Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0451

    Propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate a autovehiculelor şi a remorcilor acestora (Versiune codificată)

    /* COM/2007/0451 final - COD 2007/0162 */

    52007PC0451




    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 27.7.2007

    COM(2007) 451 final

    2007/0162 (COD)

    Propunere de

    DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

    privind dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate a autovehiculelor şi a remorcilor acestora (Versiune codificată)

    (prezentată de Comisie)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. În contextul unei Europe a cetăţenilor, Comisia acordă o mare importanţă simplificării şi clarităţii dreptului comunitar în scopul de a-l face mai lizibil şi mai accesibil cetăţeanului, oferindu-i astfel posibilităţi sporite de a face uz de drepturile specifice care îi sunt conferite.

    Dar acest obiectiv nu va putea fi atins atât timp cât va persista un număr mult prea mare de dispoziţii care, fiind modificate de nenumărate ori şi adeseori substanţial, se găsesc dispersate parte în actul originar, parte în actele modificatoare ulterioare. Astfel, pentru a identifica dispoziţiile în vigoare, este necesară o muncă de cercetare şi de comparare a unui număr mare de acte.

    Prin urmare, claritatea şi transparenţa dreptului comunitar depind şi de codificarea legislaţiei adeseori modificată.

    2. La 1 aprilie 1987, Comisia a dat instrucţiune[1] serviciilor sale de a realiza codificarea tuturor actelor legislative cel mai târziu după a zecea lor modificare, menţionând că este vorba despre o cerinţă minimală şi că, în vederea clarităţii şi a bunei înţelegeri a legislaţiei comunitare, serviciile responsabile ar trebui să codifice textele la intervale şi mai scurte.

    3. Concluziile preşedinţiei Consiliului European de la Edimbourg, din decembrie 1992, au confirmat aceste imperative[2], subliniind importanţa codificării care asigură o securitate juridică în ceea ce priveşte dreptul aplicabil la un moment dat în legătură cu o problemă specifică.

    Codificarea trebuie realizată respectând cu stricteţe procesul legislativ comunitar normal.

    Întrucât nici o modificare de substanţă nu poate fi introdusă în actele care fac obiectul codificării , Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au convenit, prin acordul interinstituţional din 20 decembrie 1994, că, în vederea adoptării rapide a actelor codificate, ar putea fi utilizată o procedură accelerată.

    4. Obiectul prezentei propuneri este codificarea Directivei 76/760/CEE a Consiliului din 27 iulie 1976 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate a autovehiculelor şi a remorcilor acestora.[3] Noua directivă se substituie diverselor acte care îi sunt încorporate[4]; prezenta propunere păstrează în totalitate conţinutul actelor astfel codificate şi se limitează la a le regrupa, aducând numai modificările de formă cerute de însăşi operaţia de codificare.

    5. Prezenta propunere de codificare a fost elaborată pe baza unei consolidări prealabile a textului Directivei 76/760/CEE şi a actelor care au modificat-o, în toate limbile oficiale, efectuată prin intermediul unui sistem informatic , de către Oficiul Publicaţiilor Oficiale ale Comunităţilor Europene. În cazul articolelor renumerotate, corelaţia între vechea numerotare şi cea nouă este prezentată în tabelul de corespondenţă de la anexa IV la directiva codificată.

    76/760/CEE (adaptat)

    2007/0162 (COD)

    Propunere de

    DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

    privind dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate a autovehiculelor şi a remorcilor acestora

    (Text cu relevanţă pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene şi, în special, articolul 95 ,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European[5],

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[6],

    întrucât:

    1. Directiva 76/760/CEE a Consiliului din 27 iulie 1976 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate a autovehiculelor şi a remorcilor acestora[7] a fost modificată de mai multe ori în mod substanţial[8]. Este necesar, din motive de claritate şi de raţionalizare, să se codifice directiva menţionată.

    97/31/CE considerent 1 (adaptat)

    2. Directiva 76/760/CEE este una din directivele distincte în legătură cu procedura de omologare de tip CE prevăzută de Directiva [70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la omologarea de tip a autovehiculelor şi a remorcilor acestora][9] şi stabileşte cerinţe tehnice cu privire la dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate. Aceste cerinţe tehnice vizează apropierea legislaţiilor statelor membre în vederea aplicării, pentru fiecare tip de vehicul, a procedurii de omologare CE de tip, prevăzută de [Directiva 70/156/CEE]. Prin urmare, dispoziţiile directivei [70/156/CEE] privind sistemele, componentele şi unităţile tehnice separate ale vehiculelor se aplică prezentei directive.

    76/760/CEE considerent 4

    3. Printr-o procedură de omologare armonizată referitoare la dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, fiecare stat membru poate să constate respectarea cerinţelor comune de construcţie şi încercare şi să informeze celelalte state membre despre constatarea efectuată prin trimiterea unei copii a certificatului de omologare stabilit pentru fiecare tip de dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate. Aplicarea unei mărci de omologare CE pe toate dispozitivele construite în conformitate cu tipul omologat face inutil un control tehnic al acestor dispozitive în celelalte state membre.

