EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0850

Regulamentul (UE) 2022/850 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind un sistem informatizat pentru schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală (sistemul e-CODEX) și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1726 (Text cu relevanță pentru SEE)

PE/87/2021/REV/1

JO L 150, 1.6.2022, p. 1–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/850/oj

1.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 150/1


REGULAMENTUL (UE) 2022/850 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 30 mai 2022

privind un sistem informatizat pentru schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală (sistemul e-CODEX) și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1726

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 81 alineatul (2) și articolul 82 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Asigurarea unui acces efectiv la justiție pentru cetățeni și întreprinderi și facilitarea cooperării judiciare în materie civilă, inclusiv comercială, și în materie penală între statele membre se numără printre principalele obiective ale spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii, consacrat în partea a treia titlul V din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(2)

Accesul la sistemele de justiție este uneori îngreunat de o serie de aspecte, cum ar fi procedurile juridice formaliste și costisitoare, termenele procedurale lungi și costurile ridicate ale utilizării sistemelor judiciare.

(3)

Prin urmare, este important să se creeze canale adecvate pentru a se asigura că sistemele de justiție pot coopera în mod eficient prin mijloace digitale. Este esențial, așadar, să se instituie, la nivelul Uniunii, un sistem de tehnologie a informației care să permită un schimb electronic transfrontalier de date legate de cazuri care să fie rapid, direct, interoperabil, sustenabil, fiabil și securizat, respectând în toate situațiile dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Un astfel de sistem ar trebui să contribuie la îmbunătățirea accesului la justiție și a transparenței, permițându-le cetățenilor și întreprinderilor să facă schimb de documente și de probe în format digital cu autoritățile judiciare sau cu alte autorități competente, în situațiile stabilite de dreptul intern sau de dreptul Uniunii. Sistemul respectiv ar trebui să sporească încrederea cetățenilor în Uniune și încrederea reciprocă între autoritățile judiciare și alte autorități competente ale statelor membre.

(4)

Digitalizarea procedurilor în materie civilă și penală ar trebui să fie încurajată cu scopul de a consolida statul de drept și garanțiile referitoare la respectarea drepturilor fundamentale în Uniune, mai ales prin facilitarea accesului la justiție.

(5)

Prezentul regulament se referă la schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare transfrontaliere în materie civilă și penală. Cooperarea judiciară în materie civilă și penală și competențele respective ale autorităților judiciare sau ale altor autorități competente ar trebui înțelese în conformitate cu actele juridice ale Uniunii și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(6)

Au fost dezvoltate anterior instrumente pentru schimbul electronic transfrontalier de date legate de cazuri, fără a înlocui sistemele back-end existente stabilite în statele membre sau a impune modificări costisitoare ale acestora. Sistemul e-CODEX (Comunicare în cadrul e-justiției prin intermediul schimbului de date online) este principalul astfel de instrument dezvoltat până în prezent.

(7)

Sistemul e-CODEX este un instrument conceput special pentru a facilita schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală. În contextul digitalizării sporite a procedurilor în materie civilă și penală, scopul sistemului e-CODEX este de a îmbunătăți eficiența comunicării transfrontaliere dintre autoritățile competente și de a facilita accesul cetățenilor și al întreprinderilor la justiție. Până la predarea sistemului e-CODEX către Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), instituită prin Regulamentul (UE) 2018/1726 al Parlamentului European și al Consiliului (3), sistemul e-CODEX va fi gestionat de un consorțiu de state membre și de organizații cu finanțare din partea programelor Uniunii (denumit în continuare „entitatea care gestionează sistemul e-CODEX”).

(8)

Sistemul e-CODEX oferă o soluție interoperabilă pentru ca sectorul justiției să conecteze sistemele informatice ale autorităților naționale competente, cum ar fi sistemul judiciar sau alte organizații. Prin urmare, sistemul e-CODEX ar trebui considerat ca fiind soluția preferată pentru o rețea de comunicații interoperabilă, securizată și descentralizată între sistemele informatice naționale în domeniul cooperării judiciare transfrontaliere în materie civilă și penală.

(9)

În sensul prezentului regulament, schimbul electronic de date include orice conținut transmisibil în format electronic prin intermediul sistemului e-CODEX, cum ar fi înregistrări de text sau de sunet, vizuale sau audiovizuale, sub formă de date, fișiere sau metadate structurate sau nestructurate.

(10)

Prezentul regulament nu prevede utilizarea obligatorie a sistemului e-CODEX. În același timp, nicio dispoziție din prezentul regulament nu ar trebui să împiedice statele membre să dezvolte și să mențină cazuri de utilizare pilot.

(11)

Sistemul e-CODEX constă în două elemente software: un gateway pentru schimbul de mesaje cu alte gateway-uri și un conector, care oferă o serie de funcționalități legate de schimbul de mesaje între sistemele informatice naționale. În prezent, gateway-ul se bazează pe un modul al Mecanismului pentru interconectarea Europei întreținut de Comisie, denumit „eDelivery”, în timp ce gestionarea conectorului este asigurată de entitatea care gestionează sistemul e-CODEX. Conectorul oferă funcții precum verificarea semnăturilor electronice prin intermediul unei biblioteci de securitate și a confirmării de primire. În plus, entitatea care gestionează sistemul e-CODEX a elaborat scheme de date pentru formularele digitale care urmează să fie utilizate în procedurile civile și penale specifice pentru care a pilotat sistemul e-CODEX.

(12)

Având în vedere importanța sistemului e-CODEX pentru schimburile transfrontaliere în domeniul cooperării judiciare în Uniune, sistemul e-CODEX ar trebui instituit prin intermediul unui cadru juridic sustenabil al Uniunii care să stabilească normele privind funcționarea și dezvoltarea acestuia. Un astfel de cadru juridic ar trebui să asigure protecția drepturilor fundamentale, astfel cum se prevede în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special a celor consacrate în titlul VI și în speță la articolul 47 privind dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil. Cadrul juridic în cauză nu ar trebui în niciun caz să aducă atingere protecției drepturilor procedurale care sunt esențiale pentru protejarea acestor drepturi fundamentale. De asemenea, acesta ar trebui să definească și să încadreze în mod clar componentele sistemului e-CODEX pentru a garanta sustenabilitatea tehnică și securitatea acestuia. Sistemul e-CODEX ar trebui să stabilească componentele informatice ale unui punct de acces e-CODEX, care ar trebui să constea într-un gateway pentru comunicarea securizată cu alte gateway-uri identificate și un conector pentru înlesnirea schimbului de mesaje. Sistemul e-CODEX ar trebui, de asemenea, să includă standarde procedurale digitale pentru a înlesni utilizarea punctelor de acces e-CODEX pentru procedurile judiciare prevăzute de actele juridice ale Uniunii adoptate în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală și pentru a permite schimbul de informații între punctele de acces e-CODEX.

(13)

Având în vedere că interoperabilitatea semantică, reprezentând unul dintre nivelurile de interoperabilitate, ar trebui să fie un factor care contribuie la realizarea obiectivului prezentului regulament de a stabili o interacțiune standardizată și semnificativă între două sau mai multe părți, ar trebui să se acorde o atenție deosebită Vocabularului de bază al UE în domeniul e-justiției, care este o resursă pentru termenii și definițiile semantice reutilizabile la care se recurge pentru a asigura coerența datelor și calitatea datelor în timp și între cazurile de utilizare.

(14)

Întrucât este necesar să se asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului e-CODEX și guvernanța acestuia, cu respectarea, în același timp, a principiului independenței sistemului judiciar, ar trebui desemnată o entitate adecvată pentru gestionarea sistemului e-CODEX. Ar trebui asigurată independența sistemului judiciar, în contextul guvernanței sistemului e-CODEX în cadrul entității respective.

