Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DC0781

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR cu privire la desfășurarea, rezultatele și evaluarea globală a Anului european al voluntariatului 2011

    /* COM/2012/0781 final */

    52012DC0781

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR cu privire la desfășurarea, rezultatele și evaluarea globală a Anului european al voluntariatului 2011 /* COM/2012/0781 final */


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

    cu privire la desfășurarea, rezultatele și evaluarea globală a Anului european al voluntariatului 2011

    1.           Context:

    1.1.        Introducere

    În conformitate cu decizia de instituire a Anului european al voluntariatului 2011[1], prezentul raport oferă o prezentare generală a desfășurării, rezultatelor și realizărilor Anului european, bazându-se pe concluziile unei evaluări externe[2].

    În 2006, Comisia Europeană a consultat Comitetul Economic și Social European cu privire la direcția spre care se poate orienta în viitor voluntariatul la nivel european. În avizul său cu privire la rolul și impactul activității de voluntariat în societatea europeană, Comitetul Economic și Social European a recomandat în principal Comisiei „să procedeze la proclamarea unui an al voluntarilor și să publice cât mai repede o carte albă privind activitățile de voluntariat și cetățenia activă în Europa”[3].

    A fost creată o alianță a ONG-urilor care sprijină ideea unui an european al voluntariatului și a fost lansată o campanie a societății civile care viza desemnarea anului 2011 ca An european al voluntariatului. În 2008, Parlamentul European a adoptat o declarație[4] de susținere a apelului pentru proclamarea anului 2011 ca an european al voluntariatului, oferind astfel un impuls semnificativ și creând mari așteptări în acest sens.

    În 2009, Parlamentul European și Consiliul au aprobat propunerea Comisiei de a desemna anul 2011 ca An European al Activităților de Voluntariat care Promovează Cetățenia Activă (denumit în continuare AEV2011).

    La zece ani după Anul internațional al voluntariatului (2001) desemnat de Organizația Națiunilor Unite, AEV2011 a venit la momentul potrivit pentru a răspunde așteptărilor societății civile și pentru a mobiliza părțile interesate din statele membre în jurul temei voluntariatului ca expresie a angajamentului civic. El a demonstrat atașamentul europenilor față de valorile solidarității, justiției și incluziunii și a arătat că instituțiile europene joacă rolul cuvenit în promovarea voluntariatului.

    1.2.        Anul european 2011 și obiectivele sale

    Respectând pe deplin principiul subsidiarității, AEV2011 a fost gândit să încurajeze eforturile depuse de statele membre, autoritățile regionale și locale pentru a crea condiții mai bune și o mai mare vizibilitate pentru activitățile de voluntariat din Uniunea Europeană, urmărind patru obiective:

    · Să facă eforturile necesare pentru crearea unui mediu propice voluntariatului în UE, astfel încât voluntariatul să fie legat de promovarea angajamentului civic;

    · Să ofere organizatorilor de activități de voluntariat mijloacele necesare pentru a îmbunătăți calitatea acestor activități;

    · Să recunoască activitățile de voluntariat;

    · Să sensibilizeze publicul cu privire la valoarea și importanța voluntariatului.

    2.           Realizările Anului european

    2.1.        Context

    AEV2011 s-a derulat pe fondul crizei economice mondiale. Această conjunctură nefavorabilă i-a făcut pe cetățeni să înțeleagă importanța solidarității la nivel de comunitate manifestată prin angajamentul voluntarilor individuali, devenind astfel mai receptivi față de ideile și valorile voluntariatului și față de rolul său în promovarea participării civice.

    În acest context, AEV2011 a atras atenția asupra necesității de a dezvolta în continuare activități de voluntariat de calitate, într-un cadru legal corespunzător. Voluntariatul a fost recunoscut drept o expresie a solidarității în rândul cetățenilor, contribuind la bunăstarea societății noastre și contrabalansând excluderea socială, sărăcia, intoleranța, rasismul, xenofobia și injustiția. În această privință, AEV 2011 a făcut în mod natural legătura cu anul european anterior, dedicat combaterii sărăciei și excluderii sociale.

    2.2.        Un angajament politic ferm

    AEV2011 a reprezentat un adevărat catalizator al schimbărilor în materie de politici, atât la nivel european, cât și la nivel național. În cursul acestui an, au fost adoptate câteva documente strategice importante:

    Comisia a adoptat o „Comunicare privind politicile UE și voluntariatul: Recunoașterea și promovarea activităților de voluntariat transfrontaliere în UE”[5].

    Consiliul, în perioada președinției poloneze, a adoptat concluzii cu privire la rolul activităților de voluntariat în domeniul politicii sociale[6] și la rolul activităților de voluntariat în sport pentru promovarea cetățeniei active[7].

    În martie 2012, Comitetul Economic și Social European a adoptat un aviz privind comunicarea Comisiei din septembrie 2011[8].

    În iunie 2012, Parlamentul European a adoptat un Raport privind recunoașterea și promovarea activităților de voluntariat transfrontaliere în Uniunea Europeană[9].

    La nivel european, un set de măsuri suplimentare va facilita voluntariatul în general și voluntariatului transfrontalier în particular.

    Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații (2012) a abordat tema voluntariatului prin promovarea voluntariatului pentru persoanele în vârstă. În cadrul uneia dintre principalele acțiuni, European Seniorforce Day, autoritățile locale și organizațiile de voluntariat au fost invitate să identifice noi modalități de a implica cetățenii în vârstă în activitățile de voluntariat.

    Anul european al cetățenilor (2013) se va baza pe rezultatele AEV2011.

    În contextul strategiei Europa 2020 și al inițiativelor emblematice „Tineretul în mișcare” și „O agendă pentru noi competențe și noi locuri de muncă”, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind validarea învățării non-formale și informale[10], pentru a stimula aptitudinile și competențele dobândite în afara școlii prin activități ca voluntariatul.

    La nivel practic, pașaportul european al competențelor, un nou dosar electronic care le permite cetățenilor să își prezinte profilurile de competență și calificare dobândite în contexte de învățare formale și/sau non-formale, va avea și el o componentă legată de voluntariat.

    Programele de finanțare ale UE în diferite domenii de politică, cum ar fi Serviciul European de Voluntariat (SEV) din cadrul programului „Tineretul în acțiune”[11], programul „Europa pentru cetățeni”[12], programul Grundtvig[13] și viitorul program pentru educație, formare profesională, tineret și sport (propunerea Comisiei „Erasmus pentru toți”)[14], vor continua să se adreseze voluntarilor.

    Un corp voluntar european de ajutor umanitar (voluntarii UE în domeniul ajutoarelor - EU Aid Volunteers), prevăzut la articolul 214 alineatul (5) din TFUE, va fi creat în 2014, după trei ani de măsuri pregătitoare[15].

    În plus, sunt în curs o serie de inițiative menite să contribuie la integrarea voluntariatului în politicile UE, de exemplu, strategia UE reînnoită pentru perioada 2011-2014 în domeniul responsabilității sociale a întreprinderilor[16].

    În același timp, AEV 2011 a recunoscut necesitatea unui angajament mai puternic la nivel național. Obstacolele care persistă în calea voluntariatului pot fi eliminate în primul rând la nivelul statelor membre. AEV 2011 a arătat că activitatea de voluntariat este un fenomen preponderent local: majoritatea voluntarilor sunt angajați la nivel local sau regional. Cu toate acestea, una dintre concluziile trase în urma AEV 2011 este că statele membre pot să contribuie la dezvoltarea voluntariatului prin deschiderea sistemelor naționale către voluntariatul transfrontalier.

    Organismele naționale de coordonare care au participat la AEV2011 s-au transformat într-o rețea puternică și, în urma cooperării lor, au adoptat Declarația de la Varșovia pentru sustenabilitatea acțiunilor privind activitățile de voluntariat și cetățenia activă, în cadrul conferinței de închidere a Anului european, din decembrie 2011.

