Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2333

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2333 al Comisiei din 14 decembrie 2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea

    JO L 329, 15.12.2015, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; abrogare implicită prin 32022R1173

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2333/oj

    15.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 329/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/2333 AL COMISIEI

    din 14 decembrie 2015

    de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (1), în special articolul 58 alineatul (4), articolul 62 alineatul (2) literele (a)-(d),(g) și (h) și articolul 78 literele (a)-(d) și (f),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei (2) stabilește norme pentru acordarea avansurilor pentru plățile directe în cazul în care disciplina financiară menționată la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) intră sub incidența anului de cerere corespunzător. Pentru a asigura aplicarea uniformă a normelor respective în toate statele membre, este necesar să se clarifice faptul că disciplina financiară nu trebuie luată în considerare pentru calcularea avansurilor pentru plăți directe, având în vedere că rata de ajustare finală care urmează să fie stabilită până la 1 decembrie nu poate fi cunoscută la momentul plății avansurilor.

    (2)

    Pentru a spori corectitudinea cererilor de ajutor sau de plată, este necesar să se precizeze în mod explicit că statele membre sunt în măsură să introducă, în mod voluntar, un sistem de „controale preliminare” care va informa beneficiarii despre posibile neconformități și le vor permite să își modifice cererile de ajutor și de plată la timp, pentru a evita reduceri și sancțiuni administrative. Cu toate acestea, trebuie efectuate controale administrative complete înainte ca plata să fie efectuată. Pentru a se evita un tratament diferențiat între fermierii din același stat membru, un astfel de sistem ar trebui pus în aplicare la nivel de stat, nu la nivel de exploatație. Întrucât sistemul respectiv se bazează pe existența cererilor de ajutor cu informații geospațiale, acesta poate fi pus în aplicare doar atunci când un astfel de sistem este complet operațional în statul în cauză. Întrucât responsabilitatea depunerii unei cereri corecte de ajutor sau de plată îi revine beneficiarului, orice rezultat al „controalelor preliminare” nu ar trebui să aducă atingere rezultatelor ulterioare ale controalelor administrative încrucișate. Un astfel de sistem poate fi aplicat la nivel regional prin intermediul unei interfețe bazate pe GIS, care permite prelucrarea datelor spațiale și alfanumerice privind suprafețele declarate, cu condiția ca formularul prestabilit și documentele grafice corespunzătoare menționate la articolul 72 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 să fie instituite la nivel regional.

    (3)

    Posibilitatea ca un grup de fermieri care solicită sprijin în cadrul unor măsuri de dezvoltare rurală să fie considerat beneficiar (denumit în continuare „colectiv”) este relevantă, în special, pentru măsurile de agromediu și de climă menționate la articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4) puse în aplicare la nivel de habitat, cum ar fi măsurile de conservare a biodiversității și a naturii. Prin urmare, ar trebui pus la dispoziție un nou cadru juridic pentru gestionarea și controlul unor astfel de colective. În scopul de a oferi o mai mare flexibilitate beneficiarilor pentru a facilita o abordare axată pe rezultate, ar trebui să se ofere statelor membre posibilitatea combinării sistemului respectiv cu un sistem de notificare în timp real al angajamentelor, prin care beneficiarul va notifica angajamentele planificate cu cel târziu 14 zile înainte ca acestea să fie efectuate. Acest mecanism ar trebui completat de controale adaptate.

    (4)

    În ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor care le revin în materie de ecologizare, beneficiarii trebuie să declare utilizarea parcelelor agricole până cel târziu la data finală a depunerii cererii unice sau a cererii de ajutor menționate la articolul 13 din Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014. Cu toate acestea, în timpul perioadei de vegetație, beneficiarul ar putea fi nevoit să adapteze planul de cultivare în ceea ce privește cultura sau locația acesteia. Prin urmare, ar trebui să se ofere beneficiarilor posibilitatea de a-și modifica declarația în ceea ce privește parcelele agricole declarate, în cazuri justificate în mod corespunzător și doar în scopul ecologizării. Această posibilitate ar trebui să fie aplicabilă cu condiția să nu aibă efect asupra stadiului de avansare a executării obligațiilor în materie de ecologizare cu privire la declarația inițială.

