Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010TA1216(05)

    Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune SESAR pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2009 , însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    JO C 342, 16.12.2010, p. 30–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.12.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 342/30


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale întreprinderii comune SESAR pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2009, însoțit de răspunsurile întreprinderii comune

    2010/C 342/05

    CUPRINS

     

    Puncte

    Pagina

    INTRODUCERE …

    1-5

    31

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE …

    6-15

    31

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ …

    16-22

    32

    ALTE ASPECTE …

    23-32

    32

    Tabel …

    34

    Răspunsurile întreprinderii comune

    37

    INTRODUCERE

    1.

    Întreprinderea comună SESAR a fost înființată în februarie 2007 (1), cu sediul la Bruxelles, cu scopul de a gestiona activitățile desfășurate în cadrul proiectului SESAR (Single European Sky Air Traffic Management Research – Proiectul de cercetare privind gestionarea traficului aerian în contextul cerului unic european).

    2.

    Scopul proiectului SESAR este de a moderniza sistemul european de gestionare a traficului aerian (air traffic management – ATM). Proiectul cuprinde trei faze:

    (a)

    „faza de concepție”, demarată în 2005, derulată de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol) și cofinanțată de la bugetul UE prin intermediul programului privind Rețeaua transeuropeană de transport, a condus la elaborarea Planului general european de gestionare a traficului aerian (ATM), în care sunt specificate conținutul și planurile de dezvoltare și de desfășurare ale generației viitoare de sisteme ATM;

    (b)

    „faza de dezvoltare” (2008-2013), gestionată de întreprinderea comună SESAR (a se vedea, de asemenea, tabelul), trebuie să conducă la crearea unor sisteme tehnologice, componente și proceduri operaționale noi, astfel cum este prevăzut în Planul general european ATM;

    (c)

    „faza de desfășurare” (2014-2020) urmează să fie derulată de către partenerii industriali și de către părțile interesate, constând în producția și instalarea, pe scară largă, a noii infrastructuri de gestionare a traficului aerian.

    3.

    Întreprinderea comună este concepută ca un parteneriat public-privat. Membrii fondatori sunt Uniunea Europeană, care este reprezentată de Comisia Europeană, și Eurocontrol, care este reprezentată de agenția sa. În urma unei invitații de exprimare a interesului, 15 întreprinderi publice și private din sectorul navigației aeriene au devenit membri ai întreprinderii comune. Printre acestea se numără prestatori de servicii de navigație aeriană, producători de echipamente de sol, aerospațiale, constructori de aeronave, autorități aeroportuare și producători de echipamente de bord.

    4.

    Bugetul pentru faza de dezvoltare a proiectului SESAR se ridică la 2,1 miliarde de euro, la care urmează să participe în mod egal Uniunea Europeană, Eurocontrol și partenerii din sectorul public și cel privat. Contribuția UE este finanțată prin intermediul celui de Al șaptelea program-cadru de cercetare și prin intermediul programului privind Rețeaua transeuropeană de transport. Aproximativ 90 % din finanțarea obținută din partea Eurocontrol și a altor părți interesate va consta în aport în natură.

    5.

    Întreprinderea comună SESAR a început să își desfășoare activitatea în mod autonom la data de 10 august 2007.

    .

    15.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    Execuția bugetară

    16.

    Bugetul definitiv adoptat de Consiliul de administrație pentru 2009 includea credite de angajament în valoare de 325 de milioane de euro și credite de plată în valoare de 157 de milioane de euro. Ratele de utilizare a creditelor de angajament și a celor de plată au fost de 97,1 % și, respectiv, de 43,2 %.

    17.

