Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0318

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN privind activitățile Consiliului European pentru Cercetare și realizarea obiectivelor stabilite în Programul specific „Idei” în 2012

    /* COM/2013/0318 final */

    52013DC0318

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN privind activitățile Consiliului European pentru Cercetare și realizarea obiectivelor stabilite în Programul specific „Idei” în 2012 /* COM/2013/0318 final */


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

    privind activitățile Consiliului European pentru Cercetare și realizarea obiectivelor stabilite în Programul specific „Idei” în 2012

    1.           Introducere și temei juridic

    Sarcina esențială a Consiliului European pentru Cercetare (CEC), instituit prin Decizia 2007/134/CE a Comisiei[1], constă în punerea în aplicare a Programului specific „Idei”, având un buget total de 7,51 miliarde EUR.

    CEC este un consiliu științific independent bazat pe o structură specifică de punere în aplicare, care a luat forma Agenției executive a Consiliului European pentru Cercetare (AECEC), creată în cadrul regimului general al agențiilor executive[2]. În 2008, Comisia a delegat agenției responsabilitatea pentru punerea în aplicare a programului „Idei” și pentru sprijinirea consiliului științific, iar în iulie 2009 agenția a devenit autonomă.

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (4) și anexa I la Decizia Consiliului privind Programul specific „Idei”, prezentul raport anual al Comisiei, elaborat în cooperare cu consiliul științific al CEC și cu agenția executivă a CEC, prezintă evaluarea Comisiei în ceea ce privește operațiunile și atingerea obiectivelor CEC în 2012. Prezentul raport este completat de un raport al consiliului științific privind punerea în aplicare la nivel științific și realizările programului pe parcursul anului 2012[3].

    2.           Aspecte strategice

    Consiliul științific este responsabil pentru stabilirea strategiei științifice a CEC, inclusiv pentru elaborarea celui mai important document strategic al CEC, programul de lucru anual „Idei”.

    2.1.        Tipuri de acțiuni

    Două tipuri de granturi constituie elementul central al programului de lucru „Idei”:

    granturile pentru cercetători debutanți („Starting Grants”), care sprijină cercetătorii aflați la începutul carierei, cu scopul de a le furniza condiții de lucru care să le ofere posibilitatea de a deveni lideri independenți în cercetare.

    granturile pentru cercetători confirmați („Advanced Grants”), destinate să asiste liderii eminenți și confirmați din cercetare, prin furnizarea resurselor necesare care să permită continuarea activității echipelor acestora în vederea unor noi descoperiri importante în domeniul lor de cercetare.

    Titularilor de granturi CEC li se oferă o oportunitate de finanțare suplimentară – Demonstrarea conceptului („Proof of concept”) - pentru a stabili potențialul de inovare al ideilor care provin din proiectele lor finanțate de CEC. Se urmărește astfel acoperirea unei lacune de finanțare în etapa cea mai timpurie a unei inovații.

    În 2012, consiliul științific a introdus, în cadrul unui proiect pilot, granturile de sinergie („Synergy Grants”), adresate grupurilor mici de cercetători principali și echipelor acestora. Spre deosebire de consorții, grantul de sinergie vizează cercetătorii individuali ale căror competențe, cunoștințe și resurse le permit să abordeze în comun problemele din domeniul cercetării la frontierele cunoașterii, mergând dincolo de ceea ce ar putea realiza la nivel individual. Granturile de sinergie urmează criteriul unic al excelenței, în conformitate cu stricta politică a CEC în materie, și se aplică propunerilor din toate domeniile științifice și celor din domeniul acordării de burse.

    2.2.        Programul de lucru pe anul 2012 pentru programul specific „Idei”

    Programul de lucru pe anul 2012 pentru programul specific „Idei” a fost stabilit de consiliul științific la 21 martie 2011 și a fost ulterior adoptat de Comisie la 19 iulie 2011[4].

    În afară de introducerea granturilor de sinergie, strategia științifică a suferit puține ajustări, acestea vizând în special evaluarea inter pares: propunerile interdisciplinare sunt în prezent evaluate de către un comitet indicat de solicitant, cu sprijinul unor alte paneluri relevante; de asemenea, pentru a le oferi solicitanților un feedback mai bun, a fost introdus un nou „sistem de notare” (A, B sau C, însoțit de poziția ocupată de propunere).

