EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2094

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2094 al Comisiei din 28 octombrie 2022 de specificare a aspectelor tehnice ale setului de date, de stabilire a formatelor tehnice pentru transmiterea informațiilor și de specificare a modalităților detaliate și a conținutului rapoartelor de calitate privind organizarea unei anchete prin sondaj în domeniul consumului în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/7586

JO L 281, 31.10.2022, p. 23–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2094/oj

31.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 281/23


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2094 AL COMISIEI

din 28 octombrie 2022

de specificare a aspectelor tehnice ale setului de date, de stabilire a formatelor tehnice pentru transmiterea informațiilor și de specificare a modalităților detaliate și a conținutului rapoartelor de calitate privind organizarea unei anchete prin sondaj în domeniul consumului în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (1), în special articolul 7 alineatul (1), articolul 8 alineatul (3) și articolul 13 alineatul (6),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura punerea în aplicare corectă a anchetei prin sondaj în domeniul consumului, denumită ancheta bugetelor de familie (ABF), Comisia trebuie să specifice elementele tehnice ale setului de date, formatele tehnice pentru transmiterea informațiilor, precum și modalitățile detaliate și conținutul rapoartelor de calitate.

(2)

ABF este un instrument-cheie utilizat pentru compilarea ponderilor pentru indicatorii macroeconomici importanți, cum ar fi indicii prețurilor de consum și indicii armonizați ai prețurilor de consum ca indicatori ai inflației, precum și pentru conturile naționale. Aceste anchete oferă descrieri detaliate ale cheltuielilor totale de consum ale gospodăriilor private, utilizând caracteristici ale gospodăriilor, precum veniturile, locuințele și multe alte caracteristici demografice și socioeconomice. Prin urmare, anchetele furnizează informații cu privire la condițiile de viață economice și sociale ale gospodăriilor și ale persoanelor fizice din statele membre. Informațiile furnizate de ABF sunt, de asemenea, utilizate la nivelul UE în contextul politicii de protecție a consumatorilor.

(3)

Pactul verde european solicită o politică durabilă în materie de protecție a consumatorilor, care îi va ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză și să joace un rol activ în tranziția ecologică (2). În plus, Pactul verde urmărește să asigure tranziții echitabile și favorabile incluziunii, acordând atenția cuvenită preocupărilor sociale și distribuției impactului. Strategia „De la fermă la consumator” vizează, de asemenea, promovarea unui consum alimentar durabil și facilitarea trecerii la o alimentație sănătoasă și durabilă (3). În plus, Planul european de luptă împotriva cancerului promovează alimente sănătoase pentru a aborda anumite riscuri de cancer (4).

(4)

Comparabilitatea internațională a statisticilor naționale privind cheltuielile de consum presupune utilizarea clasificărilor statistice pentru unitățile teritoriale, educație, ocupații și sectorul economic compatibile cu clasificările NUTS (5), ISCED (6), ISCO (7) și NACE (8). În plus, pentru a clasifica și a analiza cheltuielile pentru consum individual suportate de gospodării în funcție de scopul lor, trebuie utilizată Clasificarea Consumului Individual pe Destinații („COICOP”) (9).

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului statistic european instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (10),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament specifică aspectele tehnice ale seturilor de date, formatele tehnice pentru transmiterea informațiilor de la statele membre către Comisie (Eurostat), modalitățile de transmitere și conținutul rapoartelor de calitate în domeniul consumului.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„perioadă de referință” înseamnă perioada la care se raportează o anumită informație;

2.

„an calendaristic curent” înseamnă anul calendaristic al interviului;

3.

„persoană inclusă în eșantion” înseamnă un membru al unei gospodării private, în vârstă de cel puțin 16 ani la data de 1 ianuarie a anului calendaristic curent;

4.

„gospodărie din eșantion” înseamnă o gospodărie privată care conține cel puțin o persoană inclusă în eșantion;

5.

„vârstă” a unei persoane înseamnă vârsta, în ani împliniți, la data de 1 ianuarie a anului calendaristic curent;

6.

„persoană de referință” înseamnă membrul gospodăriei care are cel puțin 16 ani și care contribuie cel mai mult la venitul total al gospodăriei;

7.

„unitate raportoare” înseamnă o gospodărie sau o persoană cu anumite caracteristici la care se referă informațiile colectate;

8.

„respondent al gospodăriei” înseamnă persoana de la care sunt obținute informațiile la nivel de gospodărie;

9.

„jurnal” înseamnă un model (electronic sau pe suport de hârtie) în care gospodăriile și/sau membrii gospodăriei înregistrează toate elementele de consum zilnic și/sau cheltuieli zilnice;

10.

„perioadă de înregistrare” înseamnă perioada pentru care gospodăria și/sau persoana fizică ține un jurnal al cheltuielilor de consum.

Articolul 3

Concepte statistice și descrierea variabilelor

Statele membre utilizează conceptele statistice prevăzute în anexa I.

Caracteristicile tehnice ale variabilelor sunt cele stabilite în anexa II și se referă la:

(a)

identificatorul variabilei;

(b)

denumirea variabilei;

(c)

eticheta și codul modalității;

(d)

unitatea raportoare;

(e)

perioada de referință.

Articolul 4

Caracteristicile populațiilor statistice și ale unităților de observare și regulile privind respondenții

(1)   În domeniul consumului, populația-țintă este constituită din gospodării private și din toate persoanele care compun aceste gospodării pe teritoriul statului membru.

(2)   Informațiile la nivel de gospodărie și la nivel individual sunt colectate sau compilate pentru toți membrii gospodăriei, astfel cum se specifică în anexa II.

(3)   Interviurile proxy sunt permise.

Articolul 5

Perioadele de referință

(1)   Perioada de referință este de un an calendaristic.

(2)   Perioada de referință pentru cheltuielile de consum este anul calendaristic curent. În cazul în care cheltuielile de consum sunt colectate retroactiv, adică parțial în anul precedent, acestea trebuie considerate un indicator bun pentru anul curent.

(3)   Perioada de referință pentru venit este anul calendaristic curent, cu excepția venitului lunar net curent al gospodăriei, în cazul căruia perioada de referință este luna curentă.

(4)   Perioadele de referință pentru variabilele care nu se referă la cheltuielile de consum și la venit sunt cele specificate în anexa II.

Articolul 6

Caracteristicile detaliate ale eșantionului

(1)   Perioada de înregistrare este de cel puțin șapte zile. Aceasta nu poate depăși o lună, cu excepția cazului în care au fost utilizate metode inovatoare de colectare a datelor. În cazuri justificate în mod corespunzător și numai în măsura în care este necesar, este permisă o perioadă de înregistrare mai mare de o lună.

(2)   Perioadele de înregistrare a gospodăriilor sau a persoanelor incluse în eșantion se eșalonează pe parcursul perioadei de referință, pentru a elimina efectul variațiilor sezoniere și al altor variații temporale pentru întregul eșantion. Eșalonarea se realizează prin împărțirea eșantionului în mai multe subeșantioane și prin distribuirea acestor subeșantioane în ceea ce privește perioada de înregistrare în mod uniform pe parcursul perioadei de referință.

(3)   Se fac cel puțin trei încercări de a contacta o gospodărie sau o persoană inclusă în eșantion înainte ca aceasta să fie eliminată din anchetă, cu excepția cazului în care apar următoarele situații:

(a)

adresa a fost imposibil de localizat;

(b)

adresa era nerezidențială sau nu locuia nimeni la adresă;

(c)

gospodăria sau persoana nu a fost găsită la adresă;

(d)

gospodăria sau persoana nu a fost în măsură să răspundă (inclusiv din cauza incapacității);

(e)

gospodăria sau persoana a refuzat categoric să coopereze;

(f)

circumstanțele au pus în pericol siguranța intervievatorului.

