EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2529

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2529 al Comisiei din 17 noiembrie 2023 de specificare a aspectelor tehnice ale setului de date, de stabilire a formatelor tehnice pentru transmiterea informațiilor și de specificare a modalităților detaliate și a conținutului rapoartelor de calitate privind organizarea unei anchete prin sondaj în domeniul sănătății în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului

C/2023/7672

JO L, 2023/2529, 20.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2529

20.11.2023

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2529 AL COMISIEI

din 17 noiembrie 2023

de specificare a aspectelor tehnice ale setului de date, de stabilire a formatelor tehnice pentru transmiterea informațiilor și de specificare a modalităților detaliate și a conținutului rapoartelor de calitate privind organizarea unei anchete prin sondaj în domeniul sănătății în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (1), în special articolul 7 alineatul (1), articolul 8 alineatul (3) și articolul 13 alineatul (6),

întrucât:

(1)

Ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS) este o anchetă în domeniul sănătății efectuată în rândul populației generale, care furnizează informații statistice privind starea de sănătate, factorii determinanți ai sănătății și activitățile de asistență medicală din Uniune. Ea este o sursă majoră de referință a Uniunii pentru politicile legate de sănătate, bazate pe dovezi, inclusiv cele privind incluziunea și protecția socială, stilurile de viață sănătoase, îmbătrânirea în condiții bune de sănătate și bunăstarea, inegalitățile în materie de sănătate, accesul la asistență medicală și calitatea serviciilor de asistență medicală.

(2)

Pentru a asigura punerea în aplicare corectă a EHIS, Comisia ar trebui să specifice aspectele tehnice ale setului de date, formatele tehnice pentru transmiterea informațiilor de către statele membre către Comisie și modalitățile detaliate privind conținutul și transmiterea rapoartelor de calitate.

(3)

Scopul Planului european de combatere a cancerului (2) este de a aborda întregul parcurs al bolii. Planul este structurat în jurul a patru domenii-cheie de acțiune în care Uniunea poate aduce cea mai mare valoare adăugată, și anume prevenirea, depistarea timpurie, diagnosticarea și tratamentul și calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a supraviețuitorilor. Strategia „De la fermă la consumator” (3) se află în centrul Pactului verde european al Comisiei (4), promovând un consum alimentar durabil și facilitarea trecerii la o alimentație sănătoasă și durabilă.

(4)

Recomandarea Consiliului privind accesul la servicii de îngrijire pe termen lung de înaltă calitate și accesibile din punct de vedere financiar (5), care însoțește Comunicarea Comisiei privind strategia europeană privind serviciile de îngrijire (6), stabilește un cadru de politică pentru a orienta dezvoltarea unei îngrijiri durabile pe termen lung care să asigure un acces mai bun și mai convenabil la servicii de calitate pentru toți, precum și condiții de muncă mai bune în acest sector.

(5)

Protecția sănătății și securității lucrătorilor, consacrată în tratate și în Carta drepturilor fundamentale, este un element-cheie al unei economii a Uniunii în serviciul cetățenilor.

(6)

Comparabilitatea internațională a statisticilor naționale privind sănătatea presupune utilizarea clasificărilor statistice pentru unitățile teritoriale, educație, ocupații și sectorul economic compatibile cu clasificările NUTS (7), ISCED (8), ISCO (9) și NACE (10).

(7)

Recomandarea Consiliului privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate (HEPA) (11) încurajează statele membre să adopte abordări politice transsectoriale și planuri de acțiune pentru promovarea activității fizice și stabilește un cadru pentru monitorizarea progreselor indicatorilor HEPA în domeniile tematice relevante.

(8)

Recomandarea (UE) 2023/397 a Comisiei privind metadatele de referință și rapoartele de calitate (12) invită statele membre să se asigure că autoritățile lor statistice naționale aplică, atunci când elaborează metadate de referință și rapoarte de calitate, conceptele statistice enumerate în cea mai recentă versiune a structurii unice și integrate a metadatelor.

(9)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului statistic european,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament precizează aspectele tehnice ale setului de date, stabilește formatele tehnice pentru transmiterea informațiilor de la statele membre către Comisie (Eurostat) și specifică modalitățile detaliate de transmitere și conținutul rapoartelor de calitate din ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS).

EHIS vizează starea de sănătate, asistența medicală și factorii determinanți ai sănătății, precum și caracteristicile sociodemografice ale populației de referință, astfel cum se menționează la articolul 4.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„perioada de referință” înseamnă perioada la care se raportează o anumită informație;

2.

„actual(ă)” se referă la situația de la momentul interviului;

3.

„proxy” înseamnă, cu referire la un interviu, o situație în care informațiile solicitate respondentului selectat au fost furnizate de o terță persoană (inclusiv de un alt membru al gospodăriei sau de o persoană din afara gospodăriei care se ocupă de respondentul selectat) fără a fi validate de respondentul selectat. Această persoană terță este apropiată și cunoaște foarte bine respondentul selectat;

4.

„metadate” înseamnă date care definesc și descriu alte date, metodologia utilizată și procesele de derulare a activităților statistice.

Articolul 3

Concepte statistice și descrierea variabilelor

(1)   Statele membre utilizează conceptele statistice prevăzute în anexa I.

(2)   Caracteristicile tehnice ale variabilelor sunt cele stabilite în anexa II și se referă la:

(a)

identificatorul variabilei;

(b)

denumirea variabilei;

(c)

perioada de referință;

(d)

codul și eticheta modalității;

(e)

filtru.

Articolul 4

Caracteristicile populațiilor statistice și ale unităților de observare

(1)   Populația de referință este constituită din persoane în vârstă de cel puțin 15 ani care își au reședința obișnuită în gospodării private pe teritoriul statului membru respectiv la momentul colectării datelor.

(2)   Teritoriile naționale enumerate în anexa III sunt excluse din eșantion. În plus, pot fi excluse din eșantion mici părți din teritoriul național, care nu reprezintă mai mult de 2 % din populația națională. Informațiile cu privire la aceste teritorii naționale sunt furnizate în metadatele de referință.

Articolul 5

Perioadele de referință

Perioadele de referință pentru variabile sunt cele specificate în anexa II.

Articolul 6

Caracteristicile detaliate ale eșantionului

(1)   Trebuie făcute cel puțin trei încercări de a contacta un respondent înainte ca acesta să fie exclus din anchetă, cu excepția următoarelor situații:

(a)

adresa a fost imposibil de localizat;

(b)

adresa era nerezidențială sau nu locuia nimeni la adresă;

(c)

persoana nu a fost găsită la adresă;

(d)

persoana nu a fost în măsură să răspundă, inclusiv din motive de incapacitate;

(e)

persoana a refuzat categoric să coopereze;

(f)

circumstanțele puneau în pericol siguranța intervievatorului.

(2)   În cazuri justificate în mod corespunzător și numai în măsura în care este necesar, este permisă substituirea controlată. Substituirea controlată a unității de eșantionare (gospodăria sau persoana) este permisă în cazul în care apare una dintre situațiile enumerate la alineatul (1) sau în cazul în care nu s-a putut ajunge la unitatea de eșantionare după trei încercări de a o contacta.

(3)   Se vor urma proceduri pentru a se garanta controlul procesului de substituire cât mai mult cu putință. Aceste proceduri includ utilizarea unui plan de eșantionare care să garanteze că substituenții selectați corespund îndeaproape persoanelor pe care le înlocuiesc în ceea ce privește caracteristicile lor semnificative.

(4)   Setul de persoane din eșantion utilizate în scop de substituire se definește înainte de colectarea datelor. Nu se vor realiza substituiri cu persoane care nu aparțin setului respectiv.

Articolul 7

Perioadele și metodele de colectare a datelor

(1)   Colectarea datelor se desfășoară pe o perioadă de cel puțin trei luni, care include cel puțin o lună din perioada septembrie-decembrie.

(2)   Răspunsurile prin proxy sunt permise numai în cazurile în care respondentul nu este în măsură să răspundă din unul dintre următoarele motive:

(a)

suferă de deficiențe cognitive pe termen lung;

(b)

suferă de o invaliditate severă pe termen lung;

(c)

suferă de o deficiență senzorială pe termen lung care împiedică interacțiunea dintre intervievator și intervievat;

(d)

se află într-o unitate spitalicească, de sănătate sau de asistență socială pe întreaga durată a activității pe teren.

(3)   Pentru variabilele enumerate în anexa IV, Eurostat utilizează numai informațiile colectate direct de la respondent pentru calcularea indicatorilor aferenți. Statele membre fie transmit către Eurostat numai informațiile colectate direct de la un respondent, fie informațiile colectate direct de la un respondent combinate cu informațiile colectate indirect.

Articolul 8

Standarde comune pentru editarea, imputarea, ponderarea și estimarea datelor

(1)   În cazul în care este necesar, se recurge la imputarea, calibrarea sau ponderarea datelor.

(2)   Imputarea se utilizează pentru ajustare numai în cazul non-răspunsurilor parțiale.

(3)   Metodele de imputare statistică se aplică în cazul în care non-răspunsul depășește 5 % în ceea ce privește variabilele cheie prevăzute în anexa V pentru care informațiile lipsesc, sunt nevalabile sau inconsecvente.

(4)   Populația de referință pentru ponderare este populația reală sau estimată care are reședința obișnuită în gospodării private.

(5)   Factorii de ponderare se calculează luând în considerare probabilitatea de selecție a unităților, non-răspunsurile și, după caz, ajustarea eșantionului pe baza datelor externe referitoare la distribuția persoanelor în populația-țintă.

