EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1216(02)

Raport privind conturile anuale ale întreprinderii comune Clean Sky pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

JO C 368, 16.12.2011, p. 8–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 368/8


RAPORT

privind conturile anuale ale întreprinderii comune Clean Sky pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

2011/C 368/02

INTRODUCERE

1.

Întreprinderea comună Clean Sky, cu sediul la Bruxelles, a fost creată în decembrie 2007 (1) pentru o perioadă de zece ani.

2.

Obiectivul întreprinderii comune Clean Sky este accelerarea dezvoltării, a validării și a demonstrării, în Uniunea Europeană, a tehnologiilor de transport aerian care au un impact scăzut asupra mediului, în vederea punerii cât mai rapide în funcțiune a acestor tehnologii (2). Activitățile de cercetare coordonate de întreprinderea comună sunt împărțite pe șase sectoare tehnologice sau „demonstratoare tehnologice integrate” (DTI).

3.

Membrii fondatori ai întreprinderii comune sunt Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie, partenerii din sectorul industrial care și-au asumat rolul de coordonatori pentru demonstratoarele tehnologice integrate, precum și membrii asociați ai DTI-urilor.

4.

Contribuția maximă care poate fi acordată de UE pentru acoperirea costurilor de funcționare și a celor legate de activitățile de cercetare ale întreprinderii comune Clean Sky este de 800 de milioane de euro, sumă care este finanțată de la bugetul celui de Al șaptelea program-cadru pentru cercetare (3). Ceilalți membri ai întreprinderii comune contribuie cu resurse de valoare cel puțin egală cu valoarea contribuției UE, o parte din aceste resurse putând fi furnizate și în natură.

5.

Întreprinderea comună a început să își desfășoare activitatea în mod autonom la data de 16 noiembrie 2009.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

6.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale întreprinderii comune Clean Sky, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

7.

Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (7).

Responsabilitatea directorului

8.

În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale întreprinderii comune, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (8). Directorul este responsabil de punerea la punct (9) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (10) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

Responsabilitatea Curții

9.

Responsabilitatea Curții este de a furniza, pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale întreprinderii comune și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

10.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (11). Aceste standarde impun Curții respectarea unei serii de cerințe de natură etică, precum și planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

11.

Auditul efectuat de Curte implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Alegerea procedurilor de audit depinde de raționamentul auditorilor Curții. De acest raționament depinde, de asemenea, evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor să existe neconformități cu legile și reglementările în vigoare, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. În cadrul acestor evaluări ale riscului, se analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea conturilor de către entitate, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul Curții include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

12.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

13.

În opinia Curții, conturile anuale ale întreprinderii comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2010, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

14.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

15.

Observațiile prezentate în continuare, la punctele 16-25, nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

Execuția bugetului

16.

Structura și modul de prezentare a bugetului pentru exercițiul 2010 nu au corespuns cerințelor din Regulamentul Consiliului privind înființarea întreprinderii comune și nici normelor financiare ale întreprinderii (12).

17.

Bugetul definitiv cuprindea credite de angajament în valoare de 168 de milioane de euro și credite de plată în valoare de 129 de milioane de euro. În timp ce rata de utilizare a creditelor de angajament a fost de 96 %, rata de utilizare a creditelor de plată a fost de numai 58 %. Acest lucru reflectă întârzierile semnificative înregistrate în implementarea activităților în raport cu planificarea inițială (13). Nivelul scăzut de execuție bugetară este reflectat și de soldul de trezorerie, care era în valoare de 53 de milioane de euro la sfârșitul exercițiului (reprezentând 41 % din creditele de plată disponibile pentru 2010).

Sistemele de control intern

18.

Întreprinderea comună nu a realizat, în 2010, implementarea integrală a sistemului de controale interne și a sistemelor de informare financiară. Este necesară, în special, continuarea activității la nivelul procedurilor de control ex ante aplicate pentru validarea declarațiilor de cheltuieli. Acestea reprezintă elemente importante ale sistemului de control intern al întreprinderii comune.

19.