    (5)

    Eșantionul pentru controalele la fața locului asupra beneficiarilor scutiți de cerințele care le revin în materie de ecologizare nu este selectat, în prezent, în funcție de metodologia de eșantionare printr-un mecanism în cascadă, astfel cum a fost prevăzut la articolul 34 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014. Drept consecință, acesta nu este scăzut din eșantionul de beneficiari care depun cereri în cadrul schemei de plată de bază sau al schemei de plată unică pe suprafață, spre deosebire de eșantionul de beneficiari care fac obiectul cerințelor care le revin în materie de ecologizare. Pentru a mări eficiența selectării eșantionului și pentru a reduce numărul beneficiarilor care trebuie controlați la fața locului, eșantionul respectiv ar trebui selectat în conformitate cu aceeași metodologie de eșantionare.

    (6)

    Eșantionul pentru controalele la fața locului ale schemelor de ajutor pentru animale nu este selectat, în prezent, în conformitate cu metodologia de eșantionare printr-un mecanism în cascadă, astfel cum a fost prevăzut la articolul 34 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014. Pentru a spori eficiența selectării eșantionului și pentru a reduce la minimum numărul beneficiarilor care trebuie controlați la fața locului, ar trebui să se prevadă ca eșantionul respectiv să poate fi selectat în conformitate cu aceeași metodologie de eșantionare.

    (7)

    Pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a spori eficiența selectării eșantioanelor pentru controalele la față locului, este indicat să se prevadă posibilitatea explicită a statelor membre de a combina selectarea eșantioanelor pentru controalele la fața locului privind schema de plăți directe cu unele măsuri pentru dezvoltarea rurală vizate de sistemul integrat de administrare și control („sistemul integrat”). Statele membre trebuie să asigure reprezentativitatea eșantioanelor aferente, întrucât plățile directe și populațiile de dezvoltare rurală nu corespund pe deplin.

    (8)

    Normele curente privind selectarea eșantionului de control pentru controalele la fața locului din cadrul sistemului integrat nu includ o dispoziție privind tipul de selectare a eșantionului care ar trebui aplicat beneficiarilor suplimentari care trebuie selectați în cazul în care zonele de interes ecologic nu sunt identificate în sistemul de identificare a parcelelor agricole. Este indicat să se prevadă faptul că respectivul eșantion suplimentar trebuie să fie selectat pe baza unei analize a riscurilor.

    (9)

    La aplicarea dispozițiilor actuale privind reducerea ratei de control pentru controalele la fața locului din cadrul sistemului integrat pentru anii de cerere 2015 și 2016, numai statele membre cu un sistem de certificare a ratei de eroare pus în aplicare în ultimii ani, în mod voluntar, de către propriile organisme de certificare pot beneficia de o posibilă reducere a ratei de control. Pentru celelalte state membre, prima posibilitate de reducere a ratei de control începe odată cu anul de cerere 2017. Prin urmare, ar trebui să se deschidă posibilitatea de reducere a ratei de control pentru anumite plăți directe pentru celelalte state membre care, pentru anul de cerere 2016, au certificat ratele de eroare în conformitate cu noua metodologie elaborată la nivelul Uniunii, ținând seama de articolul 7 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei (5), din exercițiul financiar 2015.

    (10)

    Articolul 42 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 stabilește norme în ceea ce privește controalele la fața locului ale cererilor de ajutor și de plată în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale care trebuie efectuate în perioada de retenție a animalelor. Normele respective urmăresc ca asigurarea respectării obligațiilor în perioada de retenție să poată fi verificată în mod adecvat. Cu toate acestea, ar trebui să se ofere statelor membre posibilitatea de a decide dacă ar trebui să fie distribuite controalele la fața locului acolo unde perioada de retenție începe înainte ca cererea de ajutor sau de plată să fie depusă sau acolo unde aceasta nu poate fi stabilită în prealabil.

    (11)

    Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 ar trebui modificat în consecință.