    2.3.        Crearea unui mediu propice pentru voluntariat în Europa

    Crearea unui mediu propice a fost un obiectiv deosebit de ambițios al AEV 2011. Toate statele membre au recunoscut importanța unui astfel de mediu, însă părerile au fost divergente cu privire la măsura în care reglementarea reprezintă o soluție pentru ameliorarea sa. La începutul anului european, 12 țări dispuneau de un cadru juridic specific pentru sectorul voluntariatului (BE, CY, CZ, HU, IT, LV, LU, MT, PL, PT, RO, ES), în timp ce în alte 12 state membre acest sector era reglementat de o legislație cu caracter mai general (AT, DK, EE, FI, FR, DE, GR, IE, LT, NL, SE, UK)[17]. Un cadru juridic specific a fost creat pentru prima dată în Slovacia, Slovenia și Lituania în cursul anului 2011. În Bulgaria, o lege privind voluntariatul a fost elaborată în 2011 și adoptată în 2012. Polonia a adoptat o nouă strategie privind voluntariatul, Austria și-a revizuit Legea privind voluntariatul, iar Portugalia pregătit o nouă lege care urma să fie adoptată în 2012. Ideea unei Carte europene a voluntariatului, articulată în jurul drepturilor voluntarilor și inițiată de Forumul European al Tineretului, a fost discutată în cursul anului 2011.

    În ceea ce privește admiterea voluntarilor din afara UE în Uniunea Europeană, Comisia a publicat în 2011 primul său raport privind aplicarea Directivei 2004/114/CE a Consiliului privind condițiile de admisie a resortisanților țărilor terțe pentru studii, schimb de elevi, formare profesională neremunerată sau servicii de voluntariat[18].

    Anul european a fost util prin faptul că a încurajat statele membre să implementeze manualul privind măsurarea activității de voluntariat, aprobat oficial de către Organizația Internațională a Muncii în anul respectiv.

    Manualul OIM privind măsurarea activității de voluntariat din martie 2011 a fost conceput pentru a ajuta țările să genereze date sistematice și comparabile la nivel internațional cu privire la munca voluntară prin complemente periodice ale studiilor privind forța de muncă. Obiectivul este de acela de a îmbunătăți baza de cunoștințe cu privire la voluntariat și de a stabili valoarea economică a acestuia.

    Polonia și Ungaria au fost primele țări europene care au implementat manualul OIM în 2011. Italia îl va adopta în 2012, iar Slovacia a utilizat metodologia sa pentru propriile studii naționale. Franța, Letonia, Republica Cehă, Portugalia, Spania și Muntenegru, țară candidată la aderarea la UE, și-au manifestat interesul de a adopta la rândul lor acest manual.

    2.4.        Abilitarea organizațiilor de voluntariat

    AEV2011 a reprezentat un stimulent puternic de a pune mijloacele necesare la dispoziția organizațiilor de voluntari și de a consolida parteneriatele dintre acestea. În special, Alianța pentru AEV2011 jucat un rol important în facilitarea creării de rețele și cooperarea dintre părțile interesate și a permis societății civile să-și facă auzită vocea. Existența unui singur grup care a participat la coordonarea activităților societății civile și a contribuțiilor autorităților publice a reprezentat o modalitate eficientă de a coopera cu societatea civilă și de a intra în contact cu sute de mii de voluntari și potențiali voluntari.

    Pe termen mediu și lung, se așteaptă ca activitatea grupurilor de lucru din cadrul Alianței pentru AEV2011, care a condus la elaborarea unei agende strategice a societății civile privind voluntariatul în Europa (Policy Agenda on Volunteering in Europe – P.A.V.E.), să determine îmbunătățirea calității gestionării voluntarilor.

    Alianța pentru AEV2011 a fost înființată în 2007 ca un grup deschis și informal de rețele europene de voluntariat care să colaboreze pentru promovarea și implementarea AEV2011. Alianța s-a extins de la 24 de rețele în iulie 2010 la 39 de rețele în decembrie 2011[19], cuprinzând aproximativ 2 000 de membri direcți și organizații partenere din toată Europa și din lume.

    Printre obiectivele Alianței pentru AEV 2011 s-a numărat elaborarea unei agende strategice privind voluntariatul în Europa (Policy Agenda on Volunteering in Europe – P.A.V.E.) care a fost transmisă oficial Comisiei Europene la conferința de închidere a AEV2011 din decembrie 2011. Lucrările pregătitoare au avut loc, în mare parte, în cadrul a șase grupuri de lucru care s-au reunit de cinci ori în cursul anului 2011. P.A.V.E. oferă recomandări strategice din partea comunității părților interesate din domeniu pentru un cadru de acțiune mai eficient în Europa, care să sprijine și să promoveze voluntariatul.

    2.5.        Recunoașterea activităților de voluntariat

    Recunoașterea activităților de voluntariat a fost percepută ca un obiectiv important al AEV2011. În consecință, voluntarii au fost apreciați și recompensați în întreaga Uniune Europeană, în cadrul a numeroase ceremonii și festivități de premiere. De exemplu, Țările de Jos au organizat o „săptămână a aplauzelor”, iar în România, Ungaria, Irlanda și Slovenia au avut loc ceremonii naționale de decernare a premiilor pentru recunoașterea voluntarilor.

    Prima conferință tematică din cadrul anului european a fost consacrată temei recunoașterii și mecanismelor care vizează promovarea validării aptitudinilor și competențelor care pot fi dobândite în cursul unei activități de voluntariat. În acest context, câteva exemple de instrumente utile la nivel european sunt Cadrul european al calificărilor, Europass și Youthpass.

    2.6.        Sensibilizarea publicului cu privire la valoarea voluntariatului

    Sensibilizarea cetățenilor cu privire la valoarea voluntariatului a fost recunoscută ca un obiectiv important al AEV2011 la nivel european și în statele membre. Campania europeană de comunicare și campaniile naționale au contribuit la atingerea acestui obiectiv. În multe state membre, campania europeană a venit în completarea măsurilor de sensibilizare existente, furnizând resurse suplimentare.

    De asemenea, AEV2011 a beneficiat de o acoperire foarte bună în presa scrisă și în cea electronică.

    3.           Anul european 2011: desfășurare și activități principale

    În 2011, s-a alocat un buget de 7,7 milioane EUR pentru activitățile desfășurate la nivel european și în cele 27 de state membre ale UE.

    În 2010, a fost disponibil un buget separat de 2,994 milioane EUR pentru acțiuni pregătitoare de dezvoltare a unei campanii de informare și comunicare pentru AEV2011 și de creare a structurii de coordonare care urma să reunească principalii factori interesați la nivel european.

    3.1.        Derularea AEV2011 în statele membre

    Pentru a-și organiza participarea la Anul european, fiecare stat membru a desemnat un organism național de coordonare (ONC); diversitatea acestor organisme reflectă marea varietate de tradiții din statele membre în materie de voluntariat.

    ONC au primit bugete care au totalizat 3,549 milioane EUR pentru a coordona activitățile naționale din cadrul AEV2011, în conformitate cu programele naționale de lucru elaborate de fiecare ONC și aprobate de Comisia Europeană. În fiecare țară, la suma primită s-a adăugat și o cofinanțare de cel puțin 20%. Unele țări au furnizat o cofinanțare mai mare decât nivelul minim solicitat.

    În statele membre, au avut loc numeroase activități la nivel național, regional și local, printre care:

    · Activități de sensibilizare (campanii de comunicare, evenimente care au asigurat vizibilitatea, concursuri și ceremonii de decernare a premiilor, site-uri web, broșuri, articole promoționale, activități de comunicare cu presa, rețele sociale etc.);

    · Dezbateri (conferințe, seminare, reuniuni etc.);

    · Activități specializate (cercetări, studii, publicații etc.).

