EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D1353

Decizia (UE) 2016/1353 a Consiliului din 4 august 2016 privind normele financiare ale Agenției Europene de Apărare și de abrogare a Deciziei 2007/643/PESC

JO L 219, 12.8.2016, p. 98–119 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1353/oj

12.8.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 219/98


DECIZIA (UE) 2016/1353 A CONSILIULUI

din 4 august 2016

privind normele financiare ale Agenției Europene de Apărare și de abrogare a Deciziei 2007/643/PESC

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Decizia (PESC) 2015/1835 a Consiliului din 12 octombrie 2015 de definire a statutului, sediului și regulamentului de funcționare ale Agenției Europene de Apărare (1), în special articolul 18,

întrucât:

(1)

La 18 septembrie 2007, Consiliul a adoptat Decizia 2007/643/PESC a Consiliului (2) din 18 septembrie 2007 privind normele financiare ale Agenției Europene de Apărare și normele privind achizițiile publice și contribuțiile financiare din bugetul operațional al Agenției Europene de Apărare.

(2)

Ca urmare a adoptării Deciziei (PESC) 2015/1835, se impune abrogarea Deciziei 2007/643/PESC și stabilirea unor noi norme financiare ale Agenției Europene de Apărare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

TITLUL I

OBIECT ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește normele financiare esențiale ale Agenției Europene de Apărare (denumită în continuare „agenția”).

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„stat membru participant” înseamnă un stat membru care participă la agenție;

(b)

„state membre contribuitoare” înseamnă statele membre participante care contribuie la un anumit proiect sau program al agenției;

(c)

„bugetul general” înseamnă bugetul general stabilit în conformitate cu articolul 13 din Decizia (PESC) 2015/1835;

(d)

„venituri suplimentare” al căror conținut este stabilit la articolul 15 din Decizia (PESC) 2015/1835;

(e)

„ordonatorul de credite” este directorul executiv al agenției care exercită atribuțiile definite la articolul 10 alineatul (5) din Decizia (PESC) 2015/1835;

(f)

„buget” înseamnă un instrument care, pentru fiecare exercițiu financiar, prevede și autorizează toate veniturile și cheltuielile considerate necesare pentru agenție;

(g)

„control” înseamnă orice măsură luată pentru a furniza o asigurare rezonabilă cu privire la eficacitatea, eficiența și economia de operațiuni, fiabilitatea informațiilor, protecția activelor și a informațiilor, prevenirea, depistarea și corectarea fraudelor și neregulilor și monitorizarea acestora, precum și buna gestionare a riscurilor legate de legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente, avându-se în vedere caracterul multianual al programelor, precum și natura plăților respective. Controalele pot presupune diverse verificări, precum și punerea în aplicare a oricăror politici și proceduri în vederea atingerii obiectivelor menționate la prima teză;

(h)

„verificare” înseamnă verificarea unui aspect specific al unei operațiuni de venituri sau cheltuieli.

TITLUL II

BUGETUL AGENȚIEI

Articolul 3

Bugetul agenției

Bugetul agenției include bugetul general, bugetele asociate cu activitățile aferente proiectelor sau programelor ad-hoc astfel cum este prevăzut la capitolul IV din Decizia (PESC) 2015/1835, precum și orice alt buget care rezultă din veniturile suplimentare.

CAPITOLUL 1

Principiile bugetare

Articolul 4

Respectarea principiilor bugetare

În conformitate cu articolul 12 din Decizia (PESC) 2015/1835, bugetul agenției se întocmește și este pus în aplicare în conformitate cu principiile bugetare stabilite în prezenta decizie.

Articolul 5

Principiile unității și exactității bugetare

(1)   Nu se colectează niciun venit și nu se efectuează nicio cheltuială dacă acestea nu sunt înscrise într-o categorie din bugetul agenției.

(2)   Nu poate fi angajată sau ordonanțată nicio cheltuială în plus față de creditele autorizate în bugetul agenției.

(3)   Niciun credit nu poate fi înregistrat în bugetul agenției decât dacă se referă la un articol de cheltuieli considerat necesar.

(4)   Dobânda generată de plăți de prefinanțare efectuate de la bugetul agenției nu revine agenției.

Articolul 6

Principiul anualității

(1)   Creditele înregistrate în bugetul agenției se autorizează pentru exercițiul financiar care începe la data de 1 ianuarie și se încheie la data de 31 decembrie.

(2)   Creditele de angajament acoperă costurile totale ale angajamentelor juridice asumate în cursul exercițiului financiar sau până la data de 31 martie a anului următor în cazul angajamentelor juridice pentru care au fost întreprinse până la data de 31 decembrie cea mai mare parte a etapelor pregătitoare.

(3)   Creditele de plată acoperă plăți efectuate pentru onorarea angajamentelor juridice asumate în cursul exercițiului financiar sau al exercițiilor financiare anterioare.

(4)   Având în vedere nevoile agenției și sub rezerva aprobării de către Comitetul director în conformitate cu articolul 15, creditele neutilizate pot fi înscrise în situațiile estimative ale veniturilor și cheltuielilor pentru următorul exercițiu financiar. Aceste credite trebuie utilizate cu prioritate.

(5)   Alineatele (1)-(4) nu exclud posibilitatea ca angajamentele bugetare pentru acțiunile a căror realizare depășește un exercițiu financiar să fie repartizate în mai multe exerciții, în tranșe anuale.

Articolul 7

Principiul echilibrului

(1)   Veniturile și creditele de plată trebuie să fie echilibrate.

(2)   Agenția nu poate realiza împrumuturi în cadrul bugetului agenției.

(3)   Orice excedent bugetar apărut în bugetul general al agenției în cadrul unui anumit exercițiu financiar este considerat drept credit la dispoziția statelor membre participante și le este restituit sub formă de deducere din cea de a treia rată a următorului exercițiu financiar.

Articolul 8

Principiul unității de cont

Bugetul agenției se întocmește și se execută în euro, iar conturile se prezintă în euro. Totuși, pentru fluxurile de numerar, contabilul este autorizat să efectueze operațiuni în alte monede.

Articolul 9

Principiul universalității

Veniturile totale acoperă creditele totale de plată. Toate veniturile și cheltuielile se înregistrează integral în buget, fără compensări reciproce.

Articolul 10

Principiul specificității

(1)   Creditele se alocă integral unor destinații specifice, defalcate cel puțin pe titluri și capitole.

(2)   Ordonatorul de credite poate efectua transferuri nelimitate de credite de la un capitol la altul, iar de la un titlu la altul până la o limită totală de 10 % din creditele exercițiului financiar indicate în linia bugetară de la care este făcut transferul.

Dincolo de limita menționată la primul paragraf, ordonatorul de credite propune Comitetului director efectuarea de transferuri de credite de la un titlu la altul. Comitetul director are la dispoziție trei săptămâni pentru a se opune unor astfel de transferuri. După expirarea acestui termen, se consideră că transferurile sunt acceptate.

