EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52007PC0797

Propunere de decizie a Parlamentului European şi a Consiliului privind Anul European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (2010) {SEC(2007) 1661 SEC(2007) 1662}

/* COM/2007/0797 final - COD 2007/0278 */

52007PC0797

Propunere de decizie a Parlamentului European şi a Consiliului privind Anul European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (2010) {SEC(2007) 1661 SEC(2007) 1662} /* COM/2007/0797 final - COD 2007/0278 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 12.12.2007

COM(2007) 797 final

2007/0278 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010)

(prezentată de Comisie) {SEC(2007) 1661SEC(2007) 1662}

EXPUNERE DE MOTIVE

1. Introducere

Lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale este unul dintre obiectivele centrale ale Uniunii Europene (UE) și a statelor sale membre. Odată cu lansarea Strategiei de la Lisabona în martie 2000, Consiliul European a invitat statele membre și Comisia să întreprindă demersurile necesare pentru a realiza „un impact decisiv asupra eradicării sărăciei” până în 2010. Consiliile Europene ulterioare au reiterat acest obiectiv. Consultarea cu privire la analiza realității sociale, inițiate de Comisia Europeană în 2006, subliniază importanța luptei împotriva vechilor și a noilor forme de sărăcie și de excluziune socială din Europa.

În Uniunea Europeană, 78 de milioane de persoane sunt în prezent expuse riscului de sărăcie. În toate statele membre, o parte din populație se confruntă cu situații de excluziune și lipsuri, având adeseori un acces limitat la serviciile de bază. În plus, se pare că problematica sărăciei extreme a luat din ce în ce mai mare amploare și că numărul de persoane care trăiesc în sărăcie extremă a crescut.

Această situație este într-o evidentă contradicție cu principalele valori comune ale Uniunii Europene și necesită să fie abordată prin acțiuni ferme și credibile. Metoda deschisă de coordonare (MDC) pentru protecție socială și incluziune socială – instituită de Consiliul de la Lisabona – a reprezentat un instrument important pentru a oferi orientare și asistență comunitară statelor membre, în eforturile lor pentru atingerea unei mai mari coeziuni sociale în Europa. Eficacitatea sa depinde totuși, în mod vital, de participarea publicului și de angajamentul tuturor părților implicate.

Prin urmare, în agenda sa socială pe 2005-2010, Comisia a anunțat o propunere de desemnare a anului 2010 ca An European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale. Anul European va veni în completarea acțiunilor întreprinse pe baza metodei deschise de coordonare și va ajuta la consolidarea angajamentelor de ordin politic ale UE și ale statelor sale membre, pentru a avea un impact decisiv asupra eradicării sărăciei și a luptei împotriva excluziunii sociale.

2. ANUL EUROPEAN DE LUPTă ÎMPOTRIVA SăRăCIEI șI EXCLUZIUNII SOCIALE

2.1. Obiective generale

Propunerea de a se desemna anul 2010 ca An European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale are ca scop reafirmarea și întărirea angajamentelor politice inițiale ale UE, asumate la începutul Strategiei de la Lisabona de a avea „un impact decisiv asupra eradicării sărăciei”.

Anul European ar trebui să crească gradul de conștientizare în rândul populației cu privire la sărăcie și la excluziunea socială în Europa, precum și să transmită mesajul că sărăcia și excluziunea socială reprezintă obstacole în calea dezvoltării sociale și economice. Anul European ar trebui să combată concepția potrivit căreia lupta împotriva sărăciei reprezintă un cost pentru societate și să reafirme importanța responsabilității colective, care implică nu doar factorii de decizie, ci și părțile implicate din sectoarele public și privat.

De asemenea, Anul European ar trebui să dea cuvântul persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială, de exemplu prin întărirea organizațiilor în care aceștia participă și prin implicarea lor în activități concepute special pentru a avea un impact decisiv asupra eradicării sărăciei.

UE trebuie, de asemenea, să își reafirme responsabilitatea la nivel mondial în lupta contra sărăciei în întreaga lume. Sporirea nivelului de conștientizare privind interdependența la scară mondială și necesitatea de a înregistra o dezvoltare durabilă și de solidaritate intergeneraționale și intrageneraționale, ar trebui să figureze în cadrul general de conștientizare. Sensibilizarea cu privire la sărăcia la nivel global va fi strâns legată de creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de cooperare și de principalul său obiectiv, și anume lupta împotriva sărăciei.

Anul European va reafirma astfel angajamentul Uniunii în ceea ce privește solidaritatea, justiția socială și o mai mare coeziune, promovând în același timp coerența și favorizând susținerea obiectivelor generale ale Uniunii, în special în ceea ce privește Strategia de la Lisabona pentru creștere și locuri de muncă, precum și strategia de dezvoltare durabilă.

2.2. Obiective specifice – Recunoaștere – Participare – Coeziune – Angajament

Pe lângă obiectivele generale, propunerea prezentată de Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale comportă patru obiective specifice:

Recunoaștere — Recunoașterea dreptului persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială de a duce o viață demnă și de a participa activ în cadrul societății.

Participare — Creșterea participării publicului la politicile și acțiunile de incluziune socială, punând un accent asupra responsabilității fiecăruia în lupta contra sărăciei și a marginalizării.

Coeziune — promovarea unei mai mari coeziuni în societate prin sporirea conștientizării în rândul publicului cu privire la beneficiile generale aduse de o societate în care sărăcia este eradicată și în care nu există persoane condamnate să ducă o viață marginalizată.

Angajament — Reafirmarea puternicului angajament politic asumat de UE în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale și promovarea acestui angajament la toate nivelurile de guvernanță.

2.3. Punerea în aplicare a acțiunilor

Activitățile Anului European vor sprijini metoda deschisă de coordonare pentru protecție socială și incluziune socială, având ca scop înregistrarea unui progres evident din punct de vedere al impactului și al eficienței politicii.

În funcție de prioritățile identificate în cadrul procesului de protecție socială și incluziune socială, se propune ca, în cadrul Anului European, să se pună accentul pe următoarele teme :

- sărăcia în rândul copiilor și transmiterea sărăciei între generații;

- o piață a forței de muncă ce favorizează incluziunea;

- lipsa accesului la educație și la formare;

- dimensiunea de gen în problema sărăciei;

- accesul la serviciile de bază;

- eliminarea discriminării și promovarea integrării imigranților, precum și a incluziunii sociale și profesionale a minorităților etnice;

- răspunderea la nevoile persoanelor cu handicap și ale altor grupuri vulnerabile.

La planificarea activităților din cadrul Anului European, statele membre vor adapta aceste teme la situațiile și dificultățile existente la nivel național, regional și local, ținând totodată cont de coeziunea teritorială. Implicarea și participarea părților interesate se vor regăsi în toate prioritățile.

La punerea în aplicarea a activităților din cadrul Anului European, Comisia și statele membre vor avea în vedere modurile diferite în care femeile și bărbații se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială. De asemenea, Comisia și statele membre se vor asigura că aspectele de gen vor fi incluse între prioritățile stabilite pentru Anul European, cu scopul de a promova egalitatea între sexe.

2.4. Colaborarea cu țările participante

Uniunea poate pune la dispoziție cadrul necesar pentru o coordonare la diferite niveluri, însă progresele reale vor fi realizate doar prin implicarea semnificativă a țărilor participante la nivel național. Astfel, activitățile definite la nivel european pentru a asigura o coerență în acțiunile pentru o societate favorabilă incluziunii vor fi adaptate specificului fiecărei țări participante.

Implicarea țărilor participante necesită stabilirea unor mecanisme de coordonare atât la nivel național, cât și la nivel comunitar, astfel încât să poată fi create sinergiile și efectul de pârghie necesare. Un comitet compus din reprezentanți ai statelor membre va fi desemnat să asiste Comisia la punerea în aplicare a activităților din cadrul Anului European.

