Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0821

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro

    /* COM/2011/0821 final - 2011/0386 (COD) */

    52011PC0821

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro /* COM/2011/0821 final - 2011/0386 (COD) */


    2011/0386 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 136 coroborat cu articolul 121 alineatul (6),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1) În baza tratatului, statele membre trebuie să-și considere politicile economice ca fiind o chestiune de interes comun, politicile lor bugetare trebuie să fie ghidate de necesitatea de a asigura finanțe publice solide, iar politicile lor economice nu trebuie să riște să pună în pericol funcționarea corectă a uniunii economice și monetare.

    (2) Pactul de stabilitate și de creștere, mai precis Regulamentul (CE) nr. 1466/97 din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice[1] și Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv[2], care vizează asigurarea disciplinei bugetare la nivelul Uniunii, stabilește cadrul necesar pentru prevenirea și corectarea deficitelor publice excesive. El a fost consolidat prin Regulamentul nr. …/2011 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice și prin Regulamentul (UE) nr. …./2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv. Regulamentul (CE) nr. …./2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind aplicarea eficientă a supravegherii bugetare în zona euro a adăugat un sistem de mecanisme de punere în aplicare eficace, preventive și progresive, sub formă de sancțiuni financiare pentru statele membre a căror monedă este euro.

    (3) Modificările Pactului de stabilitate și creștere cuprind orientări mai ample, dar includ deopotrivă, pentru statele membre a căror monedă este euro, și stimulente pentru elaborarea și aplicarea unei politici bugetare prudente, în paralel cu evitarea deficitelor publice excesive. Aceste dispoziții au creat un cadru mai solid la nivelul Uniunii pentru supravegherea politicilor economice naționale.

    (4) Tratatul permite adoptarea de măsuri specifice în zona euro, în plus față de dispozițiile aplicabile tuturor statelor membre, în vederea asigurării bunei funcționări a uniunii economice și monetare.

    (5) Soliditatea finanțelor publice se asigură cel mai bine în faza de planificare, iar erorile flagrante trebuie identificate cât mai curând posibil. Statele membre trebuie să beneficieze nu doar de pe urma stabilirii unor principii directoare și a unor obiective bugetare, ci și a monitorizării sincronizate a politicilor lor bugetare.

    (6) Stabilirea unui calendar bugetar comun pentru statele membre a căror monedă este euro trebuie să ducă la o mai bună sincronizare a principalilor pași necesari în elaborarea bugetelor naționale, contribuind astfel la eficacitatea Semestrului european pentru coordonarea politicilor bugetare. Adoptarea unui calendar bugetar comun trebuie să permită sinergii mai puternice, facilitând coordonarea politicilor între statele membre a căror monedă este euro, și să garanteze că recomandările Consiliului și ale Comisiei sunt corect integrate în procesul național de adoptare a bugetului.

    (7) Există dovezi solide care atestă eficacitatea cadrelor bugetare bazate pe reguli în susținerea unor politici bugetare solide și sustenabile. Introducerea unor reguli bugetare naționale care corespund obiectivelor bugetare stabilite la nivelul Uniunii trebuie să fie un element crucial pentru asigurarea respectării Pactului de stabilitate și creștere. Mai exact, statele membre trebuie să pună în aplicare norme bugetare care să asigure echilibrul structural și care să transpună în legislația națională principiile cadrului bugetar al Uniunii. Această transpunere trebuie să se realizeze prin intermediul unor reguli obligatorii, de preferință cu caracter constituțional, care să demonstreze angajamentul ferm al autorităților naționale în ceea ce privește Pactul de stabilitate și creștere.

    (8) Previziunile macroeconomice și bugetare nerealiste și părtinitoare pot înfrâna considerabil eficacitatea planificării bugetare și prin urmare pot îngreuna respectarea disciplinei bugetare. Previziuni macroeconomice obiective și realiste pot fi furnizate de organisme independente.