(15)

Cea mai adecvată entitate pentru gestionarea sistemului e-CODEX este o agenție, deoarece structura sa de guvernanță ar permite implicarea statelor membre în gestionarea sistemului e-CODEX prin participarea la consiliul de administrație al agenției, la Consiliul pentru gestionarea programului și la Grupul consultativ. eu-LISA dispune de experiență relevantă în gestionarea sistemelor informatice la scară largă. Prin urmare, eu-LISA ar trebui să fie însărcinată cu gestionarea sistemului e-CODEX. De asemenea, este necesar să se adapteze structura de guvernanță existentă a eu-LISA prin adaptarea responsabilităților Consiliului său de administrație și prin instituirea unui Grup consultativ e-CODEX. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/1726 ar trebui modificat în consecință. De asemenea, ar trebui instituit un Consiliu specific pentru gestionarea programului e-CODEX, ținându-se seama de echilibrul de gen. Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX ar trebui să ofere consultanță Consiliului de administrație al eu-LISA cu privire la stabilirea priorităților activităților, inclusiv cu privire la elaborarea de standarde procedurale digitale, noi funcționalități și noi versiuni de software.

(16)

În conformitate cu articolul 19 din Regulamentul (UE) 2018/1726, funcțiile Consiliului de administrație al eu-LISA constau, printre altele, în a se asigura că toate deciziile și acțiunile eu-LISA care afectează sistemele informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție respectă principiul independenței sistemului judiciar. Structura de guvernanță a eu-LISA și schema de finanțare garantează într-o și mai mare măsură respectarea acestui principiu. De asemenea, este important ca profesiile juridice, alți experți și alte părți interesate relevante să fie implicate în guvernanța sistemului e-CODEX prin intermediul Grupului consultativ e-CODEX și al Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX. Modalitățile și condițiile detaliate privind implicarea profesiilor juridice, a altor experți și a altor părți interesate relevante ar trebui să permită participarea și consultarea efectivă a acestora, și anume prin asigurarea faptului că feedbackul acestora este luat în considerare în mod corespunzător.

(17)

Având în vedere atribuțiile prioritare ale eu-LISA de a dezvolta și de a gestiona Sistemul de intrare/ieșire (EES), Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), sistemul centralizat pentru determinarea statelor membre care dețin informații privind condamnările resortisanților țărilor terțe și ale apatrizilor (ECRIS-TCN), Sistemul de informații Schengen (SIS) revizuit, Sistemul de informații privind vizele (VIS) și Eurodac, precum și atribuția strategică de instituire a unui cadru de interoperabilitate între sistemele de informații ale UE, eu-LISA ar trebui să preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX între 1 iulie 2023 și 31 decembrie 2023.

(18)

Corespondenții e-CODEX ar trebui să aibă dreptul să solicite și să primească asistență tehnică în temeiul prezentului regulament și ar trebui să sprijine funcționarea sistemului e-CODEX între statele membre. Cerințele privind nivelul serviciilor pentru activitățile care urmează să fie desfășurate de eu-LISA ar trebui să abordeze chestiunea numărului de corespondenți e-CODEX din statele membre și din cadrul Comisiei, proporțional cu numărul de puncte de acces e-CODEX autorizate de statele membre sau de Comisie și cu numărul de standarde procedurale digitale pe care le aplică.

(19)

Sistemul e-CODEX poate fi utilizat în contextul aspectelor transfrontaliere în materie civilă și penală. Ar trebui să fie posibilă utilizarea sistemului e-CODEX și a componentelor sistemului e-CODEX și în alte scopuri în afara domeniului de aplicare al cooperării judiciare în temeiul dreptului național sau al dreptului Uniunii, atât timp cât o astfel de utilizare nu afectează utilizarea sistemului e-CODEX. Prezentul regulament se aplică numai schimbului transfrontalier de date dintre sistemele conectate prin intermediul punctelor de acces e-CODEX autorizate, în conformitate cu standardele procedurale digitale corespunzătoare.

(20)

eu-LISA ar trebui să fie responsabilă pentru componentele sistemului e-CODEX, cu excepția gestionării gateway-ului, deoarece acesta este în prezent furnizat de către Comisie la nivel intersectorial, în cadrul eDelivery. eu-LISA ar trebui să preia de la entitatea care gestionează sistemul e-CODEX întreaga responsabilitate pentru gestionarea conectorului și pentru standardele procedurale digitale. Având în vedere că gateway-ul și conectorul sunt componente integrante ale sistemului e-CODEX, eu-LISA ar trebui să asigure compatibilitatea conectorului cu cea mai recentă versiune a gateway-ului. În acest scop, Comisia ar trebui să includă eu-LISA în activitatea pregătitoare realizată înainte ca eu-LISA să preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX și în organismul de guvernanță relevant al eDelivery din momentul intrării în vigoare a prezentului regulament.

(21)

În vederea asigurării unor condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Actele de punere în aplicare adoptate în acest cadru ar trebui să stabilească: specificațiile și standardele tehnice minime, inclusiv cele privind securitatea și metodele de verificare a integrității și a autenticității, care stau la baza componentelor sistemului e-CODEX; cerințele privind nivelul serviciilor pentru activitățile desfășurate de eu-LISA și alte specificații tehnice necesare pentru aceste activități, inclusiv numărul de corespondenți e-CODEX pentru punctele de acces e-CODEX autorizate, proporțional cu numărul de puncte de acces e-CODEX autorizate și cu numărul de standarde procedurale digitale pe care le aplică, precum și modalitățile specifice pentru predarea și preluarea sistemului e-CODEX. Actele de punere în aplicare ar trebui, de asemenea, să poată stabili standardele procedurale digitale pentru a înlesni utilizarea sistemului e-CODEX în cadrul procedurilor din domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală.

(22)

Conectorul ar trebui să poată accepta din punct de vedere tehnic toate tipurile de sigilii electronice și de semnături electronice, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Specificațiile și standardele tehnice minime stabilite de Comisie ar trebui să includă standarde de operare în materie de securitate în ceea ce privește conectorul. Cerințele de securitate pentru funcționarea conectorului ar trebui să țină seama de standardele pentru securitatea informațiilor și de actele juridice actuale ale Uniunii, cum ar fi Regulamentele (UE) nr. 910/2014, (UE) 2016/679 (6) și (UE) 2018/1725 (7) ale Parlamentului European și ale Consiliului și Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului (8).

(23)

Ar trebui stabilite responsabilitățile specifice ale eu-LISA în ceea ce privește gestionarea sistemului e-CODEX.

(24)

Atribuțiile eu-LISA ar trebui să includă adăugarea de noi funcționalități sistemului e-CODEX, dacă este necesar. O astfel de nouă funcționalitate ar trebui să fie o funcționalitate a conectorului care să permită extragerea datelor statistice relevante privind numărul de mesaje tehnice trimise și primite prin fiecare punct de acces e-CODEX autorizat.