    În 2009, contribuțiile din partea membrilor (38,8 milioane de euro) împreună cu rezultatul exercițiului precedent (115,6 milioane de euro) au totalizat 154,4 milioane de euro, în timp ce plățile s-au ridicat la 67,9 milioane de euro, iar creditele reportate au fost în cuantum de 2,5 milioane de euro. Această situație a condus la un rezultat bugetar pozitiv de 84 de milioane de euro, iar valoarea depozitelor în conturi bancare se ridica, la sfârșitul exercițiului, la 86,8 milioane de euro. Această situație contravine principiului bugetar al echilibrului.

    18.

    Conform articolului 51 din normele financiare ale întreprinderii comune SESAR, fondurile vărsate întreprinderii comune de către Comisie cu titlul de subvenție sunt purtătoare de dobândă în beneficiul bugetului general al UE. La sfârșitul exercițiului 2009, întreprinderea comună nu primise nicio cerere prin care să i se solicite transferul sumei corespunzătoare dobânzii, în valoare de 1,7 milioane de euro, acumulate în perioada 2007-2009.

    Prezentarea conturilor: contribuțiile membrilor

    19.

    Curtea menționează că activitățile întreprinderilor comune ale Uniunii Europene sunt finanțate prin contribuțiile membrilor care participă la aceste întreprinderi și că acestea nu dispun de capital propriu-zis. Curtea a recomandat ca această caracteristică a întreprinderilor comune să fie clar prezentată în conturi.

    20.

    Prin urmare, Curtea salută faptul că, în conformitate cu Norma contabilă nr. 1 a UE (Contabilitatea de grup), contribuțiile din partea membrilor sunt prezentate la rubrica Active nete în cadrul bilanțurilor contabile ale întreprinderilor comune, precum și faptul că în notele anexate conturilor sunt furnizate informații suplimentare cu privire la natura contribuțiilor respective.

    21.

    Aceasta reprezintă o schimbare față de politica contabilă aplicată de întreprinderea comună SESAR pentru conturile aferente exercițiului 2008, unde contribuțiile membrilor erau recunoscute ca venituri în cadrul contului rezultatului economic. Cifrele relevante sunt retratate în conturile pentru 2008 pentru a permite realizarea unei comparații cu conturile pentru 2009.

    22.

    Curtea consideră că ar trebui să existe un grad cât mai mare de armonizare în ceea ce privește prezentarea contribuțiilor membrilor în conturile diferitelor întreprinderi comune și ia notă de intenția Comisiei de a pune la dispoziția acestora orientări detaliate în acest sens.

    ALTE ASPECTE

    Sistemele de control intern

    23.

    Admițând că întreprinderea comună se afla în faza de demarare în 2008, Curtea a inclus totuși în raportul său anterior observația conform căreia întreprinderea comună nu își implementase în totalitate controalele interne și sistemul de informații financiare.

    24.

    Deși s-au efectuat pași importanți în 2009 (11), la sfârșitul exercițiului 2009 existau în continuare activități de bază ale organizației care nu erau încă suficient de formalizate și nu era instituit niciun instrument integrat de gestionare a informațiilor financiare, bugetare și operaționale. După cum s-a constatat deja în 2008, procesele subiacente derulate în cadrul întreprinderii nu au fost încă validate de contabilul-șef, așa cum prevede regulamentul financiar al întreprinderii comune.

    25.

    În urma testării de către Curte a unui eșantion de 36 de operațiuni, s-au identificat mai multe cazuri în care controalele interne nu funcționaseră corect. De exemplu, într-un caz, întreprinderea comună a încheiat un contract de furnizare de servicii de curățenie pentru o valoare anuală de 19 572 de euro, fără să se fi desfășurat în prealabil procedura de negociere specificată în Regulamentul financiar general și în regulamentul financiar al SESAR. În cazul unui alt contract în valoare de 922 000 de euro pentru furnizarea de asistență la elaborarea acordurilor de aderare a membrilor, Curtea a fost în măsură să obțină probe care atestă faptul că serviciile aferente fuseseră efectiv prestate, însă nu i s-a putut furniza nicio declarație oficială de recepție a serviciilor prestate, astfel cum este prevăzut în normele financiare.