Curtea a constatat că, în acele cazuri în care un membru sau un asociat nu a depus certificatul obligatoriu de audit, întreprinderea comună a acționat corect, neacceptând declarațiile de cheltuieli (14). Totuși, într-un număr de patru cazuri, întreprinderea comună nu a luat în considerare, la validarea declarațiilor de cheltuieli, excepțiile indicate în certificatele de audit.

20.

În urma examinării limitate a controalelor din domeniul IT, a reieșit că, raportat la dimensiunea și la misiunea sa, întreprinderea comună dispune de un nivel adecvat de organizare și de practică în domeniul IT, însă elaborarea la nivel oficial a unor politici și proceduri înregistrează, totuși, întârzieri în anumite domenii (15).

21.

Contabilul întreprinderii comune Clean Sky a validat sistemele financiare și contabile (ABAC și SAP). Totuși, nu au fost încă validate procesele subiacente derulate în cadrul întreprinderii – prin intermediul cărora sunt furnizate informațiile financiare – și, în special, sistemul care furnizează informații financiare cu privire la validarea declarațiilor de cheltuieli.

22.

În octombrie 2010, întreprinderea comună a adoptat un plan strategic de audit intern pentru perioada 2010-2012, acest plan având un caracter cuprinzător. Trebuie remarcat însă că examinarea unora dintre procesele-cheie, printre care se poate menționa validarea ex ante a declarațiilor de cheltuieli, este planificată pentru 2011 și că auditurile ex post, un mecanism de control esențial care vizează verificarea legalității și a regularității operațiunilor subiacente, vor fi inițiate abia în 2011.

ALTE ASPECTE

Protecția proprietății intelectuale

23.

La sfârșitul anului 2010, întreprinderea comună nu finalizase încă procedurile interne pentru supravegherea aplicării dispozițiilor înscrise în acordurile de grant și în acordurile de formare a consorțiilor referitor la protecția, utilizarea și diseminarea rezultatelor activității de cercetare.

Funcția de audit intern și Serviciul de audit intern al Comisiei

24.

În raportul său anterior, Curtea a subliniat necesitatea de a se clarifica prevederea înscrisă în statutul întreprinderii comune cu privire la rolul auditorului intern al Comisiei. Cu toate că regulamentul financiar al întreprinderii comune nu a fost încă modificat în sensul menționării competențelor auditorului intern al Comisiei, întreprinderea comună și Comisia au luat măsuri pentru a asigura o definire clară a rolului operațional ce revine Serviciului de audit intern al Comisiei și, respectiv, a rolului operațional ce revine funcției de audit intern din cadrul întreprinderii comune.

Lipsa acordului de găzduire

25.

După cum s-a arătat în raportul anterior al Curții, conform Regulamentului Consiliului de înființare a întreprinderii comune, între aceasta și Belgia ar trebui încheiat un acord de găzduire cu privire la spațiile pentru birouri, la privilegii și la imunități, precum și la alte tipuri de sprijin pe care Belgia urmează să le acorde întreprinderii comune. Cu toate acestea, până la încheierea exercițiului 2010, nu se semnase un astfel de acord.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Igors LUDBORŽS, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 25 octombrie 2011.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky (JO L 30, 4.2.2008, p. 1).

(2)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile întreprinderii comune, precum și resursele aflate la dispoziția acesteia.

(3)  Al șaptelea program-cadru, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului, reunește într-un cadru unic toate inițiativele UE din domeniul cercetării și joacă un rol crucial în îndeplinirea obiectivelor de creștere, de ocupare a forței de muncă și de competitivitate. Acest program reprezintă, de asemenea, un element-cheie al Spațiului european de cercetare.

(4)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

(5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

(6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

(7)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

(8)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

(9)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

(10)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către organismele UE sunt prevăzute la titlul VII capitolul 1 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate ca atare în normele financiare ale întreprinderii comune.

(11)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

(12)  Bugetul nu a fost prezentat sub forma unui document de sine stătător, fiind inclus în planul anual de aplicare, și nu a cuprins toate elementele obligatorii (de exemplu, schema de personal).

