Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0482

    Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad - Uitvoering van het volksgezondheidsprogramma in 2007

    /* COM/2008/0482 def. */

    52008DC0482

    Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad - Uitvoering van het volksgezondheidsprogramma in 2007 /* COM/2008/0482 def. */


    [pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

    Brussel, 23.7.2008

    COM(2008) 482 definitief

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    Uitvoering van het volksgezondheidsprogramma in 2007

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    Uitvoering van het volksgezondheidsprogramma in 2007

    (Voor de EER relevante tekst)

    INLEIDING

    Op grond van artikel 12, lid 1, van Besluit nr. 1786/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 september 2002 tot vaststelling van een communautair actieprogramma op het gebied van de volksgezondheid (2003-2008)[1], moet de Commissie regelmatig toezicht houden op de uitvoering van de programma-acties in het licht van de doelstellingen. Dit verslag heeft tot doel het Europees Parlement en de Raad te informeren over de uitvoering van het volksgezondheidsprogramma in 2007. Een verslag over de eerste vier jaren van het programma is te vinden op de Europa-website[2].

    GEZONDHEIDSBELEID IN 2007

    2007 was een jaar waarin het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming op beleidsgebied belangrijke resultaten boekte door de goedkeuring van het tweede communautaire actieprogramma op het gebied van gezondheid (2008-2013) en het witboek “Samen werken aan gezondheid: een EU-strategie voor 2008-2013”.

    Tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2008-2013)

    Het tweede communautaire actieprogramma op het gebied van gezondheid (2008-2013) [3] werd op 23 oktober 2007 aangenomen door het Europees Parlement en de Raad. Het programma is opgebouwd rond drie hoofdpunten (de gezondheidsbescherming van de burgers verbeteren, de gezondheid bevorderen, en informatie en kennis over de gezondheid genereren en verspreiden) en beschikt over een budget van 321 500 000 euro. Het programma is bedoeld als aanvulling en ondersteuning van het beleid van de lidstaten, geeft een meerwaarde aan dat beleid en moet bijdragen tot een grotere solidariteit en welvaart in de EU door de bescherming en bevordering van de gezondheid en veiligheid van de mensen en de verbetering van de volksgezondheid.

    De gezondheidsstrategie van de EU

    Het Witboek “Samen werken aan gezondheid: een EU-strategie voor 2008-2013”[4] is op 23 oktober 2007 aangenomen. Dit witboek brengt uiteenlopende beleidsmaatregelen van de EU die van invloed zijn op de gezondheid, samen in een samenhangend en omvattend kader. Doel ervan is de gezondheid in een vergrijzend Europa te bevorderen door een goede gezondheid in alle levensfasen te stimuleren, burgers te beschermen tegen bedreigingen van de gezondheid, inclusief overdraagbare ziekten en veiligheid van patiënten, en dynamische gezondheidsstelsels en nieuwe technologieën te ondersteunen.

    In het witboek worden de beginselen uiteengezet, die ten grondslag liggen aan het gezondheidsbeleid: de noodzaak van een op waarden gebaseerde aanpak, gezondheid en welvaart, een versterking van de inbreng van de EU op mondiaal gezondheidsgebied en integratie van de gezondheid in alle beleidsmaatregelen. In dit verband ziet de Commissie erop toe dat wordt beoordeeld welk effect belangrijke beleidsmaatregelen en acties op de gezondheid hebben.

    BEGROTINGSKADER VOOR 2007

    De totale begroting voor het programma voor 2003-2008 bedraagt 354 miljoen euro. De begroting voor 2007 is in Besluit 2007/102/EG van de Commissie van 12 februari 2007 tot goedkeuring van het werkprogramma voor 2007 voor de uitvoering van het communautaire actieprogramma op het gebied van de volksgezondheid (2003-2008), met inbegrip van het jaarlijkse werkprogramma voor subsidies, geraamd op 41 870 000 euro[5]. De operationele begroting en de administratieve begroting zijn geraamd op respectievelijk 40 638 000 euro en 1 232 000 euro.

