Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0101

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/101 a Comisiei din 24 ianuarie 2022 privind un proiect de decret al Regatului Țărilor de Jos privind băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică notificat în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului [notificată cu numărul C(2022) 313] (Numai textul în limba neerlandeză este autentic) (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/313

    JO L 17, 26.1.2022, p. 56–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/101/oj

    26.1.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 17/56


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/101 A COMISIEI

    din 24 ianuarie 2022

    privind un proiect de decret al Regatului Țărilor de Jos privind băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică notificat în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului

    [notificată cu numărul C(2022) 313]

    (Numai textul în limba neerlandeză este autentic)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (1), în special articolul 11 alineatul (2) litera (b) și articolul 12,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare prevede, în absența unei dispoziții comunitare, notificarea și evaluarea noilor dispoziții naționale privind, printre altele, interzicerea sau restricționarea utilizării anumitor alte substanțe la fabricarea produselor alimentare specificate.

    (2)

    În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 coroborat cu articolul 11 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, autoritățile neerlandeze au notificat Comisiei, la 28 iulie 2020, un proiect de decret care conține norme privind alimentele pe bază de proteine din lapte de vacă sau de capră, la care s-au adăugat cel puțin una sau mai multe vitamine, minerale sau alte substanțe, și care sunt destinate a fi utilizate ca băuturi pentru copiii de vârstă mică cu vârste cuprinse între un an și trei ani (Decret al Legii privind produsele de bază referitor la băuturile și laptele pentru copiii de vârstă mică).

    (3)

    Articolul 1 din proiectul de decret stabilește o definiție pentru „băutură pentru copiii de vârstă mică” și pentru „lapte pentru copiii de vârstă mică”.

    (4)

    Articolele 3 și 4 din proiectul de decret stabilesc cerințe privind compoziția „băuturii pentru copiii de vârstă mică” și a „laptelui pentru copiii de vârstă mică”, inclusiv restricții privind utilizarea anumitor alte substanțe în sensul articolului 2 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006.

    (5)

    În special, articolul 3 din proiectul de decret prevede cerințe minime privind compoziția proteinelor, lipidelor și glucidelor, astfel cum sunt prevăzute în anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei (2).

    (6)

    În plus, articolul 4 din proiectul de decret prevede că, în ceea ce privește anumite alte substanțe, se aplică cerințele privind compoziția prevăzute în anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2016/127.

    (7)

    Autoritățile neerlandeze consideră că proiectul de măsură este justificat din motive de protecție a sănătății umane. Mai precis, autoritățile neerlandeze susțin că, pentru a se asigura că copiii de vârstă mică consumă cantități sigure de „alte substanțe”, „laptele pentru copiii de vârstă mică” și „băuturile pentru copiii de vârstă mică” ar trebui să respecte aceleași cerințe privind compoziția „altor substanțe” ca și cele prevăzute în legislația armonizată pentru formulele de continuare.

    (8)

    În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3), care impunea Comisiei să analizeze dacă sunt necesare dispoziții specifice pentru băuturile pe bază de lapte și produsele similare destinate copiilor de vârstă mică, Comisia a adoptat un raport la 31 martie 2016 (4). Prezentul raport a concluzionat că nu sunt necesare dispoziții specifice pentru această categorie de alimente, deoarece aplicarea corectă și completă a cadrului general al legislației Uniunii Europene în domeniul alimentar poate reglementa în mod adecvat compoziția băuturilor pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică și comunicarea caracteristicilor acestor produse. Aceste concluzii s-au bazat pe avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) emis în 2013 cu privire la formulele pentru copiii de vârstă mică (5), în care a remarcat că aceste produse „nu au un rol unic” și că „nu pot fi considerate drept o necesitate pentru a satisface cerințele nutriționale ale copiilor de vârstă mică” în comparație cu alte alimente care pot fi incluse în alimentația lor normală.

    (9)

    Prin urmare, începând cu 20 iulie 2016, băuturile pe bază de lapte destinate copiilor de vârstă mică sunt considerate alimente normale și sunt reglementate exclusiv de normele orizontale ale legislației Uniunii Europene în domeniul alimentar.

