Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0211

    Propunere de decizie a Consiliului din […] privind semnarea, în numele Uniunii Europene a Acordului de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între statele din Africa, Caraibe şi Pacific, pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost revizuit pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005

    /* COM/2010/0211 final - NLE 2010/0114 */

    52010PC0211




    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 30.4.2010

    COM(2010)211 final

    2010/0114 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    din […]

    privind semnarea, în numele Uniunii Europene a Acordului de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între statele din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost revizuit pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005

    EXPUNERE DE MOTIVE

    Prin decizia din 23 februarie 2009, Consiliul a autorizat Comisia să înceapă negocierile cu grupul statelor din Africa, Caraibe și Pacific (denumite în continuare „statele ACP”) în vederea efectuării celei de a doua revizuiri a Acordului de parteneriat între statele ACP, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, (denumit în continuare „Acordul de la Cotonou”).

    În conformitate cu articolul 95 alineatul (3) al Acordului de la Cotonou, atât ACP cât și UE și-au notificat reciproc dispozițiile pe care doreau să le revizuiască în vederea unei eventuale modificări a acordului. Notificările ACP și ale UE convergeau în multe domenii, ambele părți recunoscând faptul că Acordul de la Cotonou ar trebui dezvoltat în continuare din punct de vedere al dimensiunii politice, în domeniul integrării regionale și în aplicarea parteneriatului în ceea ce privește, inter alia , cooperarea pentru dezvoltare.

    În urma lansării oficiale a negocierilor în cadrul Consiliului mixt din 29 mai 2009, o serie de sesiuni de negocieri s-au desfășurat în perioada cuprinsă între iunie 2009 și martie 2010.

    În scopul organizării negocierilor, au fost instituite trei grupuri tematice de negociere:

    (i) dimensiunea politică, chestiuni instituționale și politici sectoriale specifice;(ii) cooperare economică, integrare regională și comerț;(iii) cooperarea pentru dezvoltarea finanțării și chestiuni conexe.

    Negocierile în numele Uniunii Europene și al statelor membre ale acesteia au fost purtate de către Comisia Europeană. Comisia a informat periodic statele membre cu privire la evoluția negocierilor prin intermediul Grupului de lucru ACP. Statele membre au putut participa la sesiunile oficiale de negociere.

    În conformitate cu articolul 95 alineatul (3) din Acordul de la Cotonou, negocierile s-au încheiat cu succes la reuniunea ministerială comună extraordinară din data de 19 martie 2010, negociatorul UE parafând textele aprobate care vor modifica acordul.

    Comisia consideră că acordul de modificare, care face obiectul semnării de către ambele părți, este conform cu directivele de negociere.

    În conformitate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) din TFUE, Parlamentul European își dă acordul înainte ca instituția Comisiei să propună Consiliului o decizie privind încheierea acordului de modificare.

    La o dată ulterioară, textul Acordului de la Cotonou va trebui revizuit în continuare pentru a se introduce modificările care decurg din intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în special în ceea ce privește înlocuirea termenilor „Comunitatea Europeană” cu „Uniunea Europeană” și în ceea ce privește reprezentarea externă a UE.

    2010/0114 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    din […]

    privind semnarea, în numele Uniunii Europene a Acordului de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între statele din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost revizuit pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 217, coroborat cu articolul 218 alineatul (5),

    având în vedere propunerea Comisiei,

    întrucât:

    1. Prin decizia din 23 februarie 2009, Consiliul a autorizat Comisia să înceapă negocierile cu grupul statelor din Africa, Caraibe și Pacific (denumite în continuare „statele ACP”) în vederea efectuării celei de a doua revizuiri a Acordului de parteneriat între statele ACP, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, (denumit în continuare „Acordul de la Cotonou”).

    2. În conformitate cu articolul 95 alineatul (3) din Acordul de la Cotonou, negocierile s-au încheiat cu succes, prin parafarea textelor care vor modifica acordul, la reuniunea ministerială comună extraordinară din data de 19 martie 2010.

    3. Acordul ar trebui semnat sub rezerva încheierii la o dată ulterioară.

    4. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană s-a substituit Comunității Europene și i-a succedat acesteia,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    ( 1) Președintele Consiliului este autorizat să desemneze persoana (persoanele) împuternicită(e) să semneze, în numele Uniunii Europene, Acordul de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între statele din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost revizuit pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005.

    Textul acordului care urmează a fi semnat este anexat la prezenta decizie.

    (2) Președintele Consiliului, în numele Uniunii Europene, face următoarea declarație care se introduce în actul final al acordului de modificare:

    „Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană s-a substituit Comunității Europene și i-a succedat acesteia și de la această dată exercită toate drepturile și își asumă toate obligațiile Comunității Europene. Așadar, trimiterile la «Comunitatea Europeană» sau la «Comunitate» în textul acordului se interpretează, după caz, ca trimiteri la «Uniunea Europeană».

    Uniunea Europeană va propune părților ACP un schimb de scrisori cu scopul de a actualiza textul acordului în conformitate cu schimbările de natură instituțională din Uniunea Europeană care decurg din intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.”

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles, […]

    Pentru Consiliu,

    Președintele

    Top