    26.

    În conformitate cu articolul 25 din normele financiare ale SESAR, creditele bugetare trebuie utilizate cu respectarea principiului bunei gestiuni financiare. Contractul privind spațiile și instalațiile pentru birouri, semnat la 6 septembrie 2007 pentru o durată de nouă ani, prevedea, printre altele, posibilitatea de reziliere anticipată fără penalități la sfârșitul fiecărei perioade de trei ani. Totuși, întreprinderea comună și-a mutat sediul în 2009 și a trebuit să plătească suma de 380 235 de euro corespunzătoare chiriei și cheltuielilor de întreținere aferente unei perioade suplimentare de 12 luni pentru birourile sale neocupate.

    Recunoașterea activelor

    27.

    În ceea ce privește rezultatele programului SESAR, întreprinderea comună va deține proprietatea asupra tuturor imobilizărilor corporale și necorporale pe care le creează sau care îi sunt transferate în vederea fazei de dezvoltare din cadrul proiectului SESAR, în conformitate cu o serie de acorduri specifice încheiate cu membrii săi (12).

    28.

    După cum s-a subliniat în anexa la situațiile financiare, în acest stadiu, întreprinderea comună SESAR nu este în măsură să previzioneze când vor fi înregistrate în bilanțul contabil activele ce pot rezulta în urma activităților desfășurate. Curtea observă că la sfârșitul exercițiului 2009 nu exista niciun sistem informațional de gestiune integrat care să permită repartizarea costurilor în pachete de activități specifice sau identificarea sursei de finanțare a costurilor operaționale. Acesta este necesar pentru a asigura evaluarea corectă a costurilor activităților, precum și înregistrarea activelor în bilanțul contabil atunci când este necesar.

    Regulamentul financiar al întreprinderii comune

    29.

    Normele financiare ale întreprinderii comune au fost adoptate inițial de Consiliul de administrație în iulie 2007. În 2008, una dintre observațiile Curții (13) a fost aceea că normele financiare ale întreprinderii comune ar trebui modificate pentru a fi conforme cu regulamentul financiar cadru aplicabil organismelor UE. După intrarea în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1361/2008 al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 219/2007 privind înființarea întreprinderii comune SESAR, Consiliului de administrație a adoptat la 28 iulie 2009 normele financiare actuale, abrogând normele financiare adoptate în iulie 2007.

    30.

    Curtea a publicat Avizul nr. 2/2010 referitor la noile norme financiare ale întreprinderii comune SESAR la 15 aprilie 2010. În acest aviz, Curtea a formulat recomandări cu privire la o serie de excepții de la principiile bugetare, la rolul Serviciului de Audit Intern al Comisiei și la dispozițiile speciale privind apartenența la întreprinderea comună SESAR și cofinanțarea de activități.

    Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

    31.

    După cum s-a precizat în Avizul nr. 2/2010 referitor la normele financiare ale întreprinderii comune SESAR și în Avizul nr. 4/2008 referitor la regulamentul financiar al întreprinderii comune Fusion for Energy, Curtea consideră că prevederea care figurează în prezent în statutul întreprinderii comune cu privire la rolul auditorului intern al Comisiei ar trebui clarificată.

    32.

    La articolul 7a din statutul întreprinderii comune SESAR se prevede că sarcinile care revin auditorului intern al Comisiei se efectuează sub responsabilitatea Consiliului de administrație al întreprinderii comune. În opinia Curții, asemenea prevederi ar fi adecvate pentru structura de audit intern din cadrul întreprinderii comune, însă nu sunt adecvate pentru auditorul intern al Comisiei, ale cărui responsabilități vizează bugetul general al UE în ansamblul său.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera II, condusă de domnul Morten LEVYSOHN, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 20 octombrie 2010.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte

    Tabel

    Întreprinderea comună SESAR (Bruxelles)

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    Competențele întreprinderii comune, astfel cum sunt definite prin Regulamentul (CE) nr. 219/2007 al Consiliului, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1361/2008

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2009

    Principalele produse și servicii furnizate în 2009

    Politica comună în domeniul transporturilor

    „(1)

    Dispozițiile prezentului titlu se aplică transporturilor feroviare, rutiere și pe căi navigabile interioare.

