Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

De blauwe gordel: naar een Europese scheepvaartruimte zonder grenzen

Eenvoudigere douaneformaliteiten voor goederen die binnen de EU worden vervoerd en EU-goederen die in niet-EU-havens worden doorgevoerd, moeten de scheepvaartsector een impuls geven.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie: De blauwe gordel, naar een scheepvaartruimte zonder grenzen (COM(2013) 510 final van 8.7.2013 - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).

SAMENVATTING

75 % van de handel van de Europese Unie (EU) met de rest van de wereld en 37 % van de handel binnen de EU worden met schepen vervoerd. In vergelijking met andere vormen van vervoer is vervoer per schip goedkoper en heeft de scheepvaart een kleinere milieu-impact. De Europese scheepvaart heeft echter een handicap: schepen die de territoriale wateren van een lidstaat verlaten (12 mijl van de kust) worden geacht de buitengrenzen van de EU te hebben overschreden en dus het douanegebied van de EU te hebben verlaten. Dat betekent dat goederen de douaneformaliteiten moeten doorlopen bij het vertrekken en het aankomen in EU-havens, wat voor kosten en vertragingen zorgt.

Vereenvoudiging

Die situatie verandert onder het zogenoemde blauwegordelpakket (Blue Belt), dat tot doel heeft kosten te verlagen en handel te vergemakkelijken door douaneformaliteiten te vereenvoudigen voor per schip vervoerde goederen. Rekening houdend met de noodzaak om consumenten en bedrijven te beschermen tegen illegale producten die de EU binnenkomen, is het pakket van toepassing op het vervoer van goederen zowel tussen EU-havens als op schepen die niet-EU-havens aandoen op hun weg tussen EU-havens (bijv. een schip uit Cyprus op weg naar Calais kan goederen laden of lossen in niet-EU-havens, zoals Tunis).

Transport van EU-goederen tussen EU-havens

De vereenvoudigde lijndienstregeling die reeds van toepassing is op schepen die EU-goederen vervoeren en op regelmatige basis alleen EU-havens aandoen, werd op 1 maart 2014 van kracht. Zij maakt het mogelijk dat goederen de EU-status behouden zelfs wanneer ze de territoriale wateren van de EU verlaten op hun route tussen de havens van lidstaten. Deze status moet worden aangevraagd en is beperkt tot schepen die uitsluitend tussen havens van EU-lidstaten varen. De aanvraagprocedure is verkort van 45 tot 15 dagen en de procedure om nieuwe havens aan de dienstregeling toe te voegen, is versoepeld.

Vervoer over zee van EU- en niet-EU-goederen tussen EU-havens envangoederen die niet-EU-havens passeren

Omdat het meeste containerverkeer een gemengde lading bevat, zal er een gestandaardiseerd eManifest - een elektronische vrachtbrief - worden ingevoerd om het onderscheid te maken tussen EU- en internationale (d.w.z. niet-EU-) goederen. Dat moet tot efficiëntere controles leiden: EU-goederen kunnen snel worden gelost, terwijl niet-EU-goederen onderhevig zijn aan douaneprocedures.

De blauwegordelvoorstellen vervolledigen de herziening van het Europese havenbeleid van de EU dat in mei 2013 werd aangenomen en tot doel heeft het concurrentievermogen van zeehavens te versterken en hun groeipotentieel ten volle te benutten.

GERELATEERDE BESLUITEN

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1099/2013 van de Commissie van 5 november 2013 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2454/93 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (uitbreiding van lijndiensten) (PB L 294 van 6.11.2013).

Laatste wijziging: 13.05.2014

Top