Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0177

    2009/177/CE: Decizia Comisiei din 31 octombrie 2008 de punere în aplicare a Directivei 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește programele de supraveghere și eradicare și statutul indemn de boală al statelor membre, al zonelor sau al compartimentelor [notificată cu numărul C(2008) 6264] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 63, 7.3.2009, p. 15–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogat prin 32021R0620

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/177/oj

    7.3.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 63/15


    DECIZIA COMISIEI

    din 31 octombrie 2008

    de punere în aplicare a Directivei 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește programele de supraveghere și eradicare și statutul „indemn de boală” al statelor membre, al zonelor sau al compartimentelor

    [notificată cu numărul C(2008) 6264]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2009/177/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1), în special articolul 44 alineatul (1) primul paragraf, articolul 44 alineatul (2) primul paragraf, articolul 44 alineatul (3), articolul 49 alineatul (1), articolul 50 alineatul (2) litera (a), articolul 50 alineatul (3), articolul 51 alineatul (2), articolul 59 alineatul (2), articolul 61 alineatul (3) și articolul 64,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2006/88/CE stabilește măsuri preventive minime care au în vedere creșterea nivelului de sensibilizare și de pregătire a autorităților competente, a responsabililor din exploatațiile de acvacultură și a altor operatori față de bolile animalelor de acvacultură și măsuri minime de combatere care urmează să fie puse în aplicare în cazul suspectării sau dovedirii prezenței unui focar al uneia dintre bolile animalelor de acvacultură. Abrogă și înlocuiește, începând cu 1 august 2008, Directiva 91/67/CEE a Consiliului din 28 ianuarie 1991 privind condițiile de sănătate animală care reglementează introducerea pe piață a animalelor și a produselor de acvacultură (2).

    (2)

    Articolul 44 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE prevede că, în cazul în care un stat membru care nu este cunoscut ca fiind infectat, dar care nu este declarat indemn de una sau mai multe boli neexotice menționate în anexa IV partea II elaborează un program de supraveghere pentru a fi declarat indemn de una sau mai multe din aceste boli, acesta înaintează acest program pentru aprobare în conformitate cu procedura de reglementare.

    (3)

    De asemenea, articolul 44 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE prevede că în cazul în care un program de supraveghere se referă la compartimente individuale sau zone care cuprind mai puțin de 75 % din teritoriul statului membru și în care zona sau compartimentul se compune dintr-un bazin hidrografic care nu este comun cu un alt stat membru sau cu o țară terță, se urmează o procedură diferită, incluzând formularele tip care trebuie înaintate Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (denumit în continuare „comitetul”), după cum se prevede la articolul 50 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE.

    (4)

    Articolul 44 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE prevede că, în cazul în care un stat membru care este cunoscut ca fiind infectat de una sau mai multe boli neexotice menționate în anexa IV partea II elaborează un program de eradicare al uneia sau mai multora dintre aceste boli, acesta înaintează respectivul program pentru aprobare în conformitate cu procedura de reglementare.

    (5)

    În cazul în care un stat membru dorește să obțină statutul „indemn de boală” în ceea ce privește una sau mai multe boli neexotice menționate în partea II din anexa IV la respectiva directivă pentru întreg teritoriul în conformitate cu articolul 49 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE, acesta trebuie să prezinte elemente de probă pentru a fi declarat „indemn de boală” în conformitate cu procedura de reglementare.

    (6)

    Articolul 50 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE prevede că un stat membru poate să declare o zonă sau un compartiment în interiorul teritoriului acestuia indemne, în ceea ce privește una sau mai multe boli neexotice incluse în partea II din anexa IV la respectiva directivă, în cazul în care îndeplinește anumite condiții. Un stat membru care face o astfel de declarație trebuie să o prezinte Comitetului în conformitate cu procedura definită la alineatul (2) din respectivul articol.

    (7)

    În plus, articolul 50 alineatul (3) din Directiva 2006/88/CE prevede că, în cazul în care zona sau compartimentul respectiv cuprinde mai mult de 75 % din teritoriul statului membru sau se compune dintr-un bazin hidrografic comun cu un alt stat membru sau cu o țară terță, procedura prevăzută la articolul 50 alineatul (2) din respectiva directivă se înlocuiește cu procedura de reglementare.

    (8)

    Este necesar să se stabilească dispoziții detaliate pentru a specifica în care situații ar trebui aprobate programele de supraveghere și declarațiile statutului „indemn de boală” în conformitate cu procedura de reglementare.

    (9)

    Ar trebui întocmite liste ale statelor membre, ale zonelor și ale compartimentelor în care se derulează programe de supraveghere sau eradicare aprobate în conformitate cu procedura de reglementare sau cărora li s-a aprobat statutul „indemn de boală”.

    (10)

    Ar trebui stabilite formulare tip pentru prezentarea programelor de supraveghere în vederea aprobării și pentru declarațiile acestor programe. De asemenea, ar trebui întocmit un formular tip pentru ca statele membre să raporteze în legătură cu evoluția anumitor programe de eradicare și a anumitor programe de supraveghere. În plus, ar trebui stabilit un formular tip pentru prezentarea de cereri de aprobare a statutului „indemn de boală” și pentru declararea acestui statut.