Comitetul va monitoriza punerea în aplicare a activităților pe baza unor orientări comune elaborate de Comisie, Documentul-cadru strategic (DCS) , pentru a asigura compatibilitatea cu Raportul comun privind integrarea socială. DCS va avea rolul unui punct de referință pentru statele membre, stabilind prioritățile principale pentru Anul European, precum și obiectivele definite pentru acest An.

Din motive de eficiență, UE va căuta să colaboreze cu o gamă cât mai largă de părți interesate, invitându-le la un dialog continuu privind prioritățile Anului European și mecanismele de realizare a acestora. Comisia va stabili, de asemenea, legăturile necesare cu Comitetul pentru protecție socială pentru a se asigura că este informată în mod regulat și adecvat cu privire la punerea în aplicare a activităților din cadrul Anului European.

În cadrul Anului European, Comisia poate colabora, de asemenea, cu organizații internaționale în domeniu, în special cu Consiliul Europei, Organizația Internațională a Muncii și Națiunile Unite. La nivel național, fiecare stat membru va fi răspunzător pentru coordonarea și punerea în aplicare a măsurilor naționale, regionale și locale.

Punerea în aplicare la nivel național va trebui să fie consecventă cu obiectivele politicii stabilite pentru Anul European, ca răspuns la Documentul-cadru strategic menționat mai sus. Fiecare stat membru va prezenta Comisiei un Program național pentru punerea în aplicare a Anului European . Aceste programe vor include obiectivele generale și principiile esențiale, după cum au fost definite prin decizia de instituire a Anului European și detaliate în Documentul-cadru strategic. Elaborarea lor se va face astfel încât să se garanteze coordonarea și coerența cu Strategiile naționale pentru protecție socială și incluziune socială.

Fiecare program ar trebui conceput, adoptat și pus în aplicare în strânsă cooperare și sub supravegherea organismelor naționale de executare (ONE) desemnate de țările participante la Anul European. ONE sunt autorități administrative sau echivalente, cu competențe și experiență dovedite în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, având, de asemenea, un rol semnificativ în elaborarea, monitorizarea și evaluarea planurilor naționale de acțiune/incluziunii. ONE vor fi responsabile cu selectarea inițiativelor la nivel național, regional și local, în conformitate cu obiectivele strategice ale politicii definite de Comisie.

La stabilirea și realizarea strategiilor naționale, fiecare ONE va consulta și va coopera îndeaproape cu un grup consultativ național – GCN – compus dintr-o gamă largă de părți interesate, incluzând organizații ale societății civile care să reprezinte interesele persoanelor care se confruntă cu sărăcia, reprezentanți ai parlamentului național, parteneri sociali, precum și autorități regionale și locale.

3. COMPLEMENTARITATE

Comisia se va asigura că activitățile finanțate în cadrul Anului European vor veni în completarea altor inițiative și activități comunitare relevante, care sunt strâns legate de incluziunea socială, cum ar fi, de exemplu, fondurile structurale, în special FSE, Foaia de parcurs pentru egalitate între femei și bărbați, Programul PROGRESS, programele de educație și formare, Pactul european pentru tineret, Programul Tineretul în acțiune, programul în domeniul sănătății, politicile privind imigrarea și azilul, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Al șaptelea Program-cadru pentru cercetare.

Prin urmare, se vor înființa mecanisme de coordonare pentru a se evita suprapunerile și pentru a canaliza susținerea către promovarea principalelor mesaje ale Anului European.

De asemenea, Comisia va asigura complementaritatea cu orice alte inițiative pentru cooperare cu organismele internaționale și cu țările terțe, inclusiv cu țările în curs de dezvoltare, în domenii de importanță pentru realizarea obiectivelor Anului European.

4. VALOAREA ADăUGATă COMUNITARă (SUBSIDIARITATE șI PROPORțIONALITATE)

Experiența adusă de anii europeni precedenți în domeniul social a demonstrat importanța acestora pentru creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului larg, impulsionarea participării, consolidarea angajamentelor politice și la toate nivelurile, precum și contribuția la schimbările politice.

Măsurile propuse pentru Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale sunt concepute astfel încât să aducă un plus de valoare la nivel european prin:

- Creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg cu privire la cauzele, prevalența și fațetele multiple ale sărăciei în Uniunea Europeană a zilelor noastre, precum și cu privire la realizările modelului social european. Acest fapt oferă o ocazie unică pentru o evaluare „participativă” a impactului politicilor în scopul promovării incluziunii sociale, mai ales prin susținerea acțiunilor inovatoare la nivelurile național și subnațional;

- Stimularea unei dezbateri referitoare la modurile prin care să se asigure participarea la societate a persoanelor care sunt în prezent excluse și care să permită unei mai largi game de părți interesate să se implice prin exprimarea opiniilor pe care le au cu privire la abordarea sărăciei și a excluziunii, făcând publice acțiunile lor, întărindu-și complementaritatea și schimbând propuneri concrete pentru rezolvarea acestei probleme.

- Promovarea unei societăți mai solidare și a unei mai bune integrări a dimensiunii sociale în politicile europene și naționale pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă, a Strategiei de dezvoltare durabilă, precum și favorizarea unor legături mai strânse și sinergii mai puternice cu inițiativele și programele UE, precum și cu Fondurile structurale;

- Asigurarea unui puternic angajament politic din partea diferitor actori comunitari pentru eradicarea sărăciei și excluziunii sociale, în continuarea angajamentelor asumate în cadrul metodei deschise de coordonare pentru protecție socială și incluziune socială.

Pentru a obține aceste rezultate, UE are un rol decisiv și de neînlocuit în coordonarea, susținerea și completarea acțiunilor care vor fi întreprinse la nivel național și local. Prin urmare, propunerea este în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit la articolul 5 din tratat.

Totodată, propunerea pentru Anul European subliniază importanța respectării tradițiilor și contextelor naționale diferite ale statelor membre, atât pentru a asigura o punere în aplicare flexibilă, cât și pentru a nu interveni în bunele practici deja existente în unele țări membre. În acest sens, propunerea respectă, de asemenea, principiul proporționalității.

5. CONSULTANță EXTERNă

În scopul elaborării prezentei propuneri, serviciile Comisiei au solicitat exprimarea punctelor de vedere de către părțile interesate referitor la obiectivele și punerea în aplicare a Anului European.

În perioada aprilie-iunie 2007, a avut loc o consultare externă a părților interesate. Aceasta a avut ca subiect central un chestionar prin care se solicitau observații privind, printre altele, următoarele problematici: obiective, implicarea părților interesate, formatul general, cadrul și tipurile de acțiuni, precum și acțiunile ulterioare necesare pentru a asigura Anului European un impact durabil.

Rezultatele consultării arată că propunerea ca un an european să fie dedicat luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale este salutată de toate părțile interesate. Răspunsurile subliniază potențialul, al unui an european de acest gen, din punctul de vedere al comunicării și al mobilizării, oferind sugestii utile pentru scopul și realizarea acestei inițiative. Plusul de valoare adus metodei deschise de coordonare pentru incluziune socială este, de asemenea, subliniat de către respondenți. Rezultatele consultării au fost folosite în definirea obiectivelor și a acțiunilor Anului European.

Un proces consultativ nu va fi niciodată o operațiune punctuală, iar o pregătire eficientă implică mai multe stadii de consultare. Perioada care va precede Anul European va oferi unui număr mare de părți interesate noi ocazii (de exemplu, masa rotundă anuală privind sărăcia și excluziunea socială) de a contribui la elaborarea și pregătirea acestui An.