(25)

La nivel național, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a autoriza autoritățile publice sau persoanele juridice, cum ar fi societăți private și organizații care reprezintă practicieni în domeniul dreptului, să opereze puncte de acces e-CODEX. Statele membre ar trebui să țină la zi o listă a acestor puncte de acces e-CODEX autorizate și să le notifice eu-LISA pentru a le permite acestora să interacționeze în contextul procedurilor relevante. Entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate la nivel național respectă cerințele și principiile privind protecția datelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679. La nivelul Uniunii, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a autoriza instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii să opereze puncte de acces e-CODEX. Comisia ar trebui să țină la zi o listă a acestor puncte de acces e-CODEX autorizate și să le notifice eu-LISA pentru a le permite acestora să interacționeze în contextul procedurilor relevante. Entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate la nivelul Uniunii respectă cerințele și principiile privind protecția datelor prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1725. În timp ce eu-LISA ar trebui să asigure gestionarea sistemului e-CODEX și având în vedere caracterul descentralizat al sistemului e-CODEX, responsabilitatea pentru înființarea și operarea punctelor de acces e-CODEX autorizate ar trebui să revină exclusiv entităților care operează punctele de acces e-CODEX autorizate relevante. O entitate care operează un punct de acces e-CODEX autorizat ar trebui să aibă răspunderea pentru orice daune cauzate de operarea respectivului punct de acces e-CODEX autorizat, în conformitate cu dreptul aplicabil. Statele membre și Comisia ar trebui să verifice că entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate dispun de echipamentele tehnice și de resursele umane necesare pentru a garanta că sistemul e-CODEX funcționează într-un mod adecvat și fiabil. În cazul în care entitățile respective nu dispun de echipamentele tehnice și de resursele umane necesare, punctul lor de acces e-CODEX autorizat ar trebui să își piardă autorizația.

(26)

Statele membre ar trebui să supravegheze punctele de acces e-CODEX autorizate pentru care sunt responsabile, în special atunci când acestea sunt operate de entități care nu sunt autorități publice. Statele membre ar trebui să se asigure că sunt instituite măsuri adecvate de securitate a datelor.

(27)

Statele membre ar trebui să informeze publicul larg cu privire la sistemul e-CODEX printr-o serie de canale de comunicare la scară largă, inclusiv site-uri web sau platforme de comunicare socială.

(28)

Fiecărui stat membru îi revine sarcina de a stabili standardele procedurale digitale pe care fiecare punct de acces e-CODEX pe care l-a autorizat are dreptul să le aplice; cu toate acestea, fiecare stat membru ar trebui să se asigure că toate standardele procedurale digitale adoptate prin intermediul unor acte de punere în aplicare în temeiul prezentului regulament se aplică pe teritoriul său.

(29)

Ar trebui instituit un mecanism de monitorizare a impactului instrumentelor care permit schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală din Uniune. Entitățile care operează punctele de acces e-CODEX autorizate ar trebui, prin urmare, să poată colecta și menține în mod sistematic date cuprinzătoare privind utilizarea sistemului e-CODEX. Acest lucru ar trebui nu doar să faciliteze activitatea statelor membre de colectare a datelor relevante și să asigure răspunderea reciprocă și transparența, ci și să faciliteze în mod semnificativ monitorizarea ex post de către Comisie a actelor juridice ale Uniunii adoptate în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală. Informațiile colectate ar trebui să cuprindă doar date agregate și nu ar trebui să constituie date cu caracter personal.

(30)

Atunci când furnizează asistență tehnică corespondenților e-CODEX în legătură cu sistemul e-CODEX, eu-LISA ar trebui să servească drept punct unic de contact, inclusiv în scopul funcționării gateway-ului.

(31)

eu-LISA ar trebui să mențină un nivel ridicat de securitate atunci când își îndeplinește atribuțiile. În momentul în care inițiază noi evoluții tehnice ale software-ului sau dezvoltă actualizări ale acestuia, eu-LISA ar trebui să pună în aplicare principiile securității de la stadiul conceperii, protecției datelor începând cu momentul conceperii și în mod implicit, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725. O entitate care operează un punct de acces e-CODEX autorizat ar trebui să își asume responsabilitatea pentru securitatea și protecția datelor transmise prin intermediul punctului său de acces e-CODEX autorizat.

(32)

Informațiile clasificate, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Acordul dintre statele membre ale Uniunii Europene, reunite în cadrul Consiliului, privind protecția informațiilor clasificate schimbate în interesul Uniunii Europene (9), nu ar trebui transmise prin sistemul e-CODEX, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite condițiile relevante prevăzute în respectivul acord, în alte acte juridice ale Uniunii și în dreptul intern.

(33)

Pentru ca eu-LISA să poată pregăti în mod adecvat preluarea sistemului e-CODEX, entitatea care gestionează sistemul e-CODEX ar trebui să transmită până la 31 decembrie 2022 un document de predare care să stabilească modalitățile detaliate de transfer al sistemului e-CODEX, inclusiv criteriile pentru un proces de predare reușit și pentru finalizarea cu succes a acestui proces, în conformitate cu actele de punere în aplicare adoptate de Comisie în temeiul prezentului regulament. Documentul de predare ar trebui să acopere componentele sistemului e-CODEX, inclusiv gateway-ul, conectorul și standardele procedurale digitale, precum și produsele software, documentația și alte active de asistență relevante. Comisia ar trebui să monitorizeze procesul de predare și de preluare pentru a asigura conformitatea acestuia cu actele de punere în aplicare adoptate în temeiul prezentului regulament și cu documentul de predare. Preluarea ar trebui să aibă loc numai după ce Comisia a declarat că procesul a fost finalizat cu succes, după consultarea entității care gestionează sistemul e-CODEX și eu-LISA. După depunerea documentului de predare și până la predarea cu succes a sistemului e-CODEX către eu-LISA, entitatea care gestionează sistemul e-CODEX nu ar trebui să efectueze modificări ale sistemului e-CODEX sau să furnizeze versiuni noi de software, în alt scop decât cel de a efectua mentenanța corectivă a sistemului e-CODEX.

(34)

Ca parte a predării sistemului e-CODEX către eu-LISA, ar trebui să se asigure că toate drepturile de proprietate intelectuală sau drepturile de utilizare legate de sistemul e-CODEX și de produsele software, documentația și alte active de asistență relevante sunt transferate către eu-LISA pentru a-i permite să își exercite responsabilitățile care îi revin în temeiul prezentului regulament. Cu toate acestea, în ceea ce privește principalele componente software ale sistemului e-CODEX, nu este necesar un transfer contractual, deoarece componentele software respective sunt cu sursă deschisă și acoperite de licența publică a Uniunii Europene.

(35)

Pentru a permite Comisiei să evalueze cu regularitate sistemul e-CODEX, eu-LISA ar trebui să prezinte Comisiei o dată la doi ani un raport cu privire la evoluția și funcționarea din punct de vedere tehnic a sistemului e-CODEX. Pentru a contribui la raportul respectiv, statele membre ar trebui să furnizeze eu-LISA informațiile relevante privind punctele de acces e-CODEX autorizate pentru sistemele conectate de pe teritoriul lor, iar Comisia ar trebui să furnizeze informații relevante privind punctele de acces e-CODEX autorizate operate de instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii.

(36)

Grupul consultativ e-CODEX ar trebui să furnizeze eu-LISA cunoștințele de specialitate necesare legate de sistemul e-CODEX, în special prin promovarea schimbului de experiență și de bune practici. Grupul consultativ e-CODEX ar trebui să aibă posibilitatea să fie implicat în elaborarea de noi standarde procedurale digitale, inclusiv cele lansate la inițiativa statelor membre.

(37)

Mandatul membrilor și al membrilor supleanți ai Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX ar trebui să poată fi reînnoit. Ar trebui să se acorde atenția cuvenită reprezentării diferitelor state membre în Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX, care trebuie încurajată ori de câte ori este posibil, astfel încât să se asigure în timp reprezentarea tuturor statelor membre în Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX.

(38)

În îndeplinirea atribuțiilor sale, Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX ar trebui să se asigure că toate măsurile luate de eu-LISA cu privire la sistemul e-CODEX, fie la nivel tehnic, de exemplu, măsuri în ceea ce privește infrastructura, gestionarea datelor și separarea datelor, fie la nivel organizațional, de exemplu, măsuri în ceea ce privește personalul-cheie și alte resurse umane, sunt conforme cu principiul independenței sistemului judiciar.