    76/760/CEE considerent 5 (adaptat)

    4. Este recomandabil de a lua în calcul specificaţiile tehnice adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UN/ECE) în regulamentul său anexat la Acordul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiilor Naţiunilor Unite privind adoptarea de specificaţii tehnice uniforme pentru vehicule cu roţi, echipamente şi părţi care pot fi montate şi/sau utilizate pe vehicule cu roţi şi condiţiile pentru recunoaşterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor specificaţii (Acordul revizuit din 1958)[10]

    76/760/CEE considerent 6 (adaptat)

    5. Această procedură de omologare CE de tip necesită recunoaşterea reciprocă între statele membre a controalelor efectuate de către fiecare dintre acestea pe baza unor norme comune

    6. Prezenta directivă nu trebuie să aducă atingere obligaţiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern şi de aplicare a directivelor, menţionate în anexa III, partea B,

    76/760/CEE

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    97/31/CE art. 1 pct. 4

    În sensul prezentei directive, «vehicul» înseamnă orice autovehicul destinat circulaţiei rutiere, cu sau fără caroserie, care are cel puţin patru roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, precum şi remorcile sale, cu excepţia vehiculelor care circulă pe şine şi a tractoarelor agricole şi forestiere, precum şi a tuturor utilajelor mobile.

    76/760/CEE

    Articolul 2

    97/31/CE art. 1 pct. 1 (adaptat)

    (1) Fiecare stat membru acordă omologarea CE de tip a componentelor cu privire la toate tipurile de dispozitive de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate care îndeplinesc cerinţele de fabricaţie şi de încercare prevăzute în anexele I şi II .

    76/760/CEE

    (2) Statul membru care a acordat omologarea CE de tip ia măsurile necesare pentru a verifica, atât cât este necesar, conformitatea producţiei cu tipul omologat, după caz în colaborare cu autorităţile competente din celelalte state membre. Această supraveghere se limitează la verificări prin sondaj.

    Articolul 3

    97/31/CE art. 1 pct. 2 (adaptat)

    (1) În temeiul articolului 2 , statele membre eliberează producătorului o marcă de omologare CE de tip a componentelor pentru toate tipurile de dispozitive de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, în conformitate cu modelul prezentat în apendicele 3 din anexa I .

    76/760/CEE

    (2) Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a împiedica utilizarea mărcilor care pot genera confuzii între dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate al căror tip a fost omologat în temeiul articolului 2 şi alte dispozitive.

    76/760/CEE (adaptat)

    Articolul 4

    (1) Statele membre nu pot interzice introducerea pe piaţă a dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate din motive legate de construcţia sau funcţionarea lor, dacă acestea poartă marca de omologare CE.

    (2) Un stat membru poate interzice introducerea pe piaţă a dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate purtând marca de omologare CE dar care, în mod sistematic, nu sunt conforme cu tipul omologat.

    Acest stat membru informează de îndată celelalte state membre şi Comisia în legătură cu măsurile luate, precizând motivele deciziei sale.

    97/31 CE art. 1 pct. 3

    Articolul 5

    Autorităţile competente ale statelor membre se informează reciproc, prin procedura prevăzută la articolul [4 alineatul (6)] din Directiva [70/156/CEE], în legătură cu fiecare omologare de tip acordată, respinsă sau retrasă în temeiul prezentei directive.

    76/760/CEE

    Articolul 6

    (1) Dacă statul membru care a acordat omologarea CE de tip constată că mai multe dispozitive de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate purtând aceeaşi marcă de omologare nu sunt conforme cu tipul pe care l-a omologat, acesta adoptă măsurile necesare pentru a asigura conformitatea producţiei cu tipul omologat.

    Autorităţile competente ale acestui stat membru le informează pe cele din celelalte state despre măsurile luate, care pot merge, în cazul în care neconformitatea este sistematică, până la retragerea omologării CE de tip. Autorităţile menţionate adoptă aceleaşi măsuri în cazul în care sunt informate de autorităţile competente dintr-un alt stat membru cu privire la o asemenea lipsă de conformitate.

    (2) Autorităţile competente ale statelor membre se informează reciproc, în termen de o lună, despre retragerea unei omologări CE acordate, precum şi despre motivele care justifică această măsură.

    Articolul 7

    Orice decizie luată în temeiul dispoziţiilor adoptate pentru punerea în aplicare a prezentei directive, prin care se refuză sau se retrage omologarea de tip ori se interzice introducerea pe piaţă sau utilizarea, trebuie să precizeze motivele pe care se întemeiază.

    Orice decizie se notifică părţii interesate, cu arătarea căilor de atac de care aceasta dispune în conformitate cu legislaţia în vigoare în statele membre, precum şi a termenelor în care acestea pot fi exercitate.

    Articolul 8

    Statele membre nu pot refuza acordarea omologării CE de tip sau a omologării naţionale nici unui vehicul din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, dacă acestea poartă marca de omologare CE şi sunt montate în conformitate cu specificaţiile prevăzute de [Directiva 76/756/CEE[11]].

    Articolul 9

    Statele membre nu pot refuza sau interzice vânzarea, înmatricularea, introducerea în circulaţie sau utilizarea nici unui vehicul din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, dacă acestea poartă marca de omologare CE şi sunt montate în conformitate cu specificaţiile prevăzute de Directiva [76/756/CEE].