    SUBSIDIES

    Oproep tot het indienen van voorstellen

    Op 16 februari 2007 is één oproep tot het indienen van voorstellen voor alle activiteiten van het werkprogramma voor 2007 gepubliceerd. De voorstellen moesten uiterlijk op 20 mei 2007 worden ingediend. De oproep werd gepubliceerd in het Publicatieblad[6], op de website van het Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma (PHEA)[7] en op de Europa-website[8].

    Op 28 februari is in Luxemburg een voorlichtingsdag gehouden voor belanghebbenden en professionals uit de volksgezondheidssector die belangstelling hadden voor de indiening van voorstellen in het kader van het volksgezondheidsprogramma (2003-2008). Ook zijn er nationale voorlichtingsdagen georganiseerd in Vilnius, Warschau, Madrid, Sevilla, Rome, Sofia en Lissabon.

    Het indicatieve bedrag voor de oproep tot het indienen van voorstellen bedroeg 33 888 000 euro.

    In totaal werden voor de drie gebieden 222 voorstellen ingediend (93 voor gezondheidsinformatie, 17 voor gezondheidsbedreigingen en 112 voor gezondheidsdeterminanten). Tijdens de controle- en selectiefase vielen zeven voorstellen af omdat de voorstellen niet op tijd waren ingediend of onvolledig waren. De resterende 215 voorstellen werden ter collegiale toetsing voorgelegd aan panels van onafhankelijke deskundigen die moesten beoordelen of was voldaan aan alle criteria van Besluit nr. 2007/103/EG van de Commissie tot vaststelling van de algemene beginselen en criteria voor de selectie en de financiering van acties in het kader van het programma „Volksgezondheid” (2003-2008)[9]. Ook functionarissen van het DG Gezondheid en consumentenbescherming die verantwoordelijk waren voor de beoordeling van beleidsgerelateerde criteria, hadden zitting in deze panels.

    Een beoordelingscomité, samengesteld uit vertegenwoordigers van de directoraten-generaal Gezondheid en consumentenbescherming en Onderzoek van de Commissie, Eurostat en PHEA, stelde voor elk gebied een definitieve lijst van voorstellen die voor financiering werden aanbevolen en één geconsolideerde reservelijst op. Tevens besloot dit comité welke voorstellen moesten worden afgewezen.

    De definitieve lijst van voorstellen die voor financiering werden aanbevolen, de geconsolideerde reservelijst en de af te wijzen voorstellen werden aan 39 externe beoordelaars voorgelegd. Het beoordelingsproces heeft geresulteerd in een lijst van 63 projecten (23 voor gezondheidsinformatie, 11 voor gezondheidsbedreigingen en 29 voor gezondheidsdeterminanten) en een reservelijst van 11 projecten (8 voor gezondheidsinformatie en 3 voor gezondheidsdeterminanten) voor een totaal bedrag van respectievelijk 37 575 948 euro en 4 523 107 euro.

    Statistische informatie over de oproep tot het indienen van voorstellen voor 2007 is te vinden in het op de PHEA-website gepubliceerde document “Statistical Analysis of 2007 Call for Proposals in the Public Health Programme” (“Statistische analyse van de oproep tot het indienen van voorstellen 2007 in het kader van het volksgezondheidsprogramma”)[10].

    In september 2007 heeft het Comité voor de tenuitvoerlegging van het communautaire actieprogramma op het gebied van de volksgezondheid (2003-2008) een positief advies over de financiering van de geselecteerde voorstellen uitgebracht.

