Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0144

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/144 al Comisiei din 2 februarie 2022 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Ceylon Cinnamon (IGP)]

    C/2022/488

    JO L 24, 3.2.2022, p. 3–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/144/oj

    3.2.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 24/3


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/144 AL COMISIEI

    din 2 februarie 2022

    de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Ceylon Cinnamon (IGP)]

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 52 alineatul (3) litera (b),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea depusă de Sri Lanka pentru înregistrarea denumirii „Ceylon Cinnamon” ca indicație geografică protejată (IGP) a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (2).

    (2)

    La 3 septembrie 2020, Comisia a primit un act de opoziție și declarația de opoziție motivată aferentă din partea Germaniei. La 16 septembrie 2020, Comisia a transmis Republicii Sri Lanka actul de opoziție trimis de Germania.

    (3)

    Comisia a examinat declarația de opoziție motivată, primită la 3 septembrie 2020, transmisă de Germania și a considerat că este admisibilă.

    (4)

    Printr-o scrisoare din data de 22 septembrie 2020, Comisia a invitat părțile interesate să inițieze consultările corespunzătoare pentru a încerca să ajungă la un acord în conformitate cu procedurile lor interne.

    (5)

    La 14 decembrie 2020, la cererea Republicii Sri Lanka, Comisia a prelungit termenul de consultare cu încă trei luni.

    (6)

    Consultarea dintre Sri Lanka și Germania s-a încheiat la 28 decembrie 2020, fără a se ajunge la un acord. Prin urmare, Comisia trebuie să ia o decizie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 57 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    (7)

    Motivul opoziției Germaniei constă în faptul că denumirea „Ceylon Cinnamon” prezentată în vederea înregistrării corespunde traducerii germane „Ceylon-Zimt” (Scorțișoară din Ceylon, care este fostul nume al Republicii Sri Lanka) și este în conflict cu denumirea botanică Cinnamomum ceylanicum, aceasta fiind planta din care se obține scorțișoara. „Principiile directoare ale Codului alimentar german pentru condimente și alte ingrediente de asezonat” definesc „Ceylon cinnamon” ca scoarța uscată a arborelui Cinnamomum ceylanicum.

    (8)

    Potrivit declarației de opoziție, Cinnamomum ceylanicum a fost cultivat inițial în Ceylon, care este fostul nume al Republicii Sri Lanka. Însă, în ultimele decenii, Cinnamomum ceylanicum a fost cultivat și în alte țări tropicale, dincolo de aria geografică inițială. Alți furnizori principali sunt Seychelles, Madagascar și China, precum și, într-o mai mică măsură, India, Vietnam, Indonezia, Jamaica, Martinica, Guyana Franceză și Brazilia. O mare parte din scorțișoara disponibilă pe piață, obținută din planta Cinnamomum ceylanicum, nu provine din Sri Lanka.

    (9)

    În momentul înregistrării denumirii „Ceylon Cinnamon” ca IGP, Germania a considerat că protecția se va aplica și traducerilor, ca evocare a denumirii respective, conform articolului 13 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și că nu ar mai trebui să existe nicio trimitere la termenul „Ceylon” în denumirea acestor produse. Prin urmare, înregistrarea denumirii „Ceylon Cinnamon” ca IGP ar periclita existența denumirii „Ceylon Zimt” și existența unor produse care se află legal pe piața germană de cel puțin cinci ani înainte de data publicării cererii de înregistrare a denumirii „Ceylon Cinnamon”.

    (10)

    În concluzie, în opinia părții care a formulat opoziția, înregistrarea denumirii „Ceylon Cinnamon” ar proteja în mod nejustificat, ca indicație geografică, denumirea unei plante, a cărei utilizare nu trebuie restricționată. În plus, în urma acestei înregistrări, o parte semnificativă a mărfurilor disponibile pe piață ar trebui redenumită, deoarece nu ar mai fi permisă utilizarea denumirii lor consacrate, bine-cunoscute consumatorilor, inclusiv trimiterea la specia de plantă Cinnamomum ceylanicum.

