Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0384

    Decizia 2007/384/PESC a Consiliului din 14 mai 2007 de înființare a unui mecanism de gestionare a finanțării costurilor comune ale operațiilor Uniunii Europene care au implicații militare sau de apărare (Athena) (versiune codificată)

    JO L 152, 13.6.2007, p. 14–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 18/12/2008; abrogat prin

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/384/oj

    13.6.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 152/14


    DECIZIA 2007/384/PESC A CONSILIULUI

    din 14 mai 2007

    de înfiinţare a unui mecanism de gestionare a finanţării costurilor comune ale operaţiilor Uniunii Europene care au implicaţii militare sau de apărare (Athena)

    (versiune codificată)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 13 alineatul (3) şi articolul 28 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Decizia 2004/197/PESC a Consiliului din 23 februarie 2004 de înfiinţare a mecanismului de gestionare a finanţării costurilor comune ale operaţiilor Uniunii Europene care au implicaţii militare sau de apărare (1) a fost modificată considerabil de câteva ori (2). Din motive de claritate şi raţionalitate, decizia amintită ar trebui codificată.

    (2)

    Consiliul European, reunit la Helsinki la 10-11 decembrie 1999, a convenit în special că, în procesul de cooperare voluntară în cadrul operaţiilor conduse de UE, statele membre trebuie să fie în măsură, până în anul 2003, să desfăşoare într-un interval de 60 de zile şi să susţină timp de cel puţin un an forţe militare cu un efectiv de până la 50 000-60 000 de persoane, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni de tip Petersberg.

    (3)

    La 17 iunie 2002, Consiliul a aprobat documentul 10155/02 privind finanţarea operaţiilor de gestionare a crizelor conduse de UE care au implicaţii militare sau de apărare.

    (4)

    În concluziile sale din 14 mai 2003, Consiliul a confirmat necesitatea de a dispune de o capacitate de reacţie rapidă, în special pentru misiuni umanitare şi de salvare.

    (5)

    Consiliul European, reunit la Salonic la 19-20 iunie 2003, şi-a exprimat satisfacţia cu privire la concluziile reuniunii Consiliului din 19 mai 2003, care au confirmat în special necesitatea unei capacităţi de reacţie militară rapidă a Uniunii Europene.

    (6)

    La 22 septembrie 2003, Consiliul a decis că Uniunea Europeană ar trebui să dobândească capacitatea flexibilă de a administra finanţarea costurilor comune ale operaţiilor militare, indiferent de anvergura, complexitatea sau urgenţa acestora, în special prin înfiinţarea, până la 1 martie 2004, a unui mecanism de finanţare permanent cu scopul de a-şi asuma sarcina finanţării costurilor comune ale operaţiilor militare viitoare ale Uniunii.

    (7)

    În raportul său din 3 martie 2004, Comitetul Militar al UE a definit în detaliu conceptul de reacţie militară rapidă a Uniunii Europene. De asemenea, la 14 iunie 2004 a definit şi conceptul de grupuri tactice de luptă ale Uniunii Europene.

    (8)

    Consiliul European a aprobat, la 17 iunie 2004, un raport privind PESA care sublinia faptul că ar trebui intensificate eforturile privind dezvoltarea capacităţilor de reacţie rapidă ale UE în vederea constituirii unei capacităţi operaţionale iniţiale la începutul anului 2005.

    (9)

    Ținând seama de aceste dezvoltări, este necesar să se îmbunătăţească prefinanţarea operaţiilor militare ale UE, în special pentru operaţiile de reacţie rapidă. Noul sistem de prefinanţare este, prin urmare, destinat în primul rând şi mai ales operaţiilor de reacţie rapidă; cu toate acestea, în situaţii specifice se poate aloca o contribuţie anticipată prefinanţării unei operaţii regulate, în special atunci când între adoptarea acţiunii comune de a acţiona şi decizia de lansare a operaţiei este un interval de timp scurt.

    (10)

    Consiliul decide de la caz la caz dacă o operaţie are implicaţii militare sau de apărare în sensul articolului 28 alineatul (3) din tratat.

    (11)

    Articolul 28 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că statele membre ai căror reprezentanţi în Consiliu au formulat o declaraţie oficială în temeiul articolului 23 alineatul (1) paragraful al doilea nu sunt obligate să contribuie la finanţarea operaţiei respective care are implicaţii militare sau de apărare.

    (12)

    Conform articolului 6 din Protocolul privind poziţia Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană şi la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, Danemarca nu participă la elaborarea şi punerea în aplicare a deciziilor şi acţiunilor Uniunii Europene care au implicaţii în materie de apărare şi nici la finanţarea mecanismului,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Definiţii

    În sensul prezentei decizii:

    (a)

    „state membre participante” înseamnă statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei;

    (b)

    „state care contribuie” înseamnă statele membre care contribuie la finanţarea operaţiilor militare avute în vedere, în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum şi statele terţe care contribuie la finanţarea costurilor comune ale acestei operaţii în temeiul acordurilor pe care acestea le-au încheiat cu Uniunea Europeană;

    (c)

    „operaţii” înseamnă operaţiile UE care au implicaţii militare sau de apărare;

    (d)

    „acţiuni militare de sprijin” înseamnă operaţii UE sau părţi ale acestora, decise de Consiliu pentru a sprijini un stat terţ sau o organizaţie terţă şi care au implicaţii militare sau de apărare, dar care nu sunt subordonate autorităţii comandamentului UE.

    CAPITOLUL 1

    MECANISMUL

    Articolul 2

    Înfiinţarea mecanismului

    (1)   Prin prezenta se înfiinţează un mecanism de gestionare a finanţării costurilor comune ale operaţiilor.

    (2)   Mecanismul este denumit Athena.

    (3)   Athena acţionează în numele statelor membre participante sau, în cazul operaţiilor specifice, al statelor care contribuie, aşa cum sunt acestea definite la articolul 1.

    Articolul 3

    Capacitatea juridică

    În vederea gestionării administrative a finanţării operaţiilor Uniunii Europene care au implicaţii militare sau de apărare, Athena dispune de capacitatea juridică necesară în special pentru a deţine un cont bancar, a dobândi, a deţine sau a înstrăina bunuri, a încheia contracte sau înţelegeri administrative şi a avea capacitate procesuală. Athena nu are scop lucrativ.

    Articolul 4

    Coordonarea cu terţii

    În măsura în care acest lucru este necesar pentru îndeplinirea misiunilor sale şi cu respectarea obiectivelor şi politicilor Uniunii Europene, Athena îşi coordonează activităţile cu statele membre, cu instituţiile comunitare şi cu organizaţiile internaţionale.

    CAPITOLUL 2

    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ

    Articolul 5

    Organele de administrare şi personalul

    (1)   Athena este administrat, sub autoritatea Comitetului Special, de către:

    (a)

    administrator;

    (b)

    comandantul fiecărei operaţii, în ceea ce priveşte operaţia pe care o comandă (denumit în continuare „comandantul operaţiei”);

    (c)

    contabil.

    (2)   Athena utilizează, pe cât mai mult posibil, structurile administrative existente ale Uniunii Europene. Athena recurge la personalul pus la dispoziţie, în măsura necesităţilor, de instituţiile Uniunii Europene sau detaşat de către statele membre.

    (3)   Secretarul general al Consiliului poate pune la dispoziţia administratorului sau contabilului personalul necesar pentru exercitarea funcţiilor acestora, eventual la propunerea unui stat membru participant.

    (4)   Organismele şi personalul Athena sunt mobilizate în funcţie de nevoile operaţionale.

    Articolul 6

    Comitetul Special

    (1)   Se înfiinţează un comitet special, alcătuit dintr-un reprezentant al fiecărui stat membru participant (denumit în continuare Comitetul Special). Comisia participă la şedinţele Comitetului Special fără a lua parte la vot.

    (2)   Athena este condus sub autoritatea Comitetului Special.

    (3)   Atunci când Comitetul Special examinează finanţarea costurilor comune ale unei anumite operaţii:

    (a)

    Comitetul Special este alcătuit dintr-un reprezentant al fiecărui stat membru care contribuie;

    (b)

    reprezentanţii statelor terţe care contribuie participă la lucrările Comitetului Special. Aceştia nu iau parte şi nu asistă la vot;

    (c)

    comandantul operaţiei sau reprezentantul său participă la lucrările Comitetului Special fără a lua parte la vot.

    (4)   Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene convoacă şi conduce reuniunile Comitetului Special. Administratorul asigură secretariatul Comitetului Special. Acesta întocmeşte procesul-verbal al rezultatelor deliberărilor comitetului. Acesta nu ia parte la vot.

    (5)   Contabilul participă, după caz, la lucrările Comitetului Special, fără a lua parte la vot.

    (6)   La cererea unui stat membru participant, a administratorului sau a comandantului operaţiei, preşedinţia convoacă Comitetul Special în termen de cel mult cincisprezece zile.

    (7)   Administratorul informează în mod corespunzător Comitetul Special cu privire la orice pretenţie sau orice contestaţie adresată Athena.

    (8)   Comitetul Special hotărăşte cu unanimitatea membrilor din componenţa sa, ţinând seama de componenţa sa aşa cum este definită la alineatele (1) şi (3). Deciziile sale au caracter obligatoriu.

    (9)   Comitetul Special aprobă toate bugetele, luând în considerare valorile de referinţă relevante şi, în general, exercită competenţele prevăzute la articolele 20, 21, 22, 23, 26, 27, 29, 31, 33, 34, 38, 39, 40 şi 41.

    (10)   Comitetul Special este informat de administrator, de comandantul operaţiei şi de contabil, în conformitate cu prezenta decizie.

    (11)   Textul actelor aprobate de Comitetul Special în conformitate cu articolele 20, 21, 22, 23, 24, 26, 29, 31, 33, 34, 39, 40 şi 41 este semnat de preşedintele Comitetului Special la data aprobării acestora, precum şi de administrator.