Ordonatorul de credite informează Comitetul director în legătură cu orice transfer efectuat în temeiul primului paragraf. Propunerile de transferuri și transferurile efectuate sunt însoțite de documente justificative detaliate care prezintă execuția creditelor și de estimarea necesarului până la sfârșitul exercițiului financiar, atât pentru categoriile bugetare care urmează să fie creditate, cât și pentru acelea din care se repartizează creditele.

Articolul 11

Principiul bunei gestiuni financiare

(1)   Creditele se utilizează în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, și anume în conformitate cu principiile economiei, eficienței și eficacității.

(2)   Principiul economiei prevede ca resursele utilizate de agenție pentru desfășurarea activităților sale să fie puse la dispoziție în timp util, în cantitatea și la calitatea adecvate și la cel mai bun preț.

Principiul eficienței se referă la raportul optim dintre resursele utilizate și rezultatele obținute.

Principiul eficacității se referă la îndeplinirea obiectivelor specifice stabilite și obținerea rezultatelor scontate.

Articolul 12

Controlul intern al execuției bugetare

(1)   Bugetul agenției este executat în conformitate cu controlul intern concret și eficient.

(2)   În scopul execuției bugetului agenției, controlul intern este definit drept un proces aplicabil la toate nivelurile gestiunii și menit să asigure în mod rezonabil realizarea următoarelor obiective:

(a)

eficacitatea, eficiența și economia operațiunilor;

(b)

fiabilitatea informațiilor;

(c)

protecția activelor și a informațiilor;

(d)

prevenirea, depistarea, corectarea și monitorizarea fraudelor și a neregulilor;

(e)

buna gestionare a riscurilor legate de legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente.

(3)   Eficacitatea și eficiența controlului intern se bazează pe bunele practici internaționale și includ, în special, elementele prevăzute la articolul 32 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3), ținând cont de structura și de dimensiunea agenției, de natura sarcinilor încredințate acesteia și de sumele și riscurile financiare și operaționale implicate.

Articolul 13

Principiul transparenței

(1)   Bugetul agenției se întocmește și se execută și conturile se prezintă în conformitate cu principiul transparenței.

(2)   Sub rezerva articolului 35 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, bugetul agenției, inclusiv schema de personal și bugetele rectificative, astfel cum au fost adoptate, sunt publicate pe site-ul internet al agenției în termen de patru săptămâni de la adoptarea acestora.

TITLUL III

DISPOZIȚII APLICABILE BUGETULUI GENERAL

CAPITOLUL 1

Planificarea financiară

Articolul 14

Bugetul general

(1)   Până la data de 31 martie a fiecărui an, directorul agenției transmite Comitetului director o estimare preliminară a proiectului de buget general pentru anul următor.

(2)   Până la data de 30 iunie a fiecărui an, directorul agenției propune Comitetului director o estimare preliminară revizuită a proiectului de buget general pentru anul următor, însoțită de proiectul cadrului de planificare pe trei ani.

(3)   Până la data de 30 septembrie a fiecărui an, directorul agenției propune Comitetului director proiectul de buget general, însoțit de proiectul cadrului de planificare pe trei ani. Proiectul cuprinde:

(a)

creditele considerate necesare:

(i)

pentru a acoperi costurile aferente funcționării, personalului și reuniunilor agenției;

(ii)

pentru obținerea de consiliere externă, în special de analize operaționale, consiliere esențială pentru îndeplinirea de către agenție a atribuțiilor sale, precum și pentru activități specifice în folosul tuturor statelor membre participante;

(b)

o previzionare a veniturilor necesare pentru a acoperi cheltuielile.

(4)   Comitetul director are ca obiectiv să se asigure că creditele menționate la alineatul (3) litera (a) punctul (ii) constituie o parte importantă din totalul creditelor menționate la alineatul (3). Respectivele credite reflectă necesități reale și permit agenției să își asume un rol operațional.

(5)   Proiectul de buget general este însoțit de justificări detaliate și de o schemă de personal.

(6)   Hotărând în unanimitate, Comitetul director poate decide includerea în proiectul de buget general a unui proiect sau program specific, atunci când acestea aduc, în mod evident, un beneficiu tuturor statelor membre participante.

(7)   Creditele sunt clasificate pe titluri și capitole în cadrul cărora cheltuielile sunt grupate în funcție de natura sau destinația lor și subdivizate, după caz, în articole.

(8)   Fiecare titlu poate include un capitol intitulat „credite provizorii”. Aceste credite se introduc acolo unde există o incertitudine, pe baza unor motive serioase, cu privire la valoarea creditelor necesare sau la posibilitatea de execuție a creditelor înscrise.

(9)   Veniturile se constituie din:

(a)

contribuții ale statelor membre participante, în funcție de baremul bazat pe venitul național brut (VNB);

(b)

alte venituri, inclusiv rețineri din remunerațiile personalului și dobânzi provenind din conturile bancare ale agenției.

Proiectul de buget general conține linii destinate veniturilor alocate și menționează sumele prevăzute, atunci când este posibil.

(10)   Comitetul director, hotărând în unanimitate, adoptă proiectul de buget general până la data de 31 decembrie a fiecărui an. În acest context, Comitetul director este prezidat de șeful agenției sau de un reprezentant numit de către șeful agenției ori de un membru al Comitetului director invitat în acest sens de către șeful agenției. Directorul executiv declară că bugetul a fost adoptat și notifică acest lucru statelor membre participante.

(11)   În cazul în care, la începutul unui exercițiu financiar, proiectul de buget general nu a fost adoptat, pentru oricare capitol sau subdiviziune a bugetului nu se poate cheltui, în fiecare lună, mai mult de a douăsprezecea parte din creditele bugetare pentru anul precedent. În același timp, prin respectiva măsură nu se pot pune la dispoziția agenției credite care depășesc a douăsprezecea parte din cele prevăzute în proiectul de buget general în curs de elaborare. Comitetul director poate autoriza, hotărând cu majoritate calificată, pe baza unei propuneri din partea directorului executiv, cheltuieli care depășesc a douăsprezecea parte, cu condiția ca creditele bugetare generale pentru anul financiar respectiv să nu depășească pe cele din anul financiar anterior. Directorul executiv poate solicita contribuțiile necesare pentru acoperirea creditelor autorizate în temeiul prezentei dispoziții care sunt scadente în termen de 30 de zile de la transmiterea cererii de contribuții.

Articolul 15

Bugetul rectificativ

(1)   În cazul unor împrejurări inevitabile, excepționale sau neprevăzute, directorul executiv poate propune Comitetului director un proiect de buget rectificativ.

(2)   Proiectul de buget rectificativ este întocmit, propus, adoptat și notificat conform aceleiași proceduri valabile pentru bugetul general. Comitetul director acționează ținând cont de urgența acestor circumstanțe.