(13)  Activitățile planificate pentru 2008 și pentru 2009 nu fuseseră implementate integral până la sfârșitul lui 2009, iar acest lucru a generat, în 2010, recuperări în cuantum de 4,9 milioane de euro. La sfârșitul exercițiului 2010, întreprinderea comună nu primise încă declarațiile de cheltuieli pentru activitățile sale din 2010. Aceste declarații urmau să fie transmise de către beneficiari după data de 1 martie 2011.

(14)  Declarațiile de cheltuieli trebuie să fie însoțite de un raport independent, emis de un auditor autorizat, în conformitate cu termenii de referință ai acordurilor de grant.

(15)  (a) ciclu incomplet de planificare și de monitorizare strategică a tehnologiilor informației; (b) lipsa unor politici și a unor norme de securitate oficiale; (c) gestionare incompletă a riscurilor din domeniul IT; și (d) lipsa unui plan oficial de asigurare a continuității activității și a unui plan complet și testat de recuperare în caz de dezastru.


ANEXĂ

Întreprinderea comună Clean Sky (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(extras din articolele 171 și 172 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind Al șaptelea program-cadru prevede posibilitatea acordării unor contribuții din partea Uniunii pentru crearea unor parteneriate de tip public-privat pe termen lung sub forma unor inițiative tehnologice mixte, care pot fi implementate prin intermediul unor întreprinderi comune în înțelesul articolului 171 din tratat.

Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky (JO L 30, 4.2.2008, p. 1)

Competențele întreprinderii comune

[Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului]

Obiective

întreprinderea comună Clean Sky contribuie la implementarea celui de Al șaptelea program-cadru și, în special, a temei 7, Transport (inclusiv Aeronautică), din cadrul programului specific „Cooperare”;

accelerarea dezvoltării, a validării și a demonstrării, în Uniunea Europeană, a tehnologiilor de transport aerian cu un impact scăzut asupra mediului, în vederea punerii cât mai rapide în funcțiune a acestor tehnologii;

asigurarea unei implementări coerente a eforturilor europene de cercetare destinate ameliorării protecției mediului în domeniul transportului aerian;

crearea unui sistem de transport aerian complet inovator, bazat pe integrarea unor tehnologii avansate și a unor demonstratoare la scară reală, în scopul diminuării impactului transportului aerian asupra mediului prin reducerea semnificativă a zgomotului și a emisiilor de gaze, precum și prin scăderea consumului de carburant al aeronavelor;

accelerarea creării de noi cunoștințe, a procesului de inovare și a utilizării rezultatelor de cercetare care probează tehnologiile incluse și sistemul complet integrat de sisteme, în mediul operațional corespunzător, consolidând astfel competitivitatea industrială.

Sarcini

să reunească o serie de DTI-uri, punând accentul pe tehnologiile inovatoare și pe dezvoltarea unor demonstratoare la scară reală;

să asigure concentrarea eforturilor din cadrul DTI-urilor asupra unor rezultate-cheie care să poată contribui la îndeplinirea obiectivelor europene în ceea ce privește mediul și competitivitatea;

să consolideze procesul de verificare a tehnologiilor pentru a identifica și a elimina obstacolele din calea unei viitoare intrări pe piață;

să reunească cerințele utilizatorilor în scopul de a orienta investițiile în cercetare și dezvoltare spre soluții funcționale și cu succes de piață;

să implementeze activitățile de cercetare și dezvoltare necesare, atunci când este cazul acordând granturi în urma unor cereri de propuneri;

să acorde granturi în scopul de a sprijini cercetarea realizată de către membrii săi, precum și de către alte entități, selectate în urma cererilor de propuneri în conformitate cu criteriile deschise convenite de Consiliul de conducere;

să publice informații cu privire la proiecte, inclusiv numele beneficiarilor, precum și valoarea contribuției financiare a întreprinderii comune Clean Sky pentru fiecare beneficiar;

să asigure atribuirea de contracte de servicii și de furnizare de bunuri, atunci când acest lucru se dovedește necesar, prin intermediul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții;

să mobilizeze fondurile publice și private necesare;

să asigure legătura cu activitățile naționale și internaționale din domeniul său tehnic, în special cu întreprinderea comună SESAR;

să informeze, prin intermediul unor reuniuni periodice, Grupul de reprezentanți ai statelor și să asigure implicarea ACARE;

să informeze entitățile juridice care au încheiat un acord de grant cu întreprinderea comună Clean Sky cu privire la eventualele posibilități de împrumut de la Banca Europeană de Investiții, în special cu privire la mecanismul de finanțare cu partajarea riscului instituit în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru.