    (11)

    Anexa V la Decizia 2008/425/CE a Comisiei din 25 aprilie 2008 de stabilire a cerințelor comune privind prezentarea de către statele membre a unor programe naționale pentru eradicarea, controlul și monitorizarea anumitor boli ale animalelor și zoonoze în vederea finanțării comunitare (3) include analiza detaliată a costurilor programelor pentru care statele membre doresc să primească o contribuție financiară. Din motive de coerență a legislației comunitare, formularul tip pentru prezentarea programelor de eradicare în vederea aprobării în conformitate cu Directiva 2006/88/CE ar trebui să respecte modelul stabilit în respectiva anexă.

    (12)

    Sunt necesare informații anuale din partea statelor membre pentru a evalua progresul programelor de supraveghere aprobate, precum și a programelor de eradicare aprobate care nu fac obiectul unei finanțări comunitare. În acest scop, un raport ar trebui înaintat Comisiei în fiecare an. Deoarece programele de eradicare care fac obiectul unei finanțări comunitare intră sub incidența Deciziei 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (4), statele membre trebuie să raporteze cu privire la aspectele tehnice și financiare ale acestor programe în conformitate cu decizia respectivă.

    (13)

    Declarațiile referitoare la programele de supraveghere și declarațiile statutului „indemn de boală” înaintate de statele membre Comitetului ar trebui să fie accesibile Comisiei și celorlalte state membre pe cale electronică. O pagină de internet informativă reprezintă, din punct de vedere tehnic, soluția cea mai fezabilă, având în vedere faptul că asigură un acces ușor la aceste declarații.

    (14)

    În conformitate cu Directiva 91/67/CEE, următoarele decizii au aprobat zone și ferme piscicole indemne de boală, precum și programe care vizau obținerea statutului „indemn de boală”: Decizia 2002/308/CE a Comisiei din 22 aprilie 2002 de stabilire a listelor cu zonele și fermele piscicole autorizate în ceea ce privește septicemia hemoragică virală (SHV) sau necroza hematopoietică infecțioasă (NHI) sau ambele boli (5), Decizia 2002/300/CE a Comisiei din 18 aprilie 2002 de stabilire a listei cu zonele autorizate în ceea ce privește Bonamia ostreae și/sau Marteilia refringens  (6), Decizia 2003/634/CE a Comisiei din 28 august 2003 de aprobare a programelor care vizează obținerea statutului de zone autorizate și de ferme autorizate situate în zone neautorizate în ceea ce privește septicemia hemoragică virală (SHV) și necroza hematopoietică infecțioasă (NHI) (7) și Decizia 94/722/CE a Comisiei din 25 octombrie 1994 de aprobare a programului prezentat de Franța în ceea ce privește bonamioza și marteilioza (8).

    (15)

    Criteriile prevăzute în Directiva 2006/88/CE pentru statutul „indemn de boală” sunt echivalente cu cele stabilite de Directiva 91/67/CEE în ceea ce privește autorizarea întregului teritoriu al statelor membre, al zonelor continentale și al fermelor situate în zone neautorizate.

    (16)

    Prin urmare, zonele continentale și exploatațiile aprobate în conformitate cu Directiva 91/67/CEE nu trebuie să facă obiectul unei declarații în fața comitetului în conformitate cu Directiva 2006/88/CE. De asemenea, acestea ar trebui să fie incluse pe lista zonelor și compartimentelor accesibilă pe paginile de internet stabilite prin prezenta decizie.

    (17)

    Totuși, conceptul de zonă de coastă nu este prevăzut în Directiva 2006/88/CE. Prin urmare, zonele aprobate drept zone de coastă „indemne de boală” în conformitate cu Directiva 91/67/CE ar trebui reevaluate de către statele membre și ar trebui prezentată o nouă cerere sau o nouă declarație, după caz, în conformitate cu Directiva 2006/88/CE.

    (18)

    Prin urmare, Deciziile 2002/300/CE și 2002/308/CE ar trebui abrogate începând cu 1 august 2009, acordând astfel suficient timp statelor membre pentru a prezenta noi cereri sau declarații în ceea ce privește zonele de coastă.

    (19)

    Directiva 91/67/CEE nu stabilește distincția între programele de supraveghere și cele de eradicare. Cu toate acestea, deoarece cerințele aplicabile acestor programe sunt echivalente, programele aprobate în conformitate cu Deciziile 2003/634/CE și 94/722/CE ar trebui considerate drept conforme cu Directiva 2006/88/CE. În scopul determinării care dintre aceste programe ar trebui considerat program de supraveghere sau de eradicare și inclus în listele relevante stabilite în prezenta decizie, statele membre ar trebui să ofere informații privind aceste programe Comisiei până la 30 aprilie 2009.

