Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(14)

Raportul privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile agenției

JO C 366, 15.12.2011, p. 75–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 366/75


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport pentru exercițiul financiar 2010, însoțit de răspunsurile agenției

2011/C 366/14

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost înființată prin Decizia 2007/60/CE a Comisiei din 26 octombrie 2006 (1), modificată prin Decizia 2008/593/CE a Comisiei (2). Agenția a fost înființată pentru perioada 1 noiembrie 2006-31 decembrie 2015, în scopul gestionării acțiunii UE în domeniul rețelei transeuropene de transport (3). Agenția și-a dobândit independența financiară la 15 aprilie 2008.

2.

Bugetul administrativ al agenției pentru exercițiul 2010 s-a ridicat la 9,8 milioane de euro. La sfârșitul exercițiului, numărul de angajați ai agenției era de 93.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale agenției, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

4.

Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului (7).

Responsabilitatea directorului

5.

În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale agenției, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (8). Directorul este responsabil de punerea la punct (9) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (10) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

Responsabilitatea Curții

6.

Responsabilitatea Curții este de a furniza, pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale agenției și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

7.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (11). Aceste standarde impun Curții respectarea unei serii de cerințe de natură etică, precum și planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

8.

Auditul efectuat de Curte implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Alegerea procedurilor de audit depinde de raționamentul auditorilor Curții, inclusiv de evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor să existe neconformități cu legile și reglementările în vigoare, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. În cadrul acestor evaluări ale riscului, se analizează controlul intern referitor la întocmirea și prezentarea conturilor de către entitate, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul Curții include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

9.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

10.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției (12) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2010, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

11.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

12.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

13.

Creditele reportate la 31 decembrie 2010 s-au ridicat la 1,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă 14,5 % din totalul angajamentelor aferente exercițiului în cauză. Aceasta semnalează că agenția trebuie să aplice cu o mai mare rigurozitate principiul bugetar al anualității.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera II, condusă de domnul Harald NOACK, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 12 octombrie 2011.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 32, 6.2.2007, p. 88.

(2)  JO L 190, 18.7.2008, p. 35.

(3)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției executive.

(4)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

(5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de capital și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

(6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

(7)  JO L 11, 16.1.2003, p. 1.

(8)  Articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei (JO L 297, 22.9.2004, p. 6).

(9)  Articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004.

(10)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VI capitolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 651/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 15).

(11)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

(12)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 15 iunie 2011 și au fost primite de Curte la data de 7 iulie 2011. Conturile anuale finale sunt disponibile la adresa http://tentea.ec.europa.eu/en/about_us/mission__introduction/key_documents.htm.


ANEXĂ

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

1.

Pentru a contribui la realizarea obiectivelor menționate la articolele 26 și 174 și pentru a permite cetățenilor Uniunii, agenților economici, precum și colectivităților regionale și locale să beneficieze pe deplin de avantajele care decurg din realizarea unui spațiu fără frontiere interne, Uniunea contribuie la crearea și dezvoltarea de rețele transeuropene în sectoarele infrastructurilor de transporturi, telecomunicații și energie

2.

În cadrul unui sistem de piețe deschise și concurențiale, acțiunea Uniunii urmărește să favorizeze interconectarea și interoperabilitatea rețelelor naționale, precum și accesul la aceste rețele. Aceasta ține seama, în special, de necesitatea conectării regiunilor insulare, a celor fără ieșire la mare și a celor periferice cu regiunile centrale ale Uniunii

(articolul 170 TFUE)

1.