CAPITOLUL 2

Actori financiari și execuția bugetară în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare

Articolul 16

Competențele și sarcinile ordonatorului de credite

(1)   Directorul executiv exercită sarcinile de ordonator de credite. Ordonatorul de credite execută bugetul general în conformitate cu prezentele norme financiare și cu principiul bunei gestiuni financiare, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate. Ordonatorul de credite este responsabil de asigurarea conformității cu cerințele de legalitate și de regularitate.

(2)   Directorul executiv poate delega competențele de execuție bugetare personalului agenției căruia i se aplică Decizia (UE) 2016/1351 a Consiliului (4) (denumit în continuare „statutul personalului agenției”), în conformitate cu condițiile prevăzute în respectivele norme financiare. Persoanele împuternicite astfel nu pot acționa decât în limitele competențelor care le-au fost delegate în mod expres.

(3)   Sarcinile de expertiză tehnică și sarcinile administrative, preparatorii și auxiliare care nu implică exercitarea autorității publice sau utilizarea competențelor discreționare de apreciere pot fi încredințate prin contract unor entități sau organisme externe.

(4)   Ținând seama în mod corespunzător de riscurile specifice mediului de gestiune și naturii acțiunilor finanțate, directorul executiv propune Comitetului director și instituie structura organizatorică și sistemele interne de control adecvate pentru îndeplinirea sarcinilor sale. Instituirea acestei structuri și a acestor sisteme are loc pe baza unei analize a riscurilor, în care se ține seama de eficacitatea lor din punctul de vedere al costurilor.

Comitetul director dă avizul conform pentru deciziile referitoare la structura organizațională a agenției.

Directorul executiv poate înființa o funcție de expertiză și consiliere destinată să îl asiste la controlarea riscurilor specifice activităților sale.

(5)   Ordonatorul de credite păstrează documentele justificative ale operațiunilor desfășurate pentru o perioadă de cinci ani de la data deciziei de acordare a descărcării de gestiune către agenție în ceea ce privește execuția bugetului general pentru exercițiul în cauză.

(6)   Articolul 31 din Decizia (PESC) 2015/1835se aplică tratamentului datelor cu caracter personal.

Articolul 17

Controalele ex ante

(1)   Fiecare operațiune face obiectul cel puțin unui control ex ante, bazat pe o analiză a documentelor și a rezultatelor disponibile în urma controalelor efectuate deja, referitoare la aspectele operaționale și financiare ale operațiunii.

Controalele ex ante constau în inițierea și verificarea unei operațiuni.

Inițierea și verificarea unei operațiuni sunt funcții separate.

(2)   Prin inițierea unei operațiuni se înțelege ansamblul operațiunilor de pregătire a adoptării actelor de execuție a bugetului agenției.

(3)   Prin verificarea ex ante a unei operațiuni se înțelege ansamblul verificărilor ex ante efectuate de către ordonatorul de credite pentru a verifica aspectele operaționale și financiare. Pentru o operațiune dată, verificarea se realizează de membri ai personalului diferiți de cei care au inițiat operațiunea.

(4)   În cadrul controalelor ex ante se verifică dacă documentele justificative solicitate și alte informații disponibile sunt coerente.

Frecvența și intensitatea controalelor ex ante sunt determinate de ordonatorul de credite pe baza unor considerații care țin seama de analiza riscurilor și de raportul costuri-eficacitate. În cazul în care există îndoieli, ordonatorul de credite competent de validarea plății respective solicită informații suplimentare sau efectuează un control la fața locului, în vederea obținerii unei asigurări rezonabile în cadrul controlului ex ante.

Scopul controalelor ex ante este de a stabili dacă:

(a)

cheltuielile și veniturile sunt conforme și respectă dispozițiile aplicabile;

(b)

s-a aplicat principiul bunei gestiuni financiare instituit la articolul 11.

În scopul controalelor, o serie de tranzacții individuale similare legate de cheltuielile curente cu salarii, pensii, rambursarea cheltuielilor de misiune și a cheltuielilor medicale pot fi considerate de către ordonatorul de credite ca fiind o singură operațiune.

Articolul 18

Controalele ex post

(1)   Ordonatorul de credite delegat poate efectua controale ex post pentru a verifica operațiunile deja aprobate în urma controalelor ex ante. Aceste controale pot fi organizate pe bază de sondaj, în funcție de riscuri.

Controalele ex post pot fi efectuate pe bază de documente și, dacă este cazul, la fața locului.

(2)   Controalele ex post sunt efectuate de alți membri ai personalului decât aceia care efectuează controalele ex ante. Membrii personalului însărcinați cu efectuarea controalelor ex post nu se află în subordinea membrilor personalului însărcinați cu efectuarea controalelor ex ante.

Personalul responsabil de controlarea gestionării operațiunilor financiare posedă competențele profesionale necesare.

Articolul 19

Raportare anuală

Directorul executiv raportează anual Comitetului director în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale. În acest sens, directorul executiv transmite conturile anuale ale agenției, cu respectarea termenelor stabilite la articolul 44.

Conturile anuale ale agenției conțin diferite secțiuni, în special:

(a)

raportul de activitate, care cuprinde principalele aspecte ale exercițiului financiar;

(b)

situațiile financiare;

(c)

raportul privind execuția bugetară.

Conturile finale sunt însoțite de o notă redactată de contabil, prin care acesta declară că respectivele conturi anuale au fost întocmite în conformitate cu principiile, regulile și metodele contabile aplicabile.

Conturile finale conțin informații financiare și de gestionare, inclusiv rezultatele controalelor, în care se declară că, exceptând unele dispoziții contrare referitoare la domenii precise ale veniturilor și cheltuielilor, directorul executiv are în mod rezonabil garanția că:

(a)

informațiile cuprinse în raport oferă o imagine reală și fidelă;

(b)

resursele alocate activităților descrise în raport au fost utilizate în scopul preconizat și în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare;

(c)

procedurile de control instituite oferă garanția necesară cu privire la legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente. Raportul de activitate indică rezultatele operațiunilor în raport cu obiectivele stabilite, riscurile aferente operațiunilor respective, utilizarea resurselor furnizate, precum și eficacitatea și eficiența sistemelor de control intern, inclusiv o evaluare globală a costurilor și beneficiilor controalelor.

Articolul 20

Situația financiară

(1)   Situațiile financiare se prezintă în euro și cuprind:

(a)

bilanțul și contul de rezultat, care reprezintă toate activele și pasivele și situația financiară, precum și rezultatul economic la data de 31 decembrie a exercițiului anterior; acestea sunt prezentate în conformitate cu regulile contabile menționate la articolul 39;

(b)

situația fluxurilor de numerar, care prezintă sumele colectate și plătite în cursul exercițiului și situația finală de trezorerie;

(c)

situația modificărilor în structura activelor nete, care prezintă o sinteză a mișcărilor înregistrate în cursul exercițiului la rezerve și la rezultatele acumulate.

(2)   Notele la situațiile financiare completează și detaliază informațiile prezentate în situațiile menționate la alineatul (1) și oferă toate informațiile adiționale prevăzute de practica contabilă acceptată pe plan internațional, în cazul în care informațiile în cauză sunt relevante pentru activitățile agenției.