    Campaniile naționale de comunicare au avut impact, dat fiind faptul că au fost adaptate contextelor naționale. Cooperarea cu birourile reprezentanțelor Comisiei în statele membre și cu rețeaua Europe Direct a permis campaniilor de informare și sensibilizare să ajungă la un public mai larg. Anul european a completat programele și activitățile naționale existente în domeniul voluntariatului prin asigurarea finanțării și le-a conferit în același timp o dimensiune europeană.

    Au fost colectate numeroase exemple de bune practici și acțiuni inovatoare la nivel național și local (a se vedea anexa 1 pentru exemple de bune practici în statele membre).

    3.2.        Proiecte europene emblematice

    În octombrie 2010, a fost lansat un apel pentru propuneri de inițiative emblematice în urma căruia au fost selectate, în martie 2011, 33 de proiecte care promovau dezvoltarea rețelelor și inovarea în domeniul voluntariatului. Este vorba despre câte un proiect pe țară în cazul a paisprezece state membre, două proiecte finanțate în Franța, Germania, Grecia, Italia, Malta, Spania, Polonia și Regatul Unit și trei proiecte în Portugalia.

    Bugetul alocat cofinanțării proiectelor emblematice a fost de 1,964 milioane EUR. Cofinanțarea din partea Comisiei s-a limitat la maximum 60% din costurile totale eligibile ale unui proiect.

    S-a acordat prioritate proiectelor care își propuneau să testeze și să dezvolte programe noi și inovatoare și să construiască parteneriate pe termen lung între organizațiile societății civile și organismele din sectorul public implicate în activități de voluntariat. De asemenea, anumite teme au fost tratate cu prioritate, și anume sprijinirea voluntariatului de către angajatori, programele de mobilitate în domeniul voluntariatului pentru persoanele de orice vârstă cu accent special asupra tinerilor, excluderii sociale și activităților de voluntariat în care sunt implicate persoane în vârstă (a se vedea anexa 2 pentru exemple de proiecte emblematice de succes).

    O serie de abordări inovatoare cu privire la voluntariat au fost introduse prin proiecte emblematice europene și diseminate prin parteneriatele stabilite în urma apelului pentru propuneri. Cu toate acestea, potențialul proiectelor emblematice nu a fost întotdeauna exploatat la maximum în ceea ce privește diseminarea rezultatelor.

    3.3.        Acțiuni de sensibilizare la nivelul UE

    În cadrul Anului european, s-au organizat diverse acțiuni de sensibilizare a părților interesate și a publicului larg.

    Aceste acțiuni se încadrează în patru categorii:

    Turneul AEV2011:

    A fost organizat un turneu care s-a desfășurat timp de un an prin capitalele tuturor statelor membre. Organismele naționale de coordonare au fost invitate să ia legătura cu comunitatea locală a voluntarilor și să dezvolte un program de activități pentru etapa turneului desfășurată în țara lor. Ideea a fost să se aducă în prim-plan activitățile locale și naționale de voluntariat și să se creeze o platformă pentru dezvoltarea rețelelor și a schimbului de bune practici între părțile interesate la nivel național.

    Turneul AEV2011 a avut mai mult succes în unele țări decât în altele. Printre factorii de natură să asigure succesul s-au numărat: angajamentul profund al autorităților naționale și municipale în egală măsură, sentimentul că voluntarii dispun de mijloacele necesare pentru a acționa, o locație centrală și activitățile organizate în aer liber pentru a atrage vizitatori. Complementaritatea turneului cu alte programe ale UE, de exemplu, Tineretul în acțiune și Grundtvig, și cooperarea cu reprezentanțele Comisiei și cu rețelele Europe Direct a accentuat dimensiunea europeană a acțiunilor.

    Conferințele din cadrul AEV2011:

    Lansarea pentru presă a AEV2011 a avut loc la Bruxelles în decembrie 2010, iar în cursul anului 2011 au avut loc patru conferințe tematice la nivelul UE.

    În data de 8 ianuarie 2011, Anul european a fost lansat oficial la Budapesta de către Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de o jumătate de zi. Conferința cu tema „recunoașterea voluntariatului” s-a adresat în principal factorilor politici. La eveniment a participat Staffan Nilsson, președintele Comitetul Economic și Social European.

    Pe 23 și 24 mai 2011, a avut loc la Bruxelles o conferință tematică de două zile organizată în colaborare cu Comitetul Economic și Social European, cu scopul de a aborda diverse aspecte ale activității de voluntariat din punctul de vedere al persoanei care se oferă voluntar. La această conferință au participat președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și Staffan Nilsson, președintele Comitetului Economic și Social European.

    Pe 3 și 4 noiembrie 2011, la Atena a avut loc o conferință de o jumătate de zi cu tema „Abilitarea organizațiilor de voluntariat”, cu participarea vicepreședintelui Viviane Reding și a comisarului Maria Damanaki, care a pus accentul pe calitatea voluntariatului.

    Conferința de închidere a AEV2011 a avut loc pe 2 și 3 decembrie 2011, la Varșovia. Această conferință cu caracter politic, la care a participat comisarul Kristalina Georgieva, a pregătit terenul pentru politicile și acțiunile viitoare desfășurate la nivel european, național și regional, care vizează îmbunătățirea situației în domeniul voluntariatului în anii următori.

    Aceste conferințe tematice au fost foarte bine primite de către participanți. Conform sondajelor realizate după cele patru conferințe, marea majoritate a participanților au declarat că ele au fost utile sau foarte utile, iar efectul lor la nivelul formării și dezvoltării de rețele a fost considerat important.

    Site-ul web al AEV2011:

    Site-ul oficial al activităților de comunicare din cadrul AEV2011 (www.europa.eu/volunteering), a fost conceput pentru a fi interactiv, participativ și pentru a ajuta la formarea unui sentiment de apartenență la comunitate. Conținutul a fost furnizat - și încărcat - de antene (a se vedea mai jos), de voluntari care își împărtășeau experiențele și de ONC. Pe site au fost disponibile și informații cu caracter general privind voluntariatul, extrase din presă, rapoarte și fotografii din turneul AEV2011.

    Site-ul web a atras un număr mare de vizitatori, însă evaluarea ulterioară a arătat că el ar fi putut fi conceput într-un mod care să faciliteze și mai mult utilizarea.

    Antenele AEV2011:

    În fiecare stat membru, a fost selectat câte un tânăr reporter voluntar (antenă) care să producă texte și materiale video despre desfășurarea AEV2011 în alt stat membru. Materialele video au fost încărcate pe site-ul dedicat AEV2011 și s-a realizat și un scurt film de sinteză cuprinzând extrase din materialele video produse.

    Reportajele realizate de antene în cadrul AEV2011 au fost intens vizionate de utilizatorii site-ului, însă conform evaluării ulterioare, ar fi putut fi mai bine integrate cu celelalte activități ale Anului european.

    3.4.        Alianța pentru AEV 2011

    În 2010, a fost acordat un grant pentru acțiuni în valoare de 400 000 EUR în favoarea Alianței pentru AEV2011, o structură de coordonare care a reunit rețele și organizații europene importante active în domeniul voluntariatului. Adresa web: www.eyv2011.eu.

    Conform unui plan de lucru aprobat de Comisie, Alianța pentru AEV2011 s-a angajat să completeze activitățile de informare și comunicare ale Comisiei prin desfășurarea de activități care vizau cu precizie angajarea voluntarilor și a organizațiilor societății civile și prin coordonarea a șase grupuri de lucru ale căror activități au culminat cu elaborarea unei „Agende strategice privind voluntariatul în Europa (Policy Agenda on Volunteering in Europe – P.A.V.E.), o contribuție esențială a societății civile în cadrul Anului european.