    (12)

    Modificările aduse la regulamentul menționat ar trebui să se aplice cererilor de ajutor, cererilor de sprijin sau cererilor de plată referitoare la anii de cerere sau la perioadele de primă care încep din 1 ianuarie 2016. Cu toate acestea, luând în considerare faptul că beneficiarii ar putea fi nevoiți să adapteze planul de cultivare în ceea ce privește cultura sau locația acesteia în anul de cerere 2015, dispoziția care permite statelor membre să autorizeze beneficiarul să modifice conținutul cererii unice în ceea ce privește utilizarea parcelelor agricole ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2015. Totodată, luând în considerare dificultățile întâmpinate în anul de cerere 2015 de către statele membre care au instituit o astfel de perioadă de probă, dispoziția care permite distribuirea controalelor la fața locului acolo unde perioada de probă începe înaintea depunerii unei cereri de ajutor sau de plată sau acolo unde aceasta nu poate fi stabilită în prealabil ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2015.

    (13)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru plăți directe și al Comitetului pentru dezvoltare rurală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 10 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 10

    Avansuri pentru plățile directe

    În cazul în care un stat membru plătește avansuri pentru plățile directe în conformitate cu articolul 75 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, rata de ajustare aferentă disciplinei financiare menționată la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 nu se ia în considerare la calcularea respectivelor plăți în avans.

    Plata soldului care trebuie acordată beneficiarilor începând cu 1 decembrie ia în considerare rata de ajustare aferentă disciplinei financiare aplicabile anului de cerere respectiv pentru cuantumul total al plăților directe în ceea ce privește anul calendaristic respectiv.”

    2.

    La articolul 11, se adaugă următoarele alineate (4) și (5):

    „(4)   Dacă sistemul integrat prevede formularul prestabilit și documentele grafice corespunzătoare menționate la articolul 72 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 prin intermediul unei interfețe bazate pe GIS, care permite prelucrarea datelor spațiale și alfanumerice privind suprafețele declarate (denumit în continuare «formular de cerere de ajutor cu informații geospațiale»), statele membre pot decide să introducă un sistem de controale încrucișate preliminare (denumit în continuare «controale preliminare»), care include cel puțin controalele încrucișate menționate la articolul 29 alineatul (1) primul paragraf literele (a), (b) și (c) din regulamentul respectiv. Rezultatele trebuie notificate beneficiarului în termen de 26 de zile calendaristice de la data finală de depunere a cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată menționate la articolul 13 din prezentul regulament. Cu toate acestea, dacă perioada de 26 de zile calendaristice expiră înainte de data finală a notificării modificărilor menționate la articolul 15 alineatul (2) din prezentul regulament, rezultatele trebuie notificate beneficiarului cel târziu în ziua calendaristică următoare datei finale a notificării modificărilor pentru anul în cauză.

    Statele membre pot decide să efectueze astfel de controale preliminare la nivel regional, cu condiția ca sistemul care utilizează formularele de cerere de ajutor cu informații geospațiale să fie instituit la nivel regional.

    (5)   În cazul în care beneficiarul este un grup de persoane care solicită sprijin pentru operațiunile de agromediu și de climă menționate la articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 (denumit în continuare «colectiv»), statul membru poate decide să facă derogări de la cerința articolului 14 din prezentul regulament ca cererea de plată să conțină toate informațiile necesare pentru a decide eligibilitatea în vederea acordării sprijinului, precum și de la restricția articolului 13 din prezentul regulament ca toate datele relevante în vederea gestionării administrative și financiare să fie prezentate până la data finală de depunere a cererii de plată, prin introducerea unei cereri de plată anuale simplificate (denumită în continuare «cerere colectivă») care se depune de către un colectiv.

    Articolele 2, 3, 4, 9, 11, 13, 15 și 16, articolul 17 alineatele (1) și (3)-(9) și articolele 21, 24, 25, 27, 28, 29, 35, 38, 39, 40, 42, 43 și 45 din prezentul regulament, precum și articolele 4, 12 și 13 din Regulamentul (UE) nr. 640/2014 se aplică mutatis mutandis în ceea ce privește cerințele speciale stabilite în vederea cererii colective.

    În cazul colectivelor, statele membre includ o descriere a dispozițiilor administrative în programul de dezvoltare rurală.”

    3.

    La articolul 14 se adaugă următorul alineat (4):

    „(4)   Statele membre pot autoriza beneficiarul să modifice, în cazuri justificate în mod corespunzător, conținutul cererii unice în ceea ce privește utilizarea parcelelor agricole, în scopul efectuării plății pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu în conformitate cu titlul III capitolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu condiția ca beneficiarul să nu beneficieze astfel de un statut favorabil în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor care îi revin în materie de ecologizare bazate pe cererea inițială. Statele membre pot decide să stabilească o dată finală pentru notificarea autorității competente cu privire la astfel de modificări.