Articolul 21

Raportul privind execuția bugetară

Raportul privind execuția bugetară al agenției include bugetul general și bugetele aferente activităților ad-hoc și veniturilor suplimentare; raportul este prezentat în euro. Raportul privind execuția bugetară respectă aceeași structură ca bugetul.

Acesta cuprinde:

(a)

raportul care agregă toate operațiunile bugetare ale exercițiului pe venituri și cheltuieli;

(b)

notele explicative, care completează și comentează informațiile prezentate în raport.

Articolul 22

Protejarea intereselor financiare ale agenției

(1)   Dacă un membru al personalului implicat în gestiunea financiară și controlul tranzacțiilor consideră că o decizie pe care trebuie să o aplice sau să o accepte la solicitarea superiorului său ierarhic implică nereguli sau este contrară principiilor bunei gestiuni financiare sau normelor profesionale pe care trebuie să le respecte acel membru al personalului, acesta îl informează în scris pe directorul executiv, care răspunde în scris. În cazul în care directorul executiv nu ia măsuri sau confirmă decizia sau instrucțiunea inițială, iar membrul personalului consideră că această confirmare nu constituie un răspuns rezonabil la preocuparea sa, membrul personalului îl informează în scris pe directorul agenției.

(2)   În eventualitatea unor activități ilegale, de fraudă sau de corupție care pot prejudicia interesele agenției sau ale membrilor acesteia, membrul personalului informează autoritățile și organismele desemnate de legislația aplicabilă. Colegiul auditorilor, precum și orice auditor extern care desfășoară activități de audit financiar în cadrul agenției informează ordonatorul de credite despre orice suspiciune de activități ilegale, de fraudă sau de corupție care ar putea dăuna intereselor agenției sau ale membrilor acesteia.

Articolul 23

Contabilul

(1)   Comitetul director numește un contabil care se supune statutului personalului agenției, care acționează pe deplin independent în îndeplinirea sarcinilor sale și răspunde în fața Comitetului director. Contabilul este responsabil în cadrul agenției cu:

(a)

execuția corectă a plăților, încasarea veniturilor și recuperarea creanțelor constatate;

(b)

ținerea contabilității, precum și întocmirea și prezentarea conturilor în conformitate cu dispozițiile capitolului 6 din prezentul titlu și ale articolelor 19, 20 și 21;

(c)

punerea în aplicare a normelor contabile și a planului de conturi, în conformitate cu capitolul 6 din prezentul titlu;

(d)

validarea sistemelor stabilite de către ordonatorul de credite destinate furnizării sau justificării informațiilor contabile; în acest sens, contabilul este împuternicit să verifice în orice moment conformitatea cu criteriile de validare;

(e)

gestionarea trezoreriei.

(2)   Contabilul obține de la ordonatorul de credite toate informațiile necesare pentru întocmirea conturilor care oferă o imagine reală și fidelă a situației financiare a agenției și a execuției bugetare. Ordonatorul de credite garantează fiabilitatea informațiilor.

(3)   Înainte de adoptarea conturilor de către directorul executiv, contabilul le validează, certificând astfel că a obținut asigurări rezonabile privind faptul că acestea prezintă o imagine reală și fidelă a situației financiare a agenției.

În sensul primului paragraf, contabilul verifică dacă la întocmirea conturilor s-au respectat normele contabile prevăzute la articolul 39 și dacă au fost contabilizate toate veniturile și cheltuielile.

Ordonatorul de credite sau delegații acestuia continuă să fie pe deplin răspunzători de utilizarea corectă a fondurilor pe care le gestionează, de legalitatea și regularitatea cheltuielilor supuse controlului lor și de exhaustivitatea și exactitatea informațiilor transmise contabilului.

Contabilul este împuternicit să verifice informațiile primite și să efectueze verificările suplimentare pe care le consideră necesare pentru semnarea conturilor.

Contabilul formulează rezerve, dacă este necesar, explicând exact natura și sfera de aplicare a acestora.

Sub rezerva alineatului (4), contabilul este singurul împuternicit să gestioneze numerarul și echivalentele de numerar. Contabilul este răspunzător pentru păstrarea în siguranță a acestora.

(4)   În îndeplinirea sarcinilor sale, contabilul poate să delege anumite sarcini membrilor personalului care se supun statutului personalului agenției, în cazul în care acest lucru este indispensabil pentru exercitarea funcției sale în conformitate cu normele financiare ale agenției.

(5)   Fără a aduce atingere vreunei măsuri disciplinare, contabilul poate fi în orice moment suspendat din funcție, temporar sau definitiv, de către Comitetul director. Într-un astfel de caz, Comitetul director numește un contabil interimar.

Articolul 24

Răspunderea actorilor financiari

(1)   Articolele 16-26 nu aduc atingere răspunderii penale care poate să revină actorilor financiari, în conformitate cu dreptul intern aplicabil și cu dispozițiile în vigoare privind protecția intereselor financiare ale agenției și combaterea actelor de corupție în care sunt implicați funcționari ai Uniunii sau ai statelor membre.

(2)   Fiecare ordonator de credite și fiecare contabil răspund disciplinar și pecuniar în conformitate cu statutul personalului agenției. În cazul unor activități ilegale, al unor acte de fraudă sau al unor acte de corupție care pot prejudicia interesele agenției sau ale membrilor săi, sunt sesizate autoritățile și organismele desemnate de legislația aplicabilă, în special Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

(3)   Fiecărui membru al personalului i se poate solicita să suporte, parțial sau integral, daunele cauzate agenției ca urmare a unor erori profesionale grave comise în cursul exercitării funcției sale sau în legătura cu aceasta. Autoritatea de desemnare adoptă o decizie motivată, după îndeplinirea formalităților prevăzute în legislația aplicabilă cu privire la aspectele disciplinare.

(4)   În ceea ce privește răspunderea care revine ordonatorilor de credite, se aplică articolul 73 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

Articolul 25

Conflictul de interese

(1)   Actorilor financiari în sensul titlului III capitolul 2 și altor persoane implicate în execuția și gestionarea bugetului, inclusiv în elaborarea actelor pregătitoare corespunzătoare, precum și în auditarea sau controlul bugetului le este interzis să ia măsuri care pot genera un conflict între propriile lor interese și cele ale agenției.

Dacă există acest risc, persoana în cauză se abține de la astfel de măsuri și prezintă situația directorului executiv, care constată în scris prezența sau absența unui conflict de interese. Persoana în cauză își informează, de asemenea, superiorul direct. Dacă actorul este directorul executiv, acesta trebuie să prezinte situația directorului agenției.

În cazul în care se constată existența unui conflict de interese, persoana în cauză își întrerupe toate activitățile în chestiune. Directorul executiv sau, în cazul în care directorul executiv este implicat în conflictul de interese, directorul agenției adoptă toate măsurile suplimentare necesare.