Organizare

1 –   Consiliul de conducere

Consiliul de conducere este organul de conducere al întreprinderii comune Clean Sky.

2 –   Directorul

Directorul executiv este responsabil de administrarea curentă a întreprinderii comune Clean Sky și este reprezentantul legal al acesteia. Directorul răspunde în fața Consiliului de conducere.

3 –   Comitetele directoare ale DTI-urilor

Consiliul de conducere înființează comitete directoare pentru fiecare dintre cele șase demonstratoare tehnologice integrate. S-au creat următoarele DTI-uri:

Smart Fixed Wing (Aripi fixe inteligente);

Green Regional Aircraft (Aeronave de transport regional ecologice);

Green Rotorcraft (Giravioane ecologice);

Systems for Green operations (Sisteme pentru operațiuni ecologice);

Green and Sustainable Engine (Motoare ecologice și durabile);

Eco-Design (Proiectare ecologică).

S-a creat, de asemenea, un evaluator de tehnologii independent, care funcționează pe întreaga durată a întreprinderii Clean Sky.

4 –   Grupul de reprezentanți ai statelor

Grupul de reprezentanți ai statelor este format din câte un reprezentant al fiecărui stat membru și al fiecărui alt stat asociat la programul-cadru. Președintele grupului este ales din rândul membrilor acestuia.

5 –   Forumul general

Forumul general îndeplinește rolul de organ consultativ pe lângă întreprinderea comună Clean Sky. Forumul general este format din câte un reprezentant din partea:

fiecărui membru al întreprinderii comune Clean Sky;

fiecărui partener.

6 –   Comitetul consultativ pe probleme științifice și de tehnologie

Îndeplinește rolul de organ consultativ pe lângă Consiliul de conducere și este format din specialiști de înalt nivel din domeniul științei și al ingineriei. Comitetul asigură o analiză științifică și tehnică a activității întreprinderii comune Clean Sky din diverse perspective: a impactului asupra mediului; a previziunilor legate de știință și de tehnologie; a aspectelor legate de situația generală a societății; a aspectelor economice.

7 –   Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

8 –   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2010

Buget

168 553 053 de euro

Situația personalului la 31 decembrie 2010

24 de posturi prevăzute în schema de personal (agenți temporari și agenți contractuali), dintre care 20 erau ocupate

Alți angajați:

experți naționali detașați: 0;

agenți contractuali: 3;

agenți locali: 0.

Total personal angajat: 20.

Repartizat după cum urmează:

activități operaționale: 8;

sarcini administrative: 9;

sarcini mixte: 3.

Activități și servicii furnizate în 2010

Aeronave cu aripi fixe inteligente

Definirea caracteristicilor aerodinamice ale proiectului aripii cu profil laminar. Etapa de fezabilitate pentru integrarea motorului CROR și testele FTB pentru demonstratorul CROR, inclusiv simulare numerică și teste la sol la scară redusă, au fost finalizate. Lansarea proiectului și producției articolelor de teste de zbor pentru demonstratorul pasiv de mare viteză a fost efectuată cu succes. Primul demonstrator la sol pentru aripa cu profil laminar (panoul superior al aripii) a fost fabricat cu succes.

Aeronave de transport regional ecologice

În trei domenii de activitate, LWC, LNC și AEA, s-au încheiat etape de referință importante în 2010, și anume definirea preliminară a modelului 3D al aripii cu flux de aer natural laminar, arhitectura conceptului aeronavei complet electrice, demonstrarea sistemului inteligent de detectare a avariilor structurale (Structural Health Monitoring – SHM) la scara panoului de zbor, îmbunătățirea caracteristicilor materialelor compozite (teste pozitive de laborator la impactul cu grindina). Aceste domenii contribuie la testul de zbor planificat în prezent cu utilizarea unei aeronave ATR.

