Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
SAMENVATTING VAN:
Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten
Besluit (EU) 2015/451 betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites)
WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN HET BESLUIT?
- De overeenkomst moet ervoor zorgen dat de internationale handel in specimens van in het wild levende dieren en planten het voortbestaan van deze soorten niet in gevaar brengt.
- Met het besluit wordt de toetreding van de Europese Unie (EU) tot de overeenkomst goedgekeurd.
KERNPUNTEN
Overeenkomst inzake de handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)
- Cites trad in werking in 1975.
- 183 landen en regionale organisaties zijn partij bij de overeenkomst, waaronder de EU en alle EU-lidstaten.
Reglementering
De overeenkomst zet op verschillende niveaus reglementering uiteen voor diverse planten- en diersoorten, Deze zijn opgenomen in de bijlagen.
- Bijlage I omvat soorten die met uitsterven worden bedreigd en waarvan de handel strikt moet worden gereguleerd en alleen in uitzonderlijke omstandigheden wordt toegestaan.
- Bijlage II omvat soorten die misschien niet direct met uitsterven worden bedreigd, maar die wel dat risico lopen tenzij de handel strikt wordt gereguleerd. Om deze soorten beter te kunnen controleren staan in de bijlagen ook soorten die erop lijken — soorten die sterk lijken op de soorten die worden bedreigd.
- Bijlage III bevat soorten die door een partij worden gereguleerd en waarvoor de medewerking van andere partijen nodig is om de exploitatie ervan via de internationale handel te controleren.
Vergunningen en certificaten
- In het kader van Cites wordt gebruik gemaakt van vergunningen en certificaten om toezicht te houden op de handel in bedreigde soorten. Deze worden uitgereikt door speciale administratieve instanties van elke partij (in de EU door instanties van de lidstaten).
- Vergunningen en certificaten worden enkel uitgereikt indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Afhankelijk van de categorie van soorten gaat het hierbij onder meer om het volgende:
- of de handel schadelijk zou zijn voor het voortbestaan van de soort;
- of het specimen op legale wijze is verkregen;
- in het geval van levende dieren, de omstandigheden van vervoer en huisvesting.
- Soorten in bijlage I mogen niet voor commerciële doeleinden worden verhandeld.
- Wetenschappelijke autoriteiten adviseren administratieve instanties over het toekennen van uitvoervergunningen om ervoor te zorgen dat de staat van het behoud van de soorten in bijlage II ruim boven het niveau voor opname in bijlage I blijft.
- Er zijn een aantal uitzonderingen op sommige van deze regels, onder meer voor:
- specimens die werden verkregen voordat de overeenkomst op hen van toepassing werd;
- doorvoer en overlading van specimens op het gebied van een partij wanneer het specimen onder douanecontrole blijft;
- in gevangenschap gefokte dieren en kunstmatig gekweekte planten;
- de uitwisseling van specimens in verzamelingen van wetenschappers en wetenschappelijke instellingen en van in gevangenschap gefokte specimens of specimens die al voor de overeenkomst door reizende tentoonstelling werden gehouden.
Toezicht en handhaving
- Partijen moeten gepaste maatregelen nemen om:
- de handel in of het bezit van specimens die onder Cites vallen strafbaar te stellen;
- bij illegale handel in beslag genomen specimens verbeurd te verklaren of terug te zenden naar het land van uitvoer.
- Partijen moeten alle handelsgegevens registreren en jaarlijks aan het secretariaat van Cites rapporteren. De Europese Commissie stelt ook een analyse van het jaarlijkse handelsrapport van de EU op.
- Partijen doen een driejaarlijks rapport het secretariaat toekomen over de wet- en regelgeving die zij hebben ingesteld om Cites te handhaven.
DATUM VAN INWERKINGTREDING
De overeenkomst trad voor de EU als partij op 8 juli 2015 in werking.
ACHTERGROND
Zie voor meer informatie:
BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN
Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) (PB L 75, 19.3.2015, blz. 4–15)
Besluit (EU) 2015/451 van de Raad van 6 maart 2015 betreffende de toetreding van de Europese Unie tot de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) (PB L 75, 19.3.2015, blz. 1-3)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PB L 166, 19.6.2006, blz. 1-69)
Zie de geconsolideerde versie
Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1587 van de Commissie van 24 september 2019 tot instelling van een verbod op het binnenbrengen in de Unie van specimens van bepaalde in het wild levende dier- en plantensoorten overeenkomstig Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PB L 248, 27.9.2019, blz. 5-21)
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Actieplan van de EU tegen de illegale handel in wilde dieren en planten (COM(2016) 87 final van 26.2.2016)
Uitvoeringsverordening (EU) nr. 792/2012 van de Commissie van 23 augustus 2012 tot vaststelling van voorschriften voor het ontwerp van de vergunningen, certificaten en andere documenten waarin Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer voorziet, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 865/2006 (PB L 242 van 7.9.2012, blz. 13-45)
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 792/2012 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.
Laatste bijwerking 27.09.2021