EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0600

Propunere de decizie a Parlamentului European si a Consiliului privind mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare

/* COM/2007/0600 final */

52007PC0600




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 11.10.2007

COM(2007) 600 final

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

Acordul inter-instituţional din 17 mai 2006[1] permite mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare prin intermediul unui mecanism flexibil, în limita unui plafon anual de 500 milioane EUR, în mod suplimentar faţă de rubricile bugetare corespunzătoare din cadrul perspectivei financiare. Condiţiile de eligibilitate pentru a accesa Fondul sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1927/2006[2] al Parlamentului European şi al Consiliului.

Serviciile Comisiei au examinat în detaliu cele două solicitări ale Germaniei şi Finlandei în conformitate cu Regulamentul (CE) 1927/2006, în special cu articolele 2, 3, 4, 5 şi 6.

Cele mai importante elemente ale evaluărilor sunt rezumate după cum urmează:

Cazul EGF/2007/03/DE/BENQ

1. Autorităţile germane au prezentat Comisiei solicitarea la data de 27 iunie 2007. Solicitarea respectivă s-a bazat pe criteriile specifice de intervenţie prevăzute la articolul 2 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 şi a fost prezentată în termenul stabilit de 10 săptămâni, menţionat la articolul 5 din regulamentul în cauză.

2. Solicitarea se referă la concedieri din două filiale germane ale societăţii BenQ, şi anume BenQ Mobile GmbH&Co OHG (producţie de telefoane mobile) şi Inservio GmbH (prestarea de servicii de reparaţii pentru telefoane mobile Siemens şi BenQ). Aceasta demonstrează un număr total de 3 303 concedieri în cursul unei perioade de referinţă de 4 luni (de la 22 decembrie 2006 la 21 aprilie 2007), dintre care 2 828 au avut loc la întreprinderea BenQ Mobile GmbH&Co OHG şi 475 la societatea Inservio GmbH. Concedierile au fost cauzate de retragerea oricărui sprijin financiar al societăţii BenQ pentru cele două filiale germane ale sale, ceea ce a determinat insolvabilitatea acestora.

3. Analiza legăturii dintre concedieri şi modificările majore din structura comerţului mondial se bazează pe următoarele informaţii. Se observă o tendinţă generală, printre producătorii de telefoane mobile, de delocalizare a producţiei în Asia şi, în special, în China. Principalele motivaţii ale acestei delocalizări în China sunt, în primul rând, avantajele comparative referitoare la costul de producţie, dar şi proximitatea partenerilor tehnologici, precum şi creşterea puternică a cererii locale. Conform solicitării, costurile de asamblare pentru un telefon mobil se ridică la aproximativ 8 - 10 EUR pe unitate, pentru producţia în ţări cu salarii ridicate, precum Germania, în timp ce în China aceste costuri sunt de aproximativ 1,50 EUR pe telefon. Se estimează că, între 2005 şi 2008, cererea mondială pentru telefoane mobile va creşte cu 9%, creşterea fiind estimată, pentru aceeaşi perioadă, la aproximativ 5% în Europa şi circa 13% în China.

4. În perioada 2001 - 2006, producţia mondială de telefoane mobile a crescut de la 400 milioane la 991 milioane de unităţi. În anul 2001, China producea 80 milioane de unităţi, reprezentând 20% din producţia mondială. În anul 2006, China a produs 450 milioane unităţi, reprezentând 45% din producţia mondială. În anul 2002, China exporta 46% din producţia sa de telefoane mobile, iar, în anul 2006, proporţia exporturilor a crescut la 75%, reprezentând 340 milioane de unităţi din cele 450 milioane produse.

5. Înainte de închiderea unităţilor sale de producţie din Germania, capacitatea de producţie a societăţii BenQ (în unităţi de telefoane mobile) era repartizată astfel: China: 30 milioane, Taiwan: 5 milioane, Brazilia: 15 milioane şi Germania: 15 milioane de unităţi. Capacitatea de producţie era utilizată în proporţie de 75% în China, 40% în Taiwan, 45% în Brazilia şi 60% în Germania. BenQ şi-a anunţat decizia de a deplasa producţia din Germania înspre unităţile de fabricaţie din China, Taiwan şi Brazilia. Din datele furnizate de BenQ Corporation[3], tendinţa spre delocalizare a producţiei este vizibilă, de asemenea, din cifrele privind ocuparea forţei de muncă: în anul 2003, Europa (UE-27 şi fosta Uniune Sovietică) reprezenta 31% din numărul de angajaţi, iar China 15%; în anul 2006, partea Europei a scăzut la 24%, iar cea a Chinei a crescut la 18%.