    (20)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    SECȚIUNEA 1

    PREZENTAREA PROGRAMELOR DE SUPRAVEGHERE ȘI A DECLARAȚIILOR DE STATUT „INDEMN DE BOALĂ” PENTRU APROBARE

    Articolul 1

    Condiții de prezentare a programelor de supraveghere pentru aprobare

    (1)   Programele de supraveghere sunt prezentate pentru aprobare, astfel cum se prevede la articolul 44 alineatul (1) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE, doar dacă se referă la:

    (a)

    întregul teritoriu al unui stat membru;

    (b)

    compartimente sau grupuri de compartimente care cuprind mai mult de 75 % din zona de coastă a statului membru în cauză în ceea ce privește boli care afectează doar speciile care trăiesc în apă sărată;

    (c)

    zone și compartimente sau grupuri de compartimente care cuprind mai mult de 75 % din zona continentală a statului membru în cauză în ceea ce privește boli care afectează doar speciile de apă dulce;

    (d)

    zone și compartimente sau grupuri de compartimente care cuprind mai mult de 75 % din zona continentală și din zona de coastă a statului membru în cauză în ceea ce privește boli care afectează atât speciile care trăiesc în apă sărată, cât și speciile de apă dulce; sau

    (e)

    zone și compartimente care se compun dintr-un bazin hidrografic comun cu un alt stat membru sau cu o țară terță.

    (2)   În sensul prezentei decizii, un compartiment sau un grup de compartimente al unei zone de coastă se consideră că acoperă mai mult de 75 % din zona de coastă a unui stat membru atunci când reprezintă mai mult de 75 % din linia de coastă, măsurată de-a lungul liniei de bază a coastei.

    Articolul 2

    Condiții pentru prezentarea declarațiilor de statut „indemn de boală” pentru aprobare

    Declarațiile de statut „indemn de boală” se înaintează pentru aprobare, după cum prevede articolul 50 alineatul (3) din Directiva 2006/88/CE, doar dacă declarația respectă una dintre condițiile stabilite la articolul 1 alineatul (1) din prezenta decizie.

    SECȚIUNEA 2

    LISTA STATELOR MEMBRE, A ZONELOR ȘI A COMPARTIMENTELOR CARE FAC OBIECTUL UNOR PROGRAME DE SUPRAVEGHERE ȘI ERADICARE APROBATE ȘI A ZONELOR INDEMNE DE BOALĂ

    Articolul 3

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unor programe de supraveghere aprobate

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unui program de supraveghere aprobat în conformitate cu articolul 44 alineatul (1) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE sunt enumerate în coloanele a doua și a patra a tabelului din partea A a anexei I la prezenta decizie în ceea ce privește bolile specificate în tabelul respectiv.

    Articolul 4

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unor programe de eradicare aprobate

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unui program de eradicare aprobat în conformitate cu articolul 44 alineatul (2) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE sunt enumerate în coloanele a doua și a patra a tabelului din partea B a anexei I la prezenta decizie în ceea ce privește bolile specificate în tabelul respectiv.

    Articolul 5

    Statele membre, zonele și compartimentele indemne de boală

    Statele membre declarate indemne de boală în conformitate cu articolul 49 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE, precum și zonele și compartimentele declarate indemne de boală în conformitate cu articolul 50 alineatul (3) din respectiva directivă, sunt enumerate în coloanele a doua și a patra a tabelului din partea C a anexei I la prezenta decizie în ceea ce privește bolile specificate în respectivul tabel.

    SECȚIUNEA 3

    FORMULARE TIP PENTRU PREZENTAREA DECLARAȚIILOR ȘI A CERERILOR

    Articolul 6

    Formulare tip pentru programele de supraveghere

    (1)   Prezentarea programelor de supraveghere pentru aprobare, astfel cum prevede articolul 44 alineatul (1) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE, este efectuată în conformitate cu formularele tip stabilite în anexele II și III la prezenta decizie.

    (2)   Prezentarea declarațiilor referitoare la programele de supraveghere, prevăzute în articolul 44 alineatul (1) al patrulea paragraf din Directiva 2006/88/CE, este efectuată în conformitate cu formularul tip stabilit în anexa II la prezenta decizie.

    Articolul 7

    Formular tip pentru programele de eradicare

    Prezentarea programelor de eradicare pentru aprobare, astfel cum prevede articolul 44 alineatul (2) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE, este efectuată în conformitate cu formularul tip stabilit în anexa V la Decizia 2008/425/CE.

    Articolul 8

    Formulare tip pentru prezentarea statutului „indemn de boală”

    (1)   Prezentarea documentelor pentru aprobarea statutului „indemn de boală”, astfel cum prevede articolul 49 alineatul (1) și articolul 50 alineatul (3) din Directiva 2006/88/CE, este efectuată în conformitate cu formularele tip stabilite în anexele IV și V la prezenta decizie.

    (2)   Prezentarea declarațiilor statutului „indemn de boală” al zonelor sau compartimentelor, astfel cum prevede articolul 50 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE, este efectuată în conformitate cu formularele tip stabilite în anexele IV și V la prezenta decizie.

    (3)   Prin derogare de la alineatele (1) și (2), atunci când statutul „indemn de boală” trebuie obținut în conformitate cu articolul 49 alineatul (1) literele (a) și (b) sau cu punctul 1 din partea I a anexei V la Directiva 2006/88/CE, statele membre nu au obligația să înainteze formularele tip stabilite în anexa V la prezenta decizie.

    SECȚIUNEA 4

    OBLIGAȚII PRIVIND ELABORAREA DE RAPORTURI ȘI PUBLICAREA INFORMAȚIILOR PE INTERNET

    Articolul 9

    Elaborarea rapoartelor

    Până cel mai târziu la 30 aprilie în fiecare an, statele membre înaintează un raport Comisiei privind:

    (a)

    programele de supraveghere aprobate în conformitate cu articolul 44 alineatul (1) primul paragraf din Directiva 2006/88/CE;

    (b)

    programele de eradicare care nu fac obiectul unei finanțări comunitare și aprobate în conformitate cu articolul 44 alineatul (2) primul paragraf din respectiva directivă.