(2)   În sensul alineatului (1), un conflict de interese există în cazul în care exercitarea imparțială și obiectivă a funcțiilor unui actor financiar sau ale unei alte persoane, menționate la alineatul (1), este compromisă din motive care implică familia, viața sentimentală, afinitățile politice sau naționale, interesul economic sau orice alt interes comun cu cel al destinatarului.

Articolul 26

Separarea sarcinilor

Sarcinile ordonatorului de credite și cele ale contabilului sunt separate și incompatibile între ele.

CAPITOLUL 3

Auditul intern

Articolul 27

Numirea, competențele și sarcinile auditorului intern

(1)   Agenția dispune de o funcție de audit intern care este îndeplinită în conformitate cu standardele internaționale relevante.

(2)   Auditorul intern nu poate fi nici ordonator de credite, nici contabil.

(3)   Auditorul intern consiliază agenția în domeniul abordării riscurilor, emițând avize independente privind calitatea sistemelor de gestiune și control și recomandări pentru îmbunătățirea condițiilor de aplicare a operațiunilor și pentru promovarea bunei gestiuni financiare.

Auditorului intern îi revin, în special, următoarele sarcini:

(a)

evaluarea caracterului corespunzător și a eficacității sistemelor interne de gestiune și evaluarea performanței serviciilor în realizarea programelor și a acțiunilor, luând în considerare riscurile specifice;

(b)

evaluarea eficienței și a eficacității sistemelor interne de control și de audit aplicabile oricărei operațiuni de execuție bugetară.

(4)   Auditorul intern își îndeplinește sarcinile privind toate activitățile și departamentele agenției. Auditorul intern beneficiază de acces deplin și nelimitat la toate informațiile necesare pentru exercitarea funcției sale. Auditorul intern ia notă de raportul anual al directorului executiv și de orice alte informații identificate.

(5)   Auditorul intern întocmește un plan anual de audit și îl transmite directorului executiv.

(6)   Auditorul intern ia act de raportul ordonatorului de credite, întocmit în temeiul articolului 19, și de orice altă informație identificată.

(7)   Auditorul intern raportează directorului executiv cu privire la constatările și recomandările sale.

De asemenea, auditorul intern prezintă un raport în următoarele cazuri:

când nu s-a ținut cont de riscurile majore semnalate și de recomandările formulate;

când recomandările formulate în exercițiile precedente sunt puse în aplicare cu întârzieri semnificative.

Directorul executiv asigură monitorizarea periodică a punerii în aplicare a recomandărilor formulate în urma auditurilor.

În fiecare an, directorul executiv transmite Comitetului director un raport care conține un rezumat privind numărul și tipul auditurilor interne realizate, recomandările formulate și acțiunile întreprinse ca urmare a acestor recomandări. Comitetul director examinează informațiile și constată dacă recomandările au fost puse în aplicare pe deplin și la timp.

(8)   Agenția pune la dispoziția oricărei persoane fizice sau juridice implicate în operațiunile de cheltuieli datele de contact ale auditorului intern, în scopul contactării confidențiale a acestuia.

(9)   Rapoartele și constatările auditorului intern sunt accesibile publicului numai după ce măsurile adoptate pentru punerea lor în aplicare au fost validate de către auditorul intern.

Articolul 28

Independența auditorului intern

Independența auditorului intern, răspunderea auditorului intern pentru acțiunile întreprinse în exercitarea funcției sale și dreptul auditorului intern de a introduce acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene se stabilesc în conformitate cu articolul 100 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

CAPITOLUL 4

Operațiunile de venituri și cheltuieli

Articolul 29

Execuția veniturilor

(1)   Execuția veniturilor cuprinde estimarea creanțelor, constatarea creanțelor de recuperat și recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit. Aceasta cuprinde, de asemenea, renunțarea la creanțele constatate, dacă este cazul.

(2)   Sumele plătite în mod necuvenit se recuperează.

Dacă recuperarea nu s-a efectuat până la scadența prevăzută în nota de debit, contabilul informează ordonatorul de credite competent și inițiază imediat procedura de recuperare prin orice mijloc legal, inclusiv, dacă este cazul, prin compensare și, dacă acest lucru nu este posibil, prin executare forțată.

Atunci când intenționează să renunțe, total sau parțial, la recuperarea unei creanțe constatate, ordonatorul de credite se asigură că renunțarea este corectă și conformă cu principiile bunei gestiuni financiare și proporționalității. Decizia de renunțare trebuie să fie motivată. În decizia de renunțare se precizează măsurile întreprinse pentru recuperarea creanței, precum și elementele de drept și de fapt pe care se bazează.

Contabilul ține o listă a creanțelor care trebuie recuperate. Creanțele de recuperat ale agenției sunt grupate în listă în funcție de data emiterii ordinului de recuperare. Contabilul indică, de asemenea, deciziile de renunțare totală sau parțială la recuperarea sumelor constatate. Lista se adaugă la conturile anuale ale agenției.

(3)   Pentru toate creanțele care nu au fost rambursate la data scadenței prevăzută în nota de debit se calculează dobânzi în conformitate cu articolul 83 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei (5).

(4)   Creanțele agenției față de terți și creanțele terților față de agenție sunt limitate la o perioadă de cinci ani.

Articolul 30

Contribuția statelor membre la bugetul general al agenției

(1)   Determinarea contribuțiilor în cazul în care se aplică baremul VNB este următoarea:

(a)

în cazul în care se aplică baremul VNB, defalcarea contribuțiilor între statele membre care trebuie să plătească o contribuție se determină pe baza baremului venitului național brut, astfel cum este definit la articolul 41 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, și în conformitate cu Decizia 2007/436/CE, Euratom a Consiliului (6) sau cu orice altă decizie care ar putea să o înlocuiască pe aceasta;

(b)

datele pentru calcularea fiecărei contribuții sunt cele care figurează în coloana intitulată „resurse proprii VNB” din tabelul „Situația rezumativă a finanțării bugetului general în funcție de tipul de resursă proprie și de stat membru” anexat la ultimul buget al Uniunii. Contribuția fiecărui stat membru care trebuie să plătească o contribuție este proporțională cu cota reprezentată de VNB-ul statului membru respectiv în suma totală a VNB-ului tuturor statelor membre care trebuie să plătească contribuții.

(2)   Calendarul plății contribuțiilor este următorul:

(a)

contribuțiile menite să finanțeze bugetul general al agenției se plătesc de către statele membre participante în trei tranșe egale, până la datele de 15 martie, 15 iunie și, respectiv, 15 octombrie ale exercițiului financiar respectiv. Agenția trimite statelor membre participante scrisori de solicitare a contribuțiilor cu cel puțin 60 de zile înaintea scadențelor;

(b)

în cazul adoptării unui buget rectificativ, contribuțiile necesare sunt achitate de statele membre participante în termen de 60 de zile de la trimiterea solicitării de contribuții;

(c)

fiecare stat membru plătește comisioanele bancare aferente plății propriilor contribuții;

(d)

în cazul în care bugetul anual nu este aprobat până la 30 noiembrie, agenția poate emite, la solicitarea unui stat membru, o cerere individuală provizorie de contribuție pentru statul membru respectiv, care trebuie plătită în termen de 60 de zile de la trimiterea solicitării de contribuții.

