EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2466

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2466 al Comisiei din 17 august 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a ouălor

C/2023/5510

JO L, 2023/2466, 8.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/05/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2466

8.11.2023

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2466 AL COMISIEI

din 17 august 2023

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a ouălor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 90a alineatul (6) litera (c) și articolul 91 primul paragraf literele (b), (f) și (g),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2). Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede norme privind standardele de comercializare aplicabile ouălor și împuternicește Comisia să adopte acte delegate și acte de punere în aplicare în acest sens. Pentru a se asigura buna funcționare a pieței ouălor în noul cadru juridic, anumite norme trebuie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Actele respective trebuie să înlocuiască dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 al Comisiei (3), care este abrogat prin Regulamentul delegat (UE) 2023/2465 al Comisiei (4). Trimiterile la regulamentul abrogat trebuie citite în conformitate cu anexa IV la regulamentul delegat respectiv, care prevede un tabel de corespondență.

(2)

Pentru a se asigura buna funcționare a pieței ouălor, este necesar să se stabilească anumite norme privind punerea în aplicare a standardelor de comercializare referitoare la ambalarea ouălor și la trasabilitatea acestora, precum și privind controalele pe care statele membre trebuie să le efectueze pentru a verifica respectarea standardelor de comercializare aplicabile ouălor.

(3)

Numai centrele de ambalare dispun de spații și de echipamente tehnice corespunzătoare pentru reambalarea ouălor. Prin urmare, este necesar ca operațiunile de reambalare să fie limitate la aceste centre.

(4)

Operatorii din sectorul alimentar sunt obligați să stabilească trasabilitatea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Trebuie prevăzută obligația pentru producători, unități de colectare a ouălor și centre de ambalare de a ține registre suplimentare specifice, cu scopul de a permite serviciilor de inspecție să verifice conformitatea cu standardele de comercializare.

(5)

Trebuie stabilită structura codului producătorului prevăzut în partea VI punctul III subpunctul 1 din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Pe de altă parte, trebuie clarificat faptul că se poate realiza o exceptare de la cerința de marcare a codului producătorului în cazul în care echipamentele tehnice destinate acestei operațiuni nu permit marcarea ouălor crăpate sau murdare.

(6)

Pentru a se asigura respectarea standardelor de comercializare aplicabile ouălor, este necesar ca statele membre să efectueze controale de conformitate cu scopul de a verifica dacă ouăle de găini din specia Gallus gallus sunt conforme cu normele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2023/2465. Este important ca aceste controale de conformitate și rezultatele lor să fie comparabile în întreaga Uniune. Prin urmare, trebuie definite metodele și criteriile de efectuare a acestor controale.

(7)

Se impune verificarea conformității tuturor loturilor considerate cu standardele de comercializare; comercializarea unui lot considerat neconform trebuie interzisă, cu excepția cazului în care conformitatea poate fi dovedită.

(8)

Statele membre trebuie să comunice situațiile de încălcare gravă a standardelor de comercializare, astfel încât celelalte state membre care ar putea fi afectate de acest fapt să fie informate într-un mod adecvat.

(9)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește normele de punere în aplicare a standardelor de comercializare aplicabile ouălor de găini din specia Gallus gallus, cu excepția ouălor pentru incubație, în special în ceea ce privește:

(a)

identificarea producătorilor și a centrelor de ambalare;

(b)

registrele care trebuie ținute de producători, de unitățile de colectare și de centrele de ambalare;

(c)

controalele de conformitate;

(d)

notificările.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile prevăzute la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) 2023/2465.

Articolul 3

Centrele de ambalare

(1)   Doar centrele de ambalare clasifică, ambalează și reambalează ouăle și etichetează ambalajele în care sunt puse acestea.

Doar unitățile care îndeplinesc condițiile definite la prezentul articol sunt autorizate în calitate de centre de ambalare.

(2)   Autoritatea competentă autorizează centrele de ambalare să clasifice ouăle și atribuie un număr de centru de ambalare fiecărui operator care dispune de spații și de echipamentul tehnic adecvat care permite clasificarea ouălor pe categorie de calitate și de greutate. Centrele de ambalare care lucrează exclusiv pentru industria alimentară și nealimentară nu sunt obligate să dețină echipamentul tehnic necesar clasificării ouălor în funcție de greutate.

Autoritatea competentă atribuie centrului de ambalare un cod de centru de ambalare, începând cu cel atribuit statului membru în cauză, astfel cum se precizează la punctul 2.2 din anexa la Directiva 2002/4/CE a Comisiei (6).

