Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2720

    Regulamentul (UE) 2023/2720 al Consiliului din 27 noiembrie 2023 privind deschiderea și modul de gestionare a contingentelor tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse pescărești pentru perioada 2024-2026

    ST/15363/2023/INIT

    JO L, 2023/2720, 6.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2720/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 06/12/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2720/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2023/2720

    6.12.2023

    REGULAMENTUL (UE) 2023/2720 AL CONSILIULUI

    din 27 noiembrie 2023

    privind deschiderea și modul de gestionare a contingentelor tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse pescărești pentru perioada 2024-2026

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 31,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    În prezent, aprovizionarea Uniunii cu anumite produse pescărești se bazează pe importuri din țări terțe. În ultimele decenii, Uniunea a devenit din ce în ce mai dependentă de importuri pentru a satisface cererea de produse pescărești. Pentru a nu se pune în pericol producția de produse pescărești a Uniunii și pentru a se garanta o aprovizionare adecvată cu produse pescărești a industriei de prelucrare din Uniune, taxele la import ar trebui să fie suspendate sau reduse pentru o serie de produse pescărești care fac obiectul unor contingente tarifare cu un volum adecvat. Pentru a asigura o concurență loială pe piața Uniunii între produsele pescărești importate și produsele pescărești din Uniune, ar trebui să se țină seama și de impactul măsurilor asupra competitivității producătorilor de pește din Uniune.

    (2)

    Regulamentul (UE) 2020/1706 al Consiliului (1) a prevăzut deschiderea și modul de gestionare a contingentelor tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse pescărești pentru perioada 2021-2023. Având în vedere că perioada de aplicare a regulamentului respectiv expiră la 31 decembrie 2023, ar trebui adoptat un nou regulament care să prevadă contingente tarifare pentru perioada 2024-2026.

    (3)

    Începând din iulie 2014, Uniunea a impus treptat măsuri restrictive împotriva Rusiei. În concluziile sale din 24 februarie 2022, Consiliul European a afirmat că agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială.

    (4)

    Cel mai recent, la 23 iunie 2023, Consiliul a adoptat cel de al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei ca urmare a războiului său continuu de agresiune împotriva Ucrainei.

    (5)

    Deși Rusia este membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Uniunea se poate baza pe excepțiile care se aplică în temeiul Acordului de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”), în special al articolului XXI din Acordul General pentru Tarife și Comerț 1994 (GATT), în special în ceea ce privește obligația de a acorda produselor importate din Rusia avantajele acordate produselor similare importate din alte țări (clauza națiunii celei mai favorizate).

    (6)

    Având în vedere deteriorarea relațiilor dintre Uniune și Rusia, pentru a asigura coerența cu acțiunile și principiile UE în domeniul acțiunii externe a Uniunii, nu ar fi deci oportun să se permită ca produsele originare din Rusia să beneficieze de scutirea de taxe vamale și de clauza națiunii celei mai favorizate în cazul produselor care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (7)

    Relațiile dintre Uniune și Belarus s-au deteriorat în ultimii ani din cauza nerespectării de către regimul din Belarus a dreptului internațional, a drepturilor fundamentale și a drepturilor omului. În plus, Belarus a oferit un sprijin amplu războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei încă de la început.

    (8)

    Începând din octombrie 2020, Uniunea a impus treptat măsuri restrictive împotriva Belarusului ca urmare a încălcărilor continue ale drepturilor omului, a instrumentalizării migranților și a implicării Belarusului în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Întrucât Belarus nu este membră a OMC, Uniunea nu este obligată, în temeiul Acordului OMC, să acorde produselor din Belarus clauza națiunii celei mai favorizate.

    (9)

    Având în vedere deteriorarea relațiilor dintre Uniune și Belarus, pentru a asigura coerența cu acțiunile și principiile UE în domeniul acțiunii externe a Uniunii, nu ar fi deci oportun să se permită ca produsele originare din Belarus să beneficieze de scutire de taxe vamale în cazul produselor care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (10)

    Excluderea produselor din Belarus și Rusia, în special merlanul de Alaska, din domeniul de aplicare al prezentului regulament va avea un impact asupra fluxurilor comerciale și va necesita adaptarea industriei Uniunii. În cazul în care, ca urmare a acestui fapt, materiile prime care în prezent nu intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament sunt identificate ca fiind echivalente cu produsele respective și necesare de urgență pe parcursul perioadei de adaptare, prezentul regulament poate fi revizuit pentru a ține seama de respectivele circumstanțe.

    (11)

    Toți importatorii din Uniune ar trebui să beneficieze de un acces egal și neîntrerupt la contingentele tarifare prevăzute în prezentul regulament, iar nivelurile prevăzute pentru contingentele tarifare ar trebui să se aplice fără întrerupere pentru toate importurile de produse pescărești în cauză în toate statele membre, până la epuizarea contingentelor tarifare.