6. EVALUAREA IMPACTULUI

Prezenta propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului are ca atașament o evaluare a impactului. Comisia a fost cea care a efectuat această evaluare. Conform regulilor referitoare la evaluările ex-ante , aceasta conține o prezentare detaliată a necesităților cărora să li se răspundă, a obiectivelor care să fie realizate, a rezultatelor preconizate și a indicatorilor care sunt necesari pentru măsurarea lor. De asemenea, evaluarea examinează valoarea adăugată a implicării comunitare, riscurile pe care le prezintă propunerile și opțiunile alternative disponibile, precum și lecțiile învățate din experiențe similare din trecut. În final, documentul analizează volumul creditelor, al resurselor umane și al altor cheltuieli administrative care vor fi alocate, ținând cont de raportul cost/eficiență și de sistemul de monitorizare care trebuie înființat.

7. EXPLICAțII DETALIATE PE ARTICOLE

Articolul 1 proclamă anul 2010 „Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale”.

Articolul 2 definește obiectivele Anului European.

Articolul 3 prezintă conținutul acțiunilor și trimite cititorul la anexă pentru detalii suplimentare.

Articolul 4 prevede că aspectele legate de egalitatea între femei și bărbați vor ocupa un loc central în toate activitățile legate de Anul European.

Articolul 5 definește condițiile de cooperare și de punere în aplicare la nivel comunitar, și stabilește modul în care vor fi puse în aplicare acțiunile la nivel european, în cadrul Anului European.

Articolul 6 definește condițiile de cooperare și punere în aplicare cu țările participante și în cadrul acestora, stabilind modul în care vor fi puse în aplicare acțiunile din cadrul Anului European.

Articolul 7 instituie un comitet care va asista Comisia în procesul de luare a deciziilor privind punerea în aplicare a Anului European.

Articolul 8 stabilește dispozițiile financiare pentru acțiunile care vor fi puse în aplicare la nivel comunitar și național.

Articolul 9 stabilește procedura de selectare a acțiunilor la nivel comunitar și național.

Articolul 10 solicită Comisiei, în cooperare cu statele membre, să asigure coerența și complementaritatea cu celelalte acțiuni și inițiative comunitare.

Articolul 11 definește condițiile pentru participarea statelor care nu sunt membre UE.

Articolul 12 stabilește bugetul pentru acțiune.

Articolul 13 prevede posibilitatea Comisiei de a coopera cu organizațiile internaționale.

Articolul 14 prevede protejarea intereselor financiare comunitare.

Articolul 15 definește cadrul de monitorizare și de evaluare pentru Anul European.

Articolul 16 definește condițiile pentru intrarea în vigoare a deciziei.

2007/0278 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (2010) (Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special, articolul 137 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei[1],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[2],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[3],

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din Tratat[4],

întrucât:

(1) Adoptarea Tratatului de la Amsterdam în 1997 a introdus lupta împotriva excluziunii sociale printre domeniile de activitate reglementate de dispozițiile politicii sociale din Tratatul CE – în special articolele 136 și 137 – și prevede un nou cadru legal și temei juridic pentru o serie de noi acțiuni în acest domeniu.

(2) Consiliul European de la Lisabona din martie 2000 a recunoscut că amploarea înregistrată de sărăcie și de excluziunea socială este de neacceptat. Construirea unei Uniuni Europene care să se axeze mai mult pe incluziune a fost considerată astfel un element esențial pentru realizarea obiectivului strategic pe zece ani al Uniunii referitor la creșterea economică, locuri de muncă mai multe și mai bune și o mai mare coeziune socială.

(3) Consiliul European de la Lisabona a invitat statele membre și Comisia să întreprindă demersurile necesare pentru a realiza „un impact decisiv asupra eradicării sărăciei până în 2010”. Prin urmare, Consiliul de la Lisabona a convenit asupra adoptării unei metode deschise de coordonare (MDC) în acest domeniu.

(4) Încă de la început, metoda deschisă de coordonare (MDC) pentru protecție socială și incluziune socială a reprezentat un instrument important pentru a susține acest angajament politic și pentru a întări capacitatea UE de a sprijini statele membre în eforturile lor pentru obținerea unei mai mari coeziuni sociale în Europa.

(5) MDC contribuie la aprofundarea învățării reciproce și sporește conștientizarea naturii multidimensionale a excluziunii și a sărăciei. În acest fel, MDC creează condițiile propice pentru a produce un impact mai mare pe teren, ajutându-i astfel pe cetățenii europeni să observe mai clar atașamentul UE față de valorile sociale.

(6) În pofida acestor realizări, o parte semnificativă a populației din toate statele membre continuă să se confrunte cu lipsuri și cu un acces limitat la serviciile de bază, sau se simt excluși din societatea de care aparțin, iar 78 de milioane de persoane sunt expuse riscului de sărăcie.

(7) În plus, există semne că problema sărăciei extreme devine din ce în ce mai importantă, iar numărul persoanelor care se confruntă cu sărăcia absolută este în creștere, nu în ultimul rând din cauza inegalităților din ce în ce mai mari în ceea ce privește prosperitatea pe teritoriul Uniunii.

(8) Lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale se numără printre obiectivele centrale urmărite de UE și de statele sale membre.

(9) Sărăcia și excluziunea socială cunosc forme complexe și multidimensionale. Acestea sunt legate de venit și de standardele de viață, de accesul la servicii medicale de bună calitate și la alte servicii, precum și de oportunitățile în domeniul educației și al muncii.

(10) Agenda socială 2005-2010, care completează și susține Strategia de la Lisabona, are un rol esențial în promovarea dimensiunii sociale a creșterii economice. Una dintre prioritățile Agendei sociale este promovarea egalității de șanse pentru toți, ca vector pentru o societate mai solidară.

(11) În cadrul planurilor naționale pentru incluziune socială, mai multe țări au subliniat riscul ridicat de sărăcie și/sau de excluziune cu care se confruntă anumite grupuri, inclusiv copiii, părinții singuri, persoanele în vârstă, migranții și minoritățile etnice, persoanele cu handicap, persoanele fără adăpost, prizonierii, femeile și copiii care sunt victime ale violenței, precum și toxicomanii.

(12) Dacă încadrarea în muncă reduce semnificativ expunerea individului la riscul sărăciei, aceasta nu reprezintă întotdeauna o condiție suficientă pentru a ieși din sărăcie, iar rata persoanelor expuse riscului sărăciei continuă să fie destul de ridicată chiar și pentru persoanele care sunt angajate. Sărăcia persoanelor încadrate în muncă este legată de salariile mici, slaba pregătire, precum și adesea angajarea cu jumătate de normă, însă și de caracteristicile familiale ale persoanei respective, din punctul de vedere al numărului de persoane aflate în întreținere și al intensității muncii în gospodărie. Prin urmare, locurile de muncă de bună calitate sunt esențiale pentru a scoate persoanele din sărăcie.

(13) Lipsa competențelor și a calificărilor de bază reprezintă, de asemenea, o barieră majoră în calea incluziunii sociale. Există un risc tot mai sporit de noi discrepanțe în societate care vor apărea între aceia care au acces la învățarea continuă, având astfel posibilitatea de a-și crește capacitatea de a fi încadrați în muncă și adaptabilitatea, precum și de a-și facilita dezvoltarea personală și de a deveni cetățeni activi, și aceia care rămân excluși. Persoanele care nu posedă competențele adecvate se vor confrunta cu dificultăți mai mari în a pătrunde pe piața forței de muncă și în a găsi un loc de muncă de calitate. Aceste persoane sunt mai expuse riscului de a petrece perioade mai îndelungate fără un loc de muncă și, dacă lucrează, este mai probabil să fie încadrați în locuri de muncă prost plătite.