(4)   Substituirea controlată a gospodăriilor sau a persoanelor incluse în eșantion este permisă în cazul în care apare una dintre situațiile enumerate la alineatul (3) literele (a)-(f) sau în cazul în care nu s-a putut ajunge la gospodăria sau persoana din eșantion după trei încercări de a o contacta.

(5)   Se vor urma proceduri pentru a se garanta controlul procesului de substituire cât mai mult cu putință. Aceste proceduri includ utilizarea unui plan de eșantionare care să garanteze că substituenții selectați corespund îndeaproape caracteristicilor semnificative ale gospodăriilor sau ale persoanelor pe care le înlocuiesc.

(6)   Setul de gospodării sau de persoane din eșantion utilizate în scop de substituire se definește înainte de colectarea datelor. Nu se vor realiza substituiri cu gospodării sau cu persoane care nu aparțin setului respectiv.

(7)   Pot fi excluse din ABF părți mici ale unui teritoriu național, reprezentând maximum 2 % din populația națională.

Articolul 7

Perioadele și metodele de colectare a datelor

(1)   Principalele instrumente de anchetă pentru colectarea directă de date de la respondenți constau în unul sau mai multe interviuri (interviuri pe gospodării și/sau individuale) și jurnalul (jurnalele) privind cheltuielile de consum ținute zilnic de gospodării și/sau de persoane fizice. În ceea ce privește cheltuielile de consum neconforme, datele pot fi, de asemenea, colectate retroactiv, până la maximum 12 luni înainte de interviu. Pentru colectarea datelor pot fi utilizate instrumente și surse inteligente, precum și registre sau alte metode.

(2)   datele furnizate direct de respondenți sunt colectate prin metoda chestionarelor pe hârtie, prin metode asistate de calculator, inclusiv interviuri personale asistate de calculator, interviuri telefonice asistate de calculator, interviuri pe calculator completate prin autoînregistrare, interviuri online asistate de calculator, inclusiv pe tablete și telefoane inteligente, precum și prin aplicații native pentru telefoane inteligente.

(3)   Momentul interviului trebuie să fie cât mai apropiat posibil de perioada de înregistrare din jurnal.

Articolul 8

Standarde comune pentru editarea, imputarea, ponderarea și estimarea datelor

(1)   În cazul în care este necesar, se recurge la imputarea, modelarea sau ponderarea datelor.

(2)   În cazul în care non-răspunsul la venitul net anual total din toate sursele, inclusiv din componentele nemonetare la nivel de gospodărie sau la nivel personal, are ca rezultat lipsa datelor, se aplică metode adecvate de ponderare sau imputare statistică.

(3)   În cazul în care non-răspunsul la variabilele componentei venitului, inclusiv venitul în natură din activități nesalariate la nivel de gospodărie sau la nivel personal, are drept rezultat lipsa datelor, se aplică metode adecvate de imputare statistică.

(4)   Se utilizează două metode pentru a estima chiria imputată în funcție de dimensiunea și structura pieței naționale a locuințelor de închiriat: fie metoda stratificării, fie metoda autoevaluării. Se preferă metoda stratificării bazată pe chiriile reale (fie prin extrapolare directă, fie prin regresie econometrică). În absența unei piețe a închirierilor suficient de mari, se utilizează metoda autoevaluării.

(5)   Procedura aplicată datelor trebuie să păstreze variația și corelația dintre variabile. Metodele care încorporează „componentele erorii” în valorile imputate se preferă în locul celor care impută doar o valoare prognozată.

(6)   Metodele care iau în considerare structura corelațiilor (sau alte caracteristici ale distribuției comune a variabilelor) se preferă în locul abordării marginale sau unidimensionale.

Articolul 9

Formatul pentru transmiterea informațiilor

(1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) în format electronic microdatele care respectă caracteristicile variabilelor specificate în anexa II, în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2019/1700 și cu anexa V la acesta. Consumul monetar se transmite la nivelul COICOP de cinci cifre; cheltuielile pentru consum propriu și consum transfrontalier se transmit la nivelul COICOP de două cifre.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) date verificate în prealabil, sub formă de fișiere cu microdate, inclusiv ponderile corespunzătoare, utilizând standardele privind schimbul de date și metadate statistice stabilite de Comisie (Eurostat) și de punctul unic de acces.

Articolul 10

Rapoarte de calitate

(1)   În plus față de cerințele prevăzute la articolul 13 din Regulamentul (UE) 2019/1700 și în Regulamentul (UE) 2019/2180 care precizează modalitățile detaliate și conținutul rapoartelor de calitate (11), rapoartele de calitate întocmite de statele membre respectă cerințele enumerate în anexa III la prezentul regulament.

(2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) metadatele de referință legate de calitate solicitate în temeiul prezentului regulament, utilizând standardele privind schimbul de date și metadate statistice. Statele membre transmit metadatele prin intermediul punctului unic de acces, astfel încât Comisia (Eurostat) să poată extrage datele prin mijloace electronice.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 octombrie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 261 I, 14.10.2019, p. 1.

(2)  COM(2019) 640 final.

(3)  COM(2020) 381 final.

(4)  COM(2021) 44 final.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

(6)  Clasificarea Internațională Standard a Eduației 2011, http://uis.unesco.org/sites/default/files/documents/international-standard-classification-of-education-isced-2011-en.pdf (disponibilă în limbile engleză, franceză și spaniolă).

(7)  Recomandarea 2009/824/CE a Comisiei din 29 octombrie 2009 privind utilizarea Clasificării internaționale standard a ocupațiilor (ISCO-08) (JO L 292, 10.11.2009, p. 31).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

(9)  Clasificarea Internațională a Consumului Individual pe Destinații (COICOP) a ONU 2018 https://unstats.un.org/unsd/classifications/business-trade/desc/COICOP_english/COICOP_2018_-_pre-edited_white_cover_version_-_2018-12-26.pdf (disponibilă numai în limba engleză).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(11)  JO L 330, 20.12.2019, p. 8.


ANEXA I

DEFINIȚIILE CONCEPTELOR STATISTICE

Consumul în funcție de clasificarea consumului individual pe destinații (COICOP)

Consumul calculat în conformitate cu clasificarea consumului individual pe destinații (COICOP) se bazează pe conceptul de cheltuială pentru consum final al gospodăriilor populației în Sistemul european de conturi, SEC 2010 (1), în măsura în care este aplicabil domeniului consumului. Conceptul se referă la cheltuielile suportate de gospodăriile private pentru bunuri și servicii în vederea satisfacerii nevoilor sau dorințelor acestora.

Cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației include următoarele exemple:

(a)

servicii de locuință prestate de proprietarii-ocupanți (chirie imputată);

(b)

consum propriu;

(c)

cheltuieli pentru bunurile și serviciile care nu sunt tratate drept consum intermediar, precum:

1.

materialele utilizate pentru mici reparații și decorarea interioară a locuințelor de genul celor efectuate atât de locatari, cât și de proprietari;

2.

materialele utilizate pentru repararea și întreținerea bunurilor de consum de folosință îndelungată, incluzând vehiculele;

(d)

cheltuieli pentru bunurile și serviciile care nu sunt tratate ca formare de capital, în special bunurile de consum de folosință îndelungată care continuă să-și îndeplinească funcțiile în cursul mai multor perioade contabile; acestea includ transferul de proprietate a unor bunuri de folosință îndelungată de la o întreprindere la o gospodărie;

(e)

servicii financiare plătite direct pentru consumul final al gospodăriilor (și anume, cu excepția SIFIM);

(f)

servicii de asigurare în valoare echivalentă cu valoarea efectiv plătită a taxei pentru servicii;

(g)

servicii de finanțare a fondurilor de pensii în valoare echivalentă cu valoarea efectiv plătită a taxei pentru servicii;

(h)

plăți efectuate de gospodării pentru licențe, permise etc. care sunt considerate drept cumpărări de servicii;

(i)

cumpărarea de producție la prețuri nesemnificative din punct de vedere economic, de exemplu taxele de intrare într-un muzeu.

Cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației exclude următoarele:

(a)

transferurile sociale în natură, cum sunt cheltuielile pe care gospodăriile le efectuează inițial, dar care ulterior sunt rambursate de securitatea socială, de exemplu unele cheltuieli medicale;

(b)

cheltuielile pentru bunurile și serviciile tratate drept consum intermediar sau formare brută de capital, cum sunt:

1.

cheltuielile efectuate de gospodăriile care dețin întreprinderi neconstituite în societăți pentru desfășurarea activității – de exemplu, pentru achiziționarea de bunuri de folosință îndelungată, cum sunt vehiculele, mobila sau echipamentele electrice (formare brută de capital fix) și, de asemenea, pentru achiziționarea de consumabile, de exemplu combustibili (tratate drept consum intermediar);

2.

cheltuielile efectuate de un proprietar-ocupant pentru decorarea, întreținerea și repararea locuinței care nu sunt în mod obișnuit efectuate de locatari (tratate drept consum intermediar în producția de servicii de locuință);

3.

cumpărarea de locuințe (tratată ca formare brută de capital fix);

4.

cheltuielile cu achiziționarea de obiecte de valoare (tratate ca formare brută de capital);

(c)

bunurile și serviciile tratate ca achiziționări de active neproduse, în special cumpărarea de teren;

(d)

toate acele plăți efectuate de gospodării care se consideră ca fiind impozite;

(e)

transferurile voluntare în bani sau în natură efectuate de gospodării către organizațiile caritabile și către cele de binefacere sau de ajutorare.

Cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației se înregistrează la prețurile de achiziție. Acestea reprezintă prețul efectiv plătit de către cumpărător pentru produse în momentul cumpărării.

Prețul de achiziție include următoarele:

(a)

impozitele minus subvențiile pentru produse (dar excluzând impozitele deductibile, cum ar fi TVA-ul pe produse);

(b)

cheltuielile de transport plătite separat de către cumpărător pentru a intra în posesia produselor la momentul și locul dorit;

(c)

deducerile pentru orice reduceri aplicate cumpărării en gros sau în afara perioadelor de vârf față de prețurile sau taxele standard.

Prețul de achiziție exclude următoarele:

(a)

dobânzile sau taxele pentru servicii adăugate în temeiul condițiilor de creditare;

(b)

taxe suplimentare implicate în caz de plată cu întârziere, ceea ce înseamnă neefectuarea plății în intervalul de timp precizat la data la care se face achiziția.

Chirie imputată

Achiziționarea locuinței ca atare se consideră formare de capital (investiție) și nu cheltuieli de consum și, prin urmare, este exclusă din cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației. Cu toate acestea, dreptul de proprietate asupra unei locuințe produce un serviciu, un adăpost, care este consumat în timp de gospodării și, în consecință, un preț estimat al adăpostului, prin imputarea unei chirii, se include în cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației. Acesta face parte din partea nemonetară a cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, deoarece nu este implicată nicio tranzacție monetară.

Chiria imputată reprezintă simultan o sursă nemonetară de venit și, prin urmare, se înregistrează și pe partea de venit.

Chiria imputată este estimată pentru toate gospodăriile care nu raportează plata chiriei întregi, fie pentru că sunt ocupanții propriei locuințe, fie pentru că locuiesc într-o locuință închiriată la un preț mai mic decât prețul pieței, fie pentru că se oferă cazare fără plata chiriei.

Chiria imputată este estimată numai pentru acele locuințe (și toate clădirile aferente, precum garajul) utilizate ca reședință principală de către gospodării.

Valoarea chiriei imputate este valoarea estimată a chiriei care ar fi plătită pentru o locuință similară, ținând cont de factori precum localizarea, vecinătatea față de utilități etc., precum și de dimensiunea și calitatea locuinței. Din această valoare se scade orice chirie plătită efectiv (în cazul în care facilitatea de cazare este închiriată la un preț mai mic decât prețul pieței) și din care se scad orice fel de cheltuieli de întreținere obișnuită (gaz, electricitate, apă etc.), cheltuieli cu reparații minore sau cheltuieli de renovare pe care proprietarii-ocupanți ai gospodăriilor le efectuează pentru proprietate, de tipul celor care ar fi efectuate în mod normal de proprietari.

Pentru garajele situate separat de locuință, care sunt utilizate de către proprietarul lor pentru consumul final în asociere cu utilizarea locuinței, se efectuează o imputare similară.

Pentru a estima valoarea serviciilor de locuință prestate de proprietarii-ocupanți se utilizează, de preferință, metoda stratificării bazată pe chiriile efective plătite (fie prin extrapolare directă, fie prin regresie econometrică).

Stocul de locuințe trebuie să fie stratificat, de preferință, în funcție de locația, dimensiunea și natura locuinței și de alți factori care afectează chiria. Informațiile privind chiriile efective plătite din locuințele închiriate aflate în proprietate privată se utilizează pentru a obține o estimare a valorii de locuință a stocului total de locuințe. Chiria medie efectivă plătită per strat este aplicată tuturor locuințelor din respectivul strat.

Chiria de aplicat locuințelor ocupate de proprietari în metoda stratificării este definită ca valoarea de pe piața privată a chiriei datorate pentru dreptul de utilizare a unei locuințe nemobilate. Pentru a stabili chiriile imputate, se iau în considerare chiriile pentru locuințele nemobilate rezultate din totalitatea contractelor de pe piața privat. Sunt incluse chiriile practicate pe piața privată care au nivel mic din cauza reglementărilor guvernului.

Dacă dimensiunea eșantionului pentru chiriile constatate astfel cum sunt definite mai sus nu este suficient de mare, chiriile constatate pentru locuințele mobilate pot fi utilizate în scop de imputare, cu condiția ca ele să fie ajustate în funcție de elementul mobilier. În mod excepțional, se pot utiliza și chiriile majorate pentru locuințele aflate în proprietate publică. Nu se utilizează chiriile cu valoare scăzută corespunzătoare locuințelor închiriate rudelor sau angajaților.

În absența unei piețe a închirierilor suficient de mari, în care serviciile de cazare sunt dominate de locuințele ocupate de proprietari, pentru acestea se aplică metoda autoevaluării. Valoarea chiriei imputate conform acestei metode se referă la o valoare autoevaluată utilizată ca estimare directă a valorii de piață a locuinței.

Consum propriu

Consumul propriu se referă la bunurile și serviciile produse ca ieșiri ale întreprinderilor neconstituite în societăți deținute de gospodării, care sunt reținute pentru consum de către membrii aceleiași gospodării. Exemple de produse reținute pentru consumul final propriu includ:

(a)

produsele agricole reținute de către agricultori;

(b)

serviciile de locuință produse de proprietarii-ocupanți;

(c)

serviciile casnice produse prin angajarea de personal remunerat.

