Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(010)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Europene de Mediu pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile agenției

    JO C 311, 5.12.2008, p. 64–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 311/64


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Europene de Mediu pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile agenției

    (2008/C 311/10)

    CUPRINS

    1-2

    INTRODUCERE

    3-6

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    7-10

    OBSERVAȚII

    Tabelele 1-4

    Răspunsurile agenției

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Europeană de Mediu (denumită în continuare „agenția”) a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1210/90 al Consiliului din 7 mai 1990 (1). Agenția are ca misiune instituirea unei rețele de observare care să furnizeze Comisiei, statelor membre și publicului în general informații fiabile cu privire la starea mediului înconjurător. Aceste informații trebuie, în special, să permită Uniunii Europene și statelor membre să ia măsurile necesare pentru a proteja mediul și să evalueze eficacitatea acestora.

    2.

    În tabelul 1 sunt prezentate în mod sintetic competențele și activitățile agenției. În tabelele 2, 3 și 4 sunt prezentate, în scop informativ, date cheie preluate din situațiile financiare întocmite de agenție pentru exercițiul financiar 2007.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2); declarația a fost întocmită în urma examinării conturilor agenției, astfel cum este prevăzut la articolul 248 din Tratatul de instituire a Comunității Europene.

    4.

    Conturile agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 (3) au fost întocmite de directorul executiv al acesteia, în temeiul articolului 13 din Regulamentul (CEE) nr. 1210/90, și trimise Curții, care trebuie să emită o declarație cu privire la fiabilitatea acestor conturi, precum și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente.

    5.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice ale IFAC și ISSAI (4), în măsura în care acestea sunt aplicabile în contextul Comunității Europene. Auditul a fost planificat și efectuat astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă conform căreia conturile sunt fiabile, iar operațiunile subiacente sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Curtea a obținut astfel o bază rezonabilă pentru declarația exprimată în continuare:

    Fiabilitatea conturilorConturile agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 sunt fiabile, sub toate aspectele semnificative.Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacenteOperațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției sunt, per ansamblu, conforme cu legile și reglementările în vigoare.Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție declarația Curții.

    OBSERVAȚII

    7.

    În urma auditului a două proceduri de recrutare au fost constatate deficiențe: candidaturi care nu îndeplineau criteriile de selecție au fost reținute pentru etapele ulterioare ale evaluării și criteriile de identificare a celor mai buni candidați care urmau să fie invitați la un interviu nu au fost documentate. Aceste situații nu au asigurat transparența și caracterul nediscriminatoriu al procedurilor.

    8.

    În ceea ce privește procedurile de achiziții publice, în trei cazuri au fost observate următoarele neregularități: atribuirea directă a contractelor de servicii, fără a fi respectate cerințele prevăzute în Regulamentul financiar (5), atribuirea unui anumit contract de servicii neconformă cu termenii contractului-cadru (6). Aceste deficiențe pun în discuție transparența procedurilor.

    9.

    În urma unei cereri de propuneri, agenția a semnat acorduri de subvenționare cu consorții de instituții (numite centre tematice europene) în vederea îndeplinirii, în fiecare an, a unor sarcini legate de anumite teme de mediu (7). Plățile intermediare și cele finale efectuate de agenție către aceste centre se bazează pe declarații ale costurilor reale. Costurile de personal reprezintă principalul element al cheltuielilor. Verificările agenției s-au limitat la examinarea documentației transmise de centre, fără a fi aplicate proceduri adecvate care să garanteze eligibilitatea sumelor declarate.

    10.

    Aceste acorduri de subvenționare încheiate cu centrele prevăd, de asemenea, o rată forfetară de 20 % din cheltuielile directe alocată pentru finanțarea costurilor indirecte (cheltuieli generale), în timp ce normele de aplicare a Regulamentului financiar general limitează această rată la 7 %. În conformitate cu normele, această limită maximă poate fi depășită numai pe baza unei decizii motivate; agenția nu a luat însă nicio astfel de decizie. Dacă rata de 7 % ar fi fost aplicată, suma plătită în 2007 ar fi fost mai mică cu 0,3 milioane de euro.

    Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi la Luxemburg, în ședința sa din 18 septembrie 2008.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 120, 11.5.1990.

    (2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (3)  Aceste conturi au fost întocmite la data de 22 mai 2008 și primite de către Curte la data de 30 iunie 2008.

    (4)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (5)  Două cazuri cu o valoare totală aproximativă de 26 000 de euro.

    (6)  Un caz cu o valoare aproximativă de 215 000 de euro.

    (7)  Există cinci centre tematice europene; în 2007, valoarea totală a creditelor de angajament aferente a fost de 6 milioane de euro.