(14) Disponibilitatea și capacitatea de a folosi tehnologia informației și comunicării (TIC) devine din ce în ce mai mult o condiție esențială pentru incluziune. O declarație ministerială aprobată în iunie 2006 la Riga solicită înființarea unei societăți informaționale pentru toți.

(15) Cheia pentru succesul acțiunii comunitare de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale este măsura în care se va bucura de o largă susținere din partea populației. Anul European ar trebui să acționeze ca un catalizator pentru sensibilizarea și impulsionarea publicului. El ar trebui, de asemenea, să contribuie la cristalizarea atenției politice și la mobilizarea tuturor actorilor implicați pentru a realiza progrese în metoda deschisă de coordonare pentru protecție socială și incluziune socială.

(16) Gradele diferite de progres înregistrate la nivel național, diferitele contexte socio-economice și culturale naționale, precum și sensibilitățile, impun ca o parte considerabilă a activităților din cadrul Anului European să fie descentralizate la nivel național, printr-un sistem de management centralizat indirect, în conformitate cu procedurile prevăzute la articolul 54 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul financiar și cu normele sale de aplicare[5].

(17) Cu toate acestea, definirea priorităților politice la nivel național ar trebui monitorizată de Comisie pentru a garanta coerența cu obiectivele strategice convenite pentru Anul European, precum și cu obiectivele comune stabilite pentru metoda deschisă de coordonare.

(18) Participarea la Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale ar trebui să fie deschisă statelor membre, statelor AELS/SEE, în conformitate cu condițiile stabilite în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE), țărilor candidate care beneficiază de o strategie de preaderare și țărilor din Balcanii de Vest, în conformitate cu modalitățile definite în temeiul fiecărui acord cu respectivele țări, precum și țărilor care intră sub incidența politicii europene de vecinătate, în conformitate cu dispozițiile documentului privind strategia din mai 2004 și cu planurile de acțiune naționale.

(19) Este necesară coerența și complementaritatea cu alte acțiuni comunitare, în special cu programul PROGRESS, Fondurile Structurale și Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR), cu acțiuni de combatere a discriminării și de promovare a egalității între femei și bărbați și a drepturilor fundamentale, precum și cu acțiuni în domeniul educației și formării, al culturii și al dialogului intercultural, al tineretului, al cetățeniei, al imigrării și al azilului, precum și al cercetării.

(20) Prezenta decizie stabilește un cadru financiar pe întreaga durată a programului, care constituie referința principală pentru autoritatea bugetară, în sensul punctului 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară[6].

(21) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei.

(22) Obiectivele Anului European propus nu pot fi realizate integral la nivel de state membre, în special din cauza necesității de parteneriate multilaterale, a schimbului transnațional de informații și a difuzării bunelor practici la scară comunitară, putând fi astfel mai bine realizate la nivel comunitar. În consecință, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum se prevede la articolul 5 din Tratatul CE. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la același articol, prezenta decizie nu depășește limitele necesare pentru atingerea acestor obiective;

DECID:

Articolul 1

Anul European

Pentru a susține acțiunea comunitară de luptă împotriva excluziunii sociale, anul 2010 este desemnat „Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale” (denumit în continuare: Anul European).

Articolul 2

Obiective

Obiectivele Anului European sunt următoarele:

a) Recunoaștere — Recunoașterea dreptului persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială de a duce o viață demnă și de a participa activ în societate. Anul European va ajuta la recunoașterea situației în care se află persoanele care se confruntă cu sărăcia și la promovarea accesului real al acestora la drepturile sociale, economice și culturale, precum și la resurse și servicii, și va contribui la combaterea stereotipurilor și a stigmatizării.

b) Participare — Creșterea participării publicului la politicile și acțiunile de incluziune socială, punând un accent asupra responsabilității fiecăruia în lupta contra sărăciei și marginalizării. Anul European va favoriza conștientizarea, participarea și angajamentul, și va crea noi posibilități pentru cetățeanul obișnuit de a-și aduce contribuția în această privință.

c) Coeziune — promovarea unei mai mari coeziuni în societate prin sporirea conștientizării publicului cu privire la beneficiile generale aduse de o societate în care sărăcia este eradicată și nu există persoane condamnate la o viață marginalizată. Anul European va favoriza o societate care susține și dezvoltă calitatea vieții, bunăstarea socială și egalitatea de șanse pentru toți, indiferent de origini, asigurând o dezvoltare durabilă și solidaritatea între și în interiorul generațiilor, precum și o coerență politică cu acțiunile întreprinse de UE în întreaga lume.

d) Angajament — Reafirmarea puternicului angajament politic asumat de UE în lupta contra sărăciei și excluziunii sociale și promovarea acestui angajament la toate nivelurile de guvernanță. Pe baza realizărilor și a posibilelor neajunsuri ale metodei deschise de coordonare pentru protecție socială și incluziune socială, Anul European va întări angajamentul politic în vederea prevenirii și luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale, și va da un impuls pentru dezvoltarea acțiunilor Uniunii Europene în acest domeniu.

Articolul 3

Conținutul acțiunilor

1. Acțiunile preconizate pentru a realiza obiectivele stabilite la articolul 2 pot lua, în special, următoarele forme:

a) reuniuni și manifestări;

b) campanii de informare, de promovare și de educare;

c) sondaje și studii la nivel comunitar sau național.

2. Detaliile acțiunilor menționate la aliniatul (1) sunt stabilite în anexa la prezenta decizie (denumită în continuare „Anexa”).

Articolul 4

Integrarea dimensiunii de gen

Anul European ține seama de modurile diferite în care femeile și bărbații se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială.

Articolul 5

Cooperarea și punerea în aplicare la nivel comunitar

1. Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii sunt adoptate în conformitate cu procedura menționată la articolul 7.

2. Comisia se asigură că acțiunile comunitare reglementate de prezenta decizie sunt puse în aplicare în conformitate cu Anexa.

3. În mod special, Comisia ia măsurile necesare pentru a asigura coerența și complementaritatea acțiunilor și inițiativelor comunitare prevăzute la articolul 10, astfel încât să contribuie la îndeplinirea obiectivelor enunțate la articolul 2.

4. Comisia procedează cu regularitate la un schimb de opinii cu părțile interesate, în special la nivel european, cu privire la pregătirea, punerea în aplicare, urmărirea și evaluarea Anului European

5. Comisia stabilește legăturile necesare cu Comitetul pentru protecție socială pentru a se asigura că este informată în mod regulat și adecvat cu privire la punerea în aplicare a activităților prevăzute de prezenta decizie.

Articolul 6

Cooperarea și punerea în aplicare la nivel național

1. Fiecare stat membru desemnează un „organism național de executare” responsabil cu organizarea participării sale la Anul European și care asigură coordonarea la nivel național. Acest organism național de executare răspunde pentru definirea programului național și a priorităților naționale pentru Anul European, precum și pentru selectarea acțiunilor propuse pentru finanțare comunitară. Strategia și prioritățile naționale pentru Anul European sunt stabilite în conformitate cu obiectivele enumerate la articolul 2.

2. Procedura de acordare a fondurilor comunitare pentru acțiuni la nivel național este stabilită în partea II a Anexei.

3. În scopul executării sarcinilor care îi revin, organismul național de executare consultă și cooperează îndeaproape cu un grup consultativ național, compus dintr-o gamă largă de părți interesate, incluzând organizații ale societății civile și organizații care apără sau reprezintă interesele persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială, reprezentanți ai parlamentului național, parteneri sociali, precum și autorități regionale și locale.

Articolul 7

Comitet

1. Comisia este asistată de un comitet compus dintr-un reprezentant al fiecărui stat și prezidat de un reprezentant al Comisiei. Reprezentantul fiecărui stat în comitet este desemnat din cadrul organismului național de executare prevăzut la articolul 6.

