului comun în ceea ce privește realizarea obiectivelor. Până la încheierea programului, se va efectua o evaluare finală de către experți externi.

    2.2.        Sistemul de gestiune și control

    2.2.1.     Riscul (riscurile) identificat(e)

    1) Principalele riscuri vizează capacitatea structurii specifice de punere în aplicare de a gestiona contribuția bugetară a Uniunii și de a monitoriza cu eficiență agențiile naționale implicate în funcționarea de zi cu zi a programului.

    2) Un alt risc este protecția eficientă împotriva fraudei și a eventualelor pierderi financiare prin implicarea puternică a IMM-urilor și printr-o abordare de tipul gestionării centralizate indirecte.

    3) Un al treilea risc se referă la capacitatea țărilor implicate de a-și finanța efectiv contribuțiile la program.

    2.2.2.     Metoda (metodele) de control preconizată (preconizate)

    Cu privire la riscurile 1 și 2, a se vedea capitolul 2.3.

    Cu privire la riscul 3, sunt necesare garanții care să asigure că fondurile UE sunt eliberate numai pe baza dovezilor privind angajamentele financiare naționale, atât la nivelul acordurilor anuale de transfer de fonduri, cât și la nivelul plăților către participanții naționali la proiectele din cadrul programului comun. O altă garanție ar fi ca finanțarea de către UE să nu poată depăși 50% din totalul finanțării publice furnizate în cadrul programului și ca sprijinul UE dedicat cheltuielilor administrative să nu poată depăși 6% din contribuția globală a UE.

    2.2.3.     Costurile și beneficiile controalelor și rata probabilă de neconformitate

    În conformitate cu articolul 7 din decizia privind programul, sistemul de control instituit pentru punerea în aplicare a programului va fi conceput astfel încât să ofere garanții rezonabile privind buna gestionare a riscurilor legate de eficacitatea și eficiența operațiunilor, precum și de legalitatea și regularitatea tranzacțiilor aferente, având în vedere natura specială a programului AAA ca parteneriat public-public. Sistemul de control asigură un echilibru adecvat între încredere și control, ținând seama de costurile administrative și de alte costuri ale controalelor la toate nivelurile, în special pentru participanți, astfel încât să poată contribui cât mai bine la realizarea obiectivelor programului-cadru Orizont 2020.

    2.3.        Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

    Articolul 3 din Decizia de instituire a programului AAA prevede condiționarea contribuției Uniunii de respectarea de către Asociația AAD a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012. În conformitate cu articolul 8, Comisia își poate rezilia, reduce sau suspenda contribuția.

    Acordul de delegare care urmează a fi încheiat între Comisie și AAAD în conformitate cu articolul 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 va prevedea supravegherea de către Comisie a activităților AAAD, în special prin desfășurarea de audituri.

    Vor fi puse în aplicare și alte măsuri anti-fraudă ca parte a acordului detaliat încheiat între Comisie și structura specifică de gestionare.

    3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.        Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    · Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul cheltuielilor || Contribuție

    Numărul 09 04 03 01 Îmbunătățirea sănătății și a bunăstării tuturor pe tot parcursul vieții || CD/ CND ([27]) || Țări AELS[28] || Țări candidate[29] || Țări terțe || În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

    1A || || CD/ CND || DA || DA || DA || DA

    3.2.        Impactul estimat asupra cheltuielilor

    3.2.1.     Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar multianual: || Numărul 1A || Poziția .............................................................................................................]

    DG: CNECT || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 || TOTAL

    Ÿ Credite operaționale || || || || || || || || || || ||

    Numărul 09 04 03 01 || Angajamente || (1) || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || || || || 175

    Plăți || (2) || 2,7 || 10 || 17,3 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 175

    Numărul liniei bugetare || Angajamente || (1a) || || || || || || || || || || ||

    Plăți || (2a) || || || || || || || || || || ||

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe[30] || || || || || || || || || || ||

    Numărul liniei bugetare || || (3) || || || || || || || || || || ||

    TOTAL credite pentru DG CNECT || Angajamente || =1+1a +3 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || || || || 175

    Plăți || =2+2a +3 || 2,7 || 10 || 17,3 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 175

    Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || || || || 175

    Plăți || (5) || 2,7 || 10 || 17,3 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 24,7 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 175

    Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || 0,008 || 0,008 || 0,038 || 0,008 || 0,008 || 0,008 || 0,038 || || || || 0,116

    TOTAL credite în cadrul RUBRICII 1A din cadrul financiar multianual || Angajamente || =4+ 6 || 25,008 || 25,008 || 25,038 || 25008 || 25,008 || 25,008 || 25,038 || || || || 175,116

    Plăți || =5+ 6 || 2,708 || 10,008 || 17,338 || 24,708 || 24,708 || 24,708 || 24,738 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 175,116