    (10)

    În cazul în care un stat membru creează un obstacol în calea schimburilor comerciale, acest lucru nu ar trebui să aducă atingere articolelor 34 și 36 din tratat și ar trebui să fie adecvat și proporțional cu obiectivul justificabil care trebuie atins. În ceea ce privește proporționalitatea, măsura nu ar trebui să depășească ceea ce este necesar pentru a proteja în mod eficace obiectivul justificabil.

    (11)

    Autoritățile neerlandeze nu furnizează nicio dovadă științifică în sprijinul argumentului lor potrivit căruia ar trebui adoptate norme suplimentare la nivel național și nu demonstrează și nu justifică niciun risc pentru sănătatea umană care ar apărea în cazul în care „băuturile pentru copiii de vârstă mică” și „laptele pentru copiii de vârstă mică” nu ar respecta astfel de cerințe privind compoziția. În schimb, ele explică faptul că Consiliul pentru Sănătate din Țările de Jos desfășoară în prezent cercetări privind standardele alimentare, precum și privind alimentația copiilor cu vârste cuprinse între nou-născuți și doi ani și că, pe baza acestor rezultate și recomandări, se poate avea în vedere adaptarea proiectului de decret.

    (12)

    În plus, autoritățile neerlandeze nu au furnizat dovezi științifice care să pună sub semnul întrebării avizul științific furnizat de autoritate în 2013 (6) și pe care Comisia și-a bazat concluziile în raportul său adoptat în 2016. Concluziile Raportului Comisiei din 2016 privind băuturile pe bază de lapte și produsele similare destinate copiilor de vârstă mică au constatat că nu sunt necesare dispoziții specifice pentru cerințele privind compoziția, cum ar fi cele conținute în proiectul notificat pentru alimentele consumate de copiii de vârstă mică.

    (13)

    Prin urmare, autoritățile neerlandeze nu furnizează nicio justificare științifică care să justifice necesitatea de a stabili cerințe specifice privind compoziția în ceea ce privește „alte substanțe” pentru produsele comercializate ca „băuturi pentru copiii de vârstă mică” și „lapte pentru copiii de vârstă mică”.

    (14)

    În conformitate cu dispozițiile articolului 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, Comisia a consultat, la 5 octombrie 2020, Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

    (15)

    Având în vedere aceste observații, Comisia a emis, la 27 ianuarie 2021, un aviz negativ în temeiul articolului 12 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 cu privire la proiectul notificat, în special cu privire la articolele 3 și 4, și trebuie să inițieze procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

    (16)

    Prin urmare, autorităților neerlandeze ar trebui să li se solicite să nu adopte articolele 3 și 4 din proiectul de decret în cauză, deoarece, pe baza observațiilor de mai sus, nu au furnizat justificările necesare pentru adoptarea lor, iar articolele respective au făcut obiectul avizului negativ al Comisiei din 27 ianuarie 2021.

    (17)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articol unic

    Pe baza observațiilor formulate de Comisie în avizul său negativ și în prezenta decizie, Regatul Țărilor de Jos nu adoptă articolele 3 și 4 din proiectul de decret al Legii privind produsele de bază referitor la băuturile pentru copiii de vârstă mică și laptele pentru copiii de vârstă mică, pe care l-a notificat Comisiei în temeiul articolului 11 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 și care a făcut obiectul unui aviz negativ al Comisiei notificat autorităților neerlandeze la 27 ianuarie 2021.

    Prezenta decizie se adresează Regatului Țărilor de Jos.

    Adoptată la Bruxelles, 24 ianuarie 2022.

    Pentru Comisie

    Stella KYRIAKIDES

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 404, 30.12.2006, p. 26.

    (2)  Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei din 25 septembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele specifice privind compoziția și informarea pentru formulele de început și formulele de continuare și în ceea ce privește cerințele privind informațiile privitoare la alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică (JO L 25, 2.2.2016, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).

    (4)  Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind formulele pentru copiii de vârstă mică [COM(2016) 169 final].

    (5)  Grupul EFSA pentru produse dietetice, nutriție și alergii, 2013, „Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union” (Aviz științific privind cerințele nutriționale și aportul alimentar ale sugarilor și copiilor de vârstă mică în Uniunea Europeană), EFSA Journal 2013;11(10):3408.

    (6)  Ibidem.


    Top