2. În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 3 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din decizia menționată.

3. Comitetul își stabilește regulamentul de procedură.

Articolul 8

Dispoziții financiare

1. Acțiunile la nivel comunitar prevăzute în partea I din Anexă pot fi subvenționate în proporție de până la 80 % sau pe baza unui contract de achiziții publice finanțat de la bugetul general al Uniunii Europene.

2. Acțiunile locale, regionale sau naționale pot fi cofinanțate de la bugetul general al Uniunii Europene, în proporție de maximum 50 % din costurile eligibile totale ale acțiunilor puse în aplicare în conformitate cu procedura prevăzută în partea II a Anexei.

Articolul 9

Procedura de depunere și de selecție a cererilor

1. Deciziile cu privire la finanțarea acțiunilor în temeiul articolului 8 alineatul (1) și articolul 8 alineatul (2) sunt adoptate de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (2).

2. Cererile de asistență financiară pentru acțiunile prevăzute la articolul 8 alineatul (3) sunt înaintate Comisiei de către organismele naționale de executare în conformitate cu procedura prevăzută în partea II a anexei.

Articolul 10

Coerență și complementaritate

1. Comisia și țările participante se asigură că măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt coerente cu alte acțiuni și inițiative comunitare, naționale și regionale.

2. Comisia și țările participante se asigura că Anul European completează pe deplin alte inițiative și resurse comunitare, naționale și regionale existente, atunci când acestea pot contribui la îndeplinirea obiectivelor Anului European.

Articolul 11

Țările participante

Participarea la Anul European este deschisă:

a) statelor membre;

b) țărilor candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, în conformitate cu principiile generale, cu condițiile și modalitățile generale de participare a acestor țări la programele comunitare stabilite prin acordul cadru și prin deciziile consiliilor de asociere;

c) țărilor din Balcanii de Vest, în conformitate cu modalitățile care urmează a fi stabilite cu aceste țări, în temeiul acordurilor cadru privind principiile generale ale participării lor la programele comunitare;

d) statelor AELS participante la Acordul SEE, în conformitate cu dispozițiile acordului respectiv;

e) țărilor partenere ale politicii europene de vecinătate (PEV), în conformitate cu principiile generale, cu condițiile și modalitățile generale de participare a acestor țări la programele comunitare stabilite în documentul privind strategia din mai 2004 și în planurile de acțiune națională. Orice sprijin financiar comunitar pentru acțiunile din țările partenere PEV este reglementat, în acest context, prin instrumentul politicii europene de vecinătate, în conformitate cu prioritățile și procedurile stabilite în cadrul cooperării generale cu aceste țări.

Articolul 12

Bugetul

1. Cadrul financiar pentru punerea în aplicare a acțiunilor prevăzute de prezenta decizie pentru perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2010 este de 17 000 000 EUR, din care 6 500 000 EUR pentru perioada de până la 31 decembrie 2009.

2. Creditele anuale sunt aprobate de autoritatea bugetară în limitele Cadrului financiar 2007-2013.

Articolul 13

Cooperarea internațională

În contextul Anului European, Comisia poate colabora cu organizații internaționale relevante, în special cu Consiliul Europei, Organizația Internațională a Muncii și Națiunile Unite.

Articolul 14

Protecția intereselor financiare ale Comunității

1. Comisia se asigură că, la punerea în aplicare a acțiunilor finanțate în temeiul prezentei decizii, interesele financiare ale Comunității sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și oricăror altor activități ilegale, prin control efectiv și prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, în eventualitatea descoperirii unor nereguli, prin sancțiuni efective, proporționale și descurajatoare, în conformitate cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 și (CE, Euratom) nr. 2185/96 ale Consiliului și cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului.

2. În contextul acțiunilor comunitare finanțate în temeiul prezentei decizii, noțiunea de abatere prevăzută la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 înseamnă orice încălcare a unei dispoziții de drept comunitar sau orice încălcare a unei obligații contractuale, ca urmare a unei acțiuni sau omisiuni a unui agent economic, care are sau ar putea avea ca efect prejudicierea bugetului general al Comunităților sau bugetele gestionate de acestea, prin cheltuieli nejustificate.

3. Comisia reduce, suspendă sau recuperează suma asistenței financiare acordate pentru o acțiune, în cazul în care constată nereguli, în special nerespectarea dispozițiilor prezentei decizii, ale deciziei individuale sau ale contractului prin care se acordă ajutorul financiar în cauză, sau în cazul în care se constată că, fără a se fi cerut aprobarea Comisiei, acțiunea a făcut obiectul unei modificări semnificative care contravine naturii sale sau condițiilor de punere în aplicare a acesteia.

4. În cazul în care termenele limită nu au fost respectate sau numai o parte a asistenței financiare este justificată de progresul înregistrat de punerea în aplicare a unei acțiuni, Comisia solicită beneficiarului să prezinte observații într-un anumit termen. În cazul în care beneficiarul nu prezintă un răspuns satisfăcător, Comisa poate anula restul asistenței financiare și poate pretinde rambursarea plăților deja efectuate.

5. Orice sumă plătită în mod necuvenit se restituie Comisiei. La sumele nerestituite la timp în condițiile stabilite prin regulamentul financiar se adaugă dobânzi.

Articolul 15

Monitorizare și evaluare

Până la 31 decembrie 2011, Comisia prezintă un raport Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor cu privire la punerea în aplicare, rezultatele și evaluarea globală a acțiunilor prevăzute de prezenta decizie.

Articolul 16

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Adoptată la Bruxelles, […]

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președintele Președintele

ANEXĂ

Detalii privind acțiunile prevăzute la articolul 3

I. ACțIUNI LA NIVEL COMUNITAR

1. Reuniuni și manifestări

Organizarea de reuniuni și manifestări la nivel comunitar, având ca scop sensibilizarea în privința subiectelor abordate de Anul European și în privința sărăciei și excluziunii sociale, precum și punerea la dispoziție a unui forum pentru schimburile de idei. Aceste acțiuni vor strânge la un loc părțile interesate și vor fi planificate cu participarea persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu organizații ale societății civile care le reprezintă, ceea ce constituie o ocazie propice pentru a aborda deficiențele politicii și probleme de zi cu zi.

2. Campanii de informare și de promovare implicând următoarele aspecte

- Organizarea diferitor inițiative de solidaritate în favoarea luptei împotriva sărăciei și a incluziunii sociale, pentru a le permite cetățenilor obișnuiți să contribuie direct sau prin organizațiile care îi reprezintă, chiar și modest și în orice mod. Campaniile mediatice pot susține operațiunile de strângere de fonduri desfășurate în cadrul Anului European;

- Crearea unei embleme, disponibile în diverse formate, și a unor slogane pentru Anul European, care vor fi utilizate în toate acțiunile legate de Anul European;

- O campanie de informare la nivel comunitar cu poziționare la nivel național, bazată atât pe canalele de comunicare tradiționale și pe cele noi, cât și pe noile tehnologii;

- Elaborarea unor mijloace de comunicare și media care să fie disponibile pe întreg teritoriul comunitar pentru a stimula interesul publicului;

- Măsuri și inițiative adecvate în vederea prezentării publice a rezultatelor și pentru o mai mare vizibilitate a programelor, acțiunilor și inițiativelor comunitare care să contribuie la obiectivele Anului European;

- Inițiativele adecvate luate de instituțiile de învățământ pentru a difuza informațiile referitoare la Anul European;

- Organizarea de concursuri europene care să evidențieze realizările și experiențele pe teme legate de Anul European.