    Oproepen tot het indienen van inschrijvingen

    Een aantal acties begon met de publicatie van een oproep tot het indienen van inschrijvingen of door gebruik te maken van de bestaande raamcontracten. De belangrijkste staan hieronder vermeld:

    - een televisiespotje over voeding dat tijdens voetbalwedstrijden van de UEFA Champions League werd uitgezonden. De creatiekosten werden gedragen door het reclamebureau dat een wedstrijd had gewonnen en de Commissie nam de productiekosten op zich;

    - voortzetting van het onderhoud, de ontwikkeling en de promotie van het Gezondheidsportaal van de EU[11];

    - ontwikkeling van een webgebaseerd informatie-instrument voor luchtkwaliteit binnenshuis in samenwerking met het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO);

    - een administratieve overeenkomst met het GCO voor de follow-up van de kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik van de Wereldgezondheidsorganisatie, wetenschappelijke ondersteuning en analyse van tabaksingrediënten;

    - verdere ontwikkeling van het generieke systeem voor snelle waarschuwing en software voor de operationele faciliteiten voor het beheer van gezondheidsgerelateerde crises van de EU. Verdere ontwikkeling van de EU-infrastructuur voor crisisbeheer;

    - richtsnoeren voor de toepassing van communautaire normen en specificaties in verband met kwaliteitssystemen voor bloed/bloedbestanddelen en weefsels en cellen;

    - diverse workshops en conferenties voor wetenschappers, belanghebbenden en overheidsinstanties;

    - diverse effectbeoordelingen, waaronder één in verband met gezondheidsdiensten en gezondheidsstrategie.

    Samenwerking met internationale organisaties

    De Commissie heeft haar samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verder geïntensiveerd door de ondertekening, in maart 2007, van contracten voor zeven nieuwe gezamenlijke projecten, waarmee een totaal bedrag van 4 242 963 euro gemoeid is. Hiervan wordt 60 % gefinancierd door het communautaire volksgezondheidsprogramma (2003-2008). De contracten hebben betrekking op prioriteiten van het EU-gezondheidsbeleid op de gebieden milieu en gezondheid, letsel, kansengelijkheid in de gezondheid, gezondheidsveiligheid, gezondheidsdiensten, alcohol en hulpdiensten. De projecten zullen over een periode van drie jaar door WHO Europe worden uitgevoerd.

    Op 12 juni 2007 vond een bijeenkomst op hoog niveau plaats tijdens welke dr. Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, commissievoorzitter Barroso en de commissarissen Kyprianou en Potočnik spraken over strategische prioriteiten op gezondheidsgebied, zoals de gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid, mondiale gezondheidsveiligheid en verbetering van de gezondheidssituatie in Afrika. Op 18 oktober 2007 werd een vergadering van hoge ambtenaren van de WHO en de Commissie gehouden.

    In juni 2007 werden contracten tussen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Commissie ondertekend, en tijdens het Europees Gezondheidsforum in Gastein in oktober 2007 organiseerde de OESO een workshop over personeelstekort in de gezondheidszorg en migratie van gezondheidszorgpersoneel. De Commissie nam aan verschillende OESO-bijeenkomsten deel, waaronder de vergadering van correspondenten die in oktober 2007 in Parijs plaatsvond. Op grond van de resultaten van de proefsgewijze verzameling van gegevens over de migratie van gezondheidswerkers in het kader van het OESO-project “Health Workforce and Migration”[12], stelde het OESO-secretariaat voor om een nieuwe, regelmatige gegevensverzameling over de migratie van gezondheidswerkers in de context van de OECD Health Data zoveel mogelijk te richten op artsen die in het buitenland zijn opgeleid. Dit zou essentiële informatie opleveren voor de beoordeling van de rol en de gevolgen van de internationale mobiliteit van artsen. Eurostat en de WHO hebben, ook in het kader van de directe overeenkomst, het systeem van gezondheidsrekeningen verder uitgebouwd.

    Subdelegatie aan Eurostat

    Overeenkomstig punt 2.5 van bijlage I bij het werkprogramma voor 2007[13] is een bedrag van 400 000 euro uitgetrokken voor subdelegatie aan Eurostat, met als doel de ondersteuning van:

    (1) de nationale bureaus voor de statistiek bij de implementatie van de basismodules van het Europees gezondheidsonderzoek door middel van interviews (EHIS) in 2007-2008 (als omschreven in het statistisch programma voor 2007);

    (2) de nationale bureaus voor de statistiek bij de implementatie en verdere uitbreiding van het systeem van gezondheidsrekeningen in de EU (in samenwerking met de OESO en de WHO).

