EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C:2004:189:FULL

Publicatieblad van de Europese Unie, C 189, 24 juli 2004


Display all documents published in this Official Journal
 

ISSN 1725-2474

Publicatieblad

van de Europese Unie

C 189

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Mededelingen en bekendmakingen

47e jaargang
24 juli 2004


Nummer

Inhoud

Bladzijde

 

I   Mededelingen

 

Commissie

2004/C 189/1

Wisselkoersen van de euro

1

 

III   Bekendmakingen

 

Commissie

2004/C 189/2

Uitnodigingen tot het indienen van voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract in het kader van het specifieke programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte

2

NL

 


I Mededelingen

Commissie

24.7.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 189/1


Wisselkoersen van de euro (1)

23 juli 2004

(2004/C 189/01)

1 euro=

 

Munteenheid

Koers

USD

US-dollar

1,2191

JPY

Japanse yen

134,06

DKK

Deense kroon

7,4359

GBP

Pond sterling

0,66320

SEK

Zweedse kroon

9,1906

CHF

Zwitserse frank

1,5289

ISK

IJslandse kroon

86,83

NOK

Noorse kroon

8,4770

BGN

Bulgaarse lev

1,9558

CYP

Cypriotische pond

0,58200

CZK

Tsjechische koruna

31,400

EEK

Estlandse kroon

15,6466

HUF

Hongaarse forint

248,99

LTL

Litouwse litas

3,4528

LVL

Letlandse lat

0,6574

MTL

Maltese lira

0,4254

PLN

Poolse zloty

4,4272

ROL

Roemeense leu

41 128

SIT

Sloveense tolar

239,9900

SKK

Slovaakse koruna

39,858

TRL

Turkse lira

1 778 000

AUD

Australische dollar

1,7175

CAD

Canadese dollar

1,6085

HKD

Hongkongse dollar

9,5089

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

1,9139

SGD

Singaporese dollar

2,0989

KRW

Zuid-Koreaanse won

1 421,78

ZAR

Zuid-Afrikaanse rand

7,5528


(1)  

Bron: door de Europese Centrale Bank gepubliceerde referentiekoers.


III Bekendmakingen

Commissie

24.7.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 189/2


Uitnodigingen tot het indienen van voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract in het kader van het specifieke programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie „Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte”

(2004/C 189/02)

1.

Overeenkomstig Besluit nr. 1513/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2002 betreffende het zesde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie, ter bevordering van de totstandbrenging van de Europese onderzoeksruimte en van innovatie (2002-2006) (1) heeft de Raad op 30 september 2002 het specifieke programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie „Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte” (2002-2006) (2) (hierna „het specifieke programma” genoemd) vastgesteld.

Overeenkomstig artikel 5, lid 1, van het specifieke programma heeft de Commissie op 9 december 2002 een werkprogramma (3) vastgesteld (hierna „het werkprogramma” genoemd) waarin een uitvoeriger beschrijving wordt gegeven van de doelstellingen en de wetenschappelijke en technologische prioriteiten van het specifieke programma, alsmede een tijdschema voor de tenuitvoerlegging ervan.

Overeenkomstig artikel 9, lid 1, van Verordening (EG) nr. 2321/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2002 betreffende de regels inzake de deelneming van ondernemingen, onderzoekscentra en universiteiten en de regels inzake de verspreiding van de onderzoeksresultaten ter uitvoering van het zesde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap (2002-2006) (4) (hierna „de regels voor deelneming” genoemd) worden voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract ingediend onder de voorwaarden van de uitnodigingen tot het indienen van voorstellen.

2.

Deze uitnodigingen tot het indienen van voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract (hierna „uitnodigingen” genoemd) omvatten dit algemene tekstdeel en de specifieke voorwaarden uiteengezet in de bijlagen. De bijlagen vermelden in het bijzonder de sluitingsdata voor het indienen van de voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract, een indicatieve datum voor de afronding van de beoordelingen, het indicatieve budget, de instrumenten en gebieden die onder de uitnodigingen vallen, de beoordelingscriteria voor voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract, het minimumaantal deelnemers en alle van toepassing zijnde beperkingen.

3.

Natuurlijke of rechtspersonen die voldoen aan de voorwaarden in de regels voor deelneming en niet onder een van de uitsluitingsgevallen vallen in de regels voor deelneming en in artikel 114, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (5), (hierna „de indieners” genoemd) worden uitgenodigd voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract in te dienen bij de Commissie, afhankelijk van de vervulling van de voorwaarden in de regels voor deelneming en in de uitnodiging.