- O legătură strânsă cu organizațiile și sectoarele care nu se ocupă în mod obișnuit cu problemele referitoare la sărăcie și la excluziune socială (de exemplu, sportul, arta), inclusiv prin utilizarea mărturiilor și a unor „ambasadori”;

- Crearea unui site informațional cu privire la Europa.

3. Alte acțiuni

- Sondaje și studii la nivel comunitar destinate evaluării și informării privind pregătirea, eficiența, impactul și monitorizarea pe termen lung a Anului European. În vederea facilitării atingerii unui consens asupra soluțiilor politice, unul dintre aceste sondaje va include, de asemenea, o serie de întrebări pentru a testa opinia publică cu privire la politica pentru prevenirea și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, inclusiv sistemele de protecție socială, precum și asupra rolului pe care Uniunea l-ar putea juca în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale. Această anchetă va fi realizată în 2009, astfel încât rezultatele sale să poată fi prezentate în deschiderea conferinței privind Anul European;

- Cooperarea cu sectorul privat, cu organismele de radiodifuziune și cu alte mijloace de informare, în calitate de parteneri în difuzarea informațiilor privind Anul European, precum și în cadrul acțiunilor având ca scop un dialog pe termen lung pe teme sociale.

- Asistență tehnică în vederea facilitării transferului de cunoștințe;

- Un raport de evaluare privind eficiența și impactul Anului European;

S-ar putea stabili legături specifice prin organizarea unor evenimente la nivel european și internațional.

Comisia poate recurge la asistența tehnică și/sau administrativă, în interesul reciproc al Comisiei și al țărilor participante, de exemplu prin finanțarea unei expertize externe pe o temă dată.

4. Finanțarea

Finanțarea poate fi sub următoarele forme:

- achiziții de bunuri și servicii, în special în domeniul comunicațiilor, prin intermediul cererilor de ofertă;

- achiziții de servicii de consultanță, prin intermediul cererilor de ofertă;

- subvenții alocate pentru a acoperi cheltuielile cu manifestările speciale organizate la nivel european pentru a atrage atenția și a crește interesul pentru Anul European. O astfel de finanțare nu poate să depășească 80 % din cheltuielile totale angajate de beneficiar.

II. COFINANțAREA ACțIUNILOR LA NIVEL NAțIONAL

Aceste acțiuni ar trebui să țină seama de necesitatea de a oferi posibilități de finanțare de finanțare care să asigure accesul organizațiilor „de pe teren” și proiectelor care implică cele mai marginalizate grupuri.

1. Acțiuni la nivel local, regional și național se pot califica pentru obținerea unei finanțări de la bugetul comunitar care poate atinge cel mult 50% din costurile totale eligibile pentru fiecare țară participantă. Cofinanțarea la nivel național ar trebui să completeze finanțarea comunitară cu cel puțin 50% din surse publice sau private. La selectarea acțiunilor, organismele naționale de executare vor avea libertatea de a decide dacă este cazul și la ce nivel trebuie să solicite cofinanțarea de la organizația responsabilă cu punerea în aplicare a acțiunilor individuale.

2. După adoptarea prezentei decizii, Comisia va pregăti un document-cadru strategic care, alături de obiectivele prevăzute la articolul 2, va stabili principalele priorități pentru punerea în aplicare a activităților din cadrul Anului European, inclusiv standardele minime din punctul de vedere al participării organismelor și al participării la acțiuni naționale.

3. Ca urmare a documentului-cadru strategic, fiecare organism național de executare va elabora un program național pentru punerea în aplicare a Anului European, urmărindu-se o strânsă coordonare și o coerență cu strategiile naționale pentru protecție socială și incluziune socială.

4. Fiecare organism național de executare va depune o singură cerere pentru finanțare comunitară. Această cerere de subvenționare va descrie programul național și prioritățile pentru Anul European, acțiunile propuse pentru finanțare în statul participant în cauză, precum și organizațiile responsabile pentru punerea în aplicare a fiecărei acțiuni individuale. Cererea de subvenționare va fi însoțită de un buget detaliat, care prezintă costurile totale ale acțiunilor propuse, precum și valoarea și sursele de cofinanțare. Costurile eligibile pot cuprinde cheltuielile de personal și alte cheltuieli administrative suportate de organismul național de executare.

5. Suma totală a subvențiilor va fi transferată țărilor participante în funcție de măsura în care obiectivele prevăzute la articolul 2 și detaliate în documentul-cadru strategic vor fi transpuse în mod adecvat în Programul național pentru punerea în aplicare a Anului European.

6. Comisia va evalua și, după caz, va solicita modificarea cererilor de finanțare comunitară depuse de organismele naționale de executare.

7. Acțiunile menționate la punctul 1 de mai sus pot include:

a) Reuniuni și manifestări în legătură cu obiectivele Anului European, inclusiv evenimente la nivel național pentru a deschide și promova Anul European, pentru a crea un efect catalizator și spații deschise pentru dezbateri asupra acțiunilor concrete în vedere combaterii sărăciei și excluziunii sociale;

b) Seminarii de învățare reciprocă la nivel național, regional și local;

c) Alte evenimente legate de pregătirea inițiativelor la nivel comunitar (de exemplu, masa rotundă anuală privind sărăcia și excluziunea socială și întâlnirea anuală a persoanelor care se confruntă cu sărăcia);

d) Campanii de informare, de educare și de promovare și alte acțiuni întreprinse în școli, precum și măsuri cu efect multiplicator relevant pentru difuzarea principiilor și valorilor fundamentale celebrate de Anul European la nivel național, regional și local, inclusiv atribuirea de premii și organizarea de concursuri;

e) Sondaje și studii, altele decât cele menționate la punctul 3 din partea I, pentru a examina mai în detaliu subiectele centrale abordate de Anul European;

f) Posibilități de formare pentru funcționari, parteneri sociali, media, reprezentanți ai ONG-urilor și alți actori, pentru a crește nivelul de cunoștințe pe care aceștia le au privind fenomenele asociate sărăciei și excluziunii sociale, privind politicile de incluziune socială europene și naționale și privind diversele instrumente politice disponibile, pentru a crește capacitatea acestora de a aborda problemele legate de sărăcie și pentru a-i încuraja să se implice activ în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale;

g) Cooperarea cu media;

h) Dezvoltarea unor planuri de acțiune pilot pentru incluziunea socială la nivel regional și local.

III. ACțIUNI PENTRU CARE NU SUNT DISPONIBILE AJUTOARE FINANCIARE DE LA BUGETUL GENERAL AL UNIUNII EUROPENE

Comunitatea oferă sprijin nefinanciar, inclusiv autorizarea în scris pentru a utiliza emblema creată pentru Anul European și alte materiale asociate Anului European, pentru inițiative ale organizațiilor publice sau private, în măsura în care aceste organizații pot demonstra, pentru satisfacția Comisiei, – pe baza unor criterii specifice prevăzute în documentul-cadru strategic – că inițiativele în cauză sunt în curs sau se vor derula pe parcursul Anului European și pot contribui semnificativ la realizarea unuia sau mai multor obiective ale Anului European.

Inițiativele întreprinse în țări terțe în asociere sau cooperare cu Anul European vor putea, de asemenea, primi sprijin nefinanciar din partea Comunității și vor putea utiliza emblema și alte materiale asociate Anului European.

IV. PRIORITățILE ACTIVITățILOR ANULUI EUROPEAN

Având în vedere caracterul multidimensional al sărăciei și al excluziunii sociale și în scopul integrării prevenirii și luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale în alte politici, activitățile din cadrul Anului European ar trebui să urmărească realizarea unei valori adăugate clare și să reprezinte o completare eficientă a metodei deschise de coordonare pentru protecție socială și incluziune socială. Așadar, aceste activități ar trebui să se concentreze asupra unui număr limitat de domenii prioritare.