    76/760/CEE (adaptat)

    Articolul 10

    Modificările necesare pentru adaptarea specificaţiilor din anexele I şi II la prezenta directivă la progresul tehnic se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul [13 alineatul (3) ] din [Directiva 70/156/CEE].

    Articolul 11

    Comisiei îi sunt comunicate de statele membre textele principalelor dispoziţii de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă

    Articolul 12

    Directiva 76/760/CEE, astfel cum a fost modificată prin actele enumerate în anexa III, partea A se abrogă fără a aduce atingere obligaţiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern şi de aplicare a directivelor, menţionate în anexa III, partea B.

    Trimiterile la directiva abrogată se înţeleg ca trimiteri la prezenta directivă şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa IV.

    Articolul 13

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Se aplică începând cu [...]

    76/760/CEE art. 12

    Articolul 14

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, [...]

    Pentru Parlamentul European, Pentru Consiliu,

    Preşedintele Preşedintele

    […] […]

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    LISTĂ DE ANEXE

    ANEXA I: | Dispoziţii administrative pentru omologare CE de tip |

    Apendice 1: | Fişă de informaţii |

    Apendice 2: | Model : Certificat de omologare CE de tip |

    Apendice 3: | Exemple de marcă de omologare CE de tip a componentelor |

    ANEXA II: | Domeniul de aplicare şi cerinţele tehnice |

    Ö ANEXA III: Õ | Ö Partea A: Directiva abrogată şi lista modificărilor ulterioare Partea B: Lista termenelor de transpunere în dreptul intern şi de aplicare Õ |

    Ö ANEXA IV: Õ | Ö Tabel de corespondenţă Õ |

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    ANEXA I

    DISPOZIŢII ADMINISTRATIVE PENTRU OMOLOGARE CE DE TIP

    1. CEREREA DE OMOLOGARE CE DE TIP A COMPONENTELOR

    1.1. Cererea de omologare CE de tip a componentelor în conformitate cu articolul [3 alineatul (4)] din Directiva [70/156/CEE] privind un tip de dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate trebuie să fie depusă de către constructor.

    1.2. În apendicele 1 este prezentat un model al fişei de informaţii.

    1.3. Serviciului tehnic responsabil de efectuarea încercărilor de omologare trebuie să i se prezinte următoarele:

    1.3.1. două mostre, echipate cu lampa sau lămpile recomandate.

    2. MARCAJELE

    2.1. Dispozitivele supuse omologării CE de tip a componentelor trebuie să aibă următoarele marcaje:

    2.1.1. denumirea sau marca de comerţ a constructorului;

    2.1.2. în cazul lămpilor cu surse de lumină înlocuibile: tipul (tipurile) de lămpi cu incandescenţă recomandate;

    2.1.3. în cazul lămpilor cu surse de lumină neînlocuibile: tensiunea şi puterea nominale.

    2.2. Aceste marcaje trebuie să fie clar lizibile şi se aplică pe suprafaţa de iluminare sau pe una din suprafeţele de iluminare ale dispozitivului. Ele trebuie să fie vizibile din exterior, dacă dispozitivul este montat pe vehicul.

    2.3. Fiecare dispozitiv trebuie să dispună de spaţiu suficient pentru marca omologării componentelor. Acest spaţiu trebuie să fie indicat în schiţele menţionate în apendicele 1.

    3. ACORDAREA OMOLOGĂRII CE DE TIP A COMPONENTELOR

    3.1. Dacă sunt îndeplinite cerinţele relevante, se acordă omologarea CE de tip, în temeiul articolului [4 alineatul (3)] şi, dacă este cazul, al articolului [4 alineatul (4)] din Directiva [70/156/CEE].

    3.2. În apendicele 2 este prezentat un model de certificat de omologare CE de tip.

    3.3. Fiecărui tip de dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate omologat i se atribuie un număr de omologare în conformitate cu anexa [VII] la Directiva [70/156/CEE]. Acelaşi stat membru nu atribuie acelaşi număr altui tip de dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate.

    3.4. Dacă se solicită o omologare CE de tip a componentelor pentru un tip de dispozitiv de iluminat şi de semnalizare luminoasă, care cuprinde un dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate şi alte lămpi, se poate atribui un număr unic de omologare CE de tip, cu condiţia ca dispozitivul de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate să fie conform cu cerinţele prezentei directive şi ca fiecare din celelalte lămpi care fac parte din dispozitivul de iluminat şi de semnalizare luminoasă pentru care se solicită omologarea CE de tip să fie conforme cu directiva individuală aplicabilă.

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    4. MARCA DE OMOLOGARE CE DE TIP A COMPONENTELOR

    4.1. Pe lângă marcajele menţionate la punctul 2.1, fiecare dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate conform cu tipul omologat în temeiul prezentei directive trebuie să poarte o marcă de omologare CE de tip a componentelor.

    4.2. Această marcă constă din:

    4.2.1. un dreptunghi care înconjoară litera „e”, după care urmează numărul distinctiv al statului membru care acordă omologarea:

    1 pentru Germania

    2 pentru Franţa

    3 pentru Italia

    4 pentru Ţările de Jos

    5 pentru Suedia

    6 pentru Belgia

    Actul de Aderare din 2003 art. 20 şi anexa II, p. 53

    7 pentru Ungaria

    8 pentru Republica Cehă

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    9 pentru Spania

    11 pentru Regatul Unit

    12 pentru Austria

    13 pentru Luxemburg

    17 pentru Finlanda

    18 pentru Danemarca

    2006/96/CE art. 1 şi anexa pct. A.17.