    (11)

    Solicitantul a afirmat că, în opinia sa, nu există niciun conflict între denumirea „Ceylon cinnamon” și denumirea plantei, deoarece denumirea botanică acceptată la nivel internațional a plantei din care se obține „Ceylon cinnamon” nu este Cinnamomum ceylanicum, astfel cum afirmă semnatarul opoziției, ci Cinnamomum verum. Cinnamomum zeylanicum sau Cinnamomum ceylanicum sunt considerate sinonime pentru Cinnamonum verum. Așadar, denumirea produsului, „Ceylon Cinnamon”, nu intră în conflict cu denumirea plantei din care este obținut produsul. În plus, solicitantul a subliniat că denumirea care trebuie protejată nu este denumirea unei plante și că denumirea zeylanicum sau ceylanicum provine din denumirea istorică „Ceylon”.

    (12)

    Comisia a evaluat argumentele prezentate în declarațiile de opoziție motivate și informațiile primite cu privire la consultările dintre părțile interesate.

    (13)

    Denumirea „Ceylon Cinnamon” se referă la un produs care are calități și caracteristici distinctive, în special în ceea ce privește caracterul său organoleptic puternic. De asemenea, denumirea se bucură de o reputație solidă. Prin urmare, aceasta îndeplinește cerința de înregistrare ca indicație geografică protejată.

    (14)

    În baza de date a Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP), termenul „Ceylan”, care corespunde speciei cu denumirea latină Cinnamomum verum J. Presl., este înregistrat în Mexic. În baza de date a soiurilor sunt înregistrate mai multe mărci și denumiri care includ termenul „Ceylon” sau termenul „Cinnamon”, dar niciuna dintre acestea nu se referă la specia Cinnamomum ceylanicum.

    (15)

    „Principiile directoare ale Codului alimentar german pentru condimente și alte ingrediente de asezonat” au o forță probantă și juridică limitată într-un conflict între o denumire a unui soi de plantă și o denumire care urmează să fie înregistrată în Registrul UE al denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.

    (16)

    Produsul la care se referă denumirea a cărei înregistrare a fost solicitată provine din Sri Lanka, al cărei nume anterior, Ceylon, continuă să fie cunoscut și în prezent publicului larg. Prin urmare, denumirea „Ceylon Cinnamon” nu poate, în sine, să inducă în eroare consumatorii cu privire la originea produsului. În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, condițiile conflictului dintre denumiri și riscul de inducere în eroare a consumatorilor sunt legate între ele. Având în vedere cele de mai sus, înregistrarea denumirii „Ceylon Cinnamon” ca indicație geografică protejată (IGP) nu poate încălca această dispoziție.

    (17)

    În plus, Comisia consideră că înregistrarea denumirii „Ceylon Cinnamon” ca indicație geografică protejată nu ar împiedica utilizarea pe etichetă a denumirii botanice Cinnamomum zeylanicum sau Cinnamomum ceylanicum sau a altor sinonime ale denumirii botanice pentru produsele care conțin scorțișoară obținută din plantele care au aceste denumiri botanice și care sunt cultivate în afara ariei geografice, dacă sunt îndeplinite condițiile enumerate la articolul 42 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și, în plus, cu condiția ca pe etichetă să figureze în mod clar indicarea țării de origine și să nu fie inclusă nicio aluzie la Sri Lanka. În plus, acest lucru va garanta informarea corectă a consumatorilor, în comparație cu produsul comercializat cu IGP înregistrată.

    (18)

    Prin urmare, denumirea „Ceylon Cinnamon” (IGP) trebuie înregistrată în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate,

    (19)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru politica în domeniul calității produselor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Se înregistrează denumirea „Ceylon Cinnamon” (IGP).

    Denumirea menționată la primul paragraf se referă la un produs din clasa 1.8 „Alte produse enumerate în anexa I la tratat (condimente etc.)” și din clasa 2.10 „Uleiuri esențiale” din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei (3).

    Articolul 2

    În cazul în care, în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, termenii Cinnamomum zeylanicum sau Cinnamomum ceylanicum sau alte sinonime ale denumirilor botanice sunt utilizați pe etichetă cu referire la soiul de plantă din care se obține scorțișoara, se indică, de asemenea, țara de origine din afara Republicii Sri Lanka, în același câmp vizual, cu caractere care să nu aibă o dimensiune mai mică decât cele ale denumirii.

    În astfel de cazuri, este interzisă utilizarea, pe etichete, a drapelelor, a emblemelor, a semnelor sau a oricăror alte reprezentări grafice susceptibile să inducă în eroare consumatorii, în special cu privire la caracteristicile, originea sau proveniența produsului.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 2 februarie 2022.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

    (2)  JO C 208, 22.6.2020, p. 19.

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 179, 19.6.2014, p. 36).


    Top