In het kader van de onderhandeling over de actie voor de werkzaamheden onder contract zal worden gecontroleerd of de indieners aan de deelnamevoorwaarden voldoen. Voordien moeten de indieners evenwel een verklaring hebben ondertekend dat zij niet in een van de in artikel 93, lid 1, van het Financieel Reglement bedoelde situaties verkeren. Tevens moeten zij de Commissie de informatie hebben meegedeeld zoals bedoeld in artikel 173, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 2342/2002 van de Commissie van 23 december 2002 tot vaststelling van uitvoeringsvoorschriften van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (6).

De Europese Gemeenschap voert een gelijkekansenbeleid en in dit verband worden vrouwen in het bijzonder aangemoedigd om voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract in te dienen of hierbij betrokken te zijn.

4.

De Commissie stelt - met betrekking tot de uitnodigingen - gidsen voor indieners ter beschikking van de indieners. Deze bevatten informatie over de opstelling en de indiening van een voorstel voor OTO-werkzaamheden onder contract. De Commissie stelt ook richtsnoeren betreffende de beoordelings- en selectieprocedures voor voorstellen ter beschikking (7). Deze gidsen en richtsnoeren alsook het werkprogramma en andere informatie over de uitnodigingen kunnen bij de Commissie worden verkregen via de volgende adressen:

Europese Commissie

FP6 Information Desk

Directoraat-generaal Onderzoek

B-1049 Brussel.

Internetadres: www.cordis.lu/fp6

5.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract kunnen worden ingediend in overeenstemming met de volgende procedures:

in de vorm van een elektronisch voorstel via het webgebaseerde Electronic Proposal Submission System (EPSS) (8) of

op papieren formulieren.

Alle voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract moeten uit twee delen bestaan: de formulieren (deel A) en de inhoud (deel B).

Binnen deze context kunnen voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract off line of on line worden opgesteld en on line worden ingediend. Deel B van de voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract kunnen alleen worden ingediend in PDF („portable document format”), compatibel met Adobe versie 3 of hoger met „embedded fonts” (vast bepaald lettertype). Gecomprimeerde („gezipte”) bestanden worden uitgesloten.

De EPSS-softwaretool (voor off line- of on-linegebruik) is beschikbaar via de Cordis-website www.cordis.lu.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die on line ingediend worden en die onvolledig zijn, onleesbaar zijn of virussen bevatten, worden uitgesloten.

Versies van voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die worden ingediend op een wisbaar elektronisch opslagmedium (bv. cd-rom, diskette), per e-mail of per fax, worden uitgesloten.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract kunnen ook worden opgesteld en ingediend met behulp van de formulieren in de gids voor indieners (hierna „op papier” genoemd), of met gebruikmaking van de off-lineversie van het EPSS.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die ingediend worden op papier en onvolledig zijn, worden uitgesloten.

Verdere details betreffende de verschillende procedures voor voorstelindiening worden gegeven in bijlage J van de richtsnoeren betreffende de beoordelings- en selectieprocedures voor voorstellen.

6.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die op papier worden ingediend via de post, moeten op het volgende adres door de Commissie worden ontvangen en moeten als volgt zijn geadresseerd:

„FP6 - Research Proposals”

(Identificatiecode van de uitnodiging:...)

Europese Commissie

B-1049 Brussel.

Voorstellen die eigenhandig of door vertegenwoordigers (inclusief door particuliere koeriersdiensten (9)) worden afgegeven, moeten op het volgende adres worden overhandigd en moeten als volgt zijn geadresseerd:

„FP6 - Research Proposals”

(Identificatiecode van de uitnodiging:...)

Europese Commissie

Genèvestraat 1

B-1140 Brussel.

7.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract moeten uiterlijk op de sluitingsdatum en op het in de desbetreffende uitnodiging gespecificeerde tijdstip de Commissie bereiken. Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die na deze datum en tijdstip aankomen, worden uitgesloten.

Voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract die niet voldoen aan de voorwaarden betreffende het minimumaantal deelnemers vermeld in de uitnodiging, worden uitgesloten.

Dit is ook van toepassing betreffende alle bijkomende toelatingscriteria in het werkprogramma.

8.

In geval van opeenvolgende indieningen van hetzelfde voorstel voor een OTO-werkzaamheid onder contract onderzoekt de Commissie de laatst ontvangen versie voor de sluitingsdatum en tijd gespecificeerd in de betrokken uitnodiging.