    Articolul 7

    Administratorul

    (1)   Secretarul general al Consiliului numeşte, după ce informează Comitetul Special, administratorul şi cel puţin un administrator adjunct pentru o perioadă de trei ani.

    (2)   Administratorul îşi exercită atribuţiile în numele Athena.

    (3)   Administratorul:

    (a)

    întocmeşte şi supune Comitetului Special orice proiect de buget. Secţiunea privind cheltuielile referitoare la o operaţie din orice proiect de buget se stabileşte la propunerea comandantului operaţiei;

    (b)

    adoptă bugetele după aprobarea acestora de către Comitetul Special;

    (c)

    este ordonatorul secţiunilor privind veniturile, privind costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor şi privind cheltuielile comune operaţionale angajate în afara etapei active a operaţiei;

    (d)

    în ceea ce priveşte veniturile, pune în aplicare înţelegerile financiare încheiate cu terţii referitoare la finanţarea costurilor comune ale operaţiilor militare ale Uniunii.

    (4)   Administratorul asigură respectarea regulilor stabilite prin prezenta decizie şi aplicarea deciziilor Comitetului Special.

    (5)   Administratorul este împuternicit să ia măsurile pe care le consideră utile pentru execuţia cheltuielilor finanţate prin intermediul Athena. Administratorul informează Comitetul Special cu privire la acestea.

    (6)   Administratorul coordonează lucrările privind problemele financiare referitoare la operaţiile militare ale Uniunii. Administratorul este punctul de contact cu administraţiile naţionale şi, după caz, cu organizaţiile internaţionale pentru aceste subiecte.

    (7)   Administratorul răspunde în faţa Comitetului Special.

    Articolul 8

    Comandantul operaţiei

    (1)   Comandantul operaţiei îşi exercită în numele Athena atribuţiile referitoare la finanţarea costurilor comune ale operaţiei pe care o conduce.

    (2)   Pentru operaţia pe care o conduce, comandantul operaţiei:

    (a)

    transmite administratorului propunerile sale pentru secţiunea din proiectele de buget privind „cheltuielile — costurile comune operaţionale”;

    (b)

    execută, în calitate de ordonator, creditele privind costurile comune operaţionale; îşi exercită autoritatea asupra oricărei persoane care participă la execuţia acestor credite, inclusiv cu titlu de prefinanţare; poate atribui contracte şi încheia contracte în numele Athena; poate deschide un cont bancar în numele Athena pentru operaţia pe care o comandă.

    (3)   Comandantul operaţiei este autorizat să adopte, pentru operaţia pe care o comandă, măsurile pe care le consideră utile pentru execuţia cheltuielilor finanţate prin intermediul Athena. El informează administratorul şi Comitetul Special cu privire la aceasta.

    Articolul 9

    Contabilul

    (1)   Secretarul general al Consiliului numeşte contabilul şi cel puţin un contabil adjunct pe o durată de doi ani.

    (2)   Contabilul îşi exercită atribuţiile în numele Athena.

    (3)   Contabilul răspunde de:

    (a)

    execuţia corespunzătoare a plăţilor, încasarea veniturilor şi recuperarea creanţelor constatate;

    (b)

    întocmirea situaţiilor financiare anuale ale Athena şi, după finalizarea fiecărei operaţii, a situaţiei financiare a operaţiei;

    (c)

    acordarea de asistenţă administratorului în momentul în care acesta supune spre aprobare Comitetului Special situaţiile financiare anuale sau situaţia unei operaţii;

    (d)

    ţinerea contabilităţii Athena;

    (e)

    definirea regulilor şi a metodelor contabile, precum şi a planului de conturi;

    (f)

    definirea şi validarea sistemelor contabile pentru venituri, precum şi, după caz, de validarea sistemelor stabilite de către ordonator şi destinate furnizării sau justificării informaţiilor contabile;

    (g)

    păstrarea documentelor justificative;

    (h)

    gestionarea trezoreriei, împreună cu administratorul.

    (4)   Administratorul şi comandantul operaţiei furnizează contabilului toate informaţiile necesare întocmirii situaţiilor financiare care să prezinte o imagine fidelă a patrimoniului Athena şi a execuţiei bugetului administrat de Athena. Ei garantează fiabilitatea acestora.

    (5)   Contabilul răspunde în faţa Comitetului Special.

    Articolul 10

    Dispoziţii generale aplicabile administratorului, contabilului şi personalului Athena

    (1)   Funcţiile de administrator sau administrator adjunct, pe de o parte, şi de contabil sau contabil adjunct, pe de altă parte, sunt incompatibile între ele.

    (2)   Administratorii adjuncţi sunt subordonaţi administratorului. Contabilii adjuncţi sunt subordonaţi contabilului.

    (3)   În caz de absenţă sau de imposibilitate de a se prezenta a administratorului, acesta este înlocuit de un administrator adjunct. În caz de absenţă sau de imposibilitate de a se prezenta a contabilului, acesta este înlocuit de un contabil adjunct.

    (4)   În exercitarea funcţiilor lor în numele Athena, funcţionarii şi alţi agenţi ai Comunităţilor Europene se supun normelor şi reglementărilor care li se aplică.

    (5)   Personalul pus la dispoziţia Athena de către statele membre se supune aceloraşi reguli ca şi cele prevăzute în decizia Consiliului referitoare la regimul aplicabil experţilor naţionali detaşaţi şi dispoziţiilor care fac obiectul unui acord între administraţia naţională respectivă şi instituţia comunitară sau Athena.

    (6)   Înainte de numire, personalul Athena trebuie să fi primit autorizaţia de acces la informaţiile secrete, cel puţin până la nivelul „secret UE”, deţinute de Consiliu sau o autorizaţie echivalentă din partea unui stat membru.

    (7)   Administratorul poate negocia şi încheia cu statele membre sau cu instituţiile comunitare înţelegeri în vederea desemnării anticipate a personalului care ar putea, în caz de nevoie, să fie pus de îndată la dispoziţia Athena.

    CAPITOLUL 3

    ÎNȚELEGERI ADMINISTRATIVE CU STATELE MEMBRE, INSTITUŢIILE UE, STATELE TERŢE ŞI ORGANIZAŢIILE INTERNAŢIONALE

    Articolul 11

    Înţelegeri administrative cu statele membre sau instituţiile UE

    (1)   Pentru a facilita achiziţiile publice în cadrul operaţiilor, în condiţiile financiare cele mai favorabile, pot fi negociate înţelegeri administrative cu statele membre sau instituţiile UE. Aceste înţelegeri se concretizează sub forma unui schimb de scrisori între Athena, reprezentat de comandantul operaţiei sau, în cazul în care nu există un comandant al operaţiei, de administrator, şi autorităţile administrative competente ale statelor membre sau ale instituţiilor UE în cauză.

    (2)   Comitetul Special este consultat înainte de semnarea unei astfel de înţelegeri.

    Articolul 12

    Înţelegeri administrative cu un stat terţ sau o organizaţie internaţională

    (1)   Pentru a facilita în special achiziţiile publice în cadrul teatrului de operaţii, în condiţiile financiare cele mai favorabile având în vedere constrângerile operaţionale, poate fi negociată o înţelegere administrativă cu un stat terţ sau cu o organizaţie internaţională. Aceste înţelegeri se concretizează sub forma unui schimb de scrisori între Athena, reprezentat de comandantul operaţiei sau, în cazul în care nu există un comandant al operaţiei, de administrator, şi autorităţile administrative competente ale statului membru sau ale organizaţiei internaţionale în cauză.

    (2)   Orice astfel de înţelegere se transmite Comitetului Special spre aprobare înainte de a fi semnată.

    Articolul 13

    Înţelegerile administrative permanente şi ad hoc privind modalităţile de plată a contribuţiilor statelor terţe

    (1)   În cadrul acordurilor încheiate între UE şi statele terţe desemnate de Consiliu drept state care ar putea contribui la operaţiile UE sau care contribuie la o anumită operaţie a UE, administratorul negociază cu aceste state terţe înţelegeri administrative permanente sau ad hoc. Aceste înţelegeri iau forma unui schimb de scrisori între Athena şi serviciile administrative competente din statele terţe respective, prin care se stabilesc modalităţile necesare pentru facilitarea plăţii rapide a contribuţiilor la orice operaţie militară viitoare a UE.

    (2)   Până la încheierea acordurilor prevăzute la alineatul (1), administratorul poate lua măsurile necesare pentru facilitarea plăţilor de către statele terţe care contribuie.

    (3)   Administratorul informează în prealabil Comitetul Special cu privire la înţelegerile avute în vedere înainte de a le semna în numele Athena.

    (4)   La lansarea de către Uniune a unei operaţii militare, administratorul pune în aplicare, pentru sumele contribuţiilor decise de Consiliu, înţelegerile cu statele terţe care contribuie la operaţia respectivă.

    CAPITOLUL 4

    CONTURILE BANCARE

    Articolul 14

    Deschiderea şi destinaţia

    (1)   Administratorul deschide unul sau mai multe conturi bancare în numele Athena.

    (2)   Toate conturile bancare sunt deschise la o instituţie financiară de prim rang, având sediul social în unul dintre statele membre ale Uniunii.

    (3)   Contribuţiile statelor care contribuie se varsă în aceste conturi. Acestea din urmă se utilizează pentru plata costurilor gestionate de Athena şi pentru a pune la dispoziţia comandantului operaţiei avansurile de trezorerie necesare efectuării cheltuielilor legate de costurile comune ale unei operaţii militare. Nu se autorizează nici un fel de descoperire de cont la aceste conturi bancare.

    Articolul 15

    Gestionarea fondurilor

    (1)   Orice plată efectuată din contul Athena necesită semnătura administratorului sau a unui administrator adjunct, pe de o parte, precum şi a contabilului sau a unui contabil adjunct, pe de altă parte.