    4.           Concluzii

    Anul european al voluntariatului a avut un impact pozitiv asupra sectorului voluntariatului, atât la nivel european, cât și la nivel național. Obiectivele și activitățile Anului european au fost relevante, iar abordarea aleasă, precisă și orientată spre rezultate, a asigurat atingerea obiectivelor propuse în toate statele membre, chiar dacă impactul a fost diferit în funcție de contextele naționale specifice.

    Anul European a determinat și a favorizat schimbări în domeniul voluntariatului la nivel european și național și a condus la adoptarea sau modificarea strategiilor de voluntariat și a legislației în anumite state membre. El le-a oferit organizatorilor mijloacele necesare pentru a ameliora calitatea acțiunilor și pentru a-și concentra atenția asupra unor domenii ca voluntariatul în marile companii sau voluntariatul ca experiență de învățare non-formală. Anul european a permis recunoașterea voluntariatului într-o mai mare măsură printr-o serie amplă de inițiative și a sensibilizat publicul cu privire la activitatea de voluntariat și valoarea sa pentru societate, prin intermediul presei și al campaniei europene de comunicare. Activitățile desfășurate la nivel național au avut un efect considerabil de multiplicare a acestor activități propuse la nivelul UE.

    Însă, înainte de toate, Anul european a contribuit la dezvoltarea de rețele și noi inițiative. El a completat activitățile existente și a pus în evidență dimensiunea europeană a voluntariatului.

    AEV2011 a pus bazele unor activități și structuri care merită duse mai departe și a permis adoptarea unor bune practici care vor aduce schimbări în anii următori.

    AEV2011 a determinat adoptarea a cinci documente de politică ale UE referitoare la voluntariat în Uniunea Europeană, și anume o comunicare a Comisiei, două seturi de concluzii ale Consiliului, un aviz al Comitetului Economic și Social European și un raport al Parlamentului European[20].

    Anul european al îmbătrânirii active (2012) a asigurat într-o oarecare măsură continuitatea în raport cu AEV 2011 prin intermediul unor acțiuni specifice. Sustenabilitatea va fi asigurată prin sinergii cu Anul european al cetățenilor (2013). Prin organizarea unei serii de ani europeni pe teme legate de cetățenie, cu accent pe diferite aspecte (Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluderii 2010, Anul european al voluntariatului 2011, Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații 2012 și Anul european al cetățenilor 2013), Comisia contribuie la explorarea conceptului de angajament civic sub diferitele sale forme.

    ANEXĂ

    Anexa 1: AEV2011 în cifre

    · 27 de state membre implicate;

    · 4 evenimente de mare vizibilitate la nivelul UE (Budapesta, Bruxelles, Atena și Varșovia);

    · O serie de evenimente cu vizibilitate găzduite de instituții europene, de exemplu a doua convenție a voluntariatului și conferința părților interesate organizate de Forumul European al Tineretului și găzduite de Comitetul Economic și Social European și de Parlamentul European sau forumul autorităților regionale și locale în acțiune în cursul AEV2011, organizat de Comitetul Regiunilor;

    · Patru audieri publice cu privire la voluntariat organizate de Comitetul Economic și Social European;

    · Numeroase activități naționale, regionale și locale promovate de organismele naționale de coordonare sau de societatea civilă, în toate cele 27 de state membre;

    · Un buget total de 6,021 milioane EUR pentru activitățile desfășurate în statele membre;

    · O rată medie de cofinanțare națională de 41,04% pentru activitățile desfășurate la nivel național în cadrul Anului european, din bugetele naționale;

    · Un buget total de 3,274 milioane EUR pentru proiecte emblematice europene;

    · O rată medie de cofinanțare de 40,99% pentru proiecte emblematice europene;

    · Un buget total de 14,507 milioane EUR: 10,694 milioane EUR de la bugetul UE + 2,471 milioane EUR din bugetele naționale + 1,342 milioane EUR cofinanțare pentru proiecte emblematice;

    · Peste 56 000 de vizitatori în cadrul turneului AEV2011;

    · 950 de ateliere și dezbateri pe teme legate de voluntariat și 261 de reprezentații culturale organizate în cursul turneului AEV2011;

    · 1 660 de organizații participante la turneul AEV 2011;

    · Mii de articole în presa scrisă și online cu privire la Anul european și la turneul AEV 2011;

    · 366 172 de vizitatori unici pe site-ul dedicat AEV2011 și 1 556 milioane de pagini vizitate;

    · Peste 3 880 de imagini încărcate pe site-ul dedicat AEV2011;

    · Peste 420 de materiale video încărcate pe site-ul dedicat AEV2011;

    · Clipurile video despre AEV2011 au fost vizionate de peste 26 000 de ori;

    · 27 de reportaje scrise + cronici zilnice, fotografii și înregistrări video despre AEV2011 furnizate de reporterii-antenă din toate statele membre;

    · Peste 1,2 milioane de vizitatori online care au accesat reportajele antenelor;

    · 2 175 527 ore de voluntariat înregistrate pe site-ul Alianței pentru AEV2011, www.eyv2011.eu.

    ANEXA 2:      Activități desfășurate în statele membre: exemplele de bune practici

    Austria

    Pe 17 și 18 iunie, mai multe organizații de voluntari din Austria au organizat pentru prima dată o zi națională a voluntariatului, cu titlul „Tag der freiwilligen Überraschungen”. Acțiunea s-a desfășurat sub forma unei zile a porților deschise, în cadrul căreia au fost prezentate activitățile de voluntariat desfășurate în Austria, iar cetățenii interesați au fost invitați să se alăture voluntarilor și să se implice la rândul lor. A fost creată o bază de date care să le permită cetățenilor interesați să găsească oportunități de voluntariat în funcție de interesele lor specifice sau de zona în care locuiesc. În întreaga țară au avut loc peste 600 de evenimente, iar la activități au participat peste 10 000 de cetățeni.

    Belgia

    Pe 15 noiembrie 2011, voluntari din trei comunități din Belgia s-a întâlnit cu reprezentanți ai familiei regale. În mesajul său de Crăciun, în 2011, regele a mulțumit voluntarilor pentru angajamentul lor. În cadrul comunității francofone s-a organizat o expoziție itinerantă care a prezentat portretele a 52 de voluntari, iar în cadrul comunității germanofone voluntarii au plantat 76 000 de arbori (unul pentru fiecare locuitor).

    Bulgaria

    Ministerul Educației Fizice și Sporturilor și Agenția de stat pentru bulgarii din străinătate au organizat o conferință la Bansko, cu participarea a 250 de copii din comunitățile bulgare din Macedoniei, Serbia, Albania, România, Moldova și Ucraina. Cu această ocazie, la Bansko a fost plantată Pădurea voluntarilor.

    Cipru

    Turneul AEV2011 a poposit la Nicosia între 4 și 6 aprilie 2011 și fost deschis de prima doamnă a Republicii Cipru, Elsie Christofia. Organizațiile de voluntari și-au prezentat experiența și activitățile în domenii precum sportul, acțiunile pentru tineret, prevenirea consumului de droguri, siguranța rutieră sau asistența acordată cetățenilor în vârstă. Municipalitățile au prezentat exemple de acțiuni prin care se poate oferi ajutor celor din jur, care au ilustrat satisfacția oferită de activitățile de voluntariat. Vizitatorii au avut ocazia de a participa la un curs de prim ajutor la fața locului sau de a învăța elemente de bază ale limbajului semnelor.