    19 pentru România

    2003 Actul de aderare art. 20 şi anexa II, p. 53

    20 pentru Polonia

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    21 pentru Portugalia

    23 pentru Grecia

    24 pentru Irlanda

    Actul de Aderare din 2003 art. 20 şi anexa II, p. 53

    26 pentru Slovenia

    27 pentru Slovacia

    29 pentru Estonia

    32 pentru Letonia

    2006/96/CE art. 1 şi anexa pct. A.17.

    34 pentru Bulgaria

    2003 Actul de aderare art. 20 şi anexa II, p. 53

    36 pentru Lituania

    49 pentru Cipru

    50 pentru Malta;

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    4.2.2. în vecinătatea dreptunghiului, „numărul de omologare de bază” inclus în secţiunea 4 a numărului seriei menţionat în anexa [VII] la Directiva [70/156/CEE], precedat de două cifre care indică numărul seriei atribuit celei mai recente modificări tehnice majore aduse prezentei Directive, la data acordării omologării CE de tip. În prezenta directivă, numărul seriei este 00;

    4.2.3. un simbol suplimentar, după cum urmează: litera „L”.

    4.3. Marca de omologare CE de tip a componentelor se aplică pe lentila sau pe una din lentilele lămpii, astfel încât să fie indelebilă şi să fie clar lizibilă, chiar şi atunci când lămpile sunt montate pe vehicul.

    4.4. În apendicele 3 figura 1 sunt prezentate exemple de mărci de omologare CE de tip a componentelor.

    4.5. Dacă se emite un număr unic de omologare CE de tip a componentelor, conform cu punctul 3.4 de mai sus, pentru un tip de dispozitiv de iluminat şi semnalizare luminoasă care cuprinde un dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate şi alte lămpi, se poate aplica o marcă unică de omologare CE de tip a componentelor, constând din:

    4.5.1. un dreptunghi care înconjoară litera „e”, după care urmează numărul distinctiv al statului membru care acordă omologarea (vezi punctul 4.2.1);

    4.5.2. numărul de omologare de bază (vezi punctul 4.2.2, prima parte a tezei);

    4.5.3. dacă este cazul, săgeata necesară, în măsura în care se referă la întregul ansamblu de lămpi.

    4.6. Această marcă poate fi amplasată oriunde pe lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc, cu condiţia ca:

    4.6.1. să fie vizibilă după montarea lămpilor;

    4.6.2. componentele de transmitere a luminii ale lămpilor grupate, combinate sau încorporate reciproc, nu pot fi eliminate fără eliminarea simultană a mărcii de omologare.

    4.7. Simbolul de identificare pentru fiecare lampă corespunzător fiecărei directive în temeiul căreia s-a acordat omologarea CE de tip a componentelor, împreună cu numărul seriei (vezi punctul 4.2.2, a doua parte a tezei) şi, dacă este cazul, litera „D” şi săgeata necesară se marchează după cum urmează:

    4.7.1. fie pe suprafaţa emiţătoare de lumină corespunzătoare;

    4.7.2. fie în grup, astfel încât fiecare din lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc să fie clar identificabile.

    4.8. Dimensiunile componentelor acestei mărci nu trebuie să fie mai mici decât dimensiunile minime ale mărcilor individuale specificate în diversele directive în temeiul cărora s-a acordat omologarea CE de tip a componentelor.

    4.9. În apendicele 3 figura 2 sunt prezentate exemple de mărci de omologare CE de tip a componentelor pentru lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc cu alte lămpi.

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    5. MODIFICĂRI ALE TIPULUI ŞI MODIFICĂRI ALE OMOLOGĂRILOR DE TIP

    5.1. În cazul modificărilor tipului omologat în temeiul prezentei directive, se aplică dispoziţiile articolului [5] din Directiva [70/156/CEE].

    6. CONFORMITATEA PRODUCŢIEI

    6.1. În general, măsurile de asigurare a conformităţii producţiei se iau conform cu dispoziţile stabilite în articolul [10] din Directiva [70/156/CEE].

    6.2. Intensitatea luminoasă B a oricărui dispozitiv ales aleatoriu dintr-un lot produs în serie nu trebuie să fie mai mică de 2 cd/m2 şi, în formula gradientului, factorul 2 poate fi înlocuit cu factorul 3 (a se vedea alineatul (9) din documentele menţionate la punctul 2.1 din anexa II la prezenta directivă).

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    Apendice 1

    Fişă de informaţii nr. ...

    privind omologarea CE de tip a componentelor pentru dispozitivele de iluminare a plăcu ţei de înmatriculare spate

    (Directiva [76/760/CEE])

    Următoarele informaţii sunt furnizate, după caz, în trei exemplare şi sunt însoţite de un cuprins. Orice desen trebuie transmis la scara corespunzătoare şi cu suficiente detalii în format A4 sau într-un dosar de format A4. Fotografiile, dacă există, trebuie să prezinte suficiente detalii.