    2.3.        Metodologia de evaluare inter pares

    CEC utilizează o structură de paneluri de evaluare inter pares la nivel înalt, ale căror membri sunt aleși de consiliul științific și care includ oameni de știință, ingineri și savanți provenind atât din UE, cât și din afara acesteia. Aceste paneluri acoperă toate disciplinele de cercetare și sunt organizate în cadrul a trei domenii de cercetare principale: științe fizice și inginerie, științele vieții, științe sociale și umaniste. La fel ca în cadrul cererilor anterioare, numărul panelurilor a fost de 25, atât pentru granturile destinate cercetătorilor debutanți, cât și pentru cele destinate cercetătorilor confirmați. Propunerile pentru Demonstrarea conceptului au fost evaluate de o echipă specifică de evaluatori inter pares care au lucrat de la distanță. Granturile de sinergie au fost evaluate de cinci paneluri diferite în cadrul unei proceduri de evaluare în două etape, concepută special în acest scop.

    3.           Implementarea Programului

    Prin implementarea programului pe anul 2012, au fost executate integral angajamente de 1,6 miliarde EUR (angajament global) și plăți de 871 milioane EUR, reprezentând 100% din creditele de funcționare ale programului specific „Idei” pentru anul 2012. Aproximativ 2,4 % din bugetul operațional a fost cheltuit cu administrarea.

    3.1.        Granturi

    Începând cu programul de lucru pentru 2008, cererile de propuneri CEC presupun o procedură de depunere a propunerilor într-o singură etapă, în care candidaților li se cere să prezinte propunerea completă, urmată de o evaluare în două etape.

    Granturile se acordă celor mai bune propuneri, în funcție de bugetul disponibil. Oferta se face pe baza propunerii în sine și a recomandării de finanțare formulate în urma evaluării inter pares.

    3.1.1.     Granturile CEC pentru cercetători debutanți

    Cererea de propuneri din 2012 pentru granturile CEC destinate cercetătorilor debutanți a fost publicată în iulie 2011 cu un buget indicativ de 730 milioane EUR (reprezentând o creștere de 10% în comparație cu 2011). S-au primit în total 4 741 de propuneri, repartizate pe domenii, după cum urmează: 2 058 propuneri pentru științe fizice și inginerie (43%), 1653 pentru științele vieții (35%) și 1 030 (22%) pentru științele sociale și umaniste. Un total de 566 propuneri au fost selectate pentru finanțare. S-au acordat peste 790 milioane EUR, cu o alocare medie globală per grant de aproximativ 1,4 milioane EUR.

    Cererea de propuneri din 2013 pentru granturile CEC destinate cercetătorilor debutanți a fost publicată în iulie 2012 pentru solicitanții cu statutul de „debutanți” (adică cercetătorii principali cărora le-a fost atribuit primul titlu de doctorat cu cel puțin 2 și cu cel mult 7 ani înainte de data lansării cererii de propuneri), având un buget indicativ de 398 milioane EUR. În total, au fost prezentate 3 329 propuneri: 1 486 pentru științe fizice și inginerie, 1 073 pentru științele vieții și 770 pentru științele sociale și umaniste, reprezentând 45%, 32% și, respectiv, 23%. Se poate observa o ușoară, dar constantă, creștere a cotei de propuneri în domeniul științelor fizice și al ingineriei, de la 41% în 2011 la 43% în 2012 și la 45% în 2013.

    3.1.2.     Granturile CEC pentru cercetători confirmați

    Cererea de propuneri din 2013 pentru granturile CEC destinate cercetătorilor confirmați a fost publicată în noiembrie 2011, având un buget indicativ de 680 milioane EUR. Au fost primite un total de 2 304 propuneri, repartizate pe domenii, după cum urmează: 978 pentru științe fizice și inginerie (42%), 773 pentru științele vieții (34%) și 553 pentru științele sociale și umaniste (24%). Procesul de evaluare a dus la reținerea pentru finanțare a unui total de 313 propuneri valorând în total aproximativ 720 milioane EUR, cu o alocare medie globală per grant de aproximativ 2,3 milioane EUR.