(39)

Pentru a permite Parlamentului European și Consiliului să evalueze succesul transferului sistemului e-CODEX și să verifice cât de bine funcționează sistemul e-CODEX în general, Comisia ar trebui să realizeze periodic evaluări globale ale sistemului e-CODEX. Comisia ar trebui să pregătească prima evaluare de acest tip la trei ani după ce eu-LISA preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX și, ulterior, o dată la patru ani.

(40)

Agenției eu-LISA ar trebui să i se pună la dispoziție resurse suficiente pentru a se garanta că aceasta este în măsură să își îndeplinească noile atribuții în mod adecvat, astfel cum se prevede în prezentul regulament. Resursele angajate pentru operarea sistemului e-CODEX în conformitate cu prezentul regulament nu ar trebui utilizate în niciun alt scop.

(41)

În ceea ce privește costurile suportate pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de prezentul regulament, nicio dispoziție din prezentul regulament nu ar trebui să împiedice statele membre să solicite finanțare din partea programelor de finanțare ale Uniunii pentru implementarea sistemului e-CODEX la nivel național.

(42)

În măsura în care dreptul intern permite acest lucru, nicio dispoziție din prezentul regulament nu împiedică transmiterea de informații către eu-LISA în mod automatizat, în special notificările prevăzute în prezentul regulament.

(43)

Prezentul regulament nu prevede niciun temei juridic specific pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament ar trebui să respecte normele aplicabile în materie de protecție a datelor. Regulamentul (UE) 2016/679 și Directivele 2002/58/CE (10) și (UE) 2016/680 ale Parlamentului European și ale Consiliului se aplică în cazul prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de entități care operează puncte de acces e-CODEX autorizate, care sunt stabilite pe teritoriul statelor membre în conformitate cu prezentul regulament.

(44)

Regulamentul (UE) 2018/1725 se aplică în cazul prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii în temeiul prezentului regulament.

(45)

Organizațiile internaționale sau organismele subordonate acestora, reglementate de dreptul internațional public, sau alte entități sau organisme relevante, care sunt înființate printr-un acord între două sau mai multe țări sau pe baza unui astfel de acord, ar trebui să fie în măsură să participe la sistemul e-CODEX ca părți interesate relevante după ce gestionarea sa operațională a fost încredințată eu-LISA. În acest scop și pentru a asigura funcționarea efectivă, standardizată și securizată a sistemului e-CODEX, eu-LISA ar trebui fie în măsură să încheie acorduri de lucru cu respectivele organizații, organisme și entități în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1726.

(46)

Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume de a institui un sistem e-CODEX la nivelul Uniunii și de a încredința eu-LISA gestionarea sistemului, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea sau efectele acțiunii, acestea pot fi realizate mai bine nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

(47)

Comisia ar trebui să examineze în ce măsură este fezabil să se permită țărilor terțe să participe la sistemul e-CODEX și, dacă este necesar, ar trebui să prezinte o propunere legislativă care să permită o astfel de participare și să stabilească norme și protocoale în acest sens.

(48)

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei anexat la TUE și la TFUE, Danemarca nu participă la adoptarea prezentului regulament, acesta nu este obligatoriu pentru respectivul stat membru și nu i se aplică.

(49)

În conformitate cu articolele 1 și 2 și cu articolul 4a alineatul (1) din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la TUE și la TFUE, și fără a aduce atingere articolului 4 din protocolul respectiv, Irlanda nu participă la adoptarea prezentului regulament, acesta nu este obligatoriu pentru statul membru respectiv și nu i se aplică.

(50)

Sediul eu-LISA a fost stabilit la Tallinn, în Estonia. Având în vedere natura și caracteristicile specifice ale sistemului e-CODEX, s-a considerat oportun ca dezvoltarea și gestionarea operațională a acestuia să aibă loc la Tallinn, în Estonia.

(51)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a emis un aviz la 26 ianuarie 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament stabilește cadrul juridic pentru sistemul e-CODEX.

(2)   Prezentul regulament stabilește norme privind:

(a)

definirea, componența, funcțiile și gestionarea sistemului e-CODEX;

(b)

responsabilitățile legate de sistemul e-CODEX ale Agenției Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA);

(c)

responsabilitățile Comisiei, ale statelor membre și ale entităților care operează punctele de acces e-CODEX autorizate;

(d)

cadrul juridic pentru securitatea sistemului e-CODEX.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament se aplică schimbului electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală prin intermediul sistemului e-CODEX, în conformitate cu actele juridice ale Uniunii adoptate în domeniul respectiv.

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„sistem e-CODEX” (Comunicare în cadrul e-justiției prin intermediul schimbului de date online) înseamnă un sistem descentralizat și interoperabil de comunicații transfrontaliere în scopul facilitării schimbului electronic de date, care include orice conținut transmisibil în format electronic, într-un mod rapid, securizat și fiabil în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală;

2.

„ punct de acces e-CODEX” înseamnă pachetele software instalate pe o infrastructură hardware care pot să transmită informații către alte puncte de acces e-CODEX și să primească informații de la acestea într-o manieră securizată și fiabilă;

3.

„punct de acces e-CODEX autorizat” înseamnă un punct de acces e-CODEX care a fost autorizat de către Comisie sau un stat membru și care a fost notificat eu-LISA în conformitate cu articolul 6 alineatul (4) sau cu articolul 8 alineatul (1) și care aplică cel puțin un standard procedural digital;

4.

„entitate care operează un punct de acces e-CODEX autorizat” înseamnă o autoritate publică națională sau o persoană juridică, autorizate în temeiul dreptului intern sau o instituție, un organ, un oficiu sau o agenție a Uniunii care operează un punct de acces e-CODEX autorizat;

5.

„corespondent e-CODEX” înseamnă o persoană fizică, desemnată de un stat membru sau de Comisie, care poate solicita și primi asistență tehnică, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (1) litera (f), din partea eu-LISA cu privire la toate componentele sistemului e-CODEX în conformitate cu articolul 7 alineatul (3);

6.

„sistem conectat” înseamnă un sistem informatic conectat la un punct de acces e-CODEX în scopul schimbului de date cu alte astfel de sisteme informatice;

7.

„platformă centrală de testare” înseamnă o componentă a sistemului e-CODEX, utilizată exclusiv pentru testare, care oferă un set de funcții ce pot fi utilizate de entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate pentru a verifica operarea corectă a punctelor lor de acces e-CODEX autorizate și utilizarea corectă a standardelor procedurale digitale în sistemele conectate asociate respectivelor puncte de acces e-CODEX autorizate;

8.

„model de procese operaționale” înseamnă o reprezentare grafică și textuală a unui model conceptual compus din mai multe activități sau sarcini conexe și structurate, împreună cu modelele de date relevante și ordinea în care trebuie desfășurate activitățile sau sarcinile, în vederea unei interacțiuni standardizate și semnificative între două sau mai multe părți;

9.

„standard procedural digital” înseamnă specificațiile tehnice pentru modelele de procese operaționale și pentru schemele de date, care stabilesc structura electronică a datelor transmise prin intermediul sistemului e-CODEX pe baza Vocabularului de bază al UE în domeniul e-justiției.

Articolul 4

Nediscriminarea și respectarea drepturilor fundamentale

Drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor persoanelor afectate de schimbul electronic de date prin intermediul sistemului e-CODEX, în special dreptul la acces efectiv la justiție, dreptul la un proces echitabil, principiul nediscriminării, dreptul la protecția datelor cu caracter personal și a vieții private, sunt pe deplin respectate în conformitate cu dreptul Uniunii.

