EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0684

Propunere de decizie a Consiliului privind poziţia pe care urmează să o adopte Uniunea în cadrul Comitetului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat şi cooperare între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte, privind crearea de subcomitete noi

/* COM/2009/0684 final - NLE 2009/0181 */

52009PC0684




[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 16.12.2009

COM(2009)684 final

2009/0181 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția pe care urmează să o adopte Uniunea în cadrul Comitetului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, privind crearea de subcomitete noi

EXPUNERE DE MOTIVE

(1) Acordul de parteneriat și cooperare (APC) din 1999 încheiat între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, constituie temeiul juridic al relațiilor bilaterale dintre Uniunea Europeană și Georgia.

(2) Consiliul de cooperare UE-Georgia, reunit la 14 noiembrie 2006, a adoptat o recomandare referitoare la punerea în aplicare a Planului de acțiune în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV). După cum se indică în respectiva recomandare, planul de acțiune prezintă etape concrete pentru continuarea îndeplinirii obligațiilor părților prevăzute de APC și oferă un cadru mai larg pentru consolidarea în continuare a relațiilor dintre UE și Georgia, pentru a atinge un grad înalt de integrare economică și o aprofundare a cooperării politice, în conformitate cu obiectivele generale ale APC.

(3) Consiliul European din martie 2009 a salutat instituirea unui Parteneriat estic ambițios care va implica un angajament sporit cu partenerii estici, atât la nivel bilateral, cât și multilateral, în vederea creării condițiilor necesare pentru accelerarea asocierii politice și consolidarea integrării economice prin sprijinirea reformelor politice și socio-economice ale țărilor partenere, facilitând apropierea acestora de Uniunea Europeană. Declarația comună a reuniunii la nivel înalt de la Praga privind Parteneriatul estic de la 7 mai 2009 a confirmat dorința statelor membre ale UE și a partenerilor est-europeni de a marca o nouă etapă a relațiilor acestora prin urmărirea obiectivelor menționate mai sus.

(4) Planul de acțiune PEV UE-Georgia prevede la capitolul 5 (Monitorizarea) că organismele comune instituite în temeiul APC promovează și monitorizează punerea în aplicare a planului de acțiune și că structurile create prin acordurile relevante ar trebui să fie revizuite, dacă este cazul, pentru a se asigura că toate prioritățile prevăzute în cadrul PEV sunt reflectate în mod corespunzător.

(5) O structură instituțională incluzând o serie de subcomitete sectoriale stă la baza punerii în aplicare a altor acorduri și planuri de acțiune similare cu țări partenere în cadrul PEV cum ar fi, Iordania (11 subcomitete până în prezent), Maroc (10), Ucraina (7) și Republica Moldova (4). Prezenta propunere adoptă o abordare similară și are ca scop asigurarea unei structuri instituționale care să permită UE și Georgia să își lărgească sfera domeniilor de discuție în cadrul relațiilor bilaterale. Până în prezent, au fost create două subcomitete care să asiste Comitetul de cooperare UE-Georgia în îndeplinirea atribuțiilor sale: (1) Subcomitetul pentru comerț, chestiuni economice și chestiuni juridice aferente și (2) Subcomitetul pentru justiție, libertate și securitate.

(6) Georgia este dispusă să își intensifice cooperarea în domeniile care fac obiectul APC, exprimându-și angajamentul pentru o relație mai ambițioasă în conformitate cu principiile Parteneriatului estic.

(7) În vederea extinderii cadrului instituțional pentru dialog și a monitorizării punerii în aplicare a planului de acțiune PEV, precum și în vederea consolidării relațiilor dintre UE și Georgia, Comisia Europeană propune Consiliului crearea a două subcomitete suplimentare, denumite după cum urmează: (1) Subcomitetul pentru transport, mediu și energie; (2) Subcomitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, sănătate publică, formare, educație și tineret, cultură, societatea informațională și politică audiovizuală, știință și tehnologie și inovare. Aceste subcomitete vor fi create în cadrul APC.

(8) Structura prezentată mai sus va contribui la promovarea și monitorizarea punerii în aplicare a planului de acțiune PEV. Dialogul care va avea loc în cadrul acestor subcomitete va permite schimbul de informații și bune practici la nivel de experți și va contribui la consolidarea încrederii și dezvoltarea unor legături mai strânse între Comisia Europeană și experții din țările partenere.

(9) Dialogul în cadrul subcomitetelor va consolida relațiile cu Georgia și va furniza informații cuprinzătoare privind progresul și aspirațiile țării. De asemenea, va permite identificarea domeniilor în care Georgia ar putea avea nevoie de asistență (de exemplu, îmbunătățirea capacității administrative prin intermediul programelor cuprinzătoare de dezvoltare instituțională din cadrul Parteneriatului estic).