(6)   Ajustarea eșantionului la datele externe se efectuează în funcție de distribuția persoanelor din populația-țintă în funcție de sex și grupă de vârstă.

Articolul 9

Formate pentru transmiterea informațiilor

Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) un set de date cu microdate verificate în prealabil care respectă caracteristicile variabilelor specificate în anexa II la prezentul regulament, inclusiv ponderile corespunzătoare, utilizând standardele de schimb de date statistice și de metadate stabilite de Comisie (Eurostat) și ghișeul unic.

Articolul 10

Rapoarte de calitate

(1)   Rapoartele de calitate întocmite de statele membre respectă modalitățile detaliate și cerințele privind conținutul prevăzute în anexa VI.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) metadatele de referință legate de calitate solicitate în temeiul prezentului regulament, utilizând standardele privind schimbul de date și metadate statistice. Ele transmit metadatele prin intermediul ghișeului unic.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 noiembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 261 I, 14.10.2019, p. 1.

(2)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu „Planul european de combatere a cancerului” [COM(2021) 44 final din 3 februarie 2021].

(3)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – O Strategie „De la fermă la consumator” pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic [COM(2020) 381 final din 20 mai 2020].

(4)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, Pactul verde european [COM(2019) 640 final din 11 decembrie 2019].

(5)  Recomandarea Consiliului din 8 decembrie 2022 privind accesul la servicii de îngrijire pe termen lung de înaltă calitate și accesibile din punct de vedere financiar (JO C 476, 15.12.2022, p. 1).

(6)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind Strategia europeană privind serviciile de îngrijire [COM(2022) 440 final din 7 septembrie 2022].

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

(8)  Clasificarea internațională standard a educației 2011.

(9)  Clasificarea internațională standard a ocupațiilor, versiunea 2008.

(10)  Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

(11)  Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2013 privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate (JO C 354, 4.12.2013, p. 1).

(12)   JO L 53, 21.2.2023, p. 104.


ANEXA I

DEFINIȚIILE CONCEPTELOR STATISTICE

1.   Problemă de sănătate de lungă durată

Problemele de sănătate pot fi de natură fizică, emoțională, comportamentală sau mintală. Termenul acoperă bolile și afecțiunile, dar și, de exemplu, durerea, starea precară de sănătate cauzată de accidente și leziuni și afecțiunile congenitale.

Principala caracteristică a unei problemele de sănătate de lungă durată este caracterul său permanent și faptul că ar putea necesita o lungă perioadă de supraveghere, observare sau îngrijire. Problemele de sănătate de lungă durată trebuie să fi durat (sau să reapară) sau să fie de așteptat să dureze (sau să reapară) timp de 6 luni sau mai mult; problemele de sănătate temporare nu sunt incluse. Problemele de sănătate cu caracter sezonier sau intermitente, chiar și în cazul în care acestea se activează doar timp de 4-6 luni, sunt considerate a fi probleme de sănătate de lungă durată.

2.   Limitarea activității

O „activitate” este definită ca „îndeplinirea unei sarcini sau a unei acțiuni de către o persoană”, iar limitările activității sunt definite ca „dificultăți pe care le întâmpină persoana respectivă în desfășurarea unei activități”.

3.   Accident produs la domiciliu sau în timpul liber

„Accident produs la domiciliu sau în timpul liber” este un eveniment neintenționat caracterizat printr-o forță rapidă sau un impact care duce la vătămări fizice, care se produce acasă, în jurul casei (garaj, grădină, trotuarul din fața casei) sau în timpul liber petrecut pentru activități desfășurate în scopuri recreative sau de interes personal.

Accidentele produse la domiciliu sau în timpul liber includ, de asemenea:

cazuri de intoxicație acută;

leziuni provocate de animale sau insecte.

Accidentele produse la domiciliu sau în timpul liber nu includ:

în cazul lucrătorilor salariați, accidentele care au avut loc în timpul lucrului de la domiciliu (telemuncă), adică în timpul desfășurării unei activități în care se poate stabili un scop legat de muncă și care este legată de condițiile de angajare;

accidente de muncă sau produse la școală;

accidente rutiere;

boli;

vătămări intenționate (cauzate de violență interpersonală – acte intenționate ale altor persoane – și autovătămarea deliberată);

leziuni triviale, cum ar fi tăieturi superficiale sau zgârieturi.

4.   Durere corporală

Durerea corporală (fizică) este o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale sau descrisă sub aspectul unor astfel de leziuni; este întotdeauna neplăcută și, prin urmare, constituie inclusiv o experiență emoțională.

5.   Asistență medicală

Asistența medicală este definită ca bunuri și servicii de asistență medicală individuală care sunt furnizate direct persoanelor fizice și sunt consumate de acestea. Termenul se referă la îngrijirea curativă, asistența medicală de recuperare, îngrijirea medicală pe termen lung, serviciile auxiliare și bunurile medicale furnizate pacienților ambulatorii. El acoperă, de asemenea, diferite moduri de asistență medicală (internare, ambulatoriu, de zi, la domiciliu).

6.   Îngrijirea sănătății mintale

Îngrijirea sănătății mintale se referă la serviciile de asistență medicală furnizate pentru tratarea tulburărilor mintale și comportamentale. Îngrijirile pot fi furnizate de personal medical (psihiatri) sau de personal nemedical (psihologi).

7.   Pacient internat

Pacienții internați sunt pacienți care sunt admiși în mod oficial într-o unitate medicală (mai precis, sunt spitalizați) pentru tratament și/sau îngrijire și care necesită cel puțin o internare peste noapte într-un spital sau într-o altă instituție care oferă asistență medicală spitalicească.

Internarea oficială înseamnă că pacientului i se alocă o cameră sau un pat în timpul șederii sale în unitatea medicală.

8.   Pacient internat de zi

Pacienții internați de zi sunt pacienții care primesc servicii medicale și paramedicale planificate furnizate într-o unitate medicală în care sunt internați în mod oficial pentru diagnosticare, tratament sau alte tipuri de asistență medicală, fiind externați în aceeași zi. Termenul nu include persoanele care utilizează servicii ambulatorii (care nu sunt admise în mod oficial într-o unitate medicală), serviciile de urgență sau serviciile furnizate de centre de diagnosticare sau de unități similare care nu fac parte din spitale sau clinici private sau publice.

Internarea oficială înseamnă că pacientului i se alocă o cameră sau un pat în timpul șederii sale în unitatea medicală.

9.   Profesionist din domeniul sănătății

Un profesionist din domeniul sănătății este o persoană care oferă în prezent asistență medicală și care este calificată în acest sens prin educație, formare, certificare sau licență. Un profesionist din domeniul sănătății este asociat fie cu un domeniu de specialitate, fie cu o disciplină și aparține uneia dintre următoarele categorii:

(a)

personal medical și stomatologic (atât medici generaliști, cât și specialiști);

(b)

asistente medicale și moașe;

(c)

profesioniști asociați medicinei, de exemplu psihologi clinici, dieteticieni, fizioterapeuți;

(d)

personal sau paramedici de ambulanță pentru cazuri de accidente și de urgență;

(e)

alți profesioniști care au contact direct cu pacienții, cum ar fi farmaciști, fotografi medicali, personal responsabil cu fișele medicale.

10.   Medic stomatolog

Medicul stomatolog este un profesionist din domeniul sănătății care diagnostichează și tratează boli, leziuni și malformații ale dinților, gingiilor și structurilor orale conexe. Medicii stomatologi restabilesc funcția orală normală utilizând o gamă variată de tratamente, cum sunt tratamentele chirurgicale și alte tehnici specializate, și oferă sfaturi privind sănătatea orală. Printre sarcinile medicilor stomatologi se numără: diagnosticare, consiliere și furnizarea tratamentului stomatologic necesar, administrarea de tratamente chirurgicale, medicale și de altă natură pentru anumite tipuri de boli și afecțiuni dentare și orale.

11.   Ortodontist

Ortodontistul este un specialist stomatolog care diagnostichează, previne și corectează neregularitățile dinților și maxilarului (de exemplu, corectarea dinților nealiniați prin utilizarea de aparate).

12.   Medic generalist/medic de familie

Un medic generalist/medic de familie este un medic (doctor) care nu își limitează practica la anumite categorii de boli (nu este specializat), care oferă persoanelor, familiilor și comunităților o gamă largă de îngrijiri medicale permanente și/sau care poate orienta pacienții către alți profesioniști din domeniul sănătății.

13.   Specialist în medicină sau chirurgie

Specialiștii în medicină sau chirurgie sunt medici specializați în diagnosticarea sau în utilizarea tehnicilor chirurgicale, sau ambele, pentru tratarea afecțiunilor și bolilor. Printre sarcinile lor se numără efectuarea de examinări medicale și diagnosticarea; prescrierea de medicamente și acordarea de tratament pentru boli, afecțiuni sau leziuni diagnosticate; acordarea de tratament medical sau chirurgical specializat pentru anumite tipuri de boli, afecțiuni sau leziuni și oferirea de consiliere cu privire la metodele și tratamentele de medicină preventivă și aplicarea acestora. De asemenea, sunt incluși ginecologii generaliști, psihiatrii sau alți specialiști medicali a căror activitate corespunde acestei definiții. Sunt incluși și medicii stomatologi chirurgi, dar nu și medicii stomatologi generaliști.