    Dacă autoritatea competentă a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformități din cererea unică sau din cererea de plată sau dacă aceasta a notificat beneficiarului intenția de a efectua un control la fața locului sau dacă, în cadrul unui control la fața locului, se constată vreo neconformitate, modificările în conformitate cu alineatul (1) nu sunt autorizate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.”

    4.

    Se introduce următorul articol 14a:

    „Articolul 14a

    Cereri colective

    (1)   Articolul 14 nu se aplică cererilor colective, în cazul în care un stat membru utilizează opțiunea de introducere a unor astfel de cereri.

    (2)   Colectivul depune o cerere colectivă pe an.

    (3)   Cererea colectivă conține toate informațiile necesare pentru a decide eligibilitatea în vederea acordării sprijinului, exceptând informațiile în legătură cu angajamentele care fac obiectul operațiunilor de agromediu și de climă menționate la articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013. Cererea colectivă conține, în special:

    (a)

    identitatea colectivului;

    (b)

    identificarea unică a fiecărui participant membru al colectivului;

    (c)

    o trimitere la cererea pentru sprijin depusă de colectiv;

    (d)

    detalii privind operațiunile de agromediu și de climă în cauză;

    (e)

    elementele care permit identificarea fără echivoc a tuturor parcelelor agricole ale exploatației, suprafața acestora exprimată în hectare cu până la două zecimale, localizarea acestora și, după caz, specificații suplimentare privind utilizarea parcelelor agricole;

    (f)

    dacă este cazul, elementele care permit identificarea fără echivoc a terenurilor neagricole pentru care se solicită sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală;

    (g)

    după caz, toate documentele justificative necesare pentru a decide eligibilitatea pentru măsura în cauză;

    (h)

    o declarație a colectivului potrivit căreia membrii participanți au luat la cunoștință condițiile aferente măsurilor de dezvoltare rurală în cauză și consecințele financiare în cazul neconformităților.

    În cazul în care cererea pentru sprijin depusă de colectiv conține toate informațiile menționate la primul paragraf literele (b), (d) și (h), informațiile respective pot fi înlocuite de o trimitere la cererea pentru sprijin.

    (4)   Prin derogare de la alineatul (3) primul paragraf, statele membre pot decide ca cererea colectivă să conțină toate detaliile în ceea ce privește angajamentele vizate de operațiunile de agromediu și de climă.

    (5)   Colectivul notifică autorității competente cu privire la fiecare angajament vizat de operațiunile de agromediu și de climă cu cel târziu 14 zile calendaristice înainte ca respectivul angajament să fie efectuat. Statele membre prevăd proceduri corespunzătoare pentru o astfel de notificare.

    Dacă cererea colectivă conține detaliile privind angajamentele vizate de operațiunile de agromediu și de climă în conformitate cu alineatul (4), angajamentele nu trebuie notificate în conformitate cu primul paragraf de la prezentul alineat, cu excepția cazului în care au intervenit modificări în ceea ce privește tipul, calendarul sau locația angajamentului.”

    5.

    Articolul 15 se modifică după cum urmează:

    (a)

    titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 15

    Modificările aduse cererii unice sau cererii de plată în urma controalelor preliminare”;

    (b)

    se introduce următorul alineat (1a):

    „(1a)   În cazul în care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare menționate la articolul 11 alineatul (4), acesta poate modifica cererea unică sau cererea de plată pentru a include toate corecturile în ceea ce privește parcelele individuale în conformitate cu rezultatele respectivelor controale încrucișate, în cazul în care a fost indicată o neconformitate.”;

    (c)

    alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2)   Modificările efectuate în conformitate cu alineatul (1) trebuie notificate autorității competente până la data de 31 mai a anului în cauză, cu excepția Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Finlandei și Suediei, în cazul cărora modificările trebuie notificate până la data de 15 iunie a anului în cauză.

    Notificările respective se efectuează în scris sau prin intermediul formularului de cerere de ajutor cu informații geospațiale.

