Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0477

Propunere de Regulament (EURATOM, CE) al Parlamentului European şi al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene (Versiune codificată)

/* COM/2006/0477 final - COD 2006/0159 */

52006PC0477




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 4.9.2006

COM(2006) 477 final

2006/0159 (COD)

Propunere de

REGULAMENT (EURATOM, CE) AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene ( Versiune codificată )

(prezentată de către Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

1. În contextul unei Europe a cetăţenilor, Comisia acordă o mare importanţă simplificării şi clarităţii dreptului comunitar în scopul de a-l face mai lizibil şi mai accesibil cetăţeanului, oferindu-i astfel posibilităţi sporite de a face uz de drepturile specifice care îi sunt conferite.

Dar acest obiectiv nu va putea fi atins atât timp cât va persista un număr mult prea mare de dispoziţii care, fiind modificate de nenumărate ori şi adeseori în mod substanţial, se găsesc dispersate parte în actul originar, parte în actele modificatoare ulterioare. Astfel, pentru a identifica dispoziţiile în vigoare, este necesară o muncă de cercetare şi de comparare a unui număr mare de acte.

Prin urmare, claritatea şi transparenţa dreptului comunitar depind şi de codificarea legislaţiei adeseori modificată.

2. La 1 aprilie 1987, Comisia a dat instrucţiuni[1] serviciilor sale de a realiza codificarea tuturor actelor legislative cel mai târziu după a zecea lor modificare, menţionând că este vorba despre o cerinţă minimală şi că, în vederea clarităţii şi a bunei înţelegeri a legislaţiei comunitare, serviciile responsabile ar trebui să codifice textele la intervale şi mai scurte.

3. Concluziile preşedinţiei Consiliului European de la Edimbourg, din decembrie 1992, au confirmat aceste imperative[2], subliniind importanţa codificării care asigură o securitate juridică în ceea ce priveşte dreptul aplicabil la un moment dat în legătură cu o problemă specifică.

Codificarea trebuie realizată respectând cu stricteţe procesul legislativ comunitar normal.

Întrucât nici o modificare de substanţă nu poate fi introdusă în actele care fac obiectul codificării , Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au convenit, prin acordul interinstituţional din 20 decembrie 1994, că, în vederea adoptării rapide a actelor codificate, ar putea fi utilizată o procedură accelerată.

4. Obiectul prezentei propuneri este codificarea Regulamentului (Euratom, CEE) nr. 1588/90 al Consiliului din 11 iunie 1990 privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene[3]. Noul regulament se substituie diverselor acte care îi sunt încorporate[4]; prezenta propunere păstrează în totalitate conţinutul actelor astfel codificate şi se limitează la a le regrupa, aducând numai modificările de formă cerute de însăşi operaţia de codificare.

5. Prezenta propunere de codificare a fost elaborată pe baza unei consolidări prealabile a textului Regulamentului (Euratom, CEE) nr. 1588/90 şi a actelor care l-au modificat, în toate limbile oficiale, efectuată prin intermediul unui sistem informatic , de către Oficiul Publicaţiilor Oficiale ale Comunităţilor Europene. În cazul articolelor renumerotate, corelaţia între vechea numerotare şi cea nouă este prezentată în tabelul de corespondenţă din anexa II la regulamentul codificat.

1588/90 (adaptat)

2006/0159 (COD)

Propunere de

REGULAMENT (EURATOM, CE) AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene

(Text cu relevanţă pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 285 ,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice şi, în special, articolul 187 al acestuia,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European[5],

în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[6],

întrucât:

(1) Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 al Consiliului din 11 iunie 1990 privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene[7] a fost modificat de mai multe ori[8] şi în mod substanţial. Este necesar, din motive de claritate şi de raţionalizare, să se codifice regulamentul menţionat.

1588/90 considerent 1 (adaptat)

(2) Pentru a-şi îndeplini sarcinile încredinţate prin tratate, Comisia trebuie să dispună de informaţii complete şi sigure. Pentru o gestionare eficientă, Biroul Statistic al Comunităţilor Europene, denumit în continuare „Eurostat” , trebuie să aibă posibilitatea de a obţine toate informaţiile statistice naţionale necesare elaborării statisticilor comunitare şi efectuării analizelor necesare.

