Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0134

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene la a șasea Conferință a Părților la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți în privința propunerii de modificare a anexelor A și B

    /* COM/2013/0134 final - 2013/0075 (NLE) */

    52013PC0134

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene la a șasea Conferință a Părților la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți în privința propunerii de modificare a anexelor A și B /* COM/2013/0134 final - 2013/0075 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP)[1] a fost adoptată în mai 2001, în cadrul Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Uniunea Europeană și statele sale membre[2] sunt părți la convenție[3], iar dispozițiile convenției au fost puse în aplicare în legislația UE prin Regulamentul (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind poluanții organici persistenți și de modificare a Directivei 79/117/CEE[4] (denumit în continuare regulamentul privind POP).

    Obiectivul global al Convenției de la Stockholm este protejarea sănătății umane și a mediului de POP. Se face trimitere în mod special la principiul precauției prezentat la Principiul 15 din Declarația de la Rio din 1992 privind mediul și dezvoltarea. Principiul este pus în aplicare la articolul 8 al convenției care stabilește normele de includere a unor substanțe chimice suplimentare în anexele la convenție.

    La cea de-a șasea Conferință a Părților din mai 2013, ar trebui să se adopte o decizie privind adăugarea în anexa A la Convenția de la Stockholm, care enumeră substanțele care urmează să fie eliminate, o substanță nouă, hexabromociclododecan (HBCDD)[5], desemnată în 2008 de către Norvegia. La aceeași reuniune, ar trebui luată o decizie de suprimare a unui număr de scutiri specifice și scopuri acceptabile pentru producerea, introducerea pe piață și utilizarea sulfonatului de perfluoroctan (PFOS) și a derivaților săi.

                HBCDD și legislația UE

    HBCDD este utilizat exclusiv ca aditiv de ignifugare în polistirenul expandat (EPS), polistirenul extrudat (XPS), polistirenulul antișoc (HIPS) și în dispersii de polimeri pentru textile.

    HBCDD este o substanță persistentă, bioacumulativă și toxică (PBT). Ca atare, ea a fost identificată ca o substanță care prezintă motive de îngrijorare deosebită (SVHC) în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH)[6]. În 2011, HBCDD a fost inclus[7] în anexa XIV la REACH și, prin urmare, a făcut obiectul procedurii de autorizare, în conformitate cu respectivul regulament. Prin urmare, în cazul în care o persoană dorește să introducă pe piață și/sau să utilizeze HBCDD după data de 21 august 2015 (așa-numita dată a expirării), aceasta trebuie să prezinte Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), până la 21 februarie 2014, o cerere de autorizare pentru utilizarea corespunzătoare. După data de 21 august 2015, introducerea pe piață și utilizarea HBCDD va fi interzisă, cu excepția cazului în care este acordată o autorizație unei anumite persoane pentru o utilizare specifică.

    După data de 21 august 2015, producătorii de EPS, XPS, HIPS și textile care conțin HBCCD din UE vor avea posibilitatea de a produce aceste materiale numai dacă dețin autorizația relevantă. Articolele de import care conțin HBCDD nu fac parte din domeniul de competență al autorizării în temeiul REACH.

    Substanțele enumerate în anexele A, B și/sau C la Convenția de la Stockholm[8] vor trebui să fie incluse în regulamentul privind POP-urile, pentru a se asigura că punerea în aplicare de către UE corespunde angajamentelor internaționale.

                PFOS și legislația UE

    La cea de-a patra reuniune a Conferinței Părților la convenție, desfășurată în perioada 4 – 8 mai 2009, s-a convenit, inter alia, înscrierea PFOS și a derivatelor acestuia în conformitate cu anexa B la convenție, cu o serie de scutiri specifice și în scopuri acceptabile. Punerea în aplicare a legislației de către UE este mai restrictivă decât Convenția de la Stockholm, deoarece nu include scutirile și scopurile acceptabile care erau deja interzise în UE în temeiul REACH. Această practică a fost adoptată în vederea respectării principiului imperativ de a nu reduce nivelul de protecție a mediului din UE.

                Procedura de adăugare a unor noi substanțe POP și de modificare a anexelor la convenție

    În conformitate cu articolul 8 din convenție, părțile pot depune la Secretariat propuneri de înscriere a unei substanțe chimice în anexele A, B și/sau C. Comitetul de examinare a poluanților organici persistenți (CE POP) examinează propunerea.