Serviciile casnice și personale care sunt produse și consumate în cadrul aceleiași gospodării nu sunt contabilizate ca producție în SEC și, prin urmare, nu fac parte din consumul propriu. Exemple de servicii casnice excluse care sunt produse chiar de gospodăriile respective sunt:

(a)

curățarea, decorarea și întreținerea locuinței, în măsura în care aceste activități sunt comune și pentru chiriași;

(b)

curățarea, întreținerea și repararea bunurilor de folosință îndelungată;

(c)

pregătirea și servirea hranei;

(d)

îngrijirea, instruirea și educarea copiilor;

(e)

îngrijirea bolnavilor, a persoanelor infirme sau a persoanelor în vârstă; și

(f)

transportul membrilor gospodăriei sau a bunurilor acestora.

Cu toate acestea, serviciile casnice și personale care sunt produse prin angajarea de personal casnic remunerat sunt considerate producție și fac parte din cheltuielile pentru consumul final.

Consumul propriu se înregistrează atunci când producția reținută este luată în considerare în gospodărie pentru consumul final propriu și se evaluează la prețul de achiziție pentru produse similare (bunuri sau servicii) vândute pe piață. Serviciile casnice și personale, care sunt realizate prin angajarea de personal casnic remunerat, se evaluează prin valoarea remunerației salariaților plătiți; aceasta include orice remunerație în natură, cum ar fi alimentele sau cazarea.

Cheltuielile de consum transfrontaliere

Cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației include cheltuielile de consum ale gospodăriilor populației rezidente, indiferent dacă aceste cheltuieli sunt efectuate în țară sau în străinătate. Cheltuielile de consum transfrontaliere se referă la partea din cheltuielile de consum ale gospodăriei efectuate în străinătate. Acestea acoperă toate achizițiile directe de bunuri și servicii efectuate de rezidenți atunci când călătoresc în străinătate în scopuri profesionale sau personale. Se disting două categorii, care necesită un tratament diferit:

(a)

toate cheltuielile legate de activitatea economică efectuate de persoanele care călătoresc în interes de serviciu reprezintă consum intermediar și, prin urmare, sunt excluse din consumul final al gospodăriilor populației;

(b)

toate celelalte cheltuieli, indiferent că sunt efectuate de persoanele care călătoresc în scop de afaceri sau de alți călători, sunt cheltuieli pentru consum final al gospodăriilor populației.

Se înregistrează numai cheltuielile de consum transfrontaliere efectuate în formă monetară.

Venitul net anual total din toate sursele, inclusiv din componentele nemonetare

Venitul net anual total al gospodăriei din toate sursele include venitul monetar anual net din toate sursele, venitul în natură din muncă, venitul în natură din activități nesalariate și chiria imputată.

Venitul net anual total al gospodăriei din toate sursele ar trebui să fie egal cu suma venitului net total anual din toate sursele, pentru toți membrii gospodăriei, plus toate componentele venitului net anual la nivelul gospodăriei.

Venit monetar anual net din toate sursele

Venitul monetar anual net din toate sursele include:

Salariu în numerar sau venituri asimilate.

Profituri sau pierderi în numerar din activități independente (inclusiv redevențe).

Venituri din proprietate:

(a)

dobânzi, dividende, profituri din investiții de capital într-o întreprindere neconstituită în societate;

(b)

venituri din închirierea unei proprietăți sau a unor terenuri;

(c)

pensii primite din planuri private individuale [altele decât cele reglementate de Sistemul european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)].

Transferuri curente încasate:

(a)

prestații sociale:

alocații familiale/pentru copii;

alocații pentru locuință;

indemnizații de șomaj;

indemnizații pentru limită de vârstă;

pensii de urmaș;

prestații de boală;

prestații de handicap;

alocații pentru studii;

alocații/prestații pentru excluziune socială neclasificate în altă parte;

(b)

transferuri între gospodării încasate cu regularitate în numerar.

Alte venituri în numerar primite.

Venituri în natură din activități salariale

Veniturile în natură din activități salariale se referă la componentele nemonetare ale veniturilor, care pot fi acordate de către un angajator salariatului în mod gratuit sau la preț redus, ca parte a pachetului salarial. (În cazul în care unele bunuri sau servicii sunt furnizate atât pentru utilizare privată, cât și profesională, atunci utilizarea privată, ca proporție din utilizarea totală, trebuie să fie estimată și aplicată la valoarea totală).

Acestea includ:

un automobil de serviciu și costurile aferente (de exemplu, combustibil gratuit, asigurarea auto, impozitele și taxele aplicabile) oferit pentru uz privat sau pentru uz privat și în interes de serviciu;

mese gratuite sau subvenționate, tichete de masă;

rambursarea sau plata cheltuielilor aferente locuinței (de exemplu, facturile de gaz, electricitate, apă, telefon fix sau telefon mobil);

cazarea oferită gratuit sau cu chirie redusă unui salariat, ca reședință principală sau secundară a gospodăriei;

alte bunuri și servicii oferite de angajatori salariaților în mod gratuit sau la preț redus, în cazul în care acestea reprezintă o componentă semnificativă a venitului la nivel național sau constituie o componentă semnificativă a venitului anumitor grupuri de gospodării.

Valoarea bunurilor și serviciilor oferite gratuit este calculată în funcție de valoarea de piață a acestora. Valoarea bunurilor și serviciilor oferite la un preț redus este calculată ca diferența dintre valoarea de piață și suma plătită de salariat.

Sunt excluse:

costul suportat de angajator pentru furnizarea oricăruia dintre aceste bunuri și servicii, în cazul în care acestea sunt necesare pentru a le permite salariaților să își desfășoare activitatea;

serviciile de cazare la locul de muncă, care nu pot fi utilizate de către gospodăriile din care fac parte salariații;

alocațiile plătite salariaților pentru achiziționarea de unelte, echipamente, îmbrăcăminte etc. necesare în mod exclusiv sau principal activității acestora;

mesele sau băuturile speciale necesare ca urmare a condițiilor de muncă excepționale;

toate bunurile sau serviciile oferite salariaților la locul de muncă sau necesare ca urmare a naturii activității acestora (de exemplu, un control medical necesar desfășurării unei anumite activități).

Venituri în natură din activități nesalariale

Venitul în natură din activități nesalariate include producția pentru consumul final propriu și anume bunurile și serviciile produse de gospodării care sunt reținute pentru consum de către membrii aceleiași gospodării.

Veniturile în natură din activități nesalariate nu includ chiria imputată.

Impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale

Impozitul pe venit se referă la impozite pe venit, profituri și câștiguri de capital. Acestea sunt evaluate în funcție de venitul efectiv sau presupus al persoanelor fizice, gospodăriilor sau unităților de impozitare. Sunt incluse impozitele evaluate în funcție de proprietățile deținute, terenuri sau bunuri imobile, în cazul în care acestea sunt utilizate ca bază pentru estimarea venitului proprietarilor. Ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare impozitele aferente pensiilor primite din planuri private individuale (altele decât cele reglementate de SESPROS).

Impozitele pe venit includ:

impozitele pe venitul individual, pe venitul gospodăriei sau pe venitul unității de impozitare (venit din angajare, din proprietăți, din activități antreprenoriale, din pensii etc.), inclusiv impozitele pe venit reținute la sursă de către angajatori (impozite proporționale cu venitul), alte impozite reținute la sursă și impozitele pe venitul proprietarilor întreprinderilor neconstituite în societăți, plătite în cursul perioadei de referință a venitului;

orice rambursare de impozit încasată în cursul perioadei de referință a venitului, aferentă impozitului plătit pe venitul încasat în cursul perioadei de referință a venitului sau în anii anteriori. Această valoare este luată în considerare ca o reducere a impozitelor plătite;

dobânzile percepute pe arieratele fiscale scadente și amenzile impuse de autoritățile fiscale.

Impozitele pe venit nu includ:

taxele plătite pentru drepturi de vânat, tir și pescuit.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).