    (12)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (2) prevede un sistem de gestionare a contingentelor tarifare care respectă ordinea cronologică a datelor pe baza cărora au fost acceptate declarațiile vamale de punere în liberă circulație. Întrucât contingentele tarifare au menirea de a asigura aprovizionarea adecvată cu produse pescărești a industriei de prelucrare a Uniunii, pentru a se beneficia de contingent ar trebui să fie obligatorie desfășurarea unui tratament minim sau a unei operațiuni minime.

    (13)

    Pentru a garanta eficiența gestionării contingentelor tarifare, statelor membre ar trebui să le fie permisă prelevarea din volumul contingentelor tarifare a cantităților necesare corespunzătoare importurilor lor efective. Deoarece această metodă de gestionare necesită o cooperare strânsă între statele membre și Comisie, Comisia trebuie să poată monitoriza ritmul în care se epuizează contingentele tarifare și să informeze statele membre în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Taxele la import pentru produsele menționate în anexă se suspendă sau se reduc pentru a se încadra în limitele contingentelor tarifare, la nivelurile prevăzute, pentru perioadele menționate și până la volumele indicate în anexă.

    Articolul 2

    Contingentele tarifare menționate la articolul 1 din prezentul regulament sunt gestionate în conformitate cu articolele 49-54 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447.

    Articolul 3

    Contingentele tarifare fac obiectul supravegherii vamale cu privire la destinația finală, în conformitate cu articolul 254 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    Articolul 4

    (1)   Suspendarea sau reducerea taxelor la import se aplică doar produselor destinate consumului uman.

    (2)   Contingentele tarifare nu sunt disponibile pentru produsele a căror prelucrare se efectuează la nivelul vânzării cu amănuntul sau al alimentației publice.

    (3)   Contingentele tarifare nu sunt disponibile pentru produsele destinate doar uneia sau mai multora dintre următoarele operațiuni:

    (a)

    curățare, eviscerare, îndepărtarea cozii și îndepărtarea capului;

    (b)

    tăiere;

    (c)

    reambalarea fileurilor congelate rapid individual (IQF, Individually Quick Frozen);

    (d)

    eșantionare și sortare;

    (e)

    etichetare;

    (f)

    ambalare;

    (g)

    refrigerare;

    (h)

    congelare;

    (i)

    congelare rapidă;

    (j)

    dezghețare;

    (k)

    glazurare;

    (l)

    decongelare; precum și

    (m)

    separare.

    (4)   În pofida alineatului (3), contingentele tarifare sunt disponibile pentru produsele destinate uneia sau mai multora dintre următoarele operațiuni:

    (a)

    tăiere în cuburi;

    (b)

    tăiere în inele și tăiere în benzi, în cazul materialelor încadrate la codurile NC ex 0307 43 35, ex 0307 43 91, ex 0307 43 92 și ex 0307 43 99;

    (c)

    filetare;

    (d)

    obținere de fâșii;

    (e)

    tăiere de blocuri congelate;

    (f)

    separare a blocurilor congelate de fileuri intercalate și a blocurilor de cefalopode pentru a obține fileuri individuale;

    (g)

    feliere, în cazul materialelor încadrate la codurile NC ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 și ex 0303 89 90;

    (h)

    supunerea produselor încadrate la codurile NC 0306 16 99 (subdiviziunile TARIC 20 și 30), 0306 17 92 (subdiviziunea TARIC 20), 0306 17 99 (subdiviziunea TARIC 10), 0306 35 90 (subdiviziunile TARIC 12, 14, 92 și 93), 0306 36 90 (subdiviziunile TARIC 20 și 30), 1605 21 90 (subdiviziunile TARIC 45, 55 și 62) și 1605 29 00 (subdiviziunile TARIC 50, 55 și 60) unui tratament prin gaze de ambalare, astfel cum sunt definite în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (4);

    (i)

    segmentarea produsului congelat sau supunerea produsului congelat la un tratament termic pentru a permite îndepărtarea deșeurilor interne, în cazul materialelor încadrate la codurile NC 0306 11 10 (subdiviziunea TARIC 10), 0306 11 90 (subdiviziunea TARIC 20) și 0306 31 00 (subdiviziunea TARIC 10);

    (j)

    pasteurizarea în cazul codurilor NC 0305 20 00 și 1604 32 00;

    (k)

    curățarea în cazul în care această operațiune este singura care poate fi efectuată asupra unui anumit produs, iar curățarea este necesară pentru obținerea produsului acceptabil pentru consumul uman (icre și lapți de la pozițiile 0302, 0303 și 0305; creveți de la poziția 0306; pește congelat, cu excepția fileurilor de pește și a altor tipuri de carne de pește, din specia Gadus morhua pentru prelucrare încadrată la codul NC 0303 63 10, din specia Merluccius, cu excepția Merluccius merluccius, pentru prelucrare încadrată la codurile NC 0303 66 11, 0303 66 12, 0303 66 13, 0303 66 19, și din specia Theragra Chalcogramma pentru prelucrare încadrată la codul NC 0303 67 00; și

    (l)

    ambalare în atmosferă modificată în cazul codului NC 1605 40 00.

