EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2135

Regulamentul (UE) 2016/2135 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2016 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 în ceea ce privește anumite dispoziții referitoare la gestiunea financiară pentru anumite state membre care se confruntă cu dificultăți grave sau sunt amenințate de astfel de dificultăți cu privire la stabilitatea lor financiară

JO L 338, 13.12.2016, p. 34–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/2135/oj

13.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 338/34


REGULAMENTUL (UE) 2016/2135 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 23 noiembrie 2016

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 în ceea ce privește anumite dispoziții referitoare la gestiunea financiară pentru anumite state membre care se confruntă cu dificultăți grave sau sunt amenințate de astfel de dificultăți cu privire la stabilitatea lor financiară

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 177,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Articolul 24 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) prevede că Comisia examinează mărirea plăților intermediare din fondurile structurale și de investiții europene cu o sumă echivalentă cu zece puncte procentuale peste rata actuală de cofinanțare pentru fiecare prioritate sau măsură, pentru statele membre care au făcut obiectul unui program de ajustare după 21 decembrie 2013 și care au solicitat să beneficieze de mărirea respectivă până la 30 iunie 2016 și să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport cuprinzând evaluarea sa și, dacă este necesar, o propunere legislativă înainte de 30 iunie 2016. Comisia a prezentat respectivul raport Parlamentului European și Consiliului la 27 iunie 2016.

(2)

Cinci state membre au fost eligibile pentru o mărire a plății în temeiul articolului 24 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, și anume România, Irlanda, Portugalia, Cipru și Grecia. România, Irlanda, Portugalia și Cipru și-au finalizat programele de ajustare economică. Numai Grecia face încă obiectul unui program de ajustare și beneficiază de asistență financiară conexă până în al treilea trimestru al anului 2018. Având în vedere faptul că Grecia se confruntă în continuare cu dificultăți grave în ceea ce privește stabilitatea sa financiară, ar trebui prelungită durata aplicării unei măriri a cuantumului plăților pentru statele membre care se confruntă cu dificultăți bugetare temporare.

(3)

Cu toate acestea, posibilitatea unei măriri a plății ar trebui să se încheie la data de 30 iunie a anului următor anului calendaristic în care un anumit stat membru încetează să primească asistență financiară în cadrul unui program de ajustare.

(4)

Articolul 120 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 prevede obligația Comisiei de a realiza o evaluare pentru a analiza motivele care justifică menținerea unei rate maxime de cofinanțare de 85 % la nivelul fiecărei axe prioritare pentru toate programele operaționale sprijinite de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul social european (FSE) în Cipru după 30 iunie 2017 și de a prezenta, dacă este cazul, o propunere legislativă înainte de 30 iunie 2016.

(5)

Cipru a ieșit din programul său de ajustare în luna martie 2016. Cu toate acestea, situația economică din Cipru este încă fragilă, fapt reflectat de creșterea lentă, scăderea investițiilor, rata ridicată a șomajului și sectorul financiar sub presiune. Pentru a reduce presiunea asupra bugetului național și pentru a accelera investițiile atât de necesare, aplicarea ratei de cofinanțare de 85 % pentru toate programele operaționale sprijinite de FEDR și FSE în Cipru ar trebui să fie prelungită, prin urmare, până la închiderea programului operațional.

(6)

Pentru a permite aplicarea promptă a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 24 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 24

Mărirea cuantumului plăților pentru un stat membru având dificultăți bugetare temporare

(1)   La cererea unui stat membru, plățile intermediare pot fi mărite cu 10 puncte procentuale peste rata de cofinanțare aplicabilă fiecărei priorități pentru FEDR, FSE și Fondul de coeziune sau fiecărei măsuri pentru FEADR și FEPAM.

În cazul în care un stat membru îndeplinește una dintre următoarele condiții după 21 decembrie 2013, rata de cofinanțare mărită, care nu poate depăși 100 %, se aplică cererilor sale de plată pentru perioada de până la 30 iunie 2016:

(a)

dacă statul membru în cauză beneficiază de un împrumut din partea Uniunii în temeiul Regulamentului (UE) nr. 407/2010;

(b)

dacă statul membru în cauză beneficiază de asistență financiară pe termen mediu în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 332/2002, cu condiția implementării unui program de ajustare macroeconomică;

(c)

dacă asistența financiară se pune la dispoziția statului membru în cauză, cu condiția implementării unui program de ajustare macroeconomică, astfel cum se specifică în Regulamentul (UE) nr. 472/2013.

În cazul în care un stat membru îndeplinește una dintre condițiile prevăzute la paragraful al doilea după 30 iunie 2016, rata de cofinanțare mărită se aplică cererilor sale de plată pentru perioada de până la 30 iunie a anului următor anului calendaristic în care se încheie asistența financiară aferentă.

Prezentul alineat nu se aplică programelor care fac obiectul regulamentului CTE.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), sprijinul Uniunii prin plățile intermediare și prin plățile soldului final nu poate depăși:

(a)

cheltuielile publice; sau

(b)

suma maximă a contribuției din partea fondurilor ESI pentru fiecare prioritate în cazul FEDR, FSE și Fondului de coeziune sau pentru fiecare măsură în cazul FEADR și FEPAM, astfel cum se prevede în decizia Comisiei de aprobare a programului,

în funcție de care dintre aceste sume este mai mică.”

2.

La articolul 120 alineatul (3), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Pe parcursul perioadei cuprinse între 1 ianuarie 2014 și închiderea programului operațional, rata de cofinanțare la nivelul fiecărei axe prioritare pentru toate programele operaționale desfășurate în Cipru nu depășește 85 %.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 23 noiembrie 2016.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

I. KORČOK


(1)  Avizul din 21 septembrie 2016 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Poziția Parlamentului European din 25 octombrie 2016 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 14 noiembrie 2016.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).


Top