Atunci când plata se realizează în termenul stabilit și este primită de agenție în termen de cel mult zece zile după termenul stabilit, agenției nu i se datorează dobânda menționată la articolul 29 alineatul (3). În cazul în care plata întârzie cu mai mult de zece zile, se percep penalități de întârziere pentru întreaga perioadă de întârziere.

Articolul 31

Execuția cheltuielilor

(1)   Pentru execuția cheltuielilor, ordonatorul de credite efectuează angajamente bugetare, își asumă angajamente juridice, lichidează cheltuieli, ordonanțează plăți și desfășoară activitățile prealabile necesare executării creditelor.

(2)   Angajamentul bugetar este operațiunea de rezervare a creditului necesar pentru acoperirea plăților ulterioare de onorare a angajamentelor juridice. Angajamentul juridic este actul prin care ordonatorul de credite creează sau constată o obligație care determină o cheltuială. Angajamentele bugetare și angajamentele juridice se adoptă de același ordonator de credite, cu excepția cazurilor justificate.

Angajamentele bugetare se încadrează în una dintre următoarele categorii:

(a)

individuale: angajamentul bugetar este individual dacă se cunosc beneficiarul și cuantumul cheltuielii;

(b)

globale: angajamentul bugetar este global dacă cel puțin unul dintre elementele necesare identificării angajamentului individual este necunoscut;

(c)

provizorii: angajamentul bugetar este provizoriu în cazul în care este destinat să acopere cheltuielile curente de natură administrativă și fie valoarea, fie beneficiarii finali nu sunt definitiv stabiliți.

Angajamentele bugetare pentru acțiuni a căror realizare depășește un singur exercițiu financiar nu se pot repartiza pe mai multe exerciții în tranșe anuale decât în cazurile prevăzute în actul de bază sau în cazul în care privesc cheltuieli administrative.

(3)   Fiecare cheltuială este angajată, lichidată, ordonanțată și plătită.

Lichidarea cheltuielilor este actul prin care ordonatorul de credite:

(a)

verifică existența creanțelor de recuperat ale creditorului;

(b)

determină sau verifică realitatea și cuantumul creanței;

(c)

verifică condițiile de exigibilitate a plății.

Ordonanțarea cheltuielilor este actul prin care, după ce a verificat disponibilitatea creditelor, ordonatorul de credite dă contabilului instrucțiunea de a plăti cheltuielile lichidate.

(4)   Pentru orice măsură care poate genera cheltuieli imputabile bugetului agenției, ordonatorul de credite procedează la un angajament bugetar înainte de a contracta un angajament juridic față de părți terțe.

(5)   Primul an din cadrul de planificare pe trei ani al agenției prevede aprobarea de către Comitetul director a cheltuielilor operaționale ale agenției pentru activitățile derulate, în măsura în care elementele menționate în prezentul alineat sunt identificate în mod clar.

Cadrul de planificare include obiectivele detaliate și rezultatele preconizate. Acesta cuprinde, de asemenea, descrierea acțiunii (acțiunilor) care urmează să fie finanțată (finanțate) și precizarea sumele alocate fiecărei acțiuni.

Orice modificare substanțială adusă primului an din cadrul de planificare pe trei ani al agenției se adoptă prin aceeași procedură ca cea utilizată în cadrul planificării inițiale.

Comitetul director poate să delege ordonatorului de credite al agenției competența de a aduce modificări nesubstanțiale cadrului de planificare.

Articolul 32

Termene

Plata cheltuielilor trebuie să se efectueze în termenele prevăzute la articolul 92 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și la articolul 111 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 și în conformitate cu dispozițiile acestor regulamente.

CAPITOLUL 5

Execuția bugetului

Articolul 33

Achiziții publice

(1)   În ceea ce privește achizițiile publice, se aplică titlul V din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, sub rezerva alineatelor (2) și (3) de la prezentul articol.

(2)   În cazul contractelor cu o valoare cuprinsă între 60 000 EUR și pragurile prevăzute la articolul 118 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 se poate aplica procedura prevăzută în Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 pentru contractele cu o valoare care nu depășește 60 000 EUR.

(3)   Agenția poate, fără a recurge la procedura de achiziții publice, să încheie cu Comisia Europeană, cu birourile interinstituționale, cu Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene, înființat prin Regulamentul (CE) nr. 2965/94 al Consiliului (7), și cu alte organisme ale Uniunii contracte având ca obiect furnizarea de bunuri, prestarea de servicii sau executarea de lucrări de către acestea din urmă.

Articolul 34

Achiziții comune

(1)   Agenția poate, la cererea sa, să participe în calitate de autoritate contractantă la procedurile Comisiei de atribuire a contractelor, la procedurile interinstituționale de atribuire a contractelor, precum și la procedurile de atribuire a contractelor organizate de alte organisme sau agenții ale Uniunii.

(2)   În contextul activităților de colaborare cu statele membre, precum cele menționate la capitolul IV din Decizia (PESC) 2015/1835, agenția poate utiliza proceduri de achiziții comune.

(3)   În cazul unei proceduri de achiziții comune, organizată între agenție și autoritatea contractantă din unul sau mai multe state membre, se aplică dispozițiile procedurale aplicabile agenției.

În cazul în care partea care revine sau care este gestionată de autoritatea contractantă a unuia sau mai multor state membre este egală cu sau depășește 50 % din valoarea totală estimată a contractului sau în alte cazuri justificate corespunzător, se aplică normele procedurale din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului (8), din Directiva 2009/81/CE (9) sau din orice alt act juridic al Uniunii care poate fi aplicabil având în vedere aspectul în cauză.

(4)   Agenția poate să recurgă la procedurile de achiziții comune cu autoritățile contractante din statul membru gazdă pentru acoperirea nevoilor sale administrative. În astfel de caz, se aplică mutatis mutandis articolul 133 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012.

Articolul 35

Experți

În vederea selecției experților, agenția poate aplica dispozițiile articolului 287 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, sub rezerva oricărei proceduri specifice stabilite în actul de bază al programului a cărui punere în aplicare este încredințată agenției. Experții respectivi sunt remunerați pe baza unei sume fixe anunțate în prealabil și sunt aleși pe baza competenței lor profesionale.

Alegerea experților externi se face pe baza competențelor, experienței și cunoștințelor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite și în conformitate cu principiile nediscriminării, egalității de tratament și absenței conflictului de interese.

Articolul 36

Granturi

În ceea ce privește granturile, se aplică titlul VI din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, sub rezerva oricăror dispoziții specifice prevăzute în actul constitutiv.

Articolul 37

Premii

(1)   În ceea ce privește premiile, se aplică titlul VII din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012, sub rezerva alineatului (2) de la prezentul articol.

