Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Handhaving van intellectuele eigendomsrechten: een EU-actieplan

Deze mededeling van de Europese Commissie legt de nadruk op de belangrijke rol van intellectuele-eigendomsrechten (IER) om de economische groei en innovatie te bevorderen in de Europese Unie en bevat een actieplan met tien punten om deze te rechten te handhaven en te beschermen tegen commerciële inbreuken.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad en het Europees Economisch en Sociaal Comité - Naar een hernieuwde consensus over de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten: een EU-actieplan (COM(2014) 392 final van 1 juli 2014).

SAMENVATTING

Deze mededeling van de Europese Commissie legt de nadruk op de belangrijke rol van intellectuele-eigendomsrechten (IER) om de economische groei en innovatie te bevorderen in de Europese Unie en bevat een actieplan met tien punten om deze te rechten te handhaven en te beschermen tegen commerciële inbreuken.

KERNPUNTEN

Dit plan wordt uitgevoerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Harmonisatiebureau voor de interne markt en houdt in:

gerichte voorlichtingscampagnes om het publieke bewustzijn, vooral onder jongeren, te vergroten met betrekking tot de schade die nagemaakte goederen en diensten kunnen aanrichten;

overleg met verschillende groepen om de noodzaak te benadrukken zorgvuldigheidsverplichtingen toe te passen in de toeleveringsketens;

overeenkomsten tussen rechthebbenden en hun zakenpartners zoals adverteerders, betalingsdienstaanbieders en expediteurs om de winst uit schendingen van de rechten te verlagen;

maatregelen om de civiele handhavingsprocedures voor kleine bedrijven te verbeteren;

het uitbrengen van een groenboek ten behoeve van een raadpleging over een mogelijk groter gebruik van chargebacksystemen via welke consumenten de betaling via krediet- en debetkaarten achterwege kunnen laten wanneer ze van mening zijn dat de items niet authentiek zijn;

het opstellen van een groep van deskundigen uit EU-landen om de beste praktijken te delen;

het publiceren van een richtlijn voor overheden om de aankoop van nagemaakte producten te voorkomen; en

het ontwikkelen van speciale opleidingsprogramma’s op het gebied van handhaving van de rechten.

ACHTERGROND

Dankzij intellectuele-eigendomsrechten worden bedrijven, ontwikkelaars en uitvinders beloond voor hun investering in kennis door het beschermen van hun producten en diensten tegen oneerlijke concurrenten. Op deze manier garanderen ze kwaliteit en spelen ze een sleutelfactor in het concurrentievermogen van de EU op lange termijn.

Er wordt geschat dat de bedrijfssectoren waarin intensief gebruik wordt gemaakt van intellectuele-eigendomsrechten bijna 40 % vertegenwoordigen van het bruto binnenlands product van de EU (goed voor ca. 4,7 biljoen EUR per jaar) en 35 % van alle werkgelegenheid.

Deze rechten worden echter niet altijd gerespecteerd. In 2012 had de EU bijna 40 miljoen goederen in beslag genomen die als namaak werden beschouwd. De geschatte waarde van de gelijkwaardige authentieke items was net geen 1 miljard EUR.

Nadere informatie is beschikbaar op de website van de Europese Commissie en in het persbericht over het actieplan. Een publiekssamenvatting is ook te verkrijgen.

Laatste bijwerking 10.09.2015

Top