Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0145

    Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului şi în domeniul dreptului mării

    /* COM/2010/0145 final - COD 2010/0080 */

    52010PC0145

    Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului şi în domeniul dreptului mării /* COM/2010/0145 final - COD 2010/0080 */


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 29.4.2010

    COM(2010)145 final

    2010/0080 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și în domeniul dreptului mării

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. Propunerile de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și în domeniul dreptului mării[1] sunt menite a asigura coerenţa între regulament şi alte elemente ale cadrului legislativ relevant. În unele cazuri, experienţa a demonstrat necesitatea de a garanta că dispoziţiile regulamentului sunt uşor adaptate pentru a răspunde mai bine nevoilor. De asemenea, se propune clarificarea, atunci când este necesar, a sferei de aplicare a măsurilor finanţate şi îmbunătăţirea formulării anumitor articole.

    Această revizuire nu aduce modificări fundamentale Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului: obiectivele, tipul măsurilor finanţate, structura şi pachetul financiar nu sunt afectate.

    2. Modificări datorate evoluţiei cadrului legislativ:

    Articolul 2 litera (b), articolul 3 litera (b), articolele 5, 9, 10, 16, 17, 22 şi titlul secţiunii 2. Sfera de aplicare a noului cadru de colectare a datelor[2] este mai amplă decât cea a cadrului precedent[3]. Aceasta cuprinde nu doar colectarea datelor de către statele membre, ci şi gestionarea şi utilizarea lor. Deşi actuala formulare a regulamentului este suficient de amplă încât să cuprindă gestionarea şi utilizarea datelor, dispoziţiile menţionate au fost modificate pentru a include o referire explicită la aceste aspecte, în scopul securităţii juridice.

    Articolul 12 litera (c) a fost reformulat pentru a reflecta faptul că, prin Decizia 2007/409/CE a Consiliului din 11 iunie 2007 de modificare a Deciziei 2004/585/CE de instituire a Consiliilor consultative regionale în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului[4], Consiliilor consultative regionale le-a fost acordat statutul de organisme care urmăresc un obiectiv de interes european general. Acestor Consilii le poate fi acordat sprijin financiar în vederea acoperirii costurilor de funcţionare, iar restricţia care limita sprijinul la faza de lansare a activităţii a fost eliminată.

    Articolul 5 a fost modificat pentru a oglindi dispoziţiile noului cadru de colectare a datelor, în temeiul cărora datele care urmează a fi colectate cuprind şi variabile socio-economice din domeniul pescuitului şi acvaculturii şi din sectorul prelucrării, precum veniturile, costurile de investiţie, ocuparea forţei de muncă etc. Aceste elemente sunt prevăzute de Decizia 2008/949/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2008 de adoptare a unui program comunitar multianual în temeiul Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului[5], în special apendicele VI, X şi XII.

    Articolul 9 a fost reformulat şi simplificat pentru a uniformiza descrierea cu celelalte domenii de cheltuieli cuprinse de regulament, identificând doar principalele categorii de măsuri. Măsurile eligibile sunt definite detaliat de Regulamentul (CE) nr. 199/2008 al Consiliului din 25 februarie 2008 privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului[6].

    Articolele 16 şi 24 au fost modificate pentru a se ţine cont de dispoziţiile relevante ale noului cadru de colectare a datelor care definesc detaliat procedurile de programare prevăzute la articolele 4, 5 şi 6 din Regulamentul (CE) nr. 199/2008 al Consiliului şi la articolele 1, 2 şi 4 din Regulamentul (CE) nr. 665/2008 al Comisiei din 14 iulie 2008 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului[7].

    Articolul 23 a fost eliminat deoarece a devenit caduc, procedurile de programare fiind definite în noul cadru de colectare a datelor.

    3. Modificare limitată a sferei de aplicare a unor măsuri, pentru a răspunde mai bine nevoilor:

    Articolul 11 a fost modificat pentru a permite Comisiei să semneze contracte de achiziţii cu organismele internaţionale responsabile cu evaluarea stocurilor.