    Republica Cehă

    În Republica Cehă, în ianuarie 2011 a fost lansat un nou site web despre voluntariat, care a devenit site-ul național al tuturor organizațiilor de voluntari. În noiembrie 2011, acest site a fost completat cu o bază de date care prezintă oportunitățile de voluntariat și care le permite organizațiilor să publice anunțuri și voluntarilor să caute organizații de voluntariat. AEV 2011 a oferit, de asemenea, ocazia elaborării unei publicații care prezintă douăzeci și două de portrete de voluntari: tineri, persoane în vârstă, femei, bărbați, absolvenți de liceu sau de facultate, oameni din marile orașe sau de la țară. Publicația a fost realizată în limba cehă și în limba engleză.

    Danemarca

    În Danemarca, turneul AEV2011 a avut loc între 1 și 3 august într-un cort instalat în piața Axel Torv din Copenhaga, tema aleasă fiind „Numeroasele chipuri al voluntariatului”, cu scopul de a evidenția diversitatea activităților de voluntariat din Danemarca. Organizațiile de voluntariat au avut ocazia să își prezinte proiectele și activitățile. Au participat peste 28 de organizații. Pentru a atrage vizitatori, au fost organizate o expoziție de fotografie, concerte muzicale, un concurs de fotbal, o prezentare de modă și demonstrații de prim ajutor. A fost, de asemenea, instalat un cort care a adăpostit un târg al organizațiilor participante.

    Estonia

    În Estonia, s-a desfășurat un program-pilot de două luni dedicat angajaților din sectoarele public și privat, cu scopul de trimite voluntari de la cinci companii și cinci ministere să lucreze în cadrul a 20 de organizații neguvernamentale. Programul a vizat promovarea cooperării între trei sectoare: voluntari, ONG-uri și sectorul public. Ca urmare, 28 voluntari au desfășurat 160-226 ore de voluntariat. În plus, ONG-urile au învățat cum să angajeze profesioniști, iar angajații au devenit mai conștienți de avantajele voluntariatului. Va exista și un program de follow-up coordonat de NENO (Network of Estonian Non-profit Organisations), organizat sub o altă formă și finanțat de Ministerul de Interne din Estonia.

    Finlanda

    Site-ul web al AEV2011 (www.tuntitili.fi) a inclus un motor de căutare a oportunităților de voluntariat. Peste 120 de organizații din diferite sectoare au luat parte la crearea bazei de date a motorului, care le oferă vizitatorilor posibilitatea de a lăsa date de contact și de a menționa cât timp doresc să lucreze ca voluntari în cadrul unui anumit proiect. Până în decembrie 2011, au fost înregistrate peste 99 000 de ore. Motorul de căutare a fost promovat în reviste, biblioteci și prin intermediul rețelelor sociale.

    Franța

    În Franța, a fost dezvoltat proiectul „Action de sensibilisation des jeunes” pentru a sensibiliza tinerii în legătură cu tema voluntariatului și pentru a-i mobiliza în acest sens. Acest proiect a fost coordonat de un grup de asociații și reprezentanți ai ministerelor franceze. A fost constituit un grup de tineri ambasadori, ei înșiși voluntari, cu misiunea de a discuta cu elevii și studenții despre activitățile de voluntariat. Ministerele au trimis o scrisoare directorilor de școală, în care li se propunea să-i invite pe acești ambasadori să viziteze școlile. În școli au fost distribuite o broșură destinată mai multor categorii de vârstă și un ghid adresat profesorilor și directorilor. Acest proiect a ajuns la aproximativ 10 000 de tineri.

    Germania

    Proiectul internațional „Sieben Brücken, die verbinden" s-a desfășurat în cinci țări europene (Danemarca, Polonia, Republica Cehă, Austria și Germania) cu tradiții diverse în materie de voluntariat. Proiectul a fost dezvoltat de Academia socială din Potsdam AWO SANO în colaborare cu Ministerul Federal pentru Familie, Persoane în vârstă, Femei și Tineret. În partea germană, proiectul a implicat părți interesate din Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Saxonia și Bavaria. Scopul proiectului a fost să le permită participanților să se întâlnească într-un context european, să învețe unii de la alții și să discute despre rolul pe care îl joacă angajamentul civic în fiecare țară participantă.

    Grecia

    În Grecia, s-a optat pentru o combinație între educația non-formală și sistemul de învățământ formal, care s-a soldat cu realizarea unui manual despre voluntariat adresat elevilor de liceu. La baza proiectului a stat ideea de a promova o nouă cultură a voluntariatului începând dintr-o etapă timpurie a dezvoltării tinerilor. Manualul va fi disponibil online și distribuit în școli. El va conține informații generale cu privire la voluntariat, caracteristicile sale, ce este și ce nu este voluntariatul, avantajele și dezavantajele sale, motivele care stau la baza voluntariatului, istoricul activității de voluntariat, întâmplări legate de voluntariat, programe de voluntariat existente și explicații concrete despre cum se pot organiza activități de voluntariat în clasă. Manualul va conține fotografii și benzi desenate.

    Ungaria

    O inițiativă amplă de colectare a deșeurilor, intitulată „TeSzedd! Voluntari pentru o Ungarie curată”, una dintre cele mai vizibile activități desfășurate în Ungaria în cadrul AEV2011, a fost organizată de Ministerul Administrației Publice și Justiției și de Ministerul Dezvoltării Rurale. Cei peste 160 000 de participanți s-au înscris prin intermediul site-ului web. Pe 21 mai 2011, mai multe grupuri de voluntari locali, ajutați de o rețea de coordonatori regionali, au întreprins o acțiune de curățare a mediului înconjurător. În campanie s-au implicat persoane fizice, organizații ale societății civile, companii, ministere, administrații locale și instituții, în 1 500 de locații din toată Ungaria. Ca urmare, au fost colectate mii de tone de deșeuri. Evenimentul „TeSzedd!” de colectare a deșeurilor a fost promovat printr-o campanie națională la posturile de televiziune, radio, în presa scrisă și prin intermediul rețelelor sociale.

    Irlanda

    Organismul național de coordonare din Irlanda împreună cu peste 20 de centre de voluntari, a coordonat Ziua națională a voluntariatului, în data de 30 septembrie 2011. Evenimentul principal al acestei zile s-a intitulat „knit-a-thon”: mii de voluntari din întreaga țară au tricotate fulare, căciuli și mănuși pentru organizațiile de caritate. Școlile din toată țara s-au implicat în activități de strângere de fonduri și în proiecte practice de voluntariat. Peste 10 000 de voluntari din întreaga țară au luat parte la proiect. Angajați ai companiilor din toată Irlanda au investit timp și energie în proiecte de voluntariat la nivel național. Cinci candidați la președinție au participat la un eveniment desfășurat la Dublin. Ziua națională a voluntariatului s-a bucurat de o bună acoperire în presa scrisă, audiovizuală și online.

    Italia

    În contextul AEV2011 și al festivităților organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la unificarea Italiei, a fost lansat proiectul CSVnet care a vizat coordonarea națională a centrelor de servicii pentru voluntariat prin dezvoltarea unui proces participativ care a condus la crearea unui manifest pentru promovarea voluntariatului în rândul tinerilor și la organizarea unui eveniment cu vizibilitate dedicat acestora. Proiectul și studiul intitulat „Când tinerii participă”, promovate de CSVnet și de Forumul național al tineretului, au arătat că atitudinea tinerilor față de școală, muncă și voluntariat a cunoscut o schimbare constantă și, ca atare, este foarte important ca tinerii să fie implicați în conceperea și implementarea acțiunilor de voluntariat dedicate tinerilor.