ANEXA II

CARACTERISTICI TEHNICE ALE VARIABILELOR

Identificatorul variabilei

Denumirea variabilei

Codul modalității

Eticheta modalității

Unitatea raportoare

Perioada de referință

Subiect detaliat: INFORMAȚII PRIVIND COLECTAREA DE DATE

HA02

Anul (anii) anchetei

An(i)

Anul (anii) anchetei

Gospodărie

Curentă

HC04C

Data primului interviu al gospodăriei

ZZ/LL/AAAA

Data primului interviu al gospodăriei

Gospodărie

Curentă

MB03C

Data primului interviu al membrului gospodăriei

ZZ/LL/AAAA

Data primului interviu al membrului gospodăriei

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

HA06

Strat

1-9999999999998

Identificatorul stratului

Gospodărie

La momentul selecției

9999999999999

Nu se aplică

HA07

Unitate primară de eșantionare

1-9999999999998

Identificatorul unității secundare de eșantionare

Gospodărie

La momentul selecției

9999999999999

Nu se aplică

Subiect detaliat: IDENTIFICARE

HA04

Numărul de identificare al gospodăriei (fișier HH)

Numărul de identificare

Identificatorul gospodăriei

Gospodărie

Curentă

MA04

Numărul de identificare al gospodăriei (fișier membru gospodărie)

Numărul de identificare

Identificatorul gospodăriei

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

MA05

Numărul de identificare al membrului gospodăriei (fișier membru gospodărie)

Numărul de identificare

Numărul de identificare

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

HA13

Numărul de identificare al membrului gospodăriei care răspunde la chestionarul privind gospodăria

Numărul de identificare

Numărul de identificare al persoanei care răspunde la chestionarul privind gospodăria

Gospodărie

Curentă

Subiect detaliat: PONDERI

HA10

Ponderea finală

Pondere

Ponderea finală

Gospodărie

Curentă

Subiect detaliat: CARACTERISTICILE INTERVIULUI

HA11

Modul de intervievare utilizat (interviu în gospodărie)

1

Interviu personal cu utilizarea de chestionare pe hârtie (paper assisted personal interview – PAPI)

Gospodărie

Curentă

2

Interviu personal asistat de calculator (computer-assisted personal interview – CAPI)

3

Interviu telefonic asistat de calculator (computer-assisted telephone interview – CATI)

4

Interviu online asistat de calculator (computer-assisted web-interview – CAWI)

5

Mod inteligent

6

Altele

9

Nu se aplică

MA11

Modul de intervievare utilizat (interviu individual)

1

Interviu personal cu utilizarea de chestionare pe hârtie (paper assisted personal interview – PAPI)

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

2

Interviu personal asistat de calculator (computer-assisted personal interview – CAPI)

3

Interviu telefonic asistat de calculator (computer-assisted telephone interview – CATI)

4

Interviu online asistat de calculator (computer-assisted web-interview – CAWI)

5

Mod inteligent

6

Altele

9

Nu se aplică

HA12

Metoda de intervievare utilizată (jurnal)

1

Interviu personal cu utilizarea de chestionare pe hârtie (paper assisted personal interview – PAPI)

Gospodărie

Curentă

2

Interviu personal asistat de calculator (computer-assisted personal interview – CAPI)

3

Interviu telefonic asistat de calculator (computer-assisted telephone interview – CATI)

4

Interviu online asistat de calculator (computer-assisted web-interview – CAWI)

5

Mod inteligent

6

Altele

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: LOCALIZARE

 

MB012

Țara de reședință

Cod SCL GEO

Țara de reședință

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

HA08

Regiunea de reședință

NUTS (2 cifre)

Regiunea (2 cifre)

Gospodărie

Curentă

HA09

Gradul de urbanizare

1

Orașe

Gospodărie

Curentă

2

Orașe mici și suburbii

3

Zone rurale

Subiect detaliat: DEMOGRAFIE

MB02

Sexul membrului gospodăriei

1

Bărbat

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

2

Femeie

MB03

Vârsta (în ani împliniți) a membrului gospodăriei

Vârsta

Vârsta

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

Necompletat

Nu se indică

MB03A

Anul nașterii membrului gospodăriei

Anul

Anul nașterii

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Constantă

Necompletat

Nu se indică

MB03B

Sărbătorirea zilei de naștere a membrului gospodăriei la momentul interviului

1

Da

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

2

Nu

Necompletat

Nu se indică

MB04

Starea civilă a membrului gospodăriei

1

Nu a fost căsătorit(ă) niciodată și nu a fost niciodată într-un parteneriat înregistrat

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Căsătorit(ă) sau într-un parteneriat înregistrat

3

Văduv(ă) sau într-un parteneriat înregistrat încheiat cu decesul partenerului [nerecăsătorit(ă), nici într-un nou parteneriat înregistrat]

4

Divorțat(ă) sau într-un parteneriat înregistrat dizolvat legal [nerecăsătorit(ă), nici într-un nou parteneriat înregistrat]

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: CETĂȚENIE ȘI PROVENIENȚĂ DIN FAMILII DE MIGRANȚI

MB01

Țara de naștere

Cod SCL GEO

Țara de naștere

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Constantă

77

Născut(ă) în străinătate, dar țara de naștere este necunoscută

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

MB011

Țara cetățeniei principale

Cod SCL GEO

Țara cetățeniei principale

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

66

Apatrid

77

Cetățenie străină, dar țara necunoscută

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

MB01F

Țara de naștere a tatălui

Cod SCL GEO

Țara de naștere

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Constantă

77

Tatăl născut în străinătate, dar țara de naștere a tatălui nu este cunoscută

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

MB01M

Țara de naștere a mamei

Cod SCL GEO

Țara de naștere

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Constantă

77

Mama născută în străinătate, dar țara de naștere a mamei nu este cunoscută

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

Subiect detaliat: COMPONENȚA GOSPODĂRIEI

MBGRIDXX

Grila gospodăriei (1)

10

Partener(ă) (nivel scăzut)

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

11

Soț/soție/partener civil (nivel ridicat)/opțional

12

Partener(ă)/concubin(ă) (nivel ridicat)/opțional

20

Fiu/fiică (nivel scăzut)

21

Fiu/fiică natural(ă)/adoptat(ă) (nivel ridicat)/opțional

22

Fiu vitreg/fiică vitregă (nivel ridicat)/opțional

30

Ginere/noră (nivel scăzut sau nivel ridicat)

40

Nepot/nepoată (nivel scăzut sau nivel ridicat)

50

Părinte (nivel scăzut)

51

Părinte natural/adoptiv (nivel ridicat)/opțional

52

Părinte vitreg (nivel ridicat)/opțional

60

Socru/soacră (nivel scăzut sau nivel ridicat)

70

Bunic/bunică (nivel scăzut sau nivel ridicat)

80

Frate/soră (nivel scăzut)

81

Frate/soră natural(ă) (nivel ridicat)/opțional

82

Frate/soră vitreg(ă) (nivel ridicat)/opțional

90

Altă rudă (nivel scăzut sau nivel ridicat)

95

Altă persoană fără legături de rudenie (nivel scăzut sau nivel ridicat)

Necompletat

Nu se precizează (nivel scăzut sau nivel ridicat)

MB042

Parteneri care locuiesc în aceeași gospodărie

1

Persoană care locuiește cu un partener legal sau în fapt

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Persoană care nu locuiește cu un partener legal sau în fapt

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: DIZABILITATE ȘI MODULUL MINIM EUROPEAN PRIVIND SĂNĂTATEA

MH01

Autoevaluarea stării generale de sănătate

1

Foarte bună

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Bună

3

Medie (nici bună, nici rea)