În conformitate cu analizele realizate și prioritățile identificate în cadrul Raportului Comun pentru Protecție Socială și Incluziune Socială, Anul European ar trebui să se concentreze pe următoarele teme:

- sărăcia în rândul copiilor și transmiterea sărăciei între generații;

- o piață a forței de muncă ce favorizează incluziunea;

- dezavantajele educației și formării, inclusiv a formării în domeniul competențelor informatice;

- sărăcia și dimensiunea de gen;

- accesul la serviciile de bază, inclusiv la locuințe decente;

- eliminarea discriminării și promovarea integrării imigranților și a incluziunii sociale și profesionale a minorităților etnice;

- răspunderea la nevoile persoanelor cu handicap și a altor grupuri vulnerabile.

La planificarea activităților din cadrul Anului European în conformitate cu prioritățile enumerate mai sus, țările participante le vor adapta la situațiile și dificultățile existente la nivel național, regional și local, ținând totodată cont de coeziunea teritorială.

În lumina obiectivelor stabilite la articolul 2 din prezenta decizie, aspectul privind participarea ar trebui să fie ideea principală urmărită în toate prioritățile.

Conform articolului 4 din decizie, la punerea în aplicare a activităților din cadrul Anului European, Comisia și statele membre trebuie să aibă în vedere modurile diferite în care femeile și bărbații se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială. De asemenea, Comisia și statele membre se vor asigura că dimensiunea de gen va fi inclusă între prioritățile stabilite pentru Anul European, cu scopul de a promova egalitatea între femei și bărbați.

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1. NUMELE PROPUNERII:

Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale

2. CADRUL ABM/SBA (MANAGEMENT/STABILIREA BUGETULUI PE ACTIVITățI)

Domeniul/domeniile politicilor în cauză și activitatea asociată/activitățile asociate:

Domeniu: Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale

Activitate: Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale

3. LINII BUGETARE

3.1. Liniile bugetare [linii operaționale și linii de asistență tehnică și administrativă conexe (fostele linii BA)], inclusiv titlurile:

Noua linie bugetară 04 04 12 pentru sprijinirea activităților realizate în legătură cu Anul European de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale

3.2. Durata acțiunii și a impactului financiar:

1.1.2009 – 31.12.2010

3.3 Caracteristici bugetare (a se adăuga rânduri, dacă este cazul):

Linie bugetară | Natura cheltuielii | Noi | Participare AELS | Participarea țărilor candidate | Rubrica din cadrul financiar |

04 04 12 | NCE | Credite diferențiate | DA | DA | DA | 1 a |

4. SINTEZA RESURSELOR

4.1. Resurse financiare

4.1.1. Sinteza creditelor de angajament și a creditelor de plată la prețurile actuale

milioane de euro (cu 3 zecimale)

Totalul efectivelor de resurse umane | 5 | 5 | 3 |

5. CARACTERISTICI ȘI OBIECTIVE

5.1. Necesități de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Comisia intenționează să abordeze problematica luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale și să asigure o societate care favorizează incluziunea socială pentru a aduce aceste aspecte în atenția unui număr mare de părți interesate din țările membre și să coordoneze eforturile pentru a atrage atenția și a reafirma angajamentul politic inițial al Uniunii Europene de la începutul Strategiei de la Lisabona de a da „un impact decisiv asupra eradicării sărăciei”.

5.2. Valoarea adăugată a implicării comunitare, coerența propunerii cu alte instrumente financiare și eventuale sinergii

Obiectivele Anului European, deși au ca țintă fiecare cetățean, vor fi mai bine realizate și mai eficiente la nivel comunitar decât la nivelul statelor membre. Acțiunile prevăzute nu vor depăși limitele necesare realizării acestor obiective. Comisia se va asigura că activitățile finanțate în cadrul Anului European vor completa alte intervenții comunitare.

5.3. Obiective, rezultate estimate și indicatori adiacenți ai propunerii în cadrul gestiunii pe activități (GPA)

Anul European ar trebui să stimuleze dezbaterile și să creeze soluții pentru a asigura participarea semnificativă la societate a persoanelor care suferă de sărăcie și de excluziune socială, consolidarea organizațiilor la care participă și dezvoltarea unor cadre mai puternice care să asigure implicarea acestora în activitățile concepute pentru a realiza un impact decisiv asupra eradicării sărăciei. Anul European va contribui la sporirea efectului metodei de coordonare deschise pe teren.

5.4. Modalitatea de punere în aplicare

Gestionarea centralizată , asigurată direct de către Comisie și indirect prin delegarea organismelor naționale din sectorul public/a organismelor cu o misiune de serviciu public.

6. MONITORIZARE șI EVALUARE

6.1. Sistemul de monitorizare

Tabelul de mai jos prevede o serie de exemple de indicatori.

OBIECTIVE | INDICATORI (INDICATIVI) |

Obiectivele specifice | Indicatori |

Recunoaștere — Recunoașterea dreptului persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială de a duce o viață demnă și de a participa activ în societate. | Cunoștințele/înțelegerea de către cetățeni și factorii de decizie politică a diferitelor fațete ale sărăciei și a principalelor sale cauze Posibilități pentru dezvoltare a unui dialog regulat privind problemelor sociale cu organizațiile mass-media Schimbarea opiniei față de persoanele care se confruntă cu sărăcia în ceea ce privește stereotipurile și stigmatizarea, precum și autopercepția individuală a persoanelor care se confruntă cu sărăcia |

Participare — Stimularea dezbaterii asupra modurilor de sporire a participării la societate | Ocazii specifice de a dezbate cele mai oportune mecanisme și modele de participare a grupurilor dezavantajate în procesul de elaborare a politicilor O participare largă și eficientă, pe baza unor linii de orientare comune, la pregătirile pentru Anul European Posibilități de învățare și de formare eficiente |

Coeziune — promovarea unei mai mari incluziuni și coeziuni în societate | Manifestări, studii și campanii de promovare a unei dezbateri cu o largă participare privind rolul UE în realizarea unei mai mari coeziuni în societate Posibilități de includere în dezbateri a organizațiilor și a sectoarelor care nu sunt implicate în mod obișnuit în problemele sărăciei și ale excluziunii sociale Vizibilitatea programelor și a acțiunilor comunitare de promovare a coeziunii sociale și a dezvoltării durabile, precum și a acțiunilor comunitare de luptă împotriva sărăciei la nivel mondial Dezvoltarea unor inițiative inovatoare, în special de promovare a abordărilor transsectoriale ale incluziunii sociale |

Angajament — Reafirmarea puternicului angajament politic | Evaluarea realizărilor metodei deschise de coordonare Realizarea unei analize atât la nivel comunitar, cât și la nivel național pentru a oferi un sprijin mai mare politicilor fondate pe date concrete și pentru dezvoltarea politicilor Posibilități pentru un nou angajament comunitar pe termen lung pentru eliminarea sărăciei |

Indicatori operaționali |

Campanii de informare și de promovare | Numărul și tipul de activități de informare și de promovare Creșterea sensibilizării și a susținerii din partea publicului Influențarea procesului de elaborare a politicilor și a discursului public Amploarea și tonul relatărilor din presă și din mijloacele de informare cu privire la evenimentele susținute de Anul European (calitativ și cantitativ) Relevanța coordonării și a mesajului comunicat Numărul și tipul de instrumente de stimulare a interesului publicului larg Procentajul de populație la care a ajuns mesajul Accesul la instrumentele de informare stabilite și difuzate de proiectul Anul European referitor la programele comunitare relevante și utilizarea acestor instrumente Sensibilizarea participanților la programele și acțiunile Anului European față de aceste activități Utilizarea emblemei și a sloganelor în cadrul activităților Anului European Utilizarea site-ului internet al Anului European |