    Letonia

    Una dintre inițiativele de succes desfășurate în Letonia în cadrul AEV2011 a fost crearea unor platforme de comunicare virtuale pentru promovarea voluntariatului, care să impulsioneze colaborarea între voluntari și între „furnizorii de muncă voluntară”. În urma unei cereri de propuneri, au fost selectate patru proiecte ale unor ONG-uri, care au fost sprijinite pentru a dezvolta și promova platforme de comunicare pentru încurajarea voluntariatului și motivarea diferitelor categorii sociale, în special a tinerilor. Proiectul a oferit instituțiilor naționale și locale posibilitatea de a alege voluntari, iar voluntarilor ocazia de a-și oferi serviciile. Această bază de date online pentru plasarea voluntarilor a rămas disponibilă și după 2011.

    Lituania

    Un bun exemplu de promovare a activităților de voluntariat din Lituania la nivel regional a fost concursul „Capitala activităților de voluntariat”. Cinci orașe (Birzai, Alytus, Kedainiai, Siauliai și Palanga) au fost selectate pentru a fi, timp de o lună, capitale ale activităților de voluntariat. Pe parcursul proiectului, au avut loc sute de evenimente la care au participat mii de persoane. Activitățile au variat, în funcție de oraș, de la acțiuni de caritate și concerte la evenimente sportive, de la acțiuni de protecție a mediului, concursuri artistice sau activități legate de protecția drepturilor animalelor la acțiuni de lectură a poveștilor pentru copii în parcuri publice și crearea de centre locale de voluntariat. Activitățile au reunit în jurul unei teme comune reprezentanți ai autorităților locale, întreprinderi și localnici.

    Luxemburg

    În Luxemburg, „Sărbătoarea voluntariatului" organizată la Schengen a fost un eveniment transfrontalier de mare succes. Datorită participării partenerilor francezi și germani, evenimentul a reflectat caracterul european al AEV2011. Scopul său a fost să mulțumească voluntarilor pentru angajamentul lor în beneficiul societății. Printre evenimentele zilei s-au numărat demonstrații ale brigăzilor de pompieri și ale echipelor de salvare, concerte și jocuri pentru copii.

    Malta

    Turneul AEV2011 a făcut ultimul popas în Malta, între 28 noiembrie și 5 decembrie. În acest scop, a fost instalat un cort în vechiul terminus pentru autobuze din Valletta. Consiliul maltez pentru sectorul voluntariatului a pus 15 standuri la dispoziția organizațiilor de voluntari, pentru a le oferi ocazia de a‑și prezenta activitățile. Fiecare zi a turneului a fost dedicată unei anumite teme: mediul, bunăstarea animalelor, artă și cultură, tineret, sport, asistență socială și umanitară, sănătate.

    Țările de Jos

    Municipalitățile olandeze au fost invitate să acorde premii pentru excelență în activitățile de voluntariat, evaluate în cadrul a patru categorii: premiul pentru pasiune dedicat cetățenilor sau organizațiilor care au pus cel mai mult suflet în munca de voluntariat, premiul pentru inovare rezervat celei mai inovatoare persoane sau organizații, premiul pentru angajament dedicat persoanei sau organizației cu cele mai bune rezultate în mobilizarea cetățenilor și premiul pentru competență destinat persoanei sau organizației care a făcut cele mai semnificative eforturi în direcția dezvoltării talentelor. În urma selecției la nivel local și regional, a fost organizată o ceremonie națională de premiere în cadrul evenimentului de închidere a Anului european al voluntariatului 2011, în data de 7 decembrie, cu participarea Prințesei Margriet a Țărilor de Jos.

    Polonia

    Organizația Internațională a Muncii, proiectul european privind măsurarea activității de voluntariat și Ministerul Muncii și Politicii Sociale din Polonia au găzduit la Varșovia, în perioada 28-29 septembrie, un atelier dedicat specialiștilor în statistica muncii și reprezentanților societății civile. Obiectivul atelierului a fost acela de a conecta birourile de statistică cu grupări ale societății civile, să le asigure formarea profesională în domeniul metodologiei din noul manual al OIM privind măsurarea activității de voluntariat, să faciliteze discuțiile despre posibilitatea implementării manualului OIM în statele membre ale UE și schimbul de bune practici între țările care încep sau au în vedere să implementeze manualul. Biroul statistic central din Polonia a implementat deja manualul OIM.

    Portugalia

    Pe 23 și 24 mai, Organismul național de coordonare pentru AEV2011 a organizat un seminar cu tema „Voluntariatul în Marea Mediterană – o identitate culturală” cu participarea unor experți din Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania, reprezentanți ai mai multor universități, responsabili de infrastructuri și organizații de voluntariat. Obiectivul seminarului a fost să se concentreze asupra identității culturale a voluntarilor (valori și concepte) și asupra organizării activităților de voluntariat în fiecare țară, precum și asupra schimbului de bune practici. În cadrul sesiunii de închidere, profesorul Rogério Roque Amaro a propus dezbaterea intitulată „Voluntariatul în vremuri de criză: impact și provocări”.

    Slovacia

    Expoziția itinerantă „Caravana” a făcut cunoscută ideea aflată la baza AEV2011 în cinci municipalități din regiunile slovace, Košice, Prešov, Žilina, Nitra și Komárno, oferindu-le cetățenilor din orașe situate în afara capitalei Bratislava posibilitatea de a afla mai multe despre Anul european și obiectivele acestuia, precum și despre posibilitățile de voluntariat disponibile în regiunea lor. Multe ONG-uri locale și regionale și-au prezentat activitățile prin intermediul standurilor, al imaginilor, fotografiilor și înregistrărilor video și au discutat cu cetățenii despre oportunitățile de voluntariat. Mai multe organizații locale de artă și cultură au organizat spectacole de dans și muzică, copiii au primit cadouri și jocuri, au fost organizate concursuri despre UE și AEV și s-au distribuit informații despre instituțiile, programele, inițiativele și punctele de contact din UE. Caravana a contribuit la formarea de rețele între ONG-uri, factorii de decizie politică, autoritățile locale și populație și la diminuarea decalajelor existente între capitală și zonele mai îndepărtate.

    Slovenia

    Și în Slovenia s-a decis ca turneul AEV2011 să nu se limiteze la capitală, ci să treacă prin 20 de orașe din țară, permițând astfel promovarea pe scară largă a activităților de voluntariat și încurajarea implicării cetățenilor. Au fost organizate târguri de voluntariat în cadrul cărora organizațiile de voluntari au avut posibilitatea de a-și prezenta activitățile. Au avut loc mese rotunde, dezbateri și discuții de grup pe diferite teme, în special despre voluntariatul tinerilor, voluntariatul în companii și sensibilizarea administrației publice cu privire la importanța voluntariatului. În total, la evenimente au participat aproximativ 400 de organizații de voluntari. Turneul din Slovenia s-a bucurat de o acoperire bună în presa centrală și locală și a primit reacții pozitive din partea publicului larg.

    Spania

    Cu prilejul popasului făcut la Madrid în cadrul turneului AEV2011, a fost organizat un joc între generații, intitulat „Dale color al mundo”, la care au participat colegii, licee și centre destinate persoanelor în vârstă din comunitatea autonomă. Intenția organizatorilor a fost să elaboreze o metodologie care să ajute atât tinerii, cât și persoanele în vârstă să descopere valorile sociale al voluntariatului. În prima fază a concursului, s-au organizat jocuri în paralel pentru grupuri de tineri și pentru grupuri de persoane în vârstă. În a doua fază, concluziile tinerilor și ale persoanelor în vârstă au fost reunite și s-au tras concluzii comune. Proiectul a fost dezvoltat în cooperare cu Biroul Parlamentului European din Spania. El s-a bucurat de o bună acoperire în presă, inclusiv la televiziunea națională.