     

    Tabelul 1

    Agenția Europeană de Mediu (Copenhaga)

    Domenii de competență comunitară conform tratatului

    Competențele agenției, astfel cum sunt definite prin Regulamentul (CEE) nr. 1210/90 al Consiliului

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2007

    (date pentru 2006)

    Principalele produse și servicii furnizate în 2007

    Politica de mediu

    Politica Comunității în domeniul mediului urmărește un nivel de protecție ridicat, ținând seama de diversitatea situațiilor din diferitele regiuni ale Comunității. Aceasta se bazează pe principiile precauției și acțiunii preventive, pe principiul remedierii, cu prioritate la sursă, a daunelor provocate mediului și pe principiul „poluatorul plătește”. (…) În elaborarea politicii sale, (…), Comunitatea ține seama de datele științifice și tehnice disponibile (…).

    (articolul 174 din tratat)

    Obiective

    Să instituie o rețea europeană de informare și observare pentru mediu care să furnizeze Comunității și statelor membre informații obiective, fiabile și comparabile la nivel european care să le permită:

    (a)

    să ia măsurile necesare pentru a proteja mediul;

    (b)

    să evalueze rezultatele acestor măsuri;

    (c)

    să se asigure că publicul este informat în mod corespunzător cu privire la starea mediului.

    Sarcini

    să furnizeze Comunității și statelor membre informațiile obiective necesare pentru stabilirea cadrului și punerea în aplicare a unor politici de mediu corecte și eficiente;

    să înregistreze, să colaționeze și să evalueze datele privind starea mediului și să elaboreze rapoarte privind calitatea și presiunile asupra mediului pe teritoriul Comunității;

    să contribuie la asigurarea faptului că datele privind mediul la nivel european sunt comparabile și, în cazul în care este necesar, să încurajeze prin mijloace corespunzătoare o mai bună armonizare a metodelor de măsurare;

    să promoveze includerea informațiilor europene privind mediul în programele internaționale;

    să publice din cinci în cinci ani un raport privind starea, evoluția și perspectivele mediului;

    să stimuleze elaborarea tehnicilor de prognoză meteorologică și a metodelor de evaluare a costurilor daunelor aduse mediului, precum și schimbul de informații cu privire la tehnologiile pentru prevenirea daunelor;

    să stimuleze elaborarea metodelor de evaluare a costurilor daunelor aduse mediului și a costurilor politicilor de prevenire, de protecție și de restaurare a mediului.

    1.   Consiliul de administrație

    Componență:

    un reprezentant al fiecărui stat membru;

    doi reprezentanți ai Comisiei;

    două personalități științifice desemnate de Parlamentul European.

    Sarcini

    Să adopte programul de lucru și să se asigure de execuția acestuia.

    2.   Directorul executiv

    Numit de consiliul de administrație pe baza unei propuneri din partea Comisiei.

    3.   Forumul consultativ

    Format dintr-un reprezentant al fiecărui stat membru, acesta acordă consultanță directorului executiv.

    4.   Comitetul științific

    Format din persoane cu o calificare specifică în domeniul mediului.

    5.   Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    6.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

    Bugetul definitiv

    35,1 milioane de euro (37,1 milioane de euro)

    Subvenție comunitară:

    82 % (75 %)

    Situația personalului la 31 decembrie 2007

    Număr de posturi prevăzute în schema de personal:

    116 (115)

    Posturi ocupate: 111 (110) plus 55 (47) de alte posturi

    (agenți contractuali și experți naționali detașați)

    Total personal: 116 (115)

    responsabil de sarcini:

    operaționale: 73 (72)

    administrative: 42 (42)

    mixte: 1 (1)

    Prezentarea raportului „Mediul în Europa – A patra evaluare” în cadrul conferinței paneuropene a miniștrilor mediului.

    Publicarea Atlasul tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Atlas).

    Lansarea sistemului de informare privind apa pentru Europa (WISE).

    Difuzarea filmului documentar „Our Arctic Challenge”

    Publicarea de rapoarte privind, inter alia, costurile schimbărilor climatice, evoluții și previziuni privind emisiile de gaze cu efect de seră și proiecții pe această temă, calitatea aerului, emisiile în aer, sustenabilitatea consumului și a producției, indicatorii de biodiversitate, gestionarea deșeurilor.

    Crearea de noi centre tematice pentru apă, utilizarea terenurilor și informații spațiale, precum și pentru aer și schimbările climatice.

    Participare la conferințe având ca teme reforma fiscală și „Dincolo de PIB”.

    Sursa: Informații furnizate de agenție.


    Tabelul 2

    Agenția Europeană de Mediu (Copenhaga) – Execuția bugetului pentru exercițiul financiar 2007

    (1000 de euro)

    Venituri

    Cheltuieli

    Sursa veniturilor

    Venituri înscrise în bugetul definitiv pentru exercițiul financiar

    Venituri colectate

    Alocarea cheltuielilor

    Credite din bugetul definitiv

    Credite reportate din exercițiul (exercițiile) financiar(e) anterior (anterioare)