    Voor de eerste van deze activiteiten werd een bedrag van 200 000 euro gesubdelegeerd. In juni 2007 heeft Eurostat een oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd, die beperkt was tot de instellingen van het Europees statistisch systeem. Er zijn 13 aanvragen ontvangen. De beoordeling van de aanvragen – waarbij ook een vertegenwoordiger van het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming betrokken was – resulteerde in de goedkeuring van 11 aanvragen. Het totale bedrag bedroeg 755 716,15 euro, verdeeld over 11 subsidies die aan EU-lidstaten werden verstrekt. Dit bedrag bestond uit enerzijds de gesubdelegeerde 200 000 euro en anderzijds 555 716,15 euro van het bedrag dat Eurostat zelf had begroot voor de implementatie van EHIS. De 200 000 euro die voor subdelegatie was uitgetrokken, is volledig opgebruikt (besteed aan de subsidie voor twee landen: Cyprus en Letland).

    Voor de tweede activiteit werd een bedrag van 200 000 euro gesubdelegeerd. In juli 2007 heeft Eurostat een oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd, die beperkt was tot de instellingen van het Europees statistisch systeem. Zeven landen vroegen voor dit specifieke project subsidie aan. Op grond van de beoordeling van de subsidieaanvragen werden alle zeven voorstellen goedgekeurd. Er werd een bedrag van 165 160,31 euro toegewezen, wat neerkomt op 82,6 % van het geraamde budget voor dit project.

    STRUCTURELE STEUN

    Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma

    Het Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma (PHEA), opgericht bij Besluit 2004/858/EG[14], heeft de nodige technische, wetenschappelijke en administratieve ondersteuning verleend voor de uitvoering van de oproep tot het indienen van voorstellen van 2007. Het heeft de oproep tot het indienen van voorstellen van 2007 georganiseerd, de beoordeling van de ingediende projecten gecoördineerd en onderhandeld over de subsidieovereenkomsten, die het vervolgens heeft ondertekend.

    VOLKSGEZONDHEIDSPROGRAMMA 2003-2008: TUSSENTIJDSE EVALUATIE

    Overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr. 1786/2002/EG[15] is een externe evaluatie uitgevoerd van de uitvoering en de resultaten van de eerste drie jaren van het programma. Het eindverslag is afgerond en gepubliceerd in 2007 en is op de Europa-site geplaatst[16]. Hoewel de conclusies van de evaluatie grotendeels positief waren, zijn er ook enkele aanbevelingen gedaan. Daarmee is rekening gehouden in een actieplan dat al gedeeltelijk ten uitvoer is gelegd. De conclusies van de evaluatie zijn in 2008 aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s meegedeeld.

    VOORNAAMSTE ACTIVITEITEN IN 2007

    Gezondheidsgegevens

    De voorbereidende werkzaamheden voor het uitvoeringsverslag over de aanbeveling van de Raad van 2 december 2003 over kankerscreening[17] gingen in februari 2007 van start. De lidstaten kregen in de zomer een vragenlijst toegestuurd, waarop 18 hebben geantwoord. De vragenlijst is een van de pijlers van het verslag. Verdere gegevens worden verstrekt door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), in het kader van verschillende projecten van het volksgezondheidsprogramma. Het verslag wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 gepubliceerd.

    In het voorjaar van 2007 werd begonnen met de voorbereiding van de mededeling van de Commissie over een Europese actie in verband met zeldzame ziekten . Onder het Portugese voorzitterschap werd in Lissabon de Europese conferentie over zeldzame ziekten gehouden, tijdens welke de publieke raadpleging[18] over de mededeling werd aangekondigd.