    (9) Această supraveghere care devine treptat din ce în ce mai strictă va veni în completarea dispozițiilor Pactului de stabilitate și creștere și va consolida supravegherea disciplinei bugetare în statele membre a căror monedă este euro. O procedură de monitorizare din ce în ce mai severă trebuie să contribuie la îmbunătățirea rezultatelor bugetare, în beneficiul tuturor statelor membre a căror monedă este euro. În cadrul unei astfel de proceduri, o monitorizare mai atentă este deosebit de importantă pentru statele membre care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

    (10) După cum a demonstrat criza datoriilor suverane, în contextul căreia s-a impus utilizarea unor mecanisme comune de protecție financiară, statele membre a căror monedă este euro sunt afectate laolaltă de efectele secundare ale politicilor lor bugetare. Fiecare stat membru a cărui monedă este euro trebuie să se consulte cu Comisia și cu celelalte state membre a căror monedă este euro înainte de a adopta planuri majore de reformă a politicilor bugetare cu potențiale efecte de contagiune, în așa fel încât să ofere posibilitatea unei evaluări a impactului posibil pentru zona euro în ansamblu. Aceste state trebuie să-și considerare planurile bugetare ca fiind chestiuni de interes comun și să le prezinte spre monitorizare Comisiei înainte ca acestea să devină obligatorii. Comisia trebuie să fie, dacă este cazul, în măsură să adopte un aviz cu privire la proiectul de plan bugetar, pe care statul membru și în special autoritățile bugetare să fie invitate să-l ia în considerare în procesul de adoptare a legii bugetului. Un astfel de aviz trebuie să garanteze că orientările Uniunii cu privire la politicile bugetare sunt integrate corespunzător în planurile bugetare naționale. În mod concret, acest aviz trebuie să includă o evaluare care să stabilească dacă planurile bugetare dau sau nu curs în mod adecvat recomandărilor emise în contextul Semestrului european în domeniul bugetar. Comisia trebuie să fie pregătită să prezinte acest aviz parlamentului din statul membru în cauză, la solicitarea acestuia. Evaluarea trebuie să stabilească și măsura în care acest aviz a fost luat în considerare, dacă și când se îndeplinesc condițiile necesare, conducând la decizia de a aplica statului membru în cauză procedura de deficit excesiv, caz în care absența măsurilor de follow-up la recomandările inițiale ale Comisiei se consideră a fi un factor agravant. De asemenea, pe baza evaluării globale a planurilor de către Comisie, Eurogrupul trebuie să analizeze situația bugetară și perspectivele zonei euro.

    (11) Statele membre a căror monedă este euro și care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv trebuie să fie monitorizate mai atent pentru a se asigura corectarea integrală și la timp a deficitului excesiv. O monitorizare mai strictă trebuie să asigure corectarea din timp a oricăror devieri de la recomandările Consiliului privind corectarea deficitului excesiv. Această monitorizare trebuie să vină în completarea dispozițiilor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1467/97. Modalitățile de realizare a acestei monitorizări mai stricte trebuie adaptate în funcție de stadiul procedurii aplicate statului membru respectiv, în conformitate cu articolul 126 din tratat.

    (12) Monitorizarea mai strictă a statelor membre care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv trebuie să permită identificarea riscurilor legate de respectarea termenului de corectare a deficitului excesiv de către statele membre respective. În cazul în care sunt identificate astfel de riscuri, Comisia trebuie să emită recomandări adresate statelor membre respective privind măsurile care trebuie luate într-un anumit interval de timp. Recomandările trebuie prezentate parlamentelor statelor membre în cauză la solicitarea acestora. Această evaluare trebuie să permită combaterea rapidă a oricăror evoluții de natură să pericliteze corectarea deficitului excesiv în intervalul stabilit. Evaluarea respectării recomandărilor Comisiei trebuie să facă parte din evaluarea continuă realizată de Comisie cu privire la acțiunile întreprinse în vederea corectării deficitului excesiv. Atunci când decide dacă s-au întreprins acțiuni eficiente pentru corectarea deficitului excesiv, Consiliul trebuie să își formuleze decizia ținând cont și de respectarea sau nerespectarea recomandărilor Comisiei de către statele membre vizate.