(2)   Concursurile pentru premii cu o valoare unitară de cel puțin 10 000 EUR pot fi publicate numai dacă sunt prevăzute în cadrul de planificare al agenției.

Articolul 38

Precizarea căilor de atac

(1)   În cazul în care un act procedural al unui ordonator de credite prejudiciază drepturile unui candidat sau ofertant, al unui beneficiar sau contractant, actul în cauză conține căile de atac administrative și/sau judiciare care pot fi utilizate pentru a contesta actul.

(2)   Se precizează în mod special natura căii de atac, organismul sau organismele în fața cărora se poate înainta acțiunea, precum și termenele pentru exercitarea acesteia.

CAPITOLUL 6

Contabilitatea

Articolul 39

Reguli contabile

Agenția instituie un sistem de contabilitate care oferă informații exacte, complete și fiabile în timp util.

Contabilul agenției adoptă reguli pe baza standardelor contabile acceptate la nivel internațional pentru sectorul public. Contabilul se poate abate de la standardele respective dacă estimează că acest lucru este necesar pentru a oferi o imagine corectă și fidelă a activelor și pasivelor, a cheltuielilor, a veniturilor și a fluxurilor de numerar. Atunci când un contabil se abate semnificativ de la standardele respective, notele la situațiile financiare precizează acest fapt și motivul care stă la baza lui.

Articolul 40

Principii contabile

În situațiile financiare, informațiile, inclusiv cele referitoare la politicile contabile, sunt prezentate astfel încât să se asigure că ele sunt relevante, fiabile, comparabile și inteligibile. Situațiile financiare se întocmesc în conformitate cu articolul 39.

Articolul 41

Sistemul de evidență contabilă

(1)   Sistemul contabil este format din contabilitatea generală și contabilitatea bugetară. Ambele contabilități au la bază anul calendaristic și sunt ținute în euro.

(2)   Contabilitatea generală înregistrează, în ordine cronologică, utilizând metoda înregistrării în partidă dublă, toate evenimentele și operațiunile care afectează situația economică și financiară, precum și activele și pasivele agenției.

(3)   Contabilitatea bugetară prezintă o înregistrare detaliată a execuției bugetului agenției. În aceasta se înregistrează toate operațiunile bugetare de venituri și cheltuieli.

Articolul 42

Liste de inventar

Agenția ține liste de inventar în care se precizează cantitatea și valoarea tuturor activelor corporale, necorporale și financiare care constituie proprietatea sa. Agenția verifică dacă intrările de inventar corespund situației reale.

CAPITOLUL 7

Auditul extern și combaterea fraudei

Articolul 43

Auditul extern

(1)   Comitetul director numește un Colegiu al auditorilor pentru a îndeplini funcția de audit extern al bugetului operațional și al celui administrativ, al conturilor financiare și al situațiilor financiare ale agenției. Auditul se efectuează în conformitate cu standardele internaționale de audit acceptate și, sub rezerva aprobării de către Comitetul director, în conformitate cu termenii de referință suplimentari.

Cel puțin o dată la trei ani, colegiul oferă Comitetului director asigurări și consiliere independente cu privire la faptul că activitățile agenției se desfășoară în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare. În îndeplinirea acestei sarcini, colegiul poate recurge la personal suplimentar temporar, cu acordul Comitetului director.

(2)   Colegiul auditorilor este compus din cel puțin trei auditori din diferite state membre participante, sprijiniți de un membru al personalului propus de colegiu. Respectivul membru al personalului poate rămâne atât timp cât membrul Colegiului auditorilor care l-a nominalizat rămâne în funcție.

(3)   Membrii Colegiului auditorilor sunt numiți pe o perioadă de trei audituri consecutive. Se va urmări aplicarea unui sistem echitabil de rotație între statele membre participante care doresc să trimită auditori.

(4)   Comitetul director numește membrii Colegiului auditorilor dintre candidații propuși de statele membre participante. Candidații sunt, de preferință, membri ai instituției naționale supreme de audit din statele membre participante și oferă garanții suficiente în ceea ce privește securitatea și independența. Aceștia sunt disponibili pentru exercitarea atribuțiilor în numele agenției, după cum este necesar. În exercitarea acestor atribuții, membrii colegiului și personalul de sprijin:

(a)

continuă să fie remunerați de organismul lor de audit de origine și nu primesc de la agenție decât rambursarea cheltuielilor lor de misiune pe o bază identică cu cea prevăzută de normele agenției;

(b)

nu pot solicita sau primi instrucțiuni decât din partea Comitetului director; în cadrul mandatului lor de audit, Colegiul auditorilor și membrii săi sunt complet independenți și singurii răspunzători de efectuarea auditului extern;

(c)

nu răspund de activitatea lor decât în fața Comitetului director;

(d)

verifică dacă veniturile și cheltuielile administrate de agenție au fost executate în conformitate cu legislația aplicabilă și cu principiile bunei gestiuni financiare.

(5)   În fiecare an, colegiul auditorilor își alege președintele pentru următorul exercițiu financiar. Colegiul adoptă normele care se aplică auditurilor efectuate de către membrii săi, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale. Colegiul auditorilor aprobă rapoartele de audit întocmite de membrii săi înainte ca acestea să fie transmise directorului executiv și Comitetului director.

(6)   Auditorii asigură respectarea confidențialității informațiilor și protecția datelor de care iau cunoștință în cursul misiunii lor de audit, în conformitate cu reglementările aplicabile acestor informații și date.

(7)   Auditorii au acces fără întârziere și fără preaviz la documente și la conținutul oricărui suport informațional referitor la venituri și cheltuieli, precum și la incintele unde sunt păstrate documentele și suporturile respective. Auditorii pot face copii. Persoanele implicate în execuția veniturilor și a cheltuielilor agenției acordă directorului executiv și persoanelor responsabile cu realizarea auditului acestor cheltuieli asistența necesară pentru îndeplinirea sarcinilor lor. Cheltuielile legate de acțiunile de audit sunt incluse în bugetul general.

(8)   La propunerea directorului executiv sau a unui stat membru, Comitetul director poate decide, de la caz la caz, să utilizeze alte organisme externe pentru examinări speciale, în coordonare cu numirea Colegiului auditorilor.

(9)   În anumite cazuri, pe cheltuială proprie și cu acordul Comitetului director, autoritățile naționale de audit ale statelor membre participante pot obține orice informație și pot inspecta orice document pe care îl consideră necesar în vederea auditării respectivei componente naționale sau în vederea transmiterii de rapoarte către guvern și parlament, fără a aduce atingere celorlalte state membre participante și responsabilităților Colegiului auditorilor, în conformitate cu normele agenției, în special normele privind protecția datelor.

Articolul 44

Auditul anual și descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului agenției

(1)   Până la data de 31 martie care urmează încheierii exercițiului financiar, directorul executiv transmite Colegiului auditorilor, în vederea examinării și emiterii unui aviz, un proiect al conturilor anuale ale agenției, astfel cum se prevede la articolul 19.