    (2)

    Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot stabili dispozițiile corespunzătoare în domeniul transporturilor maritime și aeriene. Parlamentul European și Consiliul hotărăsc după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor.”

    (Articolul 100 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Cercetare și dezvoltare tehnologică

    „Uniunea poate constitui întreprinderi comune sau orice altă structură necesară bunei desfășurări a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative ale Uniunii.”

    (Articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Obiective

    Să asigure modernizarea sistemului european de gestionare a traficului aerian, prin coordonarea și concentrarea tuturor eforturilor de cercetare și dezvoltare relevante din Uniune;

    să pună în aplicare Planul general ATM.

    Sarcini

    Gestionarea activităților de cercetare, dezvoltare și validare desfășurate în cadrul proiectului SESAR, prin combinarea finanțării publice și private asigurate de membri și folosirea resurselor tehnice externe, în special a experienței și a cunoștințelor de specialitate ale Eurocontrol.

    În special

    organizarea și coordonarea activităților din faza de dezvoltare a proiectului SESAR, în conformitate cu Planul general ATM, rezultat din faza de concepție a proiectului gestionat de Eurocontrol, prin combinarea și gestionarea într-o structură unică a finanțării din sectoarele public și privat;

    asigurarea finanțării necesare pentru activitățile din faza de dezvoltare a proiectului SESAR, în conformitate cu Planul general ATM;

    asigurarea implicării factorilor interesați din sectorul gestionării traficului aerian din Europa, în special: prestatorii de servicii de navigație aeriană, utilizatorii spațiului aerian, asociațiile profesionale, aeroporturile și industria producătoare, precum și instituțiile științifice sau comunitatea științifică de interes;

    organizarea activității tehnice de cercetare și dezvoltare, validare și studiu, care urmează să se desfășoare sub autoritatea sa, evitându-se fragmentarea acestor activități,

    supervizarea activităților legate de dezvoltarea unor produse comune identificate în mod corespunzător în Planul general ATM și, dacă este necesar, lansarea unor invitații de participare la licitație.

    1 —   Consiliul de administrație

    Componență

    (a)

    Un reprezentant al fiecăruia dintre membrii întreprinderii comune;

    (b)

    un reprezentant al armatei;

    (c)

    un reprezentant al utilizatorilor civili ai spațiului aerian;

    (d)

    un reprezentant al prestatorilor de servicii de navigație aeriană, desemnat de organizația reprezentativă la nivel european a acestora;

    (e)

    un reprezentant al producătorilor de echipamente, desemnat de organizația reprezentativă la nivel european a acestora;

    (f)

    un reprezentant al aeroporturilor;

    (g)

    un reprezentant al organismelor care reprezintă personalul în sectorul gestionării traficului aerian, desemnat de organizația reprezentativă la nivel european a acestora;

    (h)

    un reprezentant al instituțiilor științifice sau al comunității științifice de interes, desemnat de organizația reprezentativă la nivel european a acestora.

    Consiliul de administrație este prezidat de reprezentantul Uniunii.