(10) În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din Decizia Consiliului și a Comisiei din 31 mai 1999 privind încheierea Acordului de parteneriat și cooperare menționat anterior, se anexează textul propunerii de decizie a Consiliului privind poziția pe care urmează să o adopte Uniunea în cadrul Comitetului de cooperare UE-Georgia privind crearea de subcomitete noi. Obiectivele, chestiunile tratate de către fiecare subcomitet și procedurile de punere în aplicare sunt prezentate în regulamentele de procedură anexate.

2009/0181 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția pe care urmează să o adopte Uniunea în cadrul Comitetului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, privind crearea de subcomitete noi

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere articolul 2 alineatul (1) din Decizia Consiliului și a Comisiei din 31 mai 1999[1] privind încheierea Acordului de parteneriat și cooperare (APC) între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1) La 14 noiembrie 2006, Consiliul de cooperare UE-Georgia a adoptat o recomandare privind punerea în aplicare a planului de acțiune UE-Georgia.

(2) Articolul 83 din APC menționat prevede că, în exercitarea atribuțiilor sale, Consiliul de cooperare este asistat de un comitet de cooperare.

(3) Consiliul de cooperare UE-Georgia a adoptat regulamentul de procedură al Comitetului de cooperare la 12 octombrie 1999[2] prin care deleagă Comitetului de cooperare UE-Georgia competențe în vederea creării și stabilirii ulterioare de subcomitete,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Poziția care urmează să fie adoptată de Uniune în cadrul Comitetului de cooperare instituit prin articolul 83 din Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte, privind crearea de subcomitete noi este conformă cu anexa la prezenta decizie.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu

Președintele

ANEXĂ

COMITETUL DE COOPERARE UE-GEORGIA,

având în vedere Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte („acordul”), în special articolul 83,

întrucât:

(1) În conformitate cu articolul 10 din regulamentul său de procedură[3], Comitetul de cooperare poate crea subcomitete și poate defini mandatul acestora.

(2) Planul de acțiune UE-Georgia în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) (capitolul 5) prevede că organismele comune instituite în temeiul acordului promovează și monitorizează punerea în aplicare a planului de acțiune și că structurile stabilite prin acordurile relevante ar trebui să fie revizuite, dacă este cazul, pentru a se asigura că toate prioritățile prevăzute în cadrul PEV sunt reflectate în mod corespunzător.

(3) Declarația comună a reuniunii la nivel înalt de la Praga privind Parteneriatul estic de la 7 mai 2009 subliniază dorința comună de aprofundare și intensificare a relațiilor bilaterale dintre UE și partenerii est-europeni ai acesteia,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Sunt create, prin prezenta, subcomitetele enumerate în anexa A. Sunt adoptate, prin prezenta, mandatele subcomitetelor menționate în anexa B.

Adoptată la,

Pentru Comitetul de cooperare UE-Georgia Pentru Georgia

Pentru Uniunea Europeană

Anexa A

Comitetul de cooperare UE-Georgia

Noile subcomitete create

(1) Subcomitetul pentru transport, mediu și energie;

(2) Subcomitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, sănătate publică, formare, educație și tineret, cultură, societatea informațională și politică audiovizuală, știință și tehnologie și inovare.

Anexa B

Mandatul Subcomitetului pentru transport, mediu și energie creat în temeiul Acordului de parteneriat și cooperare dintre Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

COMITETUL DE COOPERARE,

având în vedere Acordul de parteneriat și cooperare de instituire a unui parteneriat între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte,

având în vedere regulamentul de procedură al Comitetului de cooperare, stabilit în cadrul Consiliului de cooperare la 12 octombrie 1999, ca anexă la propriul regulament de procedură, în special articolul 10,

a creat un subcomitet pentru transport, mediu și energie cu următorul mandat:

Articolul 1

Subcomitetul dezbate punerea în aplicare a Acordului de parteneriat și cooperare, precum și a Planului de acțiune UE-Georgia în cadrul politicii europene de vecinătate în următoarele domenii:

- transporturi, în special: strategii privind transporturile, inclusiv modernizarea infrastructurii și armonizarea cadrului legislativ și al celui de reglementare cu standardele europene și internaționale; măsuri și reforme în sectoarele transportului rutier, feroviar, aerian și maritim; siguranța și securitatea tuturor modalităților de transport; promovarea sistemelor de transport inteligente și utilizarea tehnologiei informațiilor în cadrul tuturor modalităților de transport; cooperarea regională în materie de transport; acordul orizontal UE-Georgia în domeniul transportului aerian;