    (2)   Fondurile gestionate de Athena, inclusiv cele încredinţate comandantului operaţiei, nu pot fi depuse decât la o instituţie financiară de prim rang, în euro şi într-un cont curent sau pe termen scurt.

    CAPITOLUL 5

    COSTURI COMUNE

    Articolul 16

    Definiţia costurilor comune şi a perioadelor de eligibilitate

    (1)   Costurile comune enumerate în anexa I sunt suportate de Athena, indiferent de data la care survin. Dacă sunt înscrise la un articol din buget referitor la operaţia la care se raportează cel mai mult, ele sunt considerate drept costuri operaţionale ale acestei operaţii. În celelalte cazuri, ele sunt considerate drept costuri comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor.

    (2)   De asemenea, Athena suportă costurile comune operaţionale prevăzute în anexa II în intervalul dintre aprobarea conceptului de gestionare a crizei pentru operaţie şi până la numirea comandantului operaţiei. În cazuri speciale, după consultarea Comitetului Politic şi de Securitate, Comitetul Special poate modifica intervalul în care aceste costuri sunt suportate de Athena.

    (3)   În cursul etapei active a unei operaţii, care durează de la data numirii comandantului operaţiei până la data la care comandamentul operaţiei îşi încetează activitatea, Athena îşi asumă următoarele costuri comune operaţionale:

    (a)

    costurile comune enumerate în anexa III-A;

    (b)

    costurile comune enumerate în anexa III-B, în cazul în care Consiliul hotărăşte astfel.

    (4)   În timpul fazei active a unei acţiuni militare de sprijin, aşa cum a fost stabilită de Consiliu, Athena suportă ca şi costuri comune operaţionale costurile comune fixate de Consiliu pe baza unei analize de la caz la caz, făcându-se trimitere la anexa III.

    (5)   De asemenea, fac parte din costurile comune operaţionale ale unei operaţii cheltuielile necesare pentru lichidarea acesteia, aşa cum sunt enumerate în anexa IV.

    Operaţia este lichidată atunci când echipamentele şi infrastructura finanţate în comun pentru această operaţie şi-au găsit destinaţia finală, iar conturile operaţiei au fost închise.

    (6)   Nici o cheltuială destinată acoperirii unor costuri care ar fi fost oricum suportate de către unul sau mai multe state care contribuie, de către o instituţie comunitară sau de către o organizaţie internaţională, independent de organizarea unei operaţii, nu poate fi eligibilă cu titlu de cost comun.

    (7)   Comitetul Special poate hotărî, de la caz la caz, având în vedere circumstanţele speciale, ca anumite costuri marginale, altele decât cele prevăzute în anexa III-B, să fie considerate costuri comune pentru o anumită operaţie din etapa sa activă.

    (8)   Statele membre informează Consiliul şi Comitetul Special, prin intermediul administratorului, cu privire la înţelegerile privind repartizarea costurilor la care participă în cadrul unei operaţii a UE.

    Articolul 17

    Exerciţii

    (1)   Costurile comune aferente exerciţiilor Uniunii Europene sunt finanţate prin Athena, potrivit unor norme şi proceduri similare celor care se aplică operaţiilor la care contribuie toate statele membre participante.

    (2)   Aceste costuri comune aferente exerciţiilor includ, în primul rând, costurile suplimentare pentru comandamentele dislocabile sau fixe şi, în al doilea rând, costurile marginale determinate de recurgerea, de către UE, la mijloacele şi capacităţile comune ale NATO puse la dispoziţie pentru un exerciţiu.

    (3)   Costurile comune aferente exerciţiilor nu includ costurile pentru:

    (a)

    achiziţiile de capital, inclusiv cele referitoare la clădiri, infrastructură şi echipamente;

    (b)

    etapa de planificare şi de pregătire a exerciţiilor;

    (c)

    transportul, încazarmarea şi cazarea forţelor.

    Articolul 18

    Suma de referinţă

    Orice acţiune comună prin care Consiliul decide că Uniunea va desfăşura o operaţie militară, precum şi orice acţiune comună sau decizie prin care Consiliul decide să prelungească o operaţie a Uniunii cuprinde o sumă de referinţă pentru costurile comune ale acestei operaţii. Administratorul evaluează, în special cu sprijinul personalului militar al Uniunii şi, dacă este în funcţie, al comandantului operaţiei, suma estimată necesară pentru a acoperi costurile comune ale operaţiei în perioada avută în vedere. Administratorul propune această sumă organelor Consiliului însărcinate cu examinarea proiectului de acţiune comună sau de decizie, prin intermediul preşedinţiei.

    CAPITOLUL 6

    BUGETUL

    Articolul 19

    Principiile bugetare

    (1)   Bugetul, întocmit în euro, este actul care prevede şi autorizează, pentru fiecare exerciţiu financiar, toate veniturile şi cheltuielile gestionate de către Athena.

    (2)   Toate cheltuielile sunt legate de o operaţie dată, cu excepţia costurilor enumerate în anexa I, după caz.

    (3)   Alocările înscrise în buget sunt autorizate pe durata unui exerciţiu financiar care începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie în acelaşi an.

    (4)   Bugetul trebuie să fie echilibrat din punctul de vedere al veniturilor şi cheltuielilor.

    (5)   Nici un venit şi nici o cheltuială nu pot fi efectuate decât dacă au fost prevăzute într-un capitol bugetar şi dacă se încadrează în limitele corespunzătoare înscrise în buget.

    Articolul 20

    Stabilirea şi adoptarea bugetului anual

    (1)   În fiecare an, administratorul întocmeşte un proiect de buget pentru exerciţiul financiar următor, cu sprijinul fiecărui comandant al operaţiei pentru secţiunea privind cheltuielile operaţionale comune. Administratorul propune Comitetului Special proiectul de buget până la 31 octombrie.

    (2)   Proiectul cuprinde:

    (a)

    creditele considerate necesare pentru acoperirea costurilor comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor;

    (b)

    creditele considerate necesare pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale comune privind desfăşurarea operaţiilor în curs sau a celor planificate, inclusiv, după caz, pentru rambursarea costurilor comune prefinanţate de către un stat sau un terţ;

    (c)

    o estimare a veniturilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor.

    (3)   Creditele de angajament şi creditele de plăţi sunt clasificate pe titluri şi capitole, în care cheltuielile sunt grupate în funcţie de natura sau destinaţia lor şi, dacă este necesar, sunt subdivizate în articole. În proiectul de buget sunt incluse comentarii detaliate pe capitol sau pe articol. Fiecare operaţie face obiectul unui titlu. Unul dintre aceste titluri este secţiunea generală a bugetului şi include costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor.

    (4)   Fiecare titlu poate include un capitol intitulat „credite provizorii”. Aceste credite se înscriu în acest capitol, dacă există o incertitudine bine întemeiată cu privire la suma creditelor necesare sau a posibilităţii de a executa creditele înscrise.

    (5)   Veniturile sunt alcătuite din:

    (a)

    contribuţiile datorate de statele membre participante şi care contribuie şi, după caz, de ţările terţe care contribuie;

    (b)

    venituri diverse, subdivizate în funcţie de titlu, care includ dobânzile încasate, încasările din vânzări şi soldul rezultat din execuţia bugetului exerciţiului financiar precedent după stabilirea acestuia de către Comitetul Special.

    (6)   Comitetul Special aprobă proiectul de buget până la 31 decembrie. Administratorul adoptă bugetul aprobat şi îl notifică statelor participante care contribuie.

    Articolul 21

    Rectificările bugetare

    (1)   În cazul unor circumstanţe inevitabile, excepţionale sau neprevăzute şi, în special, atunci când se are în vedere o operaţie în cursul exerciţiului financiar, administratorul propune un proiect de rectificare bugetară. Dacă acest proiect de rectificare bugetară depăşeşte în mod semnificativ suma de referinţă pentru operaţia respectivă, Comitetul Special îi poate cere Consiliului să îl aprobe.

    (2)   Proiectul de rectificare bugetară este întocmit, propus, aprobat, adoptat şi notificat conform aceleiaşi proceduri ca şi bugetul anual. Cu toate acestea, dacă bugetul rectificativ are legătură cu lansarea unei operaţii militare a Uniunii, el este însoţit de o declaraţie financiară detaliată privind costurile comune anticipate pentru întreaga operaţie. Comitetul Special deliberează ţinând seama de urgenţa situaţiei.

    Articolul 22

    Viramente

    (1)   Administratorul, după caz, la propunerea comandantului operaţiei, poate efectua viramente ale creditelor. Administratorul informează Comitetul Special cu privire la intenţia sa cu cel puţin o săptămână în prealabil, în măsura în care urgenţa situaţiei permite acest lucru. Cu toate acestea, aprobarea prealabilă a Comitetului Special este necesară atunci când:

    (a)

    viramentul avut în vedere modifică totalul creditelor prevăzute pentru o operaţie

    sau

    (b)

    viramentele de la capitol la capitol avute în vedere pe parcursul exerciţiului financiar depăşesc 10 % din creditele înscrise la capitolul din care sunt luate creditele, astfel cum figurează în bugetul exerciţiului financiar, adoptat la data la care s-a făcut respectiva propunere de virament.

    (2)   Atunci când consideră că acest lucru este necesar pentru buna desfăşurare a unei operaţii, în termen de trei luni de la data lansării acesteia, comandantul operaţiei poate efectua viramente ale creditelor destinate unei operaţii, de la articol la articol şi de la capitol la capitol, în cadrul secţiunii din buget privind „cheltuielile comune de funcţionare”. Comandantul informează administratorul şi Comitetul Special cu privire la aceasta.

    Articolul 23

    Reportarea creditelor

    (1)   În principiu, creditele destinate să acopere costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor şi care nu au fost angajate se anulează la sfârşitul exerciţiului financiar.

