This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32009D0892
2009/892/EC: Council Decision of 30 November 2009 providing macro-financial assistance to Serbia
2009/892/EG: Besluit van de Raad van 30 november 2009 tot toekenning van macrofinanciële bijstand aan Servië
2009/892/EG: Besluit van de Raad van 30 november 2009 tot toekenning van macrofinanciële bijstand aan Servië
PB L 320 van 5.12.2009, p. 9–11
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV) Dit document is verschenen in een speciale editie.
(HR)
In force
5.12.2009 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 320/9 |
BESLUIT VAN DE RAAD
van 30 november 2009
tot toekenning van macrofinanciële bijstand aan Servië
(2009/892/EG)
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 308,
Gezien het voorstel van de Commissie,
Gezien het advies van het Europees Parlement,
Na raadpleging van het Economisch en Financieel Comité,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
De betrekkingen tussen Servië en de Europese Unie (EU) ontwikkelen zich in het kader van het stabilisatie- en associatieproces en het Europees partnerschap; Servië en de Commissie hebben op 29 april 2008 een Stabilisatie- en associatieovereenkomst en de Interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken ondertekend. |
(2) |
De Servische economie wordt sinds de tweede helft van 2008 in toenemende mate getroffen door de internationale financiële crisis, waardoor de productie is gedaald, de begrotingsontvangsten zijn teruggelopen en de externe financieringsbehoeften zijn gestegen. |
(3) |
Serviës economische stabilisatie en herstel wordt ondersteund met financiële bijstand van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In november 2008 kwamen de Servische autoriteiten met het IMF aanvankelijk een nieuwe stand-by-overeenkomst overeen, die in januari 2009 is goedgekeurd. |
(4) |
Na verdere verslechtering van de economische situatie en een noodzakelijke herziening van de economische aannames van het programma, en gelet op de gestegen externe financieringsbehoeften, kwamen Servië en het IMF in maart 2009 overeen de stand-by-overeenkomst om te zetten in een programma waarbij een bedrag van 3 miljard euro wordt uitbetaald, welk programma op 15 mei 2009 is goedgekeurd door de raad van bestuur van het IMF. |
(5) |
De Gemeenschap is voornemens in 2009 en 2010 uit hoofde van het instrument voor pretoetredingssteun een bedrag van in totaal 100 miljoen euro te schenken ter financiering van de begroting. |
(6) |
Servië heeft de Gemeenschap verzocht om aanvullende macrofinanciële bijstand in verband met de verslechterende economische situatie en vooruitzichten. |
(7) |
Gelet op het feit dat er nog een resterend financieringstekort is op de betalingsbalans voor 2010, wordt macrofinanciële bijstand gezien als een passend antwoord op het verzoek dat Servië in de huidige buitengewone omstandigheden heeft gedaan om de economische stabilisatie in samenhang met het lopende IMF-programma te ondersteunen. De huidige financiële bijstand zal naar verwachting tevens verlichting brengen in de budgettaire financieringsbehoeften. |
(8) |
Met het oog op een efficiënte bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap in het kader van deze financiële bijstand moet Servië maatregelen nemen om fraude, corruptie en andere onregelmatigheden in verband met deze bijstand te voorkomen en te bestrijden. Er moet eveneens worden gezorgd voor controles door de Commissie en audits door de Rekenkamer. |
(9) |
De vrijgave van de communautaire financiële bijstand laat de bevoegdheden van de begrotingsautoriteit onverlet. |
(10) |
Deze bijstand moet worden beheerd door de Commissie, in overleg met het Economisch en Financieel Comité. |
(11) |
Afgezien van artikel 308 voorziet het Verdrag niet in bevoegdheden voor de aanneming van dit besluit, |
BESLUIT:
Artikel 1
1. De Gemeenschap stelt aan Servië macrofinanciële bijstand beschikbaar in de vorm van een lening met een hoofdsom van ten hoogste 200 miljoen euro en een maximale looptijd van vijftien jaar, ter ondersteuning van de economische stabilisatie van het land en ter verlichting van de betalingsbalans- en begrotingsmoeilijkheden als aangegeven in het lopende IMF-programma.
2. Hiertoe wordt de Commissie gemachtigd namens de Gemeenschap de benodigde middelen te lenen.
3. De vrijgave van de communautaire financiële bijstand wordt door de Commissie, in nauwe samenwerking met het Economisch en Financieel Comité, beheerd op een wijze die in overeenstemming is met de overeenkomsten en afspraken tussen het IMF en Servië.
4. De financiële bijstand van de Gemeenschap wordt voor twee jaar ter beschikking gesteld, met ingang van de eerste dag na de inwerkingtreding van het in artikel 2, lid 1, bedoelde memorandum van overeenstemming. Indien de omstandigheden hiertoe nopen, kan de Commissie evenwel, na raadpleging van het Economisch en Financieel Comité, besluiten de beschikbaarheidsperiode met maximaal één jaar te verlengen.
