Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0617(03)

    Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 16 iunie 2017 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Méntrida (DOP)]

    C/2017/4086

    JO C 194, 17.6.2017, p. 41–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    17.6.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 194/41


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

    din 16 iunie 2017

    privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Méntrida (DOP)]

    (2017/C 194/07)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Spania a prezentat o cerere de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Méntrida”, în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (2)

    Comisia a examinat această cerere și a constatat că sunt îndeplinite condițiile stabilite la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1) și la articolele 100, 101 și 102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (3)

    Pentru a se permite depunerea unor declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, este așadar oportun ca cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Méntrida” să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    DECIDE:

    Articol unic

    Cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Méntrida” (DOP), în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, figurează în anexa la prezenta decizie.

    În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, se acordă dreptul de opoziție la modificarea caietului de sarcini menționat la primul paragraf din prezentul articol, timp de două luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 16 iunie 2017.

    Pentru Comisie

    Phil HOGAN

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


    ANEXĂ

    „MÉNTRIDA”

    AOP-ES-A0047-AM03

    Data depunerii cererii: 15 iulie 2015

    Cerere de modificare a caietului de sarcini

    1.   Normele aplicabile modificării

    Articolul 105 – Modificare care nu este minoră

    2.   Descrierea și justificarea modificării

    2.1.   Descrierea produsului

    Dat fiind cererea actuală din partea piețelor și a consumatorilor, se solicită includerea în caietul de sarcini a vinurilor spumante albe, rozé și roșii, pentru a

    direcționa o parte din producție către un tip de piață mai puțin saturată în ceea ce privește oferta de produse.

    Se observă o creștere a vânzărilor la aceste produse și considerăm că este oportun să le protejăm prin standarde de calitate diferențiată.

    Piețele internaționale solicită din ce în ce mai mult diversificarea produselor și ca acestea să satisfacă nevoile consumatorilor. Dacă nu ne diversificăm produsele, nu suntem competitivi și, ca atare, s-a decis extinderea reprezentării produselor în toate gamele și la toate prețurile, mai ales la export.

    2.2.   Practicile enologice utilizate

    Pentru noul tip de produs „vin spumant” sunt stabilite noi practici enologice specifice.

    2.3.   Delimitarea ariei geografice

    La acest punct, se solicită actualizarea celor 17 comune care compun aria de producție, și anume: Argés (doar poligoanele 3 și 5), Cardiel de los Montes, Carpio del Tajo (El), Carriches, Cazalegas, Erustes, Garciotún, Guadamur (doar poligoanele 17 și 18), Illán de Vacas, Lominchar, Mata (La), Mesegar, Nuño Gómez, Olías del Rey, Palomeque, San Martín de Pusa și Talavera de la Reina.

    Actualizarea acestor comune este necesară deoarece inițial acestea nu aveau plantații de viță-de-vie și nu au fost incluse în primele standarde de producție stabilite. Unele dintre aceste comune au fost deja menționate în aria de producție definită în reglementările privind denumirea de origine publicate în 1966, 1976 și 1992, iar aceste 17 comune sunt situate, din punct de vedere geografic, în aria de producție delimitată și sunt limitrofe.

    Există în prezent plantații de viță-de-vie din soiurile autohtone ale ariei delimitate, care sunt autorizate în caietul de sarcini al DOP „Méntrida” și, după cum s-a demonstrat pentru toate aceste comune, al căror sol și a căror climă sunt similare celor din comunele situate în aria delimitată; prin urmare, putem considera că aceste comune menționate fac parte din aria de producție a DOP „Méntrida”.

    Caracteristicile solului, ale climei și ale soiurilor din aceste comune pe care dorim să le actualizăm sunt similare celor care caracterizează deja această denumire de origine.

    2.4.   Legătura

    Pentru noul tip de produs vitivinicol „vin spumant” se stabilește o nouă legătură specifică.

    2.5.   Numele și adresele autorităților de control

    Se indică numele și adresele autorităților de control competente la momentul prezentării cererii de modificare, precum și linkul către site-ul web ce trebuie consultat pentru a afla care sunt autoritățile de control actualizate ale DOP „Méntrida”.

    DOCUMENT UNIC

    1.   Denumirea (denumirile)

    Méntrida (es)

    2.   Tip de indicație geografică

    DOP – Denumire de origine protejată

    3.   Categorii de produse viticole

    1.