Giravioane ecologice

(exclusiv aspecte principale …) Conceptul palei active Friendcopter a fost analizat și evaluat. Au fost elaborate metodele necesare pentru optimizarea proiectării palei, integrării sistemului de acționare, transmisiei datelor senzoriale și a algoritmilor de control și transfer de putere. Au fost definite atât modelarea, cât și testarea în tunelul aerodinamic. Lansarea activității partenerilor cu privire la rotorul electric spate a avut loc în noiembrie, ceea ce reprezintă o importantă etapă de referință pentru GRC3. Studiul motorului diesel și optimizarea elicopterului, urmând a fi acționat electric, au fost lansate. A fost stabilită integrarea foii de parcurs a demonstratorului pentru elicopterul în zbor, cu adaptarea specificațiilor elicopterului la un motor aeronautic diesel și transformarea unui elicopter ușor acționat de o turbină. A fost stabilită specificația pentru rutele de zbor ecologice și procedurile de reducere a zgomotului, în urma unei revizuiri a cerințelor existente aplicabile zborului cu elicopterul. S-au depus eforturi semnificative pentru punerea în aplicare a platformei de simulare numite PHOENIX (Platform Hosting Operational & Environmental Investigations for Rotorcraft – Platforma pentru investigații operaționale și de mediu pentru giravioane).

Motoare ecologice și durabile (printre altele …)

Analiza datelor de testare a rotoarelor deschise în tunelul aerodinamic a progresat, iar instrumentele de modelare a zgomotului au fost revizuite pentru a reflecta noile informații în urma testelor de reglare. A fost efectuat un test comparativ între acționarea directă și angrenajul rotorului deschis.

Analiza selecției conceptului de proiectare a materialului de umplere a inelului.

Analiza materialului de umplere a inelului și a procesului de producție aferent.

Analiza materialului compozit al carcasei și a procesului de producție aferent.

Analiza inițială a elaborării conceptului pentru module și pentru modificările la motor.

Analiza inițială a elaborării conceptului compresorului cu presiune ridicată.

Analiza inițială a elaborării conceptului turbinei cu viteză ridicată și presiune scăzută.

A fost efectuată analiza concepției pentru studiul principal și pentru studiul motorului în ansamblu. Numeroase tehnologii au fost incluse în vederea analizei și s-a efectuat selecția pentru demonstrator.

Sisteme pentru operațiuni ecologice

Cerința atât pentru tipurile de aeronave de dimensiuni mari, cât și pentru cele de dimensiuni mici a fost analizată. Continuarea dezvoltării instrumentelor de modelare pentru evaluarea diferitelor arhitecturi la nivel de aeronavă; specificarea în mai mare detaliu a arhitecturii aeronavei electrice.

Continuarea dezvoltării tehnologiilor pentru diferitele componente, precum sistemele de protecție împotriva gheții, generatoarele electrice/transformatoarele, sistemele ecologice de comandă electrică, sistemele de carlingă pentru motoare electrice.

Funcțiile promițătoare pentru MTM au fost analizate în mai mare detaliu și s-au reținut următoarele:

funcția de decolare și ascensiune ecologică;

funcția de zbor ecologic în regim de croazieră (ascensiune în trepte și ascensiune continuă);

funcția de apropiere ecologică.

Proiectare ecologică

Implementarea platformei computerizate de modelare (Modelling Computer Platform – MCP): cerințele privind sistemul și planul de validare emise în noiembrie 2010.

Alegerea instrumentului de simulare pentru Modelul de analiză pentru rețeaua electrică (Electrical Network Analysis Model – ENAM) (SABER) și specificația / documentația corespunzătoare; documentele au fost emise în octombrie 2010.

Dezvoltarea unui instrument software de conversie SABER: proiectul CfP „SMART” a fost demarat în septembrie 2010.