    Cerea de propuneri din 2013 pentru granturi CEC destinate cercetătorilor confirmați a fost publicată în iulie 2012, având un buget indicativ de 662 milioane EUR. În total, au fost prezentate 2 408 propuneri: 1 053 pentru științe fizice și inginerie, 788 pentru științele vieții și 567 pentru științele sociale și umaniste, reprezentând 44%, 33% și, respectiv, 23%. Ponderea propunerilor în domeniul științelor fizice și al ingineriei a crescut de la 40% în 2011 la 42% în 2012 și la 44% în 2013.

    3.1.3.     Granturi CEC pentru Demonstrarea conceptului

    În cadrul primei cereri de propuneri din 2011 vizând Demonstrarea conceptului (PoC), au fost acordate 51 de granturi, ultimele 22 dintre acestea, selecționate la sfârșitul anului 2011, fiind anunțate în februarie 2012. Primele 29 de granturi au fost anunțate în octombrie 2011.

    În 2012, un număr de 33 de granturi suplimentare pentru propunerile vizând Demonstrarea conceptului au fost acordate pentru scadența din mai, iar alte 27 pentru scadența din octombrie, numărul total al propunerilor selecționate în vederea finanțării ajungând la 111 la sfârșitul anului 2012.

    3.1.4.     Granturi de sinergie

    Prima cerere de propuneri privind acordarea de granturi de sinergie a atras 710 cereri, care au fost evaluate în urma unei proceduri de evaluare special concepută în acest scop. În cadrul unei cereri de propuneri extrem de competitive, 11 proiecte au fost selecționate în final în decembrie 2012 în vederea unei finanțări pe o perioadă de până la 6 ani. Valoarea medie a proiectelor reținute pentru finanțare în cadrul unui grant de sinergie este de 11,5 milioane EUR, iar bugetul total alocat în 2012 a fost de 126 milioane EUR. Întrucât fiecare proiect finanțat cu ajutorul unui grant de sinergie implică între doi și patru cercetători principali, aceste 11 granturi vin în sprijinul a 38 de cercetători eminenți. Numărul mare de propuneri primite dovedește marele interes din partea comunității științifice pentru acest nou tip de grant.

    3.2.        Cooperarea dintre CEC și NSF

    La 13 iulie 2012, Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru cercetare, inovare și știință, și Dr. Subra Suresh, director al Fundației naționale pentru știință din SUA (NSF), au semnat un „acord de implementare” în cadrul acordului UE-SUA în domeniul științei și tehnologiei. Această inițiativă este menită să sprijine tineri cercetători talentați, bazați în SUA și aflați pe lista de preselecție a NSF, să petreacă un anumit timp - între 6 și 12 luni - în Europa, în sânul unor echipe beneficiare ale granturilor CEC. Până în prezent, au fost contactați 2 330 de beneficiarii ai granturilor, 760 dintre aceștia răspunzând pozitiv la această solicitare. Inițiativa are ca scop interconectarea cercetătorilor cu interese comune și avantaje complementare, în efortul lor de a avansa frontierele științei, precum și să consolideze cooperarea științifică și tehnologică dintre cele două continente.

    3.3.        Comitetul de program

    Comitetul de program al programului specific „Idei” are, pe lângă responsabilitățile oficiale, și rolul de importantă rețea de comunicare între statele membre și țările asociate la PC7, consiliul științific, secretarul general al CEC și Comisie. Reuniunile din 2012 ale comitetului au avut loc la 18 aprilie și 12 octombrie.

    3.4.        Examinare etică

    În 2012, în urma unei examinări etice, au fost acceptate trei propuneri care implică cercetarea în domeniul celulelor stem embrionare umane, ele obținând și aprobarea din partea Comitetul de program „Idei”. Alte trei propuneri au fost supuse unei evaluări etice și sunt în curs de examinare de către Comitetul de program „Idei”.

    3.5.        Recurs

    În 2012, numărul total de recursuri a scăzut de la 234 la 204 (-13%), în ciuda faptului că, în același an, numărul total de propuneri a crescut cu 21,24%. Această cifră, care reprezintă 2,58 % din propunerile primite, indică o tendință descrescătoare pozitivă a numărului de recursuri, datorită îmbunătățirii continue a metodelor de lucru și a respectării procedurilor.

