EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2030

Regulamentul (UE, Euratom) 2016/2030 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2016 de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 în ceea ce privește secretariatul Comitetului de supraveghere a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)

JO L 317, 23.11.2016, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/2030/oj

23.11.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 317/1


REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2016/2030 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 26 octombrie 2016

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 în ceea ce privește secretariatul Comitetului de supraveghere a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 325,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Curții de Conturi (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3), Comitetul de supraveghere a Oficiului European de Luptă Antifraudă (denumit în continuare „oficiul”) are sarcina de a monitoriza cu regularitate exercitarea de către oficiu a funcției sale de investigare, pentru a consolida independența oficiului.

(2)

Cadrul de executare a creditelor bugetare privind membrii Comitetului de supraveghere ar trebui să fie conceput astfel încât să se evite impresia unei posibile ingerințe a oficiului în exercitarea atribuțiilor membrilor. Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 ar trebui să fie adaptat pentru a permite crearea unui astfel de cadru, garantând, în același timp, aceeași transparență a creditelor pentru funcționarea Comitetului de supraveghere ca înainte.

(3)

Pentru a garanta o funcționare eficace și eficientă a Comitetului de supraveghere, secretariatul său ar trebui să fie asigurat direct de către Comisie, independent de oficiu, iar Comisia ar trebui să asigure secretariatului mijloacele adecvate pentru a-și îndeplini funcția. În vederea protejării independenței Comitetului de supraveghere, Comisia ar trebui să evite orice ingerință în atribuțiile de monitorizare ale Comitetului de supraveghere.

(4)

În cazul în care oficiul numește un responsabil cu protecția datelor în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013, acesta ar trebui să fie, în continuare, competent pentru activitățile de prelucrare a datelor de către secretariatul Comitetului de supraveghere.

(5)

Obligațiile în materie de confidențialitate care îi revin personalului secretariatului Comitetului de supraveghere ar trebui să se aplice în continuare.

(6)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 28 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului și al Consiliului (4) și, la 18 martie 2016, a hotărât să nu formuleze niciun aviz,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (4) se adaugă următorul paragraf:

„Responsabilul cu protecția datelor este competent pentru activitățile de prelucrare a datelor de către oficiu și de către secretariatul Comitetului de supraveghere.”;

(b)

la alineatul (5), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În conformitate cu Statutul personalului, personalul oficiului și personalul secretariatului Comitetului de supraveghere se abțin de la a divulga neautorizat informațiile primite în exercitarea funcțiilor lor, cu excepția cazului în care respectivele informații au fost deja făcute publice în mod legal sau sunt accesibile publicului, și continuă să aibă această obligație după încetarea funcției.

Membrii Comitetului de supraveghere au aceeași obligație de secret profesional în exercitarea funcțiilor lor și continuă să aibă această obligație după încetarea mandatului lor.”

2.

La articolul 15, alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8)   Comitetul de supraveghere își numește președintele. Comitetul de supraveghere își adoptă propriul regulament de procedură, care, înainte de adoptare, este transmis spre informare Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și Autorității Europene pentru Protecția Datelor. Reuniunile Comitetului de supraveghere se organizează la inițiativa președintelui acestuia sau a directorului general. Comitetul de supraveghere organizează cel puțin 10 reuniuni pe an. Comitetul de supraveghere ia decizii cu majoritatea membrilor care îl compun. Secretariatul său este asigurat de către Comisie, independent de oficiu și în strânsă cooperare cu Comitetul de supraveghere. Comitetul de supraveghere este consultat înainte de numirea membrilor personalului secretariatului și se ține seama de punctul său de vedere. Secretariatul acționează la instrucțiunile Comitetului de supraveghere, în mod independent față de Comisie. Fără a aduce atingere controlului său asupra bugetului Comitetului de supraveghere și a secretariatului său, Comisia nu intervine în atribuțiile de monitorizare ale Comitetului de supraveghere.

Funcționarii secretariatului Comitetului de supraveghere nu solicită și nu primesc instrucțiuni de la vreun guvern, instituție, organism, oficiu sau agenție în legătură cu exercitarea atribuțiilor de monitorizare ale Comitetului de supraveghere.”

3.

Articolul 18 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 18

Finanțarea

Cuantumul total al creditelor destinate oficiului se înscrie într-o linie bugetară specifică din secțiunea aferentă Comisiei din bugetul general al Uniunii Europene și se stabilește în detaliu într-o anexă la secțiunea respectivă. Creditele pentru Comitetul de supraveghere și secretariatul acestuia se înscriu în secțiunea aferentă Comisiei din bugetul general al Uniunii Europene.

Schema de personal a oficiului se anexează la schema de personal a Comisiei. Schema de personal a Comisiei include secretariatul Comitetului de supraveghere.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 26 octombrie 2016.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

I. LESAY


(1)  JO C 150, 27.4.2016, p. 1.

(2)  Poziția Parlamentului European din 6 iulie 2016 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 20 septembrie 2016.

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).


Top