Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Diepvriesproducten

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 89/108/EEG betreffende voor menselijke voeding bestemde diepvriesproducten

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn bevat EU-brede regels inzake het diepvriezen, verpakken, etiketteren en controleren van diepvriesproducten.

KERNPUNTEN

Bevriezingsproces

  • Diepvriesproducten zijn producten die het proces van „diepvriezen” hebben ondergaan, waarbij de temperatuurzone van maximale kristallisatie zo snel mogelijk wordt overschreden en het product vervolgens (na thermische stabilisatie) wordt bewaard op een temperatuur van – 18 °C of lager.
  • Het diepvriezen moet zonder uitstel en met behulp van een passende technische uitrusting worden uitgevoerd op grondstoffen van gezonde handelskwaliteit. Enkel lucht, stikstof en koolzuur die aan specifieke zuiverheidscriteria voldoen, mogen worden gebruikt als koelmiddelen (d.w.z. op zeer lage temperaturen). De Europese Commissie stelt de zuiverheidscriteria vast.
  • Afwijkingen van de temperatuur van – 18 °C voor diepvriesproducten zijn toegestaan tijdens het vervoer en de plaatselijke distributie, en in winkelmeubelen voor de verkoop aan de eindverbruiker. Deze toleranties mogen niet meer dan 3 °C bedragen.

Productverpakkingen

  • Diepvriesproducten moeten worden verpakt in voorverpakkingen die de producten tegen besmetting van buitenaf en tegen uitdroging beschermen.
  • De etikettering van diepvriesproducten moet de verkoopbenaming en de aanduiding „diepvries” omvatten, alsook een vermelding aan de hand waarvan de partij kan worden geïdentificeerd. De overige verplichte informatie varieert afhankelijk van de beoogde verbruiker van het betreffende product.
    • Eindverbruikers, restaurants, ziekenhuizen, kantines: de datum van minimale houdbaarheid, gedurende welke periode de diepvriesproducten bij de eindverbruiker thuis bewaard kunnen worden en op welke temperatuur en in welke installatie de producten moeten worden bewaard.
    • Andere verbruikers: de nettohoeveelheid en de identiteit van de fabrikant, verpakker of verkoper.

Officiële controles

De EU-landen moeten ervoor zorgen dat de voor diepvriesproducten gebruikte installaties aan de bepalingen van de richtlijn voldoen en ze moeten steekproefsgewijs officiële controle uitoefenen op de producttemperaturen.

Aan de Commissie is de bevoegdheid verleend om gedetailleerde regels vast te stellen voor de monsterneming en de controle van de temperaturen in de middelen van vervoer en opslag.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is van toepassing sinds 10 januari 1989 en moest uiterlijk op 10 juli 1990 in de EU-landen in nationaal recht worden omgezet voor de handel in producten die aan de bepalingen van deze richtlijn voldoen. De EU-landen moesten de handel in producten die niet aan de bepalingen van deze richtlijn voldoen, vanaf 10 januari 1991 verbieden.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 89/108/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake voor menselijke voeding bestemde diepvriesprodukten (PB L 40 van 11.2.1989, blz. 34-37)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 89/108/EEG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EG) nr. 37/2005 van de Commissie van 12 januari 2005 betreffende de temperatuurcontrole in vervoermiddelen en in opslagruimten van voor menselijke voeding bestemde diepvriesproducten (PB L 10 van 13.1.2005, blz. 18-19)

Richtlijn 92/2/EEG van de Commissie van 13 januari 1992 tot vaststelling van de monsternemingsprocedure en de communautaire analysemethode voor de officiële controle van de temperatuur van diepvriesprodukten die voor de menselijke voeding zijn bestemd (PB L 34 van 11.2.1992, blz. 30-33)

Laatste bijwerking 28.08.2019

Top