Daar waar hetzelfde voorstel voor een OTO-werkzaamheid onder contract ingediend wordt op papier en in elektronisch formaat (d.w.z. on line), onderzoekt de Commissie enkel de tekst die is ingediend in elektronisch formaat.

9.

Indien in de relevante uitnodiging daarin is voorzien, kunnen voorstellen voor OTO-werkzaamheden onder contract in het kader van een toekomstige evaluatie worden behandeld.

10.

De indieners wordt verzocht de relevante identificatiecode van de uitnodiging in alle correspondentie betreffende de uitnodiging (bv. bij een verzoek om informatie of bij indiening van een voorstel voor OTO-werkzaamheden onder contract) te vermelden.


(1)  PB L 232 van 29.8.2002, blz. 1.

(2)  PB L 294 van 29.10.2002, blz. 1.

(3)  Besluit C(2002) 4789 van de Commissie, zoals gewijzigd bij de besluiten C(2003) 577, C(2003) 955, C(2003) 1952, C(2003) 3543, C(2003) 3555, C(2003) 4609, C(2003) 5183, C(2004) 433, C(2004) 2002 en C(2004) 2727, alle besluiten niet gepubliceerd.

(4)  PB L 355 van 30.12.2002, blz. 23.

(5)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

(6)  PB L 357 van 31.12.2002, blz. 1.

(7)  C(2003) 883 van 27 maart 2003, laatstelijk gewijzigd bij C(2004) 1855 van 18 mei 2004.

(8)  Het EPSS is een hulpmiddel om de indieners te helpen bij het opstellen en indienen van voorstellen langs elektronische weg.

(9)  Voor koeriersdiensten die een telefoonnummer van de ontvanger verlangen, gebruikt u het nummer (32-2) 299 31 43 (mevrouw Ann De Block) of (32-2) 299 38 98 (mevrouw. Barbara Rens).


BIJLAGE I

INFORMATIE BETREFFENDE DE UITNODIGING — GEÏNTEGREERDE PROJECTEN EN TOPNETWERKEN

1.   Specifiek programma: Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte.

2.   Activiteit: Prioritair thematisch onderzoeksgebied „Voedselkwaliteit en -veiligheid”.

3.   Benaming uitnodiging: Thematische uitnodiging op het gebied „Voedselkwaliteit en -veiligheid”.

4.   Identificatiecode uitnodiging: FP6-2004-FOOD-3-A.

5.   Publicatiedatum: 14 juli 2004.

6.   Sluitingsdata: 7 oktober 2004 om 17.00 uur (plaatselijke tijd Brussel).

Voor voorstellen die door de eerste evaluatiefase komen is de uiterste termijn voor de indiening van het volledige voorstel bepaald op 8 februari 2005 om 17.00 uur (plaatselijke tijd Brussel).

7.   Totale indicatieve begroting: 152 miljoen EUR, als volgt uitgesplitst:

8.   Gebieden en instrumenten:

Gebied

Onderwerp

Instrument

5.4.1.

Gebied: Volledige voedselketen

T5.4.1.1

IP

T5.4.1.2

IP of NoE

5.4.2.

Gebied: Epidemiologie van voedselgerelateerde ziekten en allergieën

T5.4.2.1

IP

5.4.3.

Gebied: Effect van voeding op de gezondheid

T5.4.3.1

NoE

T5.4.3.2

IP

T5.4.3.3

IP

5.4.4.

Gebied: Procédés voor „traceerbaarheid” over de gehele productieketen

T5.4.4.1

IP

5.4.5.

Gebied: Methoden voor analyse, opsporing en beheersing

T5.4.5.1

IP

T5.4.5.2

IP

5.4.6.

Gebied: Veiliger en meer milieuvriendelijke productiemethoden en -technologieën en gezondere levensmiddelen

T5.4.6.1

IP

T5.4.6.2

IP

T5.4.6.3

IP

T5.4.6.4

NoE

5.4.7.

Gebied: Effecten van diervoeders op de gezondheid van de mens

T5.4.7.1

IP

5.4.8.

Gebied: Milieurisico's voor de gezondheid

T5.4.8.1

IP

T5.4.8.2

IP

9.   Minimumaantal deelnemers (2):

Instrument

Minimumaantal deelnemers

IP, NoE

Drie onafhankelijke juridische entiteiten uit drie verschillende LS of GS, waarvan ten minste twee LS of GKLS.

10.   Beperkende voorwaarden voor deelname: Geen.

11.   Consortiumovereenkomsten:

De deelnemers aan IP's en NOE's zijn verplicht een consortiumovereenkomst aan te gaan.

12.   Evaluatieprocedure:

De evaluatieprocedure verloopt in twee fasen; de tweede fase omvat een evaluatie op afstand.