    (13) Pentru a îmbunătăți dialogul dintre instituțiile Uniunii, mai precis Parlamentul European, Consiliul și Comisia, precum și pentru a asigura o mai mare transparență și mai multă responsabilitate, comisia competentă din cadrul Parlamentului European poate oferi statelor membre vizate de recomandările Comisiei Europene posibilitatea de a participa la schimburi de opinii,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Capitolul I

    Dispoziții generale

    Articolul 1 Obiect și domeniu de aplicare

    1.           Prezentul regulament stabilește dispoziții pentru îmbunătățirea monitorizării politicilor bugetare în zona euro prin:

    (a) completarea Semestrului european, definit la articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 1466/97, cu un calendar bugetar comun;

    (b) completarea sistemului de supraveghere multilaterală a politicilor bugetare, stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 1466/97, cu dispoziții suplimentare în materie de monitorizare, pentru a se garanta că recomandările de politică ale Uniunii în domeniul bugetar sunt corect integrate în planurile bugetare naționale;

    (c) completarea procedurii de corectare a deficitelor excesive ale statelor membre, stabilită la articolul 126 din tratat și în Regulamentul (CE) nr. 1467/97 cu o monitorizare mai strictă a politicilor bugetare ale statelor membre care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv, în vederea corectării la timp și în mod sustenabil a deficitului excesiv.

    2.           Prezentul regulament se aplică statelor membre a căror monedă este euro.

    Articolul 2 Definiții

    1.           În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1) „consiliu bugetar independent” înseamnă un organism care are autonomie funcțională față de autoritățile bugetare ale statelor membre și care se ocupă de monitorizarea punerii în aplicare a normelor bugetare naționale;

    (2) „previziuni macroeconomice independente” înseamnă previziunile macroeconomice și/sau prognozele bugetare formulate de un organism independent sau un organism care dispune de autonomie funcțională față de autoritățile bugetare ale statului membru;

    (3) „cadru bugetar pe termen mediu” are sensul stabilit la articolul 2 litera (e) din Directiva […/…] a Consiliului;

    (4) „program de stabilitate” are sensul prevăzut la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1466/97;

    (5) „public” și „deficit” au sensul prevăzut la articolul 2 din Protocolul (nr. 12) privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    2.           Se aplică, de asemenea, definiția administrației publice și definiția subsectoarelor administrației publice prevăzute la punctul 2.70 din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 2223/96.

    Capitolul II

    Dispoziții bugetare comune

    Articolul 3 Calendar bugetar comun

    1.           Statele membre își fac publice anual, până cel târziu la data de 15 aprilie, planurile bugetare pe termen mediu în conformitate cu cadrul bugetar pe termen mediu, pe baza unor previziuni macroeconomice independente, precum și programele de stabilitate.

    2.           Proiectele legilor bugetare ale administrațiilor publice se comunică anual, până cel târziu la data de 15 octombrie, împreună cu previziunile macroeconomice independente aflate la baza acestora.

    3.           Legile bugetare ale administrațiilor publice se adoptată și se fac publice anual, până cel târziu la data de 31 decembrie.

    Articolul 4 Norme privind soldul bugetar și consiliul bugetar independent național

    1.           Statele membre dispun de norme bugetare numerice privind soldul bugetar care pun în aplicare în cadrul proceselor bugetare naționale obiectivele bugetare pe termen mediu, astfel cum sunt definite la articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 1466/97. Aceste norme se referă la administrația publică în ansamblu și au caracter obligatoriu, de preferință constituțional.

    2.           Statele membre instituie un consiliu bugetar independent pentru monitorizarea punerii în aplicare a normelor bugetare naționale menționate la alineatul (1).

    Capitolul III

    Monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare ale statelor membre

    Articolul 5 Cerințe de monitorizare

    1.           Statele membre prezintă anual Comisiei și Eurogrupului un proiect de plan bugetar pentru anul următor, până cel târziu la data de 15 octombrie.