14.   Fizioterapeut/kinetoterapeut

Fizioterapeutul/kinetoterapeutul este un furnizor de asistență medicală sau non-medicală care aplică una sau mai multe dintre următoarele terapii pentru a îmbunătăți sau a restabili funcțiile motorii ale unui pacient: terapie prin mișcare, terapie prin masaj, terapie fizică în sens strict (aplicarea de stimuli fizici, electroterapie, terapie cu ultrasunete, termoterapie, hidroterapie, balneoterapie și electrodiagnostic, dar fără a utiliza radiații ionizante). El tratează afecțiuni ale oaselor, ale mușchilor și ale unor părți ale sistemului circulator sau nervos prin metode de manipulare și ultrasunete, încălzire, laser sau tehnici similare sau aplică terapii ca parte a tratamentului pentru persoanele cu handicap fizic (temporar), cu boli psihice sau care prezintă un dezechilibru.

Terapiile sunt asigurate de profesioniștii din domeniul sănătății respectivi în diferite instituții, cum ar fi spitale, cabinete private, unități medicale ambulatorii, unități de îngrijire la domiciliu, școli, centre de fitness etc.

15.   Psiholog, psihoterapeut sau psihiatru

Psihologii, psihoterapeuții și psihiatrii sunt profesioniști din domeniul sănătății care oferă servicii de îngrijire a sănătății mintale, care pot fi sau nu profesioniști din domeniul medical (psihiatri). Rolul lor include evaluarea psihologică și psihoterapia, dar și asistența psihiatrică medicală (psihiatri).

16.   Servicii de îngrijire la domiciliu

Serviciile de îngrijire la domiciliu implică furnizarea de servicii de asistență medicală și non-medicală la domiciliu pentru persoanele care, din cauza fragilității mintale sau fizice, a unei boli sau a unui handicap, nu pot desfășura activități specifice de îngrijire personală sau domestică sau sunt imobilizate la domiciliu. Sunt incluse serviciile la domiciliu furnizate de o asistentă medicală sau un îngrijitor formal dintr-o instituție, agenție sau asociație în domeniul sănătății care efectuează vizite la domiciliu, sau de către o organizație comunitară care utilizează personal profesionist sau neprofesionist (voluntar) pentru furnizarea de îngrijiri.

17.   Medicamente prescrise

Un medicament este un produs utilizat pentru atenuarea simptomelor, prevenirea bolilor sau îmbunătățirea stării de sănătate precare. Medicamentele prescrise sunt medicamente care sunt incluse pe o rețetă medicală de către un medic (indiferent dacă sunt rambursate sau nu de o asigurare de sănătate). Acestea includ: medicamente, medicamente pe bază de plante, medicamente homeopatice și suplimente alimentare (cum ar fi vitamine, minerale sau tonice), pilule contraceptive utilizate în alte scopuri decât contracepția, hormoni (alții decât pentru contracepție). Pilulele contraceptive și hormonii prescriși și utilizați pentru contracepție nu sunt incluși.

18.   Fumat

Fumatul înseamnă inspirarea și expirarea fumului din produsele pe bază de tutun, cum ar fi țigaretele de fabricație industrială, țigaretele rulate manual, trabucurile, pipele, narghilele.

Fumatul nu include:

(a)

utilizarea produselor din tutun încălzit;

(b)

utilizarea țigaretelor electronice sau a altor dispozitive electronice similare;

(c)

fumatul de canabis amestecat cu tutun.

19.   Produse din tutun încălzit

Produsele din tutun încălzit sunt produse din tutun care produc aerosoli care conțin nicotină și alte substanțe chimice, inhalate de utilizatori pe gură.

20.   Băutură alcoolică

Băutura alcoolică se referă la toate băuturile care conțin etanol, indiferent de tipul de băutură (cum ar fi berea tare sau ușoară, vinul sau băuturile spirtoase) sau de cantitatea consumată.


ANEXA II

CARACTERISTICI TEHNICE ALE VARIABILELOR

Identificatorul variabilei

Denumirea variabilei

Perioada de referință

Codul modalității

Eticheta modalității

Filtru

Subiect detaliat: INFORMAȚII PRIVIND COLECTAREA DE DATE

PRIMSTRAT

Strat

la momentul selecției

0 001 -9 999

Identificatorul stratului

Toate persoanele

-2

Nu se aplică

PSU

Unitate primară de eșantionare (primary sampling unit – PSU)

la momentul selecției

0 001 -9 999

Identificatorul unității primare de eșantionare

Toate persoanele

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: IDENTIFICAREA

HHID

Numărul de identificare al gospodăriei

constantă

YYYYYYYYYY

Număr din 10 cifre

Toate persoanele

-1

Lipsă

PID

Numărul de identificare al respondentului

constantă

YYYYYYYYYY

Număr din 10 cifre

 

Subiect detaliat: PONDERI

WGT

Ponderea finală individuală

actuală

YYYYY.YYY

Număr (formatul 5.3)

Toate persoanele

Subiect detaliat: CARACTERISTICILE INTERVIULUI

PROXY

Natura participării la anchetă

actuală

1

Participare directă

Toate persoanele

2

Alt membru al gospodăriei

3

O altă persoană din afara gospodăriei

-1

Neprecizat

REFDATE

Data de referință a interviului

actuală

AAAA-LL-ZZ

Data interviului

Toate persoanele

INTMETHOD

Metoda de intervievare utilizată

actuală

10

Interviu individual cu utilizarea de chestionare pe hârtie (paper assisted personal interview – PAPI)

Toate persoanele

20

Interviu individual asistat de calculator (computer-assisted personal interview – CAPI)

30

Interviu telefonic asistat de calculator (computer-assisted telephone interview – CATI)

40

Interviu online asistat de calculator (computer-assisted web-interview – CAWI)

50

Altele

INTLANG

Limba utilizată pentru interviu

actuală

XXX

Lista de coduri standard Eurostat (SCL) – Limbi (cod din 3 cifre)

Toate persoanele

-1

Lipsă

Subiect detaliat: LOCALIZARE

REGION

Regiunea de reședință

actuală

10  – ZZ

Regiunea de reședință (codul NUTS la nivel de 2 cifre)

Toate persoanele

COUNTRY

Țara de reședință

actuală

NN

Țara de reședință (cod SCL GEO)

Toate persoanele

DEG_URB

Gradul de urbanizare

actuală

1

Orașe

Toate persoanele

2

Orașe mici și suburbii

3

Zone rurale

Subiect detaliat: DEMOGRAFIE

SEX

Sexul

actuală

1

Masculin

Toate persoanele

2

Feminin

 

AGE

Vârsta, în ani împliniți

actuală

Vârsta

derivată din REFDATE, YEARBIRTH & PASSBIRTH

Toate persoanele

YEARBIRTH

Anul nașterii

constantă

AAAA

Număr din 4 cifre

Toate persoanele

PASSBIRTH

Sărbătorirea zilei de naștere până la momentul interviului

actuală

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

Subiect detaliat: CETĂȚENIE ȘI PROVENIENȚĂ DIN FAMILII DE MIGRANȚI

BIRTHPLACE

Țara nașterii

constantă

NN

Țara de naștere (cod SCL GEO)

Toate persoanele

ZZ

Născut în străinătate, dar țara de naștere este necunoscută

-1

Neprecizat

CITIZEN

Țara cetățeniei principale

actuală

NN

Țara cetățeniei principale (cod SCL GEO)

Toate persoanele

ZZ

Apatrid

XX

Cetățenie străină, dar țara necunoscută

-1

Neprecizat

BIRTHPLACEFATH

Țara de naștere a tatălui

constantă

NN

Țara de naștere a tatălui (cod SCL GEO)

Toate persoanele

ZZ

Tatăl născut în străinătate, dar țara de naștere a tatălui nu este cunoscută

-1

Neprecizat

BIRTHPLACEMOTH

Țara de naștere a mamei

constantă

NN

Țara de naștere a mamei (cod SCL GEO)

Toate persoanele

ZZ

Mama născută în străinătate, dar țara de naștere a mamei nu este cunoscută

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: COMPONENȚA GOSPODĂRIEI

PARTNERS

Parteneri care locuiesc în aceeași gospodărie

actuală

1

Persoană care locuiește cu un partener legal sau în fapt

Toate persoanele

2

Persoană care nu locuiește cu un partener legal sau în fapt

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HHNBPERS

Dimensiunea gospodăriei

actuală

Numărul

Numărul total al membrilor gospodăriei

Toate persoanele

-1

Neprecizat

HHNBPERS_0_13

Numărul de persoane în vârstă de 13 ani sau mai puțin

actuală

Numărul

Numărul de persoane în vârstă de 13 ani sau mai puțin

Toate persoanele

-1

-1 Neprecizat

HHTYPE

Tipul de gospodărie

actuală

10

Gospodărie formată dintr-o singură persoană

Toate persoanele

21

Părinte singur cu cel puțin un copil cu vârsta sub 25 de ani

22

Părinte singur cu toți copiii cu vârste de 25 de ani sau mai mult

31

Cuplu fără copii

32

Cuplu cu cel puțin un copil cu vârsta sub 25 de ani

33

Cuplu cu toți copiii cu vârste de 25 de ani sau mai mult

40

Alt tip de gospodărie

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: STATUTUL ACTIVITĂȚII PRINCIPALE (AUTODEFINIT)

MAINSTAT

Statutul activității principale (autodefinit)

actuală

10

Angajat(ă)

Toate persoanele

20

Șomer(ă)

30

Pensionar(ă)

40

În incapacitate de muncă din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