    Gezondheidsbedreigingen

    De belangrijkste ziektegevallen die in 2007 zijn gemeld door het EU-systeem voor vroegtijdige waarschuwing en maatregelen (EWRS), dat is ingesteld bij Beschikking nr. 2119/98/EG[19], betroffen: de uitbraak van Chikungunya-koorts in Italië, door het ebolavirus veroorzaakte hemorragische koorts in Oeganda, een voorval in Vietnam in verband met een hepatitis-B-vaccin, een besmetting met multiresistente tuberculose van een Amerikaanse burger die vanuit de VS naar de EU reisde, een besmetting met Salmonella Tennessee, en een legionellabesmetting in Thailand waarbij toeristen uit de EU betrokken waren. Naast de meldingen van deze voorvallen werd een aantal berichten verstuurd over de maatregelen die in de lidstaten gepland of uitgevoerd waren om uitbraken van aviaire influenza, zowel binnen als buiten de EU, te bestrijden. De overdracht van het beheer van het informatica-instrument van het EWRS aan het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is succesvol verlopen. Na een testperiode werd de applicatie op 17 november 2007 online op het net gezet. Conform de communautaire wetgeving inzake overdraagbare ziekten bleef de Commissie toezien op de coördinatie van de nationale maatregelen.

    De beoordeling van de paraatheidsdraaiboeken van de EU-lidstaten is een proces dat twee jaar duurt. Dit proces ging in het eerste kwartaal van 2005 van start en werd in oktober 2007 afgerond. In 2007 speelde het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming een actieve rol binnen het gezamenlijke beoordelingsteam van het ECDC, de WHO en de EC, dat zeven lidstaten bezocht: Malta, Finland, Cyprus, Slovenië, Bulgarije, Estland en Roemenië. Alle lidstaten bleken aanzienlijke inspanningen te hebben geleverd om hun draaiboek te verbeteren en elk land toonde zich deskundig op specifieke terreinen. Daarom werd verschillende lidstaten verzocht een presentatie te geven van hun beste praktijken en hun ervaringen uit te wisselen tijdens de vierde gezamenlijk door de EC, het ECDC en de WHO georganiseerde workshop over de paraatheid voor een influenzapandemie [20] , die in 2007 in Luxemburg gehouden werd. Niet alleen de 27 EU-landen, maar ook alle 53 landen die onder WHO-Europe vallen, waren op de workshop vertegenwoordigd. Internationaal vermaarde deskundigen waren uitgenodigd om een toelichting te geven op de jongste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek naar influenza, vogelgriep en influenzapandemieën. De workshop bood de deelnemers de gelegenheid nationale ervaringen uit te wisselen tijdens de bijeenkomsten die gewijd waren aan goede praktijken en tijdens de twee praktische sessies over communicatie en de paraatheid van ziekenhuizen.

    In 2007 kreeg het gezondheidsveiligheidscomité een nieuw mandaat. Ook stelde het zijn reglement van orde op en gaf het vorm aan zijn nieuwe structuur. De prioriteiten die het gezondheidsveiligheidscomité in zijn meerjarig werkprogramma heeft gesteld, komen in aanmerking voor steun uit het EU-volksgezondheidsprogramma.

    Er werd een oproep tot het indienen van inschrijvingen gepubliceerd met het oog op een raamcontract voor het schrijven, plannen, uitvoeren en evalueren van simulatieoefeningen in verband met volksgezondheidskwesties. De vijf te leveren producten zijn: casestudies, theoretische simulatieoefeningen, commandopostoefeningen, veldoefeningen en opleidingen; in alle gevallen moet specifieke aandacht worden besteed aan risicobeheer op het gebied van nieuwe en opkomende gezondheidsbedreigingen, zoals chemische, biologische en radionucleaire bedreigingen, pandemieën of overdraagbare ziekten.

