EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Een Europese regeling voor de hervestiging van vluchtelingen

 

SAMENVATTING VAN:

Aanbeveling (EU) 2015/914 over een Europese hervestigingsregeling

WAT IS HET DOEL VAN DEZE AANBEVELING?

  • Deze aanbeveling voor een hervestigingsregeling* maakt deel uit van een eerste reeks maatregelen die voortvloeien uit de Europese migratieagenda die de Europese Commissie in mei 2015 heeft gepresenteerd.
  • In de aanbeveling wordt de EU-landen verzocht om 20 000 personen, die duidelijk internationale bescherming nodig hebben, op hun grondgebied op te nemen, en hen internationale bescherming te bieden, zoals de vluchtelingenstatus, zodat deze ontheemden niet hun toevlucht tot smokkelaars hoeven te nemen als ze de EU willen bereiken.

KERNPUNTEN

Wat is een hervestigingsmaatregel?

  • Hervestiging is het proces waarbij op voorstel van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) ontheemden die duidelijk internationale bescherming nodig hebben van een niet-EU-land naar een EU-land worden overgebracht en daar worden gevestigd met een wettelijke vorm van bescherming. Elk EU-land blijft verantwoordelijk voor de individuele besluiten tot toelating.
  • Hervestigingsmaatregelen moeten niet worden verward met de ook in de migratieagenda voorgestelde maatregelen voor herplaatsing*, die in een verdeelmechanisme voorzien voor zich binnen de EU bevindende personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben.
  • In het kader van deze aanbeveling zijn Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Hoorn van Afrika de prioritaire regio's voor de hervestiging van mensen in de EU.

Verdeelsleutel

Het totale aantal hervestigingsplaatsen moet onder EU-landen worden verdeeld op basis van een verdeelsleutel met de volgende criteria:

  • het bruto binnenlands product van het EU-land, waarmee het economisch vermogen van het land om vluchtelingen onderdak te geven wordt weerspiegeld (40 %);
  • de omvang van de bevolking, om rekening te houden met de capaciteit van het land om een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen (40 %);
  • het werkloosheidspercentage als een graadmeter voor het vermogen de vluchtelingen te integreren (10 %);
  • het aantal asielaanvragen en het aantal hervestigde vluchtelingen per miljoen inwoners tussen 2010 en 2014, omdat dat de pogingen weerspiegelt van het EU-land in het recente verleden (10 %).

Op basis van deze sleutel zou Duitsland het grootste aantal mensen hervestigen (3 086, oftewel 15,4 %), gevolgd door Frankrijk (2 375 – 11,5 %), het Verenigd Koninkrijk (2 309 – 11,5 %) en Italië (1 989 – 9,9 %).

Begroting

Een extra 50 miljoen EUR uit de begroting van de EU voor 2015 zou voor deze regeling worden gebruikt. Extra geld voor de EU-brede hervestigingsregeling (gelijkelijk over 2015 en 2016 verdeeld) zou aan het speciale Fonds voor asiel, migratie en integratie worden toegevoegd.

Uitvoering

Deelname aan de hervestigingsregeling is vrijwillig. De EU-landen werd verzocht om uiterlijk september 2015 de bereidheid uit te spreken om het aantal aanbevolen personen te hervestigen.

De UNHCR en andere relevante organisaties zullen de EU hulp bieden bij de uitvoering van de regeling (met bijvoorbeeld maatregelen voor de identificatie en het overbrengen van asielzoekers). Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken wordt ook bij de regeling betrokken.

VANAF WANNEER IS DEZE AANBEVELING VAN TOEPASSING?

De voorgestelde regeling heeft een looptijd van twee jaar vanaf de datum dat de regeling werd aangenomen (8 juni 2015).

ACHTERGROND

Na meerdere tragische ongelukken bij pogingen om de Middellandse Zeekust van de EU te bereiken waarbij duizenden levens verloren gingen, heeft de EU een gezamenlijk voorstel over migratie naar voren gebracht.

In mei 2015 presenteerde de EU de Europese migratieagenda met een integrale benadering, waaronder een eerste pakket uitvoeringsmaatregelen, namelijk:

  • deze hervestigingsregeling voor 20 000 mensen van buiten de EU;
  • de herplaatsing van 40 000 asielzoekers ten behoeve van Italië en Griekenland;
  • een actieplan tegen smokkel;
  • de uitvoering van de door Frontex op zee geleide operaties Triton en Poseidon, om zo meer levens in de Middellandse Zee te redden.

Deze aanbeveling werd gevolgd door de conclusies van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad die op 20 juli 2015 bijeen kwam voor hervestiging middels multilaterale en nationale regelingen van 22 504 personen die duidelijk internationale bescherming behoeven. De hervestigingsplaatsen werden verdeeld over de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland volgens toezeggingen die in de bijlage bij de conclusies zijn opgenomen en niet volgens de verdeelsleutel uit de aanbeveling.

De Commissie stelde in september 2015 een volgend stel maatregelen voor. Daaronder is een noodvoorstel voor de herplaatsing van 120 000 mensen (vanuit Griekenland, Hongarije en Italië) die duidelijk internationale bescherming behoeven, en een permanent herplaatsingsmechanisme voor crisissituaties voor alle EU-landen.

Zie voor meer informatie:

* KERNBEGRIPPEN

Hervestiging: regeling waarmee EU-landen vluchtelingen en ontheemden internationale bescherming en een langetermijnoplossing op hun grondgebied bieden. De UNHCR bepaalt met het oog op een veilige wettige status wie er in aanmerking komen voor hervestiging. De EU-landen blijven verantwoordelijk voor de individuele toelatingsbeslissingen.

Herplaatsing: het overbrengen van personen die behoefte hebben aan een vorm van internationale bescherming, of die al genieten, van een EU-land naar een ander EU-land, waar zij een vergelijkbare bescherming moeten krijgen. Herplaatsing is een solidariteitsmaatregel van de EU om EU-landen te helpen die te kampen hebben met een grote instroom van asielzoekers en vluchtelingen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Aanbeveling (EU) 2015/914 van de Commissie van 8 juni 2015 over een Europese hervestigingsregeling (PB L 148 van 13.6.2015, blz. 32-37)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Een Europese migratieagenda (COM(2015) 240 final van 13.5.2015)

Laatste bijwerking 18.08.2016

Top