50

Student, elev

60

Îndeplinește sarcini casnice

70

Serviciu militar sau civil obligatoriu

80

Altele

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: CARACTERISTICILE ELEMENTARE ALE LOCULUI DE MUNCĂ

JOBISCO

Ocupația la locul de muncă principal

actuală

00 , 11 -96

ISCO-08 la nivel de 2 cifre

MAINSTAT = 10

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

LOCNACE

Activitatea economică a unității locale pentru locul de muncă principal

actuală

A, B, C…

Un caracter care reprezintă secțiunea NACE

MAINSTAT = 10

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

FT_PT

Loc de muncă principal cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă (autodefinit)

actuală

1

Loc de muncă cu normă întreagă

MAINSTAT = 10

2

Loc de muncă cu fracțiune de normă

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

JOBSTAT

Statutul profesional la locul de muncă principal

actuală

11

Lucrător independent cu salariați

MAINSTAT = 10

12

Lucrător independent fără salariați

20

Salariat(ă)

30

Lucrător familial (neplătit)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: NIVELUL DE INSTRUIRE

HATLEVEL

Nivelul de instruire (cel mai înalt nivel de instruire absolvit)

actuală

0

Fără educație formală sau sub ISCED 1

Toate persoanele

1

ISCED 1 Învățământ primar

2

ISCED 2 Învățământ secundar inferior

3

ISCED 3 Învățământ secundar superior

4

ISCED 4 Învățământ postliceal neterțiar

5

ISCED 5 Învățământ terțiar de scurtă durată

6

ISCED 6 Licență sau nivel echivalent

7

ISCED 7 Masterat sau nivel echivalent

8

ISCED 8 Doctorat sau nivel echivalent

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: VENITUL LUNAR TOTAL AL GOSPODĂRIEI

HHINCOME

Venitul lunar net curent al gospodăriei

anul calendaristic actual

1

Grupa de venit lunar net curent egalizat scăzut

Toate persoanele

2

Grupa de venit lunar net curent egalizat scăzut spre mediu

3

Grupa de venit lunar net curent egalizat mediu

4

Grupa de venit lunar net curent egalizat mediu spre ridicat

5

Grupa de venit lunar net curent egalizat ridicat

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: MODULUL MINIM EUROPEAN PRIVIND SĂNĂTATEA

HS1

Autoevaluarea stării generale de sănătate

actuală

1

Foarte bună

Toate persoanele

2

Bună

3

Acceptabilă (nici bună, nici rea)

4

Proastă

5

Foarte proastă

-1

Neprecizat

-3

Proxy

HS2

Problemă de sănătate de lungă durată

actuală

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

HS3

Limitarea activității din cauza unor probleme de sănătate

actuală

1

Grav limitată

Toate persoanele

2

Limitată, dar nu grav

3

Deloc limitată

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: BOLI ȘI AFECȚIUNI CRONICE

CD1A

Astm în ultimele 12 luni (inclusiv astm alergic)

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1B

Bronșită cronică, bronșită pulmonară cronică obstructivă sau emfizem în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1C

Infarct miocardic (atac de cord) sau consecințe cronice ale unui infarct miocardic în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1D

Boală coronariană sau angină pectorală în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1E

Hipertensiune arterială în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1F

Atac cerebral (hemoragie cerebrală, tromboză cerebrală) sau consecințe cronice ale unui atac cerebral în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1G

Artroză (cu excepția artritei) în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1H

Afecțiune a zonei lombare sau altă deficiență cronică a coloanei în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1I

Afecțiune a zonei cervicale sau altă deficiență cronică a zonei cervicale în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1J

Diabet în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1K

Alergie, cum ar fi rinita, inflamarea ochilor, dermatita, alergia alimentară sau de alt tip (cu excepția astmului alergic) în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1M

Incontinență urinară, probleme privind controlul vezicii urinare în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1N

Probleme renale în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1O

Depresie în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1P

Hiperlipidemie în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD1R

Cancer (și anume, a fost diagnosticat cu cancer, este în tratament împotriva cancerului, este bolnav de cancer) în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

CD2

Autoevaluarea stării generale de sănătate orală

actuală

1

Foarte bună

Toate persoanele

2

Bună

3

Acceptabilă (nici bună, nici rea)

4

Proastă

5

Foarte proastă

-1

Neprecizat

-3

Proxy

Subiect detaliat: ACCIDENTE ȘI RĂNIRI

AC1

Accident produs la domiciliu sau în timpul liber în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: DURERE

PN1

Intensitatea durerii fizice în cursul ultimelor 4 săptămâni

ultimele 4 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Foarte ușoară

3

Ușoară

4

Moderată

5

Puternică

6

Foarte puternică

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PN2

Gradul în care durerea a afectat munca desfășurată în mod uzual în ultimele 4 săptămâni (incluzând atât munca desfășurată în afara domiciliului, cât și activitățile casnice)

ultimele 4 săptămâni

1

Deloc

dacă PN1 = 2, 3, 4, 5 sau 6

2

Puțin

3

Într-o măsură moderată

4

Într-o măsură apreciabilă

5

Extrem de mult

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

Subiect detaliat: SĂNĂTATE MINTALĂ, INCLUSIV DEPENDENȚE

MH1A

Interes scăzut sau plăcere redusă pentru efectuarea de activități în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1B

Sentimente de tristețe, deprimare sau deznădejde în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1C

Dificultăți de a adormi sau de a se odihni sau exces de somn în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1D

Senzație de oboseală sau lipsă de energie în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1E

Apetit redus sau excese alimentare în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1F

Opinie negativă despre propria persoană, sentimentul de eșec sau de dezamăgire față sine însuși sau de familie, în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1G

Dificultăți de concentrare, de exemplu pentru a citi ziarul sau a privi la televizor, în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH1H

Mișcări sau vorbire atât de lente încât ar fi putut fi sesizate de alte persoane sau stare de nervozitate sau agitație din cauza căreia persoana s-a mișcat încoace și încolo mult mai mult decât de obicei, în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Deloc

Toate persoanele

2

Câteva zile

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Aproape zilnic

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH2A

Stare de bine și bună dispoziție în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Tot timpul

Toate persoanele

2

De cele mai multe ori

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Mai puțin de jumătate din timp

5

Uneori

6

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH2B

Stare de calm și relaxare în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Tot timpul

Toate persoanele

2

De cele mai multe ori

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Mai puțin de jumătate din timp

5

Uneori

6

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH2C

Stare activă și de vigoare în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Tot timpul

Toate persoanele

2

De cele mai multe ori

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Mai puțin de jumătate din timp

5

Uneori

6

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH2D

A dormit bine și s-a trezit odihnit în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Tot timpul

Toate persoanele

2

De cele mai multe ori

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Mai puțin de jumătate din timp

5

Uneori

6

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

MH2E

Sentimentul că viața de zi cu zi a fost plină cu lucruri interesante în ultimele 2 săptămâni

ultimele 2 săptămâni

1

Tot timpul

Toate persoanele

2

De cele mai multe ori

3

Mai mult de jumătate din timp

4

Mai puțin de jumătate din timp

5

Uneori

6

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

Subiect detaliat: LIMITĂRI FUNCȚIONALE

PL1

Ochelari sau lentile de contact

actuală

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

3

Orb sau nu poate vedea deloc

-1

Neprecizat

PL2

Dificultăți de vedere, chiar și atunci când poartă ochelari sau lentile de contact

actuală

1

Fără dificultate

Dacă PL1 = 1, 2 sau -1

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PL3

Utilizarea unei proteze auditive

actuală

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

3

Complet surd

-1

Neprecizat

PL4

Dificultate de a urmări o conversație cu o altă persoană într-o încăpere liniștită, chiar și atunci când utilizează o proteză auditivă

actuală

1

Fără dificultate

Dacă PL3 = 1, 2 sau -1

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PL5

Dificultate de a urmări o conversație cu o altă persoană într-o încăpere zgomotoasă, chiar și atunci când utilizează o proteză auditivă

actuală

1

Fără dificultate

Dacă PL3 = 1, 2 sau -1

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PL6

Dificultate de a parcurge pe jos jumătate de km pe teren plat fără ajutorul unei persoane, al unui dispozitiv sau echipament

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

PL7

Dificultate de a urca sau a coborî 12 trepte

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

PL8

Dificultăți de memorie sau de concentrare

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

PL8A

Dificultăți de comunicare (utilizarea limbajului uzual, de exemplu, înțelegerea altora sau de către alții)

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

PL9

Dificultăți pentru a mușca și a mesteca alimente dure

actuală

1

Fără dificultate

dacă AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: DIFICULTĂȚI ÎN ACTIVITĂȚI DE ÎNGRIJIRE PERSONALĂ

PC1A

Dificultate de a se hrăni

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC1B

Dificultate de a se urca și a coborî din pat sau de a se așeza și a se ridica de pe scaun

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC1C

Dificultate de a se îmbrăca și a se dezbrăca

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC1D

Dificultate de a utiliza toaleta

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC1E

Dificultate de a face baie sau duș

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC2

De obicei, persoana primește ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități de îngrijire personală: hrănire, urcarea și coborârea din pat sau așezarea și ridicarea de pe scaun, îmbrăcare și dezbrăcare, utilizarea toaletei, baie sau duș

actuală

1

Da, cel puțin pentru o activitate

dacă [(AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55] și [(PC1A = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1B = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1C = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1D = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1E = 2 sau 3 sau 4)]

2

Nu

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

PC3

Persoana are nevoie de ajutor sau de mai mult ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități de îngrijire personală: hrănire, urcarea și coborârea din pat sau așezarea și ridicarea de pe scaun, îmbrăcare și dezbrăcare, utilizarea toaletei, baie sau duș

actuală

1

Da, cel puțin pentru o activitate

dacă [(AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55] și [(PC1A = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1B = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1C = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1D = 2 sau 3 sau 4) sau (PC1E = 2 sau 3 sau 4)]

2

Nu

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: DIFICULTĂȚI ÎN ACTIVITĂȚI CASNICE