    Vin

    4.

    Vin spumant

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    Vin alb sec și vin alb sec de tip „Roble”

    Vinurile albe sunt de culoare galben pal/pai, eventual cu nuanțe verzui (în cursul primelor luni, după care acestea dispar), ușor aurii, în funcție de soi și, dacă este cazul, de durata de timp petrecută în butoi. Aromele sunt curate, cu o intensitate medie sau ridicată. Se remarcă aromele fructate, cu tonalități proaspete de flori sau de iarbă. Pentru vinul alb de tip „Roble”, se remarcă aromele de produse de patiserie, precum aroma de cremă pe un fond de prăjit. Aceste vinuri sunt savuroase și aromatice.

    Dioxid de sulf total: va fi adaptat la dispozițiile din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei.

    Caracteristici analitice generale:

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    11

    Aciditatea totală minimă:

    5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    10

    Vin alb, vin alb de tip „Roble”, vin demisec, demidulce și dulce

    Fazele vizuală și olfactivă sunt similare celor ale vinurilor seci din același soi.

    Faza gustativă: vin echilibrat în ceea ce privește tăria alcoolică, aciditatea și conținutul de zaharuri rezidual.

    Dioxid de sulf total: va fi adaptat la dispozițiile din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei.

    Caracteristici analitice generale:

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    9

    Aciditatea totală minimă:

    5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    10

    Vin rozé sec, demisec, demidulce și dulce

    Culoare roz-căpșuniu, intensă și vivace, cu reflexe purpurii atunci când vinul este tânăr. Aromă puternică, amintind de căpșuni, de zmeură, de fructe roșii și/sau de petale de trandafiri.

    Proaspătă, fructată (fructe roșii, căpșuni, zmeură), savuroasă, puternică.

    Vinurile comercializate fără filtrare sau stabilizare se definesc în faza vizuală ca fiind „ușor tulburi sau voalate”, în timp ce, în faza gustativă, gustul lor poate fi mai dens și mai concentrat.

    Tăria alcoolică dobândită minimă pentru vinurile seci: 11,5 % vol.

    Dioxid de sulf total: va fi adaptat la dispozițiile din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    9

    Aciditatea totală minimă:

    5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    10

    Vin roșu tânăr și vin roșu tânăr de tip „Roble”, vin roșu sec și vin roșu de tip „Crianza”, „Reserva” și „Gran Reserva”

    Tărie alcoolică ridicată. Culoare roșu-cireașă, grena închis sau vișiniu, cu nuanțe violacee strălucitoare pe margini, sau de la roșu rubiniu la roșu-cireașă, cu nuanțe portocalii și cărămizii. Fructate (mure, coacăze), cu sau fără note florale, uneori cu arome de condimente sau de pădure. Vin savuros și aromatic, cu tanini bine integrați. Atunci când este păstrat în butoaie de stejar, la prima degustare este intens; structura și corpul sunt apreciabile, lăsând un postgust fructat puternic și note caracteristice lemnului din pădure. Un postgust ușor amar și intens, care persistă.

    *Aciditate volatilă cu o posibilă depășire de 1 mEq/l pentru fiecare grad de alcool peste 11 % vol. și pentru fiecare an de învechire, până la maximum 16,6 mEq/l. *Dioxid de sulf: 200 mg/l dacă zaharurile sunt > 5 g/l.

    Caracteristici analitice generale:

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    12

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    13,3

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame pe litru):

    150

    Vin roșu tânăr și vin roșu tânăr de tip „Roble”, vin demisec, demidulce și dulce

    Fazele vizuală și olfactivă sunt similare celor ale vinurilor seci din același soi.

    Faza gustativă: vin echilibrat în ceea ce privește tăria alcoolică, aciditatea și conținutul de zaharuri rezidual.

    Dioxid de sulf total: va fi adaptat la dispozițiile din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei.

    Caracteristici analitice generale:

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    9

    Aciditatea totală minimă:

    4,5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    13,3

    Vin spumant roșu, alb și rozé

    Bule fine persistente. Posedă arome clare și fructate. Vinul de tip „Reserva” prezintă arome intense. Vin echilibrat în gură, dotat cu o structură plăcută la gust.