    Raportul trebuie să fie întocmit în conformitate cu formularul tip stabilit în anexa VI la prezenta decizie.

    Articolul 10

    Pagini de internet informative

    (1)   Statele membre creează și actualizează permanent pagini de internet informative în vederea:

    (a)

    punerii la dispoziția Comisiei și a celorlalte state membre a declarațiilor privind programele de supraveghere înaintate Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (denumit în continuare „comitetul”), în conformitate cu articolul 44 alienatul (1) al patrulea paragraf și articolul 50 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE;

    (b)

    punerii la dispoziția Comisiei și a celorlalte state membre a declarațiilor statutului „indemn de boală” înaintate comitetului, în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din respectiva directivă;

    (c)

    punerii la dispoziția publicului a listei zonelor sau compartimentelor care fac obiectul unei declarații conform căreia fac parte dintr-un program de supraveghere aprobat sau sunt indemne de boală, în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din respectiva directivă.

    (2)   Atunci când statele membre publică pe paginile de internet informative declarațiile specificate la alineatul (1) punctele (a) și (b), acestea notifică imediat Comisia.

    (3)   Statele membre comunică Comisiei adresele de internet ale paginilor de internet informative prevăzute la alineatul (1).

    SECȚIUNEA 5

    DISPOZIȚII TRANZITORII

    Articolul 11

    Dispoziții tranzitorii privind zonele indemne de boală

    (1)   Zonele continentale recunoscute ca aprobate în ceea ce privește septicemia hemoragică virală (SHV) și/sau necroza hematopoietică infecțioasă (NHI) prin Decizia 2002/308/CE și enumerate în anexa I la aceasta sunt considerate zone care respectă cerințele privind zonele indemne de boală stabilite în anexa V la Directiva 2006/88/CE.

    (2)   Fermele piscicole recunoscute ca aprobate în ceea ce privește septicemia hemoragică virală (SHV) și/sau necroza hematopoietică infecțioasă (NHI) prin Decizia 2002/308/CE și enumerate în anexa II la aceasta sunt considerate compartimente care respectă cerințele privind compartimentele indemne de boală stabilite în anexa V la Directiva 2006/88/CE.

    (3)   Zonele continentale și fermele piscicole menționate la alineatele (1) și (2) ale prezentului articol sunt incluse pe lista zonelor și compartimentelor stabilită în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (c).

    (4)   Prin derogare de la articolul 50 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE, statele membre nu trebuie să înainteze declarații comitetului în ceea ce privește zonele continentale și fermele piscicole menționate la alineatele (1) și (2) ale acestui articol.

    Articolul 12

    Dispoziții tranzitorii privind programele aprobate

    (1)   Prin derogare de la articolul 44 din Directiva 2006/88/CE, statele membre nu trebuie să înainteze programele de supraveghere și eradicare care au fost aprobate în scopul obținerii statutului de zonă aprobată în ceea ce privește:

    (a)

    SHV și NHI prin Decizia 2003/634/CE;

    (b)

    bonamioza și marteilioza prin Decizia 94/722/CE.

    (2)   Până la 30 aprilie 2009 cel mai târziu, statele membre în cauză înaintează Comisiei un raport privind programele menționate la alineatul (1), care cuprinde cel puțin:

    (a)

    informații privind delimitarea geografică a programelor;

    (b)

    informațiile solicitate în temeiul anexei VI privind cei patru ani anteriori implementării programelor.

    SECȚIUNEA 6

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 13

    Abrogarea

    Deciziile 2002/300/CE și 2002/308/CE se abrogă începând cu 1 august 2009.

    Articolul 14

    Aplicare

    Prezenta decizie se aplică de la 1 noiembrie 2008.

    Articolul 15

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 31 octombrie 2008.

    Pentru Comisie

    Androulla VASSILIOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

    (2)  JO L 46, 19.2.1991, p. 1.

    (3)  JO L 159, 18.6.2008, p. 1.

    (4)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19.

    (5)  JO L 106, 23.4.2002, p. 28.

    (6)  JO L 103, 19.4.2002, p. 24.

    (7)  JO L 220, 3.9.2003, p. 8.

    (8)  JO L 288, 9.11.1994, p. 47.


