Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1042

    Regulamentul (CE) nr. 1042/2006 al Comisiei din 7 iulie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 28 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului

    JO L 187, 8.7.2006, p. 14–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 348M, 24.12.2008, p. 625–631 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 06/05/2011; abrogat prin 32011R0404

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1042/oj

    04/Volumul 09

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    205


    32006R1042


    L 187/14

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1042/2006 AL COMISIEI

    din 7 iulie 2006

    de stabilire a normelor de aplicare a articolului 28 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului (1), în special articolul 28 alineatul (6),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 28 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 prevede că urmează să fie adoptate norme de aplicare a articolului 28 alineatele (3) și (4) din regulamentul menționat.

    (2)

    Este necesar să se specifice condițiile în care statele membre pot desfășura inspecții ale navelor de pescuit în toate apele comunitare din afara apelor aflate sub suveranitatea lor și în apele internaționale, astfel cum este prevăzut la articolul 28 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

    (3)

    Articolul 28 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 prevede stabilirea de către Comisie a unei liste de inspectori, nave, aeronave și alte mijloace de inspecție comunitare autorizate să desfășoare verificări în apele comunitare și pe navele de pescuit comunitare, în temeiul capitolului V din regulamentul menționat. Acești inspectori comunitari trebuie să poată fi desemnați pentru punerea în aplicare de programe specifice de control și de inspecție adoptate în conformitate cu articolul 34c din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12 octombrie 1993 de instituire a unui sistem de control aplicabil politicii comune din domeniul pescuitului (2).

    (4)

    Este necesar să se specifice condițiile în care inspectorii comunitari pot desfășura inspecții în apele comunitare și pe navele de pescuit comunitare în conformitate cu articolul 28 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

    (5)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru Pescuit și Acvacultură,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    INSPECȚII EFECTUATE DE STATELE MEMBRE

    Articolul 1

    Inspecții ale navelor ce arborează pavilionul statului membru responsabil cu inspecția

    (1)   Un stat membru care intenționează să inspecteze navele de pescuit comunitare ce arborează pavilionul său (stat membru responsabil cu inspecția) în apele comunitare aflate sub jurisdicția altui stat membru (stat membru de coastă), în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, notifică statul membru de coastă în cauză asupra intențiilor sale.

    (2)   Notificarea prealabilă prevăzută la alineatul (1) include următoarele informații:

    (a)

    denumirea și indicativul de apel al navei de inspecție;

    (b)

    o estimare a locului și orei de intrare în apele aflate sub jurisdicția statului membru de coastă.

    (3)   La primirea notificării prealabile prevăzute la alineatul (1), statul membru de coastă informează statul membru responsabil cu inspecția, în scopul coordonării operaționale, asupra oricărei activități de inspecție care se desfășoară în acel moment în zona respectivă.

    Articolul 2

    Inspecții ale navelor ce arborează pavilionul altui stat membru sau al unei țări terțe

    (1)   Un stat membru care intenționează să inspecteze navele de pescuit ce arborează pavilionul altui stat membru sau pe cel al unei țări terțe în apele comunitare aflate sub jurisdicția altui stat membru, în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, solicită autorizarea statului membru de coastă în cauză. Cererea include informațiile enumerate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament.

    (2)   Statul membru de coastă respectiv decide dacă autorizează sau nu inspecția în termen de 24 de ore de la momentul solicitării și informează de îndată statul membru responsabil cu inspecția. De asemenea, deciziile sunt comunicate Comisiei sau organismului desemnat în acest scop de către Comisie.

    (3)   Condițiile în care un stat membru poate inspecta navele de pescuit ce arborează pavilionul altui stat membru sau al unei țări terțe în apele comunitare aflate sub jurisdicția altui stat membru, în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) al doilea paragraf litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, sunt definite în normele de adoptare a programului specific de control și inspecție în cauză.

    Articolul 3

    Puncte de contact

    (1)   Statele membre desemnează autoritatea competentă care funcționează ca punct de contact în următoarele scopuri:

    (a)

    emiterea și primirea notificărilor prealabile în conformitate cu articolul 1;

    (b)

    emiterea și primirea solicitărilor și deciziilor în conformitate cu articolul 2.

    (2)   Punctul de contact menționat la alineatul (1) este disponibil timp de 24 de ore din 24.