    În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

    Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || || || || || || || || || || ||

    Plăți || (5) || || || || || || || || || || ||

    Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || || || || || || || || || || ||

    TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 4 din cadrul financiar multianual (suma de referință) || Angajamente || =4+ 6 || 25,008 || 25,008 || 25,038 || 25,008 || 25,008 || 25,008 || 25,038 || || || || 175,116

    Plăți || =5+ 6 || 2,708 || 10,008 || 17,338 || 24,708 || 24,708 || 24,708 || 24,738 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 175,116

    Rubrica din cadrul financiar multianual || 5 || „Cheltuieli administrative”

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 || TOTAL

    DG: CNECT || || || ||

    Ÿ Resurse umane || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || || || || 1,834

    Ÿ Alte cheltuieli administrative || 0.024 || 0.024 || 0.024 || 0.024 || 0.024 || 0.024 || 0.024 || || || || 0.168

    TOTAL DG CNECT || Credite || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || || || || 2.002

    TOTAL credite pentru RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || 0,286 || || || || 2.002

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || || || || TOTAL

    TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || 25,294 || 25,294 || 25,324 || 25,294 || 25,294 || 25,294 || 25,324 || || || || 177,118

    Plăți || 2,994 || 10,294 || 17,624 || 24,994 || 24,994 || 24,994 || 25,024 || 23,2 || 15,8 || 7,2 || 177,118

    3.2.2.     Impactul estimat asupra creditelor operaționale

    – ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

    – X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    Indicați obiectivele și realizările ò || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || TOTAL

    REALIZĂRI

    Tipul[31] || Costul mediu || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul total || Costul total

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1[32]… || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Realizarea 1 || Instituirea și funcționarea programului comun (*) || 1,5/ an || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 7 || 10,5

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 1 || 1,5 || 7 || 10,5

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2… || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Realizarea 2 || Măsură de sprijin || 0,200 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 35 || 7

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 5 || 1 || 35 || 7

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 3… || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Realizarea 3 || Proiecte (*) || 2 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 175 || 164,5

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 3 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 25 || 23,5 || 175 || 164,5

    COSTURI TOTALE || || 25 || || 25 || || 25 || || 25 || || 25 || || 25 || || 25 || || 175

    (*)        Costul de gestionare a programului comun AAA va fi susținut cu până la 6 % din contribuția UE și va include costurile de evaluare a propunerilor.

    (**)      Presupunând un cost mediu total pe proiect de 4 milioane EUR, din care 50% va fi suportat din fonduri publice repartizate între UE și statele participante în conformitate cu raportul dintre angajamentele anuale respective (estimate la ~40-50%).

    3.2.3.     Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.3.1.  Sinteză

    – ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

    – X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 || TOTAL

    RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || || || || ||

    Resurse umane || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || 0,262 || || || || 1,834

    Alte cheltuieli administrative || 0,180 || 0,180 || 0,180 || 0,180 || 0,180 || 0,180 || 0,180 || || || || 1,260

    Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || 0,442 || 0,442 || 0,442 || 0,442 || 0,442 || 0,442 || 0,442 || || || || 3,094

    În afara RUBRICII 5[33] din cadrul financiar multianual || || || || || || || || || || ||

    Resurse umane || || || || || || || || || || ||

    Alte cheltuieli cu caracter administrativ || 0,008 || 0,008 || 0,038 || 0,008 || 0,008 || 0,008 || 0,038 || || || || 0,116

    Subtotal în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || 0,008 || 0,008 || 0,038 || 0,008 || 0,008 || 0,008 || 0,038 || || || || 0,116

    TOTAL || 0,450 || 0,450 || 0,480 || 0,450 || 0,450 || 0,450 || 0,480 || || || || 3,210

    Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    3.2.3.2.  Necesarul de resurse umane estimat

    – ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

    – X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimarea trebuie exprimată în unități echivalente normă întreagă

    || 2014 || 2015 || 2016 || 2017-2020 || Total

    Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari) ||

    XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || 2 || 2 || 2 || 8 || 14

    XX 01 01 02 (în delegații) || || || || ||

    XX 01 05 01 (cercetare indirectă) || || || || ||

    10 01 05 01 (cercetare directă) || || || || ||

    Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI[34] ||

    XX 01 02 01 (AC, INT, END din „pachetul global”) || || || || ||

    XX 01 02 02 (AC, INT, JED, AL și END în delegații) || || || || ||

    XX 01 04 yy[35] || - la sediu || || || || ||

    - în delegații || || || || ||

    XX 01 05 02 (AC, INT, END – cercetare indirectă) || || || || ||

    10 01 05 02 (AC, INT, END - cercetare directă) || || || || ||

    Alte linii bugetare (a se preciza) || || || || ||

    TOTAL || 2 || 2 || 2 || 8 || 14

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și agenți temporari || Principalele sarcini rezultate din acțiune vor fi: -    participarea la reuniunile Adunării Generale ale asociației AAD în calitate de observator al Comisiei, 4 reuniuni de două zile/an (nivel director/șef de unitate) -    participarea la seminare și evenimente de difuzare de 3 ori pe an (nivel șef de unitate) -    Negocierea, pregătirea și plata contractelor de subvenții împreună cu structura specifică de punere în aplicare (nivel responsabil de proiect + nivel asistent) -    monitorizarea punerii în aplicare + asistență pentru evaluările intermediare și ex-post (nivel responsabil de proiect) -    auditarea financiară și juridică a implementării programului (nivel responsabil financiar)