    În cazul în care, în urma acestei examinări, se stabilește că substanța chimică poate conduce, ca urmare a propagării în mediu pe distanță mare, la efecte adverse semnificative asupra sănătății umane și/sau asupra mediului, astfel încât să se justifice întreprinderea unor acțiuni la nivel mondial, se dă curs propunerii și se realizează o evaluare a gestionării riscului, care include o analiză a eventualelor măsuri de control. Pe această bază, CE POP recomandă luarea sau nu în considerare a substanței chimice de către Conferința Părților (CP) în scopul introducerii acesteia în anexele A, B și/sau C. Decizia finală este luată de către CP.

    Pentru UE, modificările la anexele A, B și/sau C intră în vigoare la un an de la data comunicării de către depozitar a adoptării lor de către CP.

                Recomandările CE POP

    CE POP a decis în cadrul celei de-a opta reuniuni din octombrie 2012 să recomande includerea HBCDD în anexa A la convenție cu scutiri specifice pentru producția și utilizarea de EPS și XPS în clădiri. Recomandarea CE POP se bazează pe existența unor alternative la HBCDD. Cu toate acestea, disponibilitatea lor în cantități suficiente și necesitatea potențială de a adapta sistemul de producție pentru EXP și EPS în clădiri într-o perioadă scurtă de timp este discutabilă, în special pentru unele țări în curs de dezvoltare.

    În decizie, CE POP notează, de asemenea, că eliminarea produselor și articolelor scoase din uz care conțin HBCDD va reprezenta o sursă de emisii pe termen lung în mediul înconjurător și că, în cazul în care HBCDD este inclus în anexa A la convenție, măsurile de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (d) din convenție, ar asigura că produsele și articolele care conțin HBCDD sunt eliminate astfel încât nivelul conținutului lor de poluanți organici persistenți să fie distrus sau eliminat în alt mod, într-un mod respectuos pentru mediu.

    În conformitate cu articolul 8 alineatul (9) din convenție, CE POP a decis să înainteze respectiva recomandare către CP spre a fi examinată la reuniunea din mai 2013.

    CE POP a adoptat, de asemenea, o serie de recomandări privind alternative la utilizarea de PFOS în aplicațiile deschise. În recomandările sale, CE POP consideră că informațiile referitoare la disponibilitatea și eficacitatea comercială ale unor alternative mai sigure decât PFOS pentru următoarele aplicații au devenit disponibile și încurajează părțile să renunțe la utilizarea PFOS pentru aceste aplicații: spume pentru stingerea incendiilor; insecticide pentru combaterea furnicilor de foc roșii importate și a termitelor; placarea decorativă a metalelor; covoare; piele și îmbrăcăminte; textile și tapițerii. În plus, CE POP încurajează părțile să limiteze utilizarea de PFOS în placarea metalelor dure numai la sistemele cu circuit închis.

                Recomandările CE POP și legislația UE

    Recomandare CE POP, dacă este urmată de CP în mai 2013, va duce la o interdicție internațională privind producerea, introducerea pe piață și utilizarea HBCDD, cu excepția utilizării sale pentru EPS și XPS în aplicațiile aferente clădirilor. Această scutire specifică se aplică pentru o perioadă de cinci ani, care poate fi prelungită, în cazul în care este necesar, cu o altă perioadă de cinci ani.

    Includerea HBCDD în anexa A la convenție va impune adoptarea unor amendamente la Regulamentul privind POP. În conformitate cu articolul 14 alineatul (1) din regulament, atunci când se adaugă substanțe la convenție, modificările anexelor la regulament se pot face în conformitate cu procedurile obișnuite ale comitetelor, stabilite la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE[9], având în vedere dispozițiile articolelor 10 și 11 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011[10]. În temeiul convenției, includerea HBCDD ar trebui să fie făcută astfel încât modificarea ulterioară a regulamentului privind POP să poată fi aplicabilă de la finalizarea procedurii de autorizare pentru HBCDD în temeiul REACH. Acest lucru poate necesita acordarea permisiunii ca părțile la convenție să amâne transpunerea deciziei relevante a CP până în februarie 2016.

    Scutirea cu limită în timp, adoptată în temeiul convenției, are un obiectiv similar cu procedura de autorizare în temeiul REACH. Ambele dispozitive obligă operatorii să elimine treptat substanțele problematice, acordând totodată timpul necesar pentru aceasta. În cazul HBCDD, cronologia ambelor instrumente va coincide și astfel, ele vor produce efecte similare în majoritatea[11] pieței din UE. Producătorii, comercianții și utilizatorii de HBCDD în aplicațiile EPS și XPS aferente clădirilor, care sunt acoperiți de scutire, vor fi în măsură să solicite și să obțină autorizații în temeiul REACH. Producătorii, comercianții și utilizatorii de HBCDD în HIPS, textile și aplicații ale EPS și XPS altele decât cele aferente clădirilor trebuie să recurgă la alternative. Cu toate acestea, datorită disponibilității alternativelor, dimensiunii redusă a piețelor relevante și, în cazul produselor textile, pe baza tendințelor actuale ale pieței, în care utilizarea HBCDD a scăzut în mod semnificativ în ultimii ani, este puțin probabil ca operatorii relevanți de pe piață să investească în cererile de autorizare. Prin urmare, chiar și fără includerea HBCDD în temeiul convenției, este de așteptat ca aceste utilizări să fie eliminate treptat și efectiv interzise în UE după data de 21 august 2015, în temeiul REACH.