HA1A

Dificultate de a pregăti mesele

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1B

Dificultate de a utiliza telefonul

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1C

Dificultate de a face cumpărături

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1D

Dificultate de a gestiona administrarea medicației

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1E

Dificultate de a efectua activități casnice ușoare

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1F

Dificultate de a efectua ocazional activități casnice grele

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA1G

Dificultate de a administra bugetul și sarcinile administrative zilnice

actuală

1

Fără dificultate

dacă (AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA2

De obicei, persoana primește ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități casnice: pregătirea meselor, utilizarea telefonului, cumpărături, administrarea medicației, activități casnice ușoare sau, ocazional, activități casnice grele, gestionarea bugetului și a sarcinilor administrative zilnice

actuală

1

Da, cel puțin pentru o activitate

dacă [(AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55] și [(HA1A = 2, 3 sau 4) sau (HA1B = 2, 3 sau 4) sau (HA1C = 2, 3 sau 4) sau (HA1D = 2, 3 sau 4) sau (HA1E = 2, 3 sau 4) sau (HA1F = 2, 3 sau 4) sau (HA1G = 2, 3 sau 4)]

2

Nu

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

HA3

Persoana are nevoie de ajutor sau de mai mult ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități casnice: pregătirea meselor, utilizarea telefonului, cumpărături, administrarea medicației, activități casnice ușoare sau, ocazional, activități casnice grele, gestionarea bugetului și a sarcinilor administrative zilnice

actuală

1

Da, cel puțin pentru o activitate

dacă [(AGE < 55 și HS3 = 1 sau 2) sau AGE ≥ 55] și [(HA1A = 2, 3 sau 4) sau (HA1B = 2, 3 sau 4) sau (HA1C = 2, 3 sau 4) sau (HA1D = 2, 3 sau 4) sau (HA1E = 2, 3 sau 4) sau (HA1F = 2, 3 sau 4) sau (HA1G = 2, 3 sau 4)]

2

Nu

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: LIMITAREA TEMPORARĂ A ACTIVITĂȚII (DIN CAUZA UNOR PROBLEME DE SĂNĂTATE)

AW2

Numărul de zile de absență de la locul de muncă din cauza unor probleme personale de sănătate în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

0 -365

Numărul

dacă MAINSTAT = 10

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: OBSTACOLE ÎN CALEA PARTICIPĂRII ÎN DOMENII SPECIFICE ALE VIEȚII

BA1

Dificultăți la părăsirea domiciliului din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată (afecțiuni sau deficiențe cronice)

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu este interesat de această activitate/Nu dorește să o efectueze

-1

Neprecizat

BA2

Dificultăți în utilizarea diferitelor forme de transport din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu este interesat de această activitate/Nu dorește să o efectueze

-1

Neprecizat

BA3

Dificultăți în accesarea clădirilor publice, inclusiv în a se mișca în interiorul acestora și în a utiliza dispozitivele din interiorul clădirilor, din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu este interesat de această activitate/Nu dorește să o efectueze

-1

Neprecizat

BA4 (opțional)

Principalul motiv care a contribuit la dificultatea întâmpinată (altele decât problemele de sănătate de lungă durată)

actuală

1

Lipsă de bani, nu își poate permite

dacă oricare dintre BA1, BA2 sau BA3 = 2 sau 3 sau 4

2

Lipsa încrederii în sine

3

Atitudinea altor persoane

4

Lipsa de transport convenabil sau disponibil

5

Dificultăți de deplasare sau de transport (cum ar fi urcarea sau coborârea din mijlocul de transport, lipsa locurilor disponibile, lipsa de confort)

6

Dificultăți de parcare (cum ar fi numărul insuficient de spații)

7

Infrastructură și accesibilitate deficitare ale clădirilor (lipsa ascensoarelor, a rampelor, a panourilor, uși prea înguste, toalete neadaptate etc.)

8

Alte motive

9

Niciunul

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

BA5

Dificultăți în a participa la activități sociale, cum ar fi reuniuni cu familia sau prietenii, participarea la cină, la evenimente sociale, din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu este interesat de această activitate/Nu dorește să o efectueze

-1

Neprecizat

BA6 (opțional)

Principalul motiv care a contribuit la dificultatea întâmpinată în participarea la activități sociale (altele decât problemele de sănătate de lungă durată)

actuală

1

Prea ocupat (cu responsabilități profesionale, familiale, de îngrijire sau de altă natură)

dacă BA5 = 2 sau 3 sau 4

2

Lipsă de bani, nu își poate permite

3

Lipsa încrederii în sine

4

Atitudinea altor persoane

5

Lipsa cunoștințelor sau a informațiilor

6

Bariere legate de spațiul înconjurător/lipsa unui mediu prietenos (de exemplu, dificultăți în ceea ce privește accesul și utilizarea transportului public, accesul sau utilizarea clădirilor, magazinelor, deplasarea cu ușurință pe străzi, parcarea etc.)

7

Alte motive

8

Niciunul

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

BA7

Dificultăți de utilizare a internetului din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

actuală

1

Fără dificultate

Toate persoanele

2

Cu puțină dificultate

3

Cu mare dificultate

4

Nu poate deloc/îi este imposibil

5

Nu este interesat de această activitate/Nu dorește să o efectueze

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: UTILIZAREA SERVICIILOR DE SĂNĂTATE ȘI DE ÎNGRIJIRE PE TERMEN LUNG

HO12

Numărul de nopți petrecute ca pacient într-un spital în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

0 -365

Numărul

Toate persoanele

-1

Neprecizat

HO34

Numărul de internări de zi într-un spital în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

0 -365

Numărul

Toate persoanele

-1

Neprecizat

AM1

Ultima dată când a vizitat un medic stomatolog sau ortodontist

(pentru tratament personal)

ultimele 12 luni

1

Cu mai puțin de 6 luni în urmă

Toate persoanele

2

Cu 6-12 luni în urmă

3

Cu 12 luni în urmă sau mai mult

4

Niciodată

-1

Neprecizat

AM2

Ultima dată când a consultat un medic generalist sau medic de familie (pentru tratament personal)

ultimele 12 luni

1

Cu mai puțin de 12 luni în urmă

Toate persoanele

2

Cu 12 luni în urmă sau mai mult

3

Niciodată

-1

Neprecizat

AM3

Numărul de consultații la un medic generalist sau medic de familie în ultimele patru săptămâni (pentru tratament personal)

ultimele 4 săptămâni

0 -99

Numărul

dacă AM2 = 1

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

AM4

Ultima dată când a consultat un medic specialist sau chirurg (pentru tratament personal)

ultimele 12 luni

1

Cu mai puțin de 12 luni în urmă

Toate persoanele

2

Cu 12 luni în urmă sau mai mult

3

Niciodată

-1

Neprecizat

AM5

Numărul de consultații la un medic specialist sau chirurg în ultimele patru săptămâni (pentru tratament personal)

ultimele 4 săptămâni

0 -99

Numărul

dacă AM4 = 1

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

AM6A

Consultarea unui fizioterapeut sau a unui kinetoterapeut în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

AM6B

Consultarea unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

LT1

Primirea în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână) de îngrijire sau asistență informală din cauza unei afecțiuni cronice sau a unei infirmități sau din cauza vârstei înaintate

ultimele 12 luni

1

Da, în principal de la un membru al familiei

Toate persoanele

2

Da, în principal de la o persoană care nu este membru al familiei

3

Nu

-1

Neprecizat

LT2

Primirea în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână) a oricărui tip de servicii (formale) de îngrijire la domiciliu din cauza unei afecțiuni cronice sau a unei infirmități sau din cauza vârstei înaintate

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

LT3

Numărul de ore pe săptămână în care primește servicii (formale) regulate de îngrijire la domiciliu pentru nevoi personale

ultimele 2 săptămâni

1

Mai puțin de 5 ore pe săptămână

dacă LT2 = 1

2

5 ore până la mai puțin de 10 ore pe săptămână

3

10 ore până la mai puțin de 20 de ore pe săptămână

4

20 de ore până la mai puțin de 30 de ore pe săptămână

5

30 de ore până la mai puțin de 40 de ore pe săptămână

6

40 de ore pe săptămână sau mai mult

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

Subiect detaliat: CONSUMUL DE MEDICAMENTE

MD1

Consumul de medicamente prescrise de un medic în ultimele două săptămâni (cu excepția contraceptivelor)

ultimele 2 săptămâni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

MD2

Consumul de medicamente, medicamente pe bază de plante sau vitamine fără prescripție medicală în ultimele două săptămâni (cu excepția contraceptivelor)

ultimele 2 săptămâni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: ASISTENȚĂ MEDICALĂ PREVENTIVĂ

PA1

Ultima dată când s-a făcut un vaccin antigripal

ultimele 12 luni

AAAA-LL

Luna și anul vaccinării

Toate persoanele

1

Cu prea mult timp în urmă (înainte de anul calendaristic precedent)

2

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA2

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea tensiunii arteriale de către un profesionist din domeniul sănătății

ultimii 5 ani

1

În ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Între 1 și mai puțin de 3 ani

3

Între 3 și mai puțin de 5 ani

4

5 ani sau mai mult

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA3

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii colesterolului din sânge de către un profesionist din domeniul sănătății

ultimii 5 ani

1

În ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Între 1 și mai puțin de 3 ani

3

Între 3 și mai puțin de 5 ani

4

5 ani sau mai mult

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA4

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii glicemiei de către un profesionist din domeniul sănătății

ultimii 5 ani

1

În ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Între 1 și mai puțin de 3 ani