    (2)   Creditele destinate să acopere costurile de depozitare a materialelor şi a echipamentelor gestionate de către Athena pot fi reportate o singură dată pentru exerciţiul financiar următor, în cazul în care angajamentul respectiv a fost asumat înainte de data de 31 decembrie a exerciţiului financiar în curs. Creditele destinate să acopere cheltuielile operaţionale comune pot fi reportate, dacă sunt necesare unei operaţii a cărei lichidare nu s-a încheiat complet.

    (3)   Administratorul înaintează Comitetului Special propunerile de reportare a creditelor din exerciţiul financiar precedent până la data de 15 februarie. Aceste propuneri sunt considerate aprobate, cu excepţia cazului în care Comitetul Special hotărăşte altfel, până la data de 15 martie.

    Articolul 24

    Execuţia anticipată

    De îndată ce bugetul anual a fost aprobat, creditele pot fi folosite pentru a acoperi angajamente şi plăţi, în măsura în care sunt necesare din punct de vedere operaţional.

    CAPITOLUL 7

    CONTRIBUŢII ŞI RAMBURSĂRI

    Articolul 25

    Stabilirea contribuţiilor

    (1)   Creditele de plată destinate să acopere costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor care nu sunt acoperite din veniturile diverse se finanţează prin contribuţiile statelor membre participante.

    (2)   Creditele de plată destinate să acopere cheltuielile comune de funcţionare ale unei operaţii se finanţează din contribuţiile statelor membre şi ale ţărilor terţe care contribuie la operaţie.

    (3)   Contribuţiile datorate de către statele membre care contribuie la o operaţie sunt egale cu suma creditelor de plată înscrise în buget şi destinate să acopere cheltuielile comune de funcţionare ale operaţiei respective, din care se scad sumele contribuţiilor datorate pentru aceeaşi operaţie de către ţările terţe care contribuie în temeiul articolului 13.

    (4)   Repartizarea contribuţiilor între statele membre cărora li se solicită o contribuţie se stabileşte pe baza criteriului produsului intern brut, astfel cum este definit la articolul 28 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană şi în conformitate cu Decizia 2000/597/CE, Euratom a Consiliului din 29 septembrie 2000 privind sistemul resurselor proprii ale Comunităţilor Europene (3) sau cu orice altă decizie a Consiliului care o înlocuieşte.

    (5)   Datele necesare pentru calcularea contribuţiilor sunt cele care figurează în coloana intitulată „resurse proprii VNB” din tabelul „Recapitularea finanţării bugetului general pe tipuri de resurse proprii şi pe stat membru” anexat ultimului buget adoptat de către Comunităţile Europene. Contribuţia fiecărui stat membru căruia i se cere o contribuţie este proporţională cu ponderea venitului naţional brut (VNB) al acestui stat membru în VNB total agregat al statelor membre cărora li se cere o contribuţie.

    Articolul 26

    Calendarul plăţii contribuţiilor

    (1)   Atunci când Consiliul a adoptat o sumă de referinţă pentru o operaţie militară a Uniunii, statele membre care contribuie plătesc o contribuţie egală cu 30 % din suma de referinţă, în afară de cazul în care Consiliul decide un procentaj superior.

    (2)   Comitetul Special, la propunerea administratorului, poate decide să fie solicitate contribuţii suplimentare înainte de adoptarea unui buget rectificativ pentru operaţie. Comitetul Special poate decide să supună problema atenţiei organelor pregătitoare competente ale Consiliului.

    (3)   În cazul în care creditele destinate acoperirii cheltuielilor comune de funcţionare ale operaţiei au fost înscrise în buget, statele membre plătesc soldul contribuţiilor datorate pentru operaţia respectivă în temeiul articolului 25, după deducerea contribuţiilor care le-au fost solicitate pentru aceeaşi operaţie în cursul aceluiaşi exerciţiu financiar. Cu toate acestea, în cazul în care operaţia este planificată să dureze mai mult de şase luni, soldul contribuţiilor se plăteşte în rate semestriale. În acest caz, prima rată se plăteşte în termen de două luni de la lansarea operaţiei; a doua rată se plăteşte într-un termen limită stabilit de Comitetul Special hotărând la propunerea administratorului, ţinând seama de necesităţile operaţionale. Comitetul Special poate deroga de la prezentele dispoziţii.

    (4)   Atunci când o sumă de referinţă sau un buget a fost adoptat, administratorul transmite solicitările corespunzătoare de plată a contribuţiei, prin corespondenţă, administraţiilor naţionale ale căror date i-au fost comunicate.

    (5)   Fără a aduce atingere celorlalte dispoziţii ale prezentei decizii, contribuţiile se plătesc în termen de treizeci de zile de la trimiterea solicitării respective de contribuţii.

    (6)   Fiecare stat care contribuie suportă cheltuielile bancare aferente plăţii contribuţiei sale.

    (7)   Administratorul confirmă primirea contribuţiilor.

    Articolul 27

    Prefinanţarea

    (1)   În cazul unei operaţii militare de reacţie rapidă a UE, contribuţiile sunt plătite de statele membre care contribuie la nivelul sumei de referinţă. Fără a aduce atingere articolului 26 alineatul (3), plăţile se fac după cum urmează.

    (2)   În scopul prefinanţării operaţiilor militare de reacţie rapidă ale UE, statele membre participante:

    (a)

    fie plătesc anticipat contribuţii la mecanismul Athena,

    (b)

    fie, atunci când Consiliul decide să desfăşoare o operaţie militară de reacţie rapidă a UE la finanţarea căreia contribuie acestea, plătesc contribuţiile pentru costurile comune ale operaţiei respective în termen de cinci zile de la trimiterea solicitării la nivelul sumei de referinţă, cu excepţia cazului în care Consiliul hotărăşte altfel.

    (3)   În scopul menţionat anterior, Comitetul Special, alcătuit din câte un reprezentant al fiecărui stat membru care a hotărât să plătească anticipat contribuţii (denumite în continuare „state membre care contribuie anticipat”), stabileşte credite provizorii într-un titlu distinct din buget. Aceste credite provizorii sunt acoperite de contribuţiile datorate de statele membre care contribuie anticipat în termen de 90 de zile de la trimiterea solicitării pentru aceste contribuţii.

    (4)   Fără a aduce atingere articolului 26 alineatul (3), contribuţiile datorate de un stat membru care contribuie anticipat pentru o operaţie de reacţie rapidă, până la nivelul contribuţiei plătite de acel stat la creditele provizorii menţionate la alineatul (3) din prezentul articol, se plătesc în termen de 90 de zile de la trimiterea solicitării. Se poate pune la dispoziţia comandantului operaţiei o sumă similară din contribuţiile anticipate.

    (5)   Fără a aduce atingere articolului 22, orice credite provizorii menţionate la alineatul (3) din prezentul articol care sunt utilizate pentru o operaţie se completează până la nivelul iniţial în termen de 90 de zile de la trimiterea solicitării.

    (6)   Fără a aduce atingere alineatului (1), orice stat membru care contribuie anticipat poate, în anumite situaţii, să îl autorizeze pe administrator să îi utilizeze contribuţia anticipată pentru a acoperi contribuţia la o operaţie la care participă, alta decât o operaţie de reacţie rapidă. Contribuţia anticipată se completează până la nivelul iniţial de către statul membru respectiv în termen de 90 de zile de la trimiterea solicitării.

    (7)   În cazul în care sunt necesare fonduri pentru o operaţie, alta decât o operaţie de reacţie rapidă, înainte de primirea unor contribuţii suficiente destinate operaţiei, contribuţiile plătite anticipat de către statele membre care contribuie la finanţarea operaţiei respective pot fi folosite în proporţie de până la 50 % pentru a acoperi contribuţiile datorate operaţiei, după aprobarea din partea statelor membre care au plătit anticipat. Contribuţiile achitate anticipat se completează până la nivelul iniţial de către statele membre respective în termen de 90 de zile de la trimiterea solicitării.

    (8)   Fără a aduce atingere articolului 33 alineatul (3), comandantul operaţiei poate angaja şi plăti sumele care i se pun la dispoziţie.

    (9)   Orice stat membru poate reveni asupra opţiunii exprimate prin notificarea administratorului cu cel puţin trei luni în prealabil.

    Articolul 28

    Rambursarea prefinanţărilor

    (1)   Un stat membru, o ţară terţă sau, după caz, o organizaţie internaţională care a fost autorizată de Consiliu să prefinanţeze o parte din costurile comune ale unei operaţii poate obţine rambursarea acestora de la Athena, pe baza unei cereri însoţite de documentele justificative necesare şi adresate administratorului în termen de două luni de la data finalizării operaţiei în cauză.

    (2)   Nici o cerere de rambursare nu poate fi onorată dacă nu a fost aprobată de comandantul operaţiei şi de administrator.

    (3)   Dacă o cerere de rambursare prezentată de un stat care contribuie se aprobă, aceasta poate fi dedusă din următoarea solicitare de plată a contribuţiilor adresată statului în cauză de către administrator.

    (4)   Dacă la data aprobării cererii nu se prevede nici o solicitare de plată a contribuţiilor sau dacă cererea de rambursare aprobată ar depăşi contribuţia prevăzută, administratorul efectuează plata sumei de rambursat în termen de 30 de zile, ţinând seama de fluxul de trezorerie al Athena şi de necesităţile de finanţare a costurilor comune ale operaţiei respective.

    (5)   Rambursarea se efectuează în conformitate cu prezenta decizie, chiar în cazul anulării operaţiei.

    Articolul 29

    Gestionarea de către Athena a cheltuielilor care nu sunt incluse în costurile comune

    (1)   Comitetul Special, pe baza unei propuneri din partea administratorului sau a unui stat membru, poate decide ca gestionarea administrativă a anumitor cheltuieli referitoare la o operaţie, în special în domeniul serviciilor pentru asigurarea sprijinirii efectivelor în ceea ce priveşte hrana şi igiena, să fie încredinţată mecanismului Athena, chiar dacă rămâne în sarcina statelor membre în cauză.