    În timp ce efectul ambelor măsuri pe piața din UE este, în mare parte, similar, includerea HBCDD în temeiul convenției și punerea în aplicare în legislația UE va aduce o valoare adăugată semnificativă. HBCDD este un poluant organic persistent, capabil de diseminare la mare distanță în mediul înconjurător. Prin urmare, este posibil ca procedura de autorizare REACH să nu fie suficientă pentru a proteja cetățenii și mediul UE împotriva efectelor negative ale HBCDD, întrucât nu va afecta fabricarea și utilizarea de HBCDD în țările terțe. Este necesar, așadar, să se ia măsuri la nivel mondial. Mai mult, includerea HBCDD în temeiul convenției va crea condiții egale de concurență între utilizatorii săi din UE și din țările terțe. În timp ce primul grup este obligat, în temeiul REACH, să investească resurse pentru trecerea la alternative și/sau pregătirea unor cereri de autorizare, grupul din urmă nu este supus, în prezent, unor astfel de presiuni, întrucât articolele importate nu fac obiectul unei autorizări în temeiul REACH. Includerea HBCDD cu durată de scutire limitată în temeiul convenției va obliga operatorii din țările terțe să înceapă să investească în trecerea la alternative în același mod în care procesul de autorizare REACH obligă utilizatorii din UE să investească în această trecere.

    Odată adoptată de CP, recomandarea CE POP privind HBCDD ar trebui să fie pusă în aplicare în legislația UE, astfel încât REACH și regulamentul privind POP să fie complementare mai degrabă decât contradictorii unul față de celălalt. Aceasta înseamnă că scutirile pentru utilizările aferente clădirilor, atunci când sunt puse în aplicare prin intermediul regulamentului privind POP, se vor limita la cele autorizate în temeiul REACH. Această abordare va fi coerentă cu principiul general de a nu scădea nivelul de protecție a mediului în UE. De asemenea, ea va proteja investițiile operatorilor de pe piață care au reușit să obțină autorizații în temeiul REACH. Scutirea în temeiul regulamentului privind POP va trebui să fie prescrisă. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care nu este prelungită, scutirea va expira după 5 ani de la data intrării sale în vigoare (februarie 2021). Cu toate acestea, în cazul în care, în ciuda informațiilor furnizate de industrie, este nevoie de mai mult timp pentru a înlocui HBCDD, UE poate propune să se prelungească valabilitatea scutirii, în temeiul convenției, cu încă 5 ani (februarie 2026).

    Cu privire la PFOS și derivații săi, o suprimare a unor scutiri specifice enumerate în Decizia CE POP nu va avea niciun impact asupra legislației UE, deoarece scutirile pertinente fie nu au fost puse în aplicare în cadrul regulamentului privind POP, fie au expirat deja. Singura excepție este scutirea pentru utilizarea de PFOS în placarea metalelor dure în sisteme deschise care sunt scutite, în prezent, în temeiul regulamentului privind POP pentru utilizarea ca agenți tensioactivi în sistemele controlate de acoperire galvanică. Această scutire în temeiul regulamentului privind POP este totuși permisă numai până la 26 august 2015.

                Poziția UE

    Având în vedere cele de mai sus, la cea de-a șasea CP la Convenția de la Stockholm, Uniunea Europeană ar trebui să sprijine includerea HBCDD în anexa A la convenție (cu scutire pentru producția și utilizarea sa în EPS și XPS în construcții). Părților la convenție ar trebui să li se permită să amâne transpunerea includerii HBCDD până în februarie 2016. În plus, Uniunea Europeană ar trebui să sprijine eliminarea scutirilor specifice relevante și a scopurilor acceptabile pentru PFOS și derivații săi, cu excepția scutirii pentru utilizarea ca agenți tensioactivi în sistemele controlate de acoperire galvanică. Această scutire ar trebui să fie menținută până la expirarea sa în 2015. Scutirea nu ar trebui să fie prelungită dincolo de această dată.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Riscurile relevante și considerațiile socioeconomice legate de utilizarea HBCDD în UE și în lume au fost investigate de ECHA în 2008 și de CE POP între 2009 și 2012. Ambele anchete au implicat consultarea părților interesate.