3

Între 3 și mai puțin de 5 ani

4

5 ani sau mai mult

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA5

Ultima dată când s-a efectuat un test de determinare a hemoragiilor oculte în fecale

ultimii 3 ani

1

În ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Între 1 și mai puțin de 2 ani

3

Între 2 și mai puțin de 3 ani

4

Peste 3 ani

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA6

Ultima dată când s-a efectuat o colonoscopie

ultimii 10 ani

1

În ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Între 1 și mai puțin de 5 ani

3

Între 5 și mai puțin de 10 ani

4

Peste 10 ani

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PA7

Ultima dată când s-a efectuat o mamografie (examinare radiologică a sânului)

ultimii 3 ani

1

În ultimele 12 luni

dacă SEX = 2

2

Între 1 și mai puțin de 2 ani

3

Între 2 și mai puțin de 3 ani

4

Peste 3 ani

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

PA8

Ultima dată când s-a efectuat un test pentru depistarea cancerului de col uterin

ultimii 3 ani

1

În ultimele 12 luni

dacă SEX = 2

2

Între 1 și mai puțin de 2 ani

3

Între 2 și mai puțin de 3 ani

4

Peste 3 ani

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

Subiect detaliat: ACCESUL LA ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂȚII

UN1A

Imposibilitatea satisfacerii nevoilor de îngrijire medicală în ultimele 12 luni din cauza unei (unor) liste de așteptare prea lungi

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

3

Nu a avut nevoie de asistență medicală

-1

Neprecizat

-3

Proxy

UN2A

Nevoi nesatisfăcute în materie de îngrijire a sănătății mintale

ultimele 12 luni

1

Da, a existat cel puțin o ocazie când respondentul a avut într-adevăr nevoie de servicii de îngrijire a sănătății mintale, dar nu le-a primit

Toate persoanele

2

Nu, nu a existat nicio ocazie când respondentul a avut într-adevăr nevoie de servicii de îngrijire a sănătății mintale și nu le-a primit

3

Nu a avut nevoie de îngrijire a sănătății mintale

-1

Neprecizat

-3

Proxy

UN2B

Principalul motiv al nevoii nesatisfăcute în materie de îngrijire a sănătății mintale

ultimele 12 luni

1

Nu și-a putut permite (prea scump)

dacă UN2A = 1

2

Listă de așteptare (perioade lungi de așteptare)

3

Nu și-a putut face timp din cauza serviciului, îngrijirii copiilor sau a altor persoane

4

Prea departe/nu au existat mijloace de transport

5

Preocupări legate de confidențialitate și încredere

6

Teama de reacții sau de comentarii negative din partea familiei, a prietenilor sau a colegilor

7

Teama de consultare sau tratament (de exemplu, teama de rezultate negative sau teama de efecte secundare ale medicamentelor)

8

Nu știe unde să solicite ajutor

9

Alte motive

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

Subiect detaliat: ÎNĂLȚIME ȘI GREUTATE

BM1

Înălțimea descălțat(ă)

actuală

50 -250

Numărul

Toate persoanele

-1

Neprecizat

BM2

Greutatea dezbrăcat(ă) și descălțat(ă)

actuală

20 -350

Numărul

Toate persoanele

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: ACTIVITATE FIZICĂ

PE1

Efort fizic depus pentru realizarea sarcinilor de lucru (atât activități de muncă remunerate, cât și neremunerate)

actuală

1

Cea mai mare parte a timpului stă jos sau stă în picioare

Toate persoanele

2

Cea mai mare parte a timpului merge pe jos sau efectuează activități care necesită un efort fizic moderat

3

Cea mai mare parte a timpului desfășoară o muncă grea sau solicitantă din punct de vedere fizic

4

Nu efectuează nicio sarcină de lucru

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PE2

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

actuală

1 -7

Numărul

Toate persoanele

0

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PE3

Timpul dedicat mersului pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

actuală

1

10-29 de minute pe zi

Dacă PE2 ≠ 0

2

30-59 de minute pe zi

3

1 oră până la mai puțin de 2 ore pe zi

4

2 ore până la mai puțin de 3 ore pe zi

5

3 ore sau mai mult pe zi

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

PE4

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

actuală

1 -7

Numărul

Toate persoanele

0

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PE5

Timpul dedicat mersului pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

actuală

1

10-29 de minute pe zi

Dacă PE4 ≠ 0

2

30-59 de minute pe zi

3

1 oră până la mai puțin de 2 ore pe zi

4

2 ore până la mai puțin de 3 ore pe zi

5

3 ore sau mai mult pe zi

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

PE6

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana practică pentru o perioadă de timp de cel puțin 10 minute neîntrerupt activități sportive, fitness sau activități fizice recreative (în timpul liber) care determină cel puțin o creștere ușoară a frecvenței respiratorii sau a ritmului cardiac

actuală

1 -7

Numărul

Toate persoanele

0

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PE7

Timpul dedicat sportului, fitnessului sau activităților fizice recreative (în timpul liber) într-o săptămână obișnuită

actuală

HH:MM:00

Numărul de ore și minute

Dacă PE6 ≠ 0

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

PE8

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana efectuează activități fizice pentru întărirea musculaturii

actuală

1 -7

Numărul

Toate persoanele

0

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

-1

Neprecizat

-3

Proxy

PE9

Timpul petrecut șezând într-o zi obișnuită

actuală

HH:MM:00

Numărul de ore și minute

Toate persoanele

-1

Neprecizat

-3

Proxy

Subiect detaliat: OBICEIURI ALIMENTARE

DH1

Frecvența consumului de fructe, exclusiv sucuri

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

DH2

Numărul de porții de fructe consumate zilnic, exclusiv sucuri

actuală

1 -99

Numărul

dacă DH1 = 1

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

DH3

Frecvența consumului de legume sau salată, exclusiv sucuri și cartofi

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

DH4

Numărul de porții de legume sau salată consumate zilnic, exclusiv sucuri și cartofi

actuală

1 -99

Numărul

dacă DH3 = 1

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

DH5

Frecvența consumului de sucuri de fructe sau legume pure

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

DH6

Frecvența consumului de băuturi nealcoolice îndulcite

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

DH7

Frecvența consumului de carne roșie

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

DH8

Frecvența consumului de produse din carne prelucrată

actuală

1

Cel puțin o dată pe zi

Toate persoanele

2

De 4-6 ori pe săptămână

3

De 1-3 ori pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

Subiect detaliat: FUMATUL

SK1

Tipul de comportament legat de fumatul de tutun

actuală

1

Fumează zilnic

Toate persoanele

2

Fumează ocazional

3

Nu fumează

-1

Neprecizat

SK2

Numărul mediu de țigarete fumate zilnic

actuală

0 -99

Numărul

dacă SK1 = 1

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

SK3

Fuma tutun zilnic, în trecut

actuală

1

Da

dacă SK1 = 2, 3 sau -1

2

Nu

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

SK4

Numărul de ani de fumat tutun zilnic

actuală

0 -99

Numărul

dacă SK1 = 1 sau

(SK1 = 2, 3 sau -1

și SK3 = 1)

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

SK5

Frecvența expunerii la fumul de tutun în spații închise

actuală

1

Zilnic, una sau mai multe ore pe zi

Toate persoanele

2

Zilnic, mai puțin de o oră pe zi

3

Cel puțin o dată pe săptămână

4

Mai puțin de o dată pe săptămână

5

Niciodată sau aproape niciodată

-1

Neprecizat

-3

Proxy

SK6A

Tipul de comportament legat de produsele din tutun încălzit

actuală

1

Utilizare zilnică

Toate persoanele

2

Utilizare ocazională

3

Fost utilizator

4

Niciodată

-1

Neprecizat

SK6B

Tipul de comportament legat de țigaretele electronice sau de dispozitive electronice similare

actuală

1

Fumează zilnic țigarete electronice

Toate persoanele

2

Fumează ocazional țigarete electronice

3

A fumat anterior țigarete electronice

4

Nu a fumat niciodată țigarete electronice

-1

Neprecizat

Subiect detaliat: CONSUMUL DE ALCOOL

AL1

Frecvența consumului de băuturi alcoolice de orice tip (bere, vin, cidru, băuturi spirtoase, cocteiluri, preamestecuri, lichioruri, băuturi alcoolice fabricate în casă …) în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Zilnic sau aproape zilnic

Toate persoanele

2

5-6 zile pe săptămână

3

3-4 zile pe săptămână

4

1-2 zile pe săptămână

5

2-3 zile pe lună

6

O dată pe lună

7

Mai puțin de o dată pe lună

8

Niciodată în ultimele 12 luni, deoarece nu mai consumă alcool

9

Niciodată sau doar a gustat sau a încercat de câteva ori în viață

-1

Neprecizat

-3

Proxy

AL2

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul luni-joi

actuală

1

În toate cele 4 zile

dacă AL1 = 1, 2, 3 sau 4

2

În 3 dintre cele 4 zile

3

În 2 dintre cele 4 zile

4

În 1 dintre cele 4 zile

5

În niciuna dintre cele 4 zile

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

AL3

Numărul mediu de unități (standard) de băuturi alcoolice consumate pe zi, de luni până joi

actuală

1

Cel puțin 16 unități pe zi

dacă (AL1 = 1, 2, 3 sau 4) și (AL2 = 1, 2, 3 sau 4)

2

10-15 unități pe zi

3

6-9 unități pe zi

4

4-5 unități pe zi

5

3 unități pe zi

6

2 unități pe zi

7

1 unitate pe zi

8

0 unități pe zi

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

AL4

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul vineri-duminică

actuală

1

În toate cele 3 zile

dacă AL1 = 1, 2, 3 sau 4

2

În 2 dintre cele 3 zile

3

În 1 dintre cele 3 zile

4

În niciuna dintre cele 3 zile

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

AL5

Numărul mediu de unități (standard) de băuturi alcoolice consumate pe zi, de vineri până duminică

actuală

1

Cel puțin 16 unități pe zi

dacă (AL1 = 1, 2, 3 sau 4) și (AL4 = 1, 2 sau 3)