    România

    Gala națională pentru recunoașterea voluntarilor și a proiectelor de voluntariat a avut loc în data de 12 decembrie 2011, la hotelul Howard Johnson Grand Plaza din București. Evenimentul a fost organizat de ONC, Federația Volum și Agenția Națională pentru programe comunitare în domeniul educației și formării profesionale. Procesul de atribuire premiilor a fost structurat în 22 categorii, pe baza unui sistem transparent de nominalizări de voluntari și proiecte de voluntariat pentru activități implementate în cursul anului 2011. Organizatorii au primit peste 200 de propuneri; jumătate dintre acestea au fost preselectate, iar autorii lor au fost invitați să participe la ceremonia de premiere. A fost constituit un juriu independent pentru a desemna câștigătorul. A fost publicată o broșură cu titlul „Portretul voluntarului” în care sunt prezentați finaliștii și activitățile recompensate. Evenimentul s-a bucurat de o bună acoperire în presă.

    Suedia

    Circa 100 000 de persoane au vizitat Târgul anual de carte de la Göteborg (22-25 septembrie), în cadrul căruia organismul național de coordonare, Comisia Europeană și Parlamentul European au fost prezenți cu un stand. Aproximativ 250 de persoane au ascultat interviuri cu șapte autori suedezi celebri care și-au povestit experiențele legate de voluntariat și au explicat ce îi motivează. Târgul de carte s-a dovedit a fi o oportunitate de a prezenta o perspectivă diferită, cea a acestor autori. Consiliul național pentru afaceri legate de tineret a avut, la rândul său, posibilitatea de a-și uni forțele cu Comisia Europeană și Parlamentul European și de a atrage atenția unui public numeros asupra Anului european al voluntariatului.

    Regatul Unit

    Ca parte a programului de lucru național pentru AEV2011, Volunteering England (VE) a primit sarcina de a identifica, elabora și disemina bune practici în materie de sprijinire a voluntariatului de către angajatori. În acest context, VE a creat un nucleu online care oferă informații legate de acest subiect - de exemplu, studii de caz, cercetări recente și o listă cuprinzătoare de consultanți și brokeri în domeniu, atât consacrați, cât și mai puțin cunoscuți. VE a invitat trei centre de voluntariat (organizații locale care oferă sprijin pentru infrastructurile necesare în activitățile de voluntariat) să încerce șase noi metode de stimulare a voluntariatului sprijinit de angajatori. VE a reușit să ajungă la peste 500 000 de persoane din toate sectoarele și a apelat la centrele de voluntari pentru a testa în profunzime noi sisteme și metode. Au fost organizate 23 de evenimente la care au participat în total 1 700 de delegați.

    ANEXA 3: Proiecte europene emblematice: exemple de bune practici

    Bugetul de 1,964 milioane EUR alocat unui număr de 33 de proiecte pentru a acoperi până la 60% din costurile totale eligibile în 23 de state membre a contribuit la finanțarea mai multor domenii din sectorul voluntariatului. Activitățile vizate s-au referit la șase teme diferite, repartizate după cum urmează:

    · unsprezece proiecte care au vizat dezvoltarea informării, promovării și cercetării în domeniul voluntariatului (sondaje, stabilirea unor standarde de calitate, concursuri de creație audiovizuală), cu scopul de a facilita schimbul de bune practici, de a trezi interesul publicului și de a aprofunda cunoștințele cu privire la această problemă;

    · șase proiecte adresate tinerilor (pentru a-i stimula să facă voluntariat în străinătate și pentru a-i sensibiliza și motiva să se angajeze social și să participe la activități de voluntariat) sau pentru a convinge persoanele vârstnice să petreacă mai mult timp cu generațiile mai tinere;

    · cinci proiecte de promovare a „comunităților dinamice în care cetățenii se mobilizează”, de sprijinire a integrării migranților și a persoanelor dezavantajate în comunitățile locale și de prezentare a rolului social al voluntariatului, atât pentru comunitate, cât și pentru mediu;

    · patru proiecte privind serviciile sociale (prevenirea comportamentelor periculoase și sprijinirea voluntariatului pentru integrarea socială) și voluntariatul în domeniul asistenței medicale;

    · patru proiecte axate pe cercetare, schimbul de informații și diseminarea tehnologiilor, cu accent pe extinderea utilizării acestora de către voluntari;

    · trei proiecte privind voluntariatul în rândul angajaților.

    EXEMPLE DE INIȚIATIVE LANSATE ÎN CADRUL PROIECTELOR EMBLEMATICE

    Noaptea europeană fără accidente – 15 octombrie 2011 Voluntarii se implică foarte mult în activități sociale care vizează prevenirea comportamentelor periculoase. Noaptea europeană fără accidente a fost un proiect emblematic coordonat de Responsible Young Drivers Foundation din Belgia, în toate cele 27 de state membre ale UE, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2011. 1 000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani s-au implicat în proiect pentru a-i convinge pe tinerii șoferi să conducă în siguranță și să nu consume droguri și alcool. Abordarea aleasă a fost relaxată, informală și de la egal la egal; miile de voluntari au fost prezenți în 200 de cluburi de noapte din întreaga UE. Ei s-au instalat în spații „de sensibilizare” la intrarea în cluburi și le-au cerut petrecăreților să participe la o încercare: să sufle în alcoolmetru înainte de a pleca cu mașina și să promită că nu vor bea alcool toată noaptea, în semn de angajament. Conducătorii auto care au acceptat provocarea au fost invitați, la ieșirea din club, să se supună unui al doilea test de alcoolemie sau de depistare a drogurilor pentru a dovedi că sunt în stare să conducă în siguranță, oferind astfel un exemplu pentru prieteni și pentru ceilalți tineri șoferi.

    „Tehnologia digitală în serviciul voluntariatului și al incluziunii sociale ” Coordonat de Banco Informatico, Tecnologico e Biomedico și desfășurat în parteneriat cu patru asociații și o instituție dintr-o provincie italiană, acest proiect emblematic a contribuit la extinderea accesului digital pentru un număr considerabil de proiecte sociale. Partenerii și-au unit eforturile pentru a colecta dispozitive electronice „depășite”, în special calculatoare sau instrumente medicale care ar fi fost aruncate, utilizându-le în beneficiul organizațiilor de voluntariat și al persoanelor defavorizate. Această inițiativă a oferit instrumentele digitale de mai bună calitate unui mare număr de asociații și a dus la ameliorarea competențelor digitale ale persoanelor refractare față de utilizarea calculatoarelor, facilitând diseminarea generală a tehnologiilor digitale în sectorul nonprofit.

    Mișcarea voluntarilor pentru spațiile verzi Coordonat de celula de acțiuni alternative pentru tineret cu implicarea a patru organizații partenere din Grecia și Cipru, printre care și un minister, acest proiect a motivat persoane de orice vârstă, potențial interesate să se angajeze social și să sprijine activitatea de voluntariat pentru protecția spațiilor verzi. Inițiativele, de exemplu conferințe, ateliere și studii, au avut drept scop să sensibilizeze opinia publică cu privire la avantajele pe care le-ar avea acțiunile de voluntariat desfășurate în parcurile urbane asupra calității mediului. Proiectul a permis acumularea de noi cunoștințe științifice generale în domeniul voluntariatului în beneficiul spațiilor verzi urbane și suburbane, contribuind la lupta împotriva schimbărilor climatice, în special în ceea ce privește comunicarea și acțiunile de sensibilizare.

    „Serve the city” „Serve de city” este un proiect dezvoltat în Portugalia, dedicat persoanelor fără adăpost și grupurilor marginalizate social. Cinci asociații au colaborat pe parcursul întregului an în beneficiul grupurilor dezavantajate din Lisabona. Voluntarii au organizat câteva mese comunitare într-un cadru informal, neobișnuit și primitor, oferindu-le participanților ocazia unică de a stabili relații pe termen lung și de a primi sprijin emoțional, psihologic, spiritual și practic. Spre deosebire de mesele oferite de obicei de biserică sau de alte asociații, la care oamenii se pot simți jenați sau neimplicați la nivel uman, „Serve the city” a organizat pentru persoanele marginalizate și fără adăpost mese în sânul comunității. Așadar, acest proiect le-a permis organizațiilor de voluntari să-și amelioreze competențele în materie de comunicare și organizare, având în același timp efecte benefice asupra vieții grupurilor vizate.