                Consultarea

    Atunci când HBCDD a fost recomandat pentru includere în anexa XIV la REACH, ECHA a pregătit un document de fundamentare[12] care să sprijine recomandarea. Documentul de fundamentare s-a bazat pe un document intitulat „Date privind fabricarea, importul, exportul, utilizarea și dispersia HBCDD, precum și informații cu privire la alternativele de utilizare potențiale ale acestuia[13]”. Ambele documente au făcut obiectul unei consultări publice.

    Informațiile prezentate în acele două documente privind fabricarea, importul și exportul, utilizările și dispersia rezultată în urma utilizării se bazează pe raportul de evaluare a riscurilor cu date suplimentare furnizate de grupul de utilizatori ai industriei HBCDD în octombrie 2008. Aceste date suplimentare cuprind date de sinteză pentru vânzările totale și consumul de HBCDD în întreaga UE pentru fiecare an începând din 2003 până în 2007. Informațiile privind posibilele alternative la HBCDD au fost luate de la o mare varietate de surse, inclusiv revizuiri întreprinse atât de industrie, cât și de autoritățile de reglementare care au vizat identificarea substanțelor/tehnicilor candidate.

    În cea de a șaptea reuniune a sa, CE POP a adoptat evaluarea gestionării riscurilor (RME) pentru HBCDD[14]. RME a fost analizată împreună cu părțile interesate, inclusiv reprezentanți ai industriei, iar în perioada 2010 – 2012 CE POP a invitat Grupul de lucru ad hoc privind HBCDD care a pregătit RME să colecteze informații suplimentare în ceea ce privește HBCDD. CE POP a fost de acord să revizuiască informațiile suplimentare și să ia în considerare în cadrul celei de-a opta reuniuni a sale dacă să menționeze anexa la convenție și eventualele scutiri care să fie luate în considerare de către CP la includerea HBCDD în anexă. Douăzeci și șase de părți și de observatori naționali au prezentat informații[15]. În plus, șapte observatori neguvernamentali au prezentat informații[16].

                Rezultatele consultării

    Includerea HBCDD în temeiul convenției, în conformitate cu recomandarea CE POP, și punerea în aplicare ulterioară în UE prin regulamentul privind POP va interzice producerea, introducerea pe piață și utilizarea HBCDD în HIPS și textile, precum și în aplicațiile XPS și EPS altele decât cele aferente clădirilor.

                HIPS

    În conformitate cu documentele publicate de ECHA, HIPS cu HBCDD este utilizat în principal în echipamentele video și stereo, cutiile de distribuție pentru linii electrice în sectorul construcțiilor și garniturile interioare ale frigiderelor. Diferite surse estimează că HIPS ignifug conține între 1-7% (m/m) de HBCDD și raportul de evaluare a riscurilor al UE presupune că, în ipoteza realistă cea mai nefavorabilă, HIPS conține 7% HBCDD. Volumul utilizat nu s-a schimbat în ultimii ani în Europa și este estimat la 210 tone/an (1,81% din consumul total de HBCDD în UE).

    HBCDD nu este folosit la scară largă în HIPS și este rezonabil să se presupună că sunt disponibile substanțe ignifuge alternative pentru această aplicație. Următoarele substanțe chimice pot fi utilizate ca alternative la HBCDD în HIPS: etilenbis (tetrabromoftalimidă) (ebtpi), (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă); decabromodifeniletan (DBDPE) (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă). DBDPE este utilizat de obicei în HIPS și în textile, cu efect mau bun decât HBCDD și cu preț aproximativ egal cu cel al HBCDD; fosfat de trifenil (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă); bifenol A bis (fosfat de bifenil) (BDP) (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizate pe scară largă); fosfat de difenil și de monocrezil (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă);

    Alte substanțe chimice care pot fi utilizate ca alternative la HBCDD în HIPS includ o varietate de substanțe ignifuge bromurate utilizate împreună cu trioxidul de antimoniu (ATO). Printre acestea se numără: tris(tribromoneopentil)fosfat; tetrabrom bifenol A-bis (2,3-dibromopropil eter) (TBBPA‑DBPE); 2,4,6-tris (2,4,6-tribromfenoxi) -1,3,5 triazină; etan-1,2-bis (pentabromfenil) și etilenbis (tetrabromoftalimidă).