În scopul realizării obiectivelor menționate la articolul 170, Uniunea:

stabilește un ansamblu de orientări care cuprinde obiectivele, prioritățile, precum și liniile directoare ale acțiunilor preconizate în domeniul rețelelor transeuropene; aceste orientări identifică proiecte de interes comun

pune în aplicare orice acțiune care se poate dovedi necesară pentru a asigura interoperabilitatea rețelelor, în special în domeniul armonizării standardelor tehnice

poate susține proiecte de interes comun susținute de statele membre și definite în cadrul orientărilor menționate la prima liniuță, în special sub formă de studii de fezabilitate, de garanții pentru împrumuturi sau de dobânzi reduse; de asemenea, Uniunea poate contribui la finanțarea, în statele membre, a unor proiecte specifice în domeniul infrastructurii de transporturi prin intermediul Fondului de coeziune constituit în conformitate cu articolul 177

Acțiunea Uniunii ține seama de viabilitatea economică potențială a proiectelor

2.

Statele membre își coordonează între ele și în cooperare cu Comisia politicile duse la nivel național care pot avea un impact semnificativ asupra realizării obiectivelor menționate la articolul 170. Comisia, în strânsă colaborare cu statele membre, poate adopta orice inițiativă utilă promovării acestei coordonări

3.

Uniunea poate decide să coopereze cu țări terțe pentru promovarea proiectelor de interes comun și pentru asigurarea interoperabilității rețelelor

(articolul 171 TFUE)

Competențele agenției

Obiective

TEN-T EA este responsabilă de gestionarea implementării programului TEN-T al Comisiei din punct de vedere tehnic și financiar. Rolul său este de a îmbunătăți eficiența implementării rețelei TEN-T la un preț mai scăzut; de a consolida legăturile între TEN-T și comunitățile de experți; de a mobiliza expertiză de un înalt nivel și de a facilita recrutarea personalului specializat; de a asigura o mai bună coordonare a fondurilor cu alte instrumente comunitare; de a permite simplificarea și flexibilitatea implementării rețelei TEN-T; de a spori vizibilitatea acțiunii comunitare în domeniul rețelei TEN-T; și, în general, de a adăuga valoare gestionării programului TEN-T

Sarcini

(a)

să asigure gestionarea tehnică și financiară a proiectelor și a evenimentelor cofinanțate de la bugetul pentru TEN-T

(b)

să colecteze, să analizeze și să transmită Comisiei toate informațiile necesare pentru implementarea și programarea rețelei TEN-T

(c)

să furnizeze asistență tehnică pentru promotorii de proiecte și pentru instituția financiară responsabilă de gestionarea instrumentului de garantare a împrumuturilor pentru proiectele TEN-T

(d)

să furnizeze orice sprijin tehnic și administrativ solicitat de Comisie

DG MOVE, direcția generală a Comisiei sub tutela căreia se află agenția, continuă să își asume toate sarcinile instituționale și de elaborare a politicilor în domeniul rețelei TEN-T

Organizare

1.   Comitetul executiv

Activitățile agenției sunt supervizate de un comitet executiv, format în prezent din cinci membri și un observator. Membrii Comitetului executiv sunt numiți pentru o perioadă de doi ani. Comitetul executiv se reunește în principiu de patru ori pe an. Anumite măsuri sau decizii necesită aprobarea acestui comitet înainte de a fi puse în aplicare. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru bugetul administrativ, schema de personal, programul de activitate, raportul anual de activitate, conturile provizorii aferente tuturor veniturilor și tuturor cheltuielilor, raportul de evaluare externă, precum și pentru adoptarea unui număr de norme și măsuri speciale etc. În ceea ce privește o serie de alte acțiuni, comitetul este doar ținut la curent. În cazurile excepționale și urgente, deciziile se iau prin intermediul procedurii scrise

2.   Directorul

Numit de Comisia Europeană pentru o perioadă de cinci ani

3.   Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene și structura de audit intern a agenției

4.   Auditul extern

Curtea de Conturi

5.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul, la recomandarea Consiliului

Resurse puse la dispoziția agenției în 2010 (2009)

Buget

A.