1588/90 considerent 2 (adaptat)

(3) Articolul 10 din Tratatul CE şi articolul 192 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice, denumit în continuare „Tratatul Euratom”, solicită statelor membre să faciliteze îndeplinirea sarcinilor Comunităţii. Această obligaţie include şi furnizarea tuturor informaţiilor indispensabile. Pe de altă parte, absenţa datelor statistice confidenţiale constituie pentru Eurostat o lipsă considerabilă de informaţii la nivel comunitar, fapt care face dificilă elaborarea statisticilor şi efectuarea analizelor cu privire la Comunitate.

1588/90 considerent 3 (adaptat)

(4) Statele membre nu mai au motiv să invoce dispoziţii referitoare la confidenţialitatea datelor statistice, deoarece este cert că Eurostat oferă aceleaşi garanţii cu privire la confidenţialitatea datelor ca şi institutele naţionale de statistică. Aceste garanţii sunt deja consacrate, într-o anumită măsură, în tratatele comunitare şi, în special, la articolul 287 din Tratatul CE şi la articolul 194 alineatul (1) din Tratatul Euratom, precum şi la articolul 17 din Regulamentul (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 care stabileşte statutul funcţionarilor Comunităţii Europene , precum şi regimul aplicabil altor agenţi ai acestor Comunităţi[9] , putând fi, prin urmare, susţinute de măsuri corespunzătoare adoptate în temeiul prezentului regulament.

1588/90 considerent 6

(5) Încălcarea confidenţialităţii datelor statistice protejate prin prezentul regulament trebuie sancţionată eficient, indiferent de cine anume se face vinovat de o astfel de încălcare.

1588/90 considerent 7 (adaptat)

(6) Orice încălcare a regulilor obligatorii impuse funcţionarilor şi altor angajaţi ai Eurostat , fie comisă cu intenţie, fie din neglijenţă, atrage după sine sancţiuni disciplinare şi, dacă este cazul, penale pentru încălcarea secretului profesional, conform dispoziţiilor de la articolul 12 coroborat cu articolul 18 din Protocolul cu privire la privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene [10] .

1588/90 considerent 8 (adaptat)

(7) Articolul 288 din Tratatul CE şi articolul 188 din Tratatul Euratom prevăd răspunderea Comunităţii pentru prejudiciile cauzate de instituţiile sale sau de funcţionarii săi în exercitarea atribuţiilor lor de serviciu.

1588/90 considerent 9 (adaptat)

(8) Prezentul regulament se aplică numai transmiterii către Eurostat a acelor date statistice din domeniul de competenţă al institutelor naţionale de statistică pe care acestea le consideră date statistice confidenţiale şi nu aduce atingere dispoziţiilor naţionale sau comunitare speciale referitoare la transmitea altor tipuri de informaţii Comisiei.

1588/90 considerent 10 (adaptat)

(9) Prezentul regulament se adoptă fără a aduce atingere articolului 296 alineatul 1 litera (a) din Tratatul CE, conform căruia nici un stat membru nu este obligat să furnizeze informaţii a căror divulgare, în opinia statului membru, contravine intereselor esenţiale ale siguranţei sale naţionale.

1588/90 considerent 13 (adaptat)

(10) Aplicarea dispoziţiilor din prezentul regulament şi, îndeosebi, a dispoziţiilor menite să asigure protejarea datelor statistice confidenţiale transmise către Eurostat va necesita resurse umane, tehnice şi financiare.

(11) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament se adoptă în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei[11],

1588/90

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1) Scopul prezentului regulament este:

1588/90 (adaptat)

(a) de a autoriza autorităţile naţionale să transmită date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene (denumit în continuare „Eurostat” );

(b) de a garanta că la nivelul Comisiei se iau toate măsurile ce se impun pentru protejarea confidenţialităţii datelor astfel transmise.

1588/90

(2) Prezentul regulament se aplică numai confidenţialităţii datelor statistice. Regulamentul nu aduce atingere dispoziţiilor speciale ale dreptului comunitar sau ale dreptului naţional referitoare la protecţia altor date confidenţiale decât datele statistice.