CAPITOLUL 2

COMPONENȚĂ, FUNCȚII ȘI RESPONSABILITĂȚI ÎN RAPORT CU SISTEMUL E-CODEX

Articolul 5

Componența sistemului e-CODEX

(1)   Sistemul e-CODEX este alcătuit din:

(a)

un punct de acces e-CODEX;

(b)

standarde procedurale digitale; și

(c)

produsele software, documentația și alte active de asistență enumerate în anexă.

(2)   Punctele de acces e-CODEX sunt alcătuite din:

(a)

un gateway care constă într-un software, bazat pe un set comun de protocoale, care permite schimbul securizat de informații, în cadrul unei rețele de telecomunicații, cu alte gateway-uri utilizând același set comun de protocoale;

(b)

un conector care permite stabilirea de legături între sistemele conectate și gateway-ul menționat la litera (a) și care constă într-un software, bazat pe un set comun de protocoale deschise, care permite următoarele:

(i)

structurarea și înregistrarea de mesaje și stabilirea de legături între acestea;

(ii)

verificarea integrității și autenticității mesajelor;

(iii)

crearea de confirmări de primire cu marcaje temporale pentru mesajele transmise.

Articolul 6

Responsabilitățile Comisiei

(1)   Până la 31 decembrie 2022, Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare:

(a)

specificațiile și standardele tehnice minime, inclusiv cele privind securitatea și metodele de verificare a integrității și a autenticității, care stau la baza componentelor sistemului e-CODEX menționate la articolul 5;

(b)

cerințele privind nivelul serviciilor pentru activitățile care urmează să fie desfășurate de către eu-LISA menționate la articolul 7, precum și alte specificații tehnice necesare pentru aceste activități, inclusiv numărul de corespondenți e-CODEX;

(c)

modalitățile specifice ale procesului de predare și preluare menționat la articolul 10.

(2)   Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, standarde procedurale digitale, cu excepția cazului în care adoptarea unor standarde procedurale digitale este prevăzută în alte acte juridice ale Uniunii în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală.

(3)   Actele de punere în aplicare menționate la alineatele (1) și (2) din prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 19 alineatul (2).

(4)   Comisia ține la zi o listă a punctelor de acces e-CODEX autorizate care sunt operate de instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și a standardelor procedurale digitale pe care le aplică fiecare dintre respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate. Comisia notifică fără întârziere eu-LISA lista respectivă și orice modificare adusă acesteia.

(5)   Comisia desemnează un număr de corespondenți e-CODEX proporțional cu numărul de puncte de acces e-CODEX pe care le-a autorizat și cu numărul de standarde procedurale digitale pe care le aplică respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate. Numai corespondenții e-CODEX respectivi au dreptul să solicite și să primească asistența tehnică menționată la articolul 7 alineatul (1) litera (f) în ceea ce privește sistemul e-CODEX gestionat de instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, în conformitate cu condițiile prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul alineatului (1) litera (b) din prezentul articol. Comisia notifică eu-LISA o listă a corespondenților e-CODEX pe care i-a desemnat și orice modificare adusă acesteia.

Articolul 7

Responsabilitățile eu-LISA

(1)   eu-LISA este responsabilă de componentele sistemului e-CODEX menționate la articolul 5, cu excepția gateway-ului și, în special, de următoarele atribuții:

(a)

dezvoltarea, întreținerea, remedierea erorilor de software și actualizarea, inclusiv în ceea ce privește securitatea, a produselor software și a altor active și distribuirea acestora către entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate;

(b)

pregătirea, menținerea și actualizarea documentației referitoare la componentele sistemului e-CODEX, la produsele sale software și alte active de asistență și distribuirea documentației respective către entitățile care operează punctele de acces e-CODEX autorizate;

(c)

dezvoltarea, menținerea și actualizarea unui fișier de configurare care conține o listă exhaustivă a punctelor de acces e-CODEX autorizate, inclusiv standardele procedurale digitale pe care le aplică fiecare dintre respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate, și distribuirea acestuia către entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate;

(d)

efectuarea de modificări tehnice și adăugarea de noi funcționalități, publicate ca noi versiuni de software, la sistemul e-CODEX pentru a răspunde noilor cerințe, precum cele rezultate din actele de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (2), sau la cererea Grupului consultativ e-CODEX;

(e)

sprijinirea și coordonarea activităților de testare, inclusiv a conectivității, cu implicarea punctelor de acces e-CODEX autorizate;

(f)

acordarea de asistență tehnică corespondenților e-CODEX în legătură cu sistemul e-CODEX;

(g)

dezvoltarea, implementarea, menținerea și actualizarea standardelor procedurale digitale și distribuirea acestora către entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate;

(h)

publicarea pe site-ul său web a unei liste a punctelor de acces e-CODEX autorizate care i-au fost notificate, precum și a standardelor procedurale digitale pe care le aplică fiecare dintre respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate;

(i)

răspunsul la cererile de consiliere și asistență tehnică din partea serviciilor Comisiei în contextul pregătirii actelor de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (2);

(j)

analizarea necesității unor noi standarde procedurale digitale, precum și evaluarea și pregătirea acestora, inclusiv prin organizarea și facilitarea unor ateliere cu corespondenții e-CODEX;

(k)

dezvoltarea, întreținerea și actualizarea Vocabularului de bază al UE în domeniul e-justiției pe care se bazează standardele procedurale digitale;

(l)

dezvoltarea și distribuirea standardelor de operare în materie de securitate, astfel cum se prevede la articolul 11;

(m)

furnizarea de activități de formare, inclusiv tuturor părților interesate relevante, privind utilizarea tehnică a sistemului e-CODEX, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1726, inclusiv furnizarea de materiale de formare online.

(2)   eu-LISA are în responsabilitate următoarele atribuții suplimentare:

(a)

furnizarea, exploatarea și întreținerea, la sediile sale tehnice, a infrastructurii informatice hardware și software necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor sale;

(b)

furnizarea, operarea și întreținerea unei platforme centrale de testare, asigurând totodată integritatea și disponibilitatea restului sistemului e-CODEX;

(c)

informarea publicului larg cu privire la sistemul e-CODEX, printr-o serie de canale de comunicare la scară largă, inclusiv site-uri web sau platforme de comunicare socială;

(d)

pregătirea, actualizarea și distribuirea online a informațiilor fără caracter tehnic referitoare la sistemul e-CODEX și la activitățile desfășurate.

(3)   În sensul alineatului (1) litera (f), eu-LISA pune la dispoziție resurse la cerere, în timpul orelor de program, pentru a oferi corespondenților e-CODEX un punct de contact unic pentru asistență tehnică, inclusiv pentru gateway.

Articolul 8

Responsabilitățile statelor membre

(1)   Statele membre autorizează punctele de acces e-CODEX pentru sistemele conectate de pe teritoriul lor în conformitate cu dreptul intern și cu dreptul Uniunii aplicabile. Statele membre țin la zi o listă a respectivelor puncte de acces e-CODEX autorizate, precum și a standardelor procedurale digitale pe care le aplică fiecare punct de acces e-CODEX autorizat. Statele membre notifică fără întârziere eu-LISA lista respectivă și orice modificare adusă acesteia. Statele membre supraveghează punctele lor de acces e-CODEX autorizate, asigurându-se că sunt îndeplinite în permanență condițiile în care a fost acordată autorizația. Statele membre nu operează punctele lor de acces e-CODEX autorizate în țări terțe.

(2)   Fiecare stat membru desemnează un număr de corespondenți e-CODEX proporțional cu numărul de puncte de acces e-CODEX pe care le-a autorizat și cu numărul de standarde procedurale digitale pe care le aplică respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate. Numai corespondenții e-CODEX respectivi au dreptul să solicite și să primească asistența tehnică menționată la articolul 7 alineatul (1) litera (f), în conformitate cu condițiile prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (b). Fiecare stat membru notifică eu-LISA o listă a corespondenților e-CODEX pe care i-a desemnat și orice modificare adusă acesteia.