6. În ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor stabilite în articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006, Germania a furnizat următoarele elemente: Germania a confirmat că măsurile care ţin de responsabilitatea societăţilor în temeiul legislaţiei naţionale sau convenţiilor colective nu vor înlocuite de contribuţia financiară din partea FEG. În Germania, întreprinderile sunt obligate să adopte un plan social pentru a atenua posibilul impact economic negativ al unei schimbări a activităţilor asupra lucrătorilor. Totuşi, această obligaţie nu se aplică noilor întreprinderi, în timpul primilor patru ani de la înfiinţare. Cele două filiale germane ale societăţii BenQ se află în această situaţie. În cazurile de restructurări, dreptul muncii din Germania prevede instrumente de transfer, cum ar fi o societate de transfer pentru a sprijini lucrătorii concediaţi, într-un cadru structurat, la căutarea unui loc de muncă. Cu toate acestea, nu există obligaţia legală de a crea o societatea de transfer. Pentru a demonstra complementaritatea cu măsurile luate la nivel naţional sau local, solicitarea face distincţia între ansamblul complementar finanţat de FEG şi ansamblul iniţial de măsuri active ale pieţei muncii, finanţate, în principal, de către autorităţile naţionale şi Siemens AG. Componenta cheie a acestui ansamblu iniţial a fost reprezentată de crearea unei societăţi de transfer care funcţionează timp de un an, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2007. Germania a confirmat faptul că acţiunile finanţate de FEG nu vor beneficia de asistenţă din partea altor instrumente financiare comunitare.

În concluzie, pentru motivele enumerate mai sus, se propune aprobarea solicitării EGF/2007/03/DE/BENQ depusă de Germania privind concedierile intervenite ca urmare a insolvabilităţii filialelor BENQ. Au fost furnizate dovezi care atestă că aceste concedieri sunt rezultatul unor schimbări majore în structura comerţului mondial, care au dus la o gravă perturbare economică, afectând economia locală. Un ansamblu coordonat de servicii personalizate eligibile a fost propus pentru suma de 25 532 300 EUR, din care contribuţia solicitată de la FEG este de 12 766 150 EUR.

Cazul EGF/2007/04/FI/PERLOS

1. Autorităţile finlandeze au prezentat Comisiei solicitarea la data de 18 iulie 2007. Solicitarea respectivă s-a bazat pe criteriile specifice de intervenţie prevăzute la articolul 2 litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 referitor la pieţele mici ale muncii şi a fost prezentată în termenul stabilit de 10 săptămâni, menţionat la articolul 5 din regulamentul în cauză.

2. Solicitarea demonstrează un număr total de 899 concedieri la întreprinderea Perlos, în timpul perioadei de referinţă (de la 7 martie 2007 la 6 iulie 2007), plus alte 9 concedieri la subcontractanţi şi operatori în aval, şi anume, un număr total de 908 concedieri ca urmare a închiderii fabricilor Perlos. Alte 7 persoane au primit preaviz din partea întreprinderii Perlos între 10 şi 31 iulie şi sunt, de asemenea, eligibile pentru măsurile care vor fi puse în aplicare. Concedierile au fost cauzate de decizia întreprinderii Perlos de a-şi înceta activităţile de producţie în Finlanda şi de a închide, începând cu septembrie 2007, cele două fabrici situate în Joensuu şi Kontiolahti, Carelia de Nord.