    ANEXA I

    PARTEA A

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unor programe de supraveghere aprobate

    Boala

    Statul membru

    Codul

    Delimitarea geografică a zonei care face obiectul unui program de supraveghere (stat membru, zone sau compartimente)

    Septicemia hemoragică virală (SHV)

     

     

     

    Necroza hematopoietică infecțioasă (NHI)

     

     

     

    Virusul herpetic al crapului koi (VHC)

     

     

     

    Anemia infecțioasă a somonului (AIS)

     

     

     

    Infecția cu Marteilia refringens

     

     

     

    Infecția cu Bonamia ostreae

     

     

     

    Boala petelor albe

     

     

     


    PARTEA B

    Statele membre, zonele și compartimentele care fac obiectul unor programe de eradicare aprobate

    Boala

    Statul membru

    Codul

    Delimitarea geografică a zonei care face obiectul unui program de eradicare (stat membru, zone sau compartimente)

    Septicemia hemoragică virală (SHV)

     

     

     

    Necroza hematopoietică infecțioasă (NHI)

     

     

     

    Virusul herpetic al crapului koi (VHC)

     

     

     

    Anemia infecțioasă a somonului (AIS)

     

     

     

    Infecția cu Marteilia refringens

     

     

     

    Infecția cu Bonamia ostreae

     

     

     

    Boala petelor albe

     

     

     


    PARTEA C

    State membre, zone și compartimente declarate indemne de boală

    Boala

    Stat membru

    Codul

    Delimitarea geografică a zonei indemne de boală (stat membru, zone sau compartiment)

    Septicemia hemoragică virală

    (SHV)

    Danemarca

    DK

    Bazinele hidrografice și zonele litorale ale:

    Hansted Å

    Hovmølle Å

    Grenå

    Treå

    Alling Å

    Kastbjerg

    Villestrup Å

    Korup Å

    Sæby Å

    Elling Å

    Uggerby Å

    Lindenborg Å

    Øster Å

    Hasseris Å

    Binderup Å

    Vidkær Å

    Dybvad Å

    Bjørnsholm Å

    Trend Å

    Lerkenfeld Å

    Vester Å

    Lønnerup med tilløb

    Fiskbæk Å

    Slette Å

    Bredkær Bæk

    Vandløb til Kilen

    Resenkær Å

    Klostermølle Å

    Hvidbjerg Å

    Knidals Å

    Spang Å

    Simested Å

    Skals Å

    Jordbro Å

    Fåremølle Å

    Flynder Å

    Damhus Å

    Karup Å

    Gudenåen

    Halkær Å

    Storåen

    Århus Å

    Bygholm Å

    Grejs Å

    Ørum Å

    Irlanda

    IE

    Toate zonele continentale și de coastă situate pe teritoriul acesteia, cu excepția:

    1.

    Insulei Cape Clear

    Cipru

    CY

    Toate zonele continentale situate pe teritoriul acesteia

    Finlanda

    FI

    Toate zonele continentale și de coastă situate pe teritoriul acesteia, cu excepția:

    1.

    provinciei Åland;

    2.

    municipalităților Uusikaupunki, Pyhäranta și Rauma.

    Suedia

    SE

    Întregul teritoriu

    Regatul Unit

    UK

    Toate zonele continentale și de coastă situate pe teritoriul acesteia, cu excepția:

    1.

    bazinelor hidrografice ale râului Ouse, de la izvoare până la limita normală a mareei, la Naburn Lock și Weir; precum și

    2.

    unei zone tampon constituite din estuarul Humber, de la limitele normale ale mareei la barajul Barmby, Naburn Lock și Weir, podul de cale ferată de la Ulleskelf, Chapel Haddlesey Weir și Long Sandall Lock, până la o linie trasată direct din nordul jetelei de la Whitgift.

    Toate zonele continentale și de coastă din Irlanda de Nord, Guernsey, Insula Man și Jersey.

    Necroza hematopoietică infecțioasă (NHI)

    Danemarca

    DK

    Întregul teritoriu

    Irlanda

    IE

    Întregul teritoriu

    Cipru

    CY

    Toate zonele continentale situate pe teritoriul acesteia

    Finlanda

    FI

    Întregul teritoriu

    Suedia

    SE

    Întregul teritoriu

    Regatul Unit

    UK

    Toate zonele continentale și de coastă din Regatul Unit, Irlanda de Nord, Guernsey, Insula Man și Jersey.

    Virusul herpetic al crapului koi (VHC)

     

     

     

    Anemia infecțioasă a somonului (AIS)

    Belgia

    BE

    Întregul teritoriu

    Bulgaria

    BG

    Întregul teritoriu

    Republica Cehă

    CZ

    Întregul teritoriu

    Danemarca

    DK

    Întregul teritoriu

    Germania

    DE

    Întregul teritoriu

    Estonia

    EE

    Întregul teritoriu

    Irlanda

    IE

    Întregul teritoriu

    Grecia

    EL

    Întregul teritoriu

    Spania

    ES

    Întregul teritoriu

    Franța

    FR

    Întregul teritoriu

    Italia

    IT

    Întregul teritoriu

    Cipru

    CY

    Întregul teritoriu

    Letonia

    LV

    Întregul teritoriu

    Lituania

    LT

    Întregul teritoriu

    Luxemburg

    LU

    Întregul teritoriu

    Ungaria

    HU

    Întregul teritoriu

    Malta

    MT

    Întregul teritoriu

    Țările de Jos

    NL

    Întregul teritoriu

    Austria

    AT

    Întregul teritoriu

    Polonia

    PL

    Întregul teritoriu

    Portugalia

    PT

    Întregul teritoriu

    România

    RO

    Întregul teritoriu

    Slovenia

    SI

    Întregul teritoriu

    Slovacia

    SK

    Întregul teritoriu

    Finlanda

    FI

    Întregul teritoriu

    Suedia

    SE

    Întregul teritoriu

    Regatul Unit

    UK

    Întregul teritoriu

    Infecția cu Marteilia refringens

    Irlanda

    IE

    Întregul teritoriu

    Regatul Unit

    UK

    Întregul litoral al Marii Britanii, Irlandei de Nord, Guernsey, Herm și al Insulei Man.