Articolul 2

În sensul prezentului regulament, termenii de mai jos au următoarele definiţii:

322/97 art. 21 alin. 2 (adaptat)

(a) date statistice confidenţiale: datele definite la articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului [12];

1588/90 (adaptat)

(b) autorităţi naţionale: institutele naţionale de statistică şi alte organisme naţionale răspunzătoare de culegerea şi utilizarea statisticilor pentru Comunităţi;

(c) informaţii privind viaţa privată a persoanelor fizice: informaţiile despre viaţa privată şi familială a persoanelor fizice, astfel cum este definită de legislaţiile sau practicile naţionale din diversele state membre;

(d) utilizarea în scopuri statistice: utilizarea exclusiv în scopul compilării tabelelor statistice sau al efectuării analizelor economice statistice; aceste informaţii nu se utilizează în scopuri administrative, juridice, fiscale sau pentru verificarea unităţilor analizate;

(e) unitate statistică: unitatea de bază la care se referă datele statistice transmise Eurostat ;

(f) identificare directă: identificarea unei unităţi statistice pe baza numelui sau adresei acesteia sau după numărul de identificare al acesteia alocat şi publicat oficial;

(g) identificare indirectă: posibilitatea de a stabili identitatea unei unităţi, din alte surse decât din informaţiile menţionate la litera (f) ;

(h) funcţionari Eurostat : funcţionarii Comunităţilor, în sensul articolului 1 din Statutul funcţionarilor Comunităţilor Europene, care lucrează la Eurostat ;

(i) alţi agenţi ai Eurostat : agenţi ai Comunităţilor, în sensul articolelor 2-5 din Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Comunităţilor Europene, care lucrează la Eurostat ;

(j) difuzare: furnizarea, pe orice cale, a datelor: publicaţii, acces la baze de date, microfişe, comunicări telefonice etc.

Articolul 3

(1) Autorităţile naţionale sunt autorizate să transmită la Eurostat date statistice confidenţiale.

(2) Normele naţionale referitoare la confidenţialitatea datelor statistice nu pot fi invocate cu scopul de a împiedica transmiterea de date statistice confidenţiale către Eurostat , în cazul în care un act de drept comunitar, care reglementează statutul datelor statistice comunitare, impune transmiterea unor astfel de date.

(3) Transmiterea către Eurostat a datelor statistice confidenţiale în sensul alineatului (2) se efectuează astfel încât unităţile statistice să nu poată fi identificate direct. Această regulă nu exclude acceptarea şi a altor reguli de transmitere cu efect mai cuprinzător prevăzute de legislaţia din statele membre.

(4) Autorităţile naţionale nu sunt obligate să transmită Eurostat informaţii despre viaţa privată a persoanelor fizice, dacă informaţia transmisă ar putea înlesni identificarea, directă sau indirectă, a persoanelor respective.

Articolul 4

(1) Comisia va lua toate măsurile legislative, administrative, tehnice şi organizatorice necesare protejării confidenţialităţii datelor statistice transmise Eurostat de către serviciile competente ale statelor membre conform articolului 3.

(2) Comisia stabileşte procedurile de transmitere către Eurostat a datelor statistice confidenţiale şi principiile de protejare a acestor date conform procedurii menţionate la articolul 7 alineatul 2 .

Articolul 5

(1) Comisia dispune ca directorul general al Eurostat să asigure protecţia datelor transmise Eurostat de către serviciile naţionale din statele membre. Comisia ia măsuri în vederea organizării interne a Eurostat în scopul asigurării acestei protecţii, după consultarea comitetului menţionat la articolul 7 alineatul 1 .

(2) Datele statistice confidenţiale transmise Eurostat sunt accesibile numai funcţionarilor Eurostat şi pot fi utilizate de aceştia numai în scopuri statistice.

(3) Cu toate acestea, Comisia poate permite accesul la date statistice confidenţiale şi altor funcţionari ai Eurostat , precum şi altor persoane fizice care lucrează la sediul Eurostat pe bază de contract, în cazuri speciale şi exclusiv în scop statistic. Procedurile de acces se stabilesc de către Comisie conform procedurii menţionate la articolul 7 alineatul 2 .

(4) Datele statistice confidenţiale deţinute de Eurostat pot fi difuzate numai în combinaţie cu alte date, într-o formă care garantează că unităţile statistice nu pot fi identificate direct sau indirect.

(5) Funcţionarii şi alţi angajaţi ai Eurostat , precum şi alte persoane fizice care lucrează la sediul Eurostat pe bază de contract, nu au dreptul să utilizeze sau să distribuie aceste date în alte scopuri decât cele stabilite în prezentul regulament. Această interdicţie rămâne valabilă şi după transferul, încetarea activităţii sau pensionarea acestora.