    Audiovizualul și rolul său în promovarea voluntariatului Trei asociații (din Regatul Unit și Țările de Jos), în frunte cu asociația britanică CSV (Community Service Volunteers) au colaborat cu BBC, binecunoscuta companie de radiodifuziune, pentru a atrage noi parteneri și a crea o rețea de voluntariat mai puternică, care să permită schimburile de idei și experiență cu privire la modalitățile în care se poate ajunge la public prin intermediul radioului și al televiziunii. Cea mai originală contribuție la proiect provine din încercarea de a promova voluntariatul la scară europeană cu ajutorul radioului și al televiziunii. În cadrul unei conferințe de 2 zile, organizată în septembrie 2011, delegați din multe țări ale UE au discutat despre modalitățile de a pune în aplicare cele mai bune strategii care să intensifice eforturile de creștere a vizibilității și, în ansamblu, a participării active a posibililor voluntari. Discuțiile s-au referit în principal la strategiile care să le permită țărilor unde difuzarea emisiunilor cu caracter social și voluntariatul nu sunt foarte răspândite sau sunt chiar inexistente să îndepărteze principalele obstacole care le împiedică să sensibilizeze populația cu privire la voluntariat și să-i determine pe cetățeni să se angajeze social. Pentru a impulsiona acest proces, concluziile conferinței au fost prezentate în cadrul celei de-a 20-a conferințe Volonteurope anuale, care a avut loc în Regatul Unit (la Edinburgh), între 20 și 23 octombrie 2011.

    „Volunteer! …through road safety” Obiectivul proiectului „Volunteer! …through road safety” realizat de „Open Youth” din Bulgaria împreună cu două asociații belgiene, o municipalitate bulgară și Ministerul Sănătății din Bulgaria, este de a testa o metodă de dezvoltare a unui model european care să le permită organizațiilor să aleagă în cunoștință de cauză între a organiza o acțiune unică de voluntariat sau o campanie de voluntariat de mare anvergură, având în vedere circumstanțele și efectul dorit, metoda bazându-se pe comunicarea de la egal la egal și vizând promovarea participării civice. Rezultatul proiectului este o metodologie ușor de transferat la nivel european pe baza constatărilor făcute. Proiectul nu și-a propus numai să răspundă la întrebarea „Ce înseamnă să fii voluntar?”, ci și să ofere răspunsuri concrete la alte două întrebări, mai importante: „De ce să lucrezi ca voluntar?” și „Cum să fii voluntar?” Printre altele, proiectul s-a soldat cu trei filme scurte de animație (de 29, 51 și 50 de secunde, pe temele: Ce? De ce? Cum?) concepute pentru a le transmite voluntarilor mesajele dorite într-un mod amuzant și neconvențional. Ele pot fi vizionate pe site-ul web al proiectului: http://roadsafetyvolunteers.open-youth.org/index.php?lang=en

    Valori și activități de voluntariat și voluntariat online Proiectul organizat de „Good Network Foundation” împreună cu trei asociații poloneze și o instituție municipală a constat din două activități complementare: a) o campanie cu privire la valorile fundamentale ale voluntariatului, care a promovat diferite forme de voluntariat și a contribuit la sensibilizarea publicului în legătură cu valoarea voluntariatului, pentru a combate imaginea deformată și negativă pe care o are publicul din Polonia despre voluntariat. b) un concurs european „Descoperă voluntariatul online” organizat la scară europeană și axat pe promovarea voluntariatului online (voluntariat prin intermediul internetului). Proiectul are drept obiectiv sensibilizarea publicului cu privire la valoarea voluntariatului, promovarea diferitelor activități de voluntariat și încurajarea societății civile să beneficieze de noile tipuri de voluntariat (în special voluntariat online), oferindu-le cetățenilor mijloacele necesare pentru combaterea excluderii sociale și ameliorarea calității voluntariatului. Proiectul include și o cercetare referitoare la diferitele forme și valori ale voluntariatului și o colecție de mărturii ale voluntarilor filmate într-un mod interactiv și inovator: vizitatorii site-ului fundației (www.tojestwolontariat.pl) pot încărca aici filme scurte.

    [1]               Decizia nr. 37/2010/CE a Consiliului privind Anul European al Activităților de Voluntariat care Promovează Cetățenia Activă (2011) din 27 noiembrie 2009, JO L 17, 22.1.2010, p. 43 - 49.

    [2]               Evaluarea Anului european al voluntariatului 2011, Deloitte, iunie 2012.

    [3]               Avizul Comitetului Economic și Social European privind activitatea de voluntariat: rolul și impactul acesteia în societatea europeană; SOC/243-EESC 1575/2006.

    [4]               Declarație scrisă privind decizia de a declara anul 2011 drept An european al voluntariatului, 9.4.2008.

    [5]               Comunicare privind politicile UE și voluntariatul: Recunoașterea și promovarea activităților de voluntariat transfrontaliere în UE ”, COM (2011) 568 final, 20.9.2011.

    [6]               Concluziile Consiliului privind rolul activităților voluntare în politica socială din 3 octombrie 2011;

    [7]               Concluziile Consiliului privind rolul activităților de voluntariat în sport pentru promovarea cetățeniei active din 28 și 29.11.2011.

    [8]               Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Comunicare privind politicile UE și voluntariatul: Recunoașterea și promovarea activităților de voluntariat transfrontaliere în UE din 28 martie 2012, SOC 431-CESE 824/2012.

    [9]               Raport privind recunoașterea și promovarea activităților de voluntariat transfrontaliere în UE din 12 iunie 2012, Parlamentul European, A7-0166/2012/P7_TA(2°12)0236.

    [10]             COM(2012)485, 5.9.2012.

    [11]             Decizia nr. 1719/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15.11.2006, JO L 327, 24.11.2006, p. 30-44.

    [12]             Decizia nr. 1904/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12.12.2006, JO L 378, 27.12.2006, p. 32-40.

    [13]             Decizia nr. 1720/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15.11.2006, JO L 327, 24.11.2006, p. 45.

    [14]             Erasmus pentru toți: Programul UE pentru educație, formare, tineret și sport, COM (2011) 787 final din 23.11.2011.

    [15]             COM(2012)514, 19.9.2012.

    [16]             O nouă strategie a UE (2011-2014) pentru responsabilitatea socială a întreprinderilor, COM (2011) 681 final, 25.10.2011.

    [17]             Voluntariatul în Uniunea Europeană, studiu realizat de Comisia Europeană – DG EAC, GHK, 2010.

    [18]             Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu referitor la aplicarea Directivei 2004/114/CE privind condițiile de admisie a resortisanților țărilor terțe pentru studii, schimb de elevi, formare profesională neremunerată sau servicii de voluntariat, COM(2011) 587 final din 28.9.2011.

    [19]             AGE, AEVSO, AVSO, Caritas Europe, COFACE, CVA, CSR Europe, ENGAGE, Erasmus Student Network, Euclid Network, Eurodiaconia, EAPN, CEDAG, ENGSO, ENGSO Youth, ESAN, AEGEE, CEV, YFJ, ICYE, ISGF, Johanniter International, MHE, Red Cross, Social Platform, SOLIDAR, ALDA, CESES, EUCIS-LLL, EFIL, FEBA, EURAG, EJJO, ENNA, IPPF EN, ISCA, WAGGS, WOSM, Volonteurope.

    [20]             Pentru trimiteri, a se vedea notele de subsol 5-9.

    Top