In de eerste fase mogen de voorstellen niet langer zijn dan 20 bladzijden (minimale lettergrootte 12 punt).

Indien een voorstel door de eerste fase komt, wordt de coördinator gevraagd binnen een bepaalde termijn een volledig voorstel in te dienen (punt 6).

De voorstellen worden niet anoniem geëvalueerd.

13.   Evaluatiecriteria:

Zie bijlage B van het werkprogramma voor de per instrument van toepassing zijnde criteria (inclusief de afzonderlijke wegingscoëfficiënten en minima).

In de eerste fase van de evaluatie worden de voorstellen aan de volgende criteria getoetst:

Voor wat betreft geïntegreerde projecten: relevantie, potentiële impact, wetenschappelijke en technologische excellentie. Het algemene minimum is een score van 12 op 15.

Voor wat betreft topnetwerken: relevantie, geïntegreerdheid en het gezamenlijke activiteitenprogramma. Het algemene minimum is een score van 8 op 10.

De criteria en individuele en algemene minima voor de tweede fase van de evaluatie worden beschreven in bijlage B van het werkprogramma.

14.   Indicatief tijdschema voor de evaluatie en de sluiting van het contract:

Evaluatieresultaten: de resultaten van de eerste fase zullen beschikbaar zijn begin november 2004 en de eindresultaten zullen naar schatting beschikbaar zijn binnen ongeveer vier maanden na de sluitingsdatum van februari 2005.

Ondertekening contract: naar verwachting zullen de eerste contracten in verband met deze uitnodiging vóór eind 2005 in werking treden.


(1)  IP = geïntegreerd project; NOE = topnetwerk; STREP = specifiek gericht onderzoeksproject; CA = coördinatieactie; SSA = specifieke ondersteunende actie.

(2)  LS = lidstaten van de Europese Unie; GS (incl. GKLS) = geassocieerde staten; GKLS = geassocieerde kandidaat-lidstaten. Elke in een lidstaat of geassocieerde staat gevestigde juridische entiteit die is samengesteld uit het vereiste aantal deelnemers, kan de enige deelnemer zijn aan werkzaamheden onder contract.


BIJLAGE II

INFORMATIE BETREFFENDE DE UITNODIGING – SPECIFIEKE GERICHTE ONDERZOEKSPROJECTEN, COÖRDINATIEACTIES EN SPECIFIEKE ONDERSTEUNENDE ACTIES

1.   Specifiek programma: Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte.

2.   Activiteit: Prioritair thematisch onderzoeksgebied „Voedselkwaliteit en -veiligheid”.

3.   Benaming uitnodiging: Thematische uitnodiging op het gebied „Voedselkwaliteit en -veiligheid”.

4.   Identificatiecode uitnodiging: FP6-2004-FOOD-3-B.

5.   Publicatiedatum: 14 juli 2004.

6.   Sluitingsdatum: 8 februari 2005 om 17.00 uur (plaatselijke tijd Brussel).

7.   Totale indicatieve begroting: 59 miljoen EUR, als volgt uitgesplitst:

8.   Gebieden en instrumenten:

Gebied

Onderwerp

Instrument

5.4.1.

Gebied: Volledige voedselketen

T5.4.1.3

STREP

5.4.2.

Gebied: Epidemiologie van voedselgerelateerde ziekten en allergieën

T5.4.2.2

STREP

T5.4.2.3

STREP

5.4.3.

Gebied: Effect van voeding op de gezondheid

T5.4.3.4

CA

5.4.4.

Gebied: Procédés voor „traceerbaarheid” over de gehele productieketen

T5.4.4.2

STREP

5.4.5.

Gebied: Methoden voor analyse, opsporing en beheersing

T5.4.5.3

STREP

5.4.6.

 Gebied: Veiliger en meer milieuvriendelijke productiemethoden en -technologieën en gezondere levensmiddelen

T5.4.6.5

STREP

T5.4.6.6

STREP

T5.4.6.7

STREP

T5.4.6.8

STREP

T5.4.6.9

STREP

T5.4.6.10

STREP

5.4.7.

Gebied: Effecten van diervoeders op de gezondheid van de mens

T5.4.7.2

STREP

5.4.8.

Gebied: Milieurisico's voor de gezondheid

T5.4.8.3

STREP

T5.4.8.4

STREP

5.5.