    Vinurile albe au o tentă de auriu și de auriu pal în cazul vinurilor de tip „Reserva”. Vinurile rozé prezintă tonalități rozacee care reamintesc petalele de trandafir și, în cazul vinurilor de tip „Reserva”, cărămizii. Vinurile roșii prezintă tonalități violete strălucitoare, precum și tonalități de culoarea lemnului în cazul vinurilor de tip „Reserva”.

    Caracteristici analitice generale:

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum):

    10

    Aciditatea totală minimă:

    3,5 în grame pe litru, exprimată în acid tartric

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

    13,3

    Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame pe litru):

    185

    5.   Practici vitivinicole

    (a)   Practici enologice esențiale

    Pentru extragerea mustului și a vinului și separarea acestuia de tescovină, se aplică presiuni mai mici de 2,5 kg/cm2, astfel încât randamentul nu depășește 70 de litri de must sau de vin la 100 kg de struguri.

    În cazul vinurilor albe, mustul, separat de partea solidă a strugurilor, fermentează la temperaturi de sub 20 °C. Pentru vinurile roșii, durata minimă de macerare a mustului împreună cu pielițele este de 48 de ore.

    Pentru vinurile care necesită un proces de învechire, fermentația alcoolică are loc la o temperatură care nu depășește 30 °C. Pe parcursul procesului de învechire, aceste vinuri sunt păstrate în butoaie de stejar cu capacitatea maximă de 330 de litri.

    (b)   Producțiile maxime

    Plante în formă de vas

    7 150 kg de struguri la hectar

    Plante în formă de vas

    50 hl la hectar

    Plante pe spalier

    12 850 kg de struguri la hectar

    Plante pe spalier

    90 hl la hectar

    6.   Aria delimitată

    Situată la nord de Provincia Toledo: provincia Toledo: Albarreal de Tajo, Alcabón, Aldeaencabo, Almorox, Arcicollar, Argés (doar poligoanele 3 și 5), Barcience, Bargas, Burujón, Camarena, Camarenilla, Cardiel de los Montes, Carmena, Carpio de Tajo (El), Carranque, Carriches, Casar de Escalona (El), Casarrubios del Monte, Castillo de Bayuela, Cazalegas, Cebolla, Cerralbos (Los), Chozas de Canales, Domingo Pérez, Erustes, Escalona, Escalonilla, Fuensalida, Garciotún, Gerindote, Guadamur (doar poligoanele 17 și 18), Hormigos, Huecas, Illán de Vacas, Lominchar, Lucillos, Malpica de Tajo, Maqueda, Mata (La), Méntrida, Mesegar, Montearagón, Nombela, Novés, Nuño Gómez, Olías del Rey, Otero, Palomeque, Paredes, Pelahustán, Portillo, Quismondo, Real de San Vicente, Recas, Rielves, San Martín de Pusa, Santa Cruz del Retamar, Santa Olalla, Talavera de la Reina, Toledo, Torre de Esteban Hambrán (La), Torrijos, Val de Santo Domingo, Valmojado, Ventas de Retamosa (Las), Villamiel, Viso (El) și Yunclillos.

    7.   Soiurile principale de struguri de vin

    Garnacha Tinta

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    Vin

    Clima continentală extremă, caracterizată de ierni lungi și friguroase, de veri călduroase și de precipitații foarte reduse, precum și solul nisipos, acid și conținând foarte puțin var permit obținerea unor vinuri cu o tărie alcoolică ridicată și cu un conținut ridicat de extract sec, care sunt în același timp consistente, corpolente și calde.

    Vin spumant

    Mediul geografic permite cultivarea soiurilor indicate la punctul 6 din prezentul caiet de sarcini, care conferă amploare și echilibru vinurilor.

    În mod similar, zona secetoasă și orele cu soare duc la obținerea unei tării alcoolice naturale, permițând producerea unor vinuri cu tăriile alcoolice definite. Vinurile menționate la punctul anterior sunt utilizate ca vinuri de bază pentru producerea de vinuri spumante. În consecință, cele indicate în prezentul paragraf se aplică și acestor vinuri.

    9.   Condiții suplimentare esențiale

    Cadrul juridic: —

    Tipul de condiție suplimentară: —

    Descrierea condiției: —

    10.   Link către caietul de sarcini al produsului

    http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/20121108_PLIEGO_DOP_MENTRIDA.pdf


    Top