Artikel 2
1. De Commissie wordt gemachtigd, na overleg met het Economisch en Financieel Comité, met de Servische autoriteiten overeenstemming te bereiken over de aan de communautaire macrofinanciële bijstand te verbinden economische beleidsvoorwaarden. Deze voorwaarden worden vastgelegd in een memorandum van overeenstemming. De voorwaarden zijn in overeenstemming met de overeenkomsten en afspraken tussen het IMF en Servië. De financiële voorwaarden van de bijstand worden in detail vastgelegd in een tussen de Commissie en de Servische autoriteiten te sluiten leningovereenkomst.
2. Tijdens de tenuitvoerlegging van de communautaire financiële bijstand controleert de Commissie de deugdelijkheid van de voor deze bijstand relevante financiële en administratieve procedures en interne en externe controlemechanismen van Servië.
3. De Commissie onderzoekt op gezette tijden of het economisch beleid van Servië in overeenstemming is met de doelstellingen van de communautaire bijstand en of op bevredigende wijze aan de overeengekomen economische beleidsvoorwaarden wordt voldaan. Daarbij zal de Commissie in nauwe coördinatie werken met de Bretton Woods-instellingen en, wanneer nodig, met het Economisch en Financieel Comité.
Artikel 3
1. De Commissie stelt de communautaire financiële bijstand in twee tranches beschikbaar aan Servië, met inachtneming van de voorwaarden van lid 2. De omvang van de tranches wordt vastgelegd in het memorandum van overeenkomst.
2. De Commissie besluit over de vrijgave van de tranches als op bevredigende wijze aan de in het memorandum van overeenkomst vastgelegde economische beleidsvoorwaarden is voldaan. De tweede tranche wordt niet eerder dan drie maanden na de eerste tranche vrijgegeven.
3. De communautaire middelen worden overgemaakt aan de Nationale Bank van Servië. Met inachtneming van de in het memorandum van overeenkomst nader te omschrijven bepalingen, onder andere betreffende een bevestiging van de resterende budgettaire financieringsbehoefte, kan de tegenwaarde in plaatselijke valuta worden overgemaakt aan de Schatkist van Servië als eindbegunstigde.
Artikel 4
1. De in dit besluit bedoelde communautaire transacties tot het aangaan en het verstrekken van leningen worden uitgevoerd in euro met dezelfde valutadatum en mogen voor de Gemeenschap geen looptijdtransformatie, wisselkoers- of renterisico, noch enig ander commercieel risico met zich brengen.
2. De Commissie neemt, indien Servië dit verlangt, de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat een beding inzake vervroegde aflossing wordt opgenomen in de voorwaarden voor het verstrekken van leningen en dat een soortgelijk beding wordt opgenomen in de voorwaarden voor het aangaan van leningen.
3. De Commissie kan, op verzoek van Servië en indien de omstandigheden een verbetering van de rente op de verstrekte leningen mogelijk maken, de oorspronkelijk opgenomen leningen geheel of gedeeltelijk herfinancieren of de desbetreffende financiële voorwaarden herstructureren. De herfinancieringen of herstructureringen geschieden onder de in lid 1 gestelde voorwaarden en mogen niet leiden tot een verlenging van de gemiddelde looptijd van de betrokken opgenomen leningen, noch tot een verhoging van het op de dag van deze herfinancieringen of herstructureringen nog uitstaande kapitaal.
4. Alle kosten die de Gemeenschap bij het sluiten en uitvoeren van de in dit besluit bedoelde transacties maakt, komen ten laste van Servië.
5. Het Economisch en Financieel Comité wordt in kennis gesteld van de ontwikkelingen met betrekking tot de in de leden 2 en 3 bedoelde verrichtingen.
Artikel 5
De communautaire financiële bijstand wordt ten uitvoer gelegd overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (1) en de uitvoeringsbepalingen daarvan (2). In het bijzonder wordt in het memorandum van overeenstemming en in de met de autoriteiten van Servië te sluiten leningovereenkomst bepaald dat Servië passende maatregelen vaststelt om fraude, corruptie en andere onregelmatigheden in verband met de bijstand te voorkomen en te bestrijden. Tevens wordt bepaald dat de Commissie, met inbegrip van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF), het recht heeft controles ter plaatse te verrichten en dat de Rekenkamer het recht heeft om, indien nodig, ter plaatse audits te verrichten.
Artikel 6
Uiterlijk op 31 augustus van elk jaar doet de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad een verslag toekomen over de uitvoering van dit besluit in het voorgaande jaar. In dit verslag wordt het verband aangegeven tussen de in een krachtens artikel 2, lid 1, overeen te komen memorandum van overeenstemming vastgelegde beleidsvoorwaarden, de actuele economische en budgettaire prestaties van Servië en het besluit van de Commissie om de bijstandstranches vrij te geven.
Artikel 7
Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Gedaan te Brussel, 30 november 2009.
Voor de Raad
De voorzitster
B. ASK
(1) PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.
(2) Verordening (EG, Euratom) nr. 2342/2002 van de Commissie (PB L 357 van 31.12.2002, blz. 1).