    Sarcini principale

    (a)

    Adoptarea Planului general ATM aprobat de Consiliu, menționat la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul privind SESAR, și aprobarea oricărei propuneri de modificare a acestuia;

    (b)

    elaborarea unor orientări și adoptarea deciziilor necesare pentru punerea în aplicare a fazei de dezvoltare a proiectului SESAR și exercitarea controlului general asupra punerii sale în aplicare;

    (c)

    aprobarea programului de activitate al întreprinderii comune și a programului anual de activitate, precum și a bugetului anual, inclusiv necesarul de personal;

    (d)

    autorizarea negocierilor și deciziile privind aderarea unor noi membri și acordurile aferente;

    (e)

    supravegherea executării acordurilor dintre membri și întreprinderea comună;

    (f)

    numirea și demiterea directorului executiv și aprobarea organigramei și monitorizarea activității directorului executiv;

    (g)

    deciziile privind sumele și procedurile de plată a contribuțiilor financiare ale membrilor și evaluarea contribuțiilor în natură;

    (h)

    adoptarea normelor financiare ale întreprinderii comune;

    (i)

    aprobarea conturilor anuale și a bilanțului;

    (j)

    adoptarea raportului anual cu privire la evoluția fazei de dezvoltare a proiectului SESAR și la situația sa financiară;

    (k)

    deciziile privind propunerile către Comisie privind prelungirea duratei de existență sau dizolvarea întreprinderii comune;

    (l)

    elaborarea procedurilor de acordare a drepturilor de acces la toate activele corporale și necorporale aflate în proprietatea întreprinderii comune și transferul acestora;

    (m)

    elaborarea normelor și a procedurilor de atribuire a contractelor necesare aplicării Planului general ATM, inclusiv a procedurilor care reglementează conflictele de interese;

    (n)

    deciziile privind propunerile adresate Comisiei de modificare a statutului;

    (o)

    exercitarea oricăror alte prerogative și competențe și exercitarea oricăror alte funcții, inclusiv înființarea de filiale, dacă acest lucru se dovedește a fi necesar pentru faza de dezvoltare a proiectului SESAR;

    (p)

    adoptarea măsurilor pentru punerea în aplicare a articolului 8 referitor la detașarea personalului în cadrul întreprinderii comune.

    2 —   Directorul executiv

    Numit de Consiliul de administrație pe baza unei propuneri din partea Comisiei.

    3 —   Auditul extern

    Curtea de Conturi.

    4 —   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

    Buget

    325,1 milioane de euro contribuție din partea Uniunii: 16,9 %.

    Situația personalului la 31 decembrie 2009

    Posturi în schema de personal: 39

    Posturi ocupate: 18

    Alte posturi (contracte auxiliare, experți naționali detașați, agenți locali): 8

    Total personal: 26

    Personal detașat din partea entităților membre ale întreprinderii comune în cadrul aportului acestora în natură: 4

    Responsabil de următoarele sarcini:

    sarcini operaționale: 22

    sarcini administrative și de sprijin: 16

    sarcini mixte: 1

    Principalele realizări în 2009:

    procesul de aderare a membrilor s-a încheiat la 26 martie 2009 odată cu decizia Consiliului de administrație de a acorda calitatea de membru celor 15 candidați preselectați și cu atribuirea contractelor pentru activitățile incluse în sfera IBAFO 1 (Invitația de depunere a celei mai bune oferte finale și ferme). Comisia Europeană primise anterior (23 martie 2009) poziția statelor membre ale UE, în urma unei proceduri desfășurate la nivel de comitet conform dispozițiilor articolului 5 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 219/2007 privind întreprinderea comună SESAR;

    deoarece, la momentul lansării IBAFO 1, nu era posibilă includerea tuturor pachetelor de activități, printre altele din cauza necesității de a dispune de aprobarea finală din partea Consiliului provizoriu al Eurocontrol a contribuției acestuia la întreprinderea comună SESAR, a fost lansată o nouă invitație IBAFO în iulie 2009. Procesul de selecție s-a desfășurat în noiembrie, iar directorul executiv a prezentat Consiliului de administrație al SESAR recomandarea sa privind atribuirea contractelor de activități, care a fost avizată în ședința consiliului din 14 decembrie 2009;

    odată cu finalizarea în 2009, conform planificărilor, a procesului de aderare a membrilor și a procesului de atribuire a contractelor pentru activitățile programului, programul SESAR a devenit complet operațional;