    Materialele alternative ale HIPS sunt, de asemenea, disponibile pe piață. Mai precis, în produsele electrice, HIPS pot fi înlocuite cu diferite materiale alternative, inclusiv amestecuri din policarbonat / acrilonitril-butadien-stiren (PC/ABS), polistiren / polifenilen eter (PS/PPE) și polifenilen eter / polistiren antișoc (PPE/HIPS) fără agenți de ignifugare sau utilizând agenți de ignifugare fosforici nehalogenați.

                Textile

    În conformitate cu documentele publicate de ECHA, HBCDD este utilizat în aplicații textile pentru a se conforma standardelor britanice și germane privind agenții de ignifugare, în principal pentru mobila tapițată și scaunele din mijloacele de transport, draperii, saltele de pat, textile de interior și textile pentru automobile. Concentrația posibilă de HBCDD în produsul final este estimată la 10-15%. După o reducere considerabilă a acestei utilizări în ultimii câțiva ani, se estimează că numai aproximativ 210 tone/an sunt utilizate în prezent pentru acoperirea textilelor (1,81% din cantitatea totală de HBCDD în UE).

    Cantitatea relativ scăzută de HBCDD utilizată în produsele pentru acoperirea textilelor și reducerea semnificativă a utilizării sale în ultimii câțiva ani sunt atribuite existenței unor produse alternative la fel de eficiente. Agenții de ignifugare utilizați pentru textile pot fi evitați în cazul în care materialul este el însuși neinflamabil sau are o inflamabilitate scăzută. Prin urmare, unele materiale naturale precum lâna pot fi utilizate ca materiale barieră pentru mobilier. Alți agenți inerenți de ignifugare includ mătasea artificială cu un aditiv fosforic, fibrele de poliester și fibrele din aramide. Sunt disponibile, de asemenea, mai multe produse chimice care pot fi utilizate ca alternative directe pentru HBCDD în aplicații textile.

    Pentru produsele de acoperire a textilelor, alternativele chimice ale HBCDD includ decabromodifeniletanul (DBDPE) (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă); etilen bis (tetrabromoftalimidă) (fezabil din punct de vedere tehnic, disponibil pe piață și utilizat pe scară largă); parafine clorurate (fezabile din punct de vedere tehnic, disponibile și utilizate pe scară largă) și polifosfați de amoniu (fezabili din punct de vedere tehnic, disponibili și utilizați pe scară largă). Totuși, ar trebui notat faptul că, cu excepția polifosfaților de amoniu, aceștia sunt derivați halogenați și substanțe persistente cu potențialul de a fi ele însele clasificate drept POP la o dată ulterioară. În plus, parafinele clorurate cu catenă scurtă (SCCP) sunt deja restricționate[17] în temeiul regulamentului privind POP.

    În cazul textilelor, siguranța în privința incendiilor poate fi obținută, de asemenea, prin utilizarea sistemelor intumescente. Intumescența reprezintă formarea unei structuri carbonizate spongioase, care asigură izolarea termică. Un sistem intumescent este, în general, o combinație între o sursă de carbon pentru a forma structura carbonizată, un compus care generează acid și un compus în descompunere care generează gaze de gonflare pentru a produce structura carbonizată spongioasă.

                Aplicații ale EPS și XPS care nu sunt aferente clădirilor

    În conformitate cu raportul din 2011 intitulat „Evaluarea consumului de HBCDD în EPS și XPS coroborat cu cerințele naționale privind combaterea incendiilor”[18], în UE, 70% din EPS este utilizat în aplicațiile aferente clădirilor, 25% în sectorul ambalajelor (industriale și alimentare) și 5% în alte aplicații. Materialele de ambalare sunt, în general, considerate a fi fără HBCDD. Principala utilizare de HBCDD care conține EPS alta decât cea aferentă clădirilor este utilizarea în confecționarea pernelor pentru înălțarea copiilor în automobile pentru a respecta cerințele standardului FMVSS 302. Nu pare să existe nicio aplicație care nu este aferentă clădirilor pentru XPS conținând HBCDD în UE.

    În timpul perioadei de consultare de doi ani, nu a fost depusă de către guverne sau industrie nicio cerere de derogare specifică pentru utilizări aferente clădirilor ale EPS și XPS. Prin urmare, se presupune că în aceste aplicații se utilizează fie substanțe chimice alternative, fie materialele alternative.

                Aplicații ale EPS și XPS care sunt aferente clădirilor

    Principala utilizare a HBCDD în UE este pentru producția de EPS și XPS. EPS care conține HBCDD este utilizat, în principal, în aplicații aferente clădirilor. XPS care conține HBCDD pare să fie utilizat numai în aplicațiile aferente clădirilor.