3. Analiza legăturii dintre concedieri şi modificările majore din structura comerţului mondial se bazează pe următoarele informaţii. Se observă o tendinţă generală, printre producătorii de telefoane mobile, de delocalizare a producţiei în Asia şi, în special, în China. Principalele motivaţii ale acestei delocalizări în China sunt, în primul rând, avantajele comparative referitoare la costul de producţie, dar şi proximitatea partenerilor tehnologici, precum şi creşterea puternică a cererii locale. Un factor cheie care determină delocalizarea este reprezentat de viteza ciclului de producţie. În prezent, furnizorii din sectorul telefoniei mobile trebuie să răspundă la comenzi într-un interval de 2 ore, „ Just In Time ” (JIT - exact la momentul potrivit), pentru a face economii în ceea ce priveşte costurile de depozitare şi a răspunde fără întârziere la cererile pieţei. Aceasta necesită mutarea unităţilor de producţie în imediata apropiere a sediilor marilor mărci. Se reduc, astfel, costurile de transport, aspect care este important, în special, pentru noua generaţie de telefoane mobile ieftine. Se estimează că, între 2005 şi 2008, cererea mondială de telefoane mobile va creşte cu 9%, creşterea fiind estimată, pentru aceiaşi perioadă, la aproximativ 5% în Europa şi circa 13% în China.

4. În perioada 2001 - 2006, producţia mondială de telefoane mobile a crescut de la 400 milioane la 991 milioane de unităţi. În anul 2001, China producea 80 milioane de unităţi, reprezentând 20% din producţia mondială. În anul 2006, China a produs 450 milioane unităţi, reprezentând 45% din producţia mondială. În anul 2002, China exporta 46% din producţia sa de telefoane mobile, iar, în anul 2006, proporţia exporturilor a crescut la 75%, reprezentând 340 milioane de unităţi din cele 450 milioane produse.

5. Înainte de închiderea uzinelor sale din Finlanda, personalul întreprinderii Perlos (inclusiv lucrătorii temporari) era repartizat astfel: 4 207 persoane în UE (Finlanda, Suedia şi Ungaria, inclusiv 1 105 lucrători temporari), 7 612 persoane în Asia (în principal în China şi India, inclusiv 4 605 lucrători temporari), 1 125 persoane în America de Nord şi de Sud (în principal în Brazilia şi Mexic, inclusiv 5 lucrători temporari). La sfârşitul anului 2006, Perlos avea 1 600 de angajaţi în Finlanda (niciun lucrător temporar).

În ceea ce priveşte structura de producţie, în timp ce în primul trimestru al anului 2007, Finlanda asigura încă 26% din suprafaţa totală de fabricaţie în metri pătraţi, faţă de 41% pentru China şi 0% India, situaţia s-a schimbat în mod radical în a doua jumătate a anului 2007, când Finlanda asigură 0% din suprafaţa de fabricaţie, China creşte la 58%, iar India înregistrează, pentru prima dată, 12%.

6. În ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor stabilite în articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006, Finlanda a furnizat următoarele elemente: Finlanda a confirmat, inter alia , că măsurile care ţin de responsabilitatea societăţilor în temeiul legislaţiei naţionale sau convenţiilor colective nu vor înlocuite de contribuţia financiară din partea FEG. Aceste măsuri se referă, în special, la obligaţiile pe care angajatorii, angajaţii şi Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Muncă le au în cadrul modelului în vigoare „securitatea schimbării”. Autorităţile finlandeze au adus dovezi că acţiunile oferă sprijin lucrătorilor afectaţi şi nu sunt folosite pentru restructurarea societăţilor sau sectoarelor. De asemenea, Finlanda a confirmat că acţiunile eligibile la care se face referire la punctele 15 la 17 din comunicare [SEC(2007)1228] nu beneficiază de asistenţă din partea altor instrumente financiare comunitare. Finlanda a menţionat un proiect regional finanţat de către FSE, denumit „O punte între etapele vieţii profesionale”, care est diferit, dar complementar cu sprijinul propus al FEG. Proiectul se desfăşoară în Carelia de Nord, începând cu 1 octombrie 2006. Obiectivele acestui proiect sunt de a crea un model operaţional care să ofere soluţii problemelor puse de concedieri, a elabora un ghid în care sunt reunite informaţii referitoare la concedieri şi a căuta măsuri de sprijin complementare cu cele ale modelului „securitatea schimbării”.

În concluzie, pentru motivele enumerate mai sus, se propune aprobarea solicitării EGF/2007/04/FI/PERLOS depusă de Finlanda privind cele 915 concedieri cauzate de închiderea uzinelor PERLOS şi a sub-contractanţilor acestora din Carelia de Nord. Au fost furnizate dovezi care atestă că aceste concedieri sunt rezultatul unor schimbări majore în structura comerţului mondial, care au dus la o gravă perturbare economică, afectând economia locală. Un ansamblu coordonat de servicii personalizate eligibile a fost propus pentru suma de 4 057 075 EUR, din care contribuţia solicitată de la FEG este de 2 028 538 EUR.

