EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0063

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de adaptare a Directivei 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, având în vedere aderarea Croației

/* COM/2013/063 final - 2013/0042 (NLE) */

52013PC0063

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de adaptare a Directivei 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, având în vedere aderarea Croației /* COM/2013/063 final - 2013/0042 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Propunerea de directivă a Consiliului de adaptare a Directivei 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este impusă de viitoarea aderare a Republicii Croația la Uniunea Europeană.

Tratatul privind aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană[1] a fost semnat la Bruxelles, la 9 decembrie 2011, de toate statele membre ale Uniunii Europene și de Republica Croația.

Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul de aderare prevede că acesta intră în vigoare la data de 1 iulie 2013, cu condiția ca toate instrumentele de ratificare să fi fost depuse înainte de acea dată.

Articolul 3 alineatul (4) din Tratatul de aderare al Republicii Croația prevede că instituțiile Uniunii pot adopta înaintea aderării măsurile menționate, printre altele, la articolul 50 din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația[2]. Respectivele măsuri intră în vigoare numai sub rezerva și la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare.

Articolul 50 din Actul de aderare prevede că, în cazul în care aderarea impune adaptarea unor acte ale instituțiilor adoptate înainte de data aderării, iar adaptările necesare nu sunt prevăzute în respectivul act sau în anexele acestuia, Consiliul sau Comisia (dacă actele originare au fost adoptate de Comisie) adoptă în acest scop actele necesare.

Punctul 2 din Actul final[3] se referă la acordul politic la care au ajuns statele membre și Croația, în contextul aprobării Tratatului de aderare, în ceea ce privește un set de adaptări care trebuie să fie adoptate de instituții; Înaltele Părți Contractante la Tratatul de aderare au invitat Consiliul și Comisia să adopte înainte de aderare aceste adaptări, în conformitate cu articolul 50 din Actul de aderare, completate și actualizate, dacă este necesar, pentru a ține seama de evoluția dreptului Uniunii.

În domeniul energiei (capitolul de negociere 15) Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este singura care necesită adaptări tehnice.

Prezenta propunere face parte dintr-un set de propuneri de directive ale Consiliului înaintate Consiliului de către Comisie, care regrupează adaptările tehnice ale unor directive ale Consiliului, precum și pe cele ale unor directive ale Parlamentului European și ale Consiliului, corespunzătoare unor capitole de negociere, în propuneri separate pentru diferite directive ale Consiliului. Această structură este concepută pentru a facilita transpunerea directivelor în cauză de către statele membre în legislațiile lor naționale. Pachetul de propuneri de acte legislative pe care Comisia l-a transmis Consiliului se compune din acest set de propuneri de directive ale Consiliului, pe de o parte, precum și dintr-o propunere de regulament unic al Consiliului care acoperă regulamentele și deciziile relevante ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și regulamentele și deciziile relevante ale Consiliului, pe de altă parte. Acest demers este conform cu abordarea adoptată în trecut în vederea aderării Bulgariei și a României[4].

Se prevede că toate actele legislative incluse în acest pachet vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la aceeași dată.

Prezenta propunere și celelalte propuneri incluse în acest pachet vor lua în considerare adaptările tehnice ale acquis-ului care au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la data de 1 septembrie 2012. Scopul este acela de a asigura timp suficient pentru procesele legislative implicate, pe de o parte, și pentru îndeplinirea de către statele membre a obligațiilor subsecvente de transpunere și de notificare în ceea ce privește directivele, pe de altă parte. Adaptările care pot fi necesare în ceea ce privește acquis-ul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după data de 1 septembrie 2012 vor fi prevăzute în actele legislative relevante în sine sau vor fi realizate ulterior prin procedura adecvată. În plus, Comisia intenționează ca, la începutul lunii iulie 2013, să pună la dispoziția statelor membre, în mod neoficial, o listă cu actele legislative respective.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Deoarece prezenta propunere este de natură pur tehnică și nu implică nicio opțiune politică, consultările cu părțile interesate sau evaluările impactului nu ar fi avut rost.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Temeiul juridic al propunerii îl constituie articolul 50 din Actul de aderare, care se referă la condițiile de aderare a Republicii Croația.

Principiul subsidiarității și cel al proporționalității sunt pe deplin respectate. Acțiunea Uniunii este necesară, conform principiului subsidiarității [articolul 5 alineatul (3) din TUE], deoarece vizează adaptări tehnice ale unor acte legislative care au fost adoptate de Uniune. Propunerea respectă principiul proporționalității [articolul 5 alineatul (4) din TUE], dat fiind că nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului urmărit.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare.

2013/0042 (NLE)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de adaptare a Directivei 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, având în vedere aderarea Croației

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Tratatul de aderare a Republicii Croația, în special articolul 3 alineatul (4),

având în vedere Actul de aderare a Republicii Croația, în special articolul 50,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)       În temeiul articolului 50 din Actul de aderare, în cazul în care aderarea impune adaptarea unor acte ale instituțiilor adoptate înainte de data aderării, iar adaptările necesare nu sunt prevăzute în Actul de aderare sau în anexele acestuia, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, adoptă în acest scop actele necesare, dacă actul originar nu a fost adoptat de Comisie.

(2)       Actul Final al Conferinței în cursul căreia a fost redactat Tratatul de aderare a indicat faptul că Înaltele Părți Contractante au ajuns la un acord politic cu privire la un set de adaptări ale actelor adoptate de către instituții, necesare având în vedere aderarea, și că acestea invită Consiliul și Comisia să adopte înainte de aderare aceste adaptări, completate și actualizate, dacă este necesar, pentru a ține seama de evoluția dreptului Uniunii.

(3)       Prin urmare, Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE[5] ar trebui modificată în consecință.

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Directiva 2009/28/CE se modifică în conformitate cu anexa.

Articolul 2

1.           Statele membre adoptă și publică, cel târziu până la data aderării Republicii Croația la Uniunea Europeană, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Comisiei îi este comunicat de îndată de statele membre textul acestor acte.

Statele membre aplică actele respective de la data aderării Republicii Croația la Uniunea Europeană.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2.           Statele membre transmit Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare sub rezerva și de la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Republicii Croația.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

                                                                      

ANEXĂ

ENERGIE

32009 L 0028: Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE (JO L 140, 5.6.2009, p. 16):

În anexa I, la punctul A, după mențiunea referitoare la Franța se introduce următorul text:

„Croația || 12,6 % || 20 %”

[1]               JO L 112, 24.4.2012, p. 10.

[2]               JO L 112, 24.4.2012, p. 21.

[3]               JO L 112, 24.4.2012, p. 95.

[4]               JO L 363, 20.12.2006, p. 1.

[5]               JO L 140, 5.6.2009, p. 16.

Top