    Articolul 12 litera (a) şi articolul 18 alineatul (2) au fost adaptate pentru a extinde posibilitatea finanţării costurilor legate de pregătirea reuniunilor Comitetului consultativ pentru pescuit şi acvacultură (CCPA), astfel încât să fie cuprinse şi alte organizaţii reprezentative din cadrul CCPA. Această posibilitate există deja pentru organizaţiile profesionale europene. Mai mult, noul articol permite acordarea de sprijin financiar pentru costurile legate de traducere, interpretare şi închirierea spaţiilor necesare pentru respectivele reuniuni.

    Articolul 20 alineatul (1) a fost modificat pentru a devansa data depunerii cererilor de sprijin comunitar, în scopul accelerării procedurilor şi a implementării programului.

    Articolul 20 alineatul (2) a fost modificat pentru a oferi o descriere mai detaliată a informaţiilor care urmează a fi furnizate, în scopul standardizării datelor primite privind proiectele şi pentru a consolida buna gestiune financiară. De asemenea, se specifică informaţiile necesare în cazul proiectelor comune conduse de mai multe state membre.

    Articolul 20 alineatul (3) litera (b) în noua formă prevede furnizarea de informaţii privind mecanismele care vor permite verificarea modului în care sunt utilizate resursele co-finanţate destinate controalelor.

    Noul articol 20 alineatul (4) are scopul de a îmbunătăţi transmiterea de date privind proiectele.

    4. Clarificarea sferei de aplicare a acţiunilor care urmează a fi întreprinse:

    Articolul 32a. Decizia 2000/439/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 privind o contribuție financiară comunitară la cheltuielile efectuate de țările membre în activitatea de colectare a datelor și pentru finanțarea studiilor și proiectelor pilot destinate realizării politicii comune a pescuitului[8] a fost abrogată de la 1 ianuarie 2007 prin Regulamentul (CE) nr. 861/2006 al Consiliului, deoarece multe dintre dispoziţiile prevăzute de decizia respectivă au fost încorporate în regulamentul menţionat. Totuşi, unele elemente nu au fost cuprinse, în special rata mai scăzută de co-finanţare de 35% pentru programele extinse (articolul 3, liniuţa a doua), normele mai detaliate privind transmiterea programelor şi previziunilor bugetare, rapoartele tehnice şi financiare, modalităţile de plată de către Comisie (articolele 4 şi 6) şi definirea cheltuielilor eligibile în temeiul programelor naţionale (anexa la decizie). Deoarece nu au fost adoptate norme de aplicare care să cuprindă aceste elemente, nu au existat norme în vigoare care să reglementeze programele naţionale în 2007 şi 2008, deşi atât statele membre, cât şi Comisia au continuat să lucreze pe baza normelor precedente. Această situaţie a continuat până la adoptarea noului cadru de colectare a datelor; în interesul securităţii juridice, trebuie precizat faptul că anumite dispoziţii au continuat să se aplice în cazul programelor naţionale din 2007 şi 2008.

    Articolul 7 litera (c) a devenit mai precis, indicând că parteneriatele pe plan internaţional pot fi de nivel bilateral, regional sau multilateral.

    Articolul 8 litera (a) punctele (i) şi (iii) a fost reformulat pentru a oferi claritate şi certitudine privind cheltuielile eligibile. Mai mult, acţiunile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului[9] sunt menţionate explicit: sisteme de detectare a navelor, sisteme de identificare automată, schimburi şi analize de date între statele membre, crearea unor site-uri de internet legate de controlul pescuitului.

    La articolul 8 litera (a) punctul (ii), cuvintele „funcționari publici” a fost înlocuit cu „personal”, pentru a ţine cont de faptul că participanţii la cursurile de formare, deşi reprezintă o autoritate a unui stat membru, nu sunt neapărat funcţionari publici.

    La articolul 8 litera (a) punctul (v), cuvintele „pescuitul iresponsabil și ilegal” sunt înlocuite cu formularea „pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat”, utilizată mai ales în Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului.