Anchete și studii | Acoperirea asigurată de publicații Îmbunătățirea bazei de cunoștințe Relevanța recomandărilor Utilizarea în deciziile de programare |

Manifestări și inițiative la nivel comunitar | Numărul și tipul participanților Nivelul de satisfacție Tipul de efecte ale învățării Acoperire mediatică Creșterea sensibilizării publicului Calitatea mesajului comunicat Influențarea procesului de elaborare a politicilor și a discursului |

Manifestări și inițiative la nivel național | Numărul și tipul de inițiative (lansarea și promovarea Anului European); spațiile deschise pentru dezbateri; seminarii de proceduri de evaluare reciprocă; campanii și acțiuni educaționale în școli; organizarea de ceremonii de premiere și de concursuri; anchete și studii; posibilități de formare; etc.) Numărul și tipul participanților Pertinența calendarului de evenimente Pertinența subiectului (subiectelor) pentru atingerea obiectivelor Anului European Nivelul de satisfacție Tipul de efecte ale învățării Acoperire mediatică Calitatea mesajului comunicat Sporirea gradului de conștientizare Influențarea procesului de elaborare a politicii și a discursului Îmbunătățirea bazei de cunoștințe Proiecte care implică promotori sau rețele din diferite sectoare Procentul din bugetul total utilizat pentru a susține acest obiectiv operațional Efectul multiplicator (numărul de acțiuni și inițiative la nivel național, regional și local sponsorizate, fără a fi însă finanțate de Anul European |

Asistență tehnică în vederea facilitării transferului de cunoștințe | Numărul și tipurile de inițiative Numărul și tipul participanților Pertinența calendarului de evenimente Nivelul de satisfacție Tipul de efecte ale învățării |

6.2. Evaluare

6.2.1. Evaluarea impactului

Prezenta propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului este însoțită de o evaluare a impactului.

6.2.2. Măsuri luate ca urmare a unei evaluări intermediare/ex post (concluzii din experiențe similare anterioare)

O evaluare externă se va lansa în 2009 în vederea colectării unor informații de bază pentru a monitoriza punerea în aplicare a Anului European și pentru a furniza rezultate intermediare, dacă se vor dovedi necesare. Rezultatele evaluării ar trebui să fie disponibile până la jumătatea anului 2011.

7. MăSURI ANTIFRAUDă

Comisia are obligația de a se asigura că, la punerea în aplicare a acțiunilor finanțate în temeiul prezentei decizii, interesele financiare ale Comunității sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și oricăror alte activități ilegale, prin control efectiv și prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, în eventualitatea descoperirii unor nereguli, prin sancțiuni efective, proporționale și descurajatoare, în conformitate cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 și (CE, Euratom) nr. 2185/96 ale Consiliului și cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului.

În contextul acțiunilor comunitare finanțate în temeiul prezentei decizii, o abatere, în conformitate cu dispozițiile articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 înseamnă orice încălcare a unei dispoziții de drept comunitar sau orice încălcare a unei obligații contractuale, ca urmare a unei acțiuni sau omisiuni a unui agent economic, care poate sau ar putea prejudicia bugetul general al Comunităților sau bugetele gestionate de acestea, prin cheltuieli nejustificate.

8. DETALII PRIVIND RESURSELE

Obiectivele propunerii în termeni de costuri financiare

Credite de angajament în milioane de euro (cu 3 zecimale)

2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

Funcționari sau agenți temporari (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 |

B*, C*/AST | 2 | 2 | 1 |

Personal finanțat prin articolul XX 01 02 (personal auxiliar, END, agenți contractuali, etc.) | 2 | 2 | 1 |

Alți angajați finanțați prin articolul XX 01 04/05 | 0 | 0 | 0 |

TOTAL | 5 | 5 | 3 |

Descrierea sarcinilor care decurg din acțiune

Descrierea sarcinilor care decurg din acțiune

Funcționari A: animarea Anului European la nivel european și în legătură cu organismele naționale de executare, cu comitetul, elaborarea cererilor de oferte, monitorizarea subvențiilor acordate statelor membre, campanii de informare, manifestări, studii și comunicare.

Funcționari B: monitorizarea financiară a ofertelor și a subvențiilor, asistență de ordin general acordată funcționarilor A pentru îndeplinirea oricăror sarcini.

Funcționari C: asistență în cadrul sarcinilor menționate mai sus

Originea resurselor umane (statutare)

Posturi alocate în prezent pentru gestionarea programului și care vor fi înlocuite sau extinse

0 Posturi prealocate din cadrul exercițiului financiar APS/PDB pentru anul 2008

0 Posturi de solicitat în cadrul procedurii APS/PDB 2009 (însă 1 agent contractual GF IV sau END din 2009 până în 2011 + 1 AC GF II sau III în 2009-2010)

3 posturi în 2009 și 2010 și 2 posturi în 2011 vor fi redistribuite pe baza resurselor existente în cadrul serviciului în cauză (redistribuire internă)

milioane de euro (cu 3 zecimale)

Linie bugetară (nr. și titlu) | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | TOTAL |

1. Asistență tehnică și administrativă (inclusiv costurile de personal aferente) |

Agenții executive | 0 | 0 | 0 |

Altă asistență tehnică și administrativă | 0 | 0 | 0 |

- intra muros |

- extra muros |

Total asistență tehnică și administrativă | 0 | 0 | 0 |

Costul resurselor umane și costuri conexe neincluse în suma de referință

milioane de euro (cu 3 zecimale)

Tip de resurse umane | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

Funcționari și agenți temporari (XX 01 01) | 0,351 | 0,351 | 0,234 |

Personal finanțat prin articolul XX 01 02 (personal auxiliar, END, agenți contractuali etc.) (a se indica linia bugetară) | 0,126 | 0,126 | 0,063 |

Costul total al resurselor umane și costuri conexe (care NU sunt incluse în suma de referință). | 0,477 | 0,477 | 0,297 |

Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință

milioane de euro (cu 3 zecimale)

2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | TOTAL |

XX 01 02 11 01 – Misiuni | 0,017 | 0,069 | 0,086 |

XX 01 02 11 02 – Ședințe și conferințe |

XX 01 02 11 03 – Comitete | 0,019 | 0,038 | 0,019 | 0,076 |

XX 01 02 11 04 – Studii și consultări |

XX 01 02 11 05 – Sisteme de informații |

2. Totalul alte cheltuieli de management (XX 01 02 11) | 0,036 | 0,107 | 0,019 | 0,162 |

3. Alte cheltuieli de natură administrativă (a se preciza, cu indicarea liniei bugetare) |

Total cheltuieli administrative, altele decât resursele umane și cheltuieli aferente (care NU sunt incluse în suma de referință) | 0,036 | 0,107 | 0,019 | 0,162 |

Calcul — Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință

Misiuni: O medie de 3 misiuni în 32 de țări ( 27 state membre + alte țări participante) x 900 €

Comitet: 4 întâlniri x 32 participanți (27 state membre + alte țări participante) x 700 €

Necesitățile din punct de vedere al resurselor umane și administrative vor fi acoperite de bugetul general alocat direcției generale ordonatoare pe baza procedurii anuale de alocare.[pic]

[1] JO L […], […], p. […].

[2] JO L […], […], p. […].

[3] JO L […], […], p. […].

[4] JO L […], […], p. […].

[5] Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248 din 16.9.2002), modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1995/2006 al Consiliului din 13 decembrie 2006 (JO L 390/2006, 31.12.2006); Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (OJ L 357, 31.12.2002), modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 478/2007 al Comisiei din 23 aprilie 2007 (OJ L 111, 28.4.2007).

[6] JO C 139, 14.6.2006, p.1.

Επάνω