    Întregul litoral al Irlandei de Nord.

    Întregul litoral al Guernesey și al Herm.

    Zona de coastă a statelor Jersey: această zonă corespunde zonei de coastă intertidale și imediate cuprinse între nivelul mediu al fluxului pe insula Jersey și o linie imaginară trasată la trei mile nautice plecând de la nivelul mediu al refluxului pe insula Jersey. Zona în cauză este situată în golful normand-breton, în partea de sud a Mării Mânecii.

    Întregul litoral al Insulei Man.

    Infecția cu Bonamia ostreae

    Irlanda

    IE

    Întregul litoral al Irlandei, cu excepția:

    1.

    Portului Cork

    2.

    Golfului Galway

    3.

    Portului Ballinakill

    4.

    Golfului Clew

    5.

    Achill Sound

    6.

    Loughmore, Golful Blacksod

    7.

    Lough Foyle

    8.

    Lough Swilly

    Regatul Unit

    UK

    Întregul litoral al Marii Britanii, cu excepția:

    1.

    coastei de sud a Cornwall, de la capul Lizard la Start Point;

    2.

    coastei Dorset, Hampshire și Sussex de la Portland Bill la Selsey Bill;

    3.

    zonei de-a lungul coastei North Kent și Essex de la North Foreland la Felixstowe;

    4.

    zonei situate de-a lungul coastei de sud-vest a Țării Galilor, de la Wooltack Point la St. Govan’s Head, inclusiv Milford Haven și apele râului Cleddau oriental și Cleddau occidental supuse acțiunii mareelor;

    5.

    zonei care conține apele fluviului Loch Sunart la estul unei linii pe axa sud, sud-est de la cel mai nordic punct al Maclean’s Nose până la Auliston Point;

    6.

    zonei care conține West Loch Tarbert la nordul unei linii pe axa sud, sud-est între Ardpatrick Point (NR. 734578) și North Dunskeig Bay (NR. 752568).

    Întregul litoral al Irlandei de Nord, cu excepția:

    1.

    Lough Foyle

    Întregul litoral al Guernsey, Herm și al Insulei Man.

    Zona de coastă a statelor Jersey: această zonă corespunde zonei de coastă intertidale și imediate cuprinse între nivelul mediu al fluxului pe insula Jersey și o linie imaginară trasată la trei mile nautice plecând de la nivelul mediu al refluxului pe insula Jersey. Aceasta este situată în golful normand-breton, în partea de sud a Canalului Mânecii.

    Boala petelor albe

     

     

     


    ANEXA II

    Model pentru prezentarea programelor de supraveghere pentru aprobare și pentru declarațiile privind programele de supraveghere

    Image

    Image

    Image

    Image


    ANEXA III

    PARTEA A

    Model pentru informațiile privind situația epidemiologică/evoluția bolii în ultimii patru ani care trebuie înaintate în raport cu prezentarea programelor de supraveghere pentru aprobare (un tabel pentru fiecare an de implementare)

    1.   Date privind animalele care au făcut obiectul testelor

    Stat membru, zonă sau compartiment (1)

     

    Boala:

     

    Anul:


    Ferma sau zone de creștere a moluștelor (2)

    Număr de eșantioane

    Număr de inspecții clinice

    Temperatura apei în momentul eșantionării/inspecției

    Specii în momentul eșantionării

    Specii supuse eșantionării

    Număr de animale supuse eșantionării (total și pe specii)

    Număr de teste

    Rezultate pozitive ale examenului de laborator

    Rezultate pozitive ale inspecțiilor clinice

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

    Total


    2.   Date privind fermele sau zonele de creștere care au făcut obiectul testelor

     

    Boala:

     

    Anul:


    Stat membru, zonă sau compartiment (3)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor (4)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor din cadrul programului

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor controlate (5)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (6)

    Număr de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (7)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor depopulate

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive depopulate

    Animale îndepărtate și eliminate (8)

    Indicatori-Țintă

    Procent de acoperire a fermelor sau zonelor de cultură a moluștelor

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Perioada de prevalență a fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    Procent de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Incidența fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8 = (7/5) × 100

    9

    10 = (4/3) × 100

    11 = (5/4) × 100

    12 = (6/4) × 100

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    PARTEA B

    Model pentru informațiile privind obiectivele care trebuie înaintate în raport cu programele de supraveghere pentru aprobare (un tabel pentru fiecare an de implementare)

    1.   Obiective privind animalele care au făcut obiectul testelor

    Stat membru, zonă sau compartiment (9)

     

    Boala:

     

    Anul:


    Ferma sau zona de creștere a moluștelor (10)

    Număr de eșantioane

    Număr de inspecții clinice

    Temperatura apei în momentul eșantionării/ Inspectarea

    Specii în momentul eșantionării

    Specii supuse eșantionării

    Număr de animale supuse eșantionării (total și pe specii)

    Număr de teste

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     


    2.   Obiective privind fermele sau zonele de creștere care au făcut obiectul testelor

     

    Boala:

     

    Anul:


    Stat membru, zonă sau compartiment (11)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor (12)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor din cadrul programului