    Articolul 8 litera (b) a fost modificat pentru a reflecta mai bine sarcinile efectuate de Centrul Comun de Cercetare, care nu doar analizează desfăşurarea activităţilor de control, ci oferă, de asemenea, consultanţă şi este implicat în dezvoltarea de noi tehnologii.

    Articolul 8 litera (d) a fost modificat pentru a elimina o categorie de cheltuieli superfluă a Agenţiei Comunitare pentru Controlul Pescuitului.

    Articolul 12 litera (b). A fost actualizată lista organismelor consultative pentru reuniunile cărora plenara CCPA desemnează un reprezentant.

    Articolul 13 litera (e) a fost modificat pentru a reflecta nivelul cooperării de care Comisia ar putea avea nevoie în raporturile cu organizaţiile internaţionale.

    5. În plus, în scopul îmbunătăţirii şi clarificării formulării textului regulamentului, au fost modificate considerentul (12), articolul 2 litera (b), articolul 3 litera (b), articolul 5, articolul 10, articolul 13 litera (e), articolul 18 alineatul (3), articolul 20 alineatul (1) şi articolul 24.

    6. Modificările introduse de această propunere de modificare nu generează consecinţe financiare pentru bugetul UE, ci vor permite, pur şi simplu, o mai bună execuţie a cuantumurilor bugetare prezentate în fişa financiară anexată la Regulamentul (CE) nr. 861/2006 al Consiliului.

    2010/0080 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și în domeniul dreptului mării

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social,

    după transmiterea propunerii parlamentelor naționale,

    acționând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1) Regulamentul (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și în domeniul dreptului mării[10] prevede finanţare în următoarele domenii: relaţiile internaţionale, guvernanţa, colectarea de date şi consultanţa ştiinţifică, controlul şi aplicarea normelor politicii comune în domeniul pescuitului.

    (2) În fiecare domeniu de acţiune, Regulamentul (CE) nr. 861/2006 al Consiliului este completat de alte regulamente sau decizii. Mai multe elemente ale legislaţiei conexe au evoluat de la adoptarea Regulamentului (CE) nr. 861/2006, care trebuie modificat pentru a se asigura coerenţa între toate elementele cadrului legislativ.

    (3) Experienţa a demonstrat că modificarea regulamentului este necesară în scopul uşoarei adaptări a anumitor dispoziţii, astfel încât acestea să răspundă mai bine nevoilor.

    (4) De asemenea, se propune clarificarea, atunci când este necesar, a sferei de aplicare a măsurilor finanţate şi îmbunătăţirea formulării anumitor articole.

    (5) Parteneriatele din domeniul internaţional pot fi instituite la nivel bilateral, regional sau multilateral.

    (6) Prin Decizia 2007/409/CE a Consiliului din 11 iunie 2007 de modificare a Deciziei 2004/585/CE de instituire a Consiliilor consultative regionale în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului[11], Consiliilor consultative regionale le-a fost acordat statutul de organisme care urmăresc un obiectiv de interes european general, iar acest fapt trebuie să se reflecte în regulament.

    (7) În ceea ce priveşte întâlnirile pregătitoare ale Comitetului consultativ pentru pescuit şi acvacultură (CCPA), trebuie să existe posibilitatea de a acorda sprijin financiar şi altor reprezentanţi decât celor ai organizaţiilor profesionale europene şi să se permită finanţarea costurilor legate de traducere, interpretare şi închirierea spaţiilor. Trebuie actualizată lista organismelor consultative pentru reuniunile cărora plenara CCPA desemnează un reprezentant.

    (8) Regulamentul (CE) nr. 199/2008 al Consiliului din 25 februarie 2008 privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului[12] a extins sfera de aplicare a colectării de date pentru a cuprinde şi colectarea, gestionarea şi utilizarea datelor, iar regulamentul trebuie să ţină cont în mod explicit de acest fapt.

    (9) Decizia 2008/949/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2008 de adoptare a unui program comunitar multianual în temeiul Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului[13] prevede că datele care urmează a fi colectate cuprind variabile socio-economice.

