Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-actie om een veilige en gezonde werkplek te garanderen

Bij de presentatie van haar Strategisch kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2014-2020 noemt de Europese Commissie drie belangrijkste uitdagingen en zeven belangrijkste strategische doelstellingen inzake veiligheid en gezondheid op het werk (OSH), en acties en instrumenten om deze in de hele Europese Unie (EU) aan te pakken.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's over een strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2014-2020. (COM(2014) 332 final van 6.6.2014)

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE MEDEDELING?

Bij de presentatie van haar Strategisch kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2014-2020 noemt de Europese Commissie drie belangrijkste uitdagingen en zeven belangrijkste strategische doelstellingen inzake veiligheid en gezondheid op het werk (OSH), en acties en instrumenten om deze in de hele Europese Unie (EU) aan te pakken.

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN

Drie belangrijkste uitdagingen die aangepakt moeten worden:

tenuitvoerlegging van bestaande regels inzake gezondheid en veiligheid, vooral bij kleinere bedrijven;

voorkomen van arbeidsgerelateerde ziekten;

uitdagingen die voortkomen uit de vergrijzing van de beroepsbevolking van de EU.

Doelstellingen en acties

Het kader stelt voor om deze uitdagingen aan te pakken met een reeks acties onder de zeven belangrijkste strategische doelstellingen:

1.

Verdere consolidatie van de nationale gezondheids- en veiligheidsstrategieën van EU-landen: dit behoeft beleidscoördinatie, goede werkwijzen, het delen van wederzijdse leerprocessen.

2.

Praktische ondersteuning en leidraad bij OSH-wetgeving, vooral bij mkb’s/kmo's , om hen te helpen beter te voldoen aan de regels inzake gezondheid en veiligheid. Een voorbeeld van een dergelijk instrument is het online interactieve risicobeoordelingshulpmiddel, een website die sectorspecifieke risicobeoordelingsmiddelen biedt.

3.

Betere handhaving van de OSH-wetgeving door de EU-landen , bijvoorbeeld door de prestaties van nationale arbeidsinsspectiediensten te beoordelen.

4.

Vereenvoudiging van bestaande wetgeving om onnodige administratieve lasten te verminderen, terwijl de hoge mate van bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemers toch gewaarborgd blijft.

5.

De vergrijzing van de beroepsbevolking aanpakken en het voorkomen van beroepsziekten , die voortkomen uit nieuwe producten en technologieën (zoals nanomaterialen, groene technologie en biotechnologieën).

6.

De statistiekverzameling verbeteren om beter bewijs te hebben en betere monitoringinstrumenten te ontwikkelen.

7.

Betere coördinatie met internationale organisaties zoals de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en met andere partners die werken aan het verminderen van arbeidsongevallen en beroepsziekten en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

ACHTERGROND

Volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) sterven er in de EU meer dan 4 000 werknemers per jaar als gevolg van ongevallen op het werk en zijn meer dan drie miljoen werknemers slachtoffer van ernstige ongevallen op de werkvloer die leiden tot een verzuim van meer dan drie dagen. Naast menselijk leed zijn slechte veiligheid en gezondheid op het werk ook kostbaar voor de economie van de EU in termen van verloren productiviteit en extra kosten voor sociale zekerheid.

Laatste bijwerking 19.09.2014

Top