(3)   Centrele de ambalare trebuie să dispună de echipamentele tehnice necesare pentru manipularea corectă a ouălor. Aceste centre trebuie conțină, după caz:

(a)

o instalație adecvată pentru examinarea transparenței într-un fascicul de lumină, automatizată sau cu personal permanent, care permite examinarea separată a calității fiecărui ou, sau o altă instalație corespunzătoare;

(b)

un dispozitiv de apreciere a înălțimii camerei de aer;

(c)

un echipament pentru clasificarea ouălor pe categorie de greutate;

(d)

unul sau mai multe cântare omologate pentru cântărirea ouălor;

(e)

un echipament de marcare a ouălor.

(4)   Autorizația menționată la alineatele (1) și (2) poate fi oricând retrasă în situația în care condițiile stabilite la acest articol nu mai sunt îndeplinite.

Articolul 4

Marcarea ouălor cu codul producătorului

Codul producătorului constă în numărul distinctiv prevăzut la punctul 2 din anexa la Directiva 2002/4/CE. El trebuie să fie vizibil cu ușurință și perfect lizibil și trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 2 mm.

Fără a aduce atingere dispozițiilor din partea VI punctul III subpunctul 1 din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, acolo unde, din motive tehnice, marcarea ouălor crăpate sau murdare nu este posibilă, marcarea cu codul producătorului nu este obligatorie.

Articolul 5

Registrele pe care trebuie să le țină producătorii

(1)   Producătorii înregistrează informațiile privind metodele de creștere a găinilor ouătoare, specificând pentru fiecare metodă folosită:

(a)

data instalării, vârsta în momentul instalării și numărul de găini ouătoare;

(b)

data sacrificării și numărul de găini sacrificate;

(c)

producția zilnică de ouă;

(d)

numărul și/sau greutatea ouălor vândute zilnic sau livrate zilnic prin alte metode;

(e)

numele și adresa cumpărătorilor comerciali.

(2)   În situația în care metoda de nutriție este indicată conform articolului 13 Regulamentul delegat (UE) 2023/2465, producătorii înregistrează, fără a aduce atingere standardelor stabilite în partea A punctul III din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (7), următoarele informații, precizând pentru fiecare metodă de nutriție utilizată:

(a)

cantitatea și tipul de furaje furnizate sau amestecate pe loc;

(b)

data livrării furajelor.

(3)   În situația în care producătorul practică diferite metode de creștere în același loc de producție, informațiile prevăzute la alineatele (1) și (2) sunt detaliate pentru fiecare coteț de păsări.

(4)   În sensul prezentului articol, producătorii pot păstra facturile și bonurile de livrare în dosare care poartă mențiunile prevăzute la alineatele (1) și (2), în locul registrelor de vânzări și de livrări.

Articolul 6

Registrele pe care trebuie să le țină unitățile de colectare

(1)   Unitățile de colectare înregistrează separat, pentru fiecare metodă de creștere a găinilor ouătoare și pentru fiecare zi:

(a)

cantitatea de ouă colectate, detaliată pe producător, numele, adresa și codul producătorului, precum și data sau perioada ouatului;

(b)

cantitatea de ouă livrate centrului de ambalare corespunzător, detaliată pe producător, numele, adresa și codul centrului de ambalare, precum și data sau perioada ouatului.

(2)   În sensul prezentului articol, unitățile de colectare pot păstra facturile și bonurile de livrare în dosare care poartă mențiunile prevăzute la alineatul (1), în locul registrelor de vânzări și de livrări.

Articolul 7

Registrele pe care trebuie să le țină centrele de ambalare

(1)   Centrele de ambalare înregistrează separat, pentru fiecare metodă de creștere și pentru fiecare zi:

(a)

cantitățile de ouă neclasate pe care le primesc, detaliate pe producător, numele, adresa și codul producătorului, precum și data sau perioada ouatului;

(b)

după clasificarea ouălor, cantitățile pentru fiecare categorie de calitate și de greutate;

(c)

cantitățile de ouă primite de la alte centre de ambalare, inclusiv codurile acestor centre de ambalare și data durabilității minimale;

(d)

cantitățile de ouă neclasificate livrate altor centre de ambalare, detaliate pe producător, inclusiv codurile acestor centre de ambalare și data sau perioada ouatului;

(e)

numărul și/sau greutatea ouălor livrate, detaliate pe categoria de calitate și de greutate, data ambalării pentru ouăle de categoria B sau data durabilității minimale pentru ouăle de categoria A și pe cumpărător, menționându-se numele și adresa acestuia din urmă.

Centrele de ambalare își actualizează săptămânal stocul fizic.

(2)   În situația în care pe ouăle de categoria A și pe ambalajele acestora figurează o mențiune privind modul de nutriție a găinilor ouătoare conform articolului 13 din Regulamentul delegat (UE) 2023/2465, centrele de ambalare care utilizează aceste indicații țin registre separate, conform alineatului (1) de la prezentul articol.

(3)   În sensul prezentului articol, centrele de ambalare pot păstra facturile și bonurile de livrare în dosare care poartă mențiunile prevăzute la alineatele (1) și (2), în locul registrelor de vânzări și de livrări.