    conform obiectivelor stabilite în programul anual de activitate pentru 2009, până la sfârșitul anului 2009 au fost inițiate 69 % din proiecte. Au fost pregătite spre a fi demarate 126 de proiecte de cercetare și dezvoltare tehnologică; până la sfârșitul anului întreprinderea comună SESAR a primit 62 de rapoarte privind demararea proiectelor. S-au analizat 32 de astfel de rapoarte, dintre care directorul executiv a aprobat rapoartele a 13 proiecte în vederea demarării execuției lor, iar pentru restul de 19 rapoarte s-a constatat că nu îndeplinesc unul sau mai multe dintre criteriile privind acceptarea lor și s-a solicitat o versiune revizuită. Au avut loc 43 de activități de pregătire pentru conducere și, după ce au fost depuse rapoartele de conducere referitoare la demararea proiectelor, aceste activități vor fi autorizate să treacă la faza de execuție la începutului anului 2010;

    în urma intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2009, a Regulamentului (CE) nr. 1361/2008 al Consiliului din 16 decembrie 2008, întreprinderea comună SESAR a parcurs și a finalizat etapa de tranziție pentru a deveni în totalitate un organism al Uniunii Europene. Prin urmare:

    (a)

    s-a recrutat personal nou, în conformitate cu „Statutul funcționarilor Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene”, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 31/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2004 (denumit în continuare „Statutul funcționarilor”);

    (b)

    cei 13 membri ai personalului existent la începutul anului 2009 au fost supuși unei proceduri de selecție internă în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1361/2008 al Consiliului și au fost recrutați ca agenți temporari conform Statutului funcționarilor;

    (c)

    începând cu sfârșitul lunii aprilie 2009, întreprinderea comună SESAR a fost în măsură să recruteze agenți contractuali;

    (d)

    la 30 martie 2009, în conformitate cu articolul 2b din Regulamentul privind SESAR, întreprinderea comună a încheiat un acord administrativ cu guvernul Belgiei, acord care pune în aplicare dispozițiile Protocolului privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene. Drept consecință a aplicării protocolului, întreprinderea comună SESAR a fost declarată ca fiind scutită de la plata TVA-ului și a început procesul de recuperare a TVA-ului plătit între 16 octombrie 2008 și data intrării în vigoare a acordului administrativ, precum și a impozitelor plătite pentru dobânzile generate în aceeași perioadă. Până la sfârșitul anului 2009, s-a recuperat și s-a încasat TVA în valoare de 0,4 milioane de euro, în timp ce impozitele pe dobânzi vor fi încasate în cursul anului 2010;

    (e)

    la 28 iulie 2009, Consiliul de administrație a adoptat noile norme financiare ale întreprinderii comune SESAR în conformitate cu articolul 4a din Regulamentul privind SESAR, după ce a primit în prealabil consimțământul din partea Comisiei Europene. Normele financiare ale întreprinderii comune SESAR ar trebui să primească un aviz din partea Curții de Conturi Europene în 2010.

    2009 a fost un an critic pentru întreprinderea comună SESAR care a trebuit, pe de o parte, să treacă printr-un proces de restructurare de 360o privind organizarea sa, ca urmare a modificării statutului său, și, pe de altă parte, să demareze activitățile pe plan operațional, prin lansarea proiectelor, a pachetelor de subactivități și a pachetelor de activități, în același timp cu finalizarea procesului de aderare a membrilor săi.

    Sursa: Informații furnizate de întreprinderea comună.

    RĂSPUNSURILE ÎNTREPRINDERII COMUNE

    Punctul 17

    Întreprinderea comună SESAR (SJU) este responsabilă de faza de dezvoltare a programului SESAR, a cărei durată preconizată este până în 2016. Programul a fost lansat în 2009. Este un program multianual și se va caracteriza pe parcursul existenței sale și în special în primii săi ani de un dezechilibru prevăzut între venituri și cheltuieli.