    În prezent, este disponibil un agent de ignifugare adaptat, dar în cantități insuficiente pentru a înlocui HBCDD în majoritatea utilizărilor XPS sau EPS aferente clădirilor, întrucât ar fi necesar un nivel cu mult superior de agenți de ignifugare nehalogenați (EPS și XPS conțin 0,7% și, respectiv, 2,5% HBCDD). În martie 2011, întreprinderea Great Lakes Solutions a anunțat că va intensifica producția unui agent de ignifugare pe bază de copolimer bromat de stiren și butadienă cu masă moleculară mare (Polymeric FR) adecvat pentru EPS și XPS. Se preconizează, cu toate acestea, că reconvertirea completă a industriei la această tehnologie va dura mai mulți ani. În conformitate cu evaluarea riscurilor din domeniu, aceasta este persistent, dar nu este bioacumulabil sau toxic.

    Conform informațiilor prezentate în timpul celei de-a opta reuniuni a CE POP, cantități mici de Polymeric FR sunt propuse în prezent utilizatorilor din aval pentru testare. Testele de producție la scară de întreprindere au fost desfășurate cu succes și Polymeric FR ar trebui să fie disponibil în comerț în 2012, furnizat de Great Lake Solutions-Chemtura Corporation. Întreprinderea ICL-Industrial Products a anunțat de curând că vizează o producție comercială până în 2014 (10 000 MT). Întreprinderea Albemarle (SUA) va avea produsul chimic disponibil pentru comercializare în 2014. Capacitatea suficientă pentru a înlocui HBCDD ar trebui, prin urmare, să fie atinsă în 3-5 ani.

    Având în vedere cele de mai sus, ar trebui să fie sprijinită scutirea limitată în timp pentru utilizarea HBCDD în aplicații aferente clădirilor ale EPS și XPS pentru a acorda timp suficient industriei să treacă la alternative.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Propunerea constă într-o decizie a Consiliului, în temeiul articolului 192 alineatul (1) și al articolului 218 alineatul (9) din TFUE, de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, la CP6 a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți în ceea ce privește propunerea de modificare a anexelor A și B.

    Articolul 218 alineatul (9) din TFUE constituie temeiul juridic adecvat, deoarece actul pe care CP6 este invitată să-l adopte este o decizie de modificare a unei anexe la Convenția de la Stockholm, care are efecte juridice.

    2013/0075 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene la a șasea Conferință a Părților la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți în privința propunerii de modificare a anexelor A și B

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       La 16 noiembrie 2004, Uniunea Europeană a ratificat Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (denumită în continuare „convenția”) pe baza Deciziei 2006/507/CE a Consiliului din 14 octombrie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți[19].

    (2)       Uniunea Europeană a pus în aplicare în legislația UE obligațiile ce îi revin în temeiul convenției prin Regulamentul (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind poluanții organici persistenți și de modificare a Directivei 79/117/CEE[20] (denumit în continuare „regulamentul privind POP”).

    (3)       Uniunea Europeană subliniază cu tărie necesitatea extinderii treptate a anexelor A, B și/sau C la convenție la substanțe noi care întrunesc criteriile necesare pentru a fi definite drept poluanți organici persistenți (POP), ținând seama de principiul precauției, în vederea îndeplinirii obiectivului convenției și a angajamentului de reducere la minimum a efectelor adverse ale substanțelor chimice până în 2020, luat de toate guvernele cu ocazia Summitului de la Johannesburg din 2002.

    (4)       În conformitate cu articolul 22 din convenție, Conferința părților (CP) poate adopta decizii de modificare a anexelor A, B și C la convenție. Deciziile respective intră în vigoare la un an de la data comunicării de către depozitara unei modificări, cu excepția părților care optează să refuze respectiva modificare.

    (5)       Ca urmare a propunerii privind hexabromociclododecanul (HBCDD)[21] primită din partea Norvegiei în 2008, Comitetul de examinare a poluanților organici persistenți (CE POP) înființat în temeiul convenției și-a încheiat activitatea cu privire la HBCDD. CE POP a constatat că HBCDD respectă criteriile convenției pentru includerea în anexa A. Viitoarea conferință a părților la convenție ar trebui să decidă cu privire la includerea HBCDD în anexa A la convenție.

    (6)       În 2011, HBCDD a fost inclus[22] în anexa XIV la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH)[23]. HBCDD face, prin urmare, obiectul procedurii de autorizare, în conformitate cu regulamentul respectiv. Introducerea pe piață și utilizarea HBCDD va fi interzisă, cu excepția cazului în care se acordă o autorizație unei anumite persoane pentru o utilizare specifică. Întrucât HBCDD este capabil de diseminare la mare distanță în mediul ambiant, o eliminare treptată globală a utilizării acestei substanțe va fi mai benefică pentru cetățenii UE decât o eliminare treptată la nivelul UE în temeiul REACH.