4

Proastă

5

Foarte proastă

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

MH02

Probleme de sănătate de lungă durată

1

Da

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Nu

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

MH03

Limitarea activității din cauza unor probleme de sănătate

1

Grav limitată

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Limitată, dar nu grav

3

Deloc limitată

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: STATUTUL ACTIVITĂȚII PRINCIPALE (AUTODEFINIT)

ME01A

Statutul activității principale (autodefinit)

1

Angajat(ă)

Toți membrii actuali ai gospodăriei

Curentă

2

Șomer(ă)

3

Pensionar(ă)

4

În incapacitate de muncă din cauza unor probleme de sănătate de lungă durată

5

Elev(ă) sau student(ă)

6

Îndeplinește sarcini casnice

7

În serviciul militar sau civil obligatoriu

8

Altele

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: CARACTERISTICILE ELEMENTARE ALE LOCULUI DE MUNCĂ

ME0908

Ocupația la locul de muncă principal

ISCO-08

Codul ISCO cu 2 cifre

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

ME04

Activitatea economică a unității locale (locul de muncă principal)

Codul NACE

Codul NACE cu 2 cifre

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

ME02

Locul de muncă principal: cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă (autodefinit)

1

Loc de muncă cu normă întreagă

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Loc de muncă cu fracțiune de normă

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

ME12

Statutul profesional la locul de muncă principal

1

Lucrător independent, cu salariați

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Lucrător independent, fără salariați

3

Salariat(ă)

4

Lucrător familial neremunerat

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

ME13

Sectorul de activitate al membrului gospodăriei

1

Angajat(ă) în sectorul public

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Angajat(ă) în sectorul privat

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: NIVELUL DE INSTRUIRE ȘI STUDIILE URMATE

MC01

Cel mai înalt nivel de instruire

0

Fără educație formală sau sub ISCED 1

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

1

ISCED 1 Învățământ primar

2

ISCED 2 Învățământ secundar inferior

3

ISCED 3 Învățământ secundar superior

4

ISCED 4 Învățământ terțiar nonuniversitar

5

ISCED 5 Învățământ terțiar de scurtă durată

6

ISCED 6 Licență sau nivel echivalent

7

ISCED 7 Masterat sau nivel echivalent

8

ISCED 8 Doctorat sau nivel echivalent

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: COMPONENȚA GOSPODĂRIEI – DETALII SPECIFICE SUPLIMENTARE

HB05

Dimensiunea gospodăriei

1-99

Numărul total al membrilor gospodăriei

Gospodărie

Curentă

Necompletat

Nu se indică

HB075

Tipul de gospodărie

1

Gospodărie formată dintr-o singură persoană

Gospodărie

Curentă

2

Părinte singur cu cel puțin un copil cu vârsta sub 25 de ani

3

Părinte singur cu toți copiii cu vârste de 25 de ani sau mai mult

4

Cuplu fără copii

5

Cuplu cu cel puțin un copil cu vârsta sub 25 de ani

6

Cuplu cu toți copiii cu vârste de 25 de ani sau mai mult

8

Alt tip de gospodărie

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE LOCUINȚEI

HD01

Statutul de ocupare a locuinței gospodăriei

1

Proprietar fără împrumut ipotecar în curs

Gospodărie

Curentă

2

Proprietar cu împrumut ipotecar în curs

3

Chiriaș, chirie la prețul pieței

4

Chiriaș, chirie la preț redus

5

Chiriaș care nu plătește chirie

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

HD03

Tipul locuinței

1

Casă individuală

Gospodărie

Curentă

2

Casă duplex sau casă înșiruită

3

Apartament într-o clădire cu mai puțin de 10 locuințe

4

Apartament într-o clădire cu 10 locuințe sau mai mult

5

Alt tip de locuință

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

HD06

Numărul de camere disponibile pentru gospodărie

1-9,9

Număr de camere

Gospodărie

Curentă

10

10 sau mai multe camere

Necompletat

Nu se indică

99

Nu se aplică

Subiect detaliat: PARTICIPAREA LA ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE FORMALĂ (ÎN PREZENT)

MC02A

Participarea la formare și educație formale (cursant sau ucenic)

1

Da

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Nu

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

MC02B

Nivelul activității curente sau al celei mai recente activități de educație sau de formare formală

0

Fără educație formală sau sub ISCED 1

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

1

ISCED 1 Învățământ primar

2

ISCED 2 Învățământ secundar inferior

3

ISCED 3 Învățământ secundar superior

4

ISCED 4 Învățământ terțiar nonuniversitar

5

ISCED 5 Învățământ terțiar de scurtă durată

6

ISCED 6 Licență sau nivel echivalent

7

ISCED 7 Masterat sau nivel echivalent

8

ISCED 8 Doctorat sau nivel echivalent

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: DURATA CONTRACTULUI

ME03A

Permanența locului de muncă principal

1

Loc de muncă permanent cu contract scris

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Curentă

2

Loc de muncă permanent cu acord verbal

3

Contract scris pe durată determinată

4

Acord verbal pe durată determinată

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: VENITUL ANUAL TOTAL LA NIVELUL PERSOANELOR ȘI AL GOSPODĂRIILOR

MF099

Venitul net anual total din toate sursele, inclusiv din componentele nemonetare, al membrului gospodăriei (fișier membru)

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Toți membrii actuali ai gospodăriei în vârstă de 16 ani sau mai mult

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

HH099

Venitul net anual total din toate sursele, inclusiv din componentele nemonetare

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: PRINCIPALELE COMPONENTE ALE VENITULUI

HH011

Venitul lunar net curent al gospodăriei

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Gospodărie

Luna curentă

Necompletat

Nu se indică

HH095

Venit monetar anual net din toate sursele

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

HH012

Venituri în natură din activități salariale

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: VENITURI ÎN NATURĂ DIN ACTIVITĂȚI NESALARIALE

HH023

Venituri în natură din activități nesalariale

0-99999999999999

Venitul (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: CHIRIE IMPUTATĂ

HH032

Chirie imputată

0-99999999999999

Chiria imputată (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: PRINCIPALA SURSĂ DE VENIT

HI11

Principala sursă de venit

1

Salarii sau indemnizații

Gospodărie

Anul calendaristic curent

2

Venituri din activități independente

3

Venituri din proprietate

4

Pensii, prestații acordate în cadrul sistemului de pensii

5

Indemnizație de șomaj

6

Alte beneficii curente și alte venituri

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: ELEMENTE DE AVERE, INCLUSIV DREPTUL DE PROPRIETATE ASUPRA LOCUINȚEI

HW10

Valoarea reședinței principale

1-99999999999

Valoarea (în monedă națională)

Gospodărie

Curentă

Necompletat

Nu se indică

HW20

Economii (într-o lună tipică)

1

Gospodăria pune bani deoparte

Gospodărie

Curentă

2

Gospodăria trebuie să facă uz de economii

3

Gospodăria trebuie să împrumute bani

4

Gospodăria nici nu pune bani deoparte, nici nu trebuie să facă uz de economii sau să împrumute bani

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: IMPOZITE ȘI CONTRIBUȚII

HW30

Impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale

-99999999-99999999

Impozite (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: DATORII

HW40

Total de rambursat pentru ipoteca asupra reședinței principale

0-99999999999

Suma de rambursat (în moneda națională)

Gospodărie

Curentă

Necompletat

Nu se indică

HW50

Rambursarea lunară a principalului și a dobânzii pentru ipotecă

0-99999999,99

Principal ipotecar și rambursări ale dobânzii (în moneda națională)