    Dacă sistemele, componentele sau unităţile tehnice separate au elemente de control electronice, trebuie transmise informaţii privind performanţele acestora.

    0. INFORMAŢII GENERALE

    0.1. Marca (numele comercial al constructorului):……………………………………….

    0.2. Tipul şi descrierea sau descrierile comerciale generale:………………………….......

    0.5. Denumirea şi adresa constructorului:.……………………………………………….

    0.7. În cazul componentelor şi unităţilor tehnice separate, amplasarea şi metoda de aplicare a mărcii de omologare CE de tip:.………………………………………….

    0.8. Adresa sau adresele uzinelor de asamblare:...……………………………………….

    1. DESCRIEREA DISPOZITIVULUI

    1.1. Tipul dispozitivului:………………………………………………………………….

    1.1.1. Funcţia sau funcţiile dispozitivului:…………………………………………………...

    1.1.2. Categoria sau clasa dispozitivului:…………………………………………………...

    1.1.3. Culoarea luminii emise sau reflectate:..………………………………………………

    1.2. Schiţă sau schiţe suficient de detaliate pentru a permite identificarea tipului dispozitivului şi/ indicarea:

    1.2.1. poziţiei geometrice în care trebuie să fie montat dispozitivul pe vehicul (nu se aplică dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate):………………………..

    1.2.2. axei de observaţie care este considerată axa de referinţă pentru încercări (unghiul orizontal H = 0o, unghiul vertical V = 0o) şi a punctului care este considerat centrul de referinţă pentru încercările respective (nu se aplică catadioptrilor şi dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate):…....................................…………..

    1.2.3. poziţiei prevăzute pentru aplicarea mărcii de omologare CE de tip a componentelor:……………………………………………………………………...

    1.2.4. poziţiei geometrice în care se montează dispozitivul, în funcţie de spaţiul ocupat de plăcuţa de înmatriculare, precum şi configuraţia suprafeţei iluminate adecvat, în cazul dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate:……………………………..………………………………………………….

    1.2.5. vederii frontale a lămpilor, cu detalii privind striaţiile lentilelor, dacă este necesar, precum şi secţiunea transversală, în cazul farurilor şi lămpilor frontale de ceaţă:………………………………….……………………………………………..

    1.3. O descriere tehnică succintă cu precizarea, în special, cu excepţia lămpilor fără surse de lumină înlocuibile, a categoriei sau categoriilor surselor de lumină recomandate, care trebuie să fie una sau mai multe din categoriile indicate în Directiva [76/761/CEE] (nu se aplică catadioptrilor):……….………..………………………..

    1.4. Informaţii specifice

    1.4.1. Pentru dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, o declaraţie în care să se precizeze dacă dispozitivul este destinat iluminării unei plăci late/înalte/late şi înalte: ..................................................................................................

    1.4.2. Pentru faruri, se furnizează următoarele informaţii:

    1.4.2.1. dacă farul este destinat să furnizeze atât lumină de întâlnire, cât şi lumină de drum sau numai unul din aceste tipuri de lumini:.………………………………………...…

    1.4.2.2. dacă farul este destinat să emită o lumină de întâlnire, se indică dacă este destinat atât pentru circulaţia pe stânga, cât şi pe dreapta sau doar pentru unul din aceste două tipuri de circulaţie:…………….………………………………………………………

    1.4.2.3. dacă farul este echipat cu un reflector reglabil, se indică poziţia (poziţiile) de montare a (ale) farului, faţă de sol şi planul median longitudinal al vehiculului, dacă farul este destinat utilizării exclusive în acea (acele) poziţie (poziţii):…………..………………

    1.4.3. Pentru lămpile de poziţie, lămpile de stop şi indicatoarele de direcţie se indică următoarele:

    1.4.3.1. dacă dispozitivul poate fi utilizat şi într-un ansamblu de două lămpi din aceeaşi categorie:...…………………………………………………………………………….

    1.4.3.2. în cazul unui dispozitiv cu două niveluri de intensitate (lămpi de stop şi indicatoare de direcţie din categoria 2b), schema constructivă şi specificaţia caracteristicilor sistemului care asigură cele două niveluri de intensitate:………………….……..........

    1.4.4. Pentru catadioptri, o descriere succintă cuprinzând specificaţiile tehnice ale dispozitivului optic de retroreflexie:……………………………….…………………..

    1.4.5. Pentru lămpile de mers înapoi, o declaraţie în care să se precizeze dacă dispozitivul este destinat montării pe un vehicul exclusiv în dispozitive pereche:…........................

    Apendice 2

    MODEL

    [(format maxim: A4 (210 x 297 mm)]

    CERTIFICAT DE OMOLOGARE CE DE TIP

    Ştampila autorităţii |

    Comunicare privind:

    - omologarea de tip1

    - extinderea omologării de tip 1

    - respingerea omologării de tip1

    - retragerea omologării de tip1

    pentru un tip de vehicul/componentă/unitate tehnică separată1 în temeiul Directivei 76/760/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva […/…/CE].

    Numărul omologării de tip:.…………………………………………………………………....

    Motivul extinderii:.…………………………………………………………………………….