8,0 miliarde de euro (care provin în proporție de 100 % de la bugetul general al Uniunii Europene) pentru bugetul TEN-T care se înscrie în Perspectiva financiară 2007-2013

Agenția execută bugetul operațional sub responsabilitatea Comisiei

B.

9,79 milioane de euro (care provin în proporție de 100 % din subvenția din partea Uniunii) pentru bugetul administrativ, pentru care agenția are autonomie

Situația personalului la 31 decembrie 2010

Posturi de agenți temporari: 33 de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care ocupate: 31 (94 %)

Agenți contractuali: 66 de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care ocupate: 62 (94 %)

Total personal: 99 (posturi ocupate: 93)

Repartizarea sarcinilor

(a)

activități operaționale:

65 (posturi ocupate: 61)

(b)

activități administrative:

34 (posturi ocupate: 32)

Produse și servicii furnizate în 2010

Agenția a identificat patru obiective specifice pentru activitățile operaționale din 2010, care se încadrau în prioritățile stabilite de DG MOVE

Primul obiectiv consta în sprijinirea finalizării infrastructurii TEN-T printr-o gestionare tehnică și financiară eficace și eficientă a programului TEN-T și a proiectelor, punându-se accentul pe valoarea adăugată și pe expertiza agenției. Al doilea obiectiv consta în sprijinirea, în special, a implementării unei infrastructuri de transport inteligent în toată rețeaua TEN-T. Al treilea obiectiv era de a sprijini DG MOVE în contextul revizuirii politicii din domeniul TEN-T și al evaluării programului la jumătatea perioadei, în special prin realizarea unei evaluări a modului de implementare a proiectelor. Al patrulea obiectiv consta în intensificarea acțiunii de sensibilizare cu privire la programul TEN-T, la agenție și la realizările acesteia, precum și în îmbunătățirea sprijinului acordat partenerilor săi, mai ales cu privire la aspecte legate de finanțarea proiectelor și de parteneriatele public-privat

Agenția a stabilit și două obiective specifice pentru activitățile sale orizontale: un obiectiv consta în creșterea eficienței operațiunilor agenției, prin raționalizarea metodelor sale de lucru, a organizării sale interne, a structurii și a modului de gestionare a personalului, precum și prin dezvoltarea de noi instrumente (instrumente informatice și instrumente de raportare) cu scopul de a îmbunătăți gestionarea ciclului de viață al proiectelor, precum și în scopuri privind analiza statistică, raportarea și monitorizarea. Celălalt obiectiv consta în continuarea procesului de îmbunătățire a eficienței sistemului de control intern, astfel încât să se poată obține o asigurare rezonabilă că resursele alocate în vederea desfășurării activităților sunt utilizate conform principiului bunei gestiuni financiare și că procedurile de control existente furnizează garanțiile necesare privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente

2010 a reprezentat al doilea an complet de funcționare a agenției TEN-T EA. Principalele provocări ale anului au constat în a contribui în mod activ la domeniile prioritare de acțiune identificate de direcția generală sub tutela căreia se află agenția, în a continua îmbunătățirea gestionării tehnice și financiare a proiectelor TEN-T pentru toate modalitățile de transport și în a demonstra pe deplin valoarea adăugată a agenției executive în ceea ce privește contribuția acesteia la implementarea eficace a programului

Sursa: Informații furnizate de Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport.


RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

13.

Creditele reportate în cuantum de 1,4 milioane EUR corespund în principal serviciilor furnizate în 2010, pentru care nu s-a primit nicio factură până la sfârșitul anului. Sumele cele mai mari sunt legate de acordurile privind nivelul serviciilor încheiate cu serviciile Comisiei și de mutarea în noul sediu, care a avut loc în noiembrie 2010. Agenția a luat măsuri pentru a îmbunătăți în continuare execuția bugetară, inclusiv o mai bună planificare și introducerea plăților intermediare pentru acordurile privind nivelul serviciilor, care ar trebui să reducă sumele reportate.


Top