    (7)       Pentru a alinia includerea pe listă în temeiul regulamentului privind POP cu termenul relevant din anexa XIV la REACH, părților la convenție ar trebui să li se permită să amâne transpunerea deciziei CP de includere pe listă a HBCDD până în februarie 2016.

    (8)       CE POP recomandă includerea HBCDD în temeiul convenției cu o anumită derogare temporară pentru producerea și utilizarea HBCDD în aplicațiile aferente clădirilor ale EPS și XPS. Aplicațiile respective reprezintă marea majoritate a utilizărilor HBCDD în UE. Este nevoie de trei până la cinci ani pentru a ajunge la o capacitate suficientă pentru a înlocui HBCDD în UE. Prin urmare, UE ar trebui să sprijine propunerea de derogare specifică în cursul CP6.

    (9)       CE POP observă că, în cazul în care HBCDD este inclus în anexa A, măsurile de gestionare a deșeurilor în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (d) din convenție ar garanta că produsele și articolele care conțin HBCDD sunt eliminate astfel încât conținutul lor de poluanți organici persistenți să fie distrus sau eliminat într-un mod respectuos pentru mediu.

    (10)     Deșeurile conținând HBCDD, în special EPS și XPS utilizate în aplicații aferente clădirilor, sunt reciclate în prezent în mai multe țări care sunt părți la convenție. Aceste părți pot propune o scutire, permițând temporar reciclarea deșeurilor care conțin HBCDD într-o manieră similară clauzei care a fost inclusă în cadrul CP4 în partea IV din anexa A și permit reciclarea deșeurilor care conțin tetrabromodifenileter și pentabromodifenileter în anumite condiții bine definite.

    (11)     În 2010, sulfonatul de perfluoroctan (PFOS) și derivații săi au fost incluși[24] în anexa I la regulamentul privind POP.

    (12)     CE POP încurajează părțile să renunțe la utilizarea PFOS în spumele pentru stingerea incendiilor, în insecticidele pentru combaterea furnicilor de foc roșii importate și a termitelor, în placarea decorativă a metalelor, în covoare, piele și îmbrăcăminte, în textile și tapițerii. De asemenea, CE POP încurajează părțile să limiteze utilizarea PFOS în placarea metalelor dure, permisă în prezent ca o derogare specifică, doar la sistemele cu circuit închis, permisă în prezent ca un scop acceptabil în temeiul convenției.

    (13)     PFOS și derivații săi au fost incluși în anexa I la regulamentul privind POP doar cu un număr mic de derogări acordate în temeiul convenției. Având în vedere decizia CE POP, scutirile specifice relevante și scopurile acceptabile pentru PFOS și derivații săi ar trebui să fie suprimată, cu excepția scutirii pentru utilizarea ca agenți tensioactivi în sistemele controlate de acoperire galvanică. Această scutire ar trebui să fie menținută până la expirarea sa în 2015. Scutirea nu ar trebui să fie prelungită dincolo de această dată.

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    1          Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană la cea de-a șasea Conferință a Părților la Convenția de la Stockholm este de a sprijini

    -           includerea hexabromociclododecanului (HBCDD)[25] în anexa A la convenție, cu o derogare temporară pentru producerea și utilizarea HBCDD în aplicațiile aferente clădirilor;

    -           eliminarea următoarelor scutiri și scopuri acceptabile prevăzute la rubrica privind sulfonatul de perfluoroctan și derivații săi (PFOS) din anexa B la convenție: spume pentru stingerea incendiilor; insecticide pentru combaterea furnicilor de foc roșii importate și a termitelor; placarea decorativă a metalelor; covoare; piele și îmbrăcăminte; textile și tapițerii,

    conform recomandărilor Comitetului de examinare a poluanților organici persistenți[26].

    Reprezentanții Uniunii la cea de-a șasea Conferință a Părților la Convenția de la Stockholm pot aproba modificări minore în ceea ce privește recomandările Comitetului de examinare a poluanților organici persistenți, fără o decizie suplimentară a Consiliului.

    2          Părților la convenție ar trebui să li se permită să amâne transpunerea includerii HBCDD în anexa A la convenție până în februarie 2016.

    3          În cazul în care se propune includerea în anexa A a unei clauze care să permită temporar reciclarea deșeurilor care conțin HBCDD în anumite condiții bine definite, Uniunea Europeană poate sprijini o astfel de modificare.

    Articolul 2

    După adoptarea sa, decizia Conferinței Părților la Convenția de la Stockholm se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               http://www.pops.int/documents/convtext/convtext_en.pdf

    [2]               Convenția nu a fost încă ratificată de două state membre ale UE (Italia și Malta).