    Număr estimat de ferme sau zone de creștere a moluștelor care trebuie controlate (13)

    Număr estimat de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (14)

    Număr estimat de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (15)

    Număr estimat de ferme sau zone de creștere a moluștelor care urmează a fi depopulate

    Procent estimat de ferme sau zone de creștere a moluștelor care urmează a fi depopulate

    Indicatori-Țintă

    Procent estimat de ferme sau zone de creștere a moluștelor acoperite

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Perioada de prevalență estimată a fermelor sau a zonelor de creștere a moluștelor

    Procent de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Incidența estimată a fermelor sau a zonelor de creștere a moluștelor

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8 = (7/5) × 100

    9 = (4/3) × 100

    10 = (5/4) × 100

    11 = (6/4) × 100

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    (1)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (2)  În cazul în care numărul de ferme/zone de creștere a moluștelor este limitat sau nu există ferme/zone de creștere a moluștelor în ansamblul sau în părți ale teritoriului unui stat membru, zone sau compartiment care face obiectul unei cereri și eșantionarea se efectuează, prin urmare, în populații sălbatice, trebuie furnizată localizarea geografică a eșantionării.

    (3)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (4)  Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor existente în statul membru, în zonă sau în compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (5)  Prin control se înțelege realizarea unui test la nivelul fermei/zonei de creștere a moluștelor în cadrul programului pentru boala respectivă în vederea ameliorării statutului sanitar al fermei/zonei de creștere a moluștelor. În această coloană, fiecare fermă/zonă de creștere a moluștelor trebuie luată în considerare doar o singură dată, chiar în cazul în care a făcut obiectul mai multor controale.

    (6)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor care au cel puțin un animal pozitiv în perioada respectivă, independent de numărul de controale efectuate în ferme sau în zone de creștere a moluștelor.

    (7)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor al căror statut sanitar în perioada precedentă era, în conformitate cu partea A din anexa III la Directiva 2006/88/CE, categoria I, categoria II, categoria III sau categoria IV dar care au avut în timpul acestei perioade de referință cel puțin un animal pozitiv în ceea ce privește boala în cauză.

    În cazul programelor prezentate înainte de 1 august 2008, fermele sau zonele de creștere a moluștelor care nu erau pozitive la boala în cauză în cursul perioadei precedente și care au cel puțin un animal pozitiv în această perioadă.

    (8)  Animale × 1 000 sau greutatea totală a animalelor îndepărtate și eliminate.

    (9)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (10)  În cazul în care numărul de ferme de acvacultură/zone de creștere a moluștelor este limitat sau nu există ferme de acvacultură/zone de creștere a moluștelor în ansamblul sau părți ale teritoriului unui stat membru, zone sau compartiment care face obiectul cererii și eșantionarea se efectuează, prin urmare, în populații sălbatice, trebuie furnizată localizarea geografică.

    (11)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (12)  Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor existente în statul membru, în zonă sau în compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (13)  Prin control se înțelege realizarea unui test la nivelul fermei/zonei de creștere a moluștelor în cadrul programului pentru boala respectivă, în vederea ameliorării statutului sanitar al fermei/zonei de creștere a moluștelor. În această coloană, fiecare fermă/zonă de creștere a moluștelor trebuie luată în considerare doar o singură dată, chiar în cazul în care a făcut obiectul mai multor controale.

    (14)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor care au cel puțin un animal pozitiv în perioada respectivă, independent de numărul de controale efectuate în fermă sau în zona de creștere a moluștelor.

    (15)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor al căror statut sanitar în perioada precedentă era, în conformitate cu partea A din anexa III la Directiva 2006/88/CE, categoria I, categoria II, categoria III sau categoria IV dar care au avut în timpul acestei perioade de referință cel puțin un animal pozitiv în ceea ce privește boala în cauză.


    ANEXA IV

    Model pentru prezentarea de cereri și declarații pentru statutul „indemn de boală”

    Image

    Image

    Image

    Image


    ANEXA V

    Model pentru informațiile care trebuie înaintate în raport cu prezentarea cererilor și declarațiilor statutului de zonă indemnă (un tabel pentru fiecare an de implementare)

    1.   Date privind animalele care au făcut obiectul testelor

    Stat membru, zonă sau compartiment (1)

     

    Boala:

     

    Anul:


    Ferma sau zone de creștere a moluștelor (2)

    Număr de eșantioane

    Număr de inspecții clinice

    Temperatura apei în momentul eșantionării/inspecției

    Specii în momentul eșantionării

    Specii supuse eșantionării

    Număr de animale supuse eșantionării (total și pe specii)

    Număr de teste

    Rezultate pozitive ale examenului de laborator

    Rezultate pozitive ale inspecțiilor clinice

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

    Total


    2.   Date privind fermele sau zonele de creștere care au făcut obiectul testelor

     

    Boala:

     

    Anul:


    Stat membru, zonă sau compartiment (3)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor (4)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor din cadrul programului

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor controlate (5)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (6)

    Număr de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (7)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor depopulate

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive depopulate

    Animale îndepărtate și eliminate (8)

    INDICATORI-ȚINTĂ

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor acoperite

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Perioada de prevalență a fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    Procent de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Incidența fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8 = (7/5) × 100

    9

    10 = (4/3) × 100

    11 = (5/4) × 100

    12 = (6/4) × 100

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    (1)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 7 al anexei IV.