    (2)   Comitetul Special, în decizia sa, îl poate împuternici pe comandantul operaţiei să încheie, în numele statelor membre participante la o operaţie, contracte de achiziţie a dotărilor avute în vedere. Acesta poate autoriza prefinanţarea cheltuielilor statelor membre din bugetul Athena sau poate decide ca Athena să colecteze în prealabil, de la statele membre, fondurile necesare pentru a-şi onora contractele încheiate.

    (3)   Athena ţine contabilitatea cheltuielilor din sarcina fiecărui stat membru, a căror gestiune i-a fost încredinţată. În fiecare lună Athena trimite fiecărui stat membru o situaţie a cheltuielilor aflate în sarcina sa, suportate de Athena sau de personalul Athena în cursul lunii precedente şi solicită fondurile necesare pentru plata acestor cheltuieli. Statele membre plătesc fondurile solicitate către Athena în termen de 30 de zile de la data expedierii solicitării de plată a fondurilor.

    Articolul 30

    Dobânzi de întârziere

    (1)   Dacă un stat nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare, i se aplică prin analogie normele comunitare privind dobânzile de întârziere, stabilite prin articolul 71 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene (4) în ceea ce priveşte plata contribuţiilor la bugetul comunitar.

    (2)   În cazul în care plata întârzie fără a depăşi zece zile, nu se percepe dobândă. În cazul în care plata întârzie cu mai mult de zece zile, se percepe dobândă pentru întreaga perioadă de întârziere.

    CAPITOLUL 8

    EXECUŢIA CHELTUIELILOR

    Articolul 31

    Principii

    (1)   Creditele Athena se utilizează în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, respectiv în conformitate cu principiile economiei, eficienţei şi eficacităţii.

    (2)   Ordonatorii de credite sunt însărcinaţi cu execuţia veniturilor sau a cheltuielilor Athena în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, în scopul asigurării legalităţii şi regularităţii. Ordonatorii de credite efectuează angajamente bugetare şi juridice, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor, precum şi actele premergătoare execuţiei creditelor. Un ordonator de credite îşi poate delega funcţiile printr-o decizie prin care se stabilesc:

    (a)

    împuterniciţii de nivel corespunzător;

    (b)

    limitele puterilor conferite; şi

    (c)

    posibilitatea pe care o au beneficiarii de a-şi subdelega puterile.

    (3)   Execuţia creditelor este asigurată conform principiului separaţiei între ordonatorul de credite şi contabil. Funcţiile de ordonator de credite şi contabil sunt incompatibile între ele. Orice plată efectuată din fondurile gestionate de către Athena necesită semnătura comună a ordonatorului şi a contabilului.

    (4)   Fără a aduce atingere prezentei decizii, dacă execuţia cheltuielilor comune este încredinţată unui stat membru, unei instituţii comunitare sau, după caz, unei organizaţii internaţionale, statul, instituţia sau organizaţia în cauză respectă regulile care se aplică execuţiei propriilor cheltuieli. Atunci când administratorul execută în mod direct cheltuielile, acesta respectă regulile care se aplică execuţiei din secţiunea privind Consiliul a bugetului general al Comunităţilor Europene.

    (5)   Cu toate acestea, administratorul poate furniza preşedinţiei elemente necesare pentru a propune Consiliului sau Comitetului Special reguli de execuţie a cheltuielilor comune.

    (6)   Comitetul Special poate aproba norme de executare a cheltuielilor comune care derogă de la alineatul (4).

    Articolul 32

    Costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor

    Administratorul exercită funcţiile de ordonator al cheltuielilor care acoperă costurile comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor.

    Articolul 33

    Cheltuielile operaţionale comune

    (1)   Comandantul operaţiei exercită funcţiile de ordonator al cheltuielilor care acoperă cheltuielile operaţionale comune ale operaţiei pe care o comandă. Cu toate acestea, administratorul exercită funcţiile de ordonator al cheltuielilor care acoperă cheltuielile operaţionale comune din cursul etapei pregătitoare a unei operaţii date şi care sunt executate în mod direct de către Athena sau sunt legate de operaţie după finalizarea etapei active a acesteia.

    (2)   Sumele necesare pentru execuţia cheltuielilor unei operaţii se virează de către administrator, din contul bancar al Athena, comandantului operaţiei, la cererea acestuia/acesteia, în contul bancar deschis în numele Athena, ale cărui coordonate au fost comunicate de către comandantul operaţiei.

    (3)   Prin derogare de la articolul 19 alineatul (5), adoptarea unei sume de referinţă dă dreptul administratorului şi comandantului operaţiei, fiecare în domeniul său de competenţă, de a angaja şi de a plăti cheltuielile pentru operaţia respectivă la nivelul de 30 % din suma de referinţă, în afară de cazul în care Consiliul stabileşte un procentaj superior. Comitetul Special, la propunerea administratorului, poate decide asupra posibilităţii de a angaja şi plăti cheltuieli suplimentare. Comitetul Special poate decide să supună problema atenţiei organismelor pregătitoare competente ale Consiliului, prin intermediul preşedinţiei. Această derogare nu se mai aplică începând de la data la care se adoptă un buget pentru operaţia în cauză.

    (4)   În cursul perioadei premergătoare adoptării bugetului unei operaţii, administratorul şi comandantul operaţiei sau reprezentantul acestuia raportează lunar Comitetului Special, fiecare în domeniul său de competenţă, cu privire la cheltuielile eligibile sub formă de costuri comune pentru respectiva operaţie. Comitetul Special, pe baza propunerii administratorului, a comandantului operaţiei sau a unui stat membru, poate emite directive privind execuţia cheltuielilor în această perioadă.

    (5)   Prin derogare de la articolul 19 alineatul (5), în cazul unui pericol iminent pentru viaţa personalului angajat într-o operaţie militară a Uniunii, comandantul acestei operaţii poate executa cheltuielile necesare pentru salvarea vieţii personalului în cauză, depăşind alocările înscrise în buget. De îndată ce este posibil, el informează administratorul şi Comitetul Special cu privire la aceasta. În acest caz, administratorul propune, împreună cu comandantul operaţiei, viramentele necesare pentru finanţarea acestor cheltuieli neprevăzute. Dacă nu este posibilă asigurarea unei finanţări suficiente a acestor cheltuieli prin virament, administratorul propune un buget rectificativ.

    CAPITOLUL 9

    DESTINAŢIA FINALĂ A ECHIPAMENTELOR ŞI A INFRASTRUCTURII FINANŢATE ÎN COMUN

    Articolul 34

    (1)   În vederea lichidării operaţiei comandate, comandantul operaţiei ia măsurile necesare pentru a găsi o destinaţie finală echipamentelor şi infrastructurii achiziţionate în comun pentru această operaţie. După caz, acesta propune Comitetului Special rata de amortizare relevantă.

    (2)   Administratorul gestionează echipamentele şi infrastructurile rămase după finalizarea etapei active a operaţiei pentru a le găsi, dacă este necesar, o destinaţie finală. După caz, acesta propune Comitetului Special rata de amortizare relevantă.

    (3)   Rata de amortizare a echipamentelor, a infrastructurilor şi a altor active se aprobă de către Comitetul Special de îndată ce acest lucru este posibil.

    (4)   Destinaţia finală a echipamentelor şi infrastructurilor finanţate în comun se aprobă de către Comitetul Special, ţinând seama de necesităţile operaţionale şi de criteriile financiare. Prin destinaţie finală se poate înţelege:

    (a)

    în ceea ce priveşte infrastructura, vânzarea sau cesionarea acesteia, prin intermediul Athena, ţării gazdă, unui stat membru sau unei terţe părţi;

    (b)

    în ceea ce priveşte echipamentele, fie vânzarea acestora, prin intermediul Athena, unui stat membru, ţării gazdă sau unei terţe părţi, fie depozitarea şi întreţinerea acestora de către Athena, un stat membru sau unei terţe părţi.

    (5)   Echipamentele şi infrastructura se vând unui stat care contribuie, ţării gazdă sau unei terţe părţi la valoarea lor de piaţă sau, dacă nu se poate stabili valoarea lor de piaţă, în funcţie de rata de amortizare relevantă.

    (6)   Vânzarea sau cesionarea către ţara gazdă sau către o terţă parte se efectuează în conformitate cu normele în vigoare privind securitatea, în special în cadrul Consiliului, în cadrul statelor care contribuie sau în cadrul NATO, după caz.

    (7)   Atunci când se decide ca Athena să păstreze echipamentele achiziţionate în vederea unei operaţii, statele membre care contribuie pot solicita celorlalte state membre participante o compensaţie financiară. Comitetul Special, reunind în componenţa sa reprezentanţii tuturor statelor membre participante, adoptă deciziile corespunzătoare la propunerea administratorului.

    CAPITOLUL 10

    CONTABILITATEA ŞI INVENTARUL

    Articolul 35

    Principiile

    În cazul în care execuţia cheltuielilor comune a fost încredinţată unui stat membru, unei instituţii comunitare sau, după caz, unei organizaţii internaţionale, statul, instituţia sau organizaţia respectă regulile care se aplică în contabilitatea propriilor cheltuieli şi a propriilor inventare.

    Articolul 36

    Contabilitatea cheltuielilor operaţionale comune

    Comandantul operaţiei ţine contabilitatea viramentelor pe care le primeşte din partea Athena, a cheltuielilor pe care le angajează şi a plăţilor pe care le efectuează, precum şi inventarul bunurilor mobile finanţate prin bugetul Athena şi utilizate în scopul operaţiei pe care o comandă.