Articolul 8

Perioada de păstrare a registrelor

Registrele și dosarele menționate la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2023/2465 și la articolele 4, 5 și 6 din prezentul regulament se păstrează timp de cel puțin 12 luni de la data creării lor.

Articolul 9

Controale

(1)   Fiecare stat membru desemnează un serviciu de inspecție pentru a asigura conformitatea cu prezentul regulament și cu Regulamentul delegat (UE) 2023/2465.

(2)   Serviciile de inspecție menționate la alineatul (1) controlează produsele care fac obiectul Regulamentului delegat (UE) 2023/2465 în diferite stadii de comercializare, după caz. Controalele sunt efectuate prin sondaj, precum și pe baza unei analize de risc, luându-se în considerare tipul și capacitatea de producție a întreprinderii în cauză, precum și antecedentele operatorului în materie de respectare a normelor de comercializare a ouălor.

(3)   Pentru ouăle de categoria A importate din țări terțe, controalele menționate la alineatul (2) se realizează în momentul vămuirii și înainte de punerea în liberă circulație.

Ouăle de categoria B importate din țări terțe nu sunt puse în liberă circulație decât după ce se verifică, în cursul vămuirii, dacă destinația finală a acestora este industria de prelucrare.

(4)   În afară de controalele prin sondaj, operatorii fac obiectul unor controale al căror ritm este stabilit de serviciile de inspecție pe baza analizei de risc menționate la alineatul (2), ținând seama cel puțin de:

(a)

rezultatul controalelor anterioare;

(b)

complexitatea circuitelor de comercializare pe care le urmează ouăle;

(c)

gradul de segmentare din unitatea de producție sau de ambalare;

(d)

cantitățile de ouă produse sau ambalate;

(e)

orice schimbare substanțială cu privire la tipul de ouă produse sau prelucrate sau cu privire la metoda de comercializare, raportat la anii anteriori.

(5)   Controalele sunt efectuate în mod regulat și nu sunt anunțate. Registrele menționate la articolele 4, 5 și 6 sunt puse la dispoziția serviciilor de inspecție cu ocazia primei cereri în acest sens.

Articolul 10

Deciziile privind cazurile de neconformitate

(1)   Deciziile serviciilor de inspecție în urma inspecțiilor prevăzute la articolul 9 care indică neconformitatea cu prezentul regulament, cu partea VI din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 sau cu Regulamentul delegat (UE) 2023/2465 pot fi luate numai pentru întregul lot care a fost controlat.

(2)   În cazul în care lotul verificat nu este considerat conform cu prezentul regulament, cu partea VI din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 sau cu Regulamentul delegat (UE) 2023/2465, serviciul de inspecție interzice comercializarea acestuia sau, în cazul în care lotul provine dintr-o țară terță, importul acestuia, sub rezerva prezentării unei dovezi de punere în conformitate cu dispozițiile din prezentul regulament.

(3)   Serviciul de inspecție care a efectuat controlul verifică dacă lotul respins a fost pus în conformitate cu prezentul regulament sau cu Regulamentul delegat (UE) 2023/2465 sau dacă această operațiune este în curs de desfășurare.

Articolul 11

Notificarea încălcărilor

În termen de 5 zile lucrătoare, statele membre informează Comisia pe cale electronică cu privire la orice infracțiune – sau suspiciune foarte serioasă în acest sens – constatată de serviciile de inspecție și care ar putea afecta comerțul cu ouă de pe teritoriul Uniunii. Se consideră că aceste schimburi comerciale desfășurate pe teritoriul Uniunii sunt perturbate în special în cazul unor infracțiuni grave comise de operatorii care produc sau comercializează ouă destinate vânzării într-un alt stat membru.

Articolul 12

Notificări

(1)   La cererea Comisiei, statele membre îi comunică acesteia și celorlalte state membre informațiile necesare pentru aplicarea prezentului regulament.

(2)   Notificările către Comisie menționate în prezentul regulament trebuie efectuate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei (8) și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei (9).

Articolul 13

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 august 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 589/2008 al Comisiei din 23 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile ouălor (JO L 163, 24.6.2008, p. 6).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2023/2465 al Comisiei din 17 august 2023 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare aplicabile ouălor și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 589/2008 al Comisiei (JO L, 2023/2465, 8.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2465/oj).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

(6)  Directiva 2002/4/CE a Comisiei din 30 ianuarie 2002 de înregistrare a unităților de creștere a găinilor ouătoare, reglementată de Directiva 1999/74/CE a Consiliului (JO L 30, 31.1.2002, p. 44).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1).

(8)  Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente (JO L 171, 4.7.2017, p. 100).

(9)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei (JO L 171, 4.7.2017, p. 113).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2466/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top