2

10-15 unități pe zi

3

6-9 unități pe zi

4

4-5 unități pe zi

5

3 unități pe zi

6

2 unități pe zi

7

1 unitate pe zi

8

0 unități pe zi

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

AL6

Frecvența consumului riscant de alcool cu o singură ocazie (echivalent cu cel puțin 60 g de etanol pur) în ultimele 12 luni

ultimele 12 luni

1

Zilnic sau aproape zilnic

dacă AL1 = 1, 2, 3,

4, 5, 6 sau 7

2

5-6 zile pe săptămână

3

3-4 zile pe săptămână

4

1-2 zile pe săptămână

5

2-3 zile pe lună

6

O dată pe lună

7

Mai puțin de o dată pe lună

8

Niciodată în ultimele 12 luni

9

Niciodată în viața mea

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

Subiect detaliat: FACTORI SOCIALI ȘI DE MEDIU

SS1

Numărul de persoane apropiate pe care se poate conta în cazul unor probleme personale serioase

actuală

1

Niciuna

Toate persoanele

2

1 sau 2

3

3-5

4

Cel puțin 6

-1

Neprecizat

-3

Proxy

SS2

Gradul de atenție manifestată de ceilalți cu privire la ceea ce face respondentul

actuală

1

Multă atenție și mult interes

Toate persoanele

2

O oarecare atenție și un oarecare interes

3

Incert

4

Puțină atenție și puțin interes

5

Niciun fel de atenție și niciun interes

-1

Neprecizat

-3

Proxy

SS3

Ușurința cu care persoana poate obține ajutor practic din partea vecinilor în caz de nevoie

actuală

1

Foarte ușor

Toate persoanele

2

Ușor

3

Posibil

4

Greu

5

Foarte greu

-1

Neprecizat

-3

Proxy

IC12

Acordarea de îngrijire sau asistență uneia sau mai multor persoane care suferă de orice boală cronică sau de infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire, cel puțin o dată pe săptămână

actuală

1

Da, unui membru (unor membri) al (ai) familiei respondentului

Toate persoanele

2

Da, unei persoane (unor persoane) care nu este (sunt) membru (membri) al (ai) familiei respondentului

3

Nu

-1

Neprecizat

-3

Proxy

IC3

Numărul de ore pe săptămână în care respondentul acordă îngrijire sau asistență persoanei (persoanelor) care suferă de o afecțiune cronică, de o infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire

actuală

1

Mai puțin de 5 ore pe săptămână

dacă IC12 = 1 sau 2

2

5 ore până la mai puțin de 10 ore pe săptămână

3

10 ore până la mai puțin de 20 de ore pe săptămână

4

20 de ore până la mai puțin de 30 de ore pe săptămână

5

30 de ore până la mai puțin de 40 de ore pe săptămână

6

40 de ore pe săptămână sau mai mult

-1

Neprecizat

-2

Nu se aplică

-3

Proxy

Subiect detaliat: SINUCIDERE (OPȚIONAL)

SU1

A avut gânduri de a se sinucide

ultimele 12 luni

1

Da

Toate persoanele

2

Nu

-1

Neprecizat

-3

Proxy

SU2

A avut vreodată o tentativă de sinucidere

în întreaga viață

1

Da, în ultimele 12 luni

Toate persoanele

2

Da, dar nu în ultimele 12 luni

3

Nu

-1

Neprecizat

-3

Proxy


ANEXA III

TERITORII NAȚIONALE CARE SUNT EXCLUSE DIN EȘANTION

Țara

Teritoriile naționale

Franța

Departamentele și teritoriile franceze de peste mări

Cipru

Zona care nu este controlată de guvern

Țările de Jos

Insulele Caraibe (Bonaire, St. Eustatius și Saba)

Irlanda

Toate insulele offshore, cu excepția Achill, Bull, Cruit, Gorumna, Inishnee, Lettermore, Lettermullan și Valentia


ANEXA IV

VARIABILE PENTRU CARE RĂSPUNSURILE PRIN PROXY NU TREBUIE SĂ FIE UTILIZATE DE EUROSTAT PENTRU CALCULAREA INDICATORILOR

HS1

Autoevaluarea stării generale de sănătate

CD2

Autoevaluarea stării generale de sănătate orală

PN1

Intensitatea durerii fizice în cursul ultimelor 4 săptămâni

PN2

Gradul în care durerea a afectat munca desfășurată în mod uzual în ultimele 4 săptămâni (incluzând atât munca desfășurată în afara domiciliului, cât și activitățile casnice)

MH1A

Interes scăzut sau plăcere redusă pentru efectuarea de activități în ultimele 2 săptămâni

MH1B

Sentimente de tristețe, deprimare sau deznădejde în ultimele 2 săptămâni

MH1C

Dificultăți de a adormi sau de a se odihni sau exces de somn în ultimele 2 săptămâni

MH1D

Senzație de oboseală sau lipsă de energie în ultimele 2 săptămâni

MH1E

Apetit redus sau excese alimentare în ultimele 2 săptămâni

MH1F

Opinie negativă despre propria persoană, sentimentul de eșec sau de dezamăgire față sine însuși sau de familie, în ultimele 2 săptămâni

MH1G

Dificultăți de concentrare, de exemplu pentru a citi ziarul sau a privi la televizor, în ultimele 2 săptămâni

MH1H

Mișcări sau vorbire atât de lente încât ar fi putut fi sesizate de alte persoane sau stare de nervozitate sau agitație din cauza căreia persoana s-a mișcat încoace și încolo mult mai mult decât de obicei, în ultimele 2 săptămâni

MH2A

Stare de bine și bună dispoziție în ultimele 2 săptămâni

MH2B

Stare de calm și relaxare în ultimele 2 săptămâni

MH2C

Stare activă și de vigoare în ultimele 2 săptămâni

MH2D

A dormit bine și s-a trezit odihnit în ultimele 2 săptămâni

MH2E

Sentimentul că viața de zi cu zi a fost plină cu lucruri interesante în ultimele 2 săptămâni

PA1

Ultima dată când s-a făcut un vaccin antigripal

PA2

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea tensiunii arteriale de către un profesionist din domeniul sănătății

PA3

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii colesterolului din sânge de către un profesionist din domeniul sănătății

PA4

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii glicemiei de către un profesionist din domeniul sănătății

PA5

Ultima dată când s-a efectuat un test de determinare a hemoragiilor oculte în fecale

PA6

Ultima dată când s-a efectuat o colonoscopie

PA7

Ultima dată când s-a efectuat o mamografie (examinare radiologică a sânului)

PA8

Ultima dată când s-a efectuat un test pentru depistarea cancerului de col uterin

UN1A

Imposibilitatea satisfacerii nevoilor de îngrijire medicală în ultimele 12 luni din cauza unei (unor) liste de așteptare prea lungi

UN2A

Nevoi nesatisfăcute în materie de îngrijire a sănătății mintale

UN2B

Principalul motiv al nevoii nesatisfăcute în materie de îngrijire a sănătății mintale

PE1

Efort fizic depus pentru realizarea sarcinilor de lucru (atât activități de muncă remunerate, cât și neremunerate)

PE2

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

PE3

Timpul dedicat mersului pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

PE4

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

PE5

Timpul dedicat mersului pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

PE6

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana practică pentru o perioadă de timp de cel puțin 10 minute neîntrerupt activități sportive, fitness sau activități fizice recreative (în timpul liber) care determină cel puțin o creștere ușoară a frecvenței respiratorii sau a ritmului cardiac

PE7

Timpul dedicat sportului, fitnessului sau activităților fizice recreative (în timpul liber) într-o săptămână obișnuită

PE8

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana efectuează activități fizice pentru întărirea musculaturii

PE9

Timpul petrecut șezând într-o zi obișnuită

DH1

Frecvența consumului de fructe, exclusiv sucuri

DH2

Numărul de porții de fructe consumate zilnic, exclusiv sucuri

DH3

Frecvența consumului de legume sau salată, exclusiv sucuri și cartofi

DH4

Numărul de porții de legume sau salată consumate zilnic, exclusiv sucuri și cartofi

DH5

Frecvența consumului de sucuri de fructe sau legume pure

DH6

Frecvența consumului de băuturi nealcoolice îndulcite

DH7

Frecvența consumului de carne roșie

DH8

Frecvența consumului de produse din carne prelucrată

SK5

Frecvența expunerii la fumul de tutun în spații închise

AL1

Frecvența consumului de băuturi alcoolice de orice tip (bere, vin, cidru, băuturi spirtoase, cocteiluri, preamestecuri, lichioruri, băuturi alcoolice fabricate în casă …) în ultimele 12 luni

AL2

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul luni-joi

AL3

Numărul mediu de unități (standard) de băuturi alcoolice consumate pe zi, de luni până joi

AL4

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul vineri-duminică

AL5

Numărul mediu de unități (standard) de băuturi alcoolice consumate pe zi, de vineri până duminică

AL6

Frecvența consumului riscant de alcool cu o singură ocazie (echivalent cu cel puțin 60 g de etanol pur) în ultimele 12 luni

SS1

Numărul de persoane apropiate pe care se poate conta în cazul unor probleme personale serioase

SS2

Gradul de atenție manifestată de ceilalți cu privire la ceea ce face respondentul

SS3

Ușurința cu care persoana poate obține ajutor practic din partea vecinilor în caz de nevoie

IC12

Relația dintre persoana (persoanele) care suferă de o afecțiune cronică, de o infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire și respondentul care îi (le) acordă îngrijire sau asistență cel puțin o dată pe săptămână

IC3

Numărul de ore pe săptămână în care respondentul acordă îngrijire sau asistență persoanei (persoanelor) care suferă de o afecțiune cronică, de o infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire


ANEXA V

VARIABILE-CHEIE PENTRU CARE TREBUIE APLICATE METODE DE IMPUTARE STATISTICĂ ATUNCI CÂND NON-RĂSPUNSURILE DEPĂȘESC 5 %

MAINSTAT

Statutul activității principale (autodefinit)

HATLEVEL

Nivelul de instruire (cel mai înalt nivel de instruire absolvit)

HHINCOME

Venitul lunar net curent al gospodăriei

HS3

Limitarea activității din cauza unor probleme de sănătate


ANEXA VI

MODALITĂȚI DETALIATE ȘI CONȚINUTUL RAPOARTELOR DE CALITATE

ACTUALIZAREA METADATELOR

Data la care elementul metadatelor a fost introdus sau modificat în baza de date.