Finanţarea

Cuantumul total al bugetului anual disponibil pentru Fondul european de ajustare la globalizare este de 500 milioane EUR. În 2007, suma de 3 816 280 EUR fost deja alocată pentru două solicitări anterioare, ceea ce înseamnă că suma de 496 183 720 EUR rămâne disponibilă.

Ajutoarele propuse de Comisie în cadrul acestui fond se bazează pe informaţiile furnizate de solicitant.

Pe baza celor două solicitări de sprijin din partea fondului, prezentate de Germania şi Finlanda, ale căror sectoare de telefonie mobilă au fost afectate de concedierile intervenite la societăţile BENQ şi PERLOS, cuantumul total estimat al ansamblurilor coordonate de servicii personalizate care vor trebui finanţate este următorul:

Servicii personalizate care trebuie finanţate (în EUR) |

Germania: BENQ 03/2007 | 12 766 150 |

Finlanda: PERLOS 04/2007 | 2 028 538 |

Total | 14 794 688 |

Ca urmare a examinării acestor solicitări[4] şi având în vedere subvenţia maximă care poate fi acordată din fond, precum şi posibilităţile de realocare a creditelor, Comisia propune mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare pentru o sumă totală de 14 794 688 EUR în scopul de a fi alocată liniei bugetare 1a din cadrul perspectivei financiare.

În urma acordării sprijinului, un procent de peste 25% din Fondul european de ajustare la globalizare va rămâne disponibil pentru alocare în ultimele patru luni ale anului, conform articolului 12 alineatul (6) din Regulamentul 1927/2006.

Comisia va prezenta o cerere de transfer în vederea înscrierii în bugetul 2007 a unor credite de angajament şi de plată specifice, astfel cum prevede punctul 28 din Acordul inter-instituţional din 17 mai 2006.

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Acordul inter-instituţional din 17 mai 2006 între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie privind disciplina bugetară şi buna gestiune financiară[5], în special punctul (28),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1927/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind crearea Fondului european de ajustare la globalizare[6], în special articolul 12 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei[7],

întrucât:

(1) Fondul european de ajustare la globalizare a fost creat pentru a asigura sprijin suplimentar pentru lucrătorii care suferă ca urmare a schimbărilor majore în structura comerţului mondial şi a le acorda asistenţă pentru reintegrarea pe piaţa muncii.

(2) Acordul inter-instituţional din 17 mai 2006 permite mobilizarea Fondului în limita unui plafon anual de 500 milioane EUR.

(3) Germania şi Finlanda au depus solicitări de mobilizare a Fondului, pentru cele două cazuri de concedieri în sectorul telefoniei mobile, în special pentru lucrătorii concediaţi de societăţile BENQ şi PERLOS. Solicitările îndeplinesc condiţiile pentru fixarea contribuţiilor financiare, astfel cum sunt enunţate în articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1927/2006.

(4) În consecinţă, Fondul este mobilizat pentru a oferi o contribuţie financiară celor două solicitări,

DECID:

Articolul 1

În cadrul bugetului general al Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2007, Fondul european de ajustare la globalizare este mobilizat pentru a oferi suma de 14 794 688 EUR în credite de angajament şi de plată.

Articolul 2

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Adoptată la Bruxelles, […]

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Preşedintele Preşedintele

[1] JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

[2] JO L 406, 30.12.2006, p. 1.

[3] Fişă de informaţii privind societatea BenQ: http://benqu.com/page/?pageld=5

[4] Comunicare către Comisie privind solicitarea de mobilizare a Fondului european de ajustare la globalizare, prezentată de Germania în cazul BENQ [SEC(2007) 1142] şi Comunicare către Comisie privind solicitarea de mobilizare a Fondului european de ajustare la globalizare, prezentată de Finlanda în cazul PERLOS [SEC(2007) 1228], prezentând analiza efectuată de Comisie privind aceste solicitări.

[5] JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

[6] JO L 406, 30.12.2006, p. 1.

[7] JO C […], […], p. […].

Top