Evaluatorul de tehnologii

Analiza rezultatelor proiectelor externe desfășurate în domenii similare (și anume Sourdine II, OPTIMAL și ERAT) și ale rețelelor de excelență existente în domeniu. Obiectivul a fost analizarea experiențelor cu modelele, datele și procedurile de evaluare utilizate, pentru a verifica potențialul de crearea a unor sinergii și colaborări.

Au fost inițiate, de asemenea, schimburi cu SESAR, împreună cu SGO, fiind organizate anumite ateliere specifice. În 2011 va fi posibilă punerea în aplicare a unei colaborări mai detaliate, datorită memorandumului de înțelegere semnat între Clean Sky și SESAR.

Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună Clean Sky.


RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE CLEAN SKY

Punctul 16

Întreprinderea comună a luat măsuri de îmbunătățire a structurii și modului de prezentare a bugetului 2011 pentru a respecta cerințele cadrului juridic.

Punctul 17

Curtea a luat cunoștință de motivul întârzierii înregistrate în implementarea activităților, iar întreprinderea comună a luat măsuri în cursul anului 2010 pentru a se asigura că, pe cât posibil, nu vor mai avea loc întârzieri suplimentare și că nu se va mai înregistra un nivel scăzut de execuție bugetară pe durata programului. După primirea declarațiilor de cheltuieli referitoare la 2010, întreprinderea comună a remarcat o îmbunătățire în ceea ce privește rata implementării activităților și a execuției bugetare. Întreprinderea comună depune eforturi împreună cu membrii și partenerii săi pentru a menține această îmbunătățire.

Punctul 18

Întreprinderea comună a învățat din experiența primului exercițiu bugetar și a introdus îmbunătățiri în procedurile sale de control ex ante din 2011. În 2011 a fost efectuat un control mai consecvent și cuprinzător care a inclus o examinare a declarațiilor de cheltuieli din 2008 și 2009.

Punctul 19

Astfel cum s-a menționat anterior, prin examinarea procedurilor de control ex ante legate de declarațiile de cheltuieli din 2008 și 2009, cazurile evidențiate de Curte au fost reexaminate și sunt în curs de aplicare măsuri de urmărire pentru a rezolva situația cu beneficiarii în cauză înainte de sfârșitul anului 2011.

Punctul 20

Întreprinderea comună colaborează strâns cu celelalte ITC-uri pentru a pune la punct documentația necesară. Au fost inițiate acțiuni pentru toate aspectele menționate de Curte, iar acestea vor fi finalizate în cursul anului 2011.

Punctul 21

Contabilul a luat notă de diferitele materiale de orientare privind acest aspect, iar în cursul lunii august 2011 a demarat acest exercițiu în cadrul întreprinderii comune.

Punctul 22

În urma observațiilor Curții și pe baza unei evaluări specifice a riscurilor sistemului de control intern al întreprinderii comune, persoana responsabilă de auditul intern al întreprinderii comune a oferit consiliere profesională și servicii de consultanță referitoare la validarea ex ante a declarațiilor de cheltuieli din 2010 și 2011. De asemenea, aceasta a coordonat și gestionat procesul de audit ex post al întreprinderii comune din 2011. Pentru a asigura obiectivitatea, se preconizează ca Serviciul de audit intern al Comisiei (IAS) să efectueze un audit privind execuția financiară a gestionării granturilor întreprinderii comune în anul 2012.

Punctul 23

Întreprinderea comună ia măsuri pentru aplicarea integrală a procedurilor interne de supraveghere a aplicării dispozițiilor deja incluse în acordurile de grant și acordurile de consorțiu privind protecția, folosirea și diseminarea rezultatelor cercetărilor.

Punctul 24

În contextul revizuirii regulamentului financiar cadru al Comisiei care se aplică întreprinderilor comune, se va evalua nevoia modificării normelor financiare ale întreprinderii comune Clean Sky în ceea ce privește rolul auditorului intern al Comisiei.

Punctul 25

Guvernului belgian i-a fost transmis spre aprobare un proiect de acord cu statul gazdă. Acesta a fost neoficial aprobat, însă se așteaptă o confirmare oficială. Semnarea documentului de către întreprinderea comună și de statul belgian va urma după adoptarea sa corespunzătoare de către Consiliul de conducere.


Top