- mediu, în special: buna guvernanță în materie de mediu, inclusiv legislația orizontală; armonizarea cadrului legislativ și al celui de reglementare cu standardele europene și internaționale; schimbările climatice; calitatea aerului; gestionarea deșeurilor; calitatea apei și gestionarea integrată a resurselor de apă; poluarea marină; protecția naturii și biodiversitatea; deșertificarea; poluarea industrială și gestionarea riscurilor; substanțele chimice și organismele modificate genetic; zgomotul; protecția civilă; cooperarea regională, inclusiv privind aspectele legate de gestionarea apei și Centrul regional pentru mediu din Caucaz (REC Caucasus);

- energie, în special: politica energetică inclusiv convergență și securitate energetică; convergența cadrului legislativ și de reglementare; rețele energetice; finanțarea infrastructurii și transportului energiei, inclusiv diversificarea surselor energetice și a rutelor de aprovizionare cu energie, precum și interconectarea rețelelor; promovarea eficienței energetice și a utilizării surselor regenerabile de energie; cooperarea regională în domeniul energetic;

- asistență din partea UE în aceste domenii.

De asemenea, subcomitetul poate dezbate subiecte sau proiecte specifice privind punerea în aplicare a Parteneriatului estic, Sinergia Mării Negre sau alte inițiative legate de cooperarea bilaterală relevantă.

Lista de mai sus nu este exhaustivă, Comitetul de cooperare având posibilitatea de a mai adăuga alte subiecte.

Articolul 2

Subcomitetul își desfășoară activitatea sub autoritatea Comitetului de cooperare. După fiecare reuniune, subcomitetul raportează și transmite concluziile sale Comitetului de cooperare.

Articolul 3

Subcomitetul este compus din reprezentanți ai părților.

Cu acordul ambelor părți, pot fi consultați experți în ceea ce privește anumite puncte specifice de pe ordinea de zi a reuniunilor subcomitetului, după caz.

Articolul 4

Subcomitetul este prezidat prin rotație de părți, în conformitate cu regulile privind președinția alternativă a Comitetului de cooperare[4].

Articolul 5

Un funcționar al Comisiei Europene și un funcționar al Guvernului Georgiei exercită în comun funcțiile de secretari permanenți ai subcomitetului. Toate comunicările privind subcomitetul sunt înaintate secretarului permanent.

Articolul 6

Subcomitetul se reunește atunci când circumstanțele impun acest lucru, cu acordul părților, pe baza unei cereri scrise a fiecărei părți, cel puțin o dată pe an. Fiecare reuniune se desfășoară la data și locul stabilite cu acordul ambelor părți.

După primirea unei cereri privind convocarea unei ședințe a subcomitetului, secretarul celeilalte părți are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a da un răspuns.

În cazuri deosebit de urgente, reuniunile subcomitetelor pot fi convocate într-un termen mai scurt, sub rezerva acordului ambelor părți.

Înaintea fiecărei reuniuni, președintele este informat în legătură cu componența prevăzută a delegațiilor ambelor părți.

Reuniunile subcomitetului sunt convocate, în comun, de către cei doi secretari permanenți, în acord cu secretarii Comitetului de cooperare.

Articolul 7

Punctele care urmează să fie incluse pe ordinea de zi sunt prezentate secretarilor permanenți cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de reuniunea respectivă a subcomitetului. Orice documentație justificativă este pusă la dispoziția secretarilor permanenți cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte.

Pe baza acestor puncte, este întocmită o ordine de zi provizorie care este înaintată, împreună cu documentația justificativă disponibilă, secretarilor Comitetului de cooperare și reprezentanțelor permanente ale statelor membre, cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de reuniunea subcomitetului. În cazuri excepționale, pot fi înscrise puncte pe ordinea de zi într-un termen mai scurt, cu acordul scris al ambilor secretari permanenți.

Articolul 8

În cadrul reuniunilor, subcomitetul poate aborda toate domeniile menționate la articolul 1 sau pe oricare dintre acestea.

Articolul 9

Cu excepția unei decizii contrare în acest sens, reuniunile subcomitetului nu sunt publice.

Articolul 10

Pentru fiecare reuniune se întocmește un proces-verbal. O copie a procesului-verbal și a concluziilor fiecărei reuniuni a subcomitetului este transmisă secretarilor Comitetului de cooperare. Copii ale acestor documente sunt transmite și reprezentanțelor permanente ale statelor membre.