    Prin derogare de la primul paragraf, statele membre pot fixa o dată finală anticipată pentru notificarea modificărilor respective. Această dată trebuie să depășească însă cu cel puțin 15 zile calendaristice data finală pentru depunerea cererii unice sau a cererii de plată stabilită în conformitate cu articolul 13 alineatul (1).”;

    (d)

    se introduce următorul alineat (2a):

    „(2a)   Modificările în urma controalelor preliminare, în conformitate cu alineatul (1a), sunt notificate autorității competente în cel mult 35 de zile calendaristice după data finală a depunerii cererii unice, cererii de ajutor sau de plată menționate la articolul 13. Cu toate acestea, dacă perioada de 35 de zile calendaristice expiră înainte de data finală pentru notificarea modificărilor menționate la alineatul (2) de la prezentul articol, rezultatele trebuie notificate beneficiarului cu cel târziu 10 zile calendaristice după data finală pentru notificarea modificărilor pentru anul în cauză.

    Notificările respective se efectuează în scris sau prin intermediul formularului de cerere de ajutor cu informații geospațiale.”

    6.

    La articolul 17, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   În scopul identificării tuturor parcelelor agricole ale exploatației și/sau a terenurilor neagricole menționate la articolul 14 alineatul (1) literele (d) și (e), autoritatea competentă pune la dispoziția beneficiarului formularul de cerere de ajutor cu informații geospațiale.”

    7.

    La articolul 25, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Cu toate acestea, în cazul controalelor la fața locului ale cererilor de ajutor sau de plată pentru animale în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale sau ale angajamentelor notificate în conformitate cu articolul 14a alineatul (5), preavizul nu depășește 48 de ore, cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător. În plus, în cazul în care legislația aplicabilă actelor și standardelor relevante în materie de ecocondiționalitate impune efectuarea controalelor la fața locului în mod inopinat, reglementările respective se aplică, de asemenea, în cazul controalelor la fața locului referitoare la ecocondiționalitate.”

    8.

    La articolul 26 alineatul (2) se adaugă al doilea paragraf cu următorul text:

    „Controalele la fața locului ale angajamentelor notificate în conformitate cu articolul 14a alineatul (5) se efectuează în termenul prevăzut pentru verificarea eficientă a angajamentelor notificate.”

    9.

    La articolul 31 alineatul (3) primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „(3)   Dacă zonele de interes ecologic nu sunt identificate în sistemul de identificare a parcelelor agricole menționat la articolul 70 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, rata controalelor prevăzută la alineatul (1) literele (a) și (c)-(e) se suplimentează cu 5 % din totalul beneficiarilor populației de control care trebuie să dețină o suprafață de interes ecologic pe suprafața agricolă, în conformitate cu articolele 43 și 46 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.”

    10.

    Articolul 32 se modifică după cum urmează:

    (a)

    se introduce următorul alineat (2a):

    „(2a)   Prin derogare de la alineatele (1) și (2), în cazul în care un stat membru utilizează opțiunea de introducere a cererii colective, eșantionul de control pentru controalele la fața locului efectuate în fiecare an cuprinde cel puțin:

    (a)

    5 % din totalul colectivelor care depun o cerere colectivă; eșantionul cuprinde, în același timp, cel puțin 5 % din totalul suprafețelor declarate în cererea colectivă în conformitate cu articolul 14a alineatul (3); și

    (b)

    5 % din angajamentele notificate în conformitate cu articolul 14a alineatul (5);”;

    (b)

    la alineatul (3) se adaugă următorul al treilea paragraf:

    „În cazul în care un stat membru utilizează opțiunea de introducere a cererii colective, prezentul alineat nu se aplică colectivelor.”

    11.

    Articolul 34 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (i)

    primul paragraf se modifică după cum urmează:

    la litera (a) se adaugă următoarele teze:

    „Beneficiarii selectați aleatoriu, în conformitate cu primul paragraf al alineatului (3) din prezentul articol, pot fi considerați parte a eșantionului de control prevăzut la litera (a) prima teză. Numărul beneficiarilor din eșantionul de control nu trebuie să depășească proporția lor în populația de control;”;

    se adaugă următoarea literă (ba):

    „(ba)