    Gezondheidsdeterminanten

    De doelen die de Commissie heeft gesteld in haar mededeling betreffende de bestrijding van HIV/aids in de Europese Unie en de naburige landen, 2006-2009[21] werden verder verwezenlijkt door regelmatige samenwerking met en raadpleging van de lidstaten en belanghebbenden, met name via de HIV/aids-denktank en het HIV/aids-forum van het maatschappelijk middenveld. De samenwerking tussen de Commissie en de oostelijke buurlanden werd versterkt door een conferentie in het kader van de dialoog tussen de EU en Rusland over HIV/aids. In het kader van Wereldaidsdag werden diverse initiatieven ontplooid. Zo werden er scholen bezocht door commissaris Kyprianou en de ministers van Volksgezondheid in de respectieve lidstaten en werd een tentoonstelling georganiseerd over de activiteiten van de Commissie ter bestrijding van HIV/aids. In zijn conclusies van mei 2007 riep de Raad de Commissie op haar inspanningen ter preventie van HIV/aids en voor een betere toegang tot antiretrovirale geneesmiddelen voort te zetten. Dit post-Bremen-proces behelst samenwerking tussen de lidstaten, het drievoorzitterschapsteam, de farmaceutische industrie en het maatschappelijk middenveld.

    Wat alcohol betreft, stond 2007 in het teken van de vaststelling van de structuur voor de tenuitvoerlegging van de mededeling van de Commissie “Een EU-strategie ter ondersteuning van de lidstaten bij het beperken van aan alcohol gerelateerde schade”[22], die in oktober 2006 werd goedgekeurd. Voor de tenuitvoerlegging van de strategie zijn de volgende maatregelen getroffen:

    - de oprichting van het Europees Forum Alcohol en Gezondheid en de daaropvolgende instelling van twee taskforces (“Youth-specific aspects of alcohol” en “Marketing Communication”). Het voornaamste doel van het forum is alle belanghebbenden te stimuleren tot concrete actie om aan alcohol gerelateerde schade te beperken. Eind 2007 hadden de leden van het forum 75 verbintenissen voor actie ingediend.

    Op de website van de Commissie[23]kan bekeken worden wat deze verbintenissen inhouden en hoe het staat met de uitvoering ervan;

    - de oprichting van het Comité voor nationaal beleid en optreden, dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit comité houdt zich hoofdzakelijk bezig met de verdere ontwikkeling en coördinatie van het alcoholbeleid van de verschillende lidstaten;

    - de voorbereidende werkzaamheden voor de oprichting van een comité voor gegevensverzameling, indicatoren en definities, dat zich zal toeleggen op het verstrekken van vergelijkbare en regelmatig bijgewerkte gegevens over alcoholgebruik, drinkpatronen en alcoholgerelateerde schade, alsmede over gemeenschappelijke indicatoren en definities.

    In mei 2007 keurde de Commissie het “Witboek over een EU-strategie voor aan voeding, overgewicht en obesitas gerelateerde gezondheidskwesties”[24] goed, dat gebaseerd was op een analyse van de opmerkingen op het Groenboek “Bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging: een Europese dimensie voor de preventie van overgewicht, obesitas en chronische ziekten”[25] en op een effectbeoordeling. Met het oog op de uitvoering van de strategie heeft de Commissie een groep op hoog niveau betreffende voeding en lichaamsbeweging opgericht (eerste vergadering 29 november). In december 2007 bekrachtigde de Raad in zijn conclusies over de uitvoering van een EU-strategie voor aan voeding, overgewicht en obesitas gerelateerde gezondheidskwesties de belangrijkste punten die de Commissie in haar witboek naar voren had gebracht, zoals de verdere ontwikkeling van het EU-platform, de oprichting van een groep op hoog niveau betreffende voeding en lichaamsbeweging en het voorstel de beperking van zoutconsumptie als eerste prioriteit voor bespreking in deze groep te overwegen. Het Europees actieplatform op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en gezondheid[26] is vijfmaal in plenaire vergadering bijeengekomen en heeft een bijdrage geleverd aan twee workshops (een over voeding en lichaamsbeweging op het werk en een over lichaamsbeweging in het algemeen). De leden van het platform gingen door met de uitvoering van meer dan 200 verbintenissen voor actie om de huidige obesitastrends te stoppen en om te buigen.