Articolul 9

Responsabilitățile entităților care operează puncte de acces e-CODEX autorizate

(1)   O entitate care operează un punct de acces e-CODEX autorizat este responsabilă de configurarea sigură și operarea acestuia în condiții de siguranță. Această responsabilitate include adaptările necesare ale conectorului menționat la articolul 5 alineatul (2) litera (b) pentru a-l face compatibil cu orice sistem conectat.

(2)   O entitate care operează un punct de acces e-CODEX autorizat furnizează statului membru care a autorizat punctul de acces e-CODEX datele statistice prevăzute la articolul 15 alineatul (1) și în actele juridice relevante ale Uniunii adoptate în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală.

(3)   Responsabilitatea pentru orice daună care rezultă din operarea unui punct de acces e-CODEX autorizat și a oricăror sisteme conectate revine, în temeiul dreptului aplicabil, entității care operează respectivul punct de acces e-CODEX autorizat.

Articolul 10

Predare și preluare

(1)   Entitatea care gestionează sistemul e-CODEX transmite eu-LISA, până la 31 decembrie 2022, un document comun de predare care specifică modalitățile detaliate de transfer al sistemului e-CODEX, inclusiv criteriile pentru un proces de predare reușit și finalizarea acestuia cu succes, precum și documentația aferentă, astfel cum se stabilește în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c). Documentul de predare include, de asemenea, dispoziții privind drepturile de proprietate intelectuală sau drepturile de utilizare legate de sistemul e-CODEX și de produsele software, documentația și alte active de asistență enumerate în anexă, care să permită eu-LISA să își exercite responsabilitățile în conformitate cu articolul 7.

(2)   În perioada de șase luni de la transmiterea documentului de predare menționat la alineatul (1) are loc un proces de predare și preluare între entitatea care gestionează sistemul e-CODEX și eu-LISA. Până la predare, entitatea care gestionează sistemul e-CODEX își păstrează întreaga responsabilitate pentru acesta și se asigură că nu se efectuează modificări ale sistemului e-CODEX și că nicio versiune nouă de software nu este furnizată în alt scop decât cel de a efectua mentenanța corectivă a sistemului e-CODEX.

(3)   Comisia monitorizează procesul de predare și preluare pentru a se asigura că modalitățile detaliate ale transferului sistemului e-CODEX sunt puse în aplicare în mod corect de către entitatea care gestionează sistemul e-CODEX și de către eu-LISA, pe baza criteriilor menționate la alineatul (1). Comisia informează Parlamentul European și Consiliul până la 31 iulie 2023 cu privire la procesul de predare și preluare.

(4)   eu-LISA preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX la data la care Comisia declară că procesul de predare și preluare a fost finalizat cu succes, între 1 iulie 2023 și 31 decembrie 2023, după consultarea entității care gestionează sistemul e-CODEX și eu-LISA.

Articolul 11

Securitate

(1)   După preluarea cu succes a sistemului e-CODEX, eu-LISA este responsabilă de menținerea unui nivel ridicat de securitate în îndeplinirea atribuțiilor sale, inclusiv în ceea ce privește securitatea infrastructurii informatice hardware și software menționate la articolul 7 alineatul (2). În special, eu-LISA instituie și menține un plan de securitate privind e-CODEX și se asigură că sistemul e-CODEX este operat în conformitate cu respectivul plan de securitate, ținând seama de clasificarea informațiilor prelucrate în sistemul e-CODEX și de normele eu-LISA de securitate a informațiilor. Planul de securitate prevede inspecții și audituri regulate în materie de securitate a sistemului e-CODEX, inclusiv evaluări ale securității software-ului, cu participarea entităților care operează puncte de acces e-CODEX autorizate.

(2)   Atunci când își exercită responsabilitățile, eu-LISA pune în aplicare principiile securității de la stadiul conceperii, protecției datelor începând cu momentul conceperii și protecției datelor în mod implicit.

(3)   Entităților care operează puncte de acces e-CODEX autorizate le revine responsabilitatea exclusivă pentru configurarea sigură și operarea lor în condiții de siguranță, inclusiv pentru securitatea datelor transmise prin intermediul acestora, ținând seama de standardele tehnice prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (a), precum și de normele și orientările în materie de securitate menționate la alineatul (6) din prezentul articol.

(4)   Entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate notifică, fără întârziere, orice incident de securitate către eu-LISA și, în cazul unor puncte de acces e-CODEX autorizate operate de o autoritate publică națională sau o persoană juridică, autorizate în temeiul dreptului intern, către statul membru care ține la zi lista pe care sunt incluse respectivele puncte de acces e-CODEX autorizate, sau către Comisie, în cazul unor puncte de acces e-CODEX autorizate operate de o instituție, un organ, un oficiu sau o agenție a Uniunii.

(5)   Atunci când eu-LISA detectează orice vulnerabilitate sau incident de securitate sau la primirea unei notificări privind un incident de securitate, astfel cum este prevăzut la alineatul (4), eu-LISA analizează incidentul de securitate și informează fără întârziere entitățile care operează punctele de acces e-CODEX autorizate afectate de acesta și Grupul consultativ e-CODEX.

(6)   eu-LISA elaborează norme și orientări în materie de securitate cu privire la punctele de acces e-CODEX autorizate. Entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate furnizează eu-LISA declarații care atestă respectarea normelor de securitate în ceea ce privește punctele de acces e-CODEX autorizate. Respectivele declarații sunt actualizate anual sau ori de câte ori este necesară o modificare.

Articolul 12

Grupul consultativ e-CODEX

(1)   Începând cu 1 ianuarie 2023, Grupul consultativ e-CODEX, instituit în temeiul articolului 27 alineatul (1) litera (dc) din Regulamentul (UE) 2018/1726, furnizează eu-LISA cunoștințele de specialitate necesare în ceea ce privește sistemul e-CODEX, în special în contextul pregătirii programului său anual de lucru și a raportului său anual de activitate. Grupul consultativ e-CODEX poate înființa subgrupuri, alcătuite din mai mulți dintre membrii săi, cu scopul de a examina aspecte specifice, inclusiv standarde procedurale digitale specifice.

(2)   Grupul consultativ e-CODEX, în special:

(a)

monitorizează stadiul implementării sistemului e-CODEX în statele membre;

(b)

analizează necesitatea unor noi standarde procedurale digitale și le evaluează și le pregătește;

(c)

promovează schimbul de cunoștințe;

(d)

monitorizează respectarea de către eu-LISA a cerințelor privind nivelul serviciului prevăzute în actul de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (b);

(e)

emite un aviz cu privire la versiunea de proiect a raportului menționat la articolul 16.

(3)   În timpul procesului de predare și preluare menționat la articolul 10, Grupul consultativ e-CODEX se reunește în mod regulat, cel puțin o dată la două luni, până la finalizarea cu succes a procesului de preluare și primire și, ulterior, cel puțin o dată la șase luni.

(4)   După fiecare reuniune, Grupul consultativ e-CODEX prezintă un raport Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX. Grupul consultativ e-CODEX furnizează cunoștințe de specialitate tehnice în sprijinul atribuțiilor care revin Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX.

(5)   Grupul consultativ e-CODEX implică în activitatea sa părți interesate și experți relevanți, inclusiv membri ai sistemului judiciar, practicieni din domeniul dreptului și organizații profesionale, care sunt vizate de sistemul e-CODEX, îl utilizează sau participă la acesta.