    Articolul 37

    Conturile consolidate

    (1)   Contabilul ţine contabilitatea contribuţiilor solicitate şi a viramentelor efectuate. De asemenea, acesta stabileşte contabilitatea costurilor comune aferente pregătirii sau continuării operaţiilor, precum şi a cheltuielilor operaţionale executate sub responsabilitatea directă a administratorului.

    (2)   Contabilul stabileşte contabilitatea consolidată a veniturilor şi a cheltuielilor Athena. Fiecare comandant de operaţie îi transmite în acest scop contabilitatea cheltuielilor pe care le-a angajat şi a plăţilor pe care le-a efectuat, precum şi a prefinanţărilor pe care le-a aprobat pentru a acoperi cheltuielile operaţionale comune ale operaţiei pe care o comandă.

    CAPITOLUL 11

    AUDITAREA ŞI PREZENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE

    Articolul 38

    Rapoartele periodice către Comitetul Special

    La fiecare trei luni, administratorul prezintă Comitetului Special o situaţie a execuţiei veniturilor şi cheltuielilor din cursul ultimelor trei luni şi de la începutul exerciţiului financiar. În acest scop, fiecare comandant de operaţie furnizează în timp util administratorului o situaţie a cheltuielilor referitoare la cheltuielile operaţionale comune ale operaţiei pe care o comandă.

    Articolul 39

    Auditarea situaţiilor financiare

    (1)   În cazul în care execuţia cheltuielilor Athena a fost încredinţată unui stat membru, unei instituţii comunitare sau unei organizaţii internaţionale, statul, instituţia sau organizaţia în cauză respectă regulile care se aplică auditării propriilor cheltuieli.

    (2)   Cu toate acestea, administratorul sau persoanele desemnate de acesta pot în orice moment să efectueze un audit al cheltuielilor comune ale Athena efectuate în vederea pregătirii sau continuării operaţiilor sau al cheltuielilor operaţionale comune ale unei operaţii. De asemenea, Comitetul Special, la propunerea administratorului sau a unui stat membru, poate desemna în orice moment auditori externi, cărora le stabileşte misiunea şi condiţiile de angajare.

    (3)   În vederea efectuării auditurilor externe, se înfiinţează un colegiu de auditori alcătuit din şase membri. În fiecare an, Comitetul Special desemnează, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, doi membri dintre candidaţii propuşi de statele membre, pentru o perioadă de trei ani care poate fi reînnoită o singură dată. Comitetul Special poate prelungi mandatul unui membru cu până la şase luni. Candidaţii trebuie să fie membri ai unei instituţii naţionale de audit dintr-un stat membru şi să ofere garanţii suficiente în ceea ce priveşte securitatea şi independenţa. Aceştia trebuie să fie disponibili pentru a îndeplini misiuni în numele Athena, dacă este necesar. La îndeplinirea misiunilor menţionate:

    (a)

    membrii colegiului sunt remuneraţi în continuare de către instituţiile de care aparţin şi nu primesc din partea Athena decât rambursarea cheltuielilor de misiune, în conformitate cu reglementările aplicabile funcţionarilor Comunităţilor Europene de grad echivalent;

    (b)

    aceştia nu pot solicita şi nu pot primi instrucţiuni decât de la Comitetul Special; în cadrul mandatului de audit deţinut, colegiul şi membrii acestuia beneficiază de o independenţă totală şi sunt singurii responsabili de efectuarea auditului extern;

    (c)

    aceştia răspund pentru misiunea lor numai în faţa Comitetului Special;

    (d)

    verifică, în cursul exerciţiului financiar, precum şi ex post, prin controale la faţa locului şi prin verificări ale documentelor justificative, dacă la executarea cheltuielilor finanţate sau prefinanţate prin Athena s-au respectat atât legislaţia aplicabilă, cât şi principiile bunei gestiuni financiare, adică principiile economiei, eficienţei şi eficacităţii, precum şi dacă modul de desfăşurare a controalelor interne este corespunzător.

    În fiecare an, colegiul auditorilor decide dacă alege un nou preşedinte dintre membrii săi sau prelungeşte mandatul preşedintelui în exerciţiu. Colegiul adoptă normele care se aplică auditurilor efectuate de către membrii săi în conformitate cu cele mai înalte standarde internaţionale. Colegiul auditorilor aprobă rapoartele de audit întocmite de către membrii săi, înainte ca acestea să fie transmise administratorului şi Comitetului Special.

    (4)   Comitetul Special poate decide, de la caz la caz şi în temeiul unor motive bine determinate, să recurgă la serviciile unei alte instituţii externe.

    (5)   Persoanele însărcinate cu auditarea cheltuielilor Athena trebuie să primească, înainte de îndeplinirea misiunii, autorizaţia de acces la informaţiile clasificate deţinute de Consiliu, cel puţin până la nivelul „secret UE”, sau o autorizaţie echivalentă din partea unui stat membru sau a NATO, după caz. Aceste persoane asigură respectarea confidenţialităţii informaţiilor şi protecţia datelor de care iau cunoştinţă în cursul misiunii lor, în conformitate cu reglementările aplicabile acestor informaţii şi date.

    (6)   Administratorul şi persoanele însărcinate cu auditarea cheltuielilor în sarcina Athena au acces fără întârziere şi fără preaviz la documente şi la conţinutul oricărui suport informaţional referitor la aceste cheltuieli, precum şi la incintele unde sunt păstrate documentele şi suporturile respective. Se admite, de asemenea, copierea acestora. Persoanele care participă la execuţia cheltuielilor Athena acordă administratorului şi persoanelor însărcinate cu auditarea acestor cheltuieli sprijinul necesar pentru îndeplinirea misiunii lor.

    (7)   Cheltuielile corespunzătoare auditurilor realizate de către auditorii care acţionează în numele Athena se consideră drept cheltuieli comune în sarcina Athena.

    Articolul 40

    Depunerea anuală a situaţiilor financiare

    (1)   Fiecare comandant de operaţie transmite contabilului responsabil cu Athena, până la data de 31 martie care urmează încheierii exerciţiului financiar sau în termen de patru luni de la terminarea operaţiei pe care o conduce, oricare dintre situaţii intervine mai întâi, informaţiile necesare pentru întocmirea situaţiei contabile anuale a cheltuielilor comune şi a cheltuielilor prefinanţate şi rambursate în temeiul articolului 29 din prezenta decizie, precum şi pentru întocmirea raportului de activitate anuală.

    (2)   Administratorul elaborează, cu sprijinul contabilului şi al fiecărui comandant de operaţie, situaţia contabilă anuală provizorie şi raportul de activitate anuală, pe care le transmite Comitetului Special şi colegiului auditorilor până la data de 30 aprilie care urmează încheierii exerciţiului financiar.

    (3)   Comitetul Special trebuie să primească, până la data de 31 iulie care urmează încheierii exerciţiului financiar, un raport de audit anual din partea colegiului auditorilor şi situaţia contabilă anuală finală a Athena din partea administratorului, întocmită cu sprijinul contabilului şi al fiecărui comandant de operaţie. În lumina raportului de audit al colegiului, Comitetul Special examinează situaţia contabilă anuală până la data de 30 septembrie care urmează încheierii exerciţiului financiar, cu scopul de a acorda aprobarea descărcării de gestiune administratorului, contabilului şi fiecărui comandant de operaţie.

    (4)   Toate situaţiile contabile şi inventarele se păstrează de către contabil şi de către fiecare comandant de operaţie, fiecare la nivelul său, timp de cinci ani de la data la care s-a acordat descărcarea respectivă.

    (5)   Comitetul Special decide să înscrie soldul rezultatului bugetar corespunzător unui exerciţiu financiar ale cărui situaţii financiare au fost aprobate în bugetul exerciţiului financiar următor la venituri sau la cheltuieli, după caz, prin intermediul bugetului rectificativ.

    (6)   Componenta soldului rezultatului bugetar corespunzător unui exerciţiu financiar care provine din execuţia creditelor destinate să acopere cheltuielile comune efectuate în vederea pregătirii sau îndeplinirii operaţiilor se înregistrează în contul contribuţiilor viitoare ale statelor membre participante.

    (7)   Componenta soldului rezultatului bugetar care provine din execuţia creditelor destinate să acopere cheltuielile comune de funcţionare corespunzătoare unei operaţii date se înregistrează în contul contribuţiilor viitoare ale statelor membre care au participat la operaţia respectivă.

    (8)   În cazul în care rambursarea nu se poate deduce din contribuţiile datorate Athena, soldul rezultatului bugetar se rambursează statelor membre respective.

    (9)   Fiecare stat membru care participă la o operaţie oferă în mod voluntar informaţii administratorului, până la data de 31 martie a fiecărui an, prin intermediul comandantului de operaţie, după caz, cu privire la cheltuielile suplimentare efectuate pentru operaţie pe parcursul exerciţiului financiar anterior. Informaţiile respective sunt repartizate în categorii corespunzătoare principalelor cheltuieli. Administratorul colectează informaţiile, astfel încât să ofere Comitetului Special o prezentare generală a cheltuielilor suplimentare ale operaţiei.

    Articolul 41

    Depunerea situaţiilor financiare aferente unei operaţii

    (1)   La încheierea unei operaţii, Comitetul Special poate decide, la propunerea administratorului sau a unui stat membru, asupra obligaţiei administratorului de a înainta Comitetului Special contul de gestiune, precum şi bilanţul operaţiei respective, întocmite cu sprijinul contabilului şi al comandantului operaţiei, cel puţin până la data încheierii operaţiei respective şi, dacă este posibil, până la data lichidării acesteia. Termenul acordat administratorului nu poate fi mai mic de patru luni începând de la data încheierii operaţiei.

    (2)   În cazul în care contul de gestiune şi bilanţul unei operaţii nu pot include, în intervalul acordat, veniturile şi cheltuielile care au legătură cu lichidarea operaţiei, acestea figurează în contul de gestiune şi în bilanţul anual ale Athena şi sunt examinate de către Comitetul Special în cadrul depunerii situaţiilor financiare anuale.