    între 0,6 % și 0,75 % din populația de control menționată la articolul 31 alineatul (1) litera (b) se selectează aleatoriu din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (a). Dacă acest lucru este necesar pentru obținerea respectivului procentaj, se selectează aleatoriu beneficiari suplimentari din populația de control menționată la articolul 31 alineatul 1 litera (b);”;

    litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c)

    numărul rămas de beneficiari din eșantionul de control menționat la articolul 31 alineatul (1) litera (a) se selectează pe baza unei analize a riscurilor;”;

    litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

    „(e)

    totalitatea beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf literele (a)-(d) și beneficiarii selectați pe baza unei analize a riscurilor în conformitate cu alineatul (3) primul paragraf pot fi considerați parte a eșantionului de control prevăzut la articolul 30 litera (a). Dacă acest lucru este necesar pentru respectarea ratei minime de control, se selectează aleatoriu beneficiari suplimentari din rândul tuturor beneficiarilor care depun cereri în cadrul schemei de plată de bază sau al schemei de plată unică pe suprafață, în conformitate cu titlul III capitolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;”;

    litera (g) se elimină;

    litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

    „(h)

    între 20 % și 25 % din numărul minim de beneficiari menționați la articolul 31 alineatul (1) litera (c) se selectează aleatoriu din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (a). Numărul rămas de beneficiari menționați la articolul 31 alineatul (1) litera (c) se selectează pe baza unei analize a riscurilor din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (e). Dacă acest lucru este necesar pentru respectarea ratelor minime de control, sunt selectați, pe baza unei analize a riscurilor, beneficiari suplimentari din rândul respectivelor populații de control;”;

    se adaugă următoarea literă (ha):

    „(ha)

    între 20 % și 25 % din numărul minim de beneficiari menționați la articolul 31 alineatul (1) literele (d) și (h) se selectează aleatoriu din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (b). Dacă acest lucru este necesar pentru atingerea respectivului procentaj, sunt selectați aleatoriu beneficiari suplimentari din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (a). Numărul rămas de beneficiari menționați la articolul 31 alineatul (1) literele (d) și (h) se selectează pe baza unei analize a riscurilor din rândul tuturor beneficiarilor selectați în conformitate cu prezentul paragraf litera (c). Dacă acest lucru este necesar pentru respectarea ratelor minime de control, sunt selectați, pe baza unei analize a riscurilor, beneficiari suplimentari din rândul respectivelor populații de control;”;

    (ii)

    al doilea și al treilea paragraf se înlocuiesc cu următoarele texte:

    „Controlul la fața locului privind beneficiarii suplimentari selectați în conformitate cu primul paragraf literele (d), (e), (h) și (ha), precum și beneficiarii selectați în conformitate cu primul paragraf litera (f) poate fi limitat la schema de ajutor pentru care aceștia au fost selectați, dacă sunt deja respectate ratele minime de control ale celorlalte scheme de ajutor pentru care aceștia au depus cereri.

    Controlul la fața locului privind beneficiarii suplimentari selectați în conformitate cu articolul 31 alineatul (3) și beneficiarii selectați în conformitate cu prezentul alineat primul paragraf literele (h), (ha) și (i) poate fi limitat la practicile de ecologizare pentru care aceștia au fost selectați, dacă sunt deja respectate ratele minime de control ale celorlalte scheme de ajutor și practici de ecologizare pe care aceștia trebuie să le respecte.”;

    (iii)

    se adaugă următorul al cincilea paragraf:

    „Beneficiarii suplimentari care urmează a fi supuși controalelor la fața locului în sensul articolului 31 alineatul (3) primul paragraf sunt selectați pe baza unei analize a riscurilor.”;

    (b)

    alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „(3)   În sensul articolelor 32 și 33, se selectează mai întâi între 20 % și 25 % din numărul minim de beneficiari care urmează a fi supuși controalelor la fața locului și 100 % din colective dacă se aplică articolul 32 alineatul (2a), iar între 20 % și 25 % din angajamentele care urmează a fi supuse controalelor la fața locului se selectează aleatoriu. Numărul rămas de beneficiari și angajamente ce urmează a fi supuse controalelor la fața locului se selectează pe baza unei analize a riscurilor.

    În sensul articolelor 32 și 33, partea aleatorie a eșantionului poate să includă beneficiari care au fost deja selectați în conformitate cu prezentul articol alineatul (2) primul paragraf litera (a) prima teză. Numărul beneficiarilor din eșantionul de control nu trebuie să depășească proporția lor în populația de control.

