Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Invordering van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2010/24/EU ter bevordering van wederzijdse bijstand tussen EU-landen voor het invorderen van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

Het doel van de richtlijn is het bestrijden van belastingontwijking door ervoor te zorgen dat EU-landen nauwer samenwerken (ze dienen bijstand te verlenen) bij het invorderen van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen die in een ander EU-land zijn geheven.

KERNPUNTEN

  • Deze richtlijn geldt voor schuldvorderingen die voortvloeien uit:
  • EU-landen moesten de Europese Commissie uiterlijk 20 mei 2010 informeren over hun bevoegde autoriteit of autoriteiten, waarna deze in het Publicatieblad van de EU werden gepubliceerd. Iedere bevoegde autoriteit moet een centraal verbindingsbureau aanwijzen dat verantwoordelijk is voor de contacten met andere EU-landen over dit onderwerp.

Verzoek om inlichtingen

Een bevoegde autoriteit is verplicht een andere bevoegde autoriteit inlichtingen te verstrekken die voor de verzoekende autoriteit van belang zijn voor de invordering van haar schuldvorderingen, tenzij:

  • de aangezochte autoriteit deze inlichtingen niet zou kunnen verkrijgen voor de invordering van soortgelijke schuldvorderingen die in het eigen land zijn ontstaan;
  • de inlichtingen handels-, bedrijfs-, nijverheids- of beroepsgeheimen zouden onthullen;
  • bekendmaking van de inlichtingen een aantasting zou kunnen vormen van de veiligheid of in strijd zou kunnen zijn met de openbare orde van het betreffende EU-land.

Verzoek tot notificatie van documenten

  • Ingeval van een verzoek tot notificatie van documenten die betrekking hebben op schuldvorderingen, moet de aangezochte autoriteit overgaan tot notificatie aan de geadresseerde van alle documenten die uitgaan van het verzoekende EU-land met betrekking tot een schuldvordering of de invordering daarvan.
  • Het verzoek tot notificatie moet relevante informatie bevatten, zoals naam en adres van de geadresseerde, het doel van de notificatie, een beschrijving van de aard en het bedrag van de schuldvordering, alsmede de contactgegevens van de bureaus die verantwoordelijk zijn voor de documenten en/of waar nadere inlichtingen kunnen worden verkregen.

Invorderingsprocedures

  • Voordat de verzoekende autoriteit een verzoek tot invordering doet, moeten eerst de beschikbare aangewezen invorderingsmiddelen worden aangewend, behalve wanneer:
    • duidelijk is dat er in het verzoekende EU-land onvoldoende of geen voor invordering vatbare vermogensbestanddelen zijn terwijl de betrokken persoon in het aangezochte EU-land over de benodigde vermogensbestanddelen beschikt;
    • dit zou leiden tot onevenredige moeilijkheden.
  • Een verzoek tot invordering gaat vergezeld van een uniforme titel voor het nemen van executiemaatregelen in het aangezochte EU-land.
  • De aangezochte bevoegde autoriteit wendt de bevoegdheden en procedures aan waarover zij beschikt uit hoofde van de in het aangezochte EU-land geldende wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen ter zake van schuldvorderingen met betrekking tot dezelfde of soortgelijke belasting, of hetzelfde of een soortgelijk recht. Indien de aangezochte autoriteit van oordeel is dat in het aangezochte EU-land niet dezelfde of soortgelijke belastingen of rechten van toepassing zijn, past zij in plaats daarvan de regels met betrekking tot inkomstenbelasting toe.

Geschillen

  • Geschillen met betrekking tot de schuldvordering, de oorspronkelijke of uniforme titel voor het nemen van executiemaatregelen, en de geldigheid van een notificatie door de bevoegde autoriteit, vallen onder de verantwoordelijkheid van de bevoegde instanties van het verzoekende EU-land. Geschillen met betrekking tot de geldigheid van een notificatie door een bevoegde autoriteit van het aangezochte EU-land, worden aanhangig gemaakt bij de bevoegde instantie van dat EU-land.
  • De verzoekende autoriteit kan een verzoek indienen tot invordering van een betwiste schuldvordering. Indien de schuldvordering succesvol is, is de verzoekende autoriteit gehouden tot terugbetaling van het ingevorderde bedrag, vermeerderd met eventueel verschuldigde vergoedingen.

Wijziging of intrekking van het verzoek om invorderingsbijstand

De verzoekende autoriteit moet de aangezochte autoriteit onmiddellijk in kennis stellen van een eventuele wijziging of intrekking van het verzoek tot invordering, met opgave van de redenen voor die wijziging of intrekking.

Verzoek om conservatoire maatregelen

Wanneer de schuldvordering of de titel voor het nemen van executoriale maatregelen in het verzoekende EU-land bij de indiening van het verzoek wordt betwist, gaat de aangezochte autoriteit – wanneer de verzoekende autoriteit hierom vraagt – over tot het nemen van conservatoire maatregelen, in overeenstemming met haar nationale recht, om de invordering te waarborgen.

Begrenzing van de verplichtingen van de aangezochte autoriteit

De aangezochte autoriteit is niet verplicht invorderingsbijstand te verlenen indien:

  • invordering van de schuldvordering zou leiden tot ernstige moeilijkheden van economische of sociale aard in het aangezochte EU-land;
  • het oorspronkelijke bijstandsverzoek betrekking heeft op schuldvorderingen van meer dan vijf jaar oud;
  • het totale bedrag van de schuldvorderingen minder dan 1 500 EUR bedraagt.

Algemene regels

  • Inlichtingen en documenten die op grond van deze richtlijn worden onthuld, vallen onder de geheimhoudingsplicht en genieten derhalve bescherming op grond van de toepasselijke nationale wetgeving van het ontvangende EU-land.
  • Met deze richtlijn wordt Richtlijn 2008/55/EG ingetrokken vanaf 1 januari 2012. Verwijzingen naar de ingetrokken richtlijn zullen worden beschouwd als verwijzingen naar deze richtlijn.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 20 april 2010 van toepassing. EU-landen moesten de richtlijn voor 31 december 2011 omzetten in nationale wetgeving.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2010/24/EU van de Raad van 16 maart 2010 betreffende de wederzijdse bijstand inzake de invordering van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen (PB L 84, 31.3.2010, blz. 1-12)

Laatste bijwerking 30.10.2017

Top