Articolul 13

Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX

(1)   Până la 1 ianuarie 2023, Consiliul de administrație al eu-LISA instituie un Consiliu pentru gestionarea programului e-CODEX cu caracter permanent.

Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX:

(a)

oferă consultanță Consiliului de administrație al eu-LISA cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a sistemului e-CODEX, în special în cursul procesului de predare și preluare menționat la articolul 10, în ceea ce privește stabilirea priorităților activităților și alte angajamente strategice;

(b)

asigură gestionarea adecvată a sistemului e-CODEX; și

(c)

monitorizează respectarea principiului independenței sistemului judiciar și încurajează luarea de măsuri preventive sau corective, dacă este necesar.

Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX nu dispune de un mandat pentru a-i reprezenta pe membrii Consiliului de administrație al eu-LISA.

(2)   Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX este alcătuit din zece membri, după cum urmează:

(a)

președintele Grupului consultativ e-CODEX menționat la articolul 12;

(b)

opt membri numiți de Consiliul de administrație al eu-LISA; și

(c)

un membru numit de Comisie.

Pentru fiecare membru al Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX există un membru supleant. Consiliul de administrație al eu-LISA se asigură că membrii Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX și membrii supleanți pe care îi numește dispun de experiența necesară, inclusiv în domeniul justiției, și cunoștințele de specialitate în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor lor.

(3)   Mandatul membrilor și al membrilor supleanți ai Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX are o durată de patru ani și poate fi reînnoit.

(4)   eu-LISA participă la lucrările Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX. În acest scop, un reprezentant al eu-LISA participă la reuniunile Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX, în scopul de a raporta cu privire la lucrările referitoare la sistemul e-CODEX, precum și la orice alte lucrări și activități conexe.

(5)   Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX se reunește cel puțin o dată la șase luni sau mai des, dacă este necesar. Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX prezintă Consiliului de administrație al eu-LISA rapoarte scrise, cu regularitate și cel puțin după fiecare reuniune, cu privire la statutul și progresele sistemului e-CODEX.

(6)   Consiliul pentru gestionarea programului e-CODEX își stabilește regulamentul de procedură, care include în special norme privind:

(a)

alegerea președintelui și a vicepreședintelui și durata mandatelor acestora;

(b)

locul reuniunilor;

(c)

pregătirea reuniunilor;

(d)

admiterea părților interesate și experților în cadrul reuniunilor, inclusiv a membrilor sistemului judiciar, practicienilor din domeniul dreptului și organizațiilor profesionale care sunt vizate de sistemul e-CODEX, îl utilizează sau participă la acesta;

(e)

planuri de comunicare care să asigure că membrii din cadrul Consiliului de administrație al eu-LISA care nu sunt membri ai Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX sunt informați pe deplin cu privire la lucrările Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX.

(7)   Articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1726 se aplică mutatis mutandis în ceea ce privește președintele și vicepreședintele Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX.

(8)   Toate cheltuielile de deplasare și de ședere suportate de membrii și de membrii supleanți ai Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX sunt rezonabile și proporționale și sunt plătite de eu-LISA în conformitate cu regulamentul său de procedură.

(9)   eu-LISA asigură secretariatul Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX.

Articolul 14

Independența sistemului judiciar

(1)   Atunci când își exercită responsabilitățile în temeiul prezentului regulament, toate entitățile respectă principiul independenței sistemului judiciar, ținând seama de principiul separării puterilor.

(2)   În acest scop, eu-LISA angajează resursele care îi sunt puse la dispoziție pentru întregul sistem e-CODEX pentru operarea acestuia în temeiul prezentului regulament și asigură implicarea reprezentanților justiției în gestionarea sistemului e-CODEX, în temeiul articolelor 12 și 13.

Articolul 15

Notificări

(1)   Până la data de 31 ianuarie a fiecărui an după preluarea cu succes de către eu-LISA a responsabilității pentru sistemul e-CODEX, statele membre notifică eu-LISA următoarele date statistice:

(a)

numărul de mesaje tehnice trimise și primite prin fiecare punct de acces e-CODEX autorizat pentru sistemele conectate de pe teritoriul lor, grupate în funcție de punctul de acces e-CODEX autorizat corespunzător și de standardul procedural digital, cu excepția cazului în care se aplică o procedură de notificare echivalentă în temeiul unui alt act juridic al Uniunii;

(b)

numărul și tipul de incidente întâlnite de entitățile care operează punctele de acces e-CODEX autorizate pentru sistemele conectate de pe teritoriul lor și care au un impact asupra securității sistemului e-CODEX, cu excepția cazului în care se aplică o procedură de notificare echivalentă în temeiul unui alt act juridic al Uniunii.

(2)   Până la data de 31 ianuarie a fiecărui an după preluarea cu succes de către eu-LISA a responsabilității pentru sistemul e-CODEX, Comisia notifică eu-LISA următoarele date statistice:

(a)

numărul de mesaje tehnice trimise și primite prin fiecare punct de acces e-CODEX autorizat operat de o instituție, un organ, un oficiu sau o agenție a Uniunii, grupate în funcție de punctul de acces e-CODEX autorizat corespunzător și de standardul procedural digital, cu excepția cazului în care se aplică o procedură de notificare echivalentă în temeiul unui alt act juridic al Uniunii;

(b)

numărul și tipul de incidente întâlnite de entitățile care operează punctele de acces e-CODEX autorizate, în cazul în care aceste entități sunt instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii, și care au un impact asupra securității sistemului e-CODEX, cu excepția cazului în care se aplică o procedură de notificare echivalentă în temeiul unui alt act juridic al Uniunii.

(3)   Notificările prevăzute la alineatele (1) și (2) din prezentul articol confirmă dacă listele punctelor de acces e-CODEX autorizate și standardele procedurale digitale menționate la articolul 6 alineatul (4) și articolul 8 alineatul (1) sunt actualizate.

Articolul 16

Monitorizare și raportare

(1)   La doi ani de la preluarea responsabilității asupra sistemului e-CODEX și, ulterior, la fiecare doi ani, eu-LISA prezintă Comisiei un raport privind funcționarea tehnică și utilizarea sistemului e-CODEX, inclusiv privind securitatea sistemului e-CODEX.

(2)   eu-LISA consolidează datele primite din partea Comisiei și a statelor membre în temeiul articolului 6 alineatul (4), al articolului 8 alineatul (1) și al articolului 15 și furnizează în cadrul raportului prevăzut la alineatul (1) din prezentul articol următorii indicatori:

(a)

lista și numărul de standarde procedurale digitale pentru care a fost utilizat sistemul e-CODEX în perioada de raportare;

(b)

numărul de puncte de acces e-CODEX autorizate pentru fiecare stat membru și pentru fiecare standard procedural digital;

(c)

numărul de mesaje tehnice trimise prin intermediul sistemului e-CODEX pentru fiecare standard procedural digital între fiecare dintre punctele de acces e-CODEX autorizate;

(d)

numărul și tipul de incidente care au un impact asupra securității sistemului e-CODEX și informațiile privind conformitatea cu planul de securitate privind e-CODEX.

(3)   La trei ani după ce eu-LISA preia responsabilitatea asupra sistemului e-CODEX și, ulterior, la fiecare patru ani, Comisia realizează o evaluare globală a sistemului e-CODEX. Această evaluare globală include o evaluare a aplicării prezentului regulament și o examinare a rezultatelor obținute în raport cu obiectivele urmărite și poate propune posibile acțiuni viitoare. Atunci când realizează evaluările sale, Comisia reexaminează, de asemenea, rolul Consiliului pentru gestionarea programului e-CODEX și menținerea acestuia, pe baza unor motive obiective, și, dacă este necesar, propune îmbunătățiri. Comisia transmite evaluarea globală Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 17

Cooperarea cu organizații internaționale

(1)   eu-LISA poate încheia acorduri de lucru cu organizații internaționale sau cu organisme subordonate acestora, reglementate de dreptul internațional public, sau cu alte entități sau organisme relevante, care sunt înființate printr-un acord între două sau mai multe țări sau pe baza unui astfel de acord, pentru a le permite să solicite și să primească asistență tehnică atunci când utilizează sistemul e-CODEX. Respectivele acorduri de lucru sunt încheiate în conformitate cu articolul 43 din Regulamentul (UE) 2018/1726.