    SECŢIUNEA I

    0.1. Marca (numele comercial al constructorului):..………………….……………….....

    0.2. Tipul şi descrierea sau descrierile comerciale generale:……………………………..

    0.3. Mijloace de identificare a tipului, dacă este marcat pe vehicul/componentă/unitate tehnică separată1 2:.…………………………………..................................................

    0.3.1. Amplasarea marcajului:..…………………………………………………………….

    0.4. Categoria vehiculului1 3:.…………………………………………………………….

    0.5. Denumirea şi adresa constructorului:………………………………………………..

    0.7. În cazul componentelor şi unităţilor tehnice separate, amplasarea şi metoda de aplicare a mărcii de omologare CE de tip:……..…………………………………….

    0.8. Adresa sau adresele uzinelor de asamblare:…………..……………………………….

    SECŢIUNEA II

    1. Informaţii suplimentare (dacă este cazul): a se vedea addendumul

    2. Serviciul tehnic responsabil de efectuarea încercărilor:…………………………….

    3. Data raportului de încercare:………………………………………………………..

    4. Numărul raportului de încercare:.……………………………………………………

    5. Observaţii (dacă este cazul): a se vedea addendumul

    6. Localitatea:…………………………………………………………………………..

    7. Data:.…………………………………………………………………………………

    8. Semnătura:..…………………………………………………………………………..

    9. Se anexează indexul setului de documente depus la autoritatea de omologare, care poate fi obţinut la cerere.

    __________________

    1 Se taie menţiunile necorespunzătoare.

    2 Dacă modul de identificare a tipului conţine caractere care nu sunt relevante pentru descrierea vehiculului, componentei sau unităţii tehnice separate cuprinse în acest certificat de omologare, aceste caractere sunt reprezentate în documentaţie prin simbolul „?” (de exemplu, ABC??123??).

    3 În conformitate cu anexa [II A] la Directiva [70/156/CEE].

    Addendum la certificatul de omologare CE de tip nr. …

    privind omologarea componentelor unui dispozitiv de iluminat şi/sau de semnalizare luminoasă în temeiul Directivei (directivelor) [76/757/CEE]; [76/758/CEE]; [76/760/CEE]; [76/761/CEE]; [76/762/CEE]; [77/538/CEE]; [77/539/CEE] şi [77/540/CEE]1, astfel cum a fost modificată (au fost modificate) prin directiva sau directivele …

    1. Informaţii suplimentare

    1.1. Dacă este cazul, se indică pentru fiecare lampă

    1.1.1. Categoria sau categoriile dispozitivelor:……………….…………………………….

    1.1.2. Numărul şi categoria surselor de lumină (nu se aplică catadioptrilor)**:......…………

    1.1.3. Culoarea luminii emise sau reflectate:..……………………………………………..

    1.1.4. Omologare acordată exclusiv pentru utilizare ca piesă de schimb la vehiculele aflate deja în circulaţie: Da/Nu*

    1.2. Informaţii specifice privind anumite tipuri de dispozitive de iluminat sau de semnalizare luminoasă:.………………………………………………………………

    1.2.1. Pentru catadioptri: separat/parte dintr-un ansamblu de dispozitive*:………………….

    1.2.2. Pentru dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate: dispozitiv de iluminare a unei plăci late/înalte/late şi înalte*:.………………………………………

    1.2.3. Pentru faruri: Dacă sunt echipate cu un reflector reglabil, poziţia (poziţiile) de montare a (ale) farului faţă de sol şi planul median longitudinal al vehiculului, dacă farul este destinat utilizării exclusive în poziţia (poziţiile) respectivă (respective):..…

    1.2.4. Pentru lămpile de mers înapoi: acest dispozitiv se instalează pe vehicul exclusiv ca parte componentă a unor dispozitive perechi: Da/Nu* ……………………………….

    5. Observaţii

    5.1. Schiţe

    5.1.1. Pentru dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate: schiţa anexată nr. … indică poziţia geometrică în care se montează dispozitivul în funcţie de spaţiul ocupat de placa de înmatriculare, precum şi configuraţia suprafeţei iluminate adecvat;

    5.1.2. Pentru catadioptri: schiţa anexată nr. … indică poziţia geometrică în care dispozitivul este montat pe vehicul;

    5.1.3. Pentru toate celelalte dispozitive de iluminat şi de semnalizare luminoasă: schiţa anexată nr. … indică poziţia geometrică în care se montează dispozitivul pe vehicul, precum şi axa de referinţă şi centrul de referinţă al dispozitivului.

    5.2. Pentru faruri: modul de funcţionare utilizat pe durata încercării (punctul 5.2.3.9 din anexa [I] la Directiva [76/761/CEE]):………………………………………………….

    ________________

    (*) Se taie menţiunile necorespunzătoare.

    (**) Pentru dispozitivele cu surse de lumină neînlocuibile, se indică numărul şi puterea totală a surselor de lumină.

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    Apendice 3

    EXEMPLE DE MĂRCI DE OMOLOGARE CE DE TIP

    Figura 1 [pic]

    Dispozitivul care poartă marca de omologare CE de tip prezentată mai sus este un dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate omologat în Germania (e1), în temeiul prezentei directive ( numărul seriei 00), cu numărul de omologare de bază 1471.