    (10) Măsurile eligibile pentru sprijin financiar comunitar în domeniul colectării de date şi consultanţei ştiinţifice sunt definite de Regulamentul (CE) nr. 199/2008, iar Regulamentul (CE) nr. 861/2006 trebuie să se alinieze la definiţiile respective.

    (11) Măsurile de programare în domeniul colectării de date şi consultanţei ştiinţifice sunt stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 199/2008 şi prin Regulamentul (CE) nr. 665/2008 al Comisiei din 14 iulie 2008 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008[14].

    (12) Nu au fost preluate în Regulamentul (CE) nr. 861/2006 şi nici nu au fost convertite în norme de aplicare câteva dispoziţii din Decizia 2000/439/CE din 29 iunie 2000 privind o contribuţie financiară comunitară pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de statele membre în vederea colectării de date şi pentru finanţarea studiilor şi proiectelor pilot destinate realizării politicii comune în domeniul pescuitului[15]. Acest fapt a creat un vid legislativ pentru anii 2007 şi 2008, când Comisia a trebuit să aplice normele care fuseseră anterior în vigoare, stabilite prin Decizia 2000/439/CE. În scopul securităţii juridice, trebuie prevăzut în mod retroactiv că normele respective au continuat să se aplice în perioada respectivă.

    (13) Este necesar să i se permită Comisiei să semneze contracte de achiziţii cu organismele internaţionale responsabile cu evaluarea stocurilor.

    (14) Indicaţiile privind cheltuielile eligibile în domeniul controlului trebuie prezentate într-un mod mai clar şi mai detaliat şi trebuie creată o legătură cu Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului[16] şi cu Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat[17].

    (15) Participanţii la cursurile de formare în domeniul controlului şi aplicării legii, deşi reprezintă o autoritate a unui stat membru, nu sunt în mod obligatoriu şi întotdeauna funcţionari publici. Prin urmare, şi cheltuielile generate de formarea altor categorii de personal trebuie să fie eligibile pentru măsuri financiare.

    (16) Centrul Comun de Cercetare nu doar analizează desfăşurarea activităților de control, ci oferă, de asemenea, consultanţă şi este implicat în dezvoltarea de noi tehnologii.

    (17) Normele de programare pentru cheltuielile cu activităţile de control trebuie adaptate pentru a optimiza buna gestiune financiară, mai ales prin devansarea datei de transmitere a cererilor de sprijin comunitar, specificând mai clar informaţiile care trebuie comunicate în legătură cu proiectele şi formatul în care trebuie transmise aceste informaţii.

    (18) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 861/2006 trebuie modificat în mod corespunzător.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 861/2006 se modifică după cum urmează:

    (1) La articolul 2, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) măsurile de conservare, colectarea şi gestionarea datelor, precum şi utilizarea datelor în vederea oferirii de consultanţă ştiinţifică cu privire la PCP;”

    (2) La articolul 3, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) îmbunătățirea colectării, gestionării şi utilizării datelor necesare pentru PCP;”

    (3) Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 5

    Obiective specifice în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor și în domeniul consultanței științifice

    Măsurile financiare comunitare menționate la articolele 9, 10 și 11 contribuie la obiectivul de îmbunătățire a colectării, gestionării și utilizării datelor și a consultanței științifice privind starea resurselor, nivelul de pescuit și impactul pe care îl are pescuitul asupra resurselor și ecosistemului marin şi asupra performanţei industriei pescuitului, în interiorul și în afara apelor comunitare, prin acordarea de sprijin financiar statelor membre pentru a constitui seturi multianuale de date agregate și colectate pe baze științifice, care înglobează informații biologice, tehnice, ecologice și economice.”