    (3)   Comitetul Special aprobă contul de gestiune şi bilanţul operaţiei care îi sunt prezentate. Acesta dă descărcare administratorului, contabilului şi fiecărui comandant de operaţie pentru operaţia avută în vedere.

    (4)   În cazul în care rambursarea nu se poate deduce din contribuţiile datorate Athena, soldul rezultatului bugetar se rambursează statelor membre respective.

    CAPITOLUL 12

    RĂSPUNDEREA JURIDICĂ

    Articolul 42

    (1)   Condiţiile care reglementează răspunderea disciplinară sau penală în caz de abatere sau neglijenţă în execuţia bugetului a comandantului de operaţie, a administratorului şi a altor membri ai personalului pus la dispoziţie în special de către instituţiile comunitare sau de statele membre sunt reglementate de statutul personalului sau de înţelegerile care li se aplică. De asemenea, Athena poate, din proprie iniţiativă sau la cererea unui stat care contribuie, să introducă o acţiune civilă împotriva respectivilor membri ai personalului.

    (2)   În nici un caz răspunderea Comunităţilor Europene sau a secretarului general al Consiliului nu poate fi angajată în raport cu un stat care contribuie, în legătură cu îndeplinirea funcţiilor lor de către administrator, contabil sau personalul care le este afectat.

    (3)   Răspunderea contractuală susceptibilă să rezulte din contractele încheiate în cadrul execuţiei bugetului este acoperită, prin intermediul Athena, de către statele care contribuie. Aceasta este reglementată de legislaţia aplicabilă contractelor în cauză.

    (4)   În ceea ce priveşte răspunderea extracontractuală, orice prejudiciu cauzat în exercitarea funcţiilor de către comandamentele operaţiilor, comandamentele forţelor şi comandamentele componentelor structurii de criză a cărei componenţă este aprobată de către comandantul de operaţie sau de către personalul care le este afectat este acoperit, prin intermediul Athena, de către statele care contribuie, în conformitate cu principiile generale comune legislaţiilor statelor membre şi statutului forţelor care este în vigoare în teatrul de operaţii.

    (5)   În nici un caz răspunderea Comunităţilor Europene sau a statelor membre nu poate fi angajată de către un stat care contribuie pentru contractele încheiate în cadrul execuţiei bugetului sau pentru prejudiciile cauzate de unităţile şi serviciile care figurează în structura de criză, a cărei componenţă este aprobată de către comandantul de operaţie sau de către personalul care le este afectat, în exercitarea funcţiilor lor.

    Articolul 43

    Reanalizarea

    Prezenta decizie, inclusiv anexele, este reanalizată la sfârşitul fiecărei operaţii şi cel puţin o dată la 18 luni. Prima reanalizare se efectuează înainte de sfârşitul anului 2004. Organele de gestionare ale Athena participă la aceste reanalizări.

    Articolul 44

    Abrogarea

    Decizia 2004/197/PESC se abrogă.

    Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie şi trebuie citite în conformitate cu tabelul de corespondenţe prevăzut în anexa VI.

    Articolul 45

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie produce efecte de la data adoptării sale.

    Articolul 46

    Abrogarea

    Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 14 mai 2007.

    Pentru Consiliu

    Preşedintele

    F.-W. STEINMEIER


    (1)  JO L 63, 28.2.2004, p. 68. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2007/91/PESC (JO L 41, 13.2.2007, p. 11).

    (2)  A se vedea anexa V.

    (3)  JO L 253, 7.10.2000, p. 42.

    (4)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.


    ANEXA I

    Cheltuieli comune în sarcina Athena, indiferent de data efectuării acestora

    În cazurile în care nu se poate stabili o legătură directă între cheltuielile comune prezentate mai jos şi o operaţie specifică, Comitetul Special poate decide să aloce creditele corespunzătoare secţiunii generale din bugetul anual. Aceste credite se înregistrează, în măsura posibilului, la articolele corespunzătoare operaţiei la care se încadrează cel mai bine.

    1.

    Cheltuieli de misiune efectuate de comandantul de operaţie şi personalul acestuia pentru a prezenta Comitetului Special situaţiile contabile ale unei operaţii

    2.

    Indemnizaţii plătite cu titlu de despăgubire şi cheltuieli ce decurg din cererile de despăgubire şi din acţiunile în justiţie, ce trebuie achitate de Athena

    3.

    Cheltuieli aferente oricărei decizii de a depozita materiale dobândite în comun pentru o operaţie (în cazul în care aceste cheltuieli sunt înregistrate în secţiunea generală din bugetul anual, se face trimitere la o anumită operaţie).

    Partea generală a bugetului anual include, de asemenea, dacă este cazul, creditele necesare pentru a acoperi următoarele cheltuieli comune ale operaţiilor, la a căror finanţare contribuie statele membre participante:

    1.

    Cheltuieli bancare

    2.

    Cheltuieli de audit

    3.

    Cheltuieli comune corespunzătoare etapei pregătitoare a unei operaţii, astfel cum sunt definite la anexa II.


    ANEXA II

    Cheltuieli comune de funcţionare în sarcina Athena corespunzătoare etapei pregătitoare a unei operaţii

    Cheltuieli suplimentare cu transportul şi cazarea necesare misiunilor de explorare şi pregătirilor (în special misiuni de stabilire a faptelor şi de recunoaştere) desfăşurate de forţele militare în scopul unei operaţii militare specifice a Uniunii.

    Servicii medicale: cheltuieli corespunzătoare evacuărilor medicale de urgenţă (Medevac) ale persoanelor care participă la misiunile de explorare sau la pregătirile efectuate de forţele militare în vederea unei operaţii militare a Uniunii, în cazul în care nu se poate asigura îngrijire medicală în cadrul teatrului de operaţii.


    ANEXA III

    III-A

    Cheltuieli operaţionale comune în sarcina Athena corespunzătoare etapei active a operaţiilor

    Pentru fiecare operaţie militară a Uniunii, Athena suportă, sub formă de cheltuieli operaţionale comune, cheltuielile suplimentare necesare operaţiei definite mai jos.

    1.

    Cheltuieli suplimentare pentru comandamente (dislocabile sau fixe) însărcinate cu operaţiile sau exerciţiile desfăşurate de către Uniunea Europeană

    (a)

    Comandamentul (C):

    comandamentul pentru operaţii, forţe şi componente;

    (b)

    Comandamentul operaţiei (CO):

    comandamentul static, în afara zonei, al comandantului de operaţie, care este însărcinat cu constituirea, lansarea, sprijinirea şi recuperarea unei forţe a Uniunii Europene;

    definiţia cheltuielilor comune aplicabile CO pentru o operaţie se aplică şi Secretariatului General al Consiliului şi Athena, în măsura în care acestea acţionează direct pentru operaţia respectivă;

    (c)

    Comandamentul forţei (CF):

    comandamentul unei forţe a UE, desfăşurată în zona de operaţii;

    (d)

    Comandamentul componentei (CC):

    comandamentul comandantului unei componente de forţă UE dislocată în vederea operaţiei (respectiv comandanţii forţelor aeriene, terestre sau maritime sau însărcinaţi cu alte funcţii specifice, a căror numire poate fi considerată necesară, în funcţie de natura operaţiei);

    (e)

    cheltuieli de transport:

    transportul către şi din teatrul de operaţii pentru desfăşurarea, sprijinirea şi recuperarea CF şi a CC; cheltuieli de transport efectuate de către CO în desfăşurarea unei operaţii;

    (f)

    administraţie:

    echipamente suplimentare de birou şi de cazare, servicii contractuale şi servicii de utilităţi, cheltuieli cu întreţinerea clădirilor;

    (g)

    personal angajat la faţa locului:

    personal civil, consultanţi internaţionali şi personal (naţional sau expatriat) angajat la faţa locului care este necesar pentru conducerea operaţiilor în afara cerinţelor operaţionale obişnuite (inclusiv plata orelor suplimentare);

    (h)

    comunicaţii;

    cheltuieli de capital pentru cumpărarea şi utilizarea echipamentelor informatice şi de comunicaţii suplimentare şi cheltuieli corespunzătoare serviciilor furnizate (locaţie şi întreţinere de modemuri, linii telefonice, telefoane prin satelit, faxuri criptate, linii securizate, acces la Internet, linii pentru transmiterea datelor, reţele locale);

    (i)

    transporturi/deplasări (cu excepţia diurnelor) în interiorul zonei de operaţii a comandamentelor

    cheltuieli asociate transportului rutier şi altor tipuri de deplasări, prin alte mijloace, şi cheltuieli asociate transportului de mărfuri, inclusiv deplasările întăririlor naţionale şi ale vizitatorilor; cheltuieli corespunzătoare carburanţilor, suplimentare faţă de cheltuielile pe care le-ar fi presupus operaţiile obişnuite; închirierea de vehicule suplimentare; cheltuielile corespunzătoare deplasărilor oficiale între locul operaţiilor şi Bruxelles şi/sau locurile unde se organizează întruniri ale Uniunii Europene; cheltuieli corespunzătoare asigurărilor de răspundere civilă impuse de anumite ţări organizaţiilor internaţionale care desfăşoară operaţii pe teritoriul lor;

    (j)

    încazarmarea şi cazarea/infrastructura:

    cheltuieli angajate pentru dobândirea, închirierea sau renovarea facilităţilor necesare pentru comandament în cadrul teatrului de operaţii (închirierea de clădiri, adăposturi, corturi), dacă este necesar;

    (k)

    informarea populaţiei:

    cheltuieli legate de campaniile de informare şi de comunicare cu mass-media la CO şi CF, conform strategiei de informare stabilite de CO;

    (l)

    reprezentare şi primire:

    cheltuieli de reprezentare; cheltuieli atrase la nivelul comandamentului pentru conducerea unei operaţii.

    2.