    (3)   Detaliile de contact ale autorității competente desemnate sunt aduse la cunoștința Comisiei și a celorlalte state membre.

    (4)   Comisia desemnează propriul punct de contact în scopul comunicării informațiilor cerute în temeiul prezentului regulament.

    Articolul 4

    Obligația prezentării de rapoarte

    (1)   Ca urmare a inspecțiilor realizate de către un stat membru în apele comunitare aflate sub jurisdicția unui alt stat membru, în conformitate cu articolele 1 și 2, statul membru responsabil cu inspecția prezintă statului membru de coastă respectiv un raport zilnic de activitate.

    (2)   În cazul în care a fost constatată o încălcare ca urmare a unei inspecții realizate în conformitate cu articolele 1 și 2, statul membru responsabil cu inspecția prezintă de îndată statului membru de coastă un raport de inspecție succint. Se prezintă un raport de inspecție complet statului membru de coastă și statului membru de pavilion în termen de șapte zile de la data inspecției.

    (3)   Un raport de inspecție întocmit după inspectarea unei nave de pescuit comunitare în apele internaționale în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) al treilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 este prezentat statului membru de pavilion al acestei nave în termen de șapte zile de la data inspecției. În cazul în care a fost constatată o încălcare ca urmare a inspecției, statul membru responsabil cu inspecția prezintă de îndată statului membru de pavilion al navei inspectate un raport de inspecție succint.

    (4)   Alineatul (3) nu aduce atingere normelor prevăzute de acordurile internaționale în domeniul pescuitului.

    (5)   Rapoartele zilnice menționate la alineatul (1) și rapoartele de inspecție menționate la alineatele (2) și (3) sunt înaintate, la cerere, Comisiei sau organismului pe care Comisia l-a desemnat în acest scop.

    CAPITOLUL II

    INSPECTORI COMUNITARI ȘI MIJLOACE DE INSPECȚIE

    Articolul 5

    Desemnarea inspectorilor și a mijloacelor de inspecție comunitare

    (1)   Statele membre desemnează inspectori, nave și aeronave de inspecție și alte mijloace de inspecție comunitare pentru a fi incluse pe lista întocmită de Comisie în conformitate cu articolul 28 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

    (2)   Statele membre se asigură că inspectorii comunitari desemnați:

    (a)

    sunt inspectori în domeniul pescuitului în statul membru;

    (b)

    au o experiență solidă în domeniul controlului și inspecției pescuitului;

    (c)

    au cunoștințe temeinice despre legislația comunitară în domeniul pescuitului;

    (d)

    cunosc foarte bine una dintre limbile oficiale ale Comunității și cunosc la nivel satisfăcător o a doua limbă;

    (e)

    corespund din punct de vedere fizic pentru îndeplinirea îndatoririlor lor;

    (f)

    au beneficiat de formarea necesară cu privire la siguranța pe mare.

    Articolul 6

    Lista inspectorilor și a mijloacelor de inspecție comunitare

    (1)   Statele membre informează electronic Comisia până la 31 octombrie 2006 asupra numelor inspectorilor, ale navelor de inspecție, ale aeronavelor de inspecție și ale altor mijloace de inspecție pe care le-au desemnat.

    (2)   Pe baza notificărilor din partea statelor membre, Comisia adoptă până la 31 decembrie 2006 o listă a inspectorilor, navelor de inspecție, aeronavelor de inspecție și a altor mijloace de inspecție comunitare autorizate să desfășoare inspecții în conformitate cu articolul 28 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

    (3)   După stabilirea listei inițiale, statele membre adresează Comisiei, până la data de 31 octombrie a fiecărui an, o notificare privind orice modificare a listei pe care doresc să o introducă pentru următorul an calendaristic. Comisia modifică lista în consecință până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

    (4)   Lista și modificările la aceasta se publică pe website-ul oficial al Comisiei sau a organismului pe care Comisia l-a desemnat în acest scop.

    Articolul 7

    Sarcinile inspectorilor comunitari

    (1)   Fără a aduce atingere responsabilității primare a statelor membre de coastă, inspectorii comunitari efectuează inspecții, în temeiul capitolului V din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, în apele comunitare și pe navele de pescuit comunitare.