    2.           Simultan, proiectul de plan bugetar trebuie să fie făcut public.

    3.           Proiectul de plan bugetar conține următoarele informații referitoare la anul viitor:

    (a) soldul bugetar vizat pentru administrația publică, ca procent din produsul intern brut (PIB), defalcat pe subsectoare ale administrației publice;

    (b) proiecțiile pentru cheltuieli și venituri în condițiile menținerii politicilor curente, ca procent din PIB, pentru administrația publică și principalele lor componente.;

    (c) cheltuielile și veniturile vizate, ca procent din PIB, pentru administrația publică și principalele lor componente, luându-se în considerare condițiile și criteriile de stabilire a traiectoriei de creștere a cheltuielilor publice și excluzându-se măsurile discreționare în materie de venituri în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97;

    (d) o descriere detaliată și o cuantificare bine documentată a măsurilor care trebuie să fie incluse în buget pentru anul următor, în vederea reducerii decalajului dintre obiectivele menționate la litera (c) și previziuni, în condițiile menținerii politicilor menționate la litera (b). Descrierea poate fi mai puțin detaliată pentru măsurile al căror impact bugetar este estimat la mai puțin de 0,1% din PIB. Trebuie să se acorde o atenție deosebită planurilor majore de reformă a politicilor bugetare cu potențiale efecte de contagiune pentru alte state membre a căror monedă este euro;

    (e) principalele ipoteze cu privire la evoluțiile economice așteptate și la variabilele economice importante care sunt relevante pentru atingerea obiectivelor bugetare. Aceste ipoteze trebuie să se bazeze pe previziuni macroeconomice independente referitoare la creștere;

    (f) acolo unde este cazul, indicații suplimentare privind modul în care se va da curs recomandărilor în vigoare adresate statului membru în cauză, în conformitate cu articolul 121 din tratat în domeniul bugetar.

    4.           În cazul în care obiectivele bugetare indicate în proiectul de plan bugetar, în conformitate cu literele (a) și (c) de la alineatul (3), sau proiecțiile formulate în condițiile menținerii politicilor diferă de cele incluse în cea mai recentă actualizare a programului de stabilitate, diferențele trebuie explicate corespunzător.

    5.           În cazul în care constată abateri deosebit de grave de la obligațiile de politică bugetară prevăzute de Pactul de stabilitate și creștere, Comisia solicită, în termen de două săptămâni de la prezentarea proiectului de plan bugetar, un proiect de plan bugetar revizuit din partea statului membru în cauză. Această solicitare trebuie să fie comunicată public.

    În cazul revizuirii proiectului de plan bugetar se aplică alineatele (2) - (4).

    6.           Comisia precizează conținutul proiectului de plan bugetar la care se face referire la alineatul (1).

    Articolul 6

    Evaluarea proiectului de plan bugetar

    1.           Comisia adoptă, dacă este necesar, un aviz cu privire la proiectul de plan bugetar până la data de 30 noiembrie.

    2.           Avizul Comisiei trebuie să fie făcut public și, la cererea parlamentului din statul membru în cauză, trebuie să fie prezentat de Comisie parlamentului respectiv.

    3.           Comisia efectuează o evaluare generală a situației și a perspectivelor bugetare pentru zona euro în ansamblu. Această evaluare se publică.

    4.           Eurogrupul analizează avizele Comisiei cu privire la planurile bugetare naționale, precum și situația și perspectivele bugetare pentru zona euro în ansamblu pe baza evaluării generale efectuate de Comisie în conformitate cu alineatul (3). Această evaluare se publică.

    Capitolul IV

    Asigurarea corectării deficitului excesiv

    Articolul 7 O monitorizare mai strictă pentru statele membre care fac obiectul procedurii de deficit excesiv

    1.           Atunci când Consiliul decide, în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din tratat, că într‑un stat membru există un deficit excesiv, statul membru în cauză face obiectul dispozițiilor de la alineatele (2) - (5) din prezentul articol, până la abrogarea procedurii de deficit excesiv.

