Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/333/06

    Verklaring van de Raad over Het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: samenwerken voor armoedebestrijding in 2010 en daarna

    PB C 333 van 10.12.2010, p. 8–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2010   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 333/8


    Verklaring van de Raad over Het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: samenwerken voor armoedebestrijding in 2010 en daarna

    2010/C 333/06

    De Raad brengt in herinnering dat de Europese Unie gegrondvest is op de universele waarden van de menselijke waardigheid, vrijheid, gelijkheid en solidariteit, en wijst erop dat de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting voor de Unie een prioriteit is. De Raad zal zich met kracht inzetten voor de voorkoming en bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, en verzoekt alle relevante actoren bij de uitvoering van de Europa 2020-strategie ten volle rekening te houden met deze prioriteit.

    1.   Bemoedigende successen in het kader van het Europees Jaar

    Mede dankzij het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (2010) hebben zij die uitgesloten zijn hun stem beter kunnen laten horen. Het jaar heeft ertoe bijgedragen dat licht geworpen is op een vaak onderschatte of verkeerd begrepen realiteit in één van de rijkste gebieden van de wereld. De EU-brede campagne heeft een veelomvattend scala van belanghebbenden, alsmede de EU-instellingen, de nationale en de subnationale overheden, de centrale, regionale en plaatselijke bestuursinstanties, alsook de sociale partners, mensen die armoede ervaren en de ngo's die hen steun bieden, gemobiliseerd. Het gecreëerde elan omvat meer dan de bewustmaking van het publiek; het behelst ook een pleidooi voor een sterke politieke benadering die concreet vruchten afwerpt en een verbintenis van iedereen om een billijker Europa voor allen te bouwen.

    2.   Voortbouwen op de Europa 2020-strategie

    De vaststelling van de Europa 2020-strategie was een belangrijke stap voorwaarts. Voor de eerste keer heeft de EU zich een kerndoel gesteld inzake sociale insluiting en armoedebestrijding dat zowel voor het handelen van de lidstaten als dat van de Unie als leidraad moet dienen: ten minste 20 miljoen Europeanen moeten in 2020 zijn bevrijd van het risico op armoede en sociale uitsluiting. Het is nu aan de lidstaten om deze verbintenis op hun niveau uit te voeren. Door steeds meer mensen uit de armoede te halen, voor sociale bescherming te zorgen en kwaliteitsvol werk en actieve maatschappelijke participatie te bevorderen, zullen de lidstaten bijdragen aan een duurzaam herstel, een billijker verdeling van middelen en kansen, en aan inclusieve groei.

    3.   Bevordering van de waarden van de EU

    Erkenning van het fundamentele mensenrecht voor alle vrouwen, mannen en kinderen op een waardig leven, vormt de kern van de inspanningen van de EU met betrekking tot sociale insluiting. Iedereen moet daadwerkelijk toegang hebben tot sociale, economische en culturele rechten.

    4.   Toekomstige uitdagingen het hoofd bieden

    Met oog voor de lessen van het verleden moet de Europese Unie concrete, bevredigende en snelle antwoorden bieden op de problemen waarmee mensen die met armoede of sociale uitsluiting kampen, geconfronteerd worden, door het wegnemen van hindernissen en de empowerment van vrouwen en mannen zodat zij iets aan hun eigen situatie kunnen doen. Armoede is een multidimensioneel verschijnsel; voor de bestrijding ervan moeten alle relevante beleidsvormen, instrumenten en regeringsniveaus worden ingezet. Beleid dat armoede aanpakt, zou ook kunnen profiteren van meer uitwisseling van goede praktijken over sociale innovatie en sociale experimenten. Het volgende decennium zal cruciaal zijn voor het tonen van het engagement van de Europese Unie en haar lidstaten in de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

    4.1.

    Actieve insluiting is een essentiële strategie die moet helpen de doelstelling met betrekking tot armoedebestrijding te verwezenlijken. De uitvoering van deze strategie zou verder moeten worden ontwikkeld op een evenwichtige manier die op alle drie pijlers berust (adequate inkomenssteun, inclusieve arbeidsmarkten, toegang tot kwaliteitsvolle diensten) en goed moeten worden gemonitord in het kader van de Europa 2020-agenda.

    Willen wij elke vrouw en man insluiten, dan zijn niet alleen volwaardig werk en toereikende materiële middelen nodig, maar ook toegang tot een reeks vaardigheden, tot sociale en culturele verworvenheden en tot alle diensten die nodig zijn om te voorzien in basisbehoeften zoals huisvesting, toegang tot water en energie, gezondheidszorg, onderwijs en mobiliteit.

    4.2.

    Bestrijding van kinderarmoede moet de hoogste prioriteit genieten. Kinderen die in armoede worden geboren, lopen een aanmerkelijk groter risico om in hun jeugd of als ze volwassen zijn niet meer aan de armoede en sociale uitsluiting te ontsnappen. Steun voor kwetsbare kinderen en hun ouders vanaf de vroegste jeugd is van doorslaggevend belang om alle kinderen alle mogelijke kansen te bieden. Daartoe moet armoede in gezinnen worden voorkomen en verlicht door middel van investeringen in zorg, onderwijs en opleiding, vooral in de vroege jaren, en door de empowerment van kinderen, in overeenstemming met de grondrechten en vooral het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

    4.3.

    Bijzondere aandacht dient uit te gaan naar kwetsbare groepen zoals migranten, Roma en andere etnische minderheden, en naar extreme vormen van armoede zoals dak- en thuisloosheid. Niemand mag achterblijven.

    4.4.

    Het economische, sociale en werkgelegenheidsbeleid moeten elkaar versterken en aanvullen. In de beleidsvoorstellen moet rekening worden gehouden met hun mogelijke gevolgen op het gebied van armoede en sociale uitsluiting. Financiële consolidatie- en begrotingsbeleidsmaatregelen moeten terdege rekening houden met de noodzaak om iedereen die kwetsbaar is te beschermen en sociale uitsluiting te voorkomen.

    Een effectief en passend gebruik van de structuurfondsen, waaronder het Europees Sociaal Fonds, om voor sociale cohesie te zorgen en bij te dragen aan armoedebestrijding conform de Europa 2020-strategie is in dit verband een cruciaal element.

    5.   Samen vorm geven aan de toekomst

    De resultaten van het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (2010) zullen verder worden ontwikkeld in het kader van het vlaggenschipinitiatief „Europees platform tegen armoede”. Centraal hierin moeten staan actieve insluiting en de bestrijding van armoede bij kinderen en in hun gezin.

    De EU en haar lidstaten moeten bij de bestrijding van armoede samenwerken op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau, met volledige deelname van het maatschappelijk middenveld, inclusief de sociale partners, de privésector en alle relevante betrokkenen. Partnerschappen tussen beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in armoede moeten worden aangemoedigd en op gestructureerde wijze verder worden ontwikkeld. In dit verband zijn er al verschillende initiatieven gelanceerd, zoals de jaarlijkse Europese bijeenkomst van ervaringsdeskundigen op het vlak van armoede.

    Een brede aanpak van armoede is cruciaal willen wij de rechten van toekomstige generaties veiligstellen en onze gemeenschappelijk visie vorm geven, zijnde een eerlijke, op participatie gebaseerde, inclusieve maatschappij, waarin voor iedereen plaats is en armoede is uitgebannen.


    Top