(2)   Acordurile de lucru menționate la alineatul (1) din prezentul articol pot permite desemnarea unei persoane fizice pentru fiecare organizație, organism sau entitate internațională pentru a îndeplini rolul de corespondent, care are dreptul să solicite și să primească asistența tehnică menționată la articolul 7 alienatul (1) litera (f), în conformitate cu condițiile prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (b), cu condiția ca o astfel de asistență tehnică să nu afecteze costurile menționate la articolul 20 alineatul (1).

CAPITOLUL 3

DISPOZIȚII DE MODIFICARE

Articolul 18

Modificarea Regulamentului (UE) 2018/1726

Regulamentul (UE) 2018/1726 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 1 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat:

„(4a)   Agenția este responsabilă de dezvoltarea și gestionarea operațională, inclusiv de evoluțiile tehnice ale sistemului informatizat pentru schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală (denumit în continuare «sistemul e-CODEX»).”;

(b)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Agenția poate să primească responsabilitatea pentru pregătirea, dezvoltarea sau gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție, altele decât cele menționate la alineatele (3), (4) și (4a) din prezentul articol, inclusiv sistemele existente, numai dacă se prevede astfel în actele legislative ale Uniunii relevante care reglementează sistemele respective, pe baza articolelor 67-89 din TFUE, ținându-se seama, după caz, de evoluțiile înregistrate în cercetare, menționate la articolul 14 din prezentul regulament, și de rezultatele proiectelor-pilot și ale validărilor de concept menționate la articolul 15 din prezentul regulament.”

2.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 8b

Atribuții legate de sistemul e-CODEX

În ceea ce privește sistemul e-CODEX, agenția îndeplinește:

(a)

atribuțiile care i-au fost conferite prin Regulamentul (UE) 2022/850 al Parlamentului European și al Consiliului (*1);

(b)

atribuții legate de formarea privind utilizarea tehnică a sistemului e-CODEX, inclusiv furnizarea de materiale de formare online.

(*1)  Regulamentul (UE) 2022/850 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind un sistem informatizat pentru schimbul electronic transfrontalier de date în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și penală (sistemul e-CODEX) și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1726 (JO L 150, 31.5.2022, p.1).”"

3.

La articolul 14, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Agenția monitorizează evoluțiile din domeniul cercetării care sunt relevante pentru gestionarea operațională a SIS II, a VIS, a Eurodac, a EES, a ETIAS, a DubliNet, a ECRIS-TCN, a sistemului e-CODEX și a altor sisteme informatice la scară largă, după cum se menționează la articolul 1 alineatul (5).”

4.

La articolul 17 alineatul (3) se introduce următorul paragraf după al doilea paragraf:

„Atribuțiile legate de dezvoltarea și gestionarea operațională a sistemului e-CODEX menționate la articolul 1 alineatul (4a) și la articolul 8b sunt îndeplinite la Tallinn, în Estonia.”

5.

La articolul 19, alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (ff) se înlocuiește cu următorul text:

„(ff)

adoptă rapoarte privind funcționarea tehnică a următoarelor:

(i)

SIS, în temeiul articolului 60 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1861 al Parlamentului European și al Consiliului (*2) și al articolului 74 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2018/1862 al Parlamentului European și al Consiliului (*3);

(ii)

VIS, în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 767/2008 și al articolului 17 alineatul (3) din Decizia 2008/633/JAI;

(iii)

EES, în temeiul articolului 72 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/2226;

(iv)

ETIAS, în temeiul articolului 92 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(v)

ECRIS-TCN și aplicația de referință a ECRIS, în temeiul articolului 36 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2019/816;

(vi)

componentele de interoperabilitate, în temeiul articolului 78 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/817 și al articolului 74 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/818;

(vii)

sistemul e-CODEX în temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2022/850;

(*2)  Regulamentul (UE) 2018/1861 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 noiembrie 2018 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul verificărilor la frontiere, de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen și de modificare și abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 (JO L 312, 7.12.2018, p. 14)."

(*3)  Regulamentul (UE) 2018/1862 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 noiembrie 2018 privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală, de modificare și abrogare a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1986/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și a Deciziei 2010/261/UE a Comisiei (JO L 312, 7.12.2018, p. 56).”;"

(b)

litera (mm) se înlocuiește cu următorul text:

„(mm)

asigură publicarea anuală a următoarelor:

(i)

lista autorităților competente autorizate să consulte direct datele conținute în SIS în temeiul articolului 41 alineatul (8) din Regulamentul (UE) 2018/1861 și al articolului 56 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1862, împreună cu lista oficiilor sistemelor naționale ale SIS (N.SIS) și a birourilor SIRENE în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1861 și, respectiv, al articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1862;

(ii)

lista autorităților competente în temeiul articolului 65 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/2226;

(iii)

lista autorităților competente în temeiul articolului 87 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(iv)

lista autorităților centrale în temeiul articolului 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/816;

(v)

lista autorităților în temeiul articolului 71 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817 și al articolului 67 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/818;

(vi)

lista punctelor de acces e-CODEX autorizate în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (h) din Regulamentul (UE) 2022/850;”.

6.

La articolul 27 alineatul (1), se introduce următoarea literă:

„(dc)

Grupul consultativ e-CODEX;”.

CAPITOLUL 4

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 19

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de un comitet. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 20

Costuri

(1)   Costurile generate de îndeplinirea atribuțiilor menționate la articolul 7 sunt suportate din bugetul general al Uniunii.

(2)   Costurile aferente atribuțiilor menționate la articolul 8 și la articolul 9 sunt suportate de statele membre sau de entitățile care operează puncte de acces e-CODEX autorizate.

Articolul 21

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles, 30 mai 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

B. LE MAIRE


(1)  JO C 286, 16.7.2021, p. 82.

(2)  Poziția Parlamentului European din 24 martie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 12 aprilie 2022.

(3)  Regulamentul (UE) 2018/1726 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA) și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 și a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 (JO L 295, 21.11.2018, p. 99).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(6)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(8)  Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului (JO L 119, 4.5.2016, p. 89).

(9)  JO C 202, 8.7.2011, p. 13.

(10)  Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, p. 37).


ANEXĂ

PRODUSE SOFTWARE, DOCUMENTAȚIA ȘI ALTE ACTIVE CARE URMEAZĂ SĂ FIE PREDATE EU-LISA ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 10

1.

Platforma centrală de testare.

2.

Configuration Management Tool, care este un produs software utilizat pentru a sprijini îndeplinirea atribuției menționate la articolul 7 alineatul (1) litera (c).

3.

Metadata Workbench, care este un produs software utilizat pentru a sprijini îndeplinirea unor părți ale atribuțiilor menționate la articolul 7.

4.

Vocabularul de bază al UE în domeniul e-justiției, care este o resursă pentru termenii și definițiile semantice reutilizabile utilizate pentru a asigura coerența datelor și calitatea datelor în timp și între cazurile de utilizare.

5.

Documentația referitoare la arhitectură, care este documentația utilizată pentru a furniza părților interesate cunoștințe tehnice și informative cu privire la alegerea standardelor pe care trebuie să le respecte alte active ale sistemului e-CODEX.


Top