    2.           Statul membru care face obiectul unei monitorizări mai stricte trebuie să realizeze fără întârziere o evaluare detaliată a execuției bugetare de pe tot parcursul anului pentru administrația publică și subsectoarele acesteia. Riscurile financiare asociate entităților deținute public și contractelor publice fac la rândul lor obiectul evaluării în măsura în care pot contribui la existența unui deficit excesiv. Rezultatele acestei evaluări sunt incluse în raportul prezentat în conformitate cu articolul 3 alineatul (4a) sau cu articolul 5 alineatul (1a) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97 cu privire la măsurile luate în vederea corectării deficitului excesiv.

    3.           Statul membru transmite în mod regulat Comisiei și Comitetului economic și financiar sau oricărui subcomitet pe care CEF îl desemnează în acest scop, pentru administrația publică și subsectoarele acesteia, rapoarte cu privire la execuția bugetară de pe întreg parcursul anului, impactul bugetar al măsurilor discreționare luate atât pe partea de cheltuieli, cât și pe partea de venituri, obiectivele în materie de venituri și cheltuieli publice, precum și informații cu privire la măsurile adoptate și la natura măsurilor care urmează să fie luate pentru atingerea obiectivelor. Raportul se publică.

    Comisia face precizări cu privire la conținutul raportului la care se face referire în prezentul alineat.

    4.           În cazul în care statul membru în cauză face obiectul unei recomandări a Consiliului în temeiul articolului 126 alineatul (7) din tratat, raportul prevăzut la alineatul (3) din prezentul articol trebuie să fie prezentat pentru prima dată la 6 luni după raportul inițial prevăzut la articolul 3 alineatul (4a) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97 și ulterior la fiecare șase luni.

    5.           În cazul în care statul membru în cauză face obiectul unei somații din partea Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din tratat, raportul prevăzut la alineatul (3) din prezentul articol trebuie să conțină și informații despre acțiunile întreprinse ca urmare a recomandărilor specifice ale Consiliului. Raportul se transmite pentru prima dată la 3 luni după raportul inițial prevăzut la articolul 5 alineatul (1a) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97 și ulterior trimestrial.

    6.           La cerere și în termenul limită stabilit de Comisie, statul membru care face obiectul unei monitorizări mai stricte trebuie:

    (a) să efectueze, coordonându-se cu instituțiile naționale superioare din domeniul auditului, un audit independent detaliat al conturilor administrației publice și să prezinte un raport în legătură cu acesta, cu scopul de a stabili dacă aceste conturi publice sunt fiabile, complete și corecte în conformitate cu procedura de deficit excesiv; În acest context, Comisia (Eurostat) evaluează calitatea datelor raportate de statul membru vizat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 679/2010[3].

    (b) să furnizeze informații suplimentare în scopul monitorizării progreselor înregistrate în direcția corectării deficitului excesiv.

    Articolul 8 State membre care riscă să nu-și respecte obligațiile prevăzute în cadrul procedurii de deficit excesiv

    1.           Atunci când stabilește dacă există riscuri cu privire la respectarea termenului pentru corectarea deficitului excesiv stabilit prin recomandarea în vigoare a Consiliului în temeiul articolului 126 alineatul (7) din tratat sau prin somația Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din tratat, Comisia își întemeiază evaluarea și pe rapoartele prezentate de statele membre în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din prezentul regulament.

    2.           În cazul în care există riscul nerespectării termenului stabilit pentru corectarea deficitului excesiv, Comisia adresează o recomandare statului membru în cauză în vederea adoptării de măsuri suplimentare într-un interval de timp compatibil cu termenul limită acordat pentru corectarea deficitului excesiv menționat la alineatul (1). Recomandarea se publică, iar Comisia o prezintă parlamentului din statul membru în cauză la cererea acestuia.

    3.           În intervalul de timp stabilit prin recomandarea Comisiei menționată la alineatul (2), statul membru în cauză prezintă Comisiei un raport privind măsurile adoptate ca răspuns la această recomandare, împreună cu rapoartele prevăzute la articolul 7 alineatul (3). Raportul include impactul bugetar al tuturor măsurilor discreționare luate, obiectivele privind veniturile și cheltuielile publice, informații privind măsurile adoptate și natura măsurilor care urmează să fie luate pentru atingerea obiectivelor, precum și informații privind alte acțiuni întreprinse ca răspuns la recomandarea Comisiei. Raportul se publică.