Gospodărie

Curentă

Necompletat

Nu se indică

Subiect detaliat: ARIERATE

HW60

Arierate

1

Da

Gospodărie

Curentă

2

Nu

Necompletat

Nu se indică

9

Nu se aplică

Subiect detaliat: CONSUMUL DUPĂ CLASIFICAREA CONSUMULUI INDIVIDUAL PE DESTINAȚII (COICOP) (2)

HE01A

Alimente și băuturi nealcoolice

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE02A

Băuturi alcoolice, tutun și narcotice

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE03A

Îmbrăcăminte și încălțăminte

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE04A

Locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE05A

Mobilier, articole de menaj și întreținere curentă a locuinței

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE06A

Sănătate

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE07A

Transport

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE08A

Informații și comunicații

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE09A

Recreere, sport și cultură

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE10A

Servicii de învățământ

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE11A

Restaurante și servicii de cazare

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE12A

Servicii de asigurări și servicii financiare

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE13A

Îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Subiect detaliat: CONSUM PROPRIU

HE01B

Alimente și băuturi nealcoolice

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE02B

Băuturi alcoolice, tutun și narcotice

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE03B

Îmbrăcăminte și încălțăminte

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE04B

Locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE05B

Mobilier, articole de menaj și întreținere curentă a locuinței

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE06B

Sănătate

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE07B

Transport

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE08B

Informații și comunicații

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE09B

Recreere, sport și cultură

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE10B

Servicii de învățământ

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE11B

Restaurante și servicii de cazare

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE12B

Servicii de asigurări și servicii financiare

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HE13B

Îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii

0-99999999999999

Suma (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Subiect detaliat: CHELTUIELILE DE CONSUM TRANSFRONTALIERE DUPĂ CLASIFICAREA COICOP

HJ01

Alimente și băuturi nealcoolice

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ02

Băuturi alcoolice, tutun și narcotice

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ03

Îmbrăcăminte și încălțăminte

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ04

Locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ05

Mobilier, articole de menaj și întreținere curentă a locuinței

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ06

Sănătate

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ07

Transport

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ08

Informații și comunicații

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ09

Recreere, sport și cultură

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ10

Servicii de învățământ

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ11

Restaurante și servicii de cazare

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ12

Servicii de asigurări și servicii financiare

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HJ13

Îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii

0-99999999999999

Cheltuieli (în moneda națională)

Gospodărie

Anul calendaristic curent

Subiect detaliat: CANTITĂȚI (3) (opțional)

HQ01

Alimente și băuturi nealcoolice

0-9999999999999999,9

Suma

Gospodărie

Anul calendaristic curent

HQ02

Băuturi alcoolice, tutun și narcotice

0-9999999999999999,9

Suma

Gospodărie

Anul calendaristic curent


(1)  Pentru variabila Grila gospodăriei se furnizează codurile de modalitate 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 95, cel puțin la un nivel scăzut de detaliere. Nivelul ridicat de detaliere este opțional.

(2)  Consumul monetar după clasificarea consumului individual pe destinații se transmite la nivelul COICOP de 5 cifre

(3)  Cantitățile se transmit pentru grupele „Alimente și băuturi nealcoolice” și „Băuturi alcoolice, tutun și narcotice” la nivelul COICOP de 5 cifre.


ANEXA III

MODALITĂȚI DETALIATE ȘI CONȚINUTUL RAPOARTELOR DE CALITATE

1.

Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) un raport de calitate în conformitate cu normele stabilite la articolul 13 din Regulamentul (UE) 2019/1700 și în Regulamentul (UE) 2019/2180, specificând modalitățile detaliate și conținutul rapoartelor de calitate (1).

2.

Statele membre includ următoarele informații specifice în raportul de calitate privind domeniul consumului.

PREZENTARE STATISTICĂ

Descrierea datelor

Titlul anchetei la nivel național, anul anchetei, link către site-ul web al anchetei

Sisteme de clasificare

Lista versiunii clasificării utilizate în date și orice abateri de la standardele statistice europene sau de la standardele internaționale.

Concepte și definiții statistice, inclusiv perioada de referință

Lista conceptelor și a variabilelor care se abat de la definițiile standard, menționând conceptele naționale utilizate și orice diferențe între conceptele naționale și definițiile standard respective

Cheltuiala pentru consum se calculează ca fiind cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populației; se descrie orice abatere de la această definiție standard

Metoda de calcul a chiriei imputate (metoda stratificării/regresiei, specificând tipul de model/regresie utilizat și variabilele utilizate; metoda autoevaluării).

Metoda de calcul/imputare a venitului și a componentelor venitului, dacă este cazul

PRELUCRARE STATISTICĂ

Date-sursă

Descrierea sursei de date utilizate pentru construirea bazei de eșantionare (de exemplu, registrul populației, registrul gospodăriilor, registrul locuințelor, recensământul populației, o altă anchetă etc.), frecvența actualizării și anul ultimei actualizări a sursei de date, precum și metoda utilizată pentru obținerea sau crearea bazei de eșantionare. Se indică denumirea anchetei în cazul în care o altă anchetă a fost utilizată ca sursă de date.

În ceea ce privește planul de eșantionare:

În cazul în care unitatea finală de eșantionare este diferită de cea a gospodăriei private, aceasta se raportează.

Metode de realizare a planului de eșantionare (de exemplu, eșantionare aleatorie simplă; eșantionare sistematică; eșantionare stratificată; eșantionare pe grupuri, eșantionare în mai multe etape, combinație de planuri). În cazul în care statele membre utilizează eșantionarea stratificată, se raportează criteriile de stratificare și substratificare. În cazul în care statele membre utilizează eșantionarea în mai multe etape, se descriu diferitele etape și probabilitățile corespunzătoare (egale, inegale, proporționale cu dimensiunea). În cazul în care statele membre utilizează o combinație de planuri de eșantionare, se descriu planurile utilizate.

Dimensiunea eșantionului

Colectarea datelor

Descrierea metodelor utilizate pentru desfășurarea interviului (de exemplu, PAPI, CATI, CAPI, CASI, CAWI (2) și/sau alte surse, cum ar fi registre, alte anchete, modalități inteligente de colectare a datelor pe baza aplicațiilor mobile etc.). Se enumeră variabilele colectate pe baza altor surse.

Descrierea metodelor utilizate pentru compilarea jurnalului privind cheltuielile de consum (de exemplu, jurnal completat cu pix și creion, jurnal pe calculator, jurnal web, chitanțe de înregistrare a numerarului, scanare de chitanțe, carduri de fidelitate, date administrative, aplicații mobile și/sau alte surse de colectare a datelor într-un mod inteligent etc.)

Compilarea datelor

Ponderarea datelor pentru gospodărie: Fiecare etapă de ponderare trebuie descrisă separat: ponderea de eșantionare; ajustări ale ponderii pentru non-răspuns, ajustări ale ponderii la sursele externe de date (tehnici de calibrare utilizate, nivel și variabile utilizate pentru ajustare), orice alte ajustări ale ponderii [de exemplu, trunchiere, codificarea superioară (inferioară) a distribuției ponderii pentru a ajusta valorile aberante]; ponderi finale.

În cazul în care se utilizează imputarea, se enumeră toate variabilele imputate, se descrie procedura de imputare utilizată și se explică motivele imputării. Numărul de valori imputate ca procent din numărul total de observații se raportează pentru fiecare venit și pentru fiecare variabilă componentă a venitului, inclusiv pentru venitul în natură din activități nesalariate, atât la nivel de gospodărie, cât și la nivel personal.