    De antirookcampagne van de EU “HELP: Voor een rookvrij leven” voor 2005-2008, die hoofdzakelijk gericht is op adolescenten (15-18 jaar) en jonge volwassenen (18-30 jaar), is voortgezet. Tijdens een periode van 30 maanden werd de doelgroep van jongeren ruim 3,2 miljard maal bereikt via meer dan 46 000 televisiespotjes, die werden uitgezonden op 96 nationale televisiezenders en internet. Daarnaast werd de “Help”-website[27] meer dan 4,2 miljoen maal bezocht en verschenen er in de Europese pers meer dan 5 000 artikelen naar aanleiding van de campagne. De in maart 2006 gelanceerde CO-metingscampagne leverde meer dan 200 000 tests op en in de hele EU vonden meer dan 600 evenementen plaats. Het Europees Jeugdmanifest tegen roken[28], ten slotte, dat jongeren zelf hebben opgesteld op basis van 25 nationale raadplegingen, is in de lidstaten met nationale activiteiten onder de aandacht gebracht.

    Naar aanleiding van de uitgebreide publieke raadpleging[29] in het kader van het in oktober 2005 gepubliceerde Groenboek “De geestelijke gezondheid van de bevolking verbeteren. Naar een strategie inzake geestelijke gezondheid voor de Europese Unie”[30], heeft de Commissie tijdens de bijeenkomst van de Raad EPSCO in december 2007 aangekondigd een conferentie op hoog niveau over geestelijke gezondheid te zullen organiseren, met als doel een Europees pact voor geestelijke gezondheid tot stand te brengen.

    In nauwe samenwerking met het Portugese voorzitterschap heeft de Commissie de gezondheid van migranten nadrukkelijk tot prioriteit gemaakt. Het volksgezondheidsprogramma (2003-2008) heeft een financiële bijdrage geleverd aan de conferentie “ Gezondheid en migratie in de EU: een betere gezondheid voor allen in een inclusieve samenleving”, die in september 2007 in Lissabon plaatsvond. De conferentie werd toegesproken door commissaris Kyprianou.

    Op 18 april 2007 keurde de Commissie een verslag goed betreffende de implementatie van de aanbeveling van de Raad van 18 juni 2003 over de preventie en beperking van gezondheidsschade die samenhangt met drugsverslaving[31]. In het verslag concludeert de Commissie in het bijzonder dat schadebeperkende acties in gevangenissen binnen de Europese Unie nog niet in overeenstemming zijn met het beginsel van gelijkwaardigheid tussen de gezondheidsdiensten en gezondheidszorg (inclusief schadebeperking) in de gevangenis en die welke buiten de gevangenis beschikbaar zijn, zoals vastgesteld in de aanbeveling van de Raad uit 2003 en door de relevante VN-organen. Op 10 december 2007 keurde de Commissie een mededeling goed over het voortgangsverslag 2007 over de tenuitvoerlegging van het EU- drugsactieplan (2005-2008)[32].

    Er is een aantal maatregelen getroffen om de verbintenissen na te komen die zijn aangegaan in het kader van het Europees actieplan voor milieu en gezondheid 2004-2010. De werkgroep van deskundigen inzake de binnenluchtkwaliteit is in 2007 tweemaal bijeengekomen om de Commissie te adviseren over de programma’s en beleidsmaatregelen van de EU met betrekking tot de luchtkwaliteit en over acties ter beperking van de emissies/concentraties van relevante verontreinigende stoffen.

    Risicobeoordeling

    De voor het volksgezondheidsprogramma (2003-2008) relevante wetenschappelijke comités zijn overeenkomstig punt 2.4 van bijlage I bij het werkprogramma voor 2007 gefinancierd[33].