    (2)  În cazul în care numărul de ferme de acvacultură/zone de creștere a moluștelor este limitat sau nu există ferme de acvacultură/zone de creștere a moluștelor în ansamblul sau părți ale teritoriului unui stat membru, zone sau compartiment care face obiectul unei cereri sau declarații și eșantionarea se efectuează, prin urmare, în populații sălbatice, trebuie furnizată localizarea geografică a eșantionării.

    (3)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 7 al anexei IV.

    (4)  Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor existente în statul membru, în zonă sau în compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 7 al anexei IV.

    (5)  Prin control se înțelege realizarea unui test la nivelul fermei/zonei de creștere a moluștelor în cadrul programului pentru obținerea statutului „indemn de boală” pentru boala respectivă în vederea ameliorării statutului sanitar al fermei/zonei de creștere a moluștelor. În această coloană, fiecare fermă/zonă de creștere a moluștelor trebuie luată în considerare doar o singură dată, chiar în cazul în care a făcut obiectul mai multor controale.

    (6)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor care au cel puțin un animal pozitiv în perioada respectivă, independent de numărul de controale efectuate în fermă sau în zona de creștere a moluștelor.

    (7)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor al căror statut în perioada precedentă era, în conformitate cu partea A din anexa III la Directiva 2006/88/CE, categoria I, categoria II, categoria III sau categoria IV dar care au avut în timpul acestei perioade de referință cel puțin un animal pozitiv în ceea ce privește boala în cauză.

    În cazul programelor prezentate înainte de 1 august 2008, fermele sau zonele de creștere a moluștelor care nu erau pozitive la boala în cauză în cursul perioadei precedente și care au cel puțin un animal pozitiv în această perioadă.

    (8)  Animale × 1 000 sau greutatea totală a animalelor îndepărtate și eliminate.


    ANEXA VI

    MODEL DE RAPORT

    1.   Raport privind animalele care au făcut obiectul testelor

    Stat membru, zonă sau compartiment (1)

     

    Boala:

     

    Anul:


    Ferma sau zona de creștere a moluștelor (2)

    Număr de eșantioane

    Număr de inspecții clinice

    Temperatura apei în momentul eșantionării/inspecției

    Specii în momentul eșantionării

    Specii supuse eșantionării

    Număr de animale supuse eșantionării (total și pe specii)

    Număr de teste

    Rezultate pozitive ale examenului de laborator

    Rezultate pozitive ale inspecțiilor clinice

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

    Total


    2.   Raport privind fermele sau zonele de creștere care au făcut obiectul testelor

     

    Boala:

     

    Anul:


    Stat membru, zonă sau compartiment (3)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor (4)

    Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor din cadrul programului

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor controlate (5)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (6)

    Număr de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive (7)

    Număr de ferme sau zone de creștere a moluștelor depopulate

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive depopulate

    Animale îndepărtate și eliminate (8)

    Indicatori-țintă

    Procent de ferme sau zone de cultură a moluștelor acoperite

    Procent de ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Perioada de prevalență a fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    Procent de noi ferme sau zone de creștere a moluștelor pozitive

    Incidența fermelor sau zonelor de creștere a moluștelor

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8 = (7/5) × 100

    9

    10 = (4/3) × 100

    11 = (5/4) × 100

    12 = (6/4) × 100

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    (1)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (2)  În cazul în care numărul de ferme/zone de creștere este limitat sau nu există ferme/zone de creștere în ansamblul sau părți ale teritoriului unui stat membru, zone sau compartiment care face obiectul unei cereri și eșantionarea se efectuează, prin urmare, în populații sălbatice, trebuie furnizată localizarea geografică a eșantionării.

    (3)  Stat membru, zonă sau compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (4)  Număr total de ferme sau zone de creștere a moluștelor existente în statul membru, în zonă sau în compartiment, în conformitate cu definiția de la punctul 6 al anexei II.

    (5)  Prin control se înțelege realizarea unui test la nivelul fermei/zonei de creștere a moluștelor în cadrul programului pentru boala respectivă în vederea ameliorării statutului sanitar al fermei/zonei de creștere a moluștelor. În această coloană, fiecare fermă/zonă de creștere a moluștelor trebuie luată în considerare doar o singură dată, chiar în cazul în care a făcut obiectul mai multor controale.

    (6)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor care au cel puțin un animal pozitiv în perioada respectivă, independent de numărul de controale efectuate în fermă sau în zona de creștere a moluștelor.

    (7)  Fermele sau zonele de creștere a moluștelor al căror statut sanitar în perioada precedentă era, în conformitate cu partea A din anexa III la Directiva 2006/88/CE, categoria I, categoria II, categoria III sau categoria IV dar care au avut în timpul acestei perioade de referință cel puțin un animal pozitiv în ceea ce privește boala în cauză.

    În cazul programelor prezentate înainte de 1 august 2008, fermele sau zonele de creștere a moluștelor care nu erau pozitive la boala în cauză în cursul perioadei precedente și care au cel puțin un animal pozitiv în această perioadă.

    (8)  Animale × 1 000 sau greutatea totală a animalelor îndepărtate și eliminate.


    Top