PREZENTARE STATISTICĂ

1.   Descrierea datelor

Titlul anchetei la nivel național, anul anchetei, link către site-ul web dedicat anchetei.

2.   Sisteme de clasificare

Versiunea clasificării utilizate în date și orice abateri de la standardele statistice europene sau de la standardele internaționale.

3.   Concepte și definiții statistice

Lista conceptelor și a variabilelor, inclusiv a categoriilor de răspunsuri, care se abat de la definițiile standard, menționând conceptele naționale utilizate și orice diferențe între conceptele naționale și definițiile standard respective.

UNITATEA DE MĂSURĂ

Unitatea în care se măsoară valorile datelor.

PERIOADA DE REFERINȚĂ

Perioada de timp la care se referă observația măsurată.

MANDATUL INSTITUȚIONAL

Legea, setul de norme sau alt set oficial de instrucțiuni care atribuie unei organizații responsabilitatea și autoritatea de colectare, prelucrare și difuzare a statisticilor.

POLITICA DE PUBLICARE

Norme de diseminare a datelor statistice către toate părțile interesate.

FRECVENȚA DISEMINĂRII

Intervalul de timp de diseminare a statisticilor de-a lungul unei perioade de timp determinate.

PRELUCRARE STATISTICĂ

1.   Date-sursă

Descrierea sursei de date utilizate pentru construirea cadrului de eșantionare (de exemplu, registrul populației, registrul locuințelor, recensământul populației, o altă anchetă), frecvența actualizării și anul ultimei actualizări a sursei de date, precum și metoda utilizată pentru obținerea sau crearea cadrului de eșantionare. În cazul în care o altă anchetă a fost utilizată ca sursă de date, se indică denumirea anchetei.

În ceea ce privește planul de eșantionare:

metodele de realizare a planului de eșantionare (de exemplu, eșantionare aleatorie simplă; eșantionare sistematică; eșantionare stratificată; eșantionare pe grupuri, eșantionare în mai multe etape, combinație de planuri). În cazul în care statele membre utilizează eșantionarea stratificată, se raportează criteriile de stratificare și substratificare. În cazul în care statele membre utilizează eșantionarea în mai multe etape, se descriu diferitele etape și probabilitățile corespunzătoare (egale, inegale, proporționale cu dimensiunea). În cazul în care statele membre utilizează o combinație de planuri de eșantionare, se descriu planurile utilizate;

dimensiunea eșantionului.

2.   Colectarea datelor

Descrierea metodelor utilizate pentru efectuarea interviului, inclusiv PAPI, CATI, CAPI, CASI, CAWI (1), modul mixt și/sau alte surse precum registrele și alte anchete. Variabilele colectate pe baza altor surse sunt enumerate.

3.   Compilarea datelor

Fiecare etapă de ponderare este descrisă separat: ponderea de eșantionare; ajustări ale ponderii pentru non-răspuns, ajustări ale ponderii aplicate la sursele externe de date precum tehnicile de calibrare utilizate, nivelul și variabilele utilizate pentru ajustare, orice alte ajustări ale ponderii – de exemplu, trunchiere, codificarea superioară (inferioară) a distribuției ponderii pentru a ajusta valorile aberante, ponderile finale.

În cazul în care se utilizează imputarea, se enumeră toate variabilele imputate, se descrie procedura de imputare utilizată și se explică motivele imputării. Se raportează numărul de valori imputate ca procent din numărul total de observații.

PRECIZIE ȘI FIABILITATE

1.   Eroare de eșantionare

Cerințele de precizie sunt exprimate în erori standard pentru indicatorul prevăzut la al treilea paragraf de mai jos, litera (c).

Țările descriu metodologia de calcul al estimărilor de precizie.

Pentru următorii indicatori, numărul de respondenți (neponderat), proporția estimată (ponderată), erorile standard, intervalul de încredere de 95 % (limita inferioară și superioară) și efectul proiectat (dacă este cazul/disponibil) sunt raportate la nivel național:

(a)

respondenții cu vârsta de cel puțin 15 ani care au o stare de sănătate bună sau foarte bună (pe baza variabilei HS1);

(b)

respondenții cu vârsta de cel puțin 15 ani care suferă de o boală sau de o problemă de sănătate de lungă durată (pe baza variabilei HS2);

(c)

respondenții cu vârsta de cel puțin 15 ani ale căror activități uzuale au fost extrem de limitate din cauza unor probleme de sănătate cel puțin în ultimele 6 luni (pe baza variabilei HS3);

(d)

respondenții cu vârsta de cel puțin 15 ani care au fost spitalizați în ultimele 12 luni (pe baza variabilei HO12);

(e)

respondenții cu vârsta de cel puțin 18 ani care sunt obezi (pe baza variabilei BM1 și BM2).

2.   Erori nelegate de eșantionare

(a)    Erori de măsurare

Se descriu diferitele surse de erori de măsurare care pot fi găsite în cadrul anchetei, inclusiv:

descrierea și testarea chestionarului;

descrierea formării în vederea realizării interviurilor [de exemplu, numărul de zile de formare, testarea competențelor înainte de începerea activității pe teren (rata de succes etc.)];

informații privind studiile de verificare a impactului intervievatorului, cum ar fi repetarea interviurilor, studii de verificare a înregistrărilor sau experimente pe eșantioane separate (dacă sunt disponibile) și rezultatele modelelor (dacă sunt disponibile).

(b)    Erori generate de non-răspuns

Non-răspunsuri totale

Statele membre calculează ratele de non-răspuns, pentru fiecare mod de colectare a datelor și în total.

Pentru statele membre în care se operează substituiri controlate în caz de non-răspunsuri pe unitate, rata de non-răspuns se calculează înainte și după substituire.

Defalcări ale non-respondenților în funcție de caracteristici și de motivele non-răspunsurilor, în măsura în care sunt disponibile.

Descrierea tuturor măsurilor luate pentru corectarea non-răspunsurilor.

În cazul în care se aplică substituiri controlate în cazuri de non-răspuns total în conformitate cu articolul 6, se furnizează rate de substituire, precum și o descriere a metodei de selectare a substituirilor, principalele caracteristici ale unităților substituite în comparație cu unitățile originale, distribuția unităților substituite (originale) în funcție de numărul de încercări de contactare, acceptarea interviului și rezultatul obținut pe baza chestionarului.

Numărul de unități contactate cu succes înainte și după substituire.

Numărul de unități respondente înainte și după substituire.

Trebuie furnizate dimensiunea brută a eșantionului, numărul de unități eligibile și neeligibile, dimensiunea netă a eșantionului, inclusiv unitățile de substituire (dimensiunea eșantionului obținut).

Non-răspunsuri parțiale

Pentru variabilele privind sănătatea enumerate în modelul de metadate din cadrul acestui subiect, sunt furnizate următoarele informații:

procentul de persoane cu un răspuns valabil (excluzând valorile lipsă) pentru fiecare variabilă;

procentul de persoane cu valori lipsă (neponderate și înainte de imputare) pentru fiecare variabilă.

(c)    Erori de prelucrare

Informații care trebuie furnizate cu privire la eventualele erori de prelucrare și la impactul acestora asupra rezultatelor finale de colectare a datelor care rezultă din aplicarea defectuoasă a unor metode de punere în aplicare corect planificate. Se furnizează informații privind principalele erori detectate în procesul ulterior colectării datelor.

Descrierea controalelor de calitate, cum ar fi controalele privind introducerea și codificarea datelor și procesul de editare a datelor.

Sunt descrise procedurile de imputare. Informații care trebuie furnizate cu privire la rata de imputare calculată ca pondere a observațiilor imputate (pentru fiecare variabilă) din numărul total de observații.

REVIZUIREA DATELOR

1.   Revizuirea datelor – politică

Se furnizează informații cu privire la orice politică menită să asigure transparența datelor diseminate, prin intermediul căreia datele preliminare compilate sunt ulterior revizuite. Revizuirea datelor se raportează.

2.   Revizuirea datelor – practică

Calendarul revizuirilor.

Principalele motive ale revizuirilor și natura acestora, cum ar fi noile surse de date disponibile și noile metode.

Impactul revizuirilor asupra indicatorilor.


(1)  PAPI – interviu individual tradițional cu utilizarea de chestionare pe hârtie; CATI – interviu telefonic; CAPI – interviu individual asistat de calculator; CASI – interviu autocompletat pe calculator; CAWI – interviu online asistat de calculator.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top