PRECIZIE ȘI FIABILITATE

Eroare de eșantionare

Cerințele privind precizia se exprimă în erori standard pentru indicatorul „Procentajul gospodăriilor ale căror cheltuieli pentru categoriile legate de locuință, inclusiv apă, electricitate, gaz și alți combustibili, reprezintă mai mult de 50 % din totalul cheltuielilor” și sunt definite ca funcții continue ale estimării actuale și ale dimensiunii populației statistice într-o țară, astfel cum sunt definite în anexa II la Regulamentul (UE) 2019/1700 pentru domeniul consumului.

Pentru cheltuielile totale pentru consum (HE00) și pentru cheltuielile de consum la nivelul COICOP de 2 cifre (HE01-HE13), media, numărul total de observații și erorile standard se raportează la nivel național.

Țările descriu metodologia de calcul al estimărilor de precizie. În cazul în care cerințele privind precizia sunt îndeplinite prin combinarea microdatelor referitoare la cel mult trei ani consecutivi de observații, în conformitate cu punctul 8 din anexa II la Regulamentul (UE) 2019/1700, țările descriu metodele alternative relevante utilizate pentru estimarea și evaluarea preciziei.

Erori nelegate de eșantionare

Erori de măsurare

Se descriu diferitele surse de erori de măsurare care pot fi găsite în cadrul anchetei. Acestea includ:

descrierea și testarea chestionarului și a modelului jurnalului;

descrierea formării prin interviu [de exemplu, numărul de zile de formare, testarea competențelor înainte de începerea activității pe teren (rata de succes etc.)];

informații privind studiile de verificare a impactului intervievatorului, cum ar fi repetarea interviurilor, studii de verificare a înregistrărilor sau experimente pe eșantioane separate (dacă sunt disponibile) și rezultatele modelelor (dacă sunt disponibile).

Erori generate de non-răspuns

Non-răspunsuri pe unitate

Statele membre calculează ratele de non-răspuns al gospodăriilor după cum urmează:

Rata de non-răspuns din partea gospodăriilor (NRh) se va calcula după cum urmează:

NRh = [1 – (Ra * Rh)] * 100,

Unde:

Ra reprezintă rata de contactare a adreselor și este calculată ca numărul de adrese contactate cu succes, împărțit la numărul de adrese valabile selectate;

Rh reprezintă proporția de interviuri complete cu gospodăriile acceptate pentru baza de date și se calculează ca numărul de interviuri finalizate și acceptate pentru baza de date, împărțit la numărul de gospodării eligibile la adresele contactate.

Pentru statele membre în care se operează substituiri în caz de non-răspunsuri pe unitate, rata de non-răspuns se calculează înainte și după substituire.

Defalcări ale non-respondenților în funcție de caracteristici și de motivele non-răspunsurilor, în măsura în care sunt disponibile

Descrierea oricăror măsuri luate pentru corectarea non-răspunsurilor și evaluarea oricăror dificultăți pe care astfel de măsuri le-ar putea implica în mod indirect (de exemplu, calibrarea care implică ponderi ridicate și volatile)

În cazul în care se aplică substituiri controlate în cazuri de non-răspuns la nivel de unitate și în conformitate cu dispozițiile de la articolul 6 alineatele (4), (5) (6) și (7), se furnizează rate de substituire, precum și o descriere a metodei de selectare a substituirilor, principalele caracteristici ale unităților substituite în comparație cu unitățile originale, distribuția unităților substituite (originale) în funcție de numărul de încercări de contactare la adresă, acceptarea interviului/jurnalului gospodăriei și rezultatul obținut pe baza chestionarului/jurnalului gospodăriei.

Numărul de gospodării contactate cu succes înainte și după substituire

Numărul gospodăriilor respondente înainte și după substituire

Trebuie furnizate dimensiunea brută a eșantionului, numărul de unități eligibile și dimensiunea netă a eșantionului, inclusiv unitățile de substituire (dimensiunea eșantionului obținut)

Non-răspunsuri pe element

Pentru variabilele „grila gospodăriei”, „vârsta (în ani împliniți) a membrului gospodăriei”, „statutul activității principale (autodefinit)”, toate variabilele componente ale venitului și venitului, „principala sursă de venit”, „statutul de ocupare a locuinței gospodăriei”, se furnizează următoarele informații:

procentul de gospodării (pe variabilă colectată sau compilată la nivel de gospodărie) sau procentul de persoane (pe variabilă colectată sau compilată la nivel de persoană) care au primit o sumă pentru fiecare variabilă;

procentul de gospodării (pe variabilă colectată sau compilată la nivel de gospodărie) sau procentul de persoane (pe variabilă colectată sau compilată la nivel de persoană) cu valori lipsă (înainte de imputare) pentru fiecare variabilă colectată sau compilată la nivel de gospodărie/persoană. Variabilele construite/colectate din mai multe variabile componente în cazul cărora există o valoare lipsă înainte de imputare pentru cel puțin o componentă la nivel de gospodărie/persoană sunt tratate ca variabile cu valori lipsă înainte de imputare pentru gospodăria/persoana respectivă.

Erori de prelucrare

Informații care trebuie furnizate cu privire la eventualele erori de prelucrare și la impactul acestora asupra rezultatelor finale de colectare a datelor care rezultă din aplicarea defectuoasă a unor metode de punere în aplicare corect planificate. Se furnizează informații privind principalele erori detectate în procesul ulterior colectării datelor.

Descrierea verificărilor de calitate (de exemplu, controale privind introducerea datelor, controale privind codificarea etc.) și a procesului de editare a datelor (de exemplu, descrierea principalelor norme de editare a datelor privind variabilele cheltuielilor de consum și ale veniturilor).

Se descriu procedurile de imputare. Informații care trebuie furnizate cu privire la rata de imputare calculată ca pondere a observațiilor imputate (pentru fiecare variabilă) din numărul total de observații.

Revizuirea datelor – politică

Se furnizează informații cu privire la orice politică menită să asigure transparența datelor diseminate, prin intermediul căreia datele preliminare compilate sunt ulterior revizuite. În cazul în care datele sunt revizuite, acest lucru se raportează.

Revizuirea datelor – practică

Calendarul revizuirilor

Principalele motive ale revizuirilor și natura acestora (noi surse de date disponibile, noi metode etc.)

Impactul revizuirilor asupra indicatorilor

COERENȚĂ ȘI COMPARABILITATE

Coerență – între domenii

Coerență – statisticile UE referitoare la venit și la condițiile de viață (EU-SILC)

O comparație între următoarele variabile ale venitului și EU-SILC fie este pusă în aplicare la nivel național, fie este validată de țări pe baza calculelor efectuate de Eurostat: Pragul riscului de sărăcie (EUR), rata riscului de sărăcie (%), decalajul relativ al riscului de sărăcie, raportul dintre quintila superioară a veniturilor și cea inferioară S80/S20, coeficientul Gini.

Coerența – indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC)

O comparație a structurii cheltuielilor de consum la nivelul COICOP de 2 cifre fie este pusă în aplicare la nivel național, fie este validată de țări pe baza calculelor efectuate de Eurostat cu variabilele corespunzătoare din IAPC.

Coerență – conturi naționale

O comparație a structurii cheltuielilor de consum la nivelul COICOP de 2 cifre fie este pusă în aplicare la nivel național, fie este validată de țări pe baza calculelor efectuate de Eurostat cu variabilele corespunzătoare din conturi naționale.

Coerență – internă

Se raportează orice lipsă de coerență a setului de date ABF, împreună cu explicații pentru astfel de neconcordanțe.


(1)  JO L 330, 20.12.2019, p. 8.

(2)  PAPI – interviu individual tradițional cu utilizarea de chestionare pe hârtie; CATI – interviu telefonic asistat de calculator; CAPI – interviu personal asistat de calculator; CASI – interviu autocompletat pe calculator; CAWI – interviu online asistat de calculator.


Top