    (5)   Contingentele tarifare nu sunt disponibile pentru produsele originare din Rusia sau din Belarus.

    În scopul stabilirii originii produselor care fac obiectul contingentelor, se aplică reguli de origine nepreferențiale în conformitate cu articolul 60 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

    Articolul 5

    Comisia și autoritățile vamale ale statelor membre cooperează îndeaproape pentru a garanta gestionarea și controlul adecvate ale aplicării prezentului regulament.

    Articolul 6

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 27 noiembrie 2023.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    X. MÉNDEZ BÉRTOLO


    (1)  Regulamentul (UE) 2020/1706 al Consiliului din 13 noiembrie 2020 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse pescărești pentru perioada 2021-2023 (JO L 385, 17.11.2020, p. 3).

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16).


    ANEXĂ

    Nr. de ordine

    Cod NC

    Cod TARIC

    Descriere

    Volum contingentar anual (în tone) (1)

    Taxă vamală contingentară

    Perioadă contingentară

    09.2503

    ex 0303 39 85

    80

    Pești plați (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra, Eopsetta jordani) congelați, destinați prelucrării

    7 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0303 39 85

    90

    09.2504

    0302 11 20

    10

    Păstrăvi din specia Oncorhynchus mykiss, cu cap și branhii, eviscerați, cântărind peste 1,2 kg fiecare sau fără cap și fără branhii, eviscerați, cântărind peste 1 kg fiecare, pentru prelucrare

    10 000

    5  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2505

    ex 0303 54 10

    95 (2)

    Macrouri de Pacific (Scomber japonicus) întregi, fileuri și fâșii, destinate prelucrării

    5 000

    7,5  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 89 49

    20

    ex 0304 99 99

    12

    09.2508

    ex 0307 43 35

    10

    Calmari din specia Loligo gahi, congelați, pentru prelucrare

    75 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2746

    ex 0302 89 90

    30

    Pești din specia Lutjanus purpureus, proaspeți, refrigerați, destinați prelucrării

    1 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2748

    ex 0302 91 00

    96

    Icre, proaspete, refrigerate sau congelate, sărate sau în saramură, destinate prelucrării

    5 700

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0303 91 90

    96

    ex 0305 20 00

    41

    09.2750

    ex 0305 20 00

    35

    Icre, spălate, curățate de organele aderente și doar sărate sau în saramură, destinate producerii înlocuitorilor de caviar

    1 200

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 1604 32 00

    20

    09.2759

    ex 0302 51 10

    20

    Cod (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) și pești din specia Boreogadus saida, cu excepția ficatului, a icrelor și a lapților, proaspeți, refrigerați sau congelați, destinați prelucrării

    110 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0302 51 90

    10

    ex 0302 59 10

    10

    ex 0303 63 10

    10

    ex 0303 63 30

    10

    ex 0303 63 90

    10

    ex 0303 69 10

    10

    09.2760

    ex 0303 66 11

    10

    Merluciu (Merluccius spp., cu excepția Merluccius merluccius, Urophycis spp.) și țipar roz (Genypterus blacodes și Genypterus capensis) congelați, destinați prelucrării

    10 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0303 66 12

    10

    ex 0303 66 13

    10

    ex 0303 66 19

    11

    91

    ex 0303 89 70

    10

    ex 0303 89 90

    30

    09.2761

    ex 0304 79 50

    10

    Grenadier albastru (Macruronus Novaezelandiae) și grenadier patagonian (Macruronus magellanicus) fileuri congelate și alte tipuri de carne congelată, destinate prelucrării

    17 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 95 90

    11

    ex 0304 79 90

    11

    09.2762

    ex 0306 11 10

    10

    Languste (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.) vii, refrigerate, congelate, destinate prelucrării

    200

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0306 11 90

    20

    ex 0306 31 00

    10

    09.2765

    ex 0305 62 00

    20

    Cod (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) și pești din specia Boreogadus saida sărați sau în saramură, dar neuscați și neafumați, destinați prelucrării

    2 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    25

    29

    ex 0305 69 10

    10

    09.2770

    ex 0305 63 00

    10

    Hamsii (Engraulis anchoita) sărate sau în saramură, dar neuscate și neafumate, destinate prelucrării