(2)   Până la data de 30 iunie care urmează încheierii exercițiului financiar, Colegiul auditorilor transmite directorului executiv raportul anual de audit, care include avizul și observațiile colegiului cu privire la proiectul de conturi anuale menționat la alineatul (1).

(3)   Până la data de 15 iulie care urmează încheierii exercițiului financiar, directorul executiv transmite Comitetului director conturile anuale finale auditate și raportul de audit, însoțite de răspunsurile agenției.

(4)   Până la data de 30 octombrie care urmează încheierii exercițiului financiar, Comitetul director aprobă conturile anuale auditate și acordă descărcarea de gestiune pentru exercițiul financiar directorului executiv și contabilului.

(5)   După aprobarea acestuia de către Comitetul director, conturile anuale auditate sunt notificate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(6)   Toate conturile și inventarele sunt păstrate de contabil timp de cinci ani de la data la care s-a acordat respectiva descărcare de obligații.

Articolul 45

OLAF

(1)   OLAF poate efectua investigații, inclusiv controale la fața locului și inspecții, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (10) și în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului (11), pentru a stabili dacă au avut loc fraude, acte de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale agenției în legătură cu un grant sau cu un contract finanțat de agenție.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), contractele, acordurile și deciziile agenției conțin dispoziții prin care Colegiul auditorilor și OLAF sunt împuterniciți în mod expres să efectueze audituri și investigații, în conformitate cu competențele lor respective.

TITLUL IV

DISPOZIȚII SPECIFICE APLICABILE VENITURILOR SUPLIMENTARE

Articolul 46

Venituri suplimentare

(1)   În cadrul misiunii sale în conformitate cu articolul 2 din Decizia(PESC) 2015/1835, agenția poate primi venituri suplimentare pentru un scop specific:

(a)

de la bugetul general al Uniunii, de la caz la caz, cu respectarea deplină a normelor, procedurilor și proceselor de decizie care îi sunt aplicabile;

(b)

de la statele membre, țări terțe sau alți terți, cu excepția cazului în care Comitetul director decide altfel în termen de o lună de la primirea informațiilor de la agenție.

(2)   Veniturile menționate la alineatul (1) pot fi utilizate doar în scopul specific pentru care au fost prevăzute.

(3)   Costurile administrative suplimentare aferente gestionării veniturilor suplimentare ar trebui acoperite, după caz, de la bugetul asociat respectivelor venituri suplimentare.

(4)   Dispozițiile titlului III capitolele 2-7 se aplică veniturilor suplimentare doar dacă acordul (acordurile) relevant(e) nu prevăd norme diferite, care sunt, în orice caz, conforme cu principiile bugetare stabilite la titlul II.

(5)   Orice excedent bugetar provenind din orice venituri suplimentare la sfârșitul perioadei de execuție este considerat credit disponibil pentru entitățile care au contribuit la acesta și este restituit acestora. Excedentul poate fi utilizat, de asemenea, pentru alte scopuri specifice, astfel cum se prevede în acordul (acordurile) relevant(e) sau, în afara cazului în care Comitetul director ia o altă decizie în termen de o lună de la primirea respectivelor informații din partea agenției, astfel cum propune entitatea în cauză.

(6)   Contabilul adoptă măsurile necesare pentru a asigura monitorizarea separată a veniturilor suplimentare și a creditelor corespunzătoare. Prin urmare, contribuțiile care rezultă din veniturile suplimentare sunt contabilizate separat și sunt utilizate în conformitate cu scopul specific pentru care au fost alocate. Din motive de transparență, acestea se plasează în conturi bancare separate. În plus, vor fi evidențiate separat în cadrul raportului privind execuția bugetară al agenției, astfel cum se prevede la articolul 21.

TITLUL V

DISPOZIȚII SPECIFICE APLICABILE BUGETELOR AFERENTE ACTIVITĂȚILOR AD-HOC

Articolul 47

Gestionarea de către agenție a bugetelor aferente activităților ad-hoc

(1)   Comitetul director poate decide, la propunerea directorului executiv sau a unui stat membru, că agenției i se poate încredința de către statele membre gestiunea administrativă și financiară a anumitor activități care intră în atribuțiile sale, în conformitate cu capitolul IV din Decizia (PESC) 2015/1835.

(2)   În cazul proiectelor și programelor ad-hoc ale agenției, Comitetul director poate autoriza agenția, în condițiile stabilite în dispozițiile care reglementează activitățile în cauză, să încheie contracte și acorduri de granturi, precum și să strângă anticipat contribuțiile necesare din partea statelor membre respective, ținând cont de constrângerile bugetare ale statelor membre, pentru a onora astfel de contracte și de acorduri de granturi.

(3)   Dispozițiile capitolelor 2-7 din titlul III din prezenta decizie se aplică activităților ad-hoc instituite în conformitate cu articolul 19 sau 20 din Decizia (PESC) 2015/1835, cu excepția cazului în care actul (actele) de bază al(e) programului sau proiectului nu prevede (prevăd) norme diferite, care sunt, în orice caz, conforme cu principiile bugetare stabilite la titlul II din prezenta decizie.

(4)   Orice excedent bugetar provenind dintr-un proiect sau program ad-hoc este considerat credit disponibil pentru statele membre participante și pentru orice altă entitate care a contribuit la acesta și se restituie acestora la sfârșitul perioadei de execuție sau este utilizat pentru alte scopuri specifice, astfel cum se prevede în acordul (acordurile) relevant(e) sau astfel cum se decide de către statul membru sau de către entitatea în cauză.

TITLUL VI

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 48

Modificări

Trimiterile la Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 se interpretează ca ținând cont de modificările la acesta.

Articolul 49

Abrogarea Deciziei 2007/643/PESC

Decizia 2007/643/PESC se abrogă.

Articolul 50

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 4 august 2016.

Pentru Consiliu

Președintele

M. LAJČÁK


(1)  JO L 266, 13.10.2015, p. 55.

(2)  JO L 269, 12.10.2007, p. 1.

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) Nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(4)  Decizia (UE) 2016/1351 a Consiliului din 4 august 2016 privind Statutul personalului Agenției Europene de Apărare și de abrogare a Deciziei 2004/676/CE (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

(5)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).

(6)  Decizia 2007/436/CE, Euratom a Consiliului din 7 iunie 2007 privind sistemul de resurse proprii al Comunităților Europene (JO L 163, 23.6.2007, p. 17).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 2965/94 al Consiliului din 28 noiembrie 1994 de înființare a Centrului de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene (JO L 314, 7.12.1994, p. 1).

(8)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(9)  Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind coordonarea procedurilor privind atribuirea anumitor contracte de lucrări, de furnizare de bunuri și de prestare de servicii de către autoritățile sau entitățile contractante în domeniile apărării și securității și de modificare a Directivelor 2004/17/CE și 2004/18/CE (JO L 216, 20.8.2009, p. 76).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(11)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).


Top