    Figura 2

    Marcajul simplificat al lămpilor grupate, combinate sau încorporate reciproc, dacă două sau mai multe lămpi fac parte din acelaşi ansamblu

    (Liniile verticale şi orizontale prezintă schematic configuraţia dispozitivului de semnalizare luminoasă. Ele nu fac parte din marca de omologare).

    MODEL A

    [pic]

    MODEL B

    [pic]

    MODEL C

    [pic]

    Notă: Cele trei exemple de mărci de omologare de tip, modelele A, B şi C, reprezintă trei variante posibile de marcare a unui dispozitiv de iluminat şi de semnalizare luminoasă, dacă două sau mai multe lămpi fac parte din acelaşi ansamblu de lămpi grupate, combinate sau încorporate reciproc. Aceste mărci de omologare indică că dispozitivul a fost omologat în Germania (e1) cu numărul de omologare de bază 1712 şi cuprinde:

    - un catadioptru din clasa IA, omologat în conformitate cu Directiva [76/757/CEE1 a Consiliului] numărul seriei 02,

    - o lampă de semnalizare a direcţiei spate, din categoria 2a, omologată în conformitate cu Directiva [76/759/CEE2 a Consiliului] numărul seriei 01,

    - o lampă de poziţie spate roşie (R), omologată în conformitate cu anexa [II] la Directiva [76/758/CEE3a Consiliului] numărul seriei 02,

    - o lampă spate de ceaţă (F), omologată în conformitate cu Directiva [77/538/CEE4 a Consiliului] numărul seriei 00,

    - o lampă de mers înapoi (AR), omologată în conformitate cu Directiva [77/539/CEE5 a Consiliului] numărul seriei 00,

    - o lampă de stop cu două niveluri de intensitate (S2), omologată în conformitate cu anexa [II] la Directiva [76/758/CEE] , numărul seriei 02,

    - un dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate (L), omologat în conformitate cu prezenta Directivă numărul seriei 00.

    ____________

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    ANEXA II

    DOMENIUL DE APLICARE ŞI CERINŢELE TEHNICE

    1. DOMENIUL DE APLICARE

    Prezenta directivă se aplică dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate pentru autovehicule şi remorcile acestora.

    2. CERINŢELE TEHNICE

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    2.1. Cerinţele tehnice sunt cele stabilite în alineatele (1) şi (5)-(9) şi în anexele 3-5 din Regulamentul nr. 4 CEE-ONU [12] , care constă din consolidarea următoarelor documente:

    97/31/CE art. 1 pct. 5

    - regulamentul în forma sa originală (00)2,

    - suplimentul nr. 1 la Regulamentul nr. 43,

    - suplimentul nr. 2 la Regulamentul nr. 44,

    - suplimentele nr. 3 şi 4 la Regulamentul nr. 45,

    - suplimentul nr. 5 la Regulamentul nr. 46,

    cu următoarele excepţii:

    2.1.1. Trimiterile la „Regulamentul nr. 48” se interpretează ca trimiteri la „Directiva [76/756/CEE]”.

    97/31/CE art. 1 pct. 5 (adaptat)

    2.1.2. Trimiterile la „Regulamentul nr. 37” se interpretează ca trimiteri la „anexa [VII] la Directiva [76/761/CEE7]”.

    ____________

    ANEXA III

    Partea A

    Directiva abrogată şi lista modificărilor ulterioare (menţionate la articolul 12)

    Directiva 76/760/CEE a Consiliului (JO L 262, 27.9.1976, p. 85) |

    Punctul X.9. din Anexa I la Actul de aderare din 1979 (JO L 291, 19.11.1979, p. 109) |

    Punctul IX. 13 (d) din anexa I la Actul de aderare din 1985 (JO L 302, 15.11.1985, p. 213) |

    Directiva 87/354/CEE a Consiliului (JO L 192, 11.7.1987, p. 43) | Numai punctul 7 litera (d) din anexa cu privire la Directiva 76/760/CEE |

    Punctul XI.C.I.10 din anexa I la Actul de aderare din 1994 (JO C 241, 29.8.1994, p. 205) |

    Directiva 97/31/CE a Comisiei (JO L 171, 30.6.1997, p. 49) |

    Punctul I.A.18 din Anexa II la Actul de aderare din 2003 (JO L 236, 23.9.2003, p.58) |

    Directiva 2006/96/CE a Consiliulu (JO L 363, 20.12.2006, p. 81) | Numai în ceea ce priveşte trimiterile la articolul 1 şi la punctul A.17. din anexa la Directiva 76/760/CEE |

    Partea B

    Lista termenelor de transpunere în dreptul intern şi de aplicare (menţionate la articolul 12)

    Directiva | Termen de transpunere | Data de aplicare |

    76/760/CEE | 30 iunie 1977 | 1 octombrie 1977 |

    87/354/CEE | 31 decembrie 1987 | - |

    97/31/CE | 1 ianuarie 1998*[13] | 1 ianuarie 1998[14] |

    2006/96/CE | 1 ianuarie 2007 |

    ______________________

    * În conformitate cu articolul 2 din Directiva 97/31/CE:

    “(1) Începând cu 1 ianuarie 1998 sau dacă publicarea textelor menţionate la articolul 3 este amânată ulterior datei de 1 iulie 1997, după un termen de şase luni de la data efectivă a publicării acestor texte, statele membre:

    - nu pot respinge acordarea omologării CE de tip sau a omologării naţionale pentru unul din tipurile de vehicule sau dispozitive de iluminare menţionate anterior sau

    - nu pot interzice înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulaţie a vehiculelor sau vânzarea ori utilizarea dispozitivelor de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate

    din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, cu condiţia ca aceste dispozitive să respecte cerinţele Directivei 76/760/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă, şi ca montarea lor pe vehicule să se facă în conformitate cu cerinţele stabilite în Directiva 76/756/CEE.