    3.6.        Comunicare

    În februarie 2012, CEC a sărbătorit cea de a 5-a aniversare, aceasta reprezentând o ocazie pentru a-și face cunoscute realizările sale de până în acel moment. Evenimentul, care a durat două zile, a reunit responsabili politici și beneficiari ai granturilor CEC. Trei comisari europeni, președintele comisiei ITRE a Parlamentului European, ministrul danez al cercetării, care a reprezentat președinția UE, și conducerea CEC au avut ocazia de a se familiariza cu rezultatele științifice, cu poveștile de succes și, în special, cu planurile pentru viitor.

    În 2012, Consiliul științific a lansat campania „CEC se extinde la nivel global” (ERC goes Global), condusă de profesorul Donald Dingwell, secretarul general al CEC. În mai puțin de un an, acesta a vizitat 26 orașe din 9 țări și a oferit 70 prezentări. În urma acestor vizite, sunt în curs de înființare o serie de puncte de contact naționale (PCN), două dintre acestea (Brazilia, Taiwan) participând la reuniunea anuală NCP de la Bruxelles din luna noiembrie. CEC a fost prezent pentru prima dată la reuniunea anuală a „noilor campioni” (cunoscută și sub denumirea de „Davos de vară”), care a avut loc în China. În America de Nord, CEC a participat la târgul locurilor de muncă al NSF și la târgul european al locurilor de muncă al MIT, la conferința organizată de American Association for the Advancement of Science (AAAS), precum și la reuniunile anuale ale American Association for Cancer Research, Society for Neuroscience, American Anthropological Association și American Geophysical Union.

    Pe lângă inițiativele menite să crească, la nivel mondial, vizibilitatea oportunităților de finanțare pe care le propune, CEC și-a intensificat prezența la importante conferințe științifice internaționale, evenimente și expoziții, precum și la târguri ale locurilor de muncă și la diverse ateliere de lucru desfășurate în Europa. Președinta CEC, prof. Helga Nowotny, a participat la Conferința europeană din 2012 privind excelența (European Excellence Conference 2012), organizată la Aarhus sub președinția daneză, și la conferința „Falling Walls” de la Berlin. Membrii consiliului științific și ai personalului AECEC au participat la o serie de alte conferințe, în cursul cărora CEC a dispus de un stand sau de o sesiune de informare vizând informarea cu privire la oportunitățile de finanțare ale CEC: conferința „Euroscience Open Forum (ESOF)”, organizată la Dublin, reuniunea de la Lindau a laureaților premiului Nobel, „Nature Jobs Career Fair”, „World Congress of Political Sciences” și „European Congress of Mathematics”, pentru a enumera doar câteva dintre acestea.

    Punctele de contact naționale (PCN), prezente peste tot în Europa și care au rolul de a difuza informații către potențialii solicitanți, au fost în permanență informate cu privire la cererile de oferte lansate de CEC, fie prin e-mail, fie cu ocazia reuniunilor bianuale organizate la Bruxelles, în lunile iunie și noiembrie.

    În acest an, CEC a beneficiat, la nivel mondial și în Europa, de o largă acoperire mediatică atât în calitate de organism de finanțare, cât și prin intermediul proiectelor finanțate și al beneficiarilor de granturi. Cu ajutorul campaniei sale ERC goes Global, CEC a intensificat relațiile sale cu presa internațională, ceea ce a dus la o acoperire mondială mai bună ca niciodată. Evenimentul marcant constituit de sărbătorirea celei de a cincea aniversări a CEC s-a bucurat, de asemenea, de o mare atenție din partea mass-mediei, astfel cum s-a întâmplat și în cazul inițiativei laureaților premiului Nobel referitoare la lupta împotriva eventualelor reduceri ale bugetului UE pentru cercetare, caz în care CEC a fost menționat cu titlu de exemplu. În plus față de evenimentele mediatice organizate pe tot parcursul anului, CEC a emis periodic comunicate de presă și informații actualizate. Au fost publicate numeroase interviuri cu președintele CEC, cu secretarul general al CEC și cu membri ai consiliului științific. Aceste activități de presă au avut ca rezultat apariția unui număr semnificativ de articole atât în presa științifică, cât și în presa de interes general (peste 2 100 de menționări). Referitor la prezența CEC în cadrul platformelor de comunicare sociale, în 2012 au fost lansate un cont Facebook și unul Twitter. CEC are peste 1 100 de suporteri pe Facebook și peste 1 800 de suporteri pe Twitter.