    [3]               JO L 209, 31.7.2006, p. 1.

    [4]               JO L 158, 30.4.2004, p. 7.

    [5]               Hexabromociclododecan (nr. CAS : 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-hexabromociclododecan (nr. CAS: 3194-55-6) și principalii săi diastereoizomeri: alfa-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-50-6); beta-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-51-7); și gama-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-52-8).

    [6]               JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

    [7]               Regulamentul (UE) nr. 143/2011 din 17 februarie 2011 de modificare a anexei XIV la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice („REACH”), L 44, 18.2.2011, p.2.

    [8]               Același lucru se aplică substanțelor adăugate în anexele I, II și/sau III la Protocolul ONU-CEE privind POP.

    [9]               Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei, JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    [10]             Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie, JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

    [11]             În 2008, utilizarea HBCDD în EPS și XPS a constituit 96,3% din cantitatea totală de HBCDD utilizată în UE. În conformitate cu evaluarea din 2011 a consumului de HBCDD în EPS și XPS coroborat cu cerințele naționale privind combaterea incendiilor (a se vedea http://www.klif.no/publikasjoner/2819/ta2819.pdf), în Europa, 70% din EPS este utilizat în aplicațiile aferente clădirilor, 25% în sectorul ambalajelor și 5% în alte aplicații. Materialele de ambalare sunt, în general, considerate a fi fără HBCDD. Prin urmare, marea majoritate a EPS care conțin HBCDD este utilizată în aplicațiile aferente clădirilor. XPS care conțin HBCDD sunt considerate a fi utilizate doar în aplicațiile aferente clădirilor.

    [12]             http://echa.europa.eu/documents/10162/42ddec00-863a-4cff-abd2-6d4b39abe114.

    [13]             http://echa.europa.eu/documents/10162/eb5129cf-38e3-4a25-a0f7-b02df8ca4532.

    [14]             UNEP/POPS/POPRC.7/19/Add.1, disponibil la: http://chm.pops.int/Convention/POPsReviewCommittee/POPRCMeetings/POPRC7/POPRC7Documents/tabid/2267/language/en-US/Default.aspx.

    [15]             Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Camerun, Canada, China, Germania, Guatemala, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Kiribati, Letonia, Mali, Mexic, Monaco, Myanmar, Norvegia, Polonia, România, Thailanda, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.

    [16]             Great Lakes Solutions, Green Chemicals Srl, International POPs Elimination Network IPEN (Rețeaua internațională de eliminare a POP), PS Foam Industry (Industria spumei PS), Extruded Polystyrene Foam Association (Asociația pentru spume din polistiren extrudat), împreună cu asociațiile industriale EXIBA (un grup din sectorul Cefic) și EPS (PlasticsEurope), precum și fostul membru al POPRC.

    [17]             Regulamentul (UE) nr. 519/2012 al Comisiei din 19 iunie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind poluanții organici persistenți în ceea ce privește anexa I, JO L 159, 20.6.2012, p.1.

    [18]             http://www.klif.no/publikasjoner/2819/ta2819.pdf.

    [19]             JO L 209, 31.7.2006, p. 1.

    [20]             JO L 158, 30.4.2004, p. 7.

    [21]             Hexabromociclododecan (nr. CAS : 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-hexabromociclododecan (nr. CAS: 3194-55-6) și principalii săi diastereoizomeri: alfa-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-50-6); beta-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-51-7); și gama-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-52-8).

    [22]             Regulamentul (UE) nr. 143/2011 din 17 februarie 2011 de modificare a anexei XIV la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice („REACH”), L 44, 18.2.2011, p.2.

    [23]             JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

    [24]             Regulamentul (UE) nr. 757/2010 al Comisiei din 24 august 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind poluanții organici persistenți în ceea ce privește anexele I și III, JO L 223, 25.8.2010, p.29.

    [25]             Hexabromociclododecan (nr. CAS : 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-hexabromociclododecan (nr. CAS: 3194-55-6) și principalii săi diastereoizomeri: alfa-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-50-6); beta-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-51-7); și gama-hexabromociclododecan (nr. CAS: 134237-52-8).

    [26]             Deciziile POPRC-8/3: hexabromociclododecan și POPRC-8/8: sulfonat de perfluoroctan, sărurile sale, fluorura de sulfonil perfluorooctanică și substanțele chimice conexe ale acestora în aplicațiile deschise (parte din POPRC-8/16), disponibile la adresa: http://chm.pops.int/Convention/POPsReviewCommittee/LatestMeeting/POPRC8/MeetingDocuments/tabid/2801/Default.aspx.

    Top