    (2) Începând cu 1 octombrie 1998, statele membre:

    - nu mai acordă omologarea CE de tip;

    - pot respinge acordarea omologării naţionale

    pentru orice tip de vehicul, din motive legate de dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, precum şi pentru orice tip de dispozitiv de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, dacă nu sunt îndeplinite cerinţele Directivei 76/760/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă.

    (3) Începând cu 1 octombrie 1999, cerinţele Directivei 76/760/CEE privind dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, în calitate de componente, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă, se aplică în sensul articolului 7 alineatul (2) din Directiva 70/156/CEE.

    (4) Fără să aducă atingere alineatului (2) şi alineatului (3) de mai sus, statele membre continuă să acorde omologarea CE de tip pentru dispozitivele de iluminare a plăcuţei de înmatriculare spate, ca piese de schimb, şi să permită vânzarea şi utilizarea acestora, în conformitate cu versiunile anterioare ale Directivei 76/760/CEE, cu condiţia ca dispozitivele respective:

    - să fie destinate montării pe vehicule aflate deja în circulaţie;

    - să respecte cerinţele directivei aplicabile în momentul înmatriculării iniţiale a vehiculelor. “

    _______________

    ANEXA IV

    TABEL DE CORESPONDENŢĂ

    DIRECTIVa 76/760/CEE | Prezenta directivă |

    Articolul 1 | Articolul 2 |

    Articolul 2 primul paragraf | Articolul 3 alineatul (1) |

    Articolul 2 al doilea paragraf | Articolul 3 alineatul (2) |

    Articolele 3 şi 4 | Articolele 4 şi 5 |

    Articolul 5 alineatul (1) prima teză | Articolul 6 alineatul (1) primul paragraf |

    Articolul 5 alineatul (1) prima şi a doua teză | Articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf |

    Articolul 5 alineatul (2) | Articolul 6 alineatul (2) |

    Articolul 6 prima teză | Articolul 7 primul paragraf |

    Articolul 6 a doua teză | Articolul 7 al doilea paragraf |

    Articolele 7 şi 8 | Articolele 8 şi 9 |

    Articolul 9 | Articolul 1 |

    Articolul 10 | Articolul 10 |

    Articolul 11 alineatul (1) | - |

    Articolul 11 alineatul (2) | Articolul 11 |

    - | Articolele 12 şi 13 |

    Articolul 12 | Articolul 14 |

    Anexele I – II | Anexele I – II |

    – | Anexa III |

    – | Anexa IV |

    _______________

    [1] COM(87) 868 PV.

    [2] A se vedea anexa 3 din partea A a susmenţionatelor concluzii.

    [3] Codificare efectuată în conformitate cu Comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European şi către Consiliu – Codificarea acquis-ului comunitar, COM (2001) 645 final.

    [4] A se vedea anexa III, partea A la prezenta propunere.

    [5] JO C [...], [...], p. [...].

    [6] JO C [...], [...], p. [...].

    [7] JO L 262, 27.9.1976, p. 85. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2006/96/CE (JO L 363, 20.12.2006, p. 81).

    [8] A se vedea anexa III, partea A .

    [9] [JO L 42, 23.2.1970, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2006/96/CE.]

    [10] Publicat ca şi anexa I la Decizia 97/836/CE a Consiliului (JO L 346, 17.12.1997, p. 78).

    [11] [JO L […], […], p. […].]

    1 [JO L […], […], p. […].]

    2 [JO L […], […], p. […].]

    3 [JO L […], […], p. […].]

    4 [JO L […], […], p. […].]

    5 [JO L […], […], p. […].]

    [12] JO L 203, 30.7.1997, p. 74.

    2 E/ECE/324 Add. 3. E/ECE/TRANS/505

    3 E/ECE/324 Add. 3/Modif. 1 şi .../Modif. 1/Cor. 1. E/ECE/TRANS/505

    4 E/ECE/324 Add. 3/Modif. 2. şi.../Modif. 1/Cor. 1.E/ECE/TRANS/505

    5 E/ECE/324 Add. 3/Modif. 3. E/ECE/TRANS/505

    6 TRANS/WP.29/447.

    7 [JO L […], […], p. […].]

    [13] A se vedea articolul 3 şi articolul 4 alineatul (1) din Directiva 97/31/CE. S-a prevăzut un termen de transpunere de 6 luni de la data publicării Regulamentului nr. 4 CEE-ONU (JO L 203, 30.7.1997, p. 74).

    [14] A se vedea articolul 3 şi articolul 4 alineatul (1) din Directiva 97/31/CE. S-a prevăzut un termen de aplicare de 6 luni de la data publicării Regulamentului nr. 4 CEE-ONU (JO L 203, 30.7.1997, p. 74).

    Top