    În sensul articolului 32, statele membre pot să selecteze, în urma analizei riscurilor, măsuri specifice de dezvoltare rurală care se aplică beneficiarilor.”

    12.

    Articolul 36 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (i)

    al doilea și al treilea paragraf se înlocuiesc cu următoarele texte:

    „Primul paragraf se aplică numai cu condiția instituirii, pentru toți beneficiarii, a unui sistem de intersectare spațială a tuturor cererilor de ajutor cu sistemul de identificare a parcelelor agricole în conformitate cu articolul 17 alineatul (2).

    În ceea ce privește anul de cerere 2015, rata erorilor constatate în cadrul eșantionului aleatoriu supus controalelor la fața locului nu trebuie să depășească 2 % în cele două exerciții financiare anterioare. Respectiva rată a erorilor este certificată de statul membru în conformitate cu metodologia consacrată elaborată la nivelul Uniunii.”;

    (ii)

    se adaugă următorul al patrulea paragraf:

    „În ceea ce privește anul de cerere 2016, rata erorilor constatate în cadrul eșantionului aleatoriu supus controalelor la fața locului nu trebuie să depășească 2 % în exercițiul financiar anterior. Respectiva rată a erorilor este certificată de statul membru în conformitate cu noua metodologie elaborată la nivelul Uniunii, luând în considerare articolul 7 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei (6).

    (6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei din 6 august 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, normele referitoare la controale, valorile mobiliare și transparența (JO L 255, 28.8.2014, p. 59).”;"

    (b)

    la alineatul (3), al șaptelea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Alineatul (2) al treilea și al patrulea paragraf se aplică mutatis mutandis.”;

    (c)

    la alineatul (4), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Cu toate acestea, primul paragraf nu se aplică în cazul beneficiarilor care includ practici echivalente menționate la articolul 43 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și nici în cazul colectivelor și al angajamentelor selectate în conformitate cu articolul 32 alineatul (2a) din prezentul regulament.”;

    (d)

    la alineatul (5), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

    „Alineatele (2), (3) și (4) se aplică numai în cazul în care sunt îndeplinite condițiile generale pentru reducerea nivelului minim al controalelor la fața locului stabilite la articolul 41 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014.”

    13.

    La articolul 37 se adaugă următorul alineat (4):

    „(4)   Pentru colectivele selectate în conformitate cu articolul 32 alineatul (2a) litera (a), controalele la fața locului vizează măsurarea suprafețelor și verificarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor și a altor obligații privind suprafața declarată în cererea colectivă.

    Pentru angajamentele selectate în conformitate cu articolul 32 alineatul (2a) litera (b), controalele la fața locului vizează verificarea angajamentelor notificate”.

    14.

    La articolul 41 alineatul (2), se introduce următorul paragraf după primul paragraf:

    „Prin derogare de la primul paragraf, dacă statul membru utilizează opțiunea de introducere a cererilor colective, statul membru poate decide să nu ofere colectivului posibilitatea de a semna raportul de control dacă, în urma controlului, nu s-a constatat nicio neconformitate. Dacă, în urma controalelor respective, se constată o neconformitate, beneficiarului i se oferă posibilitatea de a semna raportul înainte ca autoritatea competentă să ia decizii, pe baza constatărilor, cu privire la eventuale reduceri, refuzuri, retrageri sau sancțiuni rezultate.”

    15.

    La articolul 42 alineatul (1) al doilea paragraf se adaugă următoarea teză:

    „Cu toate acestea, în cazul în care perioada de retenție începe înaintea depunerii cererii de ajutor sau de plată sau în cazul în care aceasta nu poate fi stabilită în prealabil, statele membre pot decide repartizarea controalelor la fața locului prevăzute la articolul 32 sau 33 pe parcursul perioadei în care un animal se califică pentru plată sau ajutor.”

    Articolul 2

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică cererilor de ajutor, cererilor de sprijin sau cererilor de plată referitoare la anii de cerere sau la perioadele de primă care încep din 1 ianuarie 2016.

    Cu toate acestea, articolul 1 punctele 3 și 15 se aplică de la 1 ianuarie 2015.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 decembrie 2015.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (JO L 227, 31.7.2014, p. 69).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a normelor privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 608).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei din 6 august 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, normele referitoare la controale, valorile mobiliare și transparența (JO L 255, 28.8.2014, p. 59).


    Top