    (4) La articolul 7, alineatul (1) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c) dezvoltarea, prin intermediul parteneriatului la nivel bilateral, regional sau multilateral, a capacităților țărilor terțe de gestionare și control ale resurselor halieutice pentru a asigura un pescuit durabil și promovarea dezvoltării economice a sectorului pescuitului în aceste țări, prin îmbunătățirea evaluării științifice și tehnice a zonelor de pescuit respective, a monitorizării și controlului activităților de pescuit, a condițiilor de sănătate și a mediului de afaceri din acest sector;”

    (5) Articolul 8 se modifică după cum urmează:

    (a) litera (a) punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

    „(i) investiţii, legate de activităţile de control desfăşurate de organismele administrative sau de sectorul privat, în:

    - achiziţionarea şi instalarea de tehnologii, inclusiv hardware şi software, sisteme de detectare a navelor (VDS) şi reţele IT care să permită colectarea, gestionarea, validarea, analizarea datelor, dezvoltarea unor metode de eşantionare a datelor şi schimbul de date referitoare la pescuit;

    - achiziţionarea şi instalarea componentelor necesare pentru a se asigura transmiterea de date dinspre cei implicaţi în pescuit şi în comercializarea produselor pescăreşti spre autorităţile relevante comunitare şi ale statelor membre, inclusiv a componentelor necesare pentru sistemele electronice de înregistrare și raportare (ERS), sistemele de monitorizare a navelor (VMS) şi sistemele de identificare automată (AIS);

    - implementarea programelor dedicate schimbului de date şi analizei de date între statele membre;

    - achiziţionarea şi modernizarea mijloacelor de control;”

    (b) litera (a) punctul (ii) se înlocuiește cu următorul text:

    „(ii) programe de formare şi schimb, inclusiv între statele membre, pentru personalul responsabil cu monitorizarea, controlul şi supravegherea activităţilor din domeniul pescuitului;”

    (c) litera (a) punctul (iii) se înlocuiește cu următorul text:

    „(iii) punerea în aplicare a unor proiecte pilot referitoare la controlul pescuitului, inclusiv dezvoltarea unor site-uri de internet referitoare la control;”

    (d) litera (a) punctul (v) se înlocuiește cu următorul text:

    „(v) inițiative, inclusiv organizarea de seminarii și elaborarea de suporturi informaționale, care vizează sporirea gradului de sensibilizare, atât în rândul pescarilor și al altor părți interesate, precum inspectori, procurori și judecători, cât şi în rândul publicului, privind necesitatea de a combate pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat și de a pune în aplicare normele PCP;”

    (e) litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) cheltuielile legate de acordurile administrative cu Centrul Comun de Cercetare sau orice alt organism consultativ comunitar, pentru evaluarea şi dezvoltarea unor noi tehnologii de control;

    (f) litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

    „(d) contribuția la bugetul Agenției Comunitare pentru Controlul Pescuitului (ACCP) pentru a acoperi cheltuielile de personal, administrative și de funcționare legate de planul anual de lucru al ACCP.”

    (6) Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 9

    Măsuri în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor de bază

    În domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor, sunt eligibile pentru sprijin financiar comunitar în cadrul programelor naţionale multianuale următoarele cheltuieli:

    (a) cheltuielile efectuate în vederea colectării de date biologice, tehnice, ecologice şi socio-economice privind pescuitul comercial şi recreativ, inclusiv eşantionarea, monitorizarea pe mare şi studiile de cercetare, şi a colectării de date socio-economice în industria acvaculturii şi procesării, în conformitate cu programul comunitar multianual;

    (b) cheltuielile efectuate pentru măsuri legate de gestionarea, dezvoltarea, îmbunătăţirea şi exploatarea datelor menţionate la litera (a);

    (c) cheltuielile efectuate pentru măsuri legate de utilizarea datelor menţionate la litera (a), precum estimări ale parametrilor biologici, producerea de seturi de date pentru analiză ştiinţifică şi consultanţă;

    (d) cheltuielile efectuate pentru participarea la reuniunile de coordonare regională, la reuniunile ştiinţifice relevante ale organizaţiilor regionale de gestionare a pescuitului în cadrul cărora Comunitatea este parte contractantă sau observator şi la reuniunile organismelor internaţionale responsabile cu acordarea de consultanţă ştiinţifică.”

