Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022A0810(01)

    Aviz al comisiei din 8 august 2022 privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la centrala nucleară Paks II (două reactoare VVER-1200), situată în județul Tolna, Ungaria (numai textul în limba maghiară este autentic) 2022/C 305/01

    C/2022/5589

    JO C 305, 10.8.2022, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 305/1


    AVIZ AL COMISIEI

    din 8 august 2022

    privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la centrala nucleară Paks II (două reactoare VVER-1200), situată în județul Tolna, Ungaria

    (numai textul în limba maghiară este autentic)

    (2022/C 305/01)

    Evaluarea de mai jos este efectuată în temeiul dispozițiilor Tratatului Euratom, fără a aduce atingere eventualelor evaluări suplimentare care trebuie efectuate în temeiul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene și al obligațiilor care decurg din acesta și din legislația secundară (1).

    La 9 februarie 2021, Comisia Europeană a primit de la Reprezentanța Permanentă a Ungariei, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul Euratom, date generale cu privire la planul de eliminare a deșeurilor radioactive (2) provenite de la centrala nucleară Paks II.

    Comisia a solicitat informații suplimentare cu privire la acest plan la 30 martie, la 9 iunie și la 12 iulie, iar Reprezentanța Permanentă a Ungariei a furnizat informații suplimentare cu privire la acest plan la 27 aprilie, la 17 iunie și la 23 iulie. În plus, reprezentanții guvernului Ungariei au furnizat informații suplimentare în cadrul reuniunii plenare a grupului de experți, care a avut loc în perioada 9-10 iunie 2021 (prin videoconferință). Pe baza datelor generale și a informațiilor suplimentare furnizate, Comisia a elaborat următorul aviz:

    1.

    Distanța între amplasament și cel mai apropiat stat membru este de 75 km în cazul Croației. Frontiera Serbiei, ca țară învecinată, se află la o distanță de 66 km.

    2.

    În condiții normale de funcționare, evacuarea efluenților radioactivi gazoși și lichizi nu este susceptibilă să conducă la o expunere a populației dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță care să fie semnificativă din punctul de vedere al sănătății, având în vedere dozele-limită stabilite în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului) (3).

    3.

    Deșeurile solide slab sau mediu radioactive vor fi eliminate în depozitul național subteran de deșeuri radioactive din Bátaapáti. Elementele combustibile uzate vor fi depozitate temporar la fața locului (într-o nouă instalație care urmează să fie construită, care nu este inclusă în această comunicare). Scenariul de referință planificat este că, ulterior, elementele combustibile vor fi eliminate într-un depozit geologic de adâncime din Ungaria. Reprocesarea combustibilului uzat poate fi o opțiune. În cazul în care combustibilul uzat va fi expediat către o țară terță în vederea reprocesării, acesta va trebui să revină în Ungaria pentru eliminare, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind deșeurile radioactive (Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului (4)), conform căruia, în cazul în care combustibilul uzat este expediat în vederea reprelucrării către o țară terță, responsabilitatea finală pentru eliminarea responsabilă și în condiții de siguranță a materialelor respective, inclusiv a oricăror deșeuri ca subprodus, revine statului membru de origine. În cazul în care combustibilul uzat va fi expediat într-o țară terță în vederea eliminării, trebuie îndeplinite următoarele cerințe: (i) combustibilul uzat trebuie considerat „deșeu radioactiv” de către autoritatea de reglementare competentă maghiară, în conformitate cu definiția prevăzută la articolul 3 alineatul (7) din directivă, (ii) la momentul transferului, trebuie să fi intrat în vigoare un acord de utilizare a unei instalații de depozitare definitivă în țara terță de destinație între aceasta din urmă și Ungaria; (iii) condițiile enumerate la articolul 4 alineatul (4) din directivă trebuie să fie îndeplinite, în special condiția prevăzută la litera (c) a acesteia, potrivit căreia țara terță de destinație trebuie să dispună de o instalație de eliminare operațională. În cele din urmă, ar trebui subliniat faptul că scopul transferului de combustibil uzat (fie că este vorba de reprelucrare sau de eliminare) trebuie să fie stabilit în mod clar și comunicat în prealabil de către autoritățile competente.

    4.

    În cazul unor accidente de tipul și amploarea evacuărilor neprevăzute de efluenți radioactivi, avute în vedere în datele generale, dozele probabile la care ar fi expusă populația dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță nu ar fi semnificative din punctul de vedere al sănătății, ținând cont de nivelurile de referință stabilite în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom).

    5.

    Datele generale și informațiile suplimentare prezentate au furnizat date privind analiza seismicității regiunii din jurul centralei nucleare (clasificată ca regiune cu activitate seismică medie) și privind activitatea seismică maximă probabilă (anexa I la Recomandarea 2010/635/Euratom a Comisiei). Comisia încurajează autoritățile maghiare să continue să monitorizeze îndeaproape evoluția cunoștințelor științifice privind seismologia regiunii din jurul centralei nucleare, să acționeze în mod corespunzător în urma oricăror constatări și să informeze statele membre învecinate și Comisia.

    În concluzie, Comisia consideră că implementarea planului de eliminare a deșeurilor radioactive sub orice formă, provenite de la cele două reactoare VVER EPR ale centralei nucleare Paks II, situată în județul Tolna, Ungaria, nu poate provoca nici în condiții normale de funcționare, nici în cazul unui accident de tipul și de amploarea evacuărilor neprevăzute de efluenți radioactivi, avute în vedere în datele generale, o contaminare radioactivă semnificativă din punctul de vedere al sănătății, a apei, a solului sau a spațiului aerian ale unui alt stat membru sau ale unei țări terțe, având în vedere dispozițiile cuprinse în Directiva privind normele de securitate de bază (Directiva 2013/59/Euratom).

    Adoptat la Bruxelles, 8 august 2022.

    Pentru Comisie

    Kadri SIMSON

    Membru al Comisiei


    (1)  De exemplu, în temeiul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, aspectele de mediu necesită evaluări suplimentare. Cu titlu indicativ, Comisia ar dori să atragă atenția asupra dispozițiilor Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2014/52/UE, asupra Directivei 2001/42/CE privind evaluarea efectelor anumitor planuri și programe asupra mediului, precum și asupra Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică și asupra Directivei 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei.

    (2)  Eliminarea deșeurilor radioactive în sensul punctului 1 din Recomandarea 2010/635/Euratom a Comisiei din 11 octombrie 2010 privind aplicarea articolului 37 din Tratatul Euratom (JO L 279, 23.10.2010, p. 36).

    (3)  Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom (JO L 13, 17.1.2014, p. 1);

    (4)  Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă și în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive (JO L 199, 2.8.2011, p. 48).


    Top