    Cheltuieli suplimentare efectuate pentru susţinerea forţei, în general:

    Cheltuielile definite mai jos sunt cele efectuate în urma dislocării forţelor:

    (a)

    lucrări pentru dislocare/infrastructură:

    cheltuieli indispensabile pentru ca efectivul forţelor să îşi poată îndeplini misiunea (aeroporturi, cale ferată, porturi, drumuri, inclusiv puncte de debarcare şi zone de constituire avansate utilizate în comun; aprovizionarea cu apă şi energie electrică, protecţia statică a forţei, spaţii de depozitare, locuri de parcare; sprijin de geniu);

    (b)

    semne de identificare:

    semne de identificare specifice, cărţi de identitate „Uniunea Europeană”, insigne, medalii, drapele în culorile Uniunii Europene sau alte semne de identificare ale forţei sau ale C (cu excepţia hainelor, a caschetelor sau a uniformelor);

    (c)

    servicii medicale:

    evacuări medicale de urgenţă (Medevac).

    3.

    Cheltuieli suplimentare efectuate prin utilizarea de către UE a mijloacelor şi a capacităţilor comune ale NATO, puse la dispoziţia unei operaţii conduse de UE.

    Cheltuielile atrase de Uniunea Europeană pentru aplicarea, pentru una dintre operaţiile sale militare, a înţelegerilor încheiate între UE şi NATO privind punerea la dispoziţie, monitorizarea, restituirea sau recuperarea mijloacelor şi capacităţilor comune ale NATO puse la dispoziţie pentru o operaţie condusă de UE. Rambursări efectuate de NATO în favoarea UE.

    4.

    Cheltuieli suplimentare efectuate de către UE cu bunurile, serviciile sau lucrările incluse pe lista cheltuielilor comune şi puse la dispoziţie în cadrul unei operaţii conduse de UE de către un stat membru, o instituţie UE, un stat terţ sau o organizaţie internaţională în temeiul înţelegerilor menţionate la articolele 11 şi 12. Rambursările acordate de către un stat, o instituţie UE sau o organizaţie internaţională în temeiul unei astfel de înţelegeri.

    III-B

    Cheltuieli operaţionale comune corespunzătoare etapei active a unei operaţii şi aflate în sarcina Athena, în cazul în care Consiliul decide astfel

    Cheltuieli de transport:

    transportul către şi din teatrul de operaţii pentru dislocarea, susţinerea şi recuperarea forţelor necesare operaţiei.

    Încazarmare şi cazare/infrastructură:

    cheltuieli angajate pentru dobândirea, închirierea sau renovarea incintelor din cadrul teatrului de operaţii (închirierea de clădiri, adăposturi, corturi), în măsura în care acestea sunt necesare forţelor desfăşurate pentru operaţie.

    Comandamente multinaţionale ale forţelor operaţionale:

    comandamentele multinaţionale ale forţelor operaţionale UE desfăşurate în zona de operaţii

    Colectarea de informaţii:

    colectarea de informaţii [imagini prin satelit; informaţii, recunoaştere şi supraveghere (IRS) la nivelul teatrului de operaţii, inclusiv supraveghere aer-sol (SAS); informaţii obţinute cu resurse umane].

    III-C

    Cheltuieli operaţionale comune în sarcina Athena la cererea comandantului operaţiei şi cu aprobarea Comitetului Special

    (a)

    Echipamente suplimentare esenţiale: închirierea sau cumpărarea pe parcursul operaţiei de echipamente specifice, care nu au fost prevăzute şi sunt esenţiale pentru executarea operaţiei, în măsura în care echipamentele cumpărate nu sunt repatriate la sfârşitul misiunii;

    (b)

    servicii medicale: facilităţi pentru rolurile 1, 2 şi 3 în cadrul teatrului de operaţii;

    (c)

    colectarea de informaţii: colectarea de informaţii [imagini prin satelit; informaţii, recunoaştere şi supraveghere (IRS) la nivelul teatrului de operaţii, inclusiv supraveghere aer-sol (SAS); informaţii obţinute cu resurse umane];

    (d)

    alte capacităţi esenţiale la nivelul teatrului de operaţii: capacităţi la nivelul teatrului de operaţii [deminarea teatrului de operaţii în măsura în care aceasta este necesară pentru operaţie; protecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN); spaţii de depozitare şi de furnizare a carburantului; depozitarea şi distrugerea armelor şi a muniţiilor colectate în zona operaţiei], în conformitate cu acţiunea comună.


    ANEXA IV

    Cheltuieli operaţionale comune în sarcina Athena corespunzătoare lichidării unei operaţii

    Cheltuieli efectuate pentru identificarea unei destinaţii finale pentru echipamentele şi infrastructurile finanţate în comun pentru operaţie.

    Cheltuieli suplimentare legate de întocmirea situaţiilor contabile corespunzătoare operaţiei. Cheltuielile comune eligibile se stabilesc în conformitate cu anexa III, ţinând seama de faptul că personalul necesar întocmirii situaţiilor contabile aparţine comandamentului operaţiei respective, chiar dacă acesta din urmă şi-a încetat activitatea.


    ANEXA V

    Decizia abrogată şi modificările succesive ale acesteia

    Decizia 2004/197/PESC

    (JO L 63, 28.2.2004, p. 68).

    Decizia 2004/925/PESC

    (JO L 395, 31.12.2004, p. 68).

    Decizia 2005/68/PESC

    (JO L 27, 29.1.2005, p. 59).

    Decizia 2007/91/PESC

    (JO L 41, 13.2.2007, p. 11).


    ANEXA VI

    Tabel de corespondenţă

    Decizia 2004/197/PESC

    Prezenta decizie

    Articolele 1-10

    Articolele 1-10

    Articolul 10a

    Articolul 11

    Articolul 10b

    Articolul 12

    Articolul 11

    Articolul 13

    Articolul 12

    Articolul 14

    Articolul 13

    Articolul 15

    Articolul 14 alineatele (1)-(3)

    Articolul 16 alineatele (1)-(3)

    Articolul 14 alineatul (3a)

    Articolul 16 alineatul (4)

    Articolul 14 alineatul (4)

    Articolul 16 alineatul (5)

    Articolul 14 alineatul (5)

    Articolul 16 alineatul (6)

    Articolul 14 alineatul (6)

    Articolul 16 alineatul (7)

    Articolul 14 alineatul (7)

    Articolul 16 alineatul (8)

    Articolul 15

    Articolul 17

    Articolul 16

    Articolul 18

    Articolul 17

    Articolul 19

    Articolul 18

    Articolul 20

    Articolul 19

    Articolul 21

    Articolul 20

    Articolul 22

    Articolul 21

    Articolul 23

    Articolul 22

    Articolul 24

    Articolul 23

    Articolul 25

    Articolul 24 alineatul (2)

    Articolul 26 alineatul (1)

    Articolul 24 alineatul (3)

    Articolul 26 alineatul (2)

    Articolul 24 alineatul (4)

    Articolul 26 alineatul (3)

    Articolul 24 alineatul (5)

    Articolul 26 alineatul (4)

    Articolul 24 alineatul (6)

    Articolul 26 alineatul (5)

    Articolul 24 alineatul (7)

    Articolul 26 alineatul (6)

    Articolul 24 alineatul (8)

    Articolul 26 alineatul (7)

    Articolul 25 alineatele (1)-(6)

    Articolul 27 alineatele (1)-(6)

    Articolul 25 alineatul (9)

    Articolul 27 alineatul (7)

    Articolul 25 alineatul (7)

    Articolul 27 alineatul (8)

    Articolul 25 alineatul (8)

    Articolul 27 alineatul (9)

    Articolul 26

    Articolul 28

    Articolul 27

    Articolul 29

    Articolul 28

    Articolul 30

    Articolul 29

    Articolul 31

    Articolul 30

    Articolul 32

    Articolul 31

    Articolul 33

    Articolul 32

    Articolul 34

    Articolul 33

    Articolul 35

    Articolul 34

    Articolul 36

    Articolul 35

    Articolul 37

    Articolul 36

    Articolul 38

    Articolul 37 alineatele (1) şi (2)

    Articolul 39 alineatele (1) şi (2)

    Articolul 37 alineatul (4)

    Articolul 39 alineatul (3)

    Articolul 37 alineatul (5)

    Articolul 39 alineatul (4)

    Articolul 37 alineatul (6)

    Articolul 39 alineatul (5)

    Articolul 37 alineatul (7)

    Articolul 39 alineatul (6)

    Articolul 37 alineatul (8)

    Articolul 39 alineatul (7)

    Articolul 38 alineatele (1) şi (2)

    Articolul 40 alineatele (1) şi (2)

    Articolul 38 alineatul (2a)

    Articolul 40 alineatul (3)

    Articolul 38 alineatul (3)

    Articolul 40 alineatul (4)

    Articolul 38 alineatul (4)

    Articolul 40 alineatul (5)

    Articolul 38 alineatul (5)

    Articolul 40 alineatul (6)

    Articolul 38 alineatul (6)

    Articolul 40 alineatul (7)

    Articolul 38 alineatul (7)

    Articolul 40 alineatul (8)

    Articolul 38 alineatul (8)

    Articolul 40 alineatul (9)

    Articolul 39

    Articolul 41

    Articolul 40

    Articolul 42

    Articolul 42

    Articolul 43

    Articolul 44

    Articolul 43 prima teză

    Articolul 45

    Articolul 43 teza a doua

    Articolul 46

    Anexa I primul paragraf punctul 2

    Anexa I primul paragraf punctul 1

    Anexa I primul paragraf punctul 3

    Anexa I primul paragraf punctul 2

    Anexa I primul paragraf punctul 5

    Anexa I primul paragraf punctul 3

    Anexa I al doilea paragraf

    Anexa I al doilea paragraf

    Anexele II-IV

    Anexele II-IV

    Anexa V

    Anexa VI


    Top