    (7) Articolul 10 se modifică după cum urmează:

    (a) titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „Măsuri în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor suplimentare”

    (b) la alineatul (1), a doua teză introductivă se înlocuiește cu următorul text:

    „Activităţile eligibile pentru sprijinul financiar comunitar includ:”

    (c) alineatul (1) litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a) studiile și proiectele metodologice care urmăresc optimizarea și standardizarea metodelor de colectare a datelor necesare pentru consultanţa ştiinţifică;”

    (8) La articolul 11, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a) cheltuielile legate de contractele de parteneriat cu instituţii naţionale de cercetare sau cu organisme internaţionale responsabile cu evaluarea stocurilor pentru furnizarea de consultanţă ştiinţifică şi date;”

    (9) Articolul 12 se modifică după cum urmează:

    (a) litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a) cheltuielile de călătorie şi cazare pentru membrii organizaţiilor reprezentative din cadrul CCPA legate de întâlnirile pregătitoare care preced reuniunile CCPA şi costurile legate de traducere, interpretare şi închirierea spaţiilor efectuate pentru organizarea respectivelor întâlniri pregătitoare;”

    (b) litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) cheltuielile de participare ale delegaţilor desemnaţi de CCPA să-l reprezinte în cadrul reuniunilor Consiliilor consultative regionale (CCR), ale Consiliului Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) şi ale Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP);”

    (c) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c) cheltuielile de funcţionare ale Consiliilor consultative regionale, în conformitate cu Decizia 2004/585/CE a Consiliului;”

    (10) La articolul 13, alineatul (1) litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

    „(e) contribuțiile financiare voluntare la lucrări sau programe desfășurate de organizații internaționale care prezintă un interes special pentru Comunitate;”

    (11) Articolul 16 se modifică după cum urmează:

    (a) titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „Rate de cofinanțare în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor de bază”

    (b) cuvintele „articolul 23 alineatul (1)” se înlocuiesc cu cuvintele „articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 199/2008”.

    (12) Titlul articolului 17 se înlocuiește cu următorul text:

    „Rate de cofinanțare în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor suplimentare”

    (13) Articolul 18 se modifică după cum urmează:

    (a) alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2) În temeiul unui acord de finanțare cu Comisia, se alocă drepturi de tragere fiecărei organizații reprezentative membre a plenului CCPA, în mod proporțional cu drepturile din cadrul comitetului plenar al CCPA și în funcție de resursele financiare disponibile.”

    (b) alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „(3) Aceste drepturi de tragere și costul mediu al deplasării unui membru al unei organizații reprezentative determină numărul de deplasări pentru care fiecare organizație poate fi responsabilă din punct de vedere financiar în scopul pregătirii reuniunilor. În cadrul limitei generale a dreptului de tragere, un procent de 20% din cheltuielile eligibile efective se reține drept sumă forfetară de către fiecare organizație reprezentativă pentru acoperirea costurilor organizatorice și administrative ale acesteia strict legate de organizarea întâlnirilor pregătitoare.”

    (14) Articolul 20 se modifică după cum urmează:

    (a) la alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Cererile statelor membre privind măsurile financiare comunitare trebuie înaintate Comisiei până la data de 31 octombrie a anului care precede anul de aplicare în cauză.”

    (b) alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2) Pentru fiecare proiect, programul de control al pescuitului specifică măsura menţionată la articolul 8 litera (a) la care se referă, obiectivul şi o descriere detaliată, cu următoarele date: titularul, locaţia, costul estimat, calendarul pentru realizarea proiectului şi procedura de achiziţii publice care trebuie urmată. Când un proiect este realizat împreună de mai multe state membre, programul de control al pescuitului include şi o listă a statelor membre care realizează proiectul, costurile totale estimate ale proiectului, precum şi costurile estimate per stat membru.”

    (c) la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) numărul de ore sau zile dintr-un an în care este probabil ca acestea să fie utilizate pentru controlul pescuitului şi care este sistemul pus la punct de statul membru pentru a permite Comisiei sau Curţii de Conturi Europene să verifice utilizarea lor efectivă în scopuri de control;”

    (d) se introduce alineatul (4), cu următorul text:

    „(4) Statele membre furnizează informaţiile solicitate la alineatele (1), (2) şi (3), transmiţând formularul electronic care le-a fost trimis de către Comisie atât în format electronic, cât şi pe hârtie.”