    (2)   Inspectorii comunitari pot fi desemnați pentru:

    (a)

    punerea în aplicare a programelor specifice de control și inspecție adoptate în conformitate cu articolul 34c din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93;

    (b)

    programele internaționale de control și inspecție în domeniul pescuitului, în cadrul cărora Comisiei îi revine obligația de a efectua inspecții și controale sau

    (c)

    programele de inspecție elaborate între statele membre în temeiul articolului 34b alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93.

    Articolul 8

    Competențele și obligațiile inspectorilor comunitari

    (1)   Pentru îndeplinirea sarcinilor lor și sub rezerva alineatului (2), inspectorii comunitari au aceleași competențe ca cele ale inspectorilor în domeniul pescuitului din statul membru în care are loc inspecția, în special cu privire la accesul în toate zonele de la bordul navelor de pescuit comunitare și ale oricăror alte nave care desfășoară activități care se încadrează în politica comună în domeniul pescuitului.

    (2)   Inspectorii comunitari nu au atribuții polițienești și de executare dincolo de teritoriul sau în afara apelor comunitare de sub suveranitatea și jurisdicția statului lor membru de origine.

    (3)   Inspectorii comunitari prezintă un mandat în scris. În acest scop li se va furniza un document de identificare, emis de către Comisie sau de către organismul pe care Comisia l-a desemnat în acest scop, care le atestă identitatea și calitatea oficială.

    (4)   Statele membre acordă inspectorilor comunitari asistența necesară pentru a-și indeplini sarcinile.

    Articolul 9

    Rapoarte de inspecție și de supraveghere

    (1)   Inspectorii comunitari prezintă un raport zilnic de activitate, care include denumirea și numărul de identificare al fiecărei nave inspectate și tipul de inspecție efectuat, statului membru de coastă în cauză.

    (2)   În cazul în care inspectorii comunitari constată o încălcare în urma inspecției acestora, ei prezintă de îndată un raport de inspecție succint statului membru de coastă sau, în cazul în care inspecția s-a efectuat în afara apelor comunitare, statului membru de pavilion al navei inspectate. Aceștia prezintă un raport de inspecție complet în termen de șapte zile de la data inspecției.

    (3)   Inspectorii comunitari prezintă o copie a raportului de inspecție complet statului membru de pavilion al navei inspectate în termen de șapte zile de la data inspectării.

    (4)   Rapoartele zilnice și cele de inspecție menționate la alineatele (1) și (2) se transmit, la cerere, Comisiei sau organismului pe care Comisia l-a desemnat în acest scop.

    Articolul 10

    Urmărirea rapoartelor

    (1)   Statele membre examinează și hotărăsc asupra rapoartelor prezentate de către inspectorii comunitari în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) în același mod în care examinează și hotărăsc asupra rapoartelor prezentate de către proprii lor inspectori.

    (2)   Statul membru de origine al inspectorului comunitar cooperează cu statul membru care hotărăște asupra raportului prezentat de către inspectorul comunitar pentru a facilita procedurile judiciare sau administrative.

    (3)   La cerere, un inspector comunitar oferă asistență și furnizează probe în procedurile privind încălcarea dreptului comunitar întreprinse de către orice stat membru.

    CAPITOLUL III

    ACCESUL LA INFORMAȚII

    Articolul 11

    Accesul la informații

    (1)   În cadrul inspecțiilor efectuate în temeiul articolului 28 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, inspectorii statelor membre și inspectorii comunitari au acces de îndată la toate informațiile și documentele, în special la datele referitoare la supraveghere, inclusiv cele generate de sistemul de monitorizare prin satelit, necesare pentru a-și îndeplini sarcinile, în aceeași măsură și în aceleași condiții ca inspectorii statului membru în care are loc inspecția.

    (2)   Accesul la informații prevăzut la alineatul (1) este limitat la scopul, perioada și zona geografică a inspecției în cauză.

    (3)   Datele obținute în cadrul prezentului articol sunt tratate într-o manieră confidențială și pot fi utilizate numai în scopul pentru care sunt furnizate.

    CAPITOLUL IV

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 7 iulie 2006.

    Pentru Comisie

    Joe BORG

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 358, 31.12.2002, p. 59.

    (2)  JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 768/2005 (JO L 128, 21.5.2005, p. 1).


    Top