    3.7.        Monitorizarea, evaluarea și examinarea Programului specific „Idei”

    A fost pregătită o evaluare a principalelor rezultate ale CEC corelată cu evaluarea ex ante a impactului propunerii Comisiei privind programul „Orizont 2020”, următorul program-cadru pentru cercetare și inovare[5]. Printre constatările efectuate cu ocazia monitorizării continue a programului se numără următoarele:

    · Printre beneficiarii de granturi CEC se numără cinci laureați ai premiului Nobel și trei laureați ai medaliei Fields. Un total de 76 beneficiari ai granturilor CEC au primit alte premii și recompense științifice internaționale prestigioase.

    · Între 2008 și 2012 au apărut în reviste științifice de mare calibru, evaluate inter pares, peste 7 900 de articole care menționează finanțarea din partea CEC.

    · Fiecare beneficiar al unui grant CEC are în subordine, în medie, șase alți cercetători, contribuind astfel la formarea unei noi generații de cercetători de excepție.

    · Din analiza unui eșantion reprezentativ de proiecte reiese că aproximativ jumătate din membrii echipelor finanțate de CEC dețin o naționalitate diferită de cea a cercetătorului principal. Membrii echipelor finanțate de CEC provin din 38 dintre cele 41 de țări care fac parte din Spațiul european de cercetare (SEA). În plus, cercetători deținători a 55 de naționalități diferite din afara SEA fac parte din echipele care lucrează la proiectele CEC, în special americani, chinezi, indieni și ruși.

    · Aceeași analiză arată cifre pozitive din punctul de vedere al echilibrului dintre femei și bărbați: aproximativ 37% dintre membrii echipelor finanțate de CEC sunt femei, ceea ce reprezintă o pondere mai mare decât numărul de femei care ocupă postul de cercetători principali (20%). Majoritatea acestor femei sunt la început de carieră în domeniul cercetării, astfel încât acest lucru poate fi considerat drept un semn încurajator pentru o mai bună reprezentare în viitor a femeilor în cercetarea de vârf.

    În iulie 2012, agenția executivă a CEC a împlinit trei ani de existență autonomă și, în prezent, face obiectul unei evaluări externe, care include o analiză a costurilor și beneficiilor. Raportul de evaluare este așteptat în primăvara anului 2013 și va fi transmis Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi.

    4.           Structura Consiliului European de Cercetare

    4.1.        Consiliul științific

    Reînnoirea treptată a membrilor Consiliului științific va intra în vigoare în februarie și aprilie 2013. Comitetul de identificare permanent și-a prezentat propunerile Comisiei în iulie 2012, iar raportul său[6] a fost transmis Consiliului și Parlamentului. Pe baza acestor propuneri, Comisia a desemnat următoarele persoane ca noi membri ai consiliului științific: Prof. Klaus Bock (Danish National Research Foundation), Prof. Athene Donald (University of Cambridge), Dr. Barbara Ensoli (Istituto Superiore di Sanità, Roma), Prof. Nuria Sebastian Galles (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), Prof. Reinhard Genzel (Max Planck Institute for Extra-terrestrial Physics), Prof. Dr. Ing. Matthias Kleiner (University of Dortmund), Prof. Eva Kondorosi (Hungarian Academy of Sciences) și Prof. Dr. Reinhilde Veugelers (KU Leuven)[7].

    Consiliul științific a organizat 5 ședințe plenare în 2012, două dintre acestea neavând loc la Bruxelles: la Sofia (Bulgaria), în aprilie, și la Limassol (Cipru), în octombrie. Rezumatul ședințelor plenare este publicat pe site-ul web al CEC[8].

    Membrii consiliului științific s-au reunit de asemenea în grupuri de lucru cu scopul de a discuta aspecte specifice: inovare și relațiile cu întreprinderile, internaționalizarea, egalitatea între sexe și accesul liber.