    Personal extern ||

    3.2.4.     Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

    – X  Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

    – ¨  Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

    A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

    – ¨  Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual[36]

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

    3.2.5.     Participarea terților la finanțare

    – Propunerea/inițiativa prevede cofinanțarea estimată minimă prezentată în cele ce urmează:

    Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

    || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023 || Total

    Statele participante || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || || || || 175

    TOTAL credite cofinanțate || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || 25 || || || || 175

    Detalii privind cofinanțarea

    Se va acorda o contribuție maximă a Uniunii Europene de până la 25 de milioane EUR pe an, cu condiția ca statele participante să investească cel puțin 25 de milioane EUR pe an. Statele participante vor contribui la programul AAA cu cel puțin 175 de milioane EUR din bugetele naționale în perioada 2014-2020.

    Contribuția UE la costurile operaționale ale programului AAA va reprezenta maximum 6 % din totalul contribuției CE la programul AAA.

    Contribuția UE va reprezenta un procent fix din finanțarea publică totală din partea programelor naționale participante, însă nu va depăși în niciun caz 50 % din finanțarea publică a programului AAA. Acest procent fix va fi definit în contractul dintre structura specifică de gestionare și Comisie și se va baza pe angajamentul multianual al statelor partenere participante și pe contribuția Uniunii Europene.

    În plus, organizațiile participante la proiectele de cercetare și dezvoltare selectate prin cererile de propuneri lansate în cadrul programului vor cofinanța aceste proiecte. Se estimează că aceste contribuții vor fi de cel puțin 300 de milioane EUR pe durata programului.

    3.3.        Impactul estimat asupra veniturilor

    – X  Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

    [1]               A se vedea            http://ec.europa.eu/information_society/activities/einclusion/docs/aal/interim_evaluation_report.pdf

    [2]               Suma este indicativă și va depinde de fișa financiară legislativă finală convenită pentru Orizont 2020 și de suma prevăzută de DG CNECT pentru Provocări societale, tema „Sănătate, schimbări demografice și bunăstare”.

    [3]               JO C …, …, p. ….

    [4]               COM(2010) 2020 final, 3.3.2010.

    [5]               JO … [PC O2020].

    [6]               JO L 201, 30.7.2008, p. 49.

    [7]               JO L 412, 30.12.2006, p. 1.

    [8]               COM(2010) 763 final, 16.12.2010.

    [9]               COM(2006) 571 final, 12.10.2006.

    [10]             COM(2010) 546 final, 6.10.2010.

    [11]             COM(2010) 245 final, 19.5.2010.

    [12]             COM(2012) 83 final, 29.2.2012.

    [13]             JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

    [14]             JO L 362, 31.12.2012, p. 1.

    [15]             JO L...,..., p.... [PC O2020].

    [16]             JO L 312, 23.12.1995, p. 1.

    [17]             JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

    [18]             JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

    [19]             JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

    [20]             JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

    [21]             ABM (Activity Based Management): gestionarea pe activități – ABB (Activity Based Budgeting): stabilirea bugetului pe activități.

    [22]             Astfel cum sunt menționate la articolul 49 alineatul (6) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.

    [23]             COM(2012) 83 final, 29.02.2012.

    [24]             COM(2008) 468, Către o programare în comun a cercetării.

    [25]             Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

    [26]             Astfel cum sunt menționate la articolul 185 din Regulamentul financiar.

    [27]             CD= credite diferențiate / CND = credite nediferențiate.

    [28]             AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

    [29]             Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.

    [30]             Asistența tehnică și/sau administrativă și cheltuielile în sprijinul punerii în aplicare a programelor UE și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă, cercetare directă.

    [31]             Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).

    [32]             Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”

    [33]             Asistența tehnică și/sau administrativă și cheltuielile în sprijinul punerii în aplicare a programelor UE și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă, cercetare directă.

    [34]             AC= agent contractual; AL= agent local; END= expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară („Intérimaire”); JED = „Jeune Expert en Délégation” (experți secundari în delegații).

    [35]             Subplafonul pentru personal extern acoperit prin credite operaționale (fostele linii „BA”).

    [36]             A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

    Top