    Punctul 24

    SJU depinde de serviciile Comisiei Europene în ceea ce privește implementarea sistemelor sale financiare, ABAC și SAP, pe care Comisia Europeană nu le-a putut implementa în cadrul SJU până în mai 2010. Sistemul SJU de gestionare a aspectelor operaționale ale programului este operațional de la sfârșitul anului 2009.

    Punctul 25

    Contractul în valoare de 19 572 EUR a fost elaborat și semnat de administratorul temporar al SJU în 2007, când SJU nu avea nici personal, nici organizare internă. În 2009, SJU a lansat o procedură de achiziții corectă în vederea înlocuirii contractului.

    SJU ia notă de constatarea Curții potrivit căreia ar trebui să existe documente justificative adecvate pentru plata sumei de 922 000 EUR și susține că sunt disponibile deja declarații oficiale de recepție a serviciilor furnizate. Cu toate acestea, contractul cuprindea activități de sprijin și consiliere juridică de specialitate care urmau să fie facturate în funcție de durata lor. Aceste activități se desfășurau continuu, dacă nu zilnic, într-o perioadă în care activitatea SJU era foarte intensă (încheierea negocierilor cu membrii) și erau monitorizate permanent de SJU. Personalul SJU a lucrat în colaborare strânsă și permanentă cu contractanții, în special prin intermediul numeroaselor schimburi de documente prin e-mail, pentru a îndeplini obiectivele contractului, și anume proiectele de acorduri de afiliere și proiectele de acorduri-cadru multilaterale.

    Punctul 26

    SJU a moștenit contractul de închiriere al fostului sediu al întreprinderii comune Galileo în 2007, iar în scurt timp acest spațiu s-a dovedit a fi neadecvat pentru nevoile întreprinderii, potrivit deciziei Consiliului de administrație din 2008. În consecință, SJU a fost nevoit să găsească un echilibru între riscul de a întârzia lansarea programului și costul mutării într-un sediu adecvat. SJU a negociat contractul pentru noul său sediu în limitele bugetului prevăzut pentru chirie, fără să solicite Consiliului de administrație resurse suplimentare.

    Punctul 28

    SJU ia notă de îngrijorarea exprimată de Curte, dar rămâne încrezătoare că va fi capabilă să identifice sursele de finanțare și costurile necesare pentru a înregistra activele în bilanț la o valoare corectă atunci când va fi necesar.

    Punctul 30

    SJU întreprinde măsurile necesare, alături de serviciile Comisiei Europene, pentru a pune în aplicare recomandările prevăzute în Avizul nr. 2/2010 al Curții.

    Punctul 31

    SJU va examina necesitatea modificării statutului său ținând seama de avizul serviciilor Comisiei Europene.


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 219/2007 al Consiliului din 27 februarie 2007 privind înființarea unei întreprinderi comune pentru realizarea sistemului european de nouă generație pentru gestionarea traficului aerian (SESAR) (JO L 64, 2.3.2007, p. 1), modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1361/2008 din 16 decembrie 2008 (JO L 352, 31.12.2008, p. 12).

    (2)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

    (3)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de capital și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (4)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

    (5)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (6)  Normele financiare ale SESAR adoptate de Consiliul de administrație la data de 28 iulie 2009.

    (7)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (8)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002.

    (9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către organismele Uniunii Europene sunt prevăzute la titlul VII capitolul 1 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 din 9 iulie 2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate ca atare în regulamentul financiar al întreprinderii comune SESAR.

    (10)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (11)  Inclusiv intrarea în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1361/2008 al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 219/2007 și adoptarea noului regulament financiar al întreprinderii comune SESAR la 28 iulie 2009.

    (12)  Articolul 18 din statut.

    (13)  Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune SESAR pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2008 (JO C 310, 18.12.2009, p. 9).


    Top