    În iulie 2012, consiliul științific a mai făcut un pas către consolidarea politicii sale privind accesul liber, prin încurajarea cercetătorilor finanțați de CEC să folosească arhive întocmite pe discipline. De la crearea sa, CEC a fost un susținător fervent al ideii că o gamă largă a rezultatelor cercetărilor - inclusiv publicații și date primare - ar trebui să fie accesibile în mod liber. În 2007, consiliul științific a stabilit orientări specifice care prevăd ca toate publicațiile evaluate inter pares apărute ca urmare a proiectelor finanțate de CEC să fie incluse, odată publicate, în arhive de cercetare și instituționale adecvate, acestea urmând să fie ulterior liber accesibile în termen de 6 luni de la data publicării.

    Consiliul științific are două comitete permanente, unul pentru evaluarea inter pares și unul pentru conflicte de interese, abateri științifice și aspecte etice.

    · În mai 2012, CEC a participat la Summitul mondial privind evaluarea meritelor (inter pares) (Global Summit on merit review) organizat la Washington și găzduit de Fundația națională pentru știință (NSF). Șefi ai consiliilor pentru cercetare din aproximativ 50 de țări au convenit asupra unui set de principii de evaluare a meritelor și au instituit un Consiliu mondial al cercetării (Global Research Council - GRC).

    · Pe baza activității comitetului său pentru conflicte de interese, abateri științifice și aspecte etice, la ședința plenară din 4 și 5 octombrie 2012, consiliul științific a adoptat o strategie pentru identificarea și corectarea abaterilor științifice în cazul solicitanților de granturi CEC și al proiectelor finanțate de CEC[9]. Strategia instituționalizează practica de până acum a CEC privind combaterea abaterilor științifice. Aceasta garantează că toate preocupările potențiale legate de abaterile științifice sau de presupusele încălcări ale integrității în materie de cercetare de către un solicitant sau un proiect vor fi abordate de Consiliul European pentru Cercetare conform cadrului juridic și procedural aplicabil unei agenții instituite ca parte a Comisiei Europene.

    Ședințele plenare ale consiliului științific și reuniunile membrilor acestuia cu părțile interesate ale CEC sunt pregătite cu sprijinul organizatoric și administrativ al agenției executive. Agenția oferă, de asemenea, consultanță și analiză pentru a facilita îndeplinirea sarcinilor consiliului științific descrise în anexa 1 la programul specific „Idei”, precum și sprijin pentru activitățile operaționale ale grupurilor de lucru și ale comitetelor permanente.

    Pentru a asigura în continuare legătura cu Comisia Europeană și cu Agenția executivă, președintele și vicepreședinții consiliului științific, secretarul general al CEC și directorul agenției se reunesc periodic în cadrul Comitetului CEC. La reuniuni participă, de asemenea, conducerea la nivel înalt a agenției. În 2012, Comitetul s-a reunit de 10 ori la Bruxelles, în special pentru pregătirea sau pentru monitorizarea ulterioară a reuniunilor consiliului științific.

    4.2.        Agenția executivă a CEC

    Începând cu luna iulie 2009, agenția este responsabilă pentru toate aspectele implementării administrative și ale executării programului, în conformitate cu programul de lucru.

    Activitățile agenției sunt supravegheate de un comitet director, desemnat de Comisie. Acesta este prezidat de directorul general al DG Cercetare și inovare și include, ca membri externi, doi membri ai consiliului științific. În 2012, comitetul director a organizat patru reuniuni și a adoptat decizii referitoare la programul anual de lucru, bugetul și conturile agenției, precum și la structura sa organizatorică. Dl Pablo Amor a fost numit director al Agenției executive a CEC la 25 iulie 2012.

    4.2.1.     Personalul agenției

    Bugetul operațional pentru 2012 prevedea angajarea a 100 de agenți temporari, 281 agenți contractuali și 8 experți naționali detașați, respectiv un total de 389 agenți.

    La sfârșitul lunii decembrie 2012, agenția avea un personal total de 380 de agenți: 96 agenți temporari, 275 agenți contractuali și 9 experți naționali detașați.

    Statisticile din decembrie 2012 arată că personalul agenției este format din aproximativ 35% bărbați și 65% femei. În ceea ce privește echilibrul dintre femei și bărbați în cadrul personalului foarte specializat (agenți temporari și agenți contractuali din grupa de funcții IV), 61% dintre posturi sunt ocupate de femei. La sfârșitul lui 2012, agenția executivă CEC avea angajați din 26 de state membre.