1588/90 art. 4 alin. 2 (adaptat)

(6) Măsurile de protecţie menţionate la alineatele 1 - 5 se aplică:

(a) tuturor datelor statistice confidenţiale a căror transmitere către Eurostat este menţionată de un act de drept comunitar care reglementează o statistică comunitară;

(b) tuturor datelor statistice confidenţiale transmise voluntar către Eurostat de statele membre.

1588/90 (adaptat)

Articolul 6

Statele membre iau, până la 1 ianuarie 1992, măsurile adecvate pentru pedepsirea oricărei încălcări a obligaţiei de a păstra confidenţialitatea datelor statistice transmise conform articolului 3. Aceste măsuri trebuie să reglementeze cel puţin încălcările comise pe teritoriul statelor membre respective de funcţionarii Eurostat sau de alţi angajaţi şi persoane fizice care lucrează la sediul Eurostat pe bază de contract.

1588/90

Statele membre informează de îndată Comisia asupra măsurilor luate. Comisia transmite această informaţie celorlalte state membre.

1882/2003 art. 2 şi anexa II pct. 4 (adaptat)

Articolul 7

(1) Comisia este asistată de către Comitetul privind confidenţialitatea datelor statistice, denumit în continuare «comitetul».

(2) Atunci când se face trimitere la prezentul alineat , se aplică articolele 4 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispoziţiilor articolului 8.

1882/2003 art. 2 şi anexa II pct. 4

Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.

(3) Comitetul îşi stabileşte regulamentul de procedură.

1588/90

Articolul 8

Comitetul examinează problemele pe care preşedintele Comitetului le supune atenţiei din proprie iniţiativă sau la cererea reprezentantului unui stat membru, cu privire la aplicarea prezentului regulament.

Articolul 9

Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se înţeleg ca trimiteri la prezentul regulament şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa II.

1588/90 art. 9 (adaptat)

Articolul 10

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

1588/90

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul european Pentru Consiliu

Preşedintele Preşedintele

ANEXA I

Regulament abrogat şi lista modificărilor ulterioare

Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 al Consiliului (JO L 151, 15.6.1990, p. 1) |

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului (JO L 52, 22.2.1997, p. 1) | Numai articolul 21 alineatul 2 |

Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1) | Numai anexa II punctul 4 |

________

ANEXA II

TABEL DE CORESPONDENŢĂ

Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 | Prezentul regulament |

Articolul 1 alineatul 1 prima şi a doua liniuţă | Articolul 1 alineatul 1 literele (a) şi (b) |

Articolul 1 alineatul 2 | Articolul 1 alineatul 2 |

Articolul 2 punctele 1 - 10 | Articolul 2 literele (a) – (j) |

Articolul 3 alineatul 1 | Articolul 3 alineatul 1 |

Articolul 3 alineatul 2 | Articolul 3 alineatul 2 |

Articolul 3 alineatul 3 primul paragraf | ________ |

Articolul 3 alineatul 3 al doilea paragraf | Articolul 3 alineatul 3 |

Articolul 3 alineatul 4 | Articolul 3 alineatul 4 |

Articolul 4 alineatul 1 | Articolul 4 alineatul 1 |

Articolul 4 alineatul 2 | Articolul 5 alineatul 6 |

Articolul 4 alineatul 3 | Articolul 4 alineatul 2 |

Articolul 5 alineatele 1 - 5 | Articolul 5 alineatele 1 - 5 |

Articolele 6, 7 şi 8 | Articolele 6, 7 şi 8 |

________ | Articolul 9 |

Articolul 9 | Articolul 10 |

________ | Anexa I |

________ | Anexa II |

________

[1] COM(87) 868 PV.

[2] A se vedea anexa 3 din partea A a susmenţionatelor concluzii.

[3] Efectuată în conformitate cu Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Codificarea acquis-ului comunitar, COM(2001) 645 final.

[4] A se vedea anexa I la prezenta propunere.

[5] JO C […], […], p. […].

[6] JO C […], […], p. […].

[7] JO L 151, 15.6.1990, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

[8] A se vedea anexa I.

[9] JO L 56, 4.3.1968, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2104/2005 (JO L 337, 22.12.2005, p. 7) .

[10] JO L 152, 13.7.1967, p. 13.

[11] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

[12] JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

Top