    In 2007 hebben de drie wetenschappelijk comités[34], namelijk het WCC (Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten), het WCGM (Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico’s) en het WCNG (Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico’s), diverse adviezen goedgekeurd over de wetenschappelijke beoordeling van gezondheids- en/of milieurisico’s. Deze hadden betrekking op: bepaalde haarkleurmiddelen die in Europa worden gebruikt (in het kader van een stelselmatig onderzoek naar mogelijke kankerrisico's met het oog op de opstelling van een positieve lijst van deze stoffen), nanomaterialen in cosmetische producten, gevaarlijke stoffen (bepaalde “bestaande stoffen”, beoordeeld uit hoofde van Verordening (EEG) nr. 793/93), binnenluchtvervuilers om de Commissie te voorzien van een solide wetenschappelijke basis voor het ontwikkelen en uitvoeren van beleid aangaande de binnenlucht (aangezien dit een van de belangrijkste milieugerelateerde gezondheidsproblemen voor Europa is), amalgaam voor tandheelkundige doeleinden en de alternatieven daarvan, en de effecten van niet voor roken bestemde tabaksproducten.

    Ten aanzien van elektromagnetische velden is het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming begonnen aan de opstelling van een verslag over de tenuitvoerlegging van Aanbeveling 1999/519/EG van de Raad betreffende de beperking van blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden. Er is een werkgroep van regeringsdeskundigen uit de lidstaten opgericht om ondersteuning te bieden bij de opstelling van het verslag, dat naar verwachting in de eerste helft van 2008 gepubliceerd zal worden.

    In oktober 2007 is in Brussel de eerste “Annual Nanotechnology Safety for Success Dialogue Workshop” gehouden over nanotechnologieën in consumentenproducten waaronder levensmiddelen, cosmetische producten en medische toepassingen[35].

    [1] PB L 271 van 9.10.2002, blz. 1.

    [2] http://europa.eu.int/comm/health/ph_programme/keydo_programme_2003_2008_en.htm.

    [3] Besluit nr. 1350/2007/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2008-2013), PB L 301 van 20.11.2007, blz. 3.

    [4] COM(2007) 630 definitief van 23.10.2007.

    [5] PB L 46 van 16.2.2007, blz. 27.

    [6] PB C 34 van 16.2.2007, blz. 11.

    [7] http://ec.europa.eu/phea/documents/Call_text_2007.pdf.

    [8] http://ec.europa.eu/health/dyna/whatsnew/whatsnew_en.cfm.

    [9] PB L 46 van 16.2.2007, blz. 45.

    [10] http://ec.europa.eu/phea/documents/10_QAbis.pdf.

    [11] http://health.europa.eu.

    [12] http://www.oecd.org/document/47/0,3343,en_2649_33931_36506543_1_1_1_1,00.html.

    [13] PB L 46 van 16.2.2007, blz. 27.

    [14] PB L 369 van 16.12.2004, blz. 73.

    [15] PB L 271 van 9.10.2002, blz. 1.

    [16] http://ec.europa.eu/health/ph_programme/documents/evaluation/PHP_evaluation_en.pdf.

    [17] PB L 327 van 16.12.2003, blz. 34.

    [18] http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/cons_rare_dis_en.htm.

    [19] Beschikking nr. 2119/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 1998 tot oprichting van een netwerk voor epidemiologische surveillance en beheersing van overdraagbare ziekten in de Europese Gemeenschap, PB L 268 van 3.10.1998, blz. 1-7.

    [20] http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/ev_20070925_en.htm.

    [21] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0654:FIN:NL:PDF.

    [22] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/alcohol/documents/alcohol_com_625_en.pdf.

    [23] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/alcohol/Forum/alcohol_forum_en.htm.

    [24] COM(2007) 279 definitief, 30.5.2007.

    [25] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/documents/nutrition_gp_nl.pdf.

    [26] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/platform/platform_en.htm.

    [27] http://www.help-eu.com/.

    [28] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/Tobacco/help/manifesto_en.htm.

    [29] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/mental/green_paper/consultation_en.htm.

    [30] http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/mental/green_paper/mental_gp_en.pdf.

    [31] COM(2007) 199.

    [32] COM(2007) 781.

    [33] PB L 46 van 16.2.2007, blz. 27.

    [34] http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/committees_en.htm.

    [35] http://ec.europa.eu/health/ph_risk/ev_20071025_en.htm.

    Top