    5.           Concluzii și perspective pentru 2013

    Anul 2012 a înregistrat mai multe evoluții importante pentru CEC. Printre evenimentele marcante ale acestui an s-au numărat: cea de a cincea aniversare a CEC, lansarea campaniei „ERC goes Global”, semnarea primului acord internațional cu Fundația națională pentru știință din SUA, câștigarea premiului Nobel pentru fizică de către unul dintre cercetătorii principali ai CEC și participarea beneficiarilor granturilor CEC la reuniunea de vară de la Davos. Până la sfârșitul anului 2012, CEC finalizase zece cereri de propuneri vizând granturi pentru cercetători debutanți și confirmați, două cereri de propuneri vizând granturi pentru Demonstrarea conceptului și o cerere de propuneri pentru granturile de sinergie. Competițiile au generat un număr total de peste 34 000 de propuneri, din care peste 3 500 au fost selectate pentru finanțare în urma unei evaluări riguroase inter pares.

    În 2013 sunt așteptate cu nerăbdare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului cu privire la propunerile Comisiei pentru programul „Orizont 2020”, care prevede inclusiv creșterea anticipată a fondurilor alocate CEC. Consolidarea bugetului CEC va permite sprijinirea unui număr mai mare de cercetători de nivel înalt și a ideilor inovatoare ale acestora, precum și oferirea unei perspective pe termen lung, în special în cazul tinerilor cercetători.

    Pentru 2013 se prevăd două evoluții ulterioare:

    · Începând cu 2010, granturile pentru cercetătorii debutanți au fost împărțite în două filiere pentru a permite compararea solicitanților cu cercetători de nivel similar. În general, „cercetătorii în faza de debut” (Starters) (având între 2 și 7 ani experiență după obținerea doctoratului) sunt încă în curs de a înființa propriul lor grup de cercetare, în timp ce „cercetătorii în faza de consolidare” (având între 7 și 12 ani experiență după obținerea doctoratului) sunt adesea deja lansați în activitate în cadrul propriului lor grup, dar au nevoie de consolidare. Ca evoluție a acestei practici și ca răspuns la o creșterea rapidă a numărului de cereri pentru granturi pentru cercetătorii debutanți, consiliul științific va introduce două cereri de propuneri distincte în programul de lucru pentru 2013[10].

    · În conformitate cu recomandările grupului operativ al CEC, incluse în propunerile sale pentru programul „Orizont 2020”, Comisia a instituit un comitet independent de nivel înalt pentru recrutarea viitorului președinte al CEC[11]. Programul „Orizont 2020” prevede că președintele CEC va asigura, de asemenea, îndeplinirea sarcinilor secretarului general al CEC, va lucra de la sediul său din Bruxelles și își va consacra cea mai mare parte a timpului său activităților CEC. Comitetul de recrutare, prezidat de Lord Sainsbury of Turville, este așteptat să prezinte Comisiei, în timp util, recomandările sale privind numirea viitorului președinte al CEC odată cu intrarea în vigoare a programului „Orizont 2020”.

    [1]               JO L 57, 24.2.2007, p. 14.

    [2]               2008/37/CE: Decizia Comisiei din 14 decembrie 2007 de instituire a Agenției executive a Consiliului European pentru Cercetare pentru gestionarea programului comunitar specific „Idei” în domeniul cercetării de frontieră, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 58/2003 al Consiliului (JO L 9, 12.1.2008, p. 15).

    [3]               http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_annual_report_2012.pdf.

    [4]               C(2011) 4961, 19.7.2011, nepublicat.

    [5]               COM(2011) 809 final, 30.11.2011.

    [6] http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/ERC_Identification_Committee_Final_Report_2012.pdf

    [7]               C(2012) 9244 din 13.12.2012, JO C 396 din 21.12.2012, p.30.

    [8]               http://erc.europa.eu/about-erc/organisation.

    [9]               http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/ERC_Scmisconduct_Strategy.pdf

    [10]             http://erc.europa.eu/documents/erc-work-programme-2013

    [11]             http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1393_en.htm

    Top