    (15) Titlul secţiunii 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „Proceduri în domeniul colectării, gestionării şi utilizării datelor”

    (16) Articolul 22 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 22

    Dispoziție introductivă

    Contribuția financiară comunitară la cheltuielile efectuate de statele membre pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor de bază din domeniul pescuitului menționate la articolul 9 se acordă în conformitate cu procedurile prevăzute în prezenta secțiune.

    (17) Articolul 23 se elimină.

    (18) Articolul 24 se modifică după cum urmează:

    (a) titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „Decizia Comisiei privind finanţarea”

    (b) alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1) Pe baza programelor multianuale prezentate de statele membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 199/2008 şi aprobate de Comisie în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din regulamentul menţionat, deciziile privind contribuţia financiară comunitară la programele naţionale se iau în fiecare an, în conformitate cu procedura menţionată la articolul 30(2).”

    (c) alineatul (2) se elimină.

    (19) Se introduce articolul 32a, cu următorul text:

    „Articolul 32a

    Măsuri tranzitorii

    Prin derogare de la articolul 32 din prezentul regulament, articolul 3 a doua liniuţă şi articolele 4 şi 6 din Decizia 2000/439/CE, precum şi anexa la decizia menţionată continuă să se aplice programelor naţionale din domeniul colectării şi gestionării datelor pentru anii 2007 şi 2008.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    [Articolul 1 alineatul (19) se aplică începând cu 1 ianuarie 2007.]

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

    Președintele Președintele

    [pic][pic][pic]

    [1] JO L 160, 14.6.2006, p. 1.

    [2] Noul cadru de colectare a datelor este format din câteva acte legislative adoptate în 2008:

    - Regulamentul (CE) nr. 1078/2008 al Comisiei din 3 noiembrie 2008 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 861/2006 al Consiliului cu privire la cheltuielile efectuate de statele membre pentru colectarea și gestionarea datelor de bază în sectorul pescuitului. JO L 295, 4.11.2008, p. 24

    - Regulamentul (CE) nr. 199/2008 al Consiliului din 25 februarie 2008 privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului. JO L 60, 5.3.2008, p. 1

    - Regulamentul (CE) nr. 665/2008 al Comisiei din 14 iulie 2008 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului. JO L 186, 15.7.2008, p. 3

    - Decizia 2008/949/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2008 de adoptare a unui program comunitar multianual în temeiul Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului. JO L 346, 23.12.2008, p. 37

    [3] Vechiul cadru de colectare a datelor era format din:

    - Regulamentul (CE) nr. 1543/2000 al Consiliului din 29 iunie 2000 privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea și gestionarea datelor necesare conducerii politicii comune a pescuitului. JO L 176, 15.7.2000, p. 1

    - Regulamentul (CE) nr. 1639/2001 al Comisiei din 25 iulie 2001 de stabilire a programelor comunitare minimal și extins de colectare a datelor în sectorul pescuitului și de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1543/2000 al Consiliului. JO L 222, 17.8.2001, p. 53

    [4] JO L 155, 15.6.2007, p. 68

    [5] JO L 346, 23.12.2008, p. 37

    [6] JO L 60, 5.3.2008, p. 1

    [7] JO L 186, 15.7.2008, p. 3

    [8] JO L 176, 15.7.2000, p. 42

    [9] JO L 343, 22.12.2009, p. 1

    [10] JO L 160, 14.6.2006, p. 1.

    [11] JO L 155, 15.6.2007, p. 68.

    [12] JO L 60, 5.3.2008, p. 1.

    [13] JO L 346, 23.12.2008, p. 37.

    [14] JO L 186, 15.7.2008, p. 3.

    [15] JO L 176, 15.7.2000, p. 42.

    [16] JO L 343, 22.12.2009, p. 1.

    [17] JO L 286, 29.10.2008, p. 1.

    Top