    4.           Comisia de specialitate a Parlamentului European poate oferi statului membru care face obiectul unei recomandări în conformitate cu alineatul (2) posibilitatea de a participa la un schimb de opinii, în conformitate cu articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 1467/97.

    5.           Pe baza raportului la care se face referire în alineatul (3), Comisia evaluează dacă statul membru a respectat recomandarea formulată în conformitate cu alineatul (2).

    Articolul 9 Impactul asupra procedurii de deficit excesiv

    1.           Măsura în care statul membru în cauză a ținut cont de avizul la care se face referire la articolul 6 alineatul (1) trebuie să fie luată în considerare de:

    (a) Comisie atunci când elaborează un raport în conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din tratat și atunci când recomandă constituirea unui depozit fără dobândă, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. XXX/2011;

    (b) Consiliu atunci când decide dacă există sau nu un deficit excesiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din tratat.

    2.           Monitorizarea mai strictă stabilită la articolele 7 și 8 din prezentul regulament este parte integrantă din monitorizarea regulată, prevăzută la articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97, a punerii în aplicare a măsurilor luate de statele membre vizate ca urmare a recomandărilor formulate în temeiul articolului 126 alineatul (7) din tratat sau a somațiilor transmise în temeiul articolului 126 alineatul (9) din tratat în vederea corectării deficitului excesiv.

    3.           Atunci când analizează dacă au fost întreprinse acțiuni concrete ca urmare a recomandărilor formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din tratat sau a somațiilor transmise în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din tratat, Comisia ia în considerare evaluarea menționată la articolul 8 alineatul (5) din prezentul regulament și, după caz, recomandă Consiliului eventuale decizii în temeiul articolului 126 alineatul (8) sau al articolului 126 alineatul (11) din tratat.

    Articolul 10 Coerența cu Regulamentul nr. XXX privind consolidarea supravegherii economice și bugetare a statelor membre afectate sau amenințate de dificultăți grave în ceea ce privește stabilitatea lor financiară în zona euro

    Statele membre care fac obiectul unui program de ajustare macroeconomică în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul nr. XXX nu intră sub incidența articolelor 5 și 7 din prezentul regulament.

    Capitolul V

    Dispoziții finale

    Articolul 11 Revizuirea

    1.           Până la data de [aceeași dată ca la articolul 13 din regulamentul privind sancțiunile] și ulterior la intervale de cinci ani, Comisia publică un raport privind aplicarea prezentului regulament.

    În acest raport se evaluează, printre altele:

    (a) eficacitatea prezentului regulament;

    (b) progresele realizate în asigurarea unei coordonări mai strânse a politicilor economice și a unei convergențe susținute a rezultatelor economice ale statelor membre în conformitate cu tratatul.

    2.           Acolo unde este cazul, raportul menționat la alineatul (1) este însoțit de o propunere de modificare a prezentului regulament.

    3.           Raportul se transmite Parlamentului European și Consiliului.

    Articolul 12 Dispoziții tranzitorii

    1.           Prezentul regulament se aplică statelor membre care fac deja obiectul procedurii de deficit excesiv la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

    2.           Prin derogare de la alineatul (1), articolul 7 alineatul (2) nu se aplică statelor membre în cazul cărora Consiliul a decis deja că s-au luat măsuri eficace în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97.

    3.           Statele membre trebuie să se conformeze dispozițiilor de la articolul 4 cel târziu până la [6 luni de la data adoptării prezentului regulament].

    Articolul 13 Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European                      Pentru Consiliu

    Președintele                                                  Președintele

    [1]               JO L 209, 2.08.1997, p. 1.

    [2]               JO L 209, 2.8.1997, p. 6.

    [3]               JO L 198, 30.7.2010, p. 1.

    Top