Specifieke ondersteunende acties

(Voor details zie punt 5.5 van het werkprogramma van specifiek programma 1)

SSA

9.   Minimumaantal deelnemers (2):

Instrument

Minimumaantal deelnemers

STREP en CA

Drie onafhankelijke juridische entiteiten uit drie verschillende LS of GS, waarvan ten minste twee LS of GKLS

SSA

Eén juridische entiteit van een LS of GS

10.   Beperkende voorwaarden voor deelname: Geen.

11.   Consortiumovereenkomsten:

Deelnemers aan STREP, CA en SSA die voortvloeien uit deze uitnodiging wordenaangemoedigd, maar zijn niet verplicht, een consortiumovereenkomst te sluiten.

12.   Evaluatieprocedure:

De evaluatie verloopt in één fase, die een evaluatie op afstand kan omvatten.

De voorstellen worden niet anoniem beoordeeld.

13.   Evaluatiecriteria: Zie bijlage B van het werkprogramma voor de per instrument van toepassing zijnde criteria (inclusief de afzonderlijke wegingscoëfficiënten en minima en het algemene minimum).

14.   Indicatief tijdschema voor de evaluatie en de sluiting van het contract:

Evaluatieresultaten: zullen naar schatting beschikbaar zijn binnen ongeveer vier maanden na de sluitingsdatum.

Ondertekening contract: naar verwachting zullen de eerste contracten in verband metdeze uitnodiging vóór eind 2005 in werking treden.


(1)   IP = geïntegreerd project; NOE = topnetwerk; STREP = specifiek gericht onderzoeksproject; CA = coördinatieactie; SSA = specifieke ondersteunende actie.

(2)  LS = lidstaten van de Europese Unie; GS (incl. GKLS) = geassocieerde staten; GKLS = geassocieerde kandidaat-lidstaten. Elke in een lidstaat of geassocieerde staat gevestigde juridische entiteit die is samengesteld uit het vereiste aantal deelnemers, kan de enige deelnemer zijn aan werkzaamheden onder contract.


BIJLAGE III

INFORMATIE BETREFFENDE DE UITNODIGING – SPECIFIEKE ONDERSTEUNENDE ACTIES

1.   Specifiek programma: Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte.

2.   Activiteit: Prioritair thematisch onderzoeksgebied „Voedselkwaliteit en –veiligheid”.

3.   Benaming uitnodiging: Thematische uitnodiging op het gebied „Voedselkwaliteit en –veiligheid”.

4.   Identificatiecode uitnodiging: FP6-2004-FOOD-3-C.

5.   Publicatiedatum: 14 juli 2004.

6.   Sluitingsdatum: 7 september 2005 om 17.00 uur (plaatselijke tijd Brussel).

7.   Totale indicatieve begroting: 5 miljoen EUR, als volgt uitgesplitst:

8.   Gebieden en instrumenten:

Gebied

Onderwerp

Instrument

5.5.

Specifieke ondersteuningsacties

(Voor details zie punt 5.5 van het werkprogramma van specifiek programma 1)

SSA

9.   Minimumaantal deelnemers (2):

Instrument

Minimumaantal deelnemers

SSA

Eén juridische entiteit van een LS of GS

10.   Beperkende voorwaarden voor deelname: Geen.

11.   Consortiumovereenkomsten:

Deelnemers aan SSA die voortvloeien uit deze uitnodiging worden aangemoedigd, maar zijn niet verplicht, een consortiumovereenkomst te sluiten.

12.   Evaluatieprocedure:

De evaluatie verloopt in één fase, die een evaluatie op afstand kan omvatten.

De voorstellen worden niet anoniem beoordeeld.

13.   Evaluatiecriteria: Zie bijlage B van het werkprogramma voor de per instrument van toepassing zijnde criteria (inclusief de afzonderlijke wegingscoëfficiënten en minima en het algemene minimum).

14.   Indicatief tijdschema voor de evaluatie en de sluiting van het contract:

Evaluatieresultaten: zullen naar schatting beschikbaar zijn binnen ongeveer vier maanden na de sluitingsdatum.

Ondertekening contract: naar verwachting zullen de eerste contracten in verband met deze uitnodiging vóór eind 2006 in werking treden.


(1)   IP = geïntegreerd project; NOE = topnetwerk; STREP = specifiek gericht onderzoeksproject; CA = coördinatieactie; SSA = specifieke ondersteunende actie.

(2)  LS = lidstaten van de Europese Unie; GS (incl. GKLS) = geassocieerde staten; GKLS = geassocieerde kandidaat-lidstaten. Elke in een lidstaat of geassocieerde staat gevestigde juridische entiteit die is samengesteld uit het vereiste aantal deelnemers, kan de enige deelnemer zijn aan werkzaamheden onder contract.


Top