    1 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2772

    ex 0304 93 10

    10

    Surimi congelat, destinat prelucrării

    60 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 94 10

    10

    ex 0304 95 10

    10

    ex 0304 99 10

    10

    09.2774

    ex 0304 74 15

    10

    Merluciu (Merluccius productus) și merluciu argentinian (merluciu din Atlanticul de Sud-Vest) Merluccius hubbsi, fileuri congelate și alte tipuri de carne, destinate prelucrării

    40 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 74 19

    10

    ex 0304 95 50

    10

    20

    09.2776

    ex 0304 71 10

    10

    Cod (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), fileuri congelate și carne congelată, destinate prelucrări

    45 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 71 90

    10

    ex 0304 95 21

    10

    ex 0304 95 25

    10

    09.2777

    ex 0303 67 00

    10

    Merlan de Alaska (Theragra chalcogramma) congelat, fileuri congelate și alte tipuri de carne congelată destinate prelucrării

    340 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 75 00

    10

    ex 0304 94 90

    10

    09.2778

    ex 0304 83 90

    21

    Pești plați (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), fileuri congelate și alte tipuri de carne de pește, destinate prelucrării

    10 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0304 99 99

    65

    09.2785

    ex 0307 43 91

    10

    Corpuri (3) de calmari [Ommastrephes spp. – cu excepția Todarodes sagittatus (sinonim Ommastrephes sagittatus) – Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.] și Illex spp., congelate, cu piele și înotătoare, destinate prelucrării

    20 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0307 43 92

    10

    ex 0307 43 99

    21

    09.2786

    ex 0307 43 91

    20

    Calmari [Ommastrephes spp. – cu excepția Todarodes sagittatus (sinonim Ommastrephes sagittatus) – Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.] și Illex spp., congelați, întregi sau tentacule și înotătoare, destinați prelucrării

    5 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0307 43 92

    20

    ex 0307 43 99

    29

    09.2790

    ex 1604 14 26

    10

    Fileuri denumite „spate” din ton și ton dungat, destinate prelucrării

    35 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 1604 14 36

    10

    ex 1604 14 46

    11

    21

    92

    94

    09.2794

    ex 1605 21 90

    45

    Creveți din speciile Pandalus borealis și Pandalus montagui, fierți și decorticați, destinați prelucrării

    4 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    55

    62

    ex 1605 29 00

    50

    55

    60

    09.2798

    ex 0306 16 99

    20

    Creveți din speciile Pandalus borealis și Pandalus montagui, nedecorticați, proaspeți, refrigerați sau congelați, destinați prelucrării

    2 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    30

    ex 0306 35 90

    12

    14

    92

    93

    09.2800

    ex 1605 21 90

    55

    Creveți din specia Pandalus jordani, fierți și decorticați, destinați prelucrării

    4 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 1605 29 00

    60

    09.2802

    ex 0306 17 92

    20

    Creveți din speciile Penaeus vannamei și Penaeus monodon, decorticați sau nedecorticați, proaspeți, refrigerați sau congelați, nefierți, destinați prelucrării

    48 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0306 36 90

    30

    09.2804

    ex 1605 40 00

    40

    Cozi de rac din specia Procambarus clarkii, fierte, destinate prelucrării

    2 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2821

    0307 43 33

    10

    Calmari din specia Loligo pealeii, congelați, pentru prelucrare

    1 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    09.2822

    ex 0303 11 00

    20

    Somon de Pacific din speciile Oncorhynchus nerka (somon roșu) și Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus keta și Oncorhynchus tshawytscha, fără cap și eviscerat, sub formă de fileuri, congelat, destinat prelucrării

    10 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0303 12 00

    20

    ex 0304 81 00

    20

    09.2824

    0302 52 00

    10

    Eglefin (Melanogrammus aeglefinus) proaspăt, refrigerat sau congelat, fără cap și fără branhii, eviscerat, destinat prelucrării

    3 500

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    0303 64 00

    10

    09.2826

    ex 0306 17 99

    10

    Creveți din speciile Pleoticus Muelleri, decorticați sau nedecorticați, proaspeți, refrigerați sau congelați, destinați prelucrării

    16 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026

    ex 0306 36 90

    20

    09.2515

    ex 0304 61 00

    10

    Fileuri congelate de tilapia (Oreochromis spp.)

    10 000

    0  %

    1.1.2024-31.12.2026


    (1)  Exprimat în greutate netă, dacă nu se prevede altfel.

    (2)  Între 15 februarie și 15 iunie, avantajul contingentului tarifar nu va fi acordat mărfurilor declarate pentru liberă circulație.

    (3)  Corpul cefalopodului sau al calmarului, fără cap și tentacule, cu piele și înotătoare.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2720/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top