Mandatul Subcomitetului pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, sănătate publică, formare, educație și tineret, cultură, societatea informațională și politică audiovizuală, știință și tehnologie și inovare creat în temeiul Acordului de parteneriat și cooperare dintre Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

COMITETUL DE COOPERARE,

având în vedere Acordul de parteneriat și cooperare de instituire a unui parteneriat între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte,

având în vedere regulamentul de procedură al Comitetului de cooperare, stabilit în cadrul Consiliului de cooperare la 12 octombrie 1999, ca anexă la propriul regulament de procedură, în special articolul 10,

a creat un subcomitet pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, sănătate publică, formare, educație și tineret, cultură, societatea informațională și politică audiovizuală, știință și tehnologie și inovare cu următorul mandat:

Articolul 1

Subcomitetul dezbate punerea în aplicare a Acordului de parteneriat și cooperare, precum și a planului de acțiune în cadrul politicii europene de vecinătate aferent în următoarele domenii:

- politica socială și de ocupare a forței de muncă, inclusiv reforme sociale, protecția socială și incluziunea socială, promovarea femeilor în viața socială, economică și politică;

- sănătate publică;

- educație, formare și tineret (în special: reforma și modernizarea sistemelor educaționale și de formare, programele de formare profesională, dezvoltarea competențelor și mobilitatea);

- cultură;

- societate informațională;

- politică audiovizuală;

- știință și tehnologie, cercetare și dezvoltare;

- cooperare regională în domeniile menționate mai sus;

- cadrul de reglementare relevant și asistența UE în domeniile menționate mai sus.

De asemenea, subcomitetul poate dezbate subiecte sau proiecte specifice privind punerea în aplicare a Parteneriatului estic, Sinergia Mării Negre sau alte inițiative legate de cooperarea bilaterală relevantă.

Lista de mai sus nu este exhaustivă, Comitetul de cooperare având posibilitatea de a mai adăuga alte subiecte.

Articolul 2

Subcomitetul își desfășoară activitatea sub autoritatea Comitetului de cooperare. După fiecare reuniune, subcomitetul raportează și transmite concluziile sale Comitetului de cooperare.

Articolul 3

Subcomitetul este compus din reprezentanți ai părților.

Cu acordul ambelor părți, pot fi consultați experți în ceea ce privește anumite puncte specifice de pe ordinea de zi a reuniunilor subcomitetului, după caz.

Articolul 4

Subcomitetul este prezidat prin rotație de părți, în conformitate cu regulile privind președinția alternativă a Comitetului de cooperare[5].

Articolul 5

Un funcționar al Comisiei Europene și un funcționar al Guvernului Georgiei exercită în comun funcțiile de secretari permanenți ai subcomitetului. Toate comunicările privind subcomitetul sunt înaintate secretarului permanent.

Articolul 6

Subcomitetul se reunește atunci când circumstanțele impun acest lucru, cu acordul părților, pe baza unei cereri scrise a fiecărei părți, cel puțin o dată pe an. Fiecare reuniune se desfășoară la data și locul stabilite cu acordul ambelor părți.

După primirea unei cereri privind convocarea unei ședințe a subcomitetului, secretarul celeilalte părți are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a da un răspuns.

În cazuri deosebit de urgente, reuniunile subcomitetelor pot fi convocate într-un termen mai scurt, sub rezerva acordului ambelor părți.

Înaintea fiecărei reuniuni, președintele este informat în legătură cu componența prevăzută a delegațiilor ambelor părți.

Reuniunile subcomitetului sunt convocate, în comun, de către cei doi secretari permanenți, în acord cu secretarii Comitetului de cooperare.

Articolul 7

Punctele care urmează să fie incluse pe ordinea de zi sunt prezentate secretarilor permanenți cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de reuniunea respectivă a subcomitetului. Orice documentație justificativă este pusă la dispoziția secretarilor permanenți cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte.

Pe baza acestor puncte, este întocmită o ordine de zi provizorie care este înaintată, împreună cu documentația justificativă disponibilă, secretarilor Comitetului de cooperare și reprezentanțelor permanente ale statelor membre, cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de reuniunea subcomitetului. În cazuri excepționale, pot fi înscrise puncte pe ordinea de zi într-un termen mai scurt, cu acordul scris al ambilor secretari permanenți.

Articolul 8

În cadrul reuniunilor, subcomitetul poate aborda toate domeniile menționate la articolul 1 sau pe oricare dintre acestea.

Articolul 9

Cu excepția unei decizii contrare în acest sens, reuniunile subcomitetului nu sunt publice.

Articolul 10

Pentru fiecare reuniune se întocmește un proces-verbal. O copie a procesului-verbal și a concluziilor fiecărei reuniuni a subcomitetului este transmisă secretarilor Comitetului de cooperare. Copii ale acestor documente sunt transmite și reprezentanțelor permanente ale statelor membre.

[1] JO L 205, 4.8.1999, p. 1-2.

[2] JO L 297, 18.11.1999, p. 37.

[3] JO L 297, 18.11.1999, p. 37.

[4] JO L 297, 18.11.1999, p. 37.

[5] JO L 297, 18.11.1999, p. 37.

Top