    înscrise

    angajate

    plătite

    reportate

    anulate

    disponibile

    angajate

    plătite

    reportate

    anulate

    Subvenție comunitară

    28 950

    28 950

    Titlul I

    Personal

    18 050

    18 022

    17 814

    169

    67

    308

    308

    187

    0

    121

    Alte subvenții

    4 857

    5 007

    Titlul II

    Administrație

    2 820

    2 806

    2 466

    338

    15

    283

    283

    265

    0

    18

    Alte venituri

    1 327

    3 822

    Titlul III

    Activități de exploatare

    12 974

    12 963

    8 572

    4 387

    16

    5 290

    5 290

    4 881

    0

    409

    Alte venituri alocate

    p.m

    348

    Venituri alocate

    1 290

    935

    303

    987

    0

    4 965

    3 958

    1 838

    2 678

    449

    Total

    35 134

    38 127

    Total

    35 134

    34 726

    29 155

    5 881

    98

    10 846

    9 839

    7 171

    2 678

    997

    Sursa: date furnizate de agenție. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


    Tabelul 3

    Agenția Europeană de Mediu (Copenhaga) – Contul rezultatului economic pentru exercițiile financiare 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Venituri din exploatare

    Subvenție comunitară

    28 950

    27 650

    Alte subvenții și venituri

    7 753

    7 951

    Total (a)

    36 073

    35 601

    Cheltuieli de exploatare

    Cheltuieli de personal

    16 483

    14 500

    Cheltuieli legate de imobilizări

    866

    795

    Alte cheltuieli administrative

    4 940

    4 843

    Cheltuieli operaționale

    13 446

    15 000

    Total (b)

    35 735

    35 138

    Excedent/deficit din activități de exploatare (c = a – b)

    338

    462

    Venituri din operațiuni financiare (e)

    46

    72

    Cheltuieli cu operațiuni financiare (f)

    –7

    –7

    Excedent/(deficit) din alte activități decât cele de exploatare (g = e – f)

    39

    66

    Rezultatul economic al exercițiului (h = c + g)

    377

    528

    Sursa: Date furnizate de agenție. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    Tabelul 4

    Agenția Europeană de Mediu (Copenhaga) – Bilanț la 31 decembrie 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Active imobilizate

    Imobilizări necorporale

    330

    330

    Imobilizări corporale

    1 555

    1 866

    Creanțe pe termen lung

    500

    494

    Active circulante

    Prefinanțare pe termen scurt

    217

    1 151

    Creanțe pe termen scurt

    2 180

    2 611

    Numerar și echivalente de numerar

    7 799

    6 097

    Total active

    12 581

    12 548

    Datorii pe termen scurt

    Datorii

    7 434

    7 779

    Total datorii

    7 434

    7 779

    Active nete

    5 147

    4 770

    Rezervă

    Excedent/deficit acumulat

    4 770

    4 242

    Rezultatul economic al exercițiului

    377

    528

    Capital net

    5 147

    4 770

    Sursa: Date furnizate de agenție. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

    7.

    Pentru a avea mai mulți candidați în concurs, Comitetul de selecție a ales să includă candidații care s-au apropiat cel mai mult de criteriile din avizul de post vacant. Agenția va republica postul în viitor, când va exista o situație similară.

    Candidații invitați la interviu au îndeplinit criteriile de selecție prezentate în avizul de concurs. La recrutările viitoare, agenția va documenta mai bine selecția candidaților de pe lista scurtă.

    8.

    În legătură cu atribuirea directă de servicii: ordonatorul de credite le-a aprobat pe baza beneficiilor considerabile pe care acestea le puteau aduce agenției. Se consideră că a existat suficientă documentație în dosar asupra naturii unice a cursului care să explice abordarea aleasă. Agenția va proceda în viitoare cazuri similare în conformitate cu Regulamentul financiar.

    În legătură cu atribuirea unui anume contract: devenise necesară mărirea capacității de stocare și a serverului sistemului, din motive de bună gestiune financiară acest lucru a fost făcut prelungindu-se comanda inițială. La următoarea actualizare a sistemului de stocare și a serverului AEM în 2008, a fost consultată din nou piața. Pe viitor, agenția va proceda în acest fel la fiecare achiziție IT substanțială.

    9.

    Agenția a introdus deja noi proceduri pentru noile centre tematice, în conformitate cu Regulamentul financiar. Luând notă de observațiile Curții, aceste proceduri cuprind vizite de verificare la organizațiile lider ale centrelor tematice europene și la partenerii selectați, precum și alte verificări detaliate, înainte de efectuarea plăților finale. La începutul anului 2008 au fost efectuate vizite de verificare la trei organizații lider și la un partener în legătură cu subvențiile din 2007. Aceste noi proceduri fac parte din eforturile continue ale agenției pentru a asigura și îmbunătăți caracterul adecvat și eficacitatea controalelor existente.

    10.

    O atenție deosebită a fost acordată înainte de adoptare ratei forfetare și a fost luată în calcul explicit de agenție la pregătirea mandatului. Agenția consideră că 20 % este o rată forfetară rezonabilă. Cu toate acestea, se recunoaște că nu există o „decizie motivată” și că pentru